-
ΔΕν τίθεται θέμα.
Αν είσαι καλός δεν θα χαθείς πουθενά.Αν μπορείς να γράψεις τους βαθμούς που χρειάζεται το Πολυτεχνείο, τότε αυτή είναι η καλύτερη επιλογή. ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ότι η πορεία σου μετά θα καθοριστεί από τις δικές σου προσπάθειες και ικανότητες.
-
Ο χρήστης trexa_gyreve έγραψε:
Sto thema twn melwn DEP to
EMP einai sigoyra empros apo kathe prwhn TEI (twra ola einai
AEI) kai ayto ginetai anitlipto apo to plithos kai to megethos twn
ereynitikwn programmatwn (apo EU meria) poy einai kai index to
kata poson ena ydrima poula ayto poy ereyna.Μπράβο που δέχεσαι ότι τα Πανεπιστήμια εμπορεύονται γνώση.Αυτή είναι η σύγχρονη 'παιδεία'..Να τη χαιρόμαστε!Ένα σωρό άνθρωποι,που θέλησαν να σπουδάσουν,αναγκάζονται να ακολουθήσουν τη μόδα που ακούει στον τίτλο διδακτορικό. Καλό είναι να γενικεύουμε σε αυτό το θέμα,που άνοιξε ένας νεαρός,που κάνει έρευνα επαγγελματικού προσανατολισμού και να μη μιλάμε μόνο για το Ε.Μ.Π. Πολλοί λένε πως το εν λόγω ίδρυμα έχει μόνο το όνομα του κορυφαίου.Άλλο τι έκανε το '60 και άλλο τι κάνει τώρα.
Δυστυχώς ή ευτηχώς έτσι είναι τα πράγματα.
Δεν γνωρίζω engineering depts οπουδήποτε στο κόσμο
που να μην κάνουν αυτό που κάνει το ΕΜΠ. Δεν γνωρίζω
τα πράγματα σε άλλα ιδρύματα της χώρας οπότε και
δεν μπορώ να πω τίποτα πέρα ίσως από τα γέλεια που
ρίχνουμε στο γραφείο όταν βλέπουμε διαφημίσεις από
το Υπουργείο ότι η βιβλιοθήκη του ΕΜΠ έγινε με λεφτά
του Έλληνα πολίτη και όχι με τα overheads από τα
ερευνητικά προγράμματα.Τώρα για τη μόδα του Ph.D. Διδακτορικό στην Ελλάδα
κάνεις μόνον αν σου αρέσει γιατί από θέμα βιοπορισμού
τρέχα γύρευέ... :-)))Το Καποδιστριακό που δεν εμπορεύεται τη γνώση και δεν
έχει λεφτά δεν είχε να πληρώσει το λογιαριασμό του
ρεύματος. Αν γνωρίζεις κάποιον τρόπο ώστε να
βελτιώνεις τις υπηρεσίες στο σπουδαστή χωρίς να κατα-
φεύγεις σε χρήματα από το εξωτερικό και χωρίς να κάνεις
paid research τότε πολύ θα ήθελα να την ακούσω γιατί
το ΥΠΠΘ δεν έχει λεφτά για θέση νέου μέλους ΔΕΠ στο
εργαστήριο (παρόλο που τα τελευταία 10 χρόνια ασχολού-
μαστε με 100 νέα πράγματα και το πλήθος των παρεχόμενων
μαθημάτων στους σπουδαστές έχει αυξηθεί από 9 σε 15
μαθήματα....)Τώρα όσον αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό το ΕΜΠ
δεν εξασφαλίζει τίποτα απολύτως παραπάνω από οποιαδήποτε
άλλο ΑΕΙ. Τα δικαίωματα είναι κοινά για όλους (ΤΕΕ) και
δεν αναμένεται αυτό να αλλάξει στο μέλλον. Η αγορά πάντως
εκτιμά περισσότερο το ΕΜΠ σε ορισμένες σχολές και σε άλλες
το Πανεπηστήμιο Πατρών με τη Θεσσαλονική να είναι σε βραχέα
κεφαλή από την Αθήνα. Γενικά μακριά από Θράκη (σε εμάς
τουλάχιστον - Πολ. Μηχ.) αλλά σίγουρα η Θράκη είναι καλύ-
τερή από κάθε πρώην ΤΕΙ (και νυν ΑΕΙ).Αν φύγεις στο εξωτερικό απέφυγε Αγγλία (εκεί το πτυχίο
έχει γίνει machine production) και Ανατολικές Χώρες. Σε
θέματα engineering η μαμά είναι η Γερμανία με ακόλουθή
χώρα την Γαλλία....Αυτά...
