-
Καλησπέρα,
Ήρθε επιτέλους η ώρα της αγοράς του πρώτου 'σοβαρού' οικογενειακού αυτοκινήτου. Λέω 'επιτέλους' γιατί τα αυτοκίνητα που είχα μέχρι τώρα ήταν ένα Ibiza 1400cc του 2000, 60 καθαρόαιμων αλόγων και ένα Swift 1300cc του 2006 και περιμένω εδώ και αρκετά χρόνια να υπάρξουν οι απαραίτητες συνθήκες για την αγορά ενός καλύτερου αυτοκινήτου. Λέω 'σοβαρού' γιατί πλέον ήρθε η ώρα για ένα μεγαλύτερο και πιο γρήγορο αυτοκίνητο. Το νέο θα αντικαταστήσει το Ibizακι το οποίο, καλό, χρυσό, απροβλημάτιστο ... αλλά πλέον έχει πιάσει τα 200 (χιλιάδες χιλιόμετρα ) και πάνω σε αυτό έμαθαν στην ουσία να οδηγούν δύο διαφορετικοί άνθρωποι, με ότι αυτό συνεπάγεται (ο υποφαινόμενος για παράδειγμα δεν το 'λυπήθηκε' ποτέ και δυστυχώς 'δικαιολογημένα' από μια άποψη αφού για να ταξιδέψεις με αξιοπρεπείς ταχύτητες με ένα τόσο αδύναμο αμάξι, 'αναγκάζεσαι' να το έχεις να δουλεύει συνέχεια στα κόκκινα). Το Swift θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τη σύζυγο για μετακινήσεις μέσα στην πόλη, το νέο θα χρησιμοποιείται κυρίως από εμένα για μετακινήσεις μέσα στην πόλη και από την οικογένεια για όλα τα μελλοντικά ταξίδια εκτός πόλης.
Καλώς ή κακώς, επειδή η οδήγηση μου αρέσει πάρα πολύ και επειδή εδώ και αρκετά χρόνια είμαι ουσιαστικά στην 'αναμονή' για κάτι καλύτερο, οδηγώντας αυτά τα δύο μικρά και αδύναμα 'κουβαδάκια' αλλά και επειδή όπως δείχνουν τα πράγματα, για πολλούς και διάφορους λόγους, αυτό το καινούργιο αμάξι θα 'λιώσει' μαζί με εμένα και την οικογένεια μου, θα το έχουμε δηλαδή εάν δεν αλλάξουν ριζικά πολλά πράγματα προς το καλύτερο, για πολλά χρόνια, θα ήθελα να είναι πλέον ένα δυνατό αυτοκίνητο. Καλώς ή κακώς επίσης, τα αυτοκίνητα που κοιτάζω, αυτά για τα οποία διαβάζω και ενημερώνομαι τα τελευταία χρόνια είναι αυτά του group VAG και επειδή το Ibizaki δεν μου έβγαλε ποτέ κανένα ουσιαστικό και σοβαρό πρόβλημα, έχω ψιλοκαταλήξει στο νέο Leon.
Από εκεί και πέρα, πήγα πριν κάποιους μήνες και οδήγησα το 1.6 diesel (αυτό υπήρχε διαθέσιμο για test drive), έχω ψάξει αρκετά, έχω διαβάσει σε περιοδικά και σε fora και εδώ και κάποιες ημέρες έχω ξεκινήσει να σκέφτομαι ποιά έκδοση θα ήταν η καλύτερη. Αρχικά αυτό που έχω κάνει είναι ότι αγνοώντας σχόλια του στυλ 'θα καίει πολλά' από κάποιους που εν έτει 2013 ρωτάνε 'θα πάρεις 1600άρι ή 1400άρι?' την ώρα που υπάρχουν κινητήρες 1200cc με απόδοση ίδια με καλά 1600αρια πριν 10 χρόνια, αγνοώντας την μεταστροφή όλων στα diesel λες και είναι πανάκεια και επειδή ως μηχανικός προτιμάω να συγκρίνω νούμερα και να χρησιμοποιώ τη λογική, έκατσα και έφτιαξα ένα excelακι με το οποίο προσπαθώ να υπολογίσω τι θα μου κοστίζει κατά μέσο όρο κάθε μήνα και ποιό θα είναι το συνολικό κόστος κάθε μήνα για τα επόμενα 10 χρόνια (αν 'επιμερίσω' δηλαδή και την τιμή της αγοράς). Προσπάθησα να συμπεριλάβω όλες τις δυνατές παραμέτρους (τρέχουσες τιμές diesel και βενζίνης, ΤΚ, ασφάλειες κτλ) και χρησιμοποίησα σαν μέσες καταναλώσεις τις τιμές που αναφέρονται στο sprintmonitor.de. Έχουμε λοιπόν τα παρακάτω (η πρώτη τιμή είναι το Κόστος Χρήσης/Μήνα και η δεύτερη το Συνολικό Κόστος/Μήνα για 10 έτη):
