-
Να το παρουμε απο την αρχη?
Τα διαφορα gtcc-time attack ξεκινησαν καπου το 2007 και μεχρι το 2010 ήταν η μοδα που εφερε στις πιστες τον καθε ασχετο.
Στην αρχη εβλεπες αβγαλτα παιδια με μια αναρτηση και 4 σεμι στο ραλλακι να σκανε μυτη και να παιρνουν τη πρωτη τους γευση απο αυτο που λεγεται αγωνιστικη οδηγηση σε πιστα.Τι κανανε οσοι το ειδαν?
Η ΕΘΕΑ κλπ κυρηξε πολεμο σε ολους αυτους τους θεσμους και θεωρησε οτι αυτοι οι 'πελατες' πρεπει να ερθουν στους αγωνες. Στους οποιους αγωνες εκεινη την εποχη αλλαζαν οι κανονισμοι ανα δευτερο αγωνα για να πεταμε εξω τους αντιπαλους...
Απο την αλλη μερια ολη αυτη τη προβολη την ειδαν διαφοροι βελτιωτες που θεωρησαν σωστο να φτιαξουν εβο των 100κ και να σκασουν μυτη ξεφτυλιζοντας τον υγιη ανταγωνισμο μεταξυ των ερασιτεχνων που ηταν η βασικη λογικη αυτων των αθλοπαιδιών.Οταν η διοργανωτρια αρχη εφτιαξε τη σαλουν στην αρχη της κρισης, περιμενοντας να ερθουν ολοι να τρεξουν το αλογο ειχε ψοφησει λογω κρισης... οι μεν ερασιτεχνες την ειχαν κανει γιατι ειχαν ξενερωσει με τα τερατα συμμετοχες και την διείσδυση της σαπιλας των αγωνων και σε αυτο το χωρο, ενω οι βελτιωτες ειτε ειχαν σπασει τα αμαξια των πελατων ειτε δεν ειχαν αλλα λεφτα να τα προμοτάρουν αλλο...
ΑΡΑ για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους η σαλουν εμεινε ορφανη οχι γιατι κώλωσαν αυτοι οι 'μαγκες' να τρεξουν αλλα γιατι δεν ειχαν πλεον σαλιο. Αυτο φαινεται απο τον αριθμο και την ποιοτητα των συμμετοχων στο gtcc πλεον και την παταγωδη αποτυχια των υπολοιπων τετοιων θεσμων.
Οποτε ειτε καποιοι εχουν το διανοητικο επιπεδο να το καταλαβουν ειτε οχι οι αθλοπαιδιες και τα trackday και τα timeattack - gtcc -httc ή οπως αλλιως θελετε να τα πειτε ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ φυτωριο μελλοντικων αγωνιζομενων εκτος των καρτ.
Κακως συμβαινει αυτο θα πειτει και θα συμφωνησουμε ολοι, αλλα ετσι ειναι τα πραγματα. δε μπορει να αλλαξει αυτο εδω που φτασαμε.Προστατεψτε τα, ασχοληθειτε με αυτα, διορθωστε τα κακως κειμενα, αυξηστε τον ανταγωνσιμο
(υπαρχουν ετοιμες προτασεις για αυτα ολα αρκει να θελει καποιος... και ολοι ξερουμε πλεον οτι ειναι η μοναδικη και τελευταια φορα που οι απο πανω ξερουν-θελουν...)
και θα δειτε που θα ερθει πισω ο κοσμος.ΑΝ το πετυχετε μετα εχετε και την ελπιδα μερικοι απο αυτους να μεταπηδησουν και στους αγωνες. Αν περιμενετε καποιος που δεν εχει ιδρωσει ποτε μπακετ οτι θα τολμησει να παει να παρει ενα Ν1 που ειδε στις αγγελιες με 2-3 και να ξεκινησει να τρεχει αυτη την εποχη ειστε ....
-
Ο χρήστης Hannibal έγραψε:
Φιλε μου, ...Νομίζω ξέρεις πολύ καλά για τι περιστατικά μιλάω, αν χρειάζεται να διευκρινίζω και τα αυτονόητα σε κάθε post τότε θα βγαίνουν ακόμα μεγαλύτερα σεντόνια.
Ισως επειδη δεν γνωριζεις καποιες παλιοτερες καταστασεις/συζητησεις κλπ ... Οι λογοι ειναι πολλοι και δεν ειναι του παροντος ... Επισης, σου λεει οτι οσοι κανουν αυτη τη στιγμη ενα καλο χρονο στην πιστα δεν ειναι απαραιτητα ετοιμοι οδηγοι αγωνων ταχυτητας.... κτλ
Τίμο, γιατί να μην μάθω κι εγώ για τις παλαιότερες συζητήσεις ; Επειδή μπορεί να ειπώθηκε κάτι, κάπου, κάποτε με κάποιον για το συγκεκριμένο θέμα πάει να πεί οτι έληξε ; Όσοι κάνουν έναν γρήγορο χρόνο στην πίστα, προφανώς και δεν είναι έτοιμοι οδηγοί αγώνων, έγραψε κανείς κάτι τέτοιο ; Ή μήπως οι οδηγοί αγώνων που έχουμε είναι όλοι αψεγάδιαστοι και απόλυτα ολοκληρωμένοι ;
Μεγάλη πλειοψηφία αυτών των οδηγών, δεν ξεκίνησε ούτε με καρτ, ούτε με trackdays. Απλά τις παλιές καλές εποχές, έφτιαξαν ένα αγωνιστικό και έτρεξαν στην πρώτη τους ανάβαση/ταχύτητα/σπρίντ κτλ, ενώ πριν η μόνη βάση που είχαν πάνω στην αγωνιστική οδήγηση, ήταν οι βραδινές βόλτες στον Μερκούρη και στην Πεντέλη. Κάνω λάθος ; Βγήκαν όλοι σκάρτοι αυτοί οι οδηγοί ; Χρειάζεται να αρχίσουμε να αναφέρουμε ονόματα ;
Αυτό προσπαθώ να πω, οτι κανείς δεν γεννήθηκε έτοιμος οδηγός και απ'οτι φαίνεται o APR τελικά συμφωνεί μαζί μου, πως ένα παλικάρι που έχει κάνει τα πρώτα του βήματα στην πίστα κάνοντας trackdays/timte attack, έχει θέσει κάποιες καλοδεχούμενες βάσεις.
