-
Συγνώμη φίλε μου αλλά όσο πας τα κάνεις πιο πολύπλοκα. Είναι αταξική η κοινωνία αλλά κάποιοι έχουν άλλη ζωή από κάποιους. Τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια? Οι ίδιες διακρίσεις με το σήμερα, οι ίδιες αδικίες με σήμερα. Ο πλούσιος, συγνώμη, ευνοούμενος, ε πάλι συγνώμη ο απλός επιστήμονας, έχει άλλα προνόμια από τον εργατάκο. Αν αυτό δεν είναι καπιταλιστικό τότε τί είναι?
Όλη η συζήτηση που γίνεται δηλαδή είναι ότι ο κομμουνισμός διασφαλίζει ένα πιάτο φαί στον πανίβλακα-τεμπέλη?? -
Διαβαζω το παρακατω:
''Δεν αναφέρουν όμως ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης, ούτε και στον κόσμο όλο, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχει σημειωθεί μείωση του ΑΕΠ επί 7 έτη της τάξης του 26,5% ούτε ότι έχει φτωχοποιηθεί ο λαός, καθώς μειώθηκαν τα πραγματικά του εισοδήματα σε ποσοστό πάνω από 40% τα τελευταία 6 χρόνια.''
http://www.freepen.gr/2016/02/blog-post_260.html
Βασικα ειναι τα τελευταια 6 Συνεχομενα χρονια. Δεν εχει παρει ο λαος ανασα. Επι 6 χρονια, επι δυο μνημονια και ειμαστε στο τριτο, επι σειρα φορων, ενα μεγαλ μερος του λαου πληρωνει για ενα δημοσιο χρεος για το οποιο δεν πληρωνουν αυτοι που ευθυνονται και αυτοι που εχουν αρπαξει χρημα δημοσιο που προερχοταν απο εξωτερικο δανεισμο. Σε καιρο ειρηνης εχουμε 40% μειωση του πραγματικου εισοδηματος των καταναλωτων, δλδ, μειωση στην ζητηση, στην παραγωγη, κλεισιμο επιχειρησεων, ανεργια. Αυτα προκαλει η μειωση της αγοραστικης δυναμης.**''**Για όσους γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι τράπεζες, ακόμα και πριν από την ένταξη της χώρας στα μνημόνια (που έχουν ως συνέπεια την ταχύτατη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του λαού), όταν υπάρχουν καταθέσεις ακόμα και σε κοινούς λογαριασμούς και παράλληλα υπάρχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την τράπεζα τότε η τελευταία προχωρά σε ανάληψη του ποσού της οφειλής από τους λογαριασμούς που έχει στο όνομά του ο οφειλέτης. Δημιουργεί, συνεπώς, πολλά ερωτήματα πως είναι δυνατόν, όταν οι τράπεζες ακόμα και πριν τα μνημόνια, προχωρούσαν σε κατασχέσεις από λογαριασμούς οφειλετών, ακόμα και κατά παράβαση της νομοθεσίας, άφησαν τόσους πολλούς «στρατηγικούς κακοπληρωτές» στο απυρόβλητο.****''
Αν αυτο ειναι αληθεια, γιατι οι τραπεζες, κανανε κατασχεσεις απο λογαριασμους καταθετων ας πουμε απλων Και οχι απο λογαριασμους Στρατηγικων Κακοπληρωτων; Γιατι υπηρξε απο τις τραπεζες αυτη η Ανιση αντιμετωπιση υπερ των στρατηγικων κακοπληρωτων; Ποιος θα πληρωνε τα λεφτα που δεν εισεπραταν τοσα χρονια οι τραπεζες. Γιατι δεν κληθηκαν να απολογηθουν για την παραβαση της νομοθεσιας;''Συμπερασματικά, με το επιχείρημα των «στρατηγικών κακοπληρωτών» διαμορφώνεται ένα πλαίσιο για να ξεκινήσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία, την ίδια ώρα που οι πραγματικοί «στρατηγικοί κακοπληρωτές», που αποδεδειγμένα έχουν τεράστιες περιουσίες, όπως π.χ. τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ και οι ιδιοκτήτες τους, έχουν ασυλία και συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις.''
