ας αναφέρω κι εγώ λοιπόν τις εμπειρίες μου από την οκτάμηνη συμβίωση με το αυτοκίνητο (1.6 xs, 8.500 km μέχρι σήμερα, ημερομηνία συναρμολόγησης νοέμβριος 02)
ας αρχίσω από τα αρνητικά: δεν μπορώ επ' ουδενί να δεχτώ ότι μια αυτοκινητοβιομηχανία του μεγέθους της PSA δεν μπόρεσε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έναν διακόπτη φλας της προκοπής. τον έχω αλλάξει ήδη δύο φορές (ο πρώτος επανερχόταν πριν καν στρίψω, ο δεύτερος τα ίδια, περιμένω εντυπώσεις από τον τρίτο, αν και κάτι μου λέει πως σύντομα θα ακολουθήσει την τύχη των προηγουμένων, αφού κάνα δυο φορές, μετά από επαναφορά στην ευθεία αφού έχω ευθυγραμμίσει το τιμόνι, έχει γυρίσει από την άλλη κατεύθυνση!)
το ζοάν με ενοχλούσε το καλοκαίρι (έχει ήδη αλλαχτεί μία φορά), τώρα που έπιασε ψύχρα και τα τζάμια είναι κλειστά, μάλλον δεν θα το καταλάβω πότε θα αρχίσει να διαμαρτύρεται πάλι. στην τελευταία μου επίσκεψη στο συνεργείο πάντως, με διαβεβαίωσαν ότι η PSA έχει έτοιμα τα καινούργια ζοάν, απλώς δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα. παρ' όλα αυτά, μετά από λίπανση έχει σταματήσει το...τραγούδι, αν και το περιμένω να ξαναεμφανιστεί σε καμιά πεντακοσαριά kms. πάντως, μόνο για ζοάν δεν ξαναμπαίνω στο συνεργείο, θα περιμένω να μαζευτούν κάνα δυο πραγματάκια ακόμα για κοίταγμα και τότε θα το αλλάξω ξανά.
το πρώτο δίμηνο, πορτ-μπαγκάζ και πίσω πόρτες αρνήθηκαν να ανοίξουν σε δυο-τρεις περιπτώσεις. με λίπανση των κλειδαριών διορθώθηκε το πρόβλημα.
το πίσω δεξί κάθισμα έτριζε ανά τακτά διαστήματα, αλλά με τοποθέτηση ενός κομματιού κολλητικής ταινίας στο σιδερένιο γάντζο που το συγκρατεί, ο θόρυβος εξαλείφθηκε.
η ηλεκτρονική ένδειξη λαδιού κάνει τα δικά της κάθε φορά που γυρίζω τον διακόπτη (ακόμα και σε δρόμο χωρίς κλίση). υποδείχθηκε στο συνεργείο, καθαρίστηκε ο αισθητήρας, και κάνα δεκαπενθήμερο μετά άρχισε πάλι να δείχνει ό,τι να 'ναι. σύμφωνα με τους τεχνικούς, επηρεάζεται από την υγρασία (δηλαδή, αν είχε πρόβλημα το καλοκαίρι με 40 βαθμούς, τώρα που θα πιάσουν οι βροχές καλύτερα να του κολλήσουμε κάνα μαύρο πλαστικό μπροστά, να μην το βλέπουμε καθόλου και αγχωνόμαστε όταν βάζουμε μπρος!)
ένας τριγμός από την πίσω δεξιά πόρτα, ακόμα να εντοπιστεί από πού πηγάζει. στο συνεργείο έκαναν ότι δεν τον άκουγαν
πάμε στα θετικά:
τιμόνι άμεσο και γρήγορο, χωρίς να σου μεταφέρει όμως και το παραμικρό πετραδάκι που θα βρεθεί στην άσφαλτο. σε εμπνέει πάντως να κινηθείς σβέλτα.
φρένα άγκυρες, εξαιρετικό το ABS, με έχει σώσει δύο φορές από το να βρεθώ αγκαλιά με προπορευόμενους ταξιτζήδες.
κινητήρας διαμάντι, αν και στις χαμηλές στροφές και σε ανηφόρες ενίοτε μουλαρώνει. οι εν κινήσει επιταχύνσεις πάντως είναι εξαιρετικές, και το αμάξι σου εμπνέει εμπιστοσύνη για το κάτι παραπάνω (προς θεού, το αυτοκίνητο δεν είναι GTi, αλλά όταν θες να το ανοίξεις, ανταποκρίνεται και με το παραπάνω. συμβάλλει σε αυτό και η στιβαρή αίσθηση του πλαισίου).
η συνολική εντύπωση που αφήνει το αυτοκίνητο, χωρίς να είναι σπορ, είναι ότι οι γάλλοι βρέθηκαν πολύ κοντά στο να πετύχουν τη χρυσή τομή μεταξύ ασφάλειας (βλ. γκολφ/κορόλα) και σπορτίβ αίσθησης (βλ. φόκους). ενστάσεις έχω κι εγώ για τη θέση των διακοπτών για τα τζάμια (τα προτιμούσα δίπλα στο λεβιέ ταχυτήτων, όπως στο 206), αλλά η σωστή θέση της ρεζέρβας είναι στο πορτ-μπαγκάζ, πώς να το κάνουμε;
το μακρύ αμάξωμα (και το αυξημένο ύψος) δεν νομίζω ότι ευνοεί τόσο πολύ τις κλειστές στροφές, πιο πολύ νομίζω ότι βρίσκεται στο στοιχείο του σε δρόμο με ανοιχτά εσάκια.
κατά τα άλλα, εξαιρετικά καθίσματα, ράδιο-CD ανεκτό (μην τρελαθούμε ρε παιδιά, αγαπώ το hi-fi, αλλά για εργοστασιακή πηγή μού φαίνεται οκ - αν δεν έχανε και τις μνήμες...), και όσο για ζάντες, δεκαπεντάρες με 65άρια, γιατί ζώντας στην Αθήνα με τα βομβαρδισμένα οδοστρώματα, δε μου περισσεύουν λεφτά για να τρέχω κάθε τρεις και λίγο για ίσιωμα.
ελπίζω να μην κούρασα