Ελάτε λοιπόν και στα trackdays, βγάλτε τα αγωνιστικά που σκουριάζουν στο γκαράζ για να κάνετε ένα shakedown για ξεμούδιασμα, μιλήστε με τα παιδιά και δείτε με τα μάτια σας τι επίπεδο υπάρχει εκεί έξω. Μου φαίνεται ώρες ώρες οτι έχει βγεί κάποιο συμπέρασμα για τους 'χομπίστες' απο το 2008 και απο τότε δεν έχουμε μπεί στην διαδικασία να δούμε μήπως έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Θα είναι και καλή ευκαιρία για fine tuning του αγωνιστικού, ώστε να είναι έτοιμο για τον επόμενο αγώνα.
-
Ο χρήστης Καμπάς έγραψε:
Ισως επειδη δεν γνωριζεις καποιες παλιοτερες καταστασεις/συζητησεις κλπ ... Οι λογοι ειναι πολλοι και δεν ειναι του παροντος ... Επισης, σου λεει οτι οσοι κανουν αυτη τη στιγμη ενα καλο χρονο στην πιστα δεν ειναι απαραιτητα ετοιμοι οδηγοι αγωνων ταχυτητας.... κτλ
Τίμο, γιατί να μην μάθω κι εγώ για τις παλαιότερες συζητήσεις ; Επειδή μπορεί να ειπώθηκε κάτι, κάπου, κάποτε με κάποιον για το συγκεκριμένο θέμα πάει να πεί οτι έληξε ; Όσοι κάνουν έναν γρήγορο χρόνο στην πίστα, προφανώς και δεν είναι έτοιμοι οδηγοί αγώνων, έγραψε κανείς κάτι τέτοιο ; Ή μήπως οι οδηγοί αγώνων που έχουμε είναι όλοι αψεγάδιαστοι και απόλυτα ολοκληρωμένοι ;
Μια περιπτωση ειναι αυτη:
http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=15284&hilit=FMC
Ειναι μεγαλη κουβεντα το απο που και πως ξεκινησε και το πως προχωρησε/εξελιχθηκε.Ασχετως αυτων ομως, σαφως δεν εληξε. Απλως καταλαβαινω την 'κουραση' των παλαιοτερων που εχουν δει 10 τετοιες κουβεντες, μια ανα καθε 'γενια' (πιο πριν ηταν η δικη μου 'γενια', τωρα η δικη σου, προφανως και παλιοτερα υπηρχαν κι αλλες 'γενιες' ...). Και κυριως μπηκα για να διευκρινησω, μην αρχισει παλι η κλασσικη ιστορια: οι αγωνιζομενοι απο τη μια που ειναι το pure blood και απο την αλλη τα ταλεντα που θα πανε χαμενα γιατι καποιοι δεν τα θελουν στα ποδια τους...
Μεγάλη πλειοψηφία αυτών των οδηγών, δεν ξεκίνησε ούτε με καρτ, ούτε με trackdays. Απλά τις παλιές καλές εποχές, έφτιαξαν ένα αγωνιστικό και έτρεξαν στην πρώτη τους ανάβαση/ταχύτητα/σπρίντ κτλ, ενώ πριν η μόνη βάση που είχαν πάνω στην αγωνιστική οδήγηση, ήταν οι βραδινές βόλτες στον Μερκούρη και στην Πεντέλη. Κάνω λάθος ; Βγήκαν όλοι σκάρτοι αυτοί οι οδηγοί ; Χρειάζεται να αρχίσουμε να αναφέρουμε ονόματα ;
Αυτό προσπαθώ να πω, οτι κανείς δεν γεννήθηκε έτοιμος οδηγός και απ'οτι φαίνεται o APR τελικά συμφωνεί μαζί μου, πως ένα παλικάρι που έχει κάνει τα πρώτα του βήματα στην πίστα κάνοντας trackdays/timte attack, έχει θέσει κάποιες καλοδεχούμενες βάσεις.
Ε ναι, απλα θελει πολυ δρομο ακομα. Και το πιο δυσκολο κομματι του δρομου ειναι η στιγμη που γινεται το 'αλμα'. Μετα τα υπολοιπα νομιζω θα ερθουν μονα τους (θα στο επιβεβαιωσει καποιος πιο εγκυρος φανταζομαι...). Απλα για να γινει το 'αλμα' πρεπει προτιστως να το θελει 'ζεστα' ο υποψηφιος. Να μην λεει 'ελα μωρε τωρα, με τοσα λεφτα παω Ιταλια και τρεχω Mizano'. Γιατι αυτο μετα απο λιγο γινεται 'ελα μωρε, με τα λεφτα του time attack, καθομαι και κανω τουρισμο 3-4 μερες ακομα, δεν το χεζουμε και το Mizano τωρα...'
Ελάτε λοιπόν και στα trackdays, βγάλτε τα αγωνιστικά που σκουριάζουν στο γκαράζ για να κάνετε ένα shakedown για ξεμούδιασμα, μιλήστε με τα παιδιά και δείτε με τα μάτια σας τι επίπεδο υπάρχει εκεί έξω. Μου φαίνεται ώρες ώρες οτι έχει βγεί κάποιο συμπέρασμα για τους 'χομπίστες' απο το 2008 και απο τότε δεν έχουμε μπεί στην διαδικασία να δούμε μήπως έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Θα είναι και καλή ευκαιρία για fine tuning του αγωνιστικού, ώστε να είναι έτοιμο για τον επόμενο αγώνα.
Τωρα αυτο κι αν ειναι μεγαλη κουβεντα. Δεν θα σου απαντησουν αυτοι που θα πρεπε νομιζω, αλλα για να δουμε...
