Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Ανεβάζει θερμοκρασία το Punto, μόνο όταν πέσω σε κίνηση
    1. Home
    2. Τεχνικά Θέματα - Βελτιώσεις
    3. Ανεβάζει θερμοκρασία το Punto, μόνο όταν πέσω σε κίνηση
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 2 / 4
    Τεχνικά Θέματα - Βελτιώσεις
    21
    71
    3726
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • I
      iceman_n last edited by

Ο χρήστης driver01 έγραψε:

Παιδιά έχω το πρόβλημα που γράφω και στον τίτλο του θέματος.
      Ανεβάζει θερμοκρασία το Punto, μόνο όταν πέσω σε κίνηση.

Όταν κινούμαι σταθερά με 50-60 χιλιόμετρα και παραπάνω όλα καλά (ο δεικτησ θερμοκρασίας είναι περίπου στο 1/4 )
      Και με σταθερή ταχύτητα 140 χλμ πάλι όλα καλά.
      Όταν όμως πέσω σε μποτιλιάρισμα και μειώσω και ταχύτητα, μετά από 3-4 λεπτά ανεβαίνει η θερμοκρασία και ο δείκτης πάει στο 1/2.
      (Η φυσιολογική θερμοκρασία του συγκεκριμενου αυτοκινητου εδώ και αρκετά χρόνια είναι ανάμεσα στο 1/4 και στο 3/8).

Δεν το έχω αφήσει να ανέβει παραπάνω, διότι βάζω το καλοριφέρ στο** ΖΕΣΤΟ και στην 4η σκάλα**, και μετά από λίγο η θερμοκρασία πέφτει σιγά-σιγά και μόλις καταφέρω και ξεπεράσω το μποτιλιάρισμα πάει στο 1/4, και κλείνω το καλοριφέρ.
      Αν δεν συναντήσω μποτιλιάρισμα , όλα καλά.
      Αν όμως πετύχω μποτιλιάρισμα αργότερα, συμβαίνει πάλι αυτό που περιέγραψα παραπάνω.

Σε τι πιστεύετε ότι μπορεί να οφείλεται αυτό ?

το συγκεκριμενο αυτοκινητο πρεπει παντα να ειναι η θερμοκρασια νερων στη μεση...ειτε σε κινηση ειτε σε πορεια με 120χλμ ειτε οτιδηποτε...οτιδηποτε αλλο δεν ειναι φυσιολογικο....

αλλαζεις θερμοστατη (ειναι φτηνος), κανεις σωστη εξαερωση και αλλαζεις ταπα στο παγουρι πληρωσης (μονο γνησια, οτιδηποτε αλλο δεν στεγανοποιει καλα)...τελος το κυκλωμα μεσα εχει αερα ειναι 100% σιγουρο και θα δεις οτι μολις αδειασεις τα νερα θα βγαλεις πολυ μικροτερη ποσοτητα σε σχεση με οτι ειχες βαλει για να το γεμισεις...κανεις τα παραπανω και μιλαμε

*σημειωση για την ταπα που σου ειπα να παρεις, υπαρχει πιθανοτητα να την παρεις απο αντιπροσωπεια και να ειναι ιμιτασιον
      κανονικα πρεπει να ειναι μαυρη η ταπα και οχι μπλε...

ο θερμοστάτης (aftermarket) έχει κάνει γύρω στις 30.000 χλμ
      Δηλαδή θες να πεις ότι αν και βλέπω MAX στο παγούρι , αυτό δεν ισχύει επειδή έχι κι αέρα μέσα ? Δεν το είχα σκεφτεί ...
      Τώρα όσον αφορά την τάπα, με αυτήν την τάπα (ΜΠΛΕ) κυκλοφορώ πολλά χρόνια, χωρίς να έχω στο παρελθόν ποτέ ξανά τέτοιο πρόβλημα

ναι αυτο θελω να πω οτι εσυ βλεπεις MAX αλλα δεν ισχυει...εχει αερα μεσα...
      επισης οσον αφορα την μπλε ταπα, δες τον λαιμο που βιδωνει...θα παρατηρισεις ασπριλες γυρω γυρω στον λαιμο σαν να εχει τρεξει υγρο...δεν σφραγιζουν καλα...κανε οτι σου ειπα

1 Reply Last reply Reply Quote 10
      • D
        driver01 last edited by

Ο χρήστης alexeft έγραψε:

Κάνε για αρχή μια καλή και σωστή εξαερωση στο κύκλωμα ψύξης και έλεγξε τον θερμοστάτη.

