Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    A
    • Profile
    • Following 0
    • Followers 0
    • Topics 0
    • Posts 66
    • Best 5
    • Groups 0

aigaioploos

@aigaioploos

Ταξίδια, τόποι, άνθρωποι.

17
    Profile views
    66
    Followers
    0
    Following
    Joined Last Online
    Location Σύρος

aigaioploos Unfollow Follow

Best posts made by aigaioploos

• RE: Καλύτερη πρόταση σε Crossover - SUV

Στην εποχή που έρχεται, η οικονομία χρήσης θα είναι το no1 ζητούμενο.
      Οπότε, ένα σύγχρονο αυτοκίνητο με full hybrid σύστημα (όχι mild hybrid), με λογικό βάρος, βολικό μέγεθος (για τις ελληνικές αστικές οδικές συνθήκες) και αποδεκτούς χώρους για ένα ζευγάρι με ένα παιδί στα σχέδια, θεωρώ ότι είναι το CH-R 1.8.
      Στο προηγούμενο, το οποίο είχα κάνει test drive και επιπλέον το είχα οδηγήσει νοικιασμένο Αθήνα - Πήλιο, το μόνο που με "χάλασε" ήταν η κάπως κλειστοφοβική καμπίνα αλλά ίσως αυτό είναι το μόνο μειονέκτημα του αυτοκινήτου.

Θα σταθώ λίγο στο full hybrid της ΤΟΥΟΤΑ, αν και δεν έχω πλέον TOYOTA, οπότε δεν τη διαφημίζω. Αν δείτε γύρω σας, ένα σωρό νέα Taxi Corolla hybrid έχουν κυκλοφορήσει και, παρά το γεγονός ότι καίνε βενζίνη, οι επαγγελματίες (που γνωρίζουν τι αξία έχει για τη δουλειά τους η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ οικονομία καυσίμου) επιλέγουν αυτό το powertrain, παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο κίνησης έχει 30 λεπτά κάτω από τη βενζίνη. Αυτό κάτι λέει, νομίζω για την πραγματική οικονομία που μπορεί να κάνει αυτή η υλοποίηση, γλιτώνοντάς σε μάλιστα από ανολοκλήρωτες αναγεννήσεις DPF άμα κάνεις συχνά μικροδιαδρομές.

Προσωπικά, αν έβγαινε ένα πιο φωτεινό CH-R σε bodyshape, δε θα το σκεφτόμουν καν. Αλλά ακόμα και έτσι, το θεωρώ ένα μοντέλο πολύ ταιριαστό με την ελληνική πραγματικότητα.

posted in Κατασκευαστές και Μοντέλα
      A
      aigaioploos
    • RE: Μικρό αυτοκίνητο πόλης για περιορισμένο χρόνο.

Ένα από τα πιο εύκολα σε μεταπώληση αυτοκίνητα πόλης θεωρώ ότι είναι το Skoda Citigo (και το "αδελφό" Seat Mii, το VW Up είναι λίγο πιο ακριβό χωρίς λόγο).
      Αν βρεις κάποιο καλό (συνήθως δεν τα σκίζουν αυτά τα αμαξάκια), όχι μόνο θα σε βολέψει αλλά όταν θα πεις "το πουλάω", ίσως δε θα χρειαστεί καν να το βάλεις το car.gr.
      Κάποιος από τον ευρύτερο κύκλο σου θα το θέλει.

A
      aigaioploos
    • RE: Σκέψεις για πρόωρη αλλαγή αυτοκινήτου

Βρέθηκε η ευκαιρία και οδήγησα το Skoda Kamiq 1.0 με τους 115 ίππους, στην πλούσια έκδοση και θα σου γράψω τις εντυπώσεις μου.

Το αυτοκίνητο είναι απίστευτα βολικό, ποιοτικό και ευρύχωρο.

Μπήκα μέσα περιμένοντας ότι θα αντικρύσω τη γνωστή φτηνιάρικη εικόνα που βλέπουμε σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα της Β κατηγορίας (είτε Supermini είτε B - SUV). Κι όμως, η ποιότητα των (μαλακών παρακαλώ) πλαστικών στο ταμπλό και στις πόρτες παραπέμπει σε άλλες (ποιοτικότερες) εποχές ενώ και το κλείσιμο της πόρτας έχει ήχο "σοβαρό" (εντάξει, όχι σε επίπεδο Golf αλλά πολύ κοντά).

