-
Όχι φυσικά, για 10-15 στρέμματα στο σχέδιο πόλης θες 800-1,5 εκατομμύριο σε δαπάνες υποδομών
Προφανώς και ένα κράτος μπορεί να κάνει επεκτάσεις κάθε έτος. Μη ξεχνάμε πως η χώρα δανείζεται δεκάδες δις για να καλύψει ελλείμματα λειτουργίας του.
Μη ξεχνάμε επίσης τα ευρωπαϊκά πακέτα χρηματοδοτήσεων που είναι επίσης δεκάδες δις
Γενικά, η χώρα είναι όπως είναι διότι οι προτεραιότητες της είναι να εξυπηρετεί πελατακια στο δημόσιο.
Σκέψου μονάχα πως 5 δημόσιοι υπάλληλοι που τρέχουν πίσω από βουλευτές και δεν καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δημοσίου αλλά του κόμματος, για να προσληφθουν οι ίδιοι ή και τα παιδιά τους στο δημόσιο, μαζί και η σύνταξη τους μετά την καριέρα τους, ισούται με την δαπάνη να μπουν 10-20 στρέμματα στο σχέδιο πόλης.
Οπότε αντιλαμβάνεσαι
-
Δεν μπορείς να κάνεις μελέτες μεγέθους οικοδομικού τετραγώνου.
Γιατί 15 στρέμματα είναι 2 οικοδομικά τετράγωνα. Αντε 3 μικρότερα.
-
Ε πόσες 3 οροφες πολυκατοικίες θα χτίζονται κάθε έτος. Σιγά σιγά.
Χτίζεις 3 τετράγωνα κάθε φορά.
-
Δεν είναι λέγκο, ούτε πάζλ η πραγματικότητα...
-
Εσύ έχεις δει σε περιοχές να χτίζονται ταυτόχρονα δεκάδες τετράγωνα ή σταδιακά;
-
Δεν καταλαβαίνεις τι λέω γιατί πρέπει να είσαι γνώστης και να έχει δει μία μελέτη επέκτασης σχεδίου.
Σε γενικές γραμμές, πρέπει να έχεις ένα μεγάλο κομμάτι, στο οποίο θα χρειαστούν απαλλοτριώσεις για δρόμους, κοινόχρηστους χώρους, σχολεία, τοπικό κέντρο με τοπική αγορά και όλα αυτά προϋποθέτουν ακριβείς μελέτες, καθορισμό εισφορών σε γη και χρήμα, μεταφορές ιδιοκτησιών σε άλλες θέσεις και πολλά ακόμα. Αφού τελειώσει αυτό το κομμάτι της μελέτης και περάσουν οι αλλαγές στο κτηματολόγιο, ώστε να ταυτίζεται το νομικό με το πολεοδομικό καθεστώς, μετά πρέπει να αρχίσουν κάποιες υποδομές. Ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, αποχέτευση, ώστε να μπορέσει κάποιος να πει ότι θα χτίσει, ενώ θα πρέπει αν αρχίσουν να γίνονται και κάποιοι δρόμοι.
Ολα αυτά είναι πολλά λεφτά και πολύς χρόνος.
-
Ε τότε να ζούνε σαν τα ποντίκια. Επειδή ένα κράτος απαιτεί υποδομές και χρόνο.
-
@lap said in ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ:
Ε τότε να ζούνε σαν τα ποντίκια. Επειδή ένα κράτος απαιτεί υποδομές και χρόνο.
Αυτό που έχεις στο μυαλό σου ισχύει μόνο σε περιοχές με μεγάλο συντελεστή δόμησης.
Στα βόρεια προάστια για παράδειγμα, όπως και από την Γλυφάδα και νοτιότερα, οι συντελεστές δόμησης είναι μικροί κάτω από 1,2 εκτός από κάποια πρώην προσφυγικά στην Νέα Ιωνία κλπ που είναι πολύ μικρά τα οικόπεδα.
Σκέψου λοιπόν μία περιοχή με οικόπεδα από 400-1000 τμ, βάλε ένα μέσο στα 700 τμ με συντελεστή δόμησης 1 και να χτίζει 5 ορόφους των 160 τμ μαζί με το κλιμακοστάσιο ο όροφος.
Αυτός θα έχει ακάλυπτο στο έδαφος 540 τμ, θα απέχει από τα όρια του οικοπέδου τουλάχιστον 4-5 μ. και κάνε σύγκριση μία περιοχή με μικρά οικόπεδα των 400 τμ με συντελεστή δόμησης 0,8 που θα έχεις πάλι κάλυψη 180 τμ με το κλιμακοστάσιο σε 2 ορόφους και ακάλυπτο μόλις 220 τμ και αποστάσεις από τα όρια 2,5 μέτρα.
Τι είναι καλύτερο ? Προφανώς το ψηλό κτίριο από κάθε άποψη.
Στις άλλες περιοχές που ισχύει ο μεγάλος συντελεστής δόμησης είναι παλιά σχέδια με μικρά οικόπεδα, που δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα.
-
Δεν εξετάζεις την προοπτική.
Τι θέλω να πω.
Όταν είσαι στο έδαφος ναι η πρώτη περίπτωση είναι καλύτερη. Όταν όμως ζεις στο απέναντι διαμέρισμα ή περπατάς στο απέναντι πεζοδρόμιο και το βλέμμα σου έχει μια προοπτική το ψηλό κτήριο αλλάζει τελείως τις αναλογίες που αναφέρεις και την ποιότητα της πόλης.
Δεν είναι τυχαίο που το Τόκιο έχει δήμους γύρω από τον μητροπολιτικό με γνώμονα την προοπτική του ουρανού και ηλιου από το σπίτι του καθενός με χαμηλά σπίτια και μάλιστα με συγκεκριμένη σχεδίαση της οροφής ώστε το χειμώνα όλοι να έχουν πρόσβαση στον ήλιο.
Αυτό πιστεύω πως δεν αντιλαμβάνεστε εσείς οι εν Ελλάδι ειδικοί.
https://streets.mn/2014/06/12/chart-of-the-day-pedestrian-perception-of-buildings/
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