Διαβαζα εδω στο φορουμ για τους Μπαταχτσηδες που ειχαν και δεν πληρωναν. Και πως με το ξεκαθαρισμα των κοκκινων δανειων, θα αναγκασθουν οι μπαταχτσιδες να πληρωσουν. Μαλιστα. Οι μπαταχτσηδες αυτοι που τα ειχαν τα λεφτα; Στο....σεντουκι; Μηπως σε κανενα νησι κρυμενα κατω απο το χωμα; Δεν τα ειχαν σε τραπεζες; Δεν γνωριζαν οι τραπεζες απο τα αρχεια τους, ποιοι ειχαν μεγαλες καταθεσεις και να ζητησουν να μην μπουνε αυτοι στον Νόμο Κατσελη; Και γνωριζει η τραπεζα και ποιοι ειναι οι μεγαλοφειλετες της, γιατι τους κανει Ευνοικες Ρυθμισεις, Συνεχεια. Γιατι δεν ζητησαν οι τραπεζες να μην μπουνε στον Νόμο Κατσελη και αυτοι οι μεγαλοφειλετες;
Τελικα η τραπεζα και μαζι με αυτην και πολλοι πολιτες, λενε να παρθουν τα σπιτια αυτων που χρωστανε 100.000 ευρω και δεν μπορουν να πληρωσουν, γιατι ειναι ανεργοι. Και φυσικα αν του παρουν το σπιτι, εκτος απο ανεργος θα ειναι και αστεγος και αυτος και η οικογενεια του. Δλδ τα παιδια του και ισως και κανενας ηλικιωμενος γονιος που τον εχουν στο σπιτι. Συγχαρητιρια για την λογικη τους και την ευαισθησια τους. Αν λεγεται αυτο λογικη.**''**Έτσι, κυβέρνηση, ΤτΕ, τράπεζες και δανειστές αναμένουν ότι «στην πράξη, η “καταιγίδα” των πλειστηριασμών υπολογίζεται σε ένα εξάμηνο, ενώ σε κάθε περίπτωση το τοπίο στην αγορά των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων θα είναι διαφορετικό μετά τον προσεχή Μάρτιο», όπως ανέφερε το capital.gr στις 11/11/2015. Βέβαια, αυτά αποτελούν σχεδιασμούς χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν το λαό και την αντίδρασή του, ιδιαίτερα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που αφορά το σπίτι του και τις θυσίες που έχει κάνει για να το αποκτήσει.[/u]
Διαβαζω και ακουω για την εκληματικη επιθυμια του Ελληνα να θελει να εχει σπιτι. Γιατι να μην θελει; Απο ποτε ειναι κατακριταιο να θελει καποιος ενα δικο του σπιτι; Απο τοτε που δεν μπορει να το ξεπληρωσει; ok. Οταν ειχε δουλεια, πηγε στην τραπεζα, εδωσε την φορολογικη του δηλωση, την εξετασε η τραπεζα και του εδωσε δανειο. Ετυχε να εχουμε μια παγκοσμια οικονομικη κριση και πολλοι να μεινουν ανεργοι.
Επιτηδες δεν βρισκουν δουλεια ή δεν υπαρχουν δουλειες; Θα μου πει καποιος, αν εισαι στον ιδιωτικο τομεα μπορει ανα πασα στιγμη να μεινεις χωρις δουλεια. Δεκτο. Ενα απο τα παρακατω πρεπει τοτε να γινει. 1. Να υπαρχει μονιμοτητα και στον ιδιωτικο τομεα 2. Να μην δινουν στεγαστικα δανεια οι τραπεζες σε ιδιωτικους υπαλληλους. 3. Να δινει δανεια στεγαστικα αλλα να παιρνει το σπιτι αν δεν μπορει να αποπληρωθει το δανειο. Το τριτο ειναι το καλυτερο για πολλους. Θα ηταν και για εμενα αν παιρνανε τις περιουσιες και τα σπιτια και των Στρατηγικων Κακοπληρωτων οι οποιοι ομως μεσα απο υπερακτιες και νομικιστικα τερτιπια ξερουν να κρυβουν εισοδηματα και περουσιακα στοιχεια.
Δεν μπορουσαν οι τραπεζες να περιμενουν την αναπτυξη, την βελτιωση της οικονομιας; Εδω περιμενουν απο αλλους που ο καθενας χρωσταει απο εκατομμυριο ευρω και πανω, ο μικροδανειοληπτης των 100.000 ευρω ενοχλησε; Μπορει καπου να μην μπορω να συλλαβω καλα. Εχω πει, δεν ειμαι και κανενας ειδικος. -
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Συγνώμη φίλε μου αλλά όσο πας τα κάνεις πιο πολύπλοκα. Είναι αταξική η κοινωνία αλλά κάποιοι έχουν άλλη ζωή από κάποιους. Τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια? Οι ίδιες διακρίσεις με το σήμερα, οι ίδιες αδικίες με σήμερα. Ο πλούσιος, συγνώμη, ευνοούμενος, ε πάλι συγνώμη ο απλός επιστήμονας, έχει άλλα προνόμια από τον εργατάκο. Αν αυτό δεν είναι καπιταλιστικό τότε τί είναι?
Όλη η συζήτηση που γίνεται δηλαδή είναι ότι ο κομμουνισμός διασφαλίζει ένα πιάτο φαί στον πανίβλακα-τεμπέλη??Βρε Μανώλη μου, αταξική κοινωνία σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κοινωνικές τάξεις και άρα όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Δεν σημαίνει ότι όλοι είναι το ίδιο σημαντικοί και ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες απολαβές. Κατά τον Μαρξ η κοινωνική τάξη ορίζεται από την σχέση που έχουν τα μέλη της με τα μέσα παραγωγής. Π.χ. η εργατική τάξη ή η τάξη των βιομηχάνων. Αν γεννηθείς από εργάτη πατέρα ανήκεις στην εργατική τάξη και είναι αδύνατο σχεδόν να γίνεις βιομήχανος για παράδειγμα. Ε αυτό δεν υπάρχει στον Κομμουνισμό. Εκεί όπου και να γεννηθείς μπορείς να γίνει χρήσιμο για την κοινωνία και το Κράτος και να αμοιφθείς ανάλογα. Όχι πλουσιοπάροχα φυσικά γιατί πρέπει η αμοιβές να φτάνουν για όλους. Αλλά να υπάρχει μια αναλογικότητα ως προς την προσφορά σου στην πατρίδα. Η συζήτηση γίνεται για το ότι ο Κομμουνισμός δεν αφήνει κανέναν χωρίς ευκαιρίες και φυσικά φροντίζει για τους πάντες, ακόμα και όσους δεν έγιναν επιστήμονες ή κάτι άλλο.