Οι χώροι είναι ό,τι πιο ευρύχωρο έχω δει σε τέτοιο εξωτερικό μέγεθος. Πραγματικά άπλετοι χώροι σε ένα σουλούπι που άνετα χωράει στα στενά της πόλης. Δηλ. αυτό το μέγεθος είναι γι' αυτούς που έχουν οικογένεια αλλά το "δουλεύουν" το αμάξι καθημερινά σε κέντρο πόλεων.

Ο κινητήρας του ήταν επίσης ευχάριστη έκπληξη. Μιλάω για την έκδοση με τους 115, όμως.
      Ζωηρός, τα βγάζει πέρα άνετα με το αμάξωμα. Η χροιά είναι τρικύλινδρη μεν αλλά ευχάριστη.

Κιβώτιο μέτριο (μηχανικό δοκίμασα).

Συμπερασματικά, αν και δε με ενδιαφέρει η κατηγορία αυτή, το Kamiq το θεωρώ τίμια πρόταση.

A
      aigaioploos
    • RE: Νέο αυτοκίνητο Corsa / Clio / 208

Από τα τρία αυτοκίνητα που θέτεις ως επιλογές σου, έχω οδηγήσει σε test drive μόνο το Peugeot 208 κι αυτό μόνο με τον τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.2 με τους 130 ίππους (230 nm ροπής) και με αυτόματο 8άρι. Για τον κινητήρα που σε ενδιαφέρει (τον πετρελαιοκινητήρα 1.5 Blue Hdi) έχω άποψη, καθώς τον έχω οδηγήσει σε Peugeot 3008 (μιλάω για την έκδοση με τους 130 ίππους και τα 300 nm ροπής).
      Οπότε, συνδυαστικά έχω μια άποψη.

Λοιπόν, το 208 δεν είναι τυχαία ακριβό. Η ποιότητα υλικών και συναρμογής αλλά κυρίως το "πάτημα" στο δρόμο και η αίσθηση του "δεσίματος", με έκαναν να το εκτιμήσω. Έχοντας οδηγήσει, στην κατηγορία supermini, Yaris και Polo (hybrid το πρώτο και χιλιάρι με τους 115 το δεύτερο), σίγουρα το 208 με ικανοποίησε περισσότερο, με τον βενζινοκινητήρα που ανέφερα.

Πάμε στον πετρελαιοκινητήρα. Ο 1.5 Blue Hdi με τους 130 ίππους (προσοχή, υπάρχει και έκδοση με 100 ίππους, δε μιλάω γι' αυτήν) είναι από τους καλύτερους πετρελαιοκινητήρες κάτω των 2 λίτρων που έχουν απομείνει. Δε συζητώ για οικονομία (δεδομένη), δε συζητώ για πολιτισμένη λειτουργία (δεδομένη), δε συζητώ για τράβηγμα με φορτίο σε ανηφορικές παρατεταμένες (δεδομένο, 300 νιουτόμετρα έχει). Συγκρινόμενος με τον "αδελφό" βενζινοκινητήρα του Ομίλου (τον 1.2 με τους 130) χάνει λίγο στη ζωηράδα στις πολύ χαμηλές στροφές αλλά ειδικά στο μικρό αμάξωμα του 208 αυτό δε θα είναι αξιοπρόσεκτο.

Θα έχεις θέμα με τυχόν λίγα χιλιόμετρα, λόγω πετρελαιοκινητήρα; Οχι, αν που και που το βγάζεις στον ανοιχτό δρόμο. Οι πετρελαιοκινητήρες με φίλτρο DPF (πρακτικά όλοι από το 2011 και μετά) έχουν ανάγκη να βγαίνουν σε ανοιχτό δρόμο και να γράφουν κάμποσα συνεχόμενα χιλιόμετρα (25 - 30 τουλάχιστον), ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρωθεί η αναγέννηση του φίλτρου DPF. Εφόσον μένεις σε επαρχιακή πόλη, εύκολο να βγαίνεις μια Κυριακή μια βόλτα, ευχάριστο είναι. Μόνο όσοι κάνουν συνεχώς μικροδιαδρομές έχουν θέμα με το DPF.

