-
Wagon είχα καταφέρει να δω μόνο σε φωτογραφίες από το εξωτερικό πριν αγοράσω. Δεν υπήρχε σε έκθεση κοντά μου δυστυχώς. Γενικά έψαξα πάρα πολύ σε βίντεο φόρουμ και ότι άλλο βρήκα στο εξωτερικό καθώς εκεί πωλούνται πάρα πολλά.
Είχα δει όμως το hatch από κοντά και το οδήγησα/επεξεργάστηκα. Το σύστημα του πορτ μπαγκάζ είναι αρκετά παρόμοιο στα 2 αμαξώματα, με την απλή διαφορά ότι στο wagon ο χώρος είναι διπλάσιος και αντί για ράφι πλαφονιέρα έχει συρόμενο στόρι.
Γενικά για το Focus MK4 συγκεκριμένα, η ηχομόνωση είναι αρκετά άνω του μετρίου κατά την άποψή μου. Τώρα άν κάποιος κυκλοφορεί χωρίς την ρεζέρβα και χωρίς τον 2ο πάτο, χωρίς το γούφερ (είναι έξτρα) και άλλα layers που έχει εκεί πίσω, με αποτέλεσμα να γίνεται όλος ο χώρος μεγάφωνο, δεν ξέρω τι θα ακούει! Εγώ δε τα αφαιρώ ποτέ.
Ακόμα και σε ΜΚ3.5 wagon που έχω μπεi, η κατάσταση ήταν παρόμοια.
Τώρα για την περίπτωση που διαλέξει κάποιος να μονώσει ένα μοντέλο που πάσχει εκεί, θεωρώ πως δεν τίθεται θέμα βάρους... Το να προστεθούν 2-3 άντε και 5 (δε νομίζω να φτάνει τόσο) κιλά σε ένα ολόκληρο αμάξι, αποτελεί ανεπαίσθητη διαφορά. Για καθημερινά αμάξια μιλάμε όχι για time attack. Εγώ θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη αν είχα θέμα και όχι μόνο στο πορτ μπαγκάζ. Και στις πόρτες βοηθά αρκετά με τον θόρυβο απ έξω καθώς και με την ποιότητα του ήχου από μουσική μέσα στο αμάξι! Για το πάτωμα θα το σκεφτόμουν καθώς μιλάμε για αρκετά μεγάλη διαδικασία και επιφάνεια.
-
Το θέμα του θορύβου αφορά την κατασκευή και την εν γένει 'παράδοση' κάθε μάρκας. Και εδώ παρατηρούμε πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πολύ μπροστά σε αυτόν τον τομέα σε σχέση με τις ασιατικές (θα έλεγα και αμερικάνικες, αλλά έχω πολύ λίγο χρόνο ως επιβάτης σε αμιγώς αμερικάνικα οχήματα). Παράδειγμα για μένα προσωπικά, το σεντάν Mazda6 2015, που δεν ακούς καθόλου κινητήρα κάτω από 4 χιλιάδες στροφές, ενώ μετά απλά το καταλαβαίνεις ότι δουλεύει (το έχω ξεχάσει στο ρελαντί για ώρες, μια φορά στη ζωή μου το έπαθα κι αυτό) σε μεγάλες ταχύτητες αφήνει παραπάνω θόρυβο απ' ότι θα έπρεπε από λάστιχα και αέρα να γίνεται αισθητός, τόσο που ανάλογα το οδόστρωμα, μου φαίνεται περισσότερο από το βάγκον Φόκους 2003. Ένα Πασάτ δεκαετίας είναι πολύ πιο αθόρβο (αν και σ'αυτό ακούς περισσότερο κινητήρα). Πάντως ΔΕΝ είναι το δυνατό σημείο των SUV η ηχομόνωση, μάλλον είναι χειρότερα από τα βάγκον. Ο θόρυβος κυρίως έρχεται ή από τη μηχανή, ή από τους τροχούς και τα πλευρικά σημεία κοντά στο παρμπρίζ, παρά από το πίσω μέρος.
-
Eπανέρχομαι στο ερώτημα που είχα θέσει μιας και ο φίλος οδήγησε και το 308 και το Leon. Του φάνηκε το 2ο περισσότερο ενδιαφέρον οδηγικά οπότε μάλλον κλίνει προς leon τελικά.
Το δίλημμα τώρα είναι άλλο βενζίνη 1.5 130 ή ντίζελ 1.6 115; Και τα δύο σε άριστη κατάσταση 2019 και 2018 μοντέλο αντίστοιχα με λιγότερα από 15.000 χλμ. Επίσης τιμές παραπλήσιες με λίγο φθηνότερο το ντίζελ.
Από τη στιγμή λοιπόν που δε μπαίνει ως παράγοντας το επιπλέον κόστος ενός ντίζελ ώστε να χρειάζονται αρκετά χλμ για να κάνει απόσβεση, τι θα του προτείνατε; Μιλάμε για 12 με 13.000 χλμ τον χρόνο. Σαφώς και ο ντίζελ συμφέρει οικονομικά αλλά τον φοβίζουν οι μικρές αποστάσεις της καθημερινότητας που ίσως ταλαιπωρούν dpf και egr. Παίρνει ρίσκο με τον ντίζελ πιστεύετε;
Αγορά Νέου αυτοκινήτου