Υ.Σ. Το επάγγελμα του μηχανικού είναι το #1 σε εγκεφαλικά
και εμφράγματα με το 25% των μηχανικών μέχρι τα 60 να
έχουν ή εγκεφαλικό ή έμφραγμα.... -
Εγω παντως παιδια εχω καταλαβει οτι χρειαζεται ΑΓΑΠΗ παω απο ολα... γνωσεις μπορεις να παρεις απο παντου αρκει να εχεις το παραπανω και ενα σωρο αλλα οπως ορεξη κτλπ το θεμα ειναι παντα οτι χρειαζεσαι μια πυλη για να μπεις σε αυτον τον κοσμο αυτη μπορει να ειναι ενα Πολτεχνειο η ενα ΤΕΙ απο κει και περα ολα γινονταο και ολα ειναι πιθανα...
Dimitris...
-
Για μια ακόμα φορά συμφωνώ απόλυτα και προσθέτω ότι αν κάποιος πράγματικά θέλει να ασχοληθεί με το αυτοκίνητο πραγματικά τότε θα βρεί έναν τρόπο, όπου και να έχει παει, έστω και σαν χόμπι...
-
Ο χρήστης Αθάνατος έγραψε:
Δεν είναι και τόσο εύκολο trexa_gyreve να αποκτήσεις διδακτορικό τίτλο!Το θέμα έχει να κάνει όχι με το βαθμό μόρφωσής σου αλλά με το αν μπορείς αυτά που έμαθες να τα εφαρμόσεις στην πράξη!Εγώ με το δικό μου ...διδακτορικό το κάνω!Δεν το πήρα έτσι!Υπάρχουν όμως αρκετοί , οι οποίοι κάνουν 5+ χρόνια να το αποκτήσουν και απλά επιζητούν περισσότερη μόρφωση!Μπράβο ρε φίλε, είσαι άρχοντας. Πάντως, οφείλω να παραδεχτώ ότι, με οποιοδήποτε παρωνύμιο παρέχεις αστείρευτο γέλιο Ιερεμία
-
Πρέπει να είναι το μοναδικό παγκοσμίως μέλος φόρουμ το οποίο απαντά...στον εαυτό του...!!! Αυτός είναι ο Ιερεμίας Τσιλιχιλικιπίδης ή κάπως έτσι τέλος πάντων...
-
Ο χρήστης Michelle έγραψε:
Ένα σωρό άνθρωποι,που θέλησαν να σπουδάσουν,αναγκάζονται να ακολουθήσουν τη μόδα που ακούει στον τίτλο διδακτορικό.
Νομίζω πάντως ότι πρώτη 'μόδα' - και απόδειξη της πλήρους εμπορικοποίησης του θεσμού της μάθησης αποτελεί το Masters και ακόμα περισσότερο το ΜΒΑ, που πλέον το κάνει και η κουτσή Μαρία που τελείωσε ...Γυμναστική Ακαδημία!
Σπουδάζει κάποιος επί 3 ή 4 συναπτά έτη για να πάρει ένα Bachelor of Science, για παράδειγμα, κι έρχεσαι εσύ (o οποιοσδήποτε) και μέσα σ 'ένα χρόνο γίνεσαι, υποτίθεται, 'Master' σε κάποιο θέμα που συνήθως είναι και άσχετο με το πρώτο σου πτυχίο!... 4 χρόνια 'βασικές' σπουδές και με άλλον ένα χρόνο έχεις γίνει 'ειδικός' σε όποιο θέμα γουστάρεις που να σχετίζεται έστω και λίγο με τον κλάδο σου...
