Η οποιαδήποτε τεχνική λύση σαν "αρχή λειτουργίας" δεν σημαίνει κάτι, σημασία έχει το πώς υλοποιείται.
Άλλο ήταν πριν 25 χρόνια, το "τουρμπο", ο "ημιάκαμπτος", ή το "injection" π.χ που τότε ο κόσμος τα αντιμετώπιζε τουλάχιστον με δυσπιστία ενώ σήμερα έχουν γίνει κανόνας και δουλεύουν μια χαρα.
Αν δεν δούμε πως έχει σχεδιαστεί/λειτουργεί η αερόψυκτη μπαταρία του C3 και τι θα αποδώσει στην πράξη δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα.
Latest posts made by pamk
-
RE: Citroen C3 / e-C3 (2024)
-
RE: Υπαρχει υποχρεωση για Ελληνικό Μενού Πληροφόρησης για τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ελλάδα;??
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά, σοβαρότερη από την οικονομική, η νομική.
Αν κάποιος επειδή έχει μέτρια ή μικρή γνώση της ξένης γλώσσας παρανοήσει κάτι και επέμβει στα συστήματα ασφαλείας (πχ απενεργοποιήσει το esp, το tps, την προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας κλπ) και ισχυριστεί ότι εξ αυτού προκλήθηκε ζημιά ή θανατηφόρο ατύχημα ποιος ευθύνεται; Ο κατασκευαστής; Ο αντιπρόσωπος; Θα υποστηρίξει ότι κόστιζε και δεν το έκανα; Οτι αν δεν ήξερε καλά αγγλικά ο πελάτης ας μην το αγόραζε; Δεν είναι επιχειρήματα αυτά αν φτάσεις σε δικαστήριο κατηγορούμενος για σωματικές βλάβες ή θανάτους, Ίσως αυτό να φαίνεται λίγο τραβηγμένο αλλά έχουν γίνει πολλά, γι αυτό σήμερα αγοράζεις πλυντήριο και γράφει στις οδηγίες 'ακατάλληλο για το πλύσιμο μικρών ζώων' :).
-
RE: Καταγραφες Λειτουργιας Αυτοκινητου
Για μελετη και προβληματισμό.
General Motors says it owns your car's software
In Copyright Dispute, GM Attorney Says Customers Just License Vehicle Use
Δεν έχει σχέση το άρθρο αυτό με τις καταγραφές. Το λογισμικό -οποιοδήποτε λογισμικό- δεν ανήκει ποτέ στο χρήστη, αυτό που πληρώνεις (με οποιονδήποτε τρόπο, γιατί πάντοτε το πληρώνεις) είναι η άδεια για να το χρησιμοποιείς όπως είναι και για το σκοπό που το προορίζει ο κατασκευαστής. Για αυτό και χάνεται η εγγύηση αν π.χ αλλάξεις τη χαρτογράφηση στον κινητήρα. Κάποια στιγμή είναι βέβαιο ότι αυτή δεν θα είναι η μόνη 'ποινή' αν επέμβεις σε λογισμικό αυτοκινήτου, θα νομοθετηθούν και ποινικές ευθύνες.
Τα στοιχεία που καταγράφει το λογισμικό του αυτοκινήτου σου όμως είναι προσωπικά σου δεδομένα και σου ανήκουν. Κανονικά θα έπρεπε πριν γίνει οποιαδήποτε χρήση τους από την εταιρεία να σου ζητείται η έγγραφη συναίνεση. Στους όρους όμως που αποδέχεσαι αγοράζοντας το αυτοκίνητο αναφέρεται ότι συναινείς σιωπηρώς να χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για λόγους στατιστικούς, επίλυση τεχνικών προβλημάτων, έρευνες αξιοπιστίας κλπ.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εις βάρος σου ενίοτε. Αν πχ φαίνεται ότι εδώ και 8μήνες σου άναβε προειδοποίηση βλάβης και εσύ την αγνοούσες με αποτέλεσμα να πάθει μεγάλη ζημιά το αυτοκίνητο εντός εγγύησης, θα αρνηθούν να την καλύψουν. Πρέπει όμως να σου κοινοποιήσουν τις καταγραφές για να στο αποδείξουν.
-
RE: Υπαρχει υποχρεωση για Ελληνικό Μενού Πληροφόρησης για τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ελλάδα;??
Πιθανόν να υπάρχουν Ελληνικά και να χρειάζεται αναβάθμιση το firmware.
Στα αυτοκίνητα του group PSA πάντως οι οθόνες έχουν Ελληνικά.
-
RE: Μήπως τα ηλεκτρονικά βοηθήματα μας κάνουν ζόμπι;
Τα βοηθήματα είναι χρησιμότατα.
Η γειτόνισά μου έχει ένα σύγχρονο αυτοκίνητο με bluetooth, κουμπιά στο τιμόνι και φωνητικές εντολές αλλά συνεχίζει να οδηγεί με το τηλέφωνο στο αυτί, (πληκτρολογεί και κανένα sms που και που).
Ε, αυτή πως θα μείνει μέσα στη λωρίδα, και πως θα φρενάρει αν της τύχει κανένα ξαφνικό
-
RE: Καταγραφες Λειτουργιας Αυτοκινητου
Νομίζω οτι το εξήγησε ο άνθρωπος:
Το αυτοκίνητό του έπαθε κάποια βλάβη εντός εγγύησης και η εταιρεία/συνεργείο αρνείται να την καλύψει ισχυριζόμενη οτι οφείλεται σε κακή χρήση του αυτοκινήτου, Ως απόδειξη θεωρεί τα data που συλλέγει το αυτοκίνητο, δεν δέχεται όμως να τα κοινοποιήσει στον ιδιοκτήτη ώστε να αποδείξει και στον ίδιο τον ισχυρισμό της.
Τα data είναι προσωπικά δεδομένα και ο ιδιοκτήτης δικαιούται να έχει πλήρη πρόσβαση σ αυτά.
Κι εγώ θα ήθελα να μάθω ποια είναι αυτή η εταιρεία που παραβαίνει τους όρους χρήσης των δεδομένων και τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη/χρήστη, αλά αφού δεν θέλει να μας τα αποκαλύψει δικαίωμά του, πιθανόν να θέλει να κινηθεί νομικά κι αυτός είναι ο λόγος.
-
RE: Περι κυριότητας αυτοκίνητου
Τα logs είναι προσωπικά δεδομένα στα οποία έχεις δικαίωμα πρόσβασης, πρέπει όμως να το επιβεβαιώσεις διαβάζοντας τους όρους που ισχύουν στην εταιρεία που σε ενδιαφέρει. (στην ΕΕ πάντως σε γενικές γραμμές τα ίδια ισχύουν για όλους)
πχ απο τη σχετική σελίδα της volvo:
https://www.volvocars.com/uk/support/article?id=432f8fdcbda168fdc0a801512a33b569
................................................................................................................................................................................
The collection and use of Vehicle-recorded data may be necessary in order for (i) technicians to diagnose and rectify faults in vehicles during the service and maintenance of vehicles, (ii) Volvo Cars product development, for example enhancements of the vehicles' quality and safety features, (iii) managing Volvo Cars' warranty undertakings and (iv) fulfilment of legal requirements. When collecting or using Vehicle-recorded data for these purposes, and for similar legitimate interests pursued by Volvo Cars, we will generally not seek your consent unless this is deemed necessary in the individual case or required by applicable law.
.....................................................................................................................................................................................
To exercise your rights as a data subject, e.g. to obtain information in regards to Volvo Cars’ processing of your personal data or to access personal data that Volvo Cars process in relation to you, please use our web form ... etc