-
Ο χρήστης pskarm έγραψε:
Να το παρουμε απο την αρχη?Τα διαφορα gtcc-time attack ξεκινησαν καπου το 2007 και μεχρι το 2010 ήταν η μοδα που εφερε στις πιστες τον καθε ασχετο.
Στην αρχη εβλεπες αβγαλτα παιδια με μια αναρτηση και 4 σεμι στο ραλλακι να σκανε μυτη και να παιρνουν τη πρωτη τους γευση απο αυτο που λεγεται αγωνιστικη οδηγηση σε πιστα.Εισαι νεος εσυ!! Οι πιστες ηταν γεματες απο πιο πριν.
Τι κανανε οσοι το ειδαν?
Η ΕΘΕΑ κλπ κυρηξε πολεμο σε ολους αυτους τους θεσμους και θεωρησε οτι αυτοι οι 'πελατες' πρεπει να ερθουν στους αγωνες. Στους οποιους αγωνες εκεινη την εποχη αλλαζαν οι κανονισμοι ανα δευτερο αγωνα για να πεταμε εξω τους αντιπαλους...
Απο την αλλη μερια ολη αυτη τη προβολη την ειδαν διαφοροι βελτιωτες που θεωρησαν σωστο να φτιαξουν εβο των 100κ και να σκασουν μυτη ξεφτυλιζοντας τον υγιη ανταγωνισμο μεταξυ των ερασιτεχνων που ηταν η βασικη λογικη αυτων των αθλοπαιδιών.Διαφωνω για τον πολεμο. Νομιζω οτι απλα ολοι προσπαθησαν να βγαλουν λεφτα (οι λεσχες, τα club, η ΕΘΕΑ ισως, οι βελτιωτες σιγουρα κλπ)
Οταν η διοργανωτρια αρχη εφτιαξε τη σαλουν στην αρχη της κρισης, περιμενοντας να ερθουν ολοι να τρεξουν το αλογο ειχε ψοφησει λογω κρισης... οι μεν ερασιτεχνες την ειχαν κανει γιατι ειχαν ξενερωσει με τα τερατα συμμετοχες και την διείσδυση της σαπιλας των αγωνων και σε αυτο το χωρο, ενω οι βελτιωτες ειτε ειχαν σπασει τα αμαξια των πελατων ειτε δεν ειχαν αλλα λεφτα να τα προμοτάρουν αλλο...
Δεν ειμαι σιγουρος για το αν η saloon φτιαχτηκε για να συμμετασχουν καποιοι ή για να κερδισουν καποιοι αλλοι που δεν μπορουσαν να κερδισουν εκει που ετρεχαν μεχρι τοτε. Δεν ξερω, δεν μπορω να πω με σιγουρια, το αποτελεσμα ομως δειχνει το δευτερο....
ΑΡΑ για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους η σαλουν εμεινε ορφανη οχι γιατι κώλωσαν αυτοι οι 'μαγκες' να τρεξουν αλλα γιατι δεν ειχαν πλεον σαλιο. Αυτο φαινεται απο τον αριθμο και την ποιοτητα των συμμετοχων στο gtcc πλεον και την παταγωδη αποτυχια των υπολοιπων τετοιων θεσμων.
Το σαλιο ειναι βασικο συστατικο σε ολους τους θεσμους τετοιας φυσεως....
Οποτε ειτε καποιοι εχουν το διανοητικο επιπεδο να το καταλαβουν ειτε οχι οι αθλοπαιδιες και τα trackday και τα timeattack - gtcc -httc ή οπως αλλιως θελετε να τα πειτε ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ φυτωριο μελλοντικων αγωνιζομενων εκτος των καρτ.
Κακως συμβαινει αυτο θα πειτει και θα συμφωνησουμε ολοι, αλλα ετσι ειναι τα πραγματα. δε μπορει να αλλαξει αυτο εδω που φτασαμε.Προστατεψτε τα, ασχοληθειτε με αυτα, διορθωστε τα κακως κειμενα, αυξηστε τον ανταγωνσιμο
(υπαρχουν ετοιμες προτασεις για αυτα ολα αρκει να θελει καποιος... και ολοι ξερουμε πλεον οτι ειναι η μοναδικη και τελευταια φορα που οι απο πανω ξερουν-θελουν...)
και θα δειτε που θα ερθει πισω ο κοσμος.ΑΝ το πετυχετε μετα εχετε και την ελπιδα μερικοι απο αυτους να μεταπηδησουν και στους αγωνες. Αν περιμενετε καποιος που δεν εχει ιδρωσει ποτε μπακετ οτι θα τολμησει να παει να παρει ενα Ν1 που ειδε στις αγγελιες με 2-3 και να ξεκινησει να τρεχει αυτη την εποχη ειστε ....
Σκατουλες, εγω συμφωνω με τον scn, αλλα κουβεντα να γινεται.
-
Ο χρήστης Lambis έγραψε:
Στα ράλι ισχύει κατά 100% (κάτι ξέρω απ' αυτά)Δεν ισχύει στο 100%. Εκτός από αρκετούς παλιότερους που έχουν το μυαλό στο κεφάλι τους και δε θέλουν ντε και καλά έβο για να τρέξουν, υπάρχουν και νέα παιδιά που πατάνε στο έδαφος. Παράδειγμα ο τελευταίος πιτσιρικάς που άκουσα να λέει 'Τα 160 άλογα είναι λίγα για μένα' και αργότερα μπήκε σε αγώνες με αυτοκίνητο που έχει γύρω στα 145. Μετά το δεύτερο σπριντ είχε αλλάξει εντελώς άποψη και έλεγε ότι 'Τελικά απ' έξω είναι πολύ διαφορετικά. Τα χιλιόμετρα που μαζεύει το αυτοκίνητο σε κάποια σημεία είναι υπερβολικά. Όποιος πει ότι δε φοβάται είτε είναι ηλίθιος είτε λέει ψέματα.'
Αν περιμενετε καποιος που δεν εχει ιδρωσει ποτε μπακετ οτι θα τολμησει να παει να παρει ενα Ν1 που ειδε στις αγγελιες με 2-3 και να ξεκινησει να τρεχει αυτη την εποχη ειστε ....