-
Κάτι που πρέπει να έχουμε ξεκαθαρο ειναι οτι αταξική κοινωνία δεν ερχεται απο τη μια μερα στην άλλη (τυπου κατάργηση των τάξεων οπως λένε οι αναρχικοί), οικοδομείται σιγά σιγά με την αναπτυξη και απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων. Επίσης δεν υφίσταται αταξική κοινωνία σε μια χώρα μόνο, αλλά μια χώρα κάνει τα πρώτα μικρά βήματα μέχρι να ακολουθήσουν και οι άλλες (όσες δεν την πολεμούν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα).
Το έχω ξαναγράψει το μότο 'από τον καθένα αναλογα με την εργασία του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του' σε μία πορεία που αυτό είναι εφικτό εκτός απο βασικά πράγματα (τροφή, εργασία, στεγη, παιδεία, υγεία) που παρέχονται από την αρχή. Αυτό στον Καπιταλισμό δεν υπάρχει, ουτε καν το ανάλογα με την εργασία του. (μην αναλύσω το πόσες ώρες δουλευουμε, τι παράγουμε και πόσο πληρωνόμαστε).
Τωρα για αυτούς που ξεκίνησαν από το μηδέν και φτιάξαν μαγαζάκι κλπ στο παρελθόν, το συστημα που υπερασπίζεστε αρκετοί, αφού τους χρησιμοποίησε και έφταξαν μια παραγωγική δομή, διορθώνει το λάθος του και φροντίζει να πάρει πίσω αυτά που τους άφησε.
Ο τεμπέλης που αρνούταν να δουλέψει πηγαινε φυλακή, γιατί θεωρούταν εχθρός της κοινωνίας. -
Τα 2 παραπάνω ποστ, δεν κάνω quote για οικονομία χώρου, εμένα προσωπικά, με το χαμηλό δείκτη νοημοσύνης μου βγάζουν το εξής συμπέρασμα:
Ότι γίνεται στη Δημοκρατία γίνεται και στον κομμουνισμό. (βασικά ότι γίνεται σε όλο το κόσμο ανεξάρτητα από 'ιδεολογία) απλά αυτοί που κάνουν 'κουμάντο' κρατάνε τα μπόσικα για να έχουν να τρώνε όλοι.Συμπέρασμα νούμερο 2: Εγγυημένες ανισότητες!!!
-
Δεν γίνεται να εξαληφθούν οι όποιες ανισότητες από τη μια μέρα στην άλλη.
Το θέμα είναι οτι στην διαδικασία οικοδόμησης του Κομμουνισμού (όταν αυτή γίνεται με βάση την Κομμουνιστική Ιδεολογία, οχι όπως στο παρελθόν που γίνανε λάθη αλλά και εσωτερικές προβοκάτσιες) αυτές οι ανισότητες αμβλύνονται και δεν είναι ανταγωνιστικές.(πάντα πχ θα υπάρχει η ανισότητα πολης-χωριού και πνευματικής-χειρονακτικής εργασίας)
Στον καπιταλισμό παλι αυτές οι ανισότητες οξύνονται και γίνονται καργα ανταγωνιστικές ( το κλασικότατο παράδειγμα είναι το ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και όλες οι μορφές κοινωνικού αυτοματισμού).
Τωρα ο χαρακτηρισμός Δημοκρατία για την κατάσταση που ζούμε σήμερα, ας μείνει ασχολίαστος καλυτερα. -
Δε γινεται να ειναι ολοι εξυπνοι και με επιχειρηματικο πνευμα και γνωσεις σε μια κοινωνια. Απλα για να αναδειχθον αυτοι οι ανθρωποι οικονομικα θα πρεπει να υπαρχει ελευθερη οικονομια που θα τηρουνται οι νομοι . Σαφως και δεν βολευει το κομμουνιστικο συστημα. Ποιο απλο δε γινεται.
Στην Ελλαδα βεβαια της ελευθερης οικονομιας εφαρμοστηκε και το συστημα αρπα κολλα αφου δεν υπηρχε καμια τηρηση των νομων χωρις κανεναν ελεγχο!
Εδω να πω πως η κουλτουρα του Ελληνα δεν ταιριαζει σε καμια περιπτωση στην ταξικη κοινωνια. Αυτο σημαινει οτι ολοι μας θεωρουμαστε πλουσιοι ακομα κι αν δεν εχουμε να παμε για διακοπες το καλοκαιρι . Τραγικο ετσι?
Απο την αλλη την κατσικα του γειτονα θα την ψοφησουμε γιατι εμεις δεν εχουμε....
Στην Ελλαδα δεν μπορει να τεθει θεμα ταξεων κοινωνικων γιατι κανεις δεν προκειται να τις αναγνωρισει. Με κανενα πολιτικο συστημα. Ουτε ομως θα δεχθει κανεις να γινει ισομερης καταμερισμος πλουτου. Τωρα πως γινονται ολα αυτα νομιζω πως η λαικη εκφραση ποιο πανω τα λεει ολα.
ΑΡΠΑ ΚΟΛΛΑ ΚΙ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ .
Αυτο ειναι συστημα... -
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Δε γινεται να ειναι ολοι εξυπνοι και με επιχειρηματικο πνευμα και γνωσεις σε μια κοινωνια. Απλα για να αναδειχθον αυτοι οι ανθρωποι οικονομικα θα πρεπει να υπαρχει ελευθερη οικονομια που θα τηρουνται οι νομοι .Το επιχειρηματικό πνεύμα και οι γνώσεις δεν φτάνουν, χρειάζεται και κεφάλαιο.