Αυτό.

Θερμοστάτης μυρίζει. Κανονικά η βελόνα στη μέση του οργάνου θερμοκρασίας δεν πρέπει να κάθεται;

στα hyundai γινεται αυτό που λες με το δεικτη θερμοκρασιας.

Στα fiat o δεικτης θερμοκρασιας είναι πιο ευαίσθητος και με πιο αληθοφανη συμπεριφορά .

1 Reply Last reply Reply Quote 9
        • D
          driver01 last edited by

Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
          Δηλαδη στο Punto του φίλου μας συμβαίνει απο πάντα αυτη η συμπεριφορά του δείκτη?
          Γιατί εγώ κατάλαβα οτι τώρα παρουσιαστηκε.Αν παρουσιαστηκε τώρα πώς γινετε να είνια φυσιολογικο?

Φίλε μου kostis20 με πρόλαβες !!!
          Nickola λεμε ότι τώρα παρουσιάστηκε αυτό.

1 Reply Last reply Reply Quote 10
          • D
            driver01 last edited by

Ο χρήστης leonp έγραψε:
            Σε ανοικτό δρόμο με καλά ζεσταμένη τη μηχανή, βρες ένα μέρος να σταματήσεις και άνοιξε το καπό (για να βλέπεις/ακούς το βεντιλατέρ) χωρίς να σβήσεις τη μηχανή.

Περίμενε να δεις πότε ανάβει το βεντιλατέρ ψύξης.

Αν ανάψει το βεντιλατέρ μόλις η βελόνα περάσει το 1/4-3/8 (που δούλευε παλιά) τότε το ψυγείο σου είναι λερωμένο (από έξω ή από μέσα).
            Από έξω καθαρίζει εύκολα.

Αν ανάψει το βεντιλατέρ μόλις η βελόνα φτάσει στη μέση, τότε φταίει ο θερμοστάτης (μπορεί να μην ανοίγει εντελώς ο θερμοστάτης του νερού ή ο ηλεκτρικός που ανάβει το βεντιλατέρ).

leonp, σε ποιο σημείο του δείκτη θερμοκρασίας πρέπει κανονικά να ανοίγει το βεντιλατέρ ?
            (το βεντιλατερ μου έχει 2 σκάλες λειτουργίας)

1 Reply Last reply Reply Quote 11
            • N
              nickolas last edited by

Άφησέ το περισσότερο να δεις αν η βελόνα πάει να ξεπεράσει τα 3/4. Μέχρι εκεί δεν μπορείς να πεις ότι είναι παράλογες οι θερμοκρασίες που βλέπεις.

1 Reply Last reply Reply Quote 5
              • D
                driver01 last edited by

iceman_n μία ακόμη ερώτηση : στα punto o θερμοστάτης αν χαλάσει, συνήθως δεν μένει ανοικτός ?

1 Reply Last reply Reply Quote 8
                • T
                  trident1971 last edited by

@driver01 μερικες σκεψεις

• λες οτι το βεντιλατερ εχει 2 σκαλες, λειτουργουν και οι δυο το εχεις τσεκαρει? φανταζομαι ασφαλειες εχεις κοιταξει αν εχουν, η πιθανα μπορεις να γεφυρωσεις κατι και να δεις αν παιζουν
                  • αν εχεις χρονια το ιδιο αντιψυκτικο, μηπως ειναι ευκαιρια για αλλαγη, ξεπλυμα, ελεγχο του κυκλωματος κλπ
                  • θερμοστατης, καπακια ψυγειου κλπ, γνησια για να εχεις κεφαλι ησυχο, μπορει το αφτερμαρκετ να εχει μια αποκλιση
                  1 Reply Last reply Reply Quote 7
                  • I
                    iceman_n last edited by

iceman_n μία ακόμη ερώτηση : στα punto o θερμοστάτης αν χαλάσει, συνήθως δεν μένει ανοικτός ?