Μα γιατί; Σχεδόν όλοι όσοι ξέρω έτσι ξεκίνησαν και μάλιστα κάποιοι σε εποχές που υπήρχε επίσης μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Τι έχει αλλάξει, εκτός από το ότι η νέα γενιά καλόμαθε με τα χρήματα που δανειζόταν η χώρα (οι μπαμπάδες, δηλαδή) από το εξωτερικό;
-
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις Τίμο, θα κάτσω να διαβάσω το τόπικ που μου έδειξες μήπως καταλάβω τι γίνεται ...
Ευχαριστώ και τους υπόλοιπους για την υπομονή τους σχετικά με τα μεγάλα μου κείμενα.
-
Nασαι αγορι μου , να μας προβληματιζεις !
Αν και με πονεσες πολυ μ'αυτο σου.............
Με κάλυψες κυρΧρήστο, ευχαριστώ
Ευχαριστώ για την κατανόηση IlDivo, το οτι μετά απο ένα ποστ μου δίχως ίχνος προσβολής, πήρα τέτοιου είδους απάντηση, σε ύφος 'Άσε μας κουκλίτσα μου', μου λέει πολλά. Εγώ και όλοι οι φίλοι μου δεν θα γίνουμε ποτέ αρκετά ικανοί, επειδή οι μπαμπάδες μας δεν είχαν λεφτά να μας πάρουν αγωνιστικά κάρτ ή αυτοκίνητα. Έτσι ανακαλύψαμε το πάθος (αλλά και το ταλέντο για κάποιους) με πολιτικά οχήματα, παίζοντας play station στα trackdays και έτσι δεν θα γίνουμε ποτέ πραγματικοί οδηγοί αγώνων. Οπότε δεν θέλουμε να προσελκύσουμε απο αυτούς, θέλουμε απ'τους άλλους ...
Γιατι αν δεις με τι ξεκινησα τους αγωνες στα 30μου (με δυο παιδια και ενα μαγαζακι στα σκαρια),που παρακολουθουσα απο τα 13 μου στα βουνα και στα Τατοια ..... θα καταλαβεις οτι η οπτικη μου γωνια , δεν εχει καμια σχεση μ'αυτην που με βαζεις ! Την φοβερη αγωνιστικη πρετοιμασια του οχηματος ....φυσικα την διακρινεις !
Τσιντουρατο π3 πισω , της μανας του , εμπρος ...κατσε καλα , δανεικα φιλου κλεμπερ κολομπ , για να μου κραταει καλα η μουρη , μου ελεγαν τα φιλαρακια !
-
Εγώ δεν θέλω να πονάω κανέναν με τα γραφόμενα μου, μιας και στο 99% των περιπτώσεων συμφωνούμε απόλυτα σε αυτά που έχουν γραφτεί εδώ μέσα τόσα χρόνια, άσχετα που εγώ απλά παρακολουθούσα. Απο μικρό παιδί είμαι στα βουνά και στις πίστες, το οτι δεν έτρεξα ποτέ μου ήταν καθαρά θέμα επιλογών και προταιρεοτήτων, μπορεί σωστές, μπορεί λάθος, δεν έχει σημασία όμως. Το να πω οτι δεν μου δώθηκε η ευκαιρία θα ήταν ψέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν μπορώ να αλλάξω γνώμη έτσι ;
Προφανώς και δεν αναφέρομαι στον APR ή σε κάποιον αντίστοιχο όταν μιλάω για πλούσιους μπαμπάδες και για κάρτ. Αναφέρομαι στην δικιά μου γενιά ή και στην προηγούμενη, όπου υπήρξαν νέοι αρκετά τυχεροί ή τέλος πάντων πιο τυχεροί απο κάποιους άλλους. Μόνος μου ανέφερα περιπτώσεις ανθρώπων που αποφάσισαν έτσι απλά να κάνουν το μεγάλο βήμα, που έπιασαν έναν αρμόδιο μια μέρα και τον ρώτησαν τι χρειάζεται να κάνουν για να τρέξουν, όπως ο Αμερικάνος καλή ώρα ...
Το θέμα είναι οτι οι καιροί έχουν αλλάξει, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν αλλά ταυτόχρονα φοβούνται, είτε μιλάμε για τους αγώνες, είτε μιλάμε για επενδύσεις, είτε για οτιδήποτε πέρα απ'το συνηθισμένο εδώ στην Ελλάδα. Και τι είναι αυτό που αποθαρύνει οποιουδήποτε είδους 'επενδύσεις' άραγε ; Μα φυσικά το κλίμα αβεβαιότητας και αναξιοπιστίας ! Ίσως γι'αυτό πολλοί - μεταξύ αυτών κι εγώ - το κουβεντιάζουμε και το ξανακουβεντιάζουμε. Ίσως θέλουμε να δούμε λίγο καλωσόρισμα και χρειαζόμαστε λίγη ώθηση απ'την άλλη μεριά, όπως εμείς αντίστοιχα κατευθύνουμε τους νέους με τα 'φτιαγμένα' στις πίστες, για να τους πάρουμε απ'τους δημόσιους δρόμους, όπου μπορεί να βλάψουν και άλλους εκτός απ'τον εαυτό τους.
Μέχρι τώρα όμως υπήρχε απαξίωση και σνομπισμός, αλλά ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό νομίζω. Η ζυγαριά έχει τουμπάρει εντελώς απ'την άλλη μεριά και δεν κερδίζει κανείς αν δεν την φέρουμε στα ίσια της. Το επίπεδο γνώσεων και ταλέντου έχει ανέβει πάρα πολύ και αν κάποιος όντως ενδιαφέρονται για το μέλλον του αθλήματος, ίσως θα πρέπει να σταματήσει να το αγνοεί και να αρχίσει να το προσελκύει.
ΥΓ: Τα χαιρετίσματα μου στον Βασίλη, μπορεί να με θυμάται απ'τον τελευταίο αγώνα του Βαγγέλη στα Μέγαρα.