Ακόμα και να τηρούντουσαν οι νόμοι του κράτους (γιατί οι νόμοι της αγοράς αξία-προσφορά-ζήτηση τηρούνται ευλαβικά απο ΟΛΟΥΣ), αν δεν έχεις κεφάλαιο δεν πας πουθενά, άσε που και να έχεις αυτός που έχει μεγαλύτερο σε τρώει γιατί μπορεί να κάνει και κάποιες πουστιές.
Στην Ελλάδα που ήταν πίσω σε σχέση με άλλες χώρες, οι ντόπιοι κάνανε ντου και αναπτύχθηκε πολύ η μικρή ιδιοκτησία (όπως έγινε έξω στα 1850+), όταν η παραγωγή έφτασε σε ένα επίπεδο καλό και ποσοτικά αλλά και σε επίπεδο οργάνωσης αυτοί που έχουν μεγαλύτερο κεφάλαιο (μεγάλοι όμιλοι κλπ) πατάνε στο λαιμό τους μικρούς. Με όρους επιστημονικούς λέγεται 'συγκέντρωση και συγκεντρωποίηση κεφαλαίου'. -
Φυσικα χρειαζεται κεφαλαιο. Οι μικροι που βρηκαν λεφτα να κανουν ντου? Χωρις δανεισμο δεν προχωρας. Δοξα το θεο δοθηκαν απλετα ποσα σε αυτους αλλα και σε μεγαλυτερους κεφαλαιουχους επιχειρηματιες. Απο κει και περα δεν φταιει ο 'μεγαλος' αν το κρατος δεν εχει την ικανοτητα να αντισταθμισει την ισοροποια μεταξυ του ανταγωνισμου.
Και επι του θεματος κανενα οικονομικο κομμουνιστικο συστημα δεν δινει υγειη ανταγωνισμο μεταξυ των οικονομικων επιχειρηματικων μοναδων μιας χωρας.
Αυτο που ειναι το ζητουμενο σε να μιλαμε για αναπτυξη. -
Τι λες βρε Θανάση; Να ανταγωνιστεί ποιόν το Κράτος στον Κομμουνισμό; Τον εαυτόν του; Πάντως εκεί που χρειάζονταν, υπήρχε ανταγωνισμός. Για παράδειγμα τα διάφορα γραφεία σχεδιασμού πολεμικού υλικού ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιό θα σχεδιάσει το καλύτερο οπλικό σύστημα.
-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Δε γινεται να ειναι ολοι εξυπνοι και με επιχειρηματικο πνευμα και γνωσεις σε μια κοινωνια. Απλα για να αναδειχθον αυτοι οι ανθρωποι οικονομικα θα πρεπει να υπαρχει ελευθερη οικονομια που θα τηρουνται οι νομοι . Σαφως και δεν βολευει το κομμουνιστικο συστημα. Ποιο απλο δε γινεται.
Στην Ελλαδα βεβαια της ελευθερης οικονομιας εφαρμοστηκε και το συστημα αρπα κολλα αφου δεν υπηρχε καμια τηρηση των νομων χωρις κανεναν ελεγχο!
**Εδω να πω πως η κουλτουρα του Ελληνα δεν ταιριαζει σε καμια περιπτωση στην ταξικη κοινωνια. Αυτο σημαινει οτι ολοι μας θεωρουμαστε πλουσιοι ακομα κι αν δεν εχουμε να παμε για διακοπες το καλοκαιρι . Τραγικο ετσι?
Απο την αλλη την κατσικα του γειτονα θα την ψοφησουμε γιατι εμεις δεν εχουμε.... **
Στην Ελλαδα δεν μπορει να τεθει θεμα ταξεων κοινωνικων γιατι κανεις δεν προκειται να τις αναγνωρισει. Με κανενα πολιτικο συστημα. Ουτε ομως θα δεχθει κανεις να γινει ισομερης καταμερισμος πλουτου. Τωρα πως γινονται ολα αυτα νομιζω πως η λαικη εκφραση ποιο πανω τα λεει ολα.
ΑΡΠΑ ΚΟΛΛΑ ΚΙ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ .
Αυτο ειναι συστημα...Θαναση ειμαι υπερ μια αγορας στην οποια θα λειτουργουν μικρομεσαιες επιχειρησεις, ιδιωτικες, οχι ομως μεγαλες, οι οποιες συσσωρευουν τεραστια κερδη, τα οποια μεσω υπερακτιων (που κανονικα δεν θα επρεπε να υπαρχουν) τα κρυβουν και δεν πληρωνουν είτε καθολου φορους, ειτε τους αναλογουντες. Θα πρεπει να υπαρχει κρατικος περεμβατισμος για να μην εχουμε μονοπωλια και ολιγοπωλια και συνθηκες εργασιας εις βαρος του εργαζομενου και αποδοχες δυσσαναλογες με την προσφερομενη εργασια.
Δεν ειναι η κολτουρα του Ελληνα να ζει με δανεικα. Ειδα προσφατα ενα ντοκυμαντερ. Οι επιχειρησεις θελουν για να εχουν οσο γινεται περισσοτερο κερδος, δλδ για να ειναι απληστες, συμπιεσαν τους μισθους. Ομως με μικροτερους μισθους οι εργαζομενοι δεν μπορουσαν να αγορασουν πολλα προιοντα των επιχειρησεων. Αρα οι πωλησεις των επιχειρησησεων θα επεφταν. Δεν νομιζω να διαφωνεις μεχρι εδω.