Για 20.000 χιλιόμετρα το χρόνο
2.0 TDI 150hp 219 399
1.6 TDI 105hp 174 322
2.0 TDI 150hp DSG 232 427
2.0 TDI 184hp 239 426
1.2 TSI 105hp DSG 215 358
1.2 TSI 105hp 216 343
1.4 TSI 122hp 230 374
1.4 TSI 140hp 239 390
1.8 TSI 180hp 268 429
1.8 TSI 180hp DSG 265 441ενώ για 30.000 χιλιόμετρα το χρόνο
2.0 TDI 150hp 285 465
1.6 TDI 105hp 241 389
2.0 TDI 150hp DSG 304 499
2.0 TDI 184hp 315 501
1.2 TSI 105hp DSG 302 446
1.2 TSI 105hp 304 431
1.4 TSI 122hp 321 465
1.4 TSI 140hp 335 486
1.8 TSI 180hp 374 535
1.8 TSI 180hp DSG 370 545Για τα 1.2 TSI 86hp, 1.6 TDI 90hp και 1.6 TDI 105hp DSG δεν υπάρχει πληροφορία στο sprintmonitor.de και λόγω μικρών ιπποδυνάμεων δεν το ψάχνω παραπάνω. Από εκεί και πέρα, 'αποκλείω' τα 1.6 TDI 105hp, 1.2 TSI 105hp DSG και 1.4 TSI 122hp, επίσης λόγω μικρών ιπποδυνάμεων οπότε ουσιαστικά 'μένουν' (βγάζοντας προς το παρόν από την εικόνα το DSG) τα 1.4, 1.6 και 2.0 diesel σαν αξιοπρεπείς προτάσεις. Και εδώ φτάνουμε στο 'ζουμί' της αναζήτησης, αφού βγάζοντας από την εικόνα τα δίλιτρα diesel (τα κόστη είναι ελάχιστα μικρότερα τελικά και είναι υπολογισμένα με βάση την παραδοχή ότι δεν θα ξυπνήσει κάποια στιγμή ο χ δικτατορίσκος Στουρνάρας, όταν οι μισοί από εμάς θα έχουν αγοράσει diesel, να πει ότι τιμή diesel = τιμή βενζίνης) μένουν τα 1.4 και 1.8 και αφού η διαφορά σε κόστος αγοράς και χρήσης ανάμεσα στα δύο είναι πολύ μικρή καταλήγω σε αυτό που γλυκοκοίταζα από την αρχή δηλαδή στο 1.8 TSI 180hp . Αυτό που θα ήθελα είναι βασικά το 1.8 TSI 180hp FR το οποίο πιστεύω ότι πολύ δύσκολα έχει 'αντίπαλο' στα λεφτά που ζητάει ...
Για όσους προτείνουν μεταχειρισμένο, αναφέρω ότι το σκέφτομαι (και το απορρίπτω προς το παρόν) ως εξής: αν ας πούμε κρατήσω αυτό το αυτοκίνητο 12 χρόνια, θα έχω ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο το οποίο θα το έχω αγοράσει ακριβώς όπως το θέλω εγώ, ενώ από την άλλη εάν πάω προς μεταχειρισμένο, θα δώσω τώρα πχ τα μισά λεφτά για να πάρω κάτι αντίστοιχο με 50-70 χιλιάδες χιλιόμετρα, το οποίο αφού στα 6 χρόνια θα έχει φτάσει στα 200.000 χλμ θα πρέπει να αλλαχθεί με ένα άλλο μεταχειρισμένο, πάλι στα μισά λεφτά, πάλι με 50-70 χιλιάδες χιλιόμετρα οπότε τελικά θα έχω καταλήξει σε αυτά τα 12 χρόνια να έχουν περάσει από τα χέρια μου 2 μεταχειρισμένα αντί ένα καινούργιο και στην καλύτερη περίπτωση (αυτή δηλαδή που τα μεταχειρισμένα δεν θα μου βγάλουν ζημιές) θα έχω δώσει τα ίδια λεφτά. Δεν ξέρω πως ακούγεται αυτό αλλά κάπως έτσι το βλέπω ...
