-
Ειδικα το τελευταιο ειναι πολυ ασχημο...Τελως παντων θα δουμε.
-
Εχω μια ερωτηση και εγω σχετικα με ευθυγραμμιση. Το αυτοκινητο (golf) εδω και 2-3 μερες ειχε ενα προβλημα, ενω πηγαινε κανονικα ευθεια χωρις προβλημα το τιμονι του ηταν λιγο αριστερα. Το πηγα σημερα στο συνεργειο και τους εξηγησα οτι το αυτοκινητο παει απολυτα ισια οποτε ισως θελει καποια ρυθμιση το τιμονι, αλλα μου ειπαν οτι δεν ρυθμιζεται (προσεξτε εχει σημασια αυτο). Οντως στην ευθυγραμμιση βρηκε λιγο συγκλιση (αν θυμαμαι καλα) στους πισω τροχους, κατι το οποιο ειναι λογικο καθως εχει 15000χλμ και ακομα και αυριο να το ξαναπαω μετα την ευθυγραμμιση κατι θα βρει λογω λακουβων κτλ. Εφτιαξε λοιπον τη συγκλιση, το αυτοκινητο παλι πηγαινε ισια αλλα αυτη τη φορα το τιμονι ηταν λιγο δεξια (αντι αριστερα). Οταν διαμαρτυρηθηκα μου ειπαν οτι ειναι φυσιολογικο κτλ (κατι που δε παιζει) και τελικα ελυσαν το τιμονι και το ρυθμισαν μια σκαλα αριστερα, κατι το οποιο ειχα ζητησει απο την αρχη και οταν τους το ειπα μου ειπαν οτι δεν γινεται ρυθμιση χωρις να γινει πρωτα ευθυγραμμιση. Η δικη μου αποψη ηταν οτι η βλαβη δεν διορθωθηκε με την ευθυγραμμιση αλλα με τη ρυθμιση του τιμονιου, οποτε η ευθυγραμμιση εγινε χωρις λογο.
Εκτος βεβαια εαν δεν εγινε σωστα η ευθυγραμμιση ωστε να ερθει στα ισια του το τιμονι ωστε να μη χρειαζεται η ρυθμιση του τιμονιου.Συγγνωμη για το σεντονι, θα ηθελα τη γνωμη σας στο θεμα.
ΥΓ. Και σαν να βαρυνε λιγο το τιμονι, ειναι φυσιολογικο ;
-
Το να άλλαξε η θέση του τιμονιού σημαίνει μεταβολή της ευθυγράμμισης είτε είναι απορύθμιση είτε είναι λόγω φθοράς βιδών ρύθμισης, ελαστικών συνδέσμων, ελαστικών, στραβώματος ψαλιδιών, αυτοκινήτου κλπ.
Άρα αφού η ευθυγράμμιση είχε επηρεαστεί, όποια κι αν είναι η αιτία, ήταν σωστό να γίνει ευθυγράμμιση για να επανέλθει η γεωμετρία στα φυσιολογικά. Και αυτό αν ήταν μόνο θέμα ρύθμισης θα έπρεπε να φέρει και το τιμόνι ίσια... Το ότι δεν ήρθε δείχνει είτε ανικανότητα του μάστορα είτε, που είναι και το πιθανότερο οπότε μην ανησυχείς, φθορά.
Εμένα μετά από ευθυγράμμιση όπου άλλαξε το κάμπερ των εμπρός τροχών (εύκολα ρυθμίσιμο στο Lada Samara!) το τιμόνι ελάφρυνε.... δεν μου άρεσε αλλά μειώθηκε και η φθορά των ελαστικών και το αυτοκίνητο πήγαινε καλύτερα. Οπότε και το να βαρύνει το τιμόνι είναι δυνατόν και δεν πειράζει αν οι νέες ρυθμίσεις είναι πιο κοντά στις σωστές, πειράζει αν σημαίνει ότι ο μάστορας αυτοσχεδιάζει....Θέλει προσοχή αν αλλάζεις τη θέση στο τιμόνι. Σε μερικά αυτοκίνητα με αισθητήρα θέσης του τιμονιού (για να ξέρουν τα αντισπίν και τα ESP αν πας ίσια ή πόσο στρίβεις) ίσως να μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του αισθητήρα... not good.