A
      aigaioploos
    • RE: Αγορά εώς 30.000

@angste said in Αγορά εώς 30.000:

Θέλουμε ένα σχετικά οικονομικό σε κατανάλωση, αν και λόγω χιλιομέτρων δεν δίνω βάρος σε αυτό, με λίγα τέλη, να μην είναι δίλιτρο και να έχει μεγάλο πορτ μπαγκαζ (ο μόνος λόγος που με προβληματίζει στο xceed). Μία προτίμηση σε suv όπως φαίνεται για να είναι ευκολότερα τα μπες βγες των μωρών. Προτιμώ φορτωμένες εκδόσεις.
      Δεν θέλουμε (η κυρά) μακρύ αυτοκίνητο, ούτε πετρέλαιο και αυτόματο όπως έγραψα παραπάνω.

Στις προτεραιότητες που θέτεις, γιατί δεν κοιτάς το Skoda Kamiq φουλ εξοπλισμένο;
      Ετυχε να το κάνω βόλτα και το βρήκα πολύ ευρύχωρο (χώροι μεγαλύτερης κατηγορίας), ποιοτικό (μαλακά πλαστικά, καλό δέσιμο) και σχετικά ζωηρό με τον 1000άρη των 110 ίππων. Θα σου περισσέψουν και λεφτά από το "ταβάνι" που έχεις θέσει.

A
      aigaioploos

Latest posts made by aigaioploos

• RE: Μικρό αυτοκίνητο πόλης για περιορισμένο χρόνο.

Ένα από τα πιο εύκολα σε μεταπώληση αυτοκίνητα πόλης θεωρώ ότι είναι το Skoda Citigo (και το "αδελφό" Seat Mii, το VW Up είναι λίγο πιο ακριβό χωρίς λόγο).
      Αν βρεις κάποιο καλό (συνήθως δεν τα σκίζουν αυτά τα αμαξάκια), όχι μόνο θα σε βολέψει αλλά όταν θα πεις "το πουλάω", ίσως δε θα χρειαστεί καν να το βάλεις το car.gr.
      Κάποιος από τον ευρύτερο κύκλο σου θα το θέλει.

A
      aigaioploos
    • RE: Καλύτερη πρόταση σε Crossover - SUV

Στην εποχή που έρχεται, η οικονομία χρήσης θα είναι το no1 ζητούμενο.
      Οπότε, ένα σύγχρονο αυτοκίνητο με full hybrid σύστημα (όχι mild hybrid), με λογικό βάρος, βολικό μέγεθος (για τις ελληνικές αστικές οδικές συνθήκες) και αποδεκτούς χώρους για ένα ζευγάρι με ένα παιδί στα σχέδια, θεωρώ ότι είναι το CH-R 1.8.
      Στο προηγούμενο, το οποίο είχα κάνει test drive και επιπλέον το είχα οδηγήσει νοικιασμένο Αθήνα - Πήλιο, το μόνο που με "χάλασε" ήταν η κάπως κλειστοφοβική καμπίνα αλλά ίσως αυτό είναι το μόνο μειονέκτημα του αυτοκινήτου.

Θα σταθώ λίγο στο full hybrid της ΤΟΥΟΤΑ, αν και δεν έχω πλέον TOYOTA, οπότε δεν τη διαφημίζω. Αν δείτε γύρω σας, ένα σωρό νέα Taxi Corolla hybrid έχουν κυκλοφορήσει και, παρά το γεγονός ότι καίνε βενζίνη, οι επαγγελματίες (που γνωρίζουν τι αξία έχει για τη δουλειά τους η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ οικονομία καυσίμου) επιλέγουν αυτό το powertrain, παρά το γεγονός ότι το πετρέλαιο κίνησης έχει 30 λεπτά κάτω από τη βενζίνη. Αυτό κάτι λέει, νομίζω για την πραγματική οικονομία που μπορεί να κάνει αυτή η υλοποίηση, γλιτώνοντάς σε μάλιστα από ανολοκλήρωτες αναγεννήσεις DPF άμα κάνεις συχνά μικροδιαδρομές.