.sorry που το λέω αλλά υπάρχουν διάφορα επίπεδα mba...μπορείς να κάνεις πολύ εύκολα ενα mba σε ένα πανεπιστήμιο της πλάκας (βλέπε πανεπιστήμια εξ Αγγλίας με παραρτήματα στην Ελλάδα) αλλά πολύ δύσκολα ένα mba σε κάποιο κορυφαίο πανεπιστήμιο.έχεις ιδέα τι μέσο όρο gmat έχει το columbia και πόσο κοστίζει το mba εκεί.
προσωπικά φέτος έγινα δεκτός στο mba της ΑΣΟΕΕ(είμαι απόφοιτος του τμήματος επιχειρησιακής έρευνας και Marketing της ΑΣΟΕΕ)...δε θεωρώ τον εαυτό μου κουτσή μαρία.επίσης αν κρίνω από τα υπόλοιπα παιδιά που έγιναν δεκτά στο πρόγραμμα αλλά και από το μέσο ορο gmat (640) το να κάνεις ένα καλό mba δεν είναι και ότι πιο εύκολο...οπότε ασ κάνουμε διαχωρισμούς και να μην λέμε κάτι τόσο απλάστο δεύτερο συμφωνώ απόλυτα.
-
Δεν αμφιβάλλω οτι σε πολλά ΤΕΙ γίνονται διπλωματικές που πραγματικά θα τις ζήλευαν πολλοί απο τα κατα τόπους πολυτεχνεία.
ΣΙΓΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ!ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΛΙΓΟ!ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΡΑ!ΤΩΡΑ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΟΛΥΤΕΝΕΙΟ ΕΜΠ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΞΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ! -
Ο χρήστης alekos2004 έγραψε:
sorry που το λέω αλλά υπάρχουν διάφορα επίπεδα mba...μπορείς να κάνεις πολύ εύκολα ενα mba σε ένα πανεπιστήμιο της πλάκας (βλέπε πανεπιστήμια εξ Αγγλίας με παραρτήματα στην Ελλάδα) αλλά πολύ δύσκολα ένα mba σε κάποιο κορυφαίο πανεπιστήμιο.έχεις ιδέα τι μέσο όρο gmat έχει το columbia και πόσο κοστίζει το mba εκεί.
προσωπικά φέτος έγινα δεκτός στο mba της ΑΣΟΕΕ(είμαι απόφοιτος του τμήματος επιχειρησιακής έρευνας και Marketing της ΑΣΟΕΕ)...δε θεωρώ τον εαυτό μου κουτσή μαρία.επίσης αν κρίνω από τα υπόλοιπα παιδιά που έγιναν δεκτά στο πρόγραμμα αλλά και από το μέσο ορο gmat (640) το να κάνεις ένα καλό mba δεν είναι και ότι πιο εύκολο...οπότε ασ κάνουμε διαχωρισμούς και να μην λέμε κάτι τόσο απλάστο δεύτερο συμφωνώ απόλυτα.
Καταρχήν μη ζητάς συγνώμη που υπερασπίζεσαι το ΜΒΑ, Αλέκο, δεν υπάρχει λόγος! Τη γνώμη σου λες, όπως κι εγώ. Η δική μου από την εμπειρία μου στον ακαδημαϊκό χώρο είναι η εξής, για να τα πάρω από την αρχή: Όταν εγώ τελείωνα το διδακτορικό μου στο εξωτερικό (μέσα περασμένης 10ετίας) υπήρχε μια απίστευτη 'ορμή' των περισσότερων φίλων μου που είχαν τελειώσει μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι/ηλεκτρονικοί, ναυπηγοί, προγραμματιστές κλπ να κάνουν MBA και να πιάσουν δουλειά γραφείου σε τράπεζες (ναι, ρε γμτ, τράπεζες!), αντί να κάνουν καριέρα στον τομέα που σπούδασαν σε κάποια βιομηχανία κλπ, διότι οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί πλήρωναν όσα-όσα για να βρούν άτομα που πάνω απ΄ όλα να 'ξέρουν να σκέφτονται', ώστε να τα εκπαιδεύσουν και να τους αναθέσουν 'μαθηματικές' δουλειές όπως το investment banking, risk management κλπ!