στα punto τα 1800αρια οταν κολαει μενει ανοικτος...οπως και στις alfa romeo 1800 - 2000cc

σε σενα που υποθετω οτι ειναι 1200 η 1400 εχοθυν τελειως αλλο θερμοστατη...και δεν ειναι στανταρ οτι εαν κολλησει θα μεινει και ανοικτος...σε αντιθεση με το 1800αρι που οταν κολλαει μενει παντα ανοιχτος...

1 Reply Last reply Reply Quote 0
                    • A
                      alexeft last edited by

Κάνε για αρχή μια καλή και σωστή εξαερωση στο κύκλωμα ψύξης και έλεγξε τον θερμοστάτη.

Αυτό.

Θερμοστάτης μυρίζει. Κανονικά η βελόνα στη μέση του οργάνου θερμοκρασίας δεν πρέπει να κάθεται;

στα hyundai γινεται αυτό που λες με το δεικτη θερμοκρασιας.

Στα fiat o δεικτης θερμοκρασιας είναι πιο ευαίσθητος και με πιο αληθοφανη συμπεριφορά .

Η αληθοφάνεια σε τι έγκειται δηλαδή που δεν την έχει το χιουντάι;

Μου είχε χαλάσει ο θερμοστάτης σε αμάξι που η βελόνα του κανονικά δεν κουνιέται από τη μέση. Με το χαλασμένο θερμοστάτη έκανε αυτό που περιγράφεις.

• G
                        giannisae last edited by

αν το αφησεις ρελαντι μετα απο πορεια ανεβαζει??
                        αντλια νερου

• D
                          driver01 last edited by

Λοιπόν έχω νεότερα.
                          Μάλλον , αυτό που εκτίμησε ο iceman_n συμβαίνει.
                          με εντελώς κρύο κινητήρα, ανοιξα την τάπα και συμπλήρωσα μέχρι τέρμα πάνω, και την ξαναέσφιξα. Απ οτι θυμαμαι , αν εχει παραπανω παραφλού μέσα, υπαρχει μια βαλβιδα διαφυγης της παραπάνω ποσότητας παραφλού.
                          Έκανα διαδρομές με full μποτιλιάρισμα, και ως εκ θαύματος δεν πήγε ο δείκτης στο 1/2, αλλά το πιο πάνω που πήγαινε ήταν στα 7/16 (δηλ. συγκριτικά με το 1/2 που έπιανε ο δέικτης τις προηγούμενες μέρες είχα μείωση κατά 1/16)

Τελικά η τάπα του δοχείου πλήρωσης που έχω είναι ΜΑΥΡΗ και όχι μπλε.

trident1971: το αντιψυκτικό νομίζω πως πρέπει να το έχω μια τριετία. Δικαιολογεί όμως αυτό τέτοια μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία?
                          Ο θερμοστάτης είναι aftermarket, αλλά όχι και τέρμα μαϊμού ...

iceman_n : φαίνεται ότι στα punto έχεις μάλλον διατριβή. Σχετικά με το θερμοστάτη πάντως (το δικό μου είναι 1200 16V του 1998) 3 φορές που τον έχω αλλάξει είχε μείνει ανοικτός ευτυχώς.

alexeft: για το δείκτη θερμοκρασίας σε hyundai accent, έχω διαβάσει ότι η βελόνα στο ταμπλώ ναι μεν διαβάζει τη θερμοκρασία του υγρού , αλλά έχει από πίσω της κάτι μαγνητάκια που της ασκούν μια μικρή έλξη προς τη μέση της κλίμακας με αποτέλεσμα να έχει μικρότερες διακυμάνσεις απ' ότι οδεικτης θερμοκρασιας σε fiat

giannisae: ρελαντί μετά από πορεία ανεβάζει , αλλά όχι τόσο πολύ .
                          Επειδή κι εμένα μου είχε περάσει απ το μυαλό μηπως φταιει η αντλια νερού, δοκιμασα όταν ηταν η θερμοκρασσια στο 1/2, να ανεβασω συνεχομενα στροφες ωστε να γυρναει πιο γρηγορα η αντλια , αλλα η θερμοκρασία παρεμενε ακλόνητη .