Προσωπικά, αν έβγαινε ένα πιο φωτεινό CH-R σε bodyshape, δε θα το σκεφτόμουν καν. Αλλά ακόμα και έτσι, το θεωρώ ένα μοντέλο πολύ ταιριαστό με την ελληνική πραγματικότητα.

A
      aigaioploos
    • RE: Αγορά εώς 30.000

@angste said in Αγορά εώς 30.000:

Θέλουμε ένα σχετικά οικονομικό σε κατανάλωση, αν και λόγω χιλιομέτρων δεν δίνω βάρος σε αυτό, με λίγα τέλη, να μην είναι δίλιτρο και να έχει μεγάλο πορτ μπαγκαζ (ο μόνος λόγος που με προβληματίζει στο xceed). Μία προτίμηση σε suv όπως φαίνεται για να είναι ευκολότερα τα μπες βγες των μωρών. Προτιμώ φορτωμένες εκδόσεις.
      Δεν θέλουμε (η κυρά) μακρύ αυτοκίνητο, ούτε πετρέλαιο και αυτόματο όπως έγραψα παραπάνω.

Στις προτεραιότητες που θέτεις, γιατί δεν κοιτάς το Skoda Kamiq φουλ εξοπλισμένο;
      Ετυχε να το κάνω βόλτα και το βρήκα πολύ ευρύχωρο (χώροι μεγαλύτερης κατηγορίας), ποιοτικό (μαλακά πλαστικά, καλό δέσιμο) και σχετικά ζωηρό με τον 1000άρη των 110 ίππων. Θα σου περισσέψουν και λεφτά από το "ταβάνι" που έχεις θέσει.

A
      aigaioploos
    • RE: Νέο αυτοκίνητο Corsa / Clio / 208

Από τα τρία αυτοκίνητα που θέτεις ως επιλογές σου, έχω οδηγήσει σε test drive μόνο το Peugeot 208 κι αυτό μόνο με τον τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.2 με τους 130 ίππους (230 nm ροπής) και με αυτόματο 8άρι. Για τον κινητήρα που σε ενδιαφέρει (τον πετρελαιοκινητήρα 1.5 Blue Hdi) έχω άποψη, καθώς τον έχω οδηγήσει σε Peugeot 3008 (μιλάω για την έκδοση με τους 130 ίππους και τα 300 nm ροπής).
      Οπότε, συνδυαστικά έχω μια άποψη.

Λοιπόν, το 208 δεν είναι τυχαία ακριβό. Η ποιότητα υλικών και συναρμογής αλλά κυρίως το "πάτημα" στο δρόμο και η αίσθηση του "δεσίματος", με έκαναν να το εκτιμήσω. Έχοντας οδηγήσει, στην κατηγορία supermini, Yaris και Polo (hybrid το πρώτο και χιλιάρι με τους 115 το δεύτερο), σίγουρα το 208 με ικανοποίησε περισσότερο, με τον βενζινοκινητήρα που ανέφερα.

Πάμε στον πετρελαιοκινητήρα. Ο 1.5 Blue Hdi με τους 130 ίππους (προσοχή, υπάρχει και έκδοση με 100 ίππους, δε μιλάω γι' αυτήν) είναι από τους καλύτερους πετρελαιοκινητήρες κάτω των 2 λίτρων που έχουν απομείνει. Δε συζητώ για οικονομία (δεδομένη), δε συζητώ για πολιτισμένη λειτουργία (δεδομένη), δε συζητώ για τράβηγμα με φορτίο σε ανηφορικές παρατεταμένες (δεδομένο, 300 νιουτόμετρα έχει). Συγκρινόμενος με τον "αδελφό" βενζινοκινητήρα του Ομίλου (τον 1.2 με τους 130) χάνει λίγο στη ζωηράδα στις πολύ χαμηλές στροφές αλλά ειδικά στο μικρό αμάξωμα του 208 αυτό δε θα είναι αξιοπρόσεκτο.