-
-
Ο χρήστης johanndelta έγραψε:
Κρανουμπα Bell αντε γεια, γανταρες, ελάφρωμα, μπακετιες, στησιμο, διλιτρουμπα, σιγουρα ικανότητες/εμπειρια αλλα να που ηρθε η κακια στιγμη και δεν τον ακουμπησε κανενας. Δοξα τω θεω, τη γλιτωσε από 15 παντες.
Και μια μπαταρια που κρεμετε απο τα καλωδια.............. τη γωνια των ζωνων την αφηνω ασχολιαστη....
(κι αυτα απο οτι φαινεται - ποιος ξερει 'τι αλλα')
Αυτα τα 'πραματα' πριν μπουν στην πιστα τα ελεγχει κανεις???? -
Ο χρήστης johanndelta έγραψε:
Υπαρχει ένα (χρηματικο) κατωφλι που δοξα τω θεω στην Ελλαδα είναι πολύ χαμηλο. Το περνατε και τελικα χαλατε πολύ περισσοτερα χρηματα πανω στα ΙΧ σας για να κανετε απίστευτους (στις Σερρες) χρονους, ενώ θα μπορούσατε να εχετε ένα αγωνιστικο (μικρο) και να κανετε αγωνες.
...Αυτή είναι άλλη μια απ'τις υποθέσεις-θεωρίες στις οποίες αναφερόμουν σε προηγούμενα post, κάτι τέτοιες νοοτροπίες έχουν υποθέσει οτι έχουν οι playstationάκηδες και εξηγούνται πολλά έτσι ...
Θα πω δύο πράγματα για άλλη μια φορά και ελπίζω να γίνω κατανοητός -->
-
Κάνοντας γύρω-γύρω όλη μέρα μόνος σου, μπορεί να μην έχεις μάχες σώμα με σώμα, αλλά μαθαίνεις να εκμεταλλεύεσαι μια μηχανή και ένα δεδομένο κομμάτι δρόμου στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Μπορεί να είσαι ήδη αγωνιζόμενος, αλλά με το να κάνεις τέτοιου είδους προπόνηση, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Δεν κάνουμε γύρω-γύρω γιατί δεν έχουμε κάτι καλύτερο με το οποίο να απασχολήσουμε το μυαλό και τα άκρα μας. Κυνηγάμε το τέλειο, μελετάμε τις γραμμές μας, τα μέτρα μας, τις πλευρικές επιταχύνσεις με την βοήθεια της τηλεμετρίας, για να γίνουμε όσο το δυνατόν καλύτεροι οδηγοί γίνεται. Τι να το κάνω που θα ξέρω να 'αμύνομαι' μέσα στον αγώνα, όταν θα ξέρω οτι δεν έχω προπονηθεί αρκετά ώστε να κινηθώ στο πραγματικό όριο οχήματος και διαδρομής ; Ίσως μετά να μην χρειάζεται να αμύνομαι γιατί θα ανοίξω στον απο πίσω μου. Πρώτα μαθαίνουμε να περπατάμε, μετά μαθαίνουμε να τρέχουμε, στην συνέχεια πιέζουμε τους εαυτούς μας στα άκρα και στο τέλος διαγωνιζόμαστε με άλλους. Όποιος πιστεύει οτι η σειρά είναι διαφορετική, τότε απλά διαφωνούμε.
-
Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι, μιας και κάποιοι ξέρουν τι γίνεται στα πορτοφόλια μας, έχετε την εντύπωση οτι το time attack είναι το εξης: Οδηγάω το αυτοκίνητο όπως μπορώ, όπως έχω μάθει, όσο με παίρνει, κάνω έναν χρόνο και μετά για να κατεβάσω αυτό τον χρόνο, το βελτιώνω για να πηγαίνει πιο γρήγορα. Η πραγματικότητα βέβαια για τον μέσo χομπίστα έχει ως εξής: Αφού αγοράσω την βάση μου, αρχικά κάνω 2-3 κινήσεις στο αυτοκίνητο μου έτσι ώστε να διατηρεί μεν τον καθημερινό του χαρακτήρα, αλλά να μου κάνει τα χατήρια και να στέκεται αξιοπρεπώς μέσα στην πίστα. Το οτι δεν μπορώ να κάνω αυτές τις κινήσεις όλες μαζί (πχ ανάρτηση/λάστιχα/τακάκια/θολόμπαρα) και πάω αρχικά χωρίς κάποια απ'αυτά, δεν σημαίνει οτι το κάνω στον βωμό του χρόνου. Άλλωστε μόλις το πήρα και έχω μια εικόνα στο μυαλό μου σχετικά με το που θέλω να φτάσω. Επειδή τυχαίνει λοιπόν οι περισσότεροι που το κάνουμε αυτό να είμαστε νοήμονες άνθρωποι, γι'αυτό άλλωστε κατεβήκαμε απ'τα βουνά και μπήκαμε στις πίστες, ενδιαφερόμαστε για την προσωπική μας οδηγική βελτίωση μέσω του χρόνου και οχι το αντίστροφο. Δεν πρόκειται άλλωστε να εντυπωσιαστεί κανείς, αν του πω οτι γύρναγα 1:06 στα Μέγαρα, αλλά το έκανα με Formula Renault ... Δεν υπάρχει λόγος λοιπόν για ειρωνίες του τύπου 'Κάνε καλό χρόνο και τρέχα να το πεις στους φίλους σου'. Μισή κουράδα άνθρωποι είμαστε που πατάμε πόδι σε πίστες και αναβάσεις. Είτε κάνω εγώ 28 στις Σέρρες, είτε κερδίσει ο τάδε στην ταχύτητα, πάλι εμείς μεταξύ μας θα το ξέρουμε. Όποιος πιστεύει οτι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που κάνουν trackdays ή τρέχουν σε αγώνες, απλά για να πουλάνε ιστορία, μάλλον κάπου το έχει χάσει ... Tα ίδια πράγματα αγαπάμε όλοι στο motorsport και κάποιοι προσπαθούν με το ζόρι να μας χωρίσουν σε κατηγορίες, λές και υπάρχουμε σε αφθονία ...