Αυτό που θα ήθελα λοιπόν από τους φίλους συνφορουμιτες και για να τελειώνω κάποια στιγμή με το απίστευτο σεντόνι, είναι:
- προφανώς εναλλακτικές προτάσεις (επαναλαμβάνω ότι δεν έχω πλήρη εικόνα της αγοράς, οπότε οποιαδήποτε πρόταση ευπρόσδεκτη)
- σχόλια για το σκεπτικό μου σχετικά με τα diesel
- σχόλια για το σκεπτικό μου σχετικά με τα μεταχειρισμένα
- οποιοδήποτε άλλο σχόλιο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει να καταλήξω σε μοντέλο και σε κινητήρα, για ένα αμάξι που θα 'γεράσει' ουσιαστικά μαζί μου ..
Ελπίζω να δω σοβαρές προτάσεις και σχόλια, ας μην κάνουμε το τοπικ τελείως μπάχαλο. Ιδανικά αφού συμφωνήσετε μαζί μου και μου πείτε 'ναι UnHackAble, έχεις κάνει την πιο γαμάτη επιλογή' θα ήθελα να φτάσουμε στο σημείο να συζητάμε εάν πρέπει να βάλω και εκείνο το ωραίο το DSG, την ηλιοροφή, τα LED και ποιό είναι το πιο ωραίο χρώμα
Για όποιον ενδιαφέρεται, το excel που χρησιμοποιώ είναι διαθέσιμο, εάν θέλει να σχολιάσει/διορθώσει/βελτιώσει.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων όλους όσους μπούνε στον κόπο να ασχοληθούν ...
-
Καλησπέρα,
Ήρθε επιτέλους η ώρα της αγοράς του πρώτου 'σοβαρού' οικογενειακού αυτοκινήτου. Λέω 'επιτέλους' γιατί τα αυτοκίνητα που είχα μέχρι τώρα ήταν ένα Ibiza 1400cc του 2000, 60 καθαρόαιμων αλόγων και ένα Swift 1300cc του 2006 και περιμένω εδώ και αρκετά χρόνια να υπάρξουν οι απαραίτητες συνθήκες για την αγορά ενός καλύτερου αυτοκινήτου. Λέω 'σοβαρού' γιατί πλέον ήρθε η ώρα για ένα μεγαλύτερο και πιο γρήγορο αυτοκίνητο. Το νέο θα αντικαταστήσει το Ibizακι το οποίο, καλό, χρυσό, απροβλημάτιστο ... αλλά πλέον έχει πιάσει τα 200 (χιλιάδες χιλιόμετρα ) και πάνω σε αυτό έμαθαν στην ουσία να οδηγούν δύο διαφορετικοί άνθρωποι, με ότι αυτό συνεπάγεται (ο υποφαινόμενος για παράδειγμα δεν το 'λυπήθηκε' ποτέ και δυστυχώς 'δικαιολογημένα' από μια άποψη αφού για να ταξιδέψεις με αξιοπρεπείς ταχύτητες με ένα τόσο αδύναμο αμάξι, 'αναγκάζεσαι' να το έχεις να δουλεύει συνέχεια στα κόκκινα). Το Swift θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τη σύζυγο για μετακινήσεις μέσα στην πόλη, το νέο θα χρησιμοποιείται κυρίως από εμένα για μετακινήσεις μέσα στην πόλη και από την οικογένεια για όλα τα μελλοντικά ταξίδια εκτός πόλης.