Θα έχεις θέμα με τυχόν λίγα χιλιόμετρα, λόγω πετρελαιοκινητήρα; Οχι, αν που και που το βγάζεις στον ανοιχτό δρόμο. Οι πετρελαιοκινητήρες με φίλτρο DPF (πρακτικά όλοι από το 2011 και μετά) έχουν ανάγκη να βγαίνουν σε ανοιχτό δρόμο και να γράφουν κάμποσα συνεχόμενα χιλιόμετρα (25 - 30 τουλάχιστον), ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να ολοκληρωθεί η αναγέννηση του φίλτρου DPF. Εφόσον μένεις σε επαρχιακή πόλη, εύκολο να βγαίνεις μια Κυριακή μια βόλτα, ευχάριστο είναι. Μόνο όσοι κάνουν συνεχώς μικροδιαδρομές έχουν θέμα με το DPF.

A
      aigaioploos
    • RE: Σκέψεις για πρόωρη αλλαγή αυτοκινήτου

Βρέθηκε η ευκαιρία και οδήγησα το Skoda Kamiq 1.0 με τους 115 ίππους, στην πλούσια έκδοση και θα σου γράψω τις εντυπώσεις μου.

Το αυτοκίνητο είναι απίστευτα βολικό, ποιοτικό και ευρύχωρο.

Μπήκα μέσα περιμένοντας ότι θα αντικρύσω τη γνωστή φτηνιάρικη εικόνα που βλέπουμε σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα της Β κατηγορίας (είτε Supermini είτε B - SUV). Κι όμως, η ποιότητα των (μαλακών παρακαλώ) πλαστικών στο ταμπλό και στις πόρτες παραπέμπει σε άλλες (ποιοτικότερες) εποχές ενώ και το κλείσιμο της πόρτας έχει ήχο "σοβαρό" (εντάξει, όχι σε επίπεδο Golf αλλά πολύ κοντά).

Οι χώροι είναι ό,τι πιο ευρύχωρο έχω δει σε τέτοιο εξωτερικό μέγεθος. Πραγματικά άπλετοι χώροι σε ένα σουλούπι που άνετα χωράει στα στενά της πόλης. Δηλ. αυτό το μέγεθος είναι γι' αυτούς που έχουν οικογένεια αλλά το "δουλεύουν" το αμάξι καθημερινά σε κέντρο πόλεων.

Ο κινητήρας του ήταν επίσης ευχάριστη έκπληξη. Μιλάω για την έκδοση με τους 115, όμως.
      Ζωηρός, τα βγάζει πέρα άνετα με το αμάξωμα. Η χροιά είναι τρικύλινδρη μεν αλλά ευχάριστη.

Κιβώτιο μέτριο (μηχανικό δοκίμασα).

Συμπερασματικά, αν και δε με ενδιαφέρει η κατηγορία αυτή, το Kamiq το θεωρώ τίμια πρόταση.

A
      aigaioploos
    • RE: Βενζίνη ή diesel

Μερικές δικές μου σκέψεις:

1. Η ασφαλέστερη επιλογή για το μέλλον (από πλευράς κόστους χρήσης) είναι το φυσικό αέριο. Αν μένεις κοντά ή είσαι διερχόμενος από πρατήριο φυσικού αερίου (σήμερα υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Βόλο, Λάρισα), αξίζει να επενδύσεις σε κινητήρα με αυτό το καύσιμο.

2. Η δεύτερη ασφαλέστερη επιλογή για το μέλλον (πάλι από πλευράς κόστους χρήσης) είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα. Αν σου αρέσει κάποιο σημερινό Hybrid, καλύπτει τις χωροταξικές ανάγκες σου και σε 'γεμίζει' οδηγικά, π.χ. CH-R ή η μελλοντική Corolla, (αν περιμένεις λίγο), πας προς τα κει, γνωρίζοντας ότι τα υβριδικά ταιριάζουν περισσότερο σε ήρεμους οδηγούς και επαληθεύουν την οικονομία τους περισσότερο εντός πόλης και λιγότερο εκτός (όπου και πάλι όμως προσφέρουν οικονομία).

Πάμε στα υπόλοιπα καύσιμα.