Είχα γράψει κάτι εδώ και το έσβησα ... Δεν θέλω να μπώ τώρα στην διαδικασία ανάλυσης, της αναλογίας κόστους/γυρολογίων μεταξύ 'αγωνιστικών' και ξεκάθαρα πολιτικών οχημάτων, γιατί θα έχουμε ενστάσεις και εμφράγματα. Οπότε ας μην καταλήγει καμία πλευρά σε γρήγορες υποθέσεις και συμπεράσματα, ελάτε όλοι εσείς στην πίστα να τα πούμε απο κοντά, να κάνουμε και την προπονησούλα μας και ίσως αναθεωρήσετε. Ζήτημα αν είμαστε όλοι μαζί 100-200 άτομα και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, γνωριζόμαστε είτε άμεσα είτε μέσω κοινών γνωστών. Ε δεν γίνεται να έχουμε ίδιους φίλους και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικές απόψεις, μάλλον κάπου στο μέσο διαβρώνεται το μήνυμα.
-
-
Ο χρήστης Καμπάς έγραψε:
.... Η πραγματικότητα βέβαια για τον μέσo χομπίστα έχει ως εξής: ....
Η πραγματικοτητα δεν ειναι ιδια για ολους. Και μαλιστα εχει αρκετα μεγαλες αποκλισεις.
Απο το:
'παω με το πολιτικο και κανω οτι καλυτερο μπορω καθε φορα με οτι εχω διαθεσιμο και τελος...'
Μεχρι το:
'παω με το πολιτικο/βελτιωνω το πολιτικο/το βελτιωνω τοσο ωστε πλεον δεν ειναι πολιτικο/πουλαω το πρωην πολιτικο και παιρνω καθαροαιμο/ πουλαω το καθαροαιμο και παιρνω formula....'Ομοιως και για την οδηγικη βελτιωση. Αλλοι το ψαχνουν εκνευριστικα λεπτομερως, αλλοι απλα ταξιδευουν....
ΥΓ.
Στο τελευταιο TD που ειχα παει με το S2000 (παει καιρος...), απο το πρωι μεχρι νωρις το απογευμα (που πλεον εμεινα απο φρενα) παιδευομουν με οδηγημα (γραμμες-φρενα-γκαζι) αλλα και ρυθμισεις στην αναρτηση (KW3). Ελιωσα στον ιδρωτα κατω απο το ρημαδι μεχρι να παρω χαμπαρι οτι ρυθμιζα αναποδα τα bump δεξια-αριστερα (αυτα παθαινεις αμα εισαι ανασκελα κατω απο ενα S2000 σηκωμενο μονο απο ενα υδραυλικο γρυλλακι....)
Αλλοι μολις πηγε 12 αραξαν στην καντινα και περιμεναν να παει 5 για να κρυωσει ο καιρος και να κανουν χρονο. Εμαθαν κατι απο αυτο? Μονο οτι το απογευμα κραταει καλυτερα.... -
Πλακα μας κανεις νεαρε μου !
Αυτο σημαινει οτι δεν καταλαβες τιποτα απο οσα σου ειπαν οοολοι εδω , και λογω της ηλικιας σε φυσικα ΟΟΟΟΛΟΙ !
-
Johandelta, ωραία απάντηση ! Νομίζω συμφωνούμε στα περισσότερα, απλά το αυτοκίνητο του Πέτρου απέχει αρκετά απ'τον μέσο όρο και πιο συγκεκριμένα είναι στο άλλο άκρο. Οι περισσότεροι έχουμε μια ανάρτηση, ημισλίκ, καλό τακάκι και κανα δέσιμο/μπλοκέ. Οι δε τροποποιήσεις στα μοτέρ είναι ελάχιστες, με εξαίρεση κάποιες συγκεκριμένες και φθηνές καρότσες, που τις αγοράζεις με την προοπτική να αλλάξεις τον κινητήρα με κάποιον άλλον. (Σαν την δικιά μου πχ).
Να κοπεί επιτέλους η πιπίλα με τα λεφτά, λές και είμαστε στην Αμερική και έχουμε σκάσει 40.000€ στα αυτοκίνητα μας, πόσα νομίζετε οτι βγάζουμε πια για να τα ρίχνουμε στα αμάξια ; Είπα οτι δεν θέλω να αρχίσω να καταγράφω αναλογίες κόστους γυρολογίων μεταξύ αγωνιστικών/πολιτικών, δεν συμφέρει ...
Εγώ ας πούμε το έκανα, πήρα κάτι άλλο για την βόλτα και έκανα το δικό μου 'αγωνιστικό'. Βέβαια, σε αντίθεση με όοοοοοολο τον υπόλοιπο πλανήτη, στην Ελλάδα δεν επιτρεπόταν να τρέξει, αλλά θα γίνει και αυτό. Εκτός κι αν έχει κανείς αντίρρηση ...
Κυρχρήστο, εξαιρετική απάντηση, αποστομωτική πραγματικά και το επιχείρημα σχετικά με την ηλικία όντως αξεπέραστο και με μεγάλη βαρύτητα. Ξέχασα οτι εσείς είστε ήδη καταξιωμένοι οδηγοί αγώνων με την βούλα, οπότε δεν χρειάζεται να κάνετε προπόνηση, πόσο μάλλον παρέα με τα παιδάκια τους ερασιτέχνες. Ούτε να μας δείτε μπροστά σας για κουβέντα δεν θέλετε, τόση αηδία πια ; Πνιγήκαμε απ'τα πούπουλα ...
Εγώ τουλάχιστον - παρά την ηλικία μου - θα φανώ αρκετά ώριμος έτσι ώστε να μην χαρακτηρίσω μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων, σύμφωνα με τις απόψεις ενός ή δύο. Χάρηκα για την συζήτηση !
-
Καταρχας ας ξεχωρισουμε λιγο την κατασταση. Track day απαγορευεται απο οσο ξερω στην Ελλαδα (αλλα και εδω κατω) η επισημη χρονομετρηση με εκτυπωση χρονων. (εδω κατω απαγορευεται γενικοτερα αλλα με ενα GPS κανεις την δουλεια σου).
