-
Πάνω από το 80% των θανατηφόρων ατυχημάτων γίνεται μέσα στις πόλεις με σχετικά χαμηλές ταχύτητες, οι οποίες όμως είναι ικανές για τον τύπο των χτυπημάτων να φέρουν τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό.
Φερόμαστε σωστά σαν οδηγοί στην πόλη; Προβλέπουμε τα δύσκολα σημεία, τους πεζούς, τα στενά, την πιθανότητα κάποιος να περνάει το κόκκινο; Έχουμε την σωστή ταχύτητα ανάλογα με τις συνθήκες;
Διαβάστε (και δείτε!) περισσότερα εδώ...
.
. -
Πάνω από το 80% των θανατηφόρων ατυχημάτων γίνεται μέσα στις πόλεις με σχετικά χαμηλές ταχύτητες, οι οποίες όμως είναι ικανές για τον τύπο των χτυπημάτων να φέρουν τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό.
Φερόμαστε σωστά σαν οδηγοί στην πόλη; Προβλέπουμε τα δύσκολα σημεία, τους πεζούς, τα στενά, την πιθανότητα κάποιος να περνάει το κόκκινο; Έχουμε την σωστή ταχύτητα ανάλογα με τις συνθήκες;
.
. -
.
. -
Πολύ καλό κείμενο!
Το πρόβλημα είναι ότι δεν το διαβάζουν αυτοί στους οποίους το κείμενο απευθύνεται, αυτοί που θα 'πρεπε να το μάθουν 'απ' έξω κι ανακατωτά'...Χρήστος
-
Ο χρήστης dpap έγραψε:
Φερόμαστε σωστά σαν οδηγοί στην πόλη; Προβλέπουμε τα δύσκολα σημεία, τους πεζούς, τα στενά, την πιθανότητα κάποιος να περνάει το κόκκινο; Έχουμε την σωστή ταχύτητα ανάλογα με τις συνθήκες;τσουκου,δεν κανουμε τιποτα απο αυτα.
Ωραιο το κειμενο -
Υπαρχει και το 'εχω εταιρικο αυτοκινητο' (αρα ας πεθανουμε κι εγω και ο αλλος,αλλοι θα πληρωσουν τις επισκευες)
-
Εμένα πάντως αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο απ' όλα στο σαιτ, ήταν αυτό εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=h9VWF1DXQ8s
Δηλαδή 5 km/h λιγότερο και ο ένας έσκασε στο εμπόδιο με 5 km/h και ο άλλος με 35 km/h! Άρα πολύ σημαντικό να είσαι συγκεντρωμένος και να σηκώνεις το πόδι απ' το γκάζι όταν υποψιάζεσαι ότι κάτι πάει να στραβώσει...Όσο για τη νοοτροπία που περιγράφει ο τίτλος, πραγματικά ισχύει και ποιος μπορεί να πει ότι ποτέ δεν το έχει σκεφτεί ή ότι δεν έχει πράξει με βάση αυτό κάποτε...
Κι όμως πόσο λάθος είναι όταν οδηγήσει σε μια πργματική σύγκρουση που θα μπορουσε να είχε αποφευχθεί.
Μπράβο σου πραγματικά dpap, πολύ καλή δουλειά. -
Αυτο μου θυμιζει ενα σκηνικο (το ειχα γραψει και εδω μεσα), ειμουνα καπου στο Π. Φαληρο σε κατι κολοστενα, ο δρομος μου ειχε προτεραιοτητα, και ο δρομος μου και τα καθετα στενα ειχαν παντου παρκαρισμενα αμαξια, ακομη και πανω στις γωνιες, φυσικα εκοβα πριν τις διασταυρωσεις ταχυτητα περιπου στα 25-30 χλμ με βοηθουσε οτι ηταν βραδι και λογικα θα εβλεπα και φωτα, σε ενα στενο πιο κατω οπως πλησιαζω βλεπω φωτα να ερχονται γρηγορα απο τον καθετο δρομο, φρεναρω και εγω και αυτος, και σταματαμε αρκετα κοντα ο ενας στον αλλο. Η καριολα που ηταν απο πισω μου κορναρε σα τρελη (αν θυμαμαι καλα μου κορναρε και πιο ρπιν οταν εκοβα, δεν ειμαι 100% σιγουρος ομως) Αφου κατεβηκα κατω, μου λεει το μαγικο εχεις προτεραιοτητα.....ακουσε φυσικα τα καντηλια της, και σταματησα γιατι ειχε μικρο παιδι στο πισω καθισμα, και δεν ηθελα να ειμα ιεγω η αιτια να ακουει να βριζουν τη μανα του. Θα μου πεις αν ηταν αυτη στη θεση μου, μπορει να ειχε τρακαρει με το καθετο αμαξι και να ειχε παθει κατι το παιδι της. Οπως και να εχει απο τη μαλακια της μανας του δεν μπορω να το σωσω, τουλαχιστον δεν ηθελα να συμβαλω με τον τροπο στο να εχει μια δυσαρεστη εμπειρια σε τετοια ηλικια.