• I
                            iceman_n last edited by

θες εξαερωση καλη...βγαλε ταπα...βαλε μπροστα τον κινητηρα...και συμπληρωσε παραγλου (μπορει να παρει και αλλο) εαν δεν παρει αλλο και δεν πεφτει η σταθμη το αφηνεις με ανοιχτη την ταπα το μοτερ να δουλευει μεχρι να ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ τα νερα και να χυθουν εξω απο το στομιο...τοτε βιδωνεις και την ταπα.

υπαρχει καλυτερος βεβαια τροπος για εξαερωση...πανω στο ψυγειο σε καποιο σημειο εχει μια βαλβιδουλα/πεταλουδα...την ξεβινωνεις και βγαινει ο αερας σιγα σιγα...απλα ειναι γαμισι να ξαναμπει και ισως σπασει στο ξεσφιγμα λογο οτι εχει σκληρηνει το πλαστικο...

επισης μπορεις να κανεις καλη εξαερωση απο τη 'μουφα' που εχει πανω στο κολαρο που παει στο καλοριφερ...εχει δυο τετοια το ενα πανο εχει μια 'μουφα' πανω στη μουφα εχει ενα πλαστικο βιδακι το ξεβιδωνεις και κανει πολυ καλη εξαερωση

αν σου φενονται δυσκολα κανε το πρωτο...ειναι απλο

• D
                              driver01 last edited by

μάλλον τον πρώτο τρόπο που περιγράφεις θα κάνω ... πιο απλός και με λιγότερο ρίσκο να κάνω καμμιά πατάτα !
                              Για τον πρώτο τρόπο που περιγράφεις , κάπου είχα διαβάσει πως καλύτερα είναι να γίνει σε λίγο ανηφορικό μέρος ή αλλιώς να πατάνε οι μπροστά ρόδες στο πεζοδρόμιο... ξέρεις αν χρειάζεται αυτό και για ποιο λόγο ? ϊσως έτσι απελευθερώνεται πιο εύκολα απ το κύκλωμα ψυξης ο εγκλωβισμενος αερας?
                              Επιπλέον γι αυτόν τον πρώτο τρόπο που λες, καπου ειχα διαβασει πως στην όλη διαδικασία, νομίζω ότι σε καποια στιγμή (όχι απ την αρχή) πρέπει να ανοιξω και το καλοριφερ στο ζεστο και 4η σκάλα, για να πάρει νερα και το ψυγείο του καλοριφερ, ετσι ώστε να χρειαστεί να συμπληρώσω κι άλλο παραφλου ? Δεν τα θυμαμαι σιγουρα σωστα ...

• I
                                iceman_n last edited by

μάλλον τον πρώτο τρόπο που περιγράφεις θα κάνω ... πιο απλός και με λιγότερο ρίσκο να κάνω καμμιά πατάτα !
                                Για τον πρώτο τρόπο που περιγράφεις , κάπου είχα διαβάσει πως καλύτερα είναι λίγο ανηφορικά ή αλλιώς να πατάνε οι μπροστά ρόδες στο πεζοδρόμιο... ξέρεις αν χρειάζεται αυτό μ και για ποιο λόγο ? Επιπλέον γι αυτ΄΄ον τον τρόπο καπου ειχα διαβασει πως στην όλη διαδικασία , νομίζω σε καποια στιγμή πρέπει να ανοιξω και το καλοριφερ στο ζεστο για να πάρει νερα κι αυτό μέσα ετσι ώστε να χρειαστεί να συμπληρώσω κι άλλο παραφλου ?

