Ο χρήστης manosk έγραψε:
Eίναι σαφές ότι ένα σημαντικό ποσοστό του κλήρου ξέφυγε από τον ρόλο που του είχε αναθέσει η κοινωνία.
Μου θύμισαν αυτά που γίνονται γνωστά τον τελευταίο καιρό τα λόγια του ιερέα Φιλόθεου Φάρου στην εκπομπή 'Στα άκρα' της Βίκυς Φλέσσα (ΕΤ1). Ήταν ψυχοθεραπευτής κι έλεγε για τους συναδέλφους του τα ακόλουθα (στο περίπου, δεν έκανα απομαγνητοφώνηση δα):
*Το καθήκον των ιερέων είναι να βοηθούν τον κόσμο που έχει προβλήματα. Αν κάποιος δεν μπορεί να παραβρεθεί σε μια δύσκολη στιγμή του συνανθρώπου του, δεν κάνει για ιερέας. Και ο ίδιος μετά χρειάζεται βοήθεια, για να μη βυθιστεί στον πόνο των άλλων, με τους οποίους αναγκαστικά συμπάσχεις την ώρα που ακούς τα προβλήματά τους και προσπαθείς να τους δώσεις κουράγιο να τα ξεπεράσουν.
Κι εμείς όμως δεν είμαστε άψογοι. Είμαστε βασανισμένα παιδιά. Για ποιον λόγο άλλωστε αποφασίσαμε να γίνουμε ιερείς, αν όχι για να βρούμε μια διέξοδο από αυτά που μας ταλαιπωρούσαν; Το ίδιο ισχύει και για εμένα, είχα μεγάλα προβλήματα και στο ιερατικό σχήμα βρήκα μια λύση που με βοήθησε να ανακάμψω.
Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν στην εκκλησία έναν τρόπο να λύσουν τα βιοποριστικά τους προβλήματα. Ως ιερέας μπορείς να κάνεις πάρα πολλά καλά, όμως, αν δεν θέλεις, μπορείς να μην κάνεις απολύτως τίποτα εκτός από την καθημερινή λειτουργία φορώντας τα χρυσά άμφια. Και υπάρχουν ιερείς που έχουν επιλέξει να μην κάνουν τίποτα, δημιουργώντας κακή εντύπωση στους συμπολίτες τους, πιστούς ή μη.*
τεράστιες μλκιεσ. όποιος θέλει να κάνει αυτά και να βοηθάει γίνεται ψυχολόγος κ κοινωνικός λειτουργός.
σπουδάζει (όχι οι Διαθήκες και τα ευαγγέλια δεν είναι επιστήμη) και δουλεύει και κρίνεται.
αλλά εντάξει όλοι οι ασήμαντοι μέτριοι αυτού του κόσμου δεν μπορούν/με να είμαστε ίδιοι. βρήκαν και οι παπάδες κάτι να τη βολέψουν
(άλλος ένας υπέρσημαντικός λόγος να χωριστεί η Εκκλησία απο το κράτος. να εκτελείται η κοινωνική πρόνοια επιστημονικά και όχι να χώνει προσωπικά-οικογενειακά προβλήματα κάτω απο το χαλί της σεμνοτυφίας και του 'ηθικού' καθωσρεπισμού. αυτά είναι προβλήματα που αν δεν τα αντιμετωπίζεις δίνουν δύσκολες καταστάσεις)
Συμφωνω να αλλαξει ο τροπος που διδασκονται αλλα οχι να εξαφανιστουν και γνωμη μου ειναι οτι ναι η οικογενεια ειναι ο σημαντικοτερος παραγοντας στο να γνωρισει την χριστιανοσυνη το παιδι.Σε αρνηση του γονεα να βοηθησει το παιδι αυτοματος καταληγει να χανει την επαφη με τα καλα της θρησκειας που ξερουμε ολοι πως υπαρχουν και να εχουμε δυσαρεστα αποτελεσματα ιδεων και συμπεριφορας.
Λιγο γενικα ολα αυτα αλλα πιστευω οτι ειναι κατανοητα.
το παιδί άμα θέλει να γνωρίσει τη χριστιανοσύνη, δεν πιστεύω και άρα δεν αναγνωρίζω τέτοια ιδιότητα/ποιότητα αλλά έστω οτι υπάρχει χάριν συζήτησης, θα τη βρει μόνο του. όπως βρίσκει τα windows τη μπάλα τη μουσική. τα πράγματα που υπάρχουν για τους οπαδούς τους είναι προσαρμοσμένα στο να έιναι προσιτά.
η γνώση αντίθετα...
το δε bold είναι μια απο τις μεγαλύτερες προκατειλλημένες μπαρούφες που έχω διαβάσει εδώ και καιρό.