Τι κανανε λοιπον στο παγκοσμιοποιημενο νεοφιλελευθερο συστημα; Τα λιγοτερα χρηματα που παιρνουν οι εργαζομενοι λογω μειωσεων σε μισθους, τα αναπληρωσαν οι καλες μας Τραπεζες. Πως; Δινοντας ευκολα, φθηνο χρημα. Σε ολο τον κοσμο αυτο. Δανεια καταναλωτικα, στεγατικα, οτι θες. Παρε εργαζομενε δανεια να χαρεις αμαξια, κινητα, ρουχα, ταξιδια. Ετσι οι επιχειρησεις συνεχιζαν να εχουν τις ιδιες πωλησεις σε αυτοκινητα, τροφιμα κλπ. Οι καταναλωτες την χαρα των αγορων, αλλα πλεον και τον δανεισμο. Ετσι φιλε μου, Τραπεζες και Μεγαλες Επιχειρησεις, εξασφαλισαν πωλησεις δανειων (επισφαλων) και προιοντων οι επιχειρησεις. Θα βαλω αρθρα που δειχνουν πως οι Τραπεζες και οι Επιχειρησεις φαγανε τα λεφτα των φορολογουμενων για να πλουτισουν Τραπεζιτες, Ιδιοκτητες μεγαλων επιχειρησεων και Golden Boys εις βαρος των φορολογουμενων.Φυσικα χρειαζεται κεφαλαιο. Οι μικροι που βρηκαν λεφτα να κανουν ντου? Χωρις δανεισμο δεν προχωρας. Δοξα το θεο δοθηκαν απλετα ποσα σε αυτους αλλα και σε μεγαλυτερους κεφαλαιουχους επιχειρηματιες. Απο κει και περα δεν** φταιει ο 'μεγαλος' αν το κρατος δεν εχει την ικανοτητα να αντισταθμισει την ισοροποια μεταξυ του ανταγωνισμου. **
Και επι του θεματος κανενα οικονομικο κομμουνιστικο συστημα δεν δινει υγειη ανταγωνισμο μεταξυ των οικονομικων επιχειρηματικων μοναδων μιας χωρας.
Αυτο που ειναι το ζητουμενο σε να μιλαμε για αναπτυξη.Ασφαλως και χρειαζεται κεφαλαιο και ο μικρος και ο μεγαλος επιχειρηματιας. Η διαφορα στον νεοφιλελευθερισμο και γενικοτερα στα οικονομικα συστημα της ατομικης ιδιοκτησιας, (σοσιαλδημοκρατια, σοσιαλισμος κλπ) ειναι οτι:
Ο μικρομεσαιος δανειοληπτης θα φαει κυνηγι αν δεν επιστρεψει το δανειο.
Ο μεγαλο-επιχειρηματιας ή θα εχει ευνοικες και χαριστηκες ρυθμισεις, ή θα κυρηξει πτωχευση.
Φταιει φιλε μου το κρατος. Φταιει γιατι οι μεγαλοι διεφθειραν με χρηματισμους τους πολιτικους και οι πολιτικοι τους αφηνουν στο απυροβλητο. Για εμενα η ατομικη ιδιοκτησια βοηθαει οικονομια και κοινωνια αρκει, να λειτουργει το κρατος. Και στον κομμουνισμο και σημερα στα οικονομικα συστηματα της ατομικης ιδιοκτησιας, οι Κρατικοι Λειτουργοι και οι Πολιτικοι, δεν κανουν την δουλεια τους, αλλα υποκυπτουν στο πολυ χρημα, στην διαφθορα.
Εκει ειναι το προβλημα. Γιατι διαφθορα και αναξιοκρατια υπηρχε και στον Κομμουνισμο οπου αν δεν ησουν οργανωμενος στο κομμα δεν ειχες την ιδια μεταχειριση (κατα την γνωμη μου), αλλα και στα αλλα οικονομικα συστηματα και παλι αν δεν ησουν κομματικος ή λαμογιο δεν μπορουσες να προχωρησεις επιχειρηματικα γιατι η διαφθορα σε αναγκαζε να λαδωσεις για να επιζησεις. Οποιος θελει να προχωρησει βασει του νομου, το συστημα τον τιμωρει, παγκοσμιως, γιατι το συστημα θελει λαδωμα.
Στην Ελλαδα απλως, ειμαστε οχι μεχρι το γονατο στα σκτα. Ειμαστε πανω απο το κεφαλι. Εξω δλδ υπαρχει βοηθεια να πας μπροστα, αλλα ως ενος σημειου. Ως εκει που δεν ενοχλεις τους μεγαλους παικτες. Εδω αν δεν λαδωσεις απο την δημιουργια της επιχειρησης, δεν πας πουθενα. -
Συγνώμη που χώνομαι στη συζήτηση, αλλά στο βρωμερό μη κομμουνιστικό σύστημα που ζούμε, αν εγώ που είμαι εργάτης, γιός και εγγονός εργάτη, έχω μια υπεργαμάτη ιδέα για να φτιάξω ένα μηχάνημα που θα πουλήσει τρελλά, τι θα με εμποδίσει να γίνω βιομήχανος χρησιμοποιόντας τις οικονομίες μου σιγά-σιγά; Ο Βαρδινογιάννης ή ο Bill Gates; Θα ανήκω πάλι στην εργατική τάξη; Τα παιδιά μου σε τι κοινωνική τάξη θα ανήκουν;
Μήπως έχετε μπερδέψει τις κοινωνικές τάξεις με τους τίτλους ευγενείας που υπήρχαν κάποτε; Ζούμε στο 2016 αν δεν το έχετε καταλάβει!