-
Κεντρικός δρόμος στον πειραιά, που ανεβαίνει προς πετρου ραλλη. Δεν θυμαμαι ποιος.
Ολα (ΜΑ ΟΛΑ) τα αμαξια της γειτονιας ανεβαινουν με 50-60. Ειμαι με την πρώην, μενει στην γειτονια.
Τον παιρνω πρώτη φορά και ανεβαινω ελεγχόμενα. Κοιταζω τα αριστερα στενα, δεν εχουνε στοπ, αλλα εχω προτεραιοτητα. Κοιταω τα δεξια στενα και δεν εχει ΚΑΝΕΝΑ στενο στοπ. Και σταματαω να ελεγξω. Και σταματαω και στο επομενο και στο επόμενο, οπως πρεπει να σταματαμε (αντε λιγο τσουλωντας)οταν ο αλλος εχει προτεραιοτητα. Οι απο πίσω αρχίζουν και ουρλιαζουν. Η κοπελα μου φωναζει 'τι κανεις, εχεις προτεραιοτητα'
-Καλε πριτς, τα δεξια στενα δεν εχουν στοπ.
Κολλαει λιγο.
-Ναι , μα ειναι κεντρικός δρομος, ποτε κανεις δεν σταματαει σε αυτα τα στενα.
-πως οριζεται ο κεντρικος δρόμος, οπως μας βολευει? ναι μαναρι μου, αν εγω που δεν μενω εδω ερχομαι απο τον καθετο δρομο, θα περασω με την λογικη της προτεραιοτητας και θα γινουμε μπιλιες. θα με πετυχει ο αλλος με 60 στην πορτα και θα με σκοτώσει.
-Ναι αλλα αυτό που κανεις δεν το κανει κανεις, και οι πισω ουρλιαζουν.
-Δεν πειραζει, ξυδι.
(περιττο να πώ το τι καντηλια ακουσα και ακουγα καθε φορα που περναγα απο τους πισω οδηγους)Χωρισαμε με την κοπέλα, καποια στιγμη βγηκαμε για καφε. Της ειχε μεινει η φαση, και προσεχε παρολο που δεν σταματαγε στα στενα τελειως. Μου ειπε, 'θυμασαι τον ταδε δρομο?' σκοτώθηκαν, καποιος βγηκε απο τα πλαινα στενα που δεν ειχαν στοπ και δεν ηξερε την περιοχη και εγιναν μαλιοκουβαρα.
Τωρα θα με πειτε τρελο που κανενας καταραμενος υπαλληλος δημου, αλλα και κανεις 'ενεργος' πολιτης στην περιοχη δεν εχει δει το προβλημα να βαλει στοπ και το ειδε απο την πρωτη στιγμή ο μ@λ@κ@ς 22 αρης (τοτε)? Και ποσα αλλα ατυχήματα εγιναν και δεν τα μαθαμε, καθαρα απο μια απλη χαζομαρα.
αλλο παραδειγμα, φιλος τραυματιστηκε ασχημα και κατεστρεψε το αμαξι του. Καθε μερα για χρόνια περναγε τον ιδιο δρόμο, το αλλο στενο ειχε στοπ. Μια μερα το στοπ επεσε απο τρακαρισμα. περασε το αλλο αμαξι αερα, περναγε και αυτός αερα ο ενας στα πλευρα του αλλου με καμια 50αρια.
αυτα τα δυο μου εχουν μεινει , η προτεραιοτητα δεν ειναι παντα δεδομενη και δεν πρεπει να αντιμετωπίζεται ο αλλος σαν 'εμπόδιο', 'θα σε περασω κ..ιολη απο πανω'. Ασχετα αν αυτός ετσι φερεται γιατι εχει τα δικα του ψυχολογικα προβλήματα, εμεις ειμαστε συνετοι και για τον αλλο που δεν ειναι...
Ενταξει, ενα καντηλι και ενα γαλλικο ας το ρίξουμε, Ελληνες ειμαστε, αλλα αφού την εχουμε γλιτώσει γιατι εχουμε ψιλιαστεί την φαση και οχι πανω απο τσαλακωμενα κοκκαλα.
Οποιος το καταλαβαινει εχει αρκετες πιθανοτητες να επιζήσει μεχρι τα 70 του. Και αν οδηγεί μηχανή οι πιθανοτητες πολλαπλασιάζονται..
-
Αυτος ο dpap πραγματικα οποτε γραφει κατι τον παραδεχομαι..
Και η σελιδα σου ειναι πολυ καλη.
