μιχάλη, συμφωνώ με το σύνολο όσων έγραψες. θυμάμαι σε ένα παλιότερο τεύχος του Ήχου, όπου γινόταν μια συγκριτική δοκιμή οικονομικών ολοκληρωμένων ενισχυτών, ο συντάκτης προέτρεπε τους αναγνώστες να προτιμήσουν κάποιο γήινο σύστημα, και τα υπόλοιπα χρήματα να τα επενδύσουν σε δίσκους, παρά σε εξωτικά και πανάκριβα κομμάτια, τα οποία, κακά τα ψέματα, ελάχιστοι έχουμε τον χώρο -και ίσως και τα αφτιά;- για να εκτιμήσουμε. φυσικά και συλλαμβάνω πολλές φορές τον εαυτό μου να ζηλεύει τους ναυτίλους ή άλλα πανάκριβα ηχεία που έχω δει κατά καιρούς σε σπίτια φίλων, αλλά όταν έρχεται η ώρα του απολογισμού, θεωρώ πως τα cds και τα βινύλιά μου είναι τα πιο πολύτιμα από τα μουσικά μου υπάρχοντα, και όχι τα μηχανήματά μου. αυτό που εντοπίζω πολλές φορές στις τάξεις των hi-endάδων ή audiophiles είναι η απώλεια της αγάπης για την πραγματική μουσική, και ο εστιασμός στις δυνατότητες των μηχανημάτων. τι να το κάνω το subwoofer που κατεβαίνει μέχρι τα 15Hz, τη στιγμή που αυτή την ηχητική πληροφορία τη βρίσκω τελείως ανούσια μουσικά; κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στον χώρο του home cinema, όπου έχουμε κυριολεκτικά πήξει από συστήματα surround, με ηχεία περιφερειακά, ηχεία στο ταβάνι, στο πάτωμα, στον φωταγωγό, αλλά από ταινίες της προκοπής μηδέν!
επειδή ο μιχάλης αναφέρθηκε και στον τομέα της μουσικής παραγωγής, θυμάμαι σε κάποια παλιά του συνέντευξη τον paul maccartney να δηλώνει ότι κάθε φορά που τελειώνει το μιξ κάποιου κομματιού, ο απόλυτος κριτής είναι ένα παλιό κασετόφωνο: αν ακούγεται εκεί καλά, θα ακούγεται παντού. άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που πολλοί παραγωγοί στο εξωτερικό μιξάρουν μονοφωνικά. λέτε για αυτό ο ταπεινός μου nad να παίζει μουσικότατα, τουλάχιστον στα δικά μου αφτιά; και για αποφυγή παρεξηγήσεως, τα παραπάνω δεν περιέχουν καμία υποψία μομφής κατά του φίλου σπύρου, του οποίου το κόλλημα και την πολυτέλεια να επενδύει σε αυτό κατά βάθος ζηλεύω , απλώς προσπαθώ να πω ότι η καλή μουσική παραμένει καλή από όποιο σύστημα και να την ακούμε, τη δε κακή μουσική και το κακό γούστο δεν τα σώζουν ούτε όλοι οι mark levinson και τα wadia του κόσμου...