-
Εσύ δεν έχεις καταλάβει μάλλον ότι η υπεργαμάτη ιδέα σου θα σου αποφέρει ένα μεγάλο 0. Πρώτον γιατί δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να την υλοποιήσεις και δεύτερον επειδή θα σε σβήσουν οι μεγάλοι αν πας να κουνηθείς.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Εσύ δεν έχεις καταλάβει μάλλον ότι η υπεργαμάτη ιδέα σου θα σου αποφέρει ένα μεγάλο 0. Πρώτον γιατί δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να την υλοποιήσεις και δεύτερον επειδή θα σε σβήσουν οι μεγάλοι αν πας να κουνηθείς.α) Πως προεξοφλείς ότι δεν θα έχω την οικονομική δυνατότητα; Είπα ήδη πως έχω κάποιες οικονομίες στην άκρη.
β) Ποιοί μεγάλοι θα με σβήσουν και πως; Έχεις δει τι γίνεται γύρω σου από νέες ιδέες;Νομίζω πως έχεις φτιάξει (ή σε έχουν πείσει οι μέντορες να τον φτιάξεις) έναν φανταστικό κόσμο και έχεις χάσει τελείως την επαφή με την πραγματικότητα.
-
Ο χρήστης nasos έγραψε:
) Πως προεξοφλείς ότι δεν θα έχω την οικονομική δυνατότητα; Είπα ήδη πως έχω κάποιες οικονομίες στην άκρη.Λυπάμαι που θα τις χάσεις...
β) Ποιοί μεγάλοι θα με σβήσουν και πως; Έχεις δει τι γίνεται γύρω σου από νέες ιδέες;
Όχι, σε άλλον πλανήτη ζω.
Νομίζω πως έχεις φτιάξει (ή σε έχουν πείσει οι μέντορες να τον φτιάξεις) έναν φανταστικό κόσμο και έχεις χάσει τελείως την επαφή με την πραγματικότητα.
Ναι για! Επειδή δεν έχω επιχείρηση και δεν ξέρω τι γίνεται στην αγορά... Α ναι, έχω επιχείρηση εδώ και πολλά χρόνια τώρα που το θυμήθηκα.
-
Απαντήσεις έχεις ή τρολλάρεις;
-
Οι απαντήσεις μου είναι σοβαρότατες. Αν δεν το καταλαβαίνεις μάλλον οφείλεται σε ρομαντισμό της νιότης σου ή απλά σε άγνοια της πραγματικότητας του επιχειρείν.
Και για να μη νομίζεις ότι σε τρολλάρω ας σου πω και το εξής: Παράγω ένα προϊόν που στην Β. Ελλάδα μπορούν να βγάλουν 1-2 επιχειρήσεις ακόμη. Προ κρίσης είχα 3-4 δυνατούς πελάτες που το αγόραζαν σε ποσότητα. Σήμερα έμεινε μόνο ένας κι αυτός επειδή εξάγει ακριβά προϊόντα και θέλει να διαφημίζει την φίρμα του. Ο λόγος της πτώσης; Το αυξημένο κόστος σε σχέση με το εντελώς απλό προϊόν που κι αυτό κάνει την δουλειά του. Τι θέλω να πω; Το γαμάτο μηχάνημα που θα σκεφτείς να βγάλεις, αν υποθέσουμε ότι θα τα καταφέρεις (σχεδόν αδύνατο για λόγους τεχνολογικούς αλλά και οικονομοτεχνικούς), θα πρέπει μετά να μπορέσεις να το πουλήσεις στην ανάλογη τιμή για να αποσβέσεις το κόστος της επένδυσης και να βγάλεις και κέρδος. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι...
-
Ο κομμουνισμός μπορεί να εξηγηθεί με μια ατάκα που είπε κομμουνιστής. Αν θυμάμαι καλά, σε κάποιο κανάλι. Ρωτάει λοιπόν κάποιος γιατί οι κομμουνιστές είναι τόσο φανατισμένοι με την ιδεολογία τους και απαντά αυτός:
'Όταν το αμάξι πάθει λάστιχο η θεραπεία είναι μία και μόνη.'Τώρα λοιπόν που θυμήθηκα αυτή την ατάκα, παίρνω την πάσα από τον αγαπητό σύντροφο για να πω το εξής:
'Αν εξαιρέσουμε κάποιες ξανθιές, όλος ο κόσμος όταν πάθει λάστιχο, απλά το αλλάζει. Ξεκάθαρα πράγματα. Αυτό που πιστεύει ο κομμουνισμός είναι ότι όταν ένα αμάξι πάθει λάστιχο, ο οδηγός θα πατήσει ένα κουμπάκι σε κάποιο μέρος του καντράν και σε χρόνο ρεκόρ, θα έχει έρθει κάποιος-οι/ κάτι και θα του το έχει αλλάξει σε χρόνο 1-2 λεπτών χωρίς καν να χρειαστεί να βγει ο οδηγός από το αμάξι του'Αυτό είναι ο κομμουνισμός. Ξεκάθαρα πράγματα. Τώρα, αν με ρωτήσει εμένα κάποιος τί πιστεύω γι αυτό, θα απαντήσω ότι πράγματι, είναι ότι ωραιότερο μπορεί να γίνει επάνω στον πλανήτη μας. Απλά, το ιδανικό. Το πρόβλημα είναι ότι είναι φύση αδύνατον να γίνει αυτό ποτέ στη πράξη.