θελει ανοιχτο καλοριφερ για να δεις εαν φερνει ζεστο μεσα...οχι χλιαρο...ζεστο...εαν φερνει ζεστο τοτε εισαι κομπλε...σημαινει οτι γεμησε με νερα το ψυγειο μεσα...
                                το ξεχασα να στο γραψω αυτο για το καλοριφερ...ειναι κατι που το θεωρω δεδομενο για αυτο

• D
                                  driver01 last edited by

παντώς και τώρα αλλά και τις προηγούμενες μέρες το καλοριφέρ μου , φερνει ζεστό , ναι .
                                  Και τωρα κάτι άλλο αν δε σε ζαλίζω ... ο αερας στο κύκλωμα πως και παρεισφρησε ? από την τσιμπημένη μου φλάντζα ?
                                  οπότε το παραφλόυ που συμπλήρωσα που είχε παει αφου εξωτερικά δεν έχω διαρροή ... μάλλον περνανε λιγο-λιγο στο θαλαμο καυσης και μου τα καιει ?

• I
                                    ilias-a last edited by

πηγαινε σε καποιον μηχανικο να το δει γιατι στο τελος σε βλεπω να το ξηλωνεις για φλαντζα χωρις να φταιει αυτη.

• I
                                      iceman_n last edited by

παντώς και τώρα αλλά και τις προηγούμενες μέρες το καλοριφέρ μου , φερνει ζεστό , ναι .
                                      Και τωρα κάτι άλλο αν δε σε ζαλίζω ... ο αερας στο κύκλωμα πως και παρεισφρησε ? από την τσιμπημένη μου φλάντζα ?
                                      οπότε το παραφλόυ που συμπλήρωσα που είχε παει αφου εξωτερικά δεν έχω διαρροή ... μάλλον περνανε λιγο-λιγο στο θαλαμο καυσης και μου τα καιει ?

εαν εχεις θεμα με φλατζα και περναγε η συμπιεση απο τον κυλινδρο στα νερα...με το που θα το εβαζες μπροστα στα 10 λεπτα ο δεικτης θερμοκρασιας νερου θα ηταν στο κοκκινο...διοτι πλεον δεν θα γινοταν κυκλωμα του νερου λογο της συμπιεσης/αερα που θα περναγε μεσα στο κυκλωμα

δεν ειναι οτι παρεισφρησε αερας απλα εχασες νερα και αδειασε το κυκλωμα...εαν στα ποσα χρονια εχεις το παραφλου δεν εχεις κανει ποτε ελεγχο λογικο καποια στιγμη να εχεις καποια απωλεια υγρων...συμπληρωνεις κανεις εξαερωση και το παρακολουθεις

• D
                                        driver01 last edited by

iceman_n , οχι τετοιες θερμοκρασίες ευτυχώς δεν έχω δει .
                                        κι εγω ετσι το σκεφτομαι , οπως λες ... υπό παρακολουθηση !

• Z
                                          ziaba last edited by

Ο χρήστης alexeft έγραψε:

Αυτό.

Ετσι η θερμοκρασια πρεπει να ναι σταθερη παντα (απο τη στιγμη που θα φτασει ο κηνητιρας στ θερμοκρασια λειτουργειας) βρεξει χιονισει αλλιως δεν υπαρχει λογος υπαρξεις υγροψυξης

• N
                                            nickolas last edited by

Η θερμοκρασία δεν μένει σταθερή, ξεκολλήστε! Ο δείκτης είναι φτιαγμένος να είναι αναίσθητος. Καμιά φορά βέβαια μπορεί να χαλάσει αυτό και να δείξει την αλήθεια... και αρχίζουν τα προβλήματα.
                                            Όσοι έχουν κρυφό μενού μπορούν να δουν τουλάχιστον σε VAG ότι η πραγματική θερμοκρασία παίζει πολύ αλλά ο δείκτης είναι ακλόνητος. Όπως και οι στροφές ρελαντί σε αρκετά καινούργια. Ο δείκτης είναι βράχος μπορείς όμως να ακούσεις τις μικροαυξομειώσεις στροφών καθώς κάνει μικρομπερδέματα ή ρίχνει μικρές γκαζιές.

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 3
                                            • 4
                                            • 2 / 4
                                            • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                              • ΕΛΛΑΔΑ
                                              • ΚΟΣΜΟΣ
                                              • ΕΚΘΕΣΕΙΣ