Anyway. Δες τα παρακατω 2 βιντεο δικα μου στο ιδιο configuration το ενα σε track day που δοκιμαζαμε κατι και ειχα εντολη να μην πηγαινω 100%, να μην προσπερναω σε φρενα η στροφες κλπ (ολα αυτα απο τον race director) ενω υποτι8εται οτι ειναι και αλλα αγωνιστικα μεσα (εκτος απο τα πολιτικα) και ειναι και νορμαλ αμαξια αλλα υποτιθεται με advanced οδηγους.Στο πρωτο βιντεο τρεχα το στο 18:24 (ναι 997 GT3 Cup R ειναι). Πριν ειναι περισσοτερο ζεσταμα ελλαστικων, να δουμε οτι δεν εχουμε διαρροες, πιεση λαδιου οτι δουλευει κανονικα κλπ κλπ.
Και στο δευτερο που ειναι αγωνας, δες τα φρενα τις γραμμες κλπ που ειναι τελειως διαφορετικα γιατι πρεπει να πας οσο πιο γρηγορας μπορεις για να ανοιξεις αποσταση, να την κρατησεις σταθερη, αν σε φτασει ο αλλος να αμυνθεις, να κυνηγησεις, να πιεσεις και να περασεις κλπ. Οποτε μετα το περπατημα, πας στο τρεξιμο οπως ειπες αλλα εκει δεν μπορεις να προπονηθεις παρα μονο αν ξεκινησεις να τρεχεις. Στην πρποπονηση και τα track day διστυχως δεν μπορεις να τα κανεις αυτα. Οποτε μενεις στασιμος και δεν ολοκληρωνεις ποτε το πακετο πιστα. Και το βασικοτερο ολων, στα time attack κανεις ενα λαθος, κοβεις ρυθμο και κοιτας στον επομενο γυρο να μην το κανεις. Δεν εχασες τιποτα. Μονο ενα γυρο.
Στον αγωνα, κανεις ενα λαθος, ανεβαζεις 8ερμοκρασια στα λαστιχα, εκανες λαθος επιλογη και εμεινες με τα πολυ παλια, σου εχει ανεβει το αιμα στο κεφαλι και δεν σκεφτεσαι καθαρα κλπ, χανεις μια η και περισσοτερες θεσεις... Αντε περνα μετα.... Και το να κρατησεις τον αλλο πισω σου πες ειναι οκ. Αλλα το να τον κρατας πισω σου χωρις να χανεις χρονο και να φτανεις και τον μπροστα θελει πολυ δουλεια.Αυτη ειναι πιστευω η διαφορα σου λενε ολοι.
Παρατρησε λοιπον την οδηγηση του ασημενιου (που ειναι νεος οδηγος σε αγωνες πιστας, αλλα καλος σε autocross, time attack, kart αλλα οχι αγωνες μονο προπονησεις και χρονους) και πες μου πιο ηταν το λαθος του. Εσυ μπορει να την βρεις. Πολλοι ομως απο αυτους που λενε οτι ειναι οδηγαρες και κανουν χρονο δεν θα την καταλαβουν και μπορει να κανουν το ιδιο λαθος με αυτον. -
Ο χρήστης Καμπάς έγραψε:
.............
Ούτε να μας δείτε μπροστά σας για κουβέντα δεν θέλετε, τόση αηδία πια ; Πνιγήκαμε απ'τα πούπουλα ...Εγώ τουλάχιστον - παρά την ηλικία μου - θα φανώ αρκετά ώριμος έτσι ώστε να μην χαρακτηρίσω μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων, σύμφωνα με τις απόψεις ενός ή δύο. Χάρηκα για την συζήτηση !
Λάθος είσαι στο παραπάνω σχόλιο. Εδώ όπως και εγω καταλαβαίνω δεν υπάρχει καμία διαμάχη. Απλά προσπαθούν να σου εξηγήσουν οτι υπάρχη η γρήγορη οδήγηση και η αγωνιστική οδήγηση.Αυτό που συμβαίνει στα ράλυ με εναλλαγές τοπίων συνθηκών και κυνήγη του απόλυτου χρόνου στο ένα πέρασμα απο αφετηρία σε τερματισμό ΔΕΝ μπορεί να γίνει στην πίστα όταν κάνεις συγκεκριμένα γύρω γύρω. Πίστα = κόντρα σώμα με σώμα. Δεν εχει νόημα να κάνεις συνέχεια το ίδιο πράγμα(οδηγάς μόνος σε πίστα). Κάποια στιγμή αυτό τερματίζει και αναπόφεκτα θα πας στο επόμενο βήμα που είναι η βελτίωση και αυτό τέλος δεν έχει, όπως είδες και με το punto στο βιντεάκι παραπάνω. Μόνο έτσι βελτιώνεις αυτό που είναι μονοδιάστατο.Παραπάνω σου είπαν για άμυνα , επίθεση συντήρηση και στρατηγική. Αυτό είναι αγώνας στην πίστα. Οδηγός και αυτοκίνητο. Λιγότερη εξάρτηση απο την απόλυτη ιπποδύναμη.
Αυτό που πολύ καλά κάνουν τα παιδιά των time attack είναι ότι κάνει ένας οδηγός δοκιμαστής. Πιθανών να μπορούν να σετάρουν το αυτοκίνητο πάρα πολύ καλά αλλά μέχρι εκεί. Αν δεν κάνεις αγώνα κανονικό δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ τι σημαίνει αγωνιστική οδήγηση όσα time attack και να έχεις κερδίσει. -
Το θεσμό των gtcc ,time attack κλπ, τον βλέπω σαν ένα απο τα φυτώρια που θα μπορούσαν να εξεληχθούν σε οδηγούς αγώνων. Πιστεύω οτι και η οποσπονδία θα πρέπει να το δει κάπως έτσι καθώς δεν μπορούν όλοι να ξεκινήσουν στην ηλικία των 10 ετών απο καρτ ντε και καλά.