Προφανώς και για να μην παρεξηγούμαι, λίγο πολύ και οι άλλες 'ιδεολογίες' τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Στο βάθος του τούνελ αυτά είναι πολύ σκοτεινά και είμαι βέβαιος ότι στη τελική όλοι θέλουν να περνάνε καλά εις βάρος των πολλών.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Οι απαντήσεις μου είναι σοβαρότατες. Αν δεν το καταλαβαίνεις μάλλον οφείλεται σε ρομαντισμό της νιότης σου ή απλά σε άγνοια της πραγματικότητας του επιχειρείν.Βρε άνθρωπε, δεν σε προσέλαβα να μου κάνεις οικονομοτεχνική μελέτη! Έχω βρει σου είπα τα υπεργαμάτο καινοτόμο προϊόν (ή υπηρεσία), έχω μαζέψει πέντε φράγκα από τις οικονομίες μου, μάζεψα και ένα τσουβάλι από το kickstarter, και το 90% της παραγωγής το εξάγω μάλιστα. Από που κι ως που θα πρέπει να δεχθώ ότι θα αποτύχω; Επειδή απέτυχες εσύ; Εγώ είμαι πιο έξυπνος, πιο καπάτσος, και ίσως πιο τυχερός από εσένα. Αν ζούσα βέβαια στον δικό σου παράδεισο μαζί με τον Κάρολο, ούτε οικονομίες θα είχα, ούτε κίνητρο βέβαια, και αν τελικά έκανα κάτι, αντί για τις πολυεθνικές θα μου έκλεβε την ιδέα το κόμμα. Αλλά αυτό δεν θα πείραζε, θα είχαμε αταξική κοινωνία.
Χώθηκα στη συζήτηση λόγω των παρακάτω που γράφεις εδώ:
Κατά τον Μαρξ η κοινωνική τάξη ορίζεται από την σχέση που έχουν τα μέλη της με τα μέσα παραγωγής. Π.χ. η εργατική τάξη ή η τάξη των βιομηχάνων. Αν γεννηθείς από εργάτη πατέρα ανήκεις στην εργατική τάξη και είναι αδύνατο σχεδόν να γίνεις βιομήχανος για παράδειγμα. Ε αυτό δεν υπάρχει στον Κομμουνισμό. Εκεί όπου και να γεννηθείς μπορείς να γίνει χρήσιμο για την κοινωνία και το Κράτος και να αμοιφθείς ανάλογα. Όχι πλουσιοπάροχα φυσικά γιατί πρέπει η αμοιβές να φτάνουν για όλους. Αλλά να υπάρχει μια αναλογικότητα ως προς την προσφορά σου στην πατρίδα. Η συζήτηση γίνεται για το ότι ο Κομμουνισμός δεν αφήνει κανέναν χωρίς ευκαιρίες και φυσικά φροντίζει για τους πάντες, ακόμα και όσους δεν έγιναν επιστήμονες ή κάτι άλλο.
Μπορεί να μην έχω μέσα παραγωγής τώρα, αλλά το σύστημα δίνει τη δυνατότητα να τα αποκτήσω, και δεν με καταδικάζει μια ζωή εμένα και τους απογόνους μου. Προσπαθείς να μας πείσεις πως πιο εύκολα διαπρέπουν οι άξιοι σε ένα κομμουνιστικό σύστημα από ένα καπιταλιστικό ή φιλελεύθερο;
Ξαναδιάβασε αυτά που έγραψες εκεί, ξαναδιάβασε αυτά που σου γράφω, και αν θέλεις να απαντήσεις, απάντησε. Αλλά μη μας αραδιάζεις άσχετες ασυναρτησίες.
-
Naso και εμενα μου αρεσει η ιδιωτικη πρωτοβουλια και οι ανθρωποι που σαν εσενα εχουν καινοτομες ιδεες να μπορουν να τις υλοποιησουν και να βοηθησουν τους ιδιους και την κοινωνια. Στην Ελλαδα θα εχεις ακουσει για πολλους δικους μας που εχουν κανει αυτοκινητο να πηγαινει με νερο. Νομιζω πως δεν κανω λαθος. Ενταξει λογω Ελλαδας, αδιαφοριας δλδ, δεν βρηκαν ανταποκριση. Δεν ειδα να βρηκαν και στο εξωτερικο. Να τους πει καποιος να τους βοηθησει. Θες να μιλαμε με στοιχεια. Και καλα κανεις, αρκει αυτο να γινεται εκατερωθεν. Μου λες πως αν βρεις μια πατεντα εκανες την καλη.
Εχεις δικιο. Δεν ξερω πολλα για τα εκτος τεχνολογιας. Ξερω για τα τεχνολογικα καποια. Λοιπον, αν βρεις κατι τεχνολογικα πρωτοποριακο, το εχω ξαναγραψει, θα ερθει ο μεγαλοκαρχαριας επιχειρηματιας και θα σου πει, παρε τοσα, το αγοραζω. Ξερεις ποσες μικρες καινοτομες επιχειρησεις εξαγοραστικαν απο MS, Google, Apple κλπ κλπ κλπ; Ψαξε να δεις στο διαδικτυο. Θα μου πεις, μια χαρα! ok. Αν θες να εισαι ενας οχι επιχειρηματιας αλλα τζογαδορος που ψαχνει να βρει κατι πρωτοποριακο για να το πουλησει, ενταξει στον καπιταλισμο επιασες το τζοκερ, το πουλησες στους μεγαλους και με τα λεφτα στο χερι αποτελεις εναν αντιπαραγωγικο ανθρωπο.