Σε πειραζει αμα φτιαξω κανενα αυτοκολλητο για το αμαξι; -
Να με πειραξει? τιμη μου μεγαλη που διαβαζουν 100 ανθρωποι τι γραφω...
-
Είναι πολύ σωστά όλα αυτά που γράφεις και δυστυχώς χρειάζεται να τα γράφει κάποιος. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν όλα πήγαιναν ρολόι και δεν είχαμε τέτοια θέμτα να συζητάμε... Αλλά μέχρι τότε...
-
Αυτό το θέμα με την αντίληψη του κόσμου οτι ο 'κεντρικός' ή ο 'φαρδύς' δρόμος έχουν έτσι κι αλλιώς προτεραιότητα ειναι η αιτία για πολλά ηλίθια ατυχήμτα. Ευθύνη όμως (δυστυχώς μόνο ηθική) έχουν πολλές φορές και οι Δήμοι (ή όποιοι είναι τελος πάντων οι υπεύθυνοι για την τοποθέτηση των σημάτων κατά περίπτωση) που σε πολλές περιπτώσεις δεν βάζουν stop εκεί που είναι αυτονόητο οτι πρέπει να υπάρχει.
-
Οντως το θεμα με τα στενα κ τα στοπ ειναι πολυ σημαντικο!Τοσο δυσκολο τους ειναι δηλ να βαζουν σε ολες τις διασταυρωσεις στοπ κ να μην το αφηνουν στην τυχη;;;Θα ειχαν γλιτωσει παρα πολλοι...
Αληθεια,γνωριζει καποιος που μπορεις να απευθυνθεις για τετοια θεματα;Οχι δηλ οτι θα σε ακουσουν,αλλα κουβεντα να γινεται... -
Πολυ ωραιο site!Συγχαρητηρια!
Πολυ καλα και τα σχολια για την προτεραιοτητα στη κυκλικη πορεια.Αλλο ενα σημειο που ειμαστε δεκαετιες πισω απο την Ευρωπη...Ημουνα στη νοτια Γαλλια πριν λιγο καιρο και στο St.Tropez σχεδον δεν υπηρχαν φαναρια...
Λενε οτι θα κανουν μια προσπαθεια στη Κω.Θα δουμε! -
Οντως,αλλο μπουρδελο αυτο με τις κυκλικες πορειες!Στη μια εχει προτεραιοτητα αυτος που ειναι μεσα,στην αλλη αυτος που μπαινει κ γενικα μπαχαλο η κατασταση!
-
Συγχαρητήρια για το ωραίο site! Ιδιαίτερα χρήσιμες οι συμβουλές!
-
Ο χρήστης Corsadi έγραψε:
Οντως,αλλο μπουρδελο αυτο με τις κυκλικες πορειες!Στη μια εχει προτεραιοτητα αυτος που ειναι μεσα,στην αλλη αυτος που μπαινει κ γενικα μπαχαλο η κατασταση!+1
Κατι πρεπει να γινει με αυτο το πραγμα.Στην πολη μου(επαρχια) εχουμε μια πλατια στην οποια μπαινουν 3 ρευματα.Και στις 3 πλευρες υπαρχουν STOP αλλα στην μια ειναι γραμμενο μονο κατω στο δρομο,το οποιο με τον καιρο ξεβαφει και το αφηνουν ετσι.Αν ερθει καποιος που δεν γνωριζει την πολη οπως γνωριζει απο τον ΚΟΚ θα νομιζει πως εχει προτεραιοτητα μπαινοντας στην πλατεια με αποτελεσμα να γινει καποιο ατυχημα. -
Thanks!!
Οταν γύρισα απο 1,5 χρόνο αγγλια και είδα το μπάχαλο με τις Ελληνικές πλατείες με άλλο ματι, σαλταρα..
Τι πιο απλό να ξενοιάζεις απο φαναρια, να αναγκάζεις τον άλλο να κόβει και να μην περναει αερα είτε πρασινο ειτε κόκκινο βάζοντας μια πλατεία στην μεση που ο κάθετος δρομος δεν έχει προτερεοτητα. Λύνει πολλά εξορισμού προβλήματα κίνησης και ασφάλειας.
Αλλα ειπαμε , κουτοφραγκοι είναι...!!
-
Ελα μωρε,τι ξερουν οι αδερφαρες οι Εγγλεζοι;;;Εμεις εδω οι αντρακλες τα βγαζουμε περα αλλιως!!!Χαρακτηριστικο παραδειγμα πλατειας/μπουρδελου ειναι στην τουμπα Θεσ/κης,κατω απο τη Λαμπρακη(διογενους με μαραθωνος/λαμπρακη)στη Νισσαν Κεχαγιας νομιζω!Εκει μπαινουν στην πλατεια απο 5-6 στενα κ φυσικα μπορειτε να φανταστειτε τι γινεται...
Εχω προτεραιότητα, με πληρώνει...