Πάνε, λοιπόν, ένα κάρο επιστήμονες και γίνονται 'τραπεζίτες' για να γεμίσουν τις τσέπες τους. 'Φίλτρο' το ΜΒΑ, που εκτός των πολύτιμων γνώσεων που προσφέρει (ανάλογα για τι μιλάμε!) ξεχωρίζει αυτούς που σκέφτονται γρανάζια και καλώδια από αυτούς που σκέφτονται ...χρήμα!ΟΚ, καλά ως εδώ αλλά αρχίζει να γίνεται μόδα και στις απλές εταιρίες! Όλο και περισσότεροι θέλουν ΜΒΑ, τα πανεπιστήμια που το προσφέρουν αυξάνουν τα δίδακτρα λόγω υψηλής ζήτησης, και φυσικά είναι πιο δύσκολο να μπεις στα 'καλά και ξακουστά'. Παράλληλα όλο και περισσότερα ιδρύματα αρχίζουν να προσφέρουν ΜΒΑ, φυσικά όχι του ίδιου επιπέδου (αλλά αυτό λίγο φαίνεται να ενδιαφέρει τις εταιρίες που δεν έχουν να επιλέξουν τον καλύτερο μέσα από δεκάδες ΜΒΑδες!).
Έκανε κι ο ένας αδερφός μου στην Αγγλία και από μηχανολόγος μηχανικός έγινε κι αυτός 'τραπεζίτης' και έμεινε εκεί (όπου ναι μεν έχει χεστεί στο τάληρο αλλά δεν κάνει και κάτι που του αρέσει!)...Προσωπικά την ποιότητα των γνώσεων του ΜΒΑ την κρίνω όχι από το πόσο ακριβά είναι τα δίδακτρα του Columbia, του Harvard, του Imperial κλπ ή το πόσο χρειαζεσαι στο gmat (παίζει ρόλο η ζήτηση σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις) αλλά από την ποιότητα των εφαρμόσιμων γνώσεων των πτυχειούχων του - έχω αρκετούς φίλους, εκτός από τον αδερφό μου, που πήγαν για το χαρτί και μόνο, χωρίς να τρέφουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα, και τώρα ομολογούν ότι στο μόνο που τους βοήθησε ήταν στο βιογραφικό τους σημείωμα, ενώ η δουλειά τους καμία σχέση δεν έχει... Βέβαια έχω κι άλλους φίλους που θέλουν να κάνουν 'διάλειμμα' από τη δουλειά τους για 2-3 χρόνια για να πάνε να πάρουν ένα PhD (έτσι, απλά!) και να τους λένε 'doctor' αντί για 'mister'!!! Αυτό κι αν είναι waste of time, IMHO...
Tα παραπάνω για το ΜΒΑ σίγουρα δεν είναι ο κανόνας, αλλά νομίζω ότι δικαιολογούν την άποψή μου περι εμπορικοποίησης του θεσμού. Απο κει και πέρα ο καθένας κρίνει για τον εαυτό του. Εγώ έχω καταλήξει να προτιμώ τη γνώση και να 'αφορίζω' τα χαρτιά με τις σφραγίδες, ας πούμε. Άλλοι κοιτάζουν μόνο αυτά και δεν τους ενδιαφέρει τι και πως...
-
τώρα τα έβαλες τα πράματα στη σωστή τους θέση και σε συγχαίρω για αυτό.
είναι αλήθεια ότι τα μεταπτυχιακά γίνανε μόδα ή μάλλον αναγκαίο κακό...και εξηγούμαι:τα 3/4 των παιδιών του κοινωνικού μου κύκλου πάνε για μεταπτυχιακό με βάση τη λογική του-αφού όλοι πάνε-.επίσης δεν έχεισ καθόλου άδικο όταν αναφέρεσαι στο κόστος των mba σε κάποια πανεπιστήμια...μα καλά 50 και 60 εκατομμύρια για ένα ή δυο χρόνια σπουδών-και μάλιστα θεωρητικών-...εεε αν είναι δυνατόν.