Απο την άλλη και τα παιδιά που ασχολούνται με αυτο το είδος γρήγορης οδήγησης, αν έχουν στο μυαλό τους να εξελιχθούν θα πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα των αγώνων σχετικά νωρίς (εδώ πάει οτι πρέπει η ομοσπονδία να το δει) διότι διαφορετικά θα μένουν 'επαγγελματίες φοιτητές'. -
Ο χρήστης AGIS έγραψε:
Το θεσμό των gtcc ,time attack κλπ, τον βλέπω σαν ένα απο τα φυτώρια που θα μπορούσαν να εξεληχθούν σε οδηγούς αγώνων.Πες 10-15 ονοματα που εγιναν οδηγοι αγωνων ολα αυτα τα χρονια, εμενα μου ερχονται 3-4 στο μυαλο και μαλλον λεω πολλους.
(σε αντιθεση με τους ιστορικους που καμποσοι απο τα ρεγκιουλαριτι ηρθαν στη σπορτινγκ)
και τα αυτοκινητα να επετρεπαν (Mr2 mx5 χοντα κλπ) ειναι τοσο διαφορετικα μεταξυ τους και θελουν τοσες μετατροπες (ωστε αν καποιος τουμπαρει στα μεγαρα σε συνθηκες αγωνα να μην γινει το κεφαλι του κιμας) που και οι ιδιοι οι ιδιοκτητες δε νομιζω να εκαναν τετοιες υποχωρησεις .κατα τη γνωμη μου ο οδηγος που εχει βαλει ως στοχο να παρει εκκινηση σε αγωνα εχει διαφορετικο τροπο σκεψης με εναν οδηγο που συμμετεχει σε track days.
Ομως οπως λεει η παρομοια 'οποιος το γυρισε (και συμμετεχει σε αγωνες) δεν ξαναγυρισε (σε καμια αλλη μορφη γρηγορης οδηγησης) .' -
Ο χρήστης Lef205 έγραψε:
Το θεσμό των gtcc ,time attack κλπ, τον βλέπω σαν ένα απο τα φυτώρια που θα μπορούσαν να εξεληχθούν σε οδηγούς αγώνων.
Πες 10-15 ονοματα που εγιναν οδηγοι αγωνων ολα αυτα τα χρονια, εμενα μου ερχονται 3-4 στο μυαλο και μαλλον λεω πολλους.
.......'Εμένα πάλι δε μου έρχετε κανένας στο μυαλό. Γι'αυτό λέω ΘΑ μπορούσαν να......και όχι οτι έιναι φυτώριο.
-
Ένας θεσμός χωρίς το πακέτο 'roll-cage-ζώνες-καθίσματα-βάσεις καθισμάτων' έχει εκ φύσεως μια ουσιώδη διαφορά από έναν θεσμό όπου αυτά είναι υποχρεωτικά. Στον πρώτο οι κίνδυνοι είναι στατιστικά πολύ μικρότεροι από τον δεύτερο και αυτό δημιουργεί εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση και τρόπο διαχείρισης από τον συμμετέχοντα. Δεν υπάρχει ούτε ένας οδηγός-συνοδηγός με θητεία κάποιων ετών στους αγώνες, ακόμα και 'αργός', ο οποίος να μη χρωστά τη ζωή του στο ανωτέρω πακέτο εξοπλισμού. Όση ηρεμία κι εμπειρία κι αν έχει κάποιος σε ένα αγωνιστικό, πάντα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού το στοιχείο του κινδύνου.
Στον αντίποδα θα αναφέρω το εξής παράδειγμα: Έχω βρεθεί μόνο συνοδηγός σε πίστα. Αρχικά εντυπωσιάστηκα με το πόσο γρήγορα κινούνταν τον αυτοκίνητο. Μετά τον 5-6 γύρο κατάλαβα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, εκτός από αυτό το ηλίθιο κερμπ, και πράγματι άρχισα να το βλέπω σαν playstation. Οι καλοί χρόνοι σε αυτή τη μορφή του αθλήματος σαφώς δείχνουν οδηγική ικανότητα, ικανότητα προετοιμασίας αυτοκινήτου, ικανότητα μελέτης, αλλά επ' ουδενί δεν περιλαμβάνουν το βασικότερο στοιχείο των αγώνων που είναι η αντιμετώπιση και διαχείριση του κινδύνου.
Αυτό δε σημαίνει ότι κανένας απ' αυτούς που συμμετέχουν σε αυτές τις μορφές δεν μπορεί να αποκτήσει και αυτό το επιπλέον στοιχείο. Απλώς θα πρέπει να μεταπηδήσει στην 'παραδοσιακή' μορφή και να επιχειρήσει να το αποκτήσει. Μέχρι στιγμής, δεν έχω δει κανέναν.υ.γ.1 Το καρτ είναι πράγματι φυτώριο γιατί εκτός από την απόκτηση οδηγικών ικανοτήτων περιέχει τον παράγοντα διαχείρισης κινδύνου, σε χαμηλότερο βαθμό από τους κανονικούς αγώνες, βέβαια. Έτσι εξοικειώνονται βαθμιδωτά οι καρτίστες σε αυτό με αποτέλεσμα να τους είναι πολύ ευκολότερο να μεταπηδήσουν με επιτυχία στους κανονικούς αγώνες (είναι πολύ πιο σώφρον και αποτελεσματικό το να πας βαθμιδωτά από το να πιάσεις πρώτη φορά τιμόνι και να πας να κατέβεις τη Φτέρη). Παραδείγματα οδηγών καρτ που έγιναν κορυφαίοι οδηγοί σε πίστες και ράλλυ υπάρχουν πολλά. Παράδειγμα οδηγού time-attack κανένα.
υ.γ.2 Κόφτε την καραμέλα περί μπαμπάδων, υψηλών κοστολογίων και λοιπά. Ο μεγαλύτερος οδηγός όλων των εποχών ξεκίνησε μπατίρης με Ν των 1360 κυβικών και ο δεύτερος μεγαλύτερος οδηγός όλων των εποχών ξεκίνησε επίσης μπατίρης ως οδηγός Μερσεντές ενός επισκόπου.
1ος ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ 2014 αυτοκινητοδρομιο Μεγαρων