Αν θελησεις ομως, αυτο που βρηκες να το εξελιξεις και να το αναπτυξεις μονος σου, περαστικα σου. Δεν θα σε αφησουν οι μεγαλοι φιλε μου. Μολις μυριστουν πως το δικο σου βγαζει χρημα, αν εσυ δεν υποκυψεις στην οικονομικη τους προσφορα, εχεις συνεργατες που θα σε πουλησουν σε χρονο ντε-τε και θα αγορασουν τους συνεργατες σου και θα κανουν ενα παρεμφερες συστημα, θα χτυπησουν και την τιμη και αντιο και εσυ και η επιχειρηση σου και θα εχεις χασει και την αρχικη τους γενναιοδορη προσφορα. Για ποσα πραγματα δεν εχει κατηγορηθει η MS πως αντεγραψε τεχνολογιες αλλων εταιριων; Μου φαινεται η Apple ειχε και διαμαχη. Μου φαινεται και η IBM. Βιομηχανικη κατασκοπεια. Σου λεει τπτ; Εχουν χρημα μπολικο Νασο για να σου κλεψουν την πατεντα και να μεινεις με την επιχειρηση να γραφει απο κερδη για λιγο καιρο, ζημιες μετα για παντα αν δεν την πουλησεις σε αυτους. Δεν ειναι παιδακια. Ειναι θηρια οικονομικα που με το χρημα κινουν πολιτικα νηματα, εφοριες οτι θες φιλε. Ευγενικα αρχικα θα σου κανουν προσφορα. Μετα θα μεινεις εσυ και τα μηχανηματα. Το υπολοιπο προσωπικο σου, θα ειναι στον ανταγωνιστη σου και θα του λεει τα παντα ολα για οσα εμαθε απο εσενα.
Εχω ακουσει για εναν Κρητικο που εχει κανει μια πατεντα και τα παντα στο σπιτι του παιρνουν ρευμα απο τον ηλιο. Φημες θελουν πως δεχεται απο καποιους απειλες για αυτο που εχει βρει. Οι μεγαλοι δεν εχουν βρει να κινουνται τα αμαξια ας πουμε με νερο; Γιατι δεν τα βγαζουν στην παραγωγη; Θα κινηθεις και εσυ και εγω (επιχειρηση εχω) ως εκει που με αφηνουν.
Αλλο χαρακτηριστικο παραδειγμα. Ουτε καινοτομιες ουτε τπτ. Ξερω μεταποιητικη εταιρια με 4 - 5 πελατες. Μιλαμε για πολυεθνικες οι πελατες της. Της λενε της Ελληνικης εταιριας, εχουμε υπολογισει το κοστολογια σου ειναι 5 ευρω, καντο με τους νεους νομους, 4,5 ευρω μειωνοντας τους μισθους. Το ποσοστο κερδους σου θα ειναι κοντα στο 15%. Αυτοι του λενε τα παντα ολα, του εχουν ορισει και το ποσοστο κερδους του. Δεν θελει; Κανενα προβλημα Ας βρει να το πουλησει.
Την αλλη μερα λουκετο θα βαλει. Αν θες με πιστευεις. Κανεις μεταποιητικη και ο μεγαλος πελατης σου, σου λεει γνωριζοντας τα κοστολογια σου και το κερδος σου, ποσο σου κοστιζει αυτο που παραγεις. Ας πουμε τενεκεδες (λεω ενα προιον, παρνεις λαμαρινα και την κανεις τενεκε). Σου οριζει και το κερδος και σου λεει και απο που να κοψεις και καποια αλλα πραματα, που σε κανουν να αισθανεσαι οχι ιδιοκτητης της εταιριας σου, αλλα υπαλληλος των πολυεθνικων πελατων σου.
Δες ποσες εταιριες τροφιμων ή εκλεισαν ή εξαγοραστικαν ή δουλευουν πλεον για εναν πελατη. Ενα σουπερ μαρκετ. Αυτο παιρνει ολη την παραγωγη, λεει ποσο θα του πουλαει π.χ. τα κοτοπουλα και δουλευει ο πτηνοτροφος για το σουπερ μαρκετ. Αν τον χαιρετησει το σουπερ μαρκετ, χαιρεταει και αυτος την επιχειρηση του. Μακαρι να κανω λαθος φιλε. Ο Παυλιδης, Παπαδοπουλου μπισκοτα, ΙΟΝ μου φαινεται εχουν περασει σε ξενα χερια. Αν δεν παιρνουσαν θα κλεινανε. Το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο γιατι αφηνουν οι πολιτικοι να δημιουργουνται αυτοι οι μεγαλοκαρχαριες και να μην μπορουμε εμεις, εγω, εσυ, να δρασουμε οπως νομιζουμε για ωφελος δικο μας και της κοινωνιας. Σβηνουν τους μικρομεσαιους και μαζι και τις οικονομιες των κρατων. Δεν συμφωνω με το κομμουνισμο λογω του οτι δεν επιτρεπει την ατομικη ιδιοκτησια.
Αλλα και τα αλλα οικονομικα συστηματα σημερα εχουν αγριεψει παρα πολυ. Χρειαζεται νεο οικονομικο συστημα με στοιχεια απο τον καπιταλισμο, τον κομμουνισμο και με 'καθαρους' πολιτικους και οχι μαριονετες. Γνωμη μου φιλε.
Οικονομική Θεώρηση (Steve)