η αλήθεια είναι ότι ένα mba μπορεί να δώσει μια ιδέα σε κάποιον για το τι τρέχει στον επιχειρησιακό κόσμο, όχι όμως να το κάνει και ολοκληρωμένο επιστήμονα του χώρου.εαν όμως έχει προηγηθεί η εξειδίκευση σε κάποιο χώρο των επιχειρήσεων(λογιστική, χρηματοοικονομικά,marketing...) μπορεί κατά κάποια έννοια να σε ολοκληρώσει ως επιστήμονα.σε αυτό ακριβώς το κομμάτι πιστεύω ότι υστερουν οι μηχανικοί όταν επιλέγουν να κάνουν ένα mba και να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις...από εκεί που δε έχουν καθόλου επαφή προσπαθούν να μπουν στο κόσμο των επιχειρήσεων με ένα ή δύο χρόνια σπουδών ένος mba.
έχεις δίκιο όταν λές ότι η ποίοτητα κρίνεται από το επίπεδο των εφαρμόσιμων γνώσεων του εκάστοτε πτυχιούχου...κανένα Mba όπως και κανένα άλλο μεταπτυχιακό δε λέει τίποτα έαν δεν έχει αντίκρυσμα στην πράξη...γνωρίζω περιπτώσεις στελεχών με mba που δεν ήταν σε θέση να χειριστούν στατιστικά πακέτα για την ανάλυση ερωτηματολογίων από έρευνες αγοράς...αν είναι δυνατόν.
διαχωρισμός λοιπόν τόσο των διαφόρων μεταπτυχιακών προγραμμάτων αλλά και των σπουδαστών τους...δεν είναι όλοι ίδιοι.
-
Ο χρήστης nakata έγραψε:
Δεν αμφιβάλλω οτι σε πολλά ΤΕΙ γίνονται διπλωματικές που πραγματικά θα τις ζήλευαν πολλοί απο τα κατα τόπους πολυτεχνεία.
ΣΙΓΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ!ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΛΙΓΟ!ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΩ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΡΑ!ΤΩΡΑ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΜΕ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΟΛΥΤΕΝΕΙΟ ΕΜΠ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΞΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ!Δεν καταλαβαίνω τι σχέση το ένα με το άλλο? Τι σχέση έχει το επίπεδο των διπλωματικών με το αν θελει κάποιος να ασχοληθεί με το αυτοκίνητο. ?
Δηλάδή θες να μας πεις οτι στην Σχολή σου δεν υπήρχαν άτομα που έκαναν μια διπλωματική 'μετάφρασης' με σκοπό να τελειώνουν για να πάρουν πτυχίο? Μάλλον κρύβεσαι πίσω απο το δάχτυλό σου. Είπαμε ότι να είμαστε όσο μπορούμε αντικειμενικοί και οχι να κοροιδευόμαστε!
-
Ο χρήστης alekos2004 έγραψε:
η αλήθεια είναι ότι ένα mba μπορεί να δώσει μια ιδέα σε κάποιον για το τι τρέχει στον επιχειρησιακό κόσμο, όχι όμως να το κάνει και ολοκληρωμένο επιστήμονα του χώρου.εαν όμως έχει προηγηθεί η εξειδίκευση σε κάποιο χώρο των επιχειρήσεων(λογιστική, χρηματοοικονομικά,marketing...) μπορεί κατά κάποια έννοια να σε ολοκληρώσει ως επιστήμονα.σε αυτό ακριβώς το κομμάτι πιστεύω ότι υστερουν οι μηχανικοί όταν επιλέγουν να κάνουν ένα mba και να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις...από εκεί που δε έχουν καθόλου επαφή προσπαθούν να μπουν στο κόσμο των επιχειρήσεων με ένα ή δύο χρόνια σπουδών ένος mba.Έχεις απόλυτο δίκιο!
Θα προτιμουσατε Τ.Ε.Ι ή Πολυτεχνειο?Και Γιατι?