-
Οσες φορες εκανα ευθυγραμμιση η στεφανη του τιμονιου κλειδωνοταν στην ευθεια με ενα εξαρτημα και μετα εκαναν τις οποιες ρυθμισεις στην αναρτηση.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Οσες φορες εκανα ευθυγραμμιση η στεφανη του τιμονιου κλειδωνοταν στην ευθεια με ενα εξαρτημα και μετα εκαναν τις οποιες ρυθμισεις στην αναρτηση.+1
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Οσες φορες εκανα ευθυγραμμιση η στεφανη του τιμονιου κλειδωνοταν στην ευθεια με ενα εξαρτημα και μετα εκαναν τις οποιες ρυθμισεις στην αναρτηση.καθε ποτε κανεις ευθυγραμηση γιατι εχω ακουσει οτι τα μκ2 την χανουν ευκολα εγω περιπου καθε 8μηνο κανω.
-
Ο χρήστης iceman_n έγραψε:
...εγω περιπου καθε 8μηνο κανω.Κάθε 5 χρόνια ελέγχω και δεν θέλει. Το σιβίκ μου όμως χαλάει ΠΟΛΛΕΣ ζάντες, κι αυτές που έχω τώρα στράβωσαν (λακούβες) αλλά όχι πολύ.
-
Punto MK2, κανω μια φορα το χρονο.
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Punto MK2, κανω μια φορα το χρονο.αρα καλα κανω καθε 8μηνο εγω.και παντα εχει χασει ποτε δεν ειναι στα σωστα
-
Ο χρήστης iceman_n έγραψε:
Οσες φορες εκανα ευθυγραμμιση η στεφανη του τιμονιου κλειδωνοταν στην ευθεια με ενα εξαρτημα και μετα εκαναν τις οποιες ρυθμισεις στην αναρτηση.
καθε ποτε κανεις ευθυγραμηση γιατι εχω ακουσει οτι τα μκ2 την χανουν ευκολα εγω περιπου καθε 8μηνο κανω.
Mk2b HGT εχω εγω και δεν του εχω κανει ποτε ευθυγραμμιση.Στον δρομο παει ευθεια,το τιμονι κοιταει σωστα και τα λαστιχα τρωγονται ομοιομορφα.Στην 33 οταν αλλαξα ελατηρια και αμορτισερ εκανα ευθυγραμμιση και η επομενη φορα ηταν οταν αλλαξα λαστιχα.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Το να άλλαξε η θέση του τιμονιού σημαίνει μεταβολή της ευθυγράμμισης είτε είναι απορύθμιση είτε είναι λόγω φθοράς βιδών ρύθμισης, ελαστικών συνδέσμων, ελαστικών, στραβώματος ψαλιδιών, αυτοκινήτου κλπ.
Άρα αφού η ευθυγράμμιση είχε επηρεαστεί, όποια κι αν είναι η αιτία, ήταν σωστό να γίνει ευθυγράμμιση για να επανέλθει η γεωμετρία στα φυσιολογικά. Και αυτό αν ήταν μόνο θέμα ρύθμισης θα έπρεπε να φέρει και το τιμόνι ίσια... Το ότι δεν ήρθε δείχνει είτε ανικανότητα του μάστορα είτε, που είναι και το πιθανότερο οπότε μην ανησυχείς, φθορά.
Εμένα μετά από ευθυγράμμιση όπου άλλαξε το κάμπερ των εμπρός τροχών (εύκολα ρυθμίσιμο στο Lada Samara!) το τιμόνι ελάφρυνε.... δεν μου άρεσε αλλά μειώθηκε και η φθορά των ελαστικών και το αυτοκίνητο πήγαινε καλύτερα. Οπότε και το να βαρύνει το τιμόνι είναι δυνατόν και δεν πειράζει αν οι νέες ρυθμίσεις είναι πιο κοντά στις σωστές, πειράζει αν σημαίνει ότι ο μάστορας αυτοσχεδιάζει....Θέλει προσοχή αν αλλάζεις τη θέση στο τιμόνι. Σε μερικά αυτοκίνητα με αισθητήρα θέσης του τιμονιού (για να ξέρουν τα αντισπίν και τα ESP αν πας ίσια ή πόσο στρίβεις) ίσως να μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του αισθητήρα... not good.
Οποτε αδικα τους 'φωναζα' γιατι δεν εκαναν απο την αρχη τη ρυθμιση, αλλα καλως φωναζα γιατι δεν εκαναν σωστη ευθυγραμμιση και αναγκαστηκαν να το κανουν με το μπακαλικο τροπο (της ρυθμισης του τιμονιου). Αυτο που δεν μου αρεσε ειναι οτι το στραβωμα εμφανιστηκε στις 15000χλμ εκ των οποιων τα 13000+ ειναι σε αυτοκινητοδρομο και τα υπολοιπα σε πολη οπου φυσικα δεν στοχευω τους ταφους για να πεσω μεσα. Γενικα το προσεχω πολυ το αυτοκινητο (golf 5).