Καλώς ή κακώς, επειδή η οδήγηση μου αρέσει πάρα πολύ και επειδή εδώ και αρκετά χρόνια είμαι ουσιαστικά στην 'αναμονή' για κάτι καλύτερο, οδηγώντας αυτά τα δύο μικρά και αδύναμα 'κουβαδάκια' αλλά και επειδή όπως δείχνουν τα πράγματα, για πολλούς και διάφορους λόγους, αυτό το καινούργιο αμάξι θα 'λιώσει' μαζί με εμένα και την οικογένεια μου, θα το έχουμε δηλαδή εάν δεν αλλάξουν ριζικά πολλά πράγματα προς το καλύτερο, για πολλά χρόνια, θα ήθελα να είναι πλέον ένα δυνατό αυτοκίνητο. Καλώς ή κακώς επίσης, τα αυτοκίνητα που κοιτάζω, αυτά για τα οποία διαβάζω και ενημερώνομαι τα τελευταία χρόνια είναι αυτά του group VAG και επειδή το Ibizaki δεν μου έβγαλε ποτέ κανένα ουσιαστικό και σοβαρό πρόβλημα, έχω ψιλοκαταλήξει στο νέο Leon.
Από εκεί και πέρα, πήγα πριν κάποιους μήνες και οδήγησα το 1.6 diesel (αυτό υπήρχε διαθέσιμο για test drive), έχω ψάξει αρκετά, έχω διαβάσει σε περιοδικά και σε fora και εδώ και κάποιες ημέρες έχω ξεκινήσει να σκέφτομαι ποιά έκδοση θα ήταν η καλύτερη. Αρχικά αυτό που έχω κάνει είναι ότι αγνοώντας σχόλια του στυλ 'θα καίει πολλά' από κάποιους που εν έτει 2013 ρωτάνε 'θα πάρεις 1600άρι ή 1400άρι?' την ώρα που υπάρχουν κινητήρες 1200cc με απόδοση ίδια με καλά 1600αρια πριν 10 χρόνια, αγνοώντας την μεταστροφή όλων στα diesel λες και είναι πανάκεια και επειδή ως μηχανικός προτιμάω να συγκρίνω νούμερα και να χρησιμοποιώ τη λογική, έκατσα και έφτιαξα ένα excelακι με το οποίο προσπαθώ να υπολογίσω τι θα μου κοστίζει κατά μέσο όρο κάθε μήνα και ποιό θα είναι το συνολικό κόστος κάθε μήνα για τα επόμενα 10 χρόνια (αν 'επιμερίσω' δηλαδή και την τιμή της αγοράς). Προσπάθησα να συμπεριλάβω όλες τις δυνατές παραμέτρους (τρέχουσες τιμές diesel και βενζίνης, ΤΚ, ασφάλειες κτλ) και χρησιμοποίησα σαν μέσες καταναλώσεις τις τιμές που αναφέρονται στο sprintmonitor.de. Έχουμε λοιπόν τα παρακάτω (η πρώτη τιμή είναι το Κόστος Χρήσης/Μήνα και η δεύτερη το Συνολικό Κόστος/Μήνα για 10 έτη):
2.0 TDI 150hp 219 399
1.6 TDI 105hp 174 322
2.0 TDI 184hp 239 426
1.2 TSI 105hp 216 343
1.4 TSI 122hp 230 374
1.4 TSI 140hp 239 390
1.8 TSI 180hp 268 429
2.0 TDI 150hp 285 465
1.6 TDI 105hp 241 389
2.0 TDI 184hp 315 501
1.2 TSI 105hp 304 431
1.4 TSI 122hp 321 465
1.4 TSI 140hp 335 486
1.8 TSI 180hp 374 535
1.8 TSI 180hp DSG 370 545Για τα 1.2 TSI 86hp, 1.6 TDI 90hp και 1.6 TDI 105hp DSG δεν υπάρχει πληροφορία στο sprintmonitor.de και λόγω μικρών ιπποδυνάμεων δεν το ψάχνω παραπάνω. Από εκεί και πέρα, 'αποκλείω' τα 1.6 TDI 105hp, 1.2 TSI 105hp DSG και 1.4 TSI 122hp, επίσης λόγω μικρών ιπποδυνάμεων οπότε ουσιαστικά 'μένουν' (βγάζοντας προς το παρόν από την εικόνα το DSG) τα 1.4, 1.6 και 2.0 diesel σαν αξιοπρεπείς προτάσεις. Και εδώ φτάνουμε στο 'ζουμί' της αναζήτησης, αφού βγάζοντας από την εικόνα τα δίλιτρα diesel (τα κόστη είναι ελάχιστα μικρότερα τελικά και είναι υπολογισμένα με βάση την παραδοχή ότι δεν θα ξυπνήσει κάποια στιγμή ο χ δικτατορίσκος Στουρνάρας, όταν οι μισοί από εμάς θα έχουν αγοