-
Με εκανες και κοιταξα χαρακτηριστικά. Το πολο ειναι μισο δευτερο ποιο αργο 0-100 απο το κορσα σου. Τελικη ιδια αλλά 125 ροπη με 135 του πολο το οποιο ειναι ομως ποιο βαρυ. Άντε να κέρδισς μερικά δέκατα στις αλλαγές που στο τελος γίνονται 1 και κατι δεύτερα. Αυτό είναι άνεση? Σε αίσθηση ? Τι κέρδισες? Τσιτώθηκες να κερδίσεις 1μιση δεύτερο?
Φυσικά και η διαφορά στην επιταχυνση αισθηση ποιο πολυ στην 7η του πολο ειναι γιατι δουλευει τη ροπη του 1000 στροφες ποιο κατω απο το κορσα σου. Ειναι αυτο το 1μιση δευτερο στις αλλαγες που κερδιζεις με dsg φυσικά. Χωρις dsg θα εκανε πανω απο 12 δευτερα (12,1) στα 100 και στην 5η του (τελειώνει παλι 1000 στροφες νωριτερα) θα ηταν αυτο πίσω απο το κορσα σου 1μιση δευτερο. Αντε 1 δευτερο οση ειναι η διαφορα απο dsg σε χειροκίνητο 5ρι!
Βλέπεις λοιπον πως ολα ειναι σχετικά και στην ουσια οι βελτιωμενες επιδόσεις στα πολυ μικρα κυβικά ερχονται απο τις σχεσεις ταχυτητων κιβωτίου και δεν τις θεωρω εγω προσωπικα λόγο αγορας με σκοπο την ανεση στο ταξίδι.
Προτιμώ το corsa σου και με 5η στα 160χλμ και 5κατι χιλ στροφες εκει δηλ που το πολο dsg θα τα εχει ηδη παίξει. Πολυ μικρες διαφορες για να λέμε οτι ειναι ποιο ανετο. Αισθηση κερδίζεις. Όπως το πες.
Υπάρχει και το 500ρακι των 85 ιππων που εχει 875cc ειναι ποιο ελαφρυ και εχει περισσοτερη ροπη 145 Nm αλλά πάλι 11 δευτερα στα 100 και λιγοτερη τελική 170. Χωρις dsg. Mε dsg μπορει να εκανε οσο το γκολφ δηλ. στα 100.
Και να σε παιρνουν τα σκουτερ στην εθνική μαζι με το πολο ....... -
Τα νούμερά σου είναι λάθος!
16,3 κιλά ροπή το Polo και 12,7 το Corsa μου, και κυρίως το Polo την βγάζει από τις 1500 σαλ. και εύκολα πάει με 1500σαλ και 7η μέσα στην πόλη!
Βασικά χαλαρά εντός πόλης στο auto δουλεύει ανάμεσα σε 1200 και 1500σαλ.!0-100 σε 10,9 το Polo και 11,5 το Corsa μου.
Αλλά σε αίσθηση επιδόσεων και ευκολία κίνησης ...καμία σχέση!
Επιπλέον έκαιγε κατά μέσο όρο σε ίδιες συνθήκες και 1 λίτρο/100χλμ. λιγότερο το τουρμπάκι.
Μόνο στις πολύ υψηλές ταχύτητες, τύπου 160+ ίσως το Κόρσα να πήγαινε λίιιγο καλύτερα, για αυτό λέω ότι μάλλον είχα την έκδοση με τα 85 άλογα. Αλλά και πάλι, πήγαινα φουλ φορτωμένος με το Polo!Πίστεψέ με, δεν έχω κανέναν λόγο να ρίχνω το Κορσάκι μου!
-
Κοιταξα το 1400.... ναι. Αλλά και πάλι μισο δευτερο ρε Νικολα δε λεει τιποτα. Ως τις 3500 στροφες και τελος μετα. Στα 160 πας ποιο ανετα με το κορσακι σου. Πολλα εξοδα για το τιποτα το ιδιαιτερο σε ανεση .
-
Κοίτα, στα 160 και 5000+ σαλ. δε θα έλεγα ότι πάω άνετα με το Κορσάκι μου.
...σου πέρνει τα αυτιά και δεν μιλάς εύκολα με τους δίπλα σου.
Σε αντίστοιχες συνθήκες το Polo είχε 3500 σαλ. και ήταν πολύ πιο ήσυχο και άνετο γενικά.
Επαναλαμβάνω, το 0-100 δεν λέει την πραγματική διαφορά. Βασικά όπως είπα στο 0-100 μπορεί να είναι παρόμοια αλλά στις ρεπρίζ και στην αίσθηση που σου δίνουν, επικρατεί το χάος υπέρ του τούρμπο. -
Βέβαια πρέπει να λειτουργούμε τον κάθε κινητήρα στις στροφές που αποδίδει καλύτερα. Πρέπει δε να συνυπολογίσουμε και το lag των τούρμπο. Ειδικά σε προσπέραση πρέπει να πατάς νωρίτερα για να έρθει η δύναμη όταν την θελήσεις.
-
Δεδομένου του ηλεκτρόγκαζου το lag δεν είναι τόσο φοβερό. Υπάρχει σαφώς, και είναι μεγαλύτερο από ατμοσφαιρικό με ηλεκτρόγκαζο, αλλά γενικά δεν χρειάζεται να τροποποιήσεις ιδιαίτερα την οδήγησή σου. Είναι τόσο μεγαλύτερη η ώθηση που παίρνεις μετά που υπερκαλύπτει οποιαδήποτε αρχική υστέρηση για μια οδηγική πράξη (πχ. προσπέραση).
Γενικά το μόνο που πραγματικά με ενοχλούσε στον συνδυασμό τούρμπο+dsg είναι ότι σαν να 'έσπρωχνε' ο κινητήρας στο φρενάρισμα. Σταματούσες ...προφανώς αλλά η αίσθηση που είχες στο φρενάρισμα δεν ήταν τόσο καλή.
Αλλά συνολικά, απλά δεν υπάρχει καμία σχέση! -
Θυμηθηκα ενα ανεκδοτο με ενα nissan micra....Τεσπα....
Ο DoctorWho δεν ελαλησε καθολου......
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Δεδομένου του ηλεκτρόγκαζου το lag δεν είναι τόσο φοβερό. Υπάρχει σαφώς, και είναι μεγαλύτερο από ατμοσφαιρικό με ηλεκτρόγκαζο, αλλά γενικά δεν χρειάζεται να τροποποιήσεις ιδιαίτερα την οδήγησή σου. Είναι τόσο μεγαλύτερη η ώθηση που παίρνεις μετά που υπερκαλύπτει οποιαδήποτε αρχική υστέρηση για μια οδηγική πράξη (πχ. προσπέραση).Κι όμως η υστέρηση σε σχέση με ένας αντίστοιχης ισχύος ατμοσφαιρικό είναι πολύ αισθητή. Εκεί που με ένα ατμοσφαιρικό 200 ίππων θα πατήσεις για να προσπεράσεις, με ένα τούρμπο 200 ίππων θα πρέπει να πατήσεις περίπου 1 δευτερόλεπτο νωρίτερα.
-
Προφανώς το ατμοσφαιρικό στο οποίο αναφέρεσαι δεν έχει ηλεκτρόγκαζο. Σήμερα όμως πρακτικά όλα έχουν!
Αλλά αυτό είναι και υποκειμενικό. Με δεδομένο το ηλεκτρόγκαζο, η έξτρα καθυστέρηση από το τούρμπο κατά την άποψή μου δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. -
Σε ηλεκτρικό αναφέρομαι, το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό. Υπάρχουν ηλεκτρογκαζα που ανοίγουν πιο γρήγορα την πεταλούδα από ότι η ντιζα. Θέμα ρύθμισης είναι.
Sent from my 7DTB41 using Tapatalk
-
Στο τεστ των 4Τ για το golf 1000tsi ανεφεραν λαγκ στις εκκινησεις ειδικα . Εκει ενοχλουσε. Οχι λογο ηλεκτογκαζου παντως.
-
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας.
Συνοψίζοντας, τα λίγα (1.000) κυβικά δεν παίζουν ρόλο στο ταξίδι για κάποιον οδηγό σαν εμένα που
- Δεν τρέχει σε αγώνες ταχύτητας
- Δεν χρειάζεται μεγάλες επιταχύνσεις σε υψηλές ταχύτητες
Πάντως δεν θεωρώ τυχαίο ότι γνωστές / καλές μάρκες βγάζουν πλέον κινητήρες με λίγα κυβικά. Ίσως και να είναι μόδα που θα περάσει, ίσως και όχι. Αλλά, βάσει λογικής, θεωρώ ότι δεν θα ρίσκαραν την φήμη τους βγάζοντας στην αγορά ένα προϊόν που να υστερεί σε ποιότητα.
-
Καλημερα φιλε μου.
Δεν μας ειπες ομως σε ενδεχομενη αγορα σου ποιο θα αγοραζες για ταξιδι στα ιδια χρηματα παντα. Το 1000ρι τουρμπο η το 1400ρι τουρμπο. Θα προτιμουσες ισως TD 1600ρι η ατμοσφαιρικο 1600ρι? Αφου οι επιδοσεις δεν σε ενδιαφερουν οπως ειπες. -
To βασικό είναι ότι μεταξύ ενός ατμοσφαιρικού πχ. 110 ίππων και ενός τούρμπο (βενζίνη ή ντίζελ) 110 ίππων, το τούρμπο έχει σαφώς πιο γεμάτες 'καμπύλες' ροπής και σε βοηθάει να κάνεις πολύ πιο άνετα ταξίδια.
Τώρα, εφόσον μιλάμε για τούρμπο, τα περισσότερα κυβικά είναι πιο άνετα, αλλά δεν υπάρχουν τόσο φοβερές διαφορές όσο μεταξύ τούρμπο και ατμόσφαιρας.
Το πιο κλασσικό παράδειγμα είναι ο 1.8TFSI της Audi με τους 120 ίππους. Για έναν ήρεμο οδηγό που δεν ξεπερνά τις 3500σαλ. δε θα έχει διαφορά με τον 1.4 ΤSI των 160 ίππων και θα τον προτιμήσει απέναντι σε οποιονδήποτε ατμοσφαιρικό μοτέρ μέχρι και τα 2 λίτρα. Βασικά θα τον νιώσει παρόμοιο με ατμοσφαιρικό μοτέρ 2,5 λίτρα (που μπορεί να έχει 200 άλογα).Συνοψίζοντας, τα άλογα ποτέ δεν ήταν πιο τίμια από ότι τώρα, στην εποχή του τούρμπο!
Edit: Σε κάθε περίπτωση, και για μύριους άλλους λόγους, οδήγησε οποιοδήποτε αυτοκίνητο/μοτέρ σε ενδιαφέρει πριν αγοράσεις για να έχει ιδία άποψη.
-
Μπαινουν μετα αλλα κριτηρια οπως καταναλωση αξιοπιστια σερβις και χλμ στο οδομετρο.
-
Νικολα αν με πας εως την θηβα με ενα ατμοσφαιρικο 200 ιππων κι εγω με ενα τουρμπο με τερμα γκαζι το τουρμπο κατα ενα 40 με 50% θα μεινει στο δρομο η θα βγαλει προβλημα.... Αλλα το τουρμο θα φτασει πρωτο αν βγει σωο.... Ειναι κι αυτο... Κανεις τουρμπατος δεν κραταει τερμα γκαζι συνεχεια. Πιστεψε με πρεπει να εχεις περισσοτερα αλογα και καλυτερη κλιμακωση σχεσεων να μην εισαι τερμα. Αλλα μη λεμε τα ιδια. Μπορω να βρω πολλους πρακτικους λογους που δεν θα αγοραζα 1000ρι τουρμπο. Ατμοσφαιρικο θα επαιρνα 1000ρι. Εγω παντα. Αθανατο....
Οπως το βλεπει ο καθενας... Μια φιλη μου εχει ενα Νταιχατσου 1000ρι νομιζω. Δε καιει τιποτα και ξεχνας να πας στον μαστορα. Πας και με 140 αν θες... Ικανοποιητικους χωρους αθορυβο το σκιζεις και δεν μιλαει.... Που να το κανεις στο τουρμο. Εκτος αν υπαρχουν λεφτα στην τσεπη. Ολα σχετικα ειναι βεβαια.
Οτι πληρωνεις παιρνεις και τιποτε δεν ειναι τελειο. -
Καλημερα φιλε μου.
Δεν μας ειπες ομως σε ενδεχομενη αγορα σου ποιο θα αγοραζες για ταξιδι στα ιδια χρηματα παντα. Το 1000ρι τουρμπο η το 1400ρι τουρμπο. Θα προτιμουσες ισως TD 1600ρι η ατμοσφαιρικο 1600ρι? Αφου οι επιδοσεις δεν σε ενδιαφερουν οπως ειπες.Γενικά, ανάμεσα στα 2 μάλλον θα επέλεγα το 1000αρι για οικονομία. Βέβαια ποτέ δεν θα είχαν την ίδια τιμή αυτά τα δύο, εκτός αν μιλάμε για τελείως διαφορετικά αυτοκίνητα, εγώ εξ αρχής είχα υπόψιν διαφορετικές εκδόσεις του ιδίου αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα για μεγάλα ταξίδια μιλάμε για 2 τον χρόνο, μην φανταστείτε κάθε ημέρα...
-
Κι ομως το γκολφ των 115 ιππων με πληρη εξοπλισμο εχει οσο ενα γκολφ 140 ιππων με system act. Και λιγοτερο το 140ρι με αποσυρση.Οσο για οικονομια παιρνεις το http://www.drive.gr/vehicles/daihatsu-c ... -12v-cl-e5 με συστημα ελεγχου ροπης η κατι τετοιο και παει και με 160. Και με 7700 γιουρια. Αντι 20+ Κ.
4λ /100χλμ τσεκαρισμενο με την φιλη μου. Στο ταξιδι.
Αλλα γουστα εινα αυτα... Ασχημο το Daihatsou.... -
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Νικολα αν με πας εως την θηβα με ενα ατμοσφαιρικο 200 ιππων κι εγω με ενα τουρμπο με τερμα γκαζι το τουρμπο κατα ενα 40 με 50% θα μεινει στο δρομο η θα βγαλει προβλημα.... Αλλα το τουρμο θα φτασει πρωτο αν βγει σωο.... Ειναι κι αυτο... Κανεις τουρμπατος δεν κραταει τερμα γκαζι συνεχεια. Πιστεψε με πρεπει να εχεις περισσοτερα αλογα και καλυτερη κλιμακωση σχεσεων να μην εισαι τερμα. Αλλα μη λεμε τα ιδια. Μπορω να βρω πολλους πρακτικους λογους που δεν θα αγοραζα 1000ρι τουρμπο. Ατμοσφαιρικο θα επαιρνα 1000ρι. Εγω παντα. Αθανατο....
Οπως το βλεπει ο καθενας... Μια φιλη μου εχει ενα Νταιχατσου 1000ρι νομιζω. Δε καιει τιποτα και ξεχνας να πας στον μαστορα. Πας και με 140 αν θες... Ικανοποιητικους χωρους αθορυβο το σκιζεις και δεν μιλαει.... Που να το κανεις στο τουρμο. Εκτος αν υπαρχουν λεφτα στην τσεπη. Ολα σχετικα ειναι βεβαια.
Οτι πληρωνεις παιρνεις και τιποτε δεν ειναι τελειο.Φίλε κουπέα, δεν ξέρεις τί πάει να πει 'στοκ' αυτοκίνητο.
Στο βιβλίο σου λέει πόσες στροφές μπορείς να το πηγαίνεις συνεχόμενα. Συνήθως είναι κοντά στον κόφτη (και στις περισσότερες περιπτώσεις θέλει κατηφόρα ούτως ή άλλως για να τις φτάσει).
Αλλά βέβαια εδώ δεν μιλάμε για τέρμα γκάζι αλλά νορμάλ χαλαρά ταξίδια. Τέρμα γκάζι, μιλάνε τα άλογα και άλλο 200 άλλο 110 ή 120 ...και για την αξιοπιστία μετράει αν είναι στοκ ή φτιαγμένο. Στοκ στην πράξη δεν παθαίνουν τίποτα. Τουλάχιστον αυτοκίνητο με ηλεκτρόγκαζο. -
Ξερω απο τουρμπατα στοκ αυτοκινητα αγαπητε. Τερμα γκαζιι θεωρητικα δεν παθαινουν τπτ. Πρακτικα ομως οπως εχω διαπιστωσει σε πιεση παντα οι πιθανοτητες στο τουρμπο να βγαλει προβλημα πολλες. Συνηιως τα παιζει η τουρμπινα . Στην πραξη παντα. Για κοφτες δεν το συζητω.
Θερμοκρασιες βγαλμενες μπιελες απο τον κορμο κτλ. Λιωμενα πιστονια κτλ.
Σχετικα παλι ολα με την εννοια οτι σημερα ολα ειναι υπολογισμενα να δουλευουν στα ορια με μεγαλυτερη αντοχη. Οι περισσοτεροι ιδιοκτητες τουρμπο που ξερω εχουν δωσει χρηματα για περισσοτερης αντοχης ανταλακτικα σε νορμαλ κινητηρες για να πιεζουν στο γκαζι με περισσοτερη σιγουρια. Και διχως κοφτες. Αυτα βλεπω εγω. Εσυ ισως βλεπεις αλλα. Παντως το τουρμο δουλευει παντου με περισσοτερη πιεση. Τα σωθικα του κινητηρα τρωνε πολυ ξυλο σε σχεση με ενα ατμο μοτερ. Λογικο ειναι να εισαι ποιο κοντα σε βλαβη.
Αυτοκίνητο με λίγα κυβικά και πολλά άλογα για ταξίδι