-
Απορία, πριν μια εβδομάδα άλλαξα ελαστικά (exalto 205/55/16) και από τότε παρατηρώ ένα ελαφρύ τράβηγμα στα δεξιά, με τα παλιά ελαστικά δεν είχα τέτοιο πρόβλημα, τη μπορεί να φταίει;
Όταν έγινε η αλλαγή το αυτοκίνητο σηκώθηκε στην γέφυρα και όχι με γρύλο, άρα αποκλείω το ενδεχόμενο να πείραξαν κάτι στην ανάρτηση από το σήκωμα του γρύλου, τη λέτε και΄σεις, χρειάζομαι κάποια ευθυγράμμιση; -
Λογικα , θα στρωσει μολις 'πατησουν' τα λαστιχα.
-
Μακάρι φίλε μου
-
Ο χρήστης ΓΙΑΝΝΗΣ Μ6 έγραψε:
Απορία, πριν μια εβδομάδα άλλαξα ελαστικά (exalto 205/55/16) και από τότε παρατηρώ ένα ελαφρύ τράβηγμα στα δεξιά, με τα παλιά ελαστικά δεν είχα τέτοιο πρόβλημα, τη μπορεί να φταίει;
Όταν έγινε η αλλαγή το αυτοκίνητο σηκώθηκε στην γέφυρα και όχι με γρύλο, άρα αποκλείω το ενδεχόμενο να πείραξαν κάτι στην ανάρτηση από το σήκωμα του γρύλου, τη λέτε και΄σεις, χρειάζομαι κάποια ευθυγράμμιση;κανε ελεγχο για αερα στο δεξι τροχο.
-
Ο χρήστης ΓΙΑΝΝΗΣ Μ6 έγραψε:
Όταν έγινε η αλλαγή το αυτοκίνητο σηκώθηκε στην γέφυρα και όχι με γρύλο, άρα αποκλείω το ενδεχόμενο να πείραξαν κάτι στην ανάρτηση από το σήκωμα του γρύλου, τη λέτε και΄σεις, χρειάζομαι κάποια ευθυγράμμιση;Αν δεν είναι πρόβλημα ευθυγράμμισης, μπορεί να έιναι από ελαττωματικό ελαστικό. Κοίταξε την πίεση του αέρα και αν είναι ίδια , τότε κάνε την αλλαγή δεξιά/αριστερά για να δεις αν θα τραβάει πλέον αριστερά. Αν είναι έτσι τότε μάλλον έχει πρόβλημα το λάστιχο.
-
Και εμένα τραβάει δεξιά ενώ είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο και μου είπαν ότι πιθανόν να είναι από τα λάστιχα...
-
Μπορεί να γέρνει ο δρόμος.
Αν είναι από τα λάστιχα και τα αλλάξεις θέση θα τραβάει διαφορετικά.
-
Το κάνει και σε απόλυτα επίπεδους δρόμους. Πάντα κάνει ένα τσακ δεξιά το τιμόνι και το αμάξι φεύγει προς τα δεξιά. Τα ελαστικά τα έβαλα μπρος πίσω ακριβώς για να δω αν φταίνε αυτά και ίσως μειώθηκε λίγο το φαινόμενο, δε μπόρεσα όμως να βγάλω ένα ασφαλές συμπέρασμα.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Το κάνει και σε απόλυτα επίπεδους δρόμους. Πάντα κάνει ένα τσακ δεξιά το τιμόνι και το αμάξι φεύγει προς τα δεξιά. Τα ελαστικά τα έβαλα μπρος πίσω ακριβώς για να δω αν φταίνε αυτά και ίσως μειώθηκε λίγο το φαινόμενο, δε μπόρεσα όμως να βγάλω ένα ασφαλές συμπέρασμα.Κάπου σου είχα πει ότι το ανεπαίσθητο τράβηγμα δεξιά είναι στο βασικό εξοπλισμό του μοντέλου! Για αρχή άλλαξε τα αποτυχημένα εργοστασιακά σινεμπλοκ με τα επίσης εργοστασιακά του cupra και το φαινόμενο θα μειωθεί στο ελάχιστο. Απο εκεί και πέρα κάνε ευθυγράμμιση και μην ασχοληθείς ξανά με τραβήγματα κτλπ σχετικά.
ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ??????