1. Αν κάνεις από αρκετά έως πολλά χιλιόμετρα ετησίως και εφόσον κάμποσα από αυτά είναι σε ανοιχτό δρόμο (επαρχιακό, αυτοκινητόδρομο), αξίζει να επιλέξεις ένα σημερινό (Euro 6) diesel και να κάνεις άμεσα (με το καλημέρα) οικονομία χρήσης (μειωμένη κατανάλωση, μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, μειωμένη τιμή καυσίμου ανά λίτρο). Αν μάλιστα κινείσαι φορτωμένος (πολλά άτομα ή/και πολλές αποσκευές, μπαγκαζιέρα ή τρέιλερ), έχεις έναν ακόμα λόγο να δώσεις 'ψήφο εμπιστοσύνης' σε πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, διότι ο πετρελαιοκινητήρας, λόγω περίσσειας ροπής, ανεβάζει λιγότερο την κατανάλωση υπό πίεση και φορτίο ενώ ο βενζινοκινητήρας (ιδίως ο υπερτροφοδοτούμενος) 'πίνει' πολύ υπό πίεση και ανεβάζει την κατανάλωση εκθετικά, όταν του ζητήσεις να τα 'δώσει όλα'.

2. Τυχόν απαγόρευση (ή φορολογικές επιβαρύνσεις) παλαιότερων πετρελαιοκίνητων στο μέλλον, είναι σε επίπεδο υποθέσεων για την Ελλάδα και σίγουρα θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα για να εφαρμοστούν οι όποιες επιβαρύνσεις σε ένα σημερινό Euro 6 πετρελαιοκίνητο, τη στιγμή που εσύ θα έχεις άμεσα οικονομία. Πιθανολογώ μάλιστα, ότι οι ιθύνοντες στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα πολυγουστάρουν απαγορεύσεις για τα diesel του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου να διοχετευτεί προς τα εκεί η ... στρατιά των παλαιότερων diesel-οκίνητων οχημάτων που δε θα μπαίνουν σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

3. Η επιλογή της βενζίνης είναι σίγουρα η ακριβότερη λύση. Ενδείκνυται μόνο αν κάνεις σχετικά λίγα χιλιόμετρα ετησίως. Στα πλεονεκτήματά της το γεγονός ότι προσφέρει πιο ήσυχο δούλεμα του κινητήρα και δε σε μπελαδιάζει με το βραχνά του φίλτρου DPF και την ανάγκη να βγαίνεις ανά τακτά διαστήματα σε ανοιχτό δρόμο με κάπως ζωηρό ρυθμό, προκειμένου να γίνει η 'αναγέννηση' του εν λόγω φίλτρου ενώ γενικά ο βενζινοκινητήρας είναι πιο ανθεκτικός σε κακής ποιότητας καύσιμο σε σχέση με τον πετρελαιοκινητήρα, όπου πρέπει να είσαι προσεκτικότερος στην επιλογή του πρατηρίου.

Αυτά από εμένα. Καλή επιλογή σε ό,τι επιλέξεις και καλά χιλιόμετρα.

posted in Περί αυτοκίνησης
      A
      aigaioploos
    • RE: Peugeot 3008 2016

Ο χρήστης xplicit έγραψε:
      Τρικύλινδρος δεν είναι αυτός ο νέος κινητήρας?

Ο νέος πετρελαιοκινητήρας της Peugeot (1.5 Blue Hdi) είναι τετρακύλινδρος, όπως και ο προκάτοχός του (1.6 Blue Hdi) και έχει 10 ίππους περισσότερους (130 έναντι 120 του προκατόχου), διατηρώντας όμως την ίδια ροπή.

Προφανώς εκπέμπει λιγότερους ρύπους (αυτός είναι και ο λόγος που εξελίχθηκε και αυτός είναι ο λόγος που αντικαθιστά τον απερχόμενο) ενώ απ' όσο ξέρω μία ακόμη διαφορά του θα είναι ότι θα θέλει συμπλήρωμα ουρίας (Ad Blue) κάθε 5.000 χλμ. έναντι 20.000 χλμ. που απαιτούσε ο προκάτοχός του.

Από όσο γνωρίζω οι παραγγελίες που δίνονται εδώ και λίγο καιρό αλλά και αυτές που θα δίνονται στο εξής για το εν λόγω πετρελαιοκίνητο 3008 θα έρχονται πλέον με τον 1.5 Blue Hdi και μάλιστα αν επιλέξεις το αυτόματο κιβώτιο, θα έχει το ΕΑΤ8 και όχι το ΕΑΤ6. Εννοείται ότι ο δίλιτρος πετρελαιοκινητήρας θα συνεχίσει να υπάρχει, οπότε οι επιλογές σε diesel θα είναι και πάλι δύο: είτε 1.5 είτε 2 λίτρα.

A
      aigaioploos
    • RE: Toyota C-HR 2016

Η φιλοσοφία του υβριδικού συστήματος της Toyota είναι η εξής, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ:

Ενας σχετικά μεγάλος ατμοσφαιρικός κινητήρας (1.800 κ. εκ.) στέλνει ένα μέρος της ενέργειας που παράγει στους τροχούς και το υπόλοιπο μέρος της ενέργειας το δίνει στη φόρτιση της συστοιχίας μπαταριών, οι οποίες λαμβάνουν εξτρά φόρτιση και από το φρενάρισμα (ανάκτηση ενέργειας από την πέδηση).

Η συστοιχία των μπαταριών (η οποία λαμβάνει αλλεπάλληλα 'κύματα' φόρτισης τόσο από το θερμικό κινητήρα των 1.800 κ. εκ. όσο και από την πέδηση), κινεί τον ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος δρα κατά βάση ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ τον θερμικό κινητήρα και επικουρικά μόνο κινεί το όχημα μόνος του (π.χ. ίσιωμα, χαλαρό γκάζι, μικρή απόσταση).

Συνεπώς, η όλη δουλειά γίνεται από τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του θερμικού κινητήρα με τον ηλεκτροκινητήρα και αυτή η συνεργασία είναι που δίνει οφέλη στην κατανάλωση καυσίμου.

A
      aigaioploos
    • RE: Toyota C-HR 2016

Μου κάνει εντύπωση η εμμονή της Toyota στα αυτόματα κιβώτια CVT, τη στιγμή που είναι ο χειρότερος (οδηγικά) τύπος αυτόματων κιβωτίων, αγνοώντας τους άλλους δύο τύπους αυτόματων κιβωτίων (κλασικά αυτόματα με μετατροπέα ροπής και αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη).

Και το περίεργο είναι ότι δίπλα τους έχουν την επίσης ιαπωνική εταιρία AISIN, που προμηθεύει πολλούς ευρωπαίους κατασκευαστές με κλασικά αυτόματα κιβώτια (με μετατροπέα ροπής).

Είναι κρίμα η Toyota να σου δίνει ως μοναδική επιλογή σε αυτόματο κιβώτιο το CVT και πιστεύω ότι έτσι χάνει και πολλούς εν δυνάμει πελάτες.

A
      aigaioploos
    • RE: Peugeot 3008 2016

Ο χρήστης ArtMac έγραψε:
      σκεφτομαι για το 3008 αλλά με προβληματιζει κατα πόσο ο 1.2 της βενζινης ειναι αρκετά δυνατός με φορτίο η ανηφόρα. θα με ενδιέφερε αν ακούσω γνώμες. θα κάνω ετησιως περι τα 10,000 μεικτά σε πόλη και εκτός οπότε μου φάινεται δύσκολο να αποφασίσω. επίσης ξέρετε αν η εγγύηση καλύπτει και το DPF?

Εχω οδηγήσει το 3008 τόσο με τον **τρικύλινδρο 1.2 βενζίνης (σε test drive) όσο και με τον diesel 1.6 **(νοικιασμένο για ταξίδι 800 χλμ.).

Ο 1.2 είναι ζωηρός κινητήρας και επιταχύνει άμεσα. Το δοκίμασα όμως χωρίς φορτίο, οπότε δε γνωρίζω αν θα 'κρεμάει' σε παρατεταμένες ανηφόρες φορτωμένο με επιβάτες και αποσκευές και με κόντρα τον αέρα (σε ένα αμάξωμα μάλιστα μέτριας αεροδυναμικής). Στα πλαίσια του test drive και με εμένα οδηγό και συνοδηγό τον πωλητή ήταν ίσως το πιο ζωντανό 1200άρι που έχω οδηγήσει, τόσο στην εκκίνηση όσο και στην επιτάχυνση εν κινήσει. Το βοηθάει στην αμεσότητα των επιδόσεων η τρικύλινδρη αρχιτεκτονική του κινητήρα (τρικύλινδρος ίσον ροπή στις μεσαίες σ.α.λ.) αλλά από την άλλη μεριά το γεγονός ότι είναι τρικύλινδρος είναι αντιληπτό ηχητικά, υπό την έννοια ότι ο ήχος του κινητήρα κατά τη ζωηρή επιτάχυνση θυμίζει ... μοτοσυκλέτα (κάτι που σε κάποιους θα αρέσει αλλά κάποιοι θα το βρουν παράταιρο να ακούνε μοτοσυκλετιστικό ήχο σε αμάξωμα SUV). Η μόνωση πάντως είναι πολύ καλή και ο ήχος, αν και αντιληπτός όπως προείπα, δε γίνεται κουραστικός ποτέ. Το κιβώτιο στο 1.2 που τέσταρα ήταν χειροκίνητο και το βαθμολογώ ως λίγο παραπάνω από το μέσο όρο. Εργονομικά είναι σε σωστή θέση (βοηθάει και το υποβραχιόνιο σε αυτό), οι διαδρομές είναι μικρές αλλά θα ήθελα λίγο πιο θετικό κούμπωμα. Αν πάντως έχει κανείς τα λεφτά να πάρει το αυτόματο ΕΑΤ6, να το κάνει, διότι το έχω οδηγήσει στο 1.6 Blue Hdi (δες επόμενη παράγραφο) και είναι εξαιρετικό. Συνεπώς, για να καταλήξουμε: Αν η χρήση του αυτοκινήτου σου θα είναι αστική (σε μεγάλο βαθμό), αν τα ταξίδια σου θα είναι με μέτριο φορτίο και χωρίς απαιτήσεις του τύπου να ανεβαίνω την εθνική προς το Αρτεμίσιο τέρμα γκάζι και τίγκα στο φόρτωμα και αν ετησίως γράφεις 10.000 χλμ., τότε το 1.2 θα είναι επαρκές και αρκούντως ευχάριστο. Παράλληλα, θα γλιτώσεις και από την έννοια του DPF, το οποίο απαιτεί ανά τακτά διαστήματα κίνηση σε ανοιχτό δρόμο, ώστε να ανεβαίνει η θερμοκρασία των καυσαερίων (με τους μεταψεκασμούς του πετρελαίου) και να καίγεται η τέφρα που συλλέγει το φίλτρο.

**Πάμε στον 1.6 Blue Hdi **(πετρελαιοκινητήρα). Είναι ο πιο ραφιναρισμένος diesel που έχω οδηγήσει (μακράν πιο στρωτός και ήσυχος από τον TDi του Ομίλου VW). Με αυτόν τον κινητήρα, η τουριστική - ταξιδιωτική χρήση του 3008 απογειώνεται. Ταιριάζει γάντι στο αμάξωμα και στο βάρος του αυτοκινήτου. Γάντι όμως του ταιριάζει και το αυτόματο κιβώτιο (κλασικό, με μετατροπέα ροπής), διότι όχι μόνο έχεις την κλασική ευκολία εντός πόλης αλλά και διότι στους σχετικά μικρούς ή μεσαίους πετρελαιοκινητήρες το εύρος απόδοσης (το φάσμα σ.α.λ., εντός του οποίου έχεις πρακτικά 'δύναμη') είναι πιο περιορισμένο σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες, οπότε βολεύει να έχεις το αυτόματο κιβώτιο που θα κρατάει συνεχώς τον κινητήρα εντός του (περιορισμένου, όπως προανέφερα) φάσματος ωφέλιμης απόδοσης. Πάντως, η ροπή του 1.6 Blue Hdi είναι εξαιρετική και σε κρατάει σε υψηλή μέση ωριαία ταχύτητα, ασχέτως φορτώματος ή κλίσης του δρόμου.

Αυτά, προς στιγμήν.

Μόλις βρω χρόνο, θα γράψω κι άλλα επί του θέματος...

A
      aigaioploos
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
      • ΕΛΛΑΔΑ
      • ΚΟΣΜΟΣ
      • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
      • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
      • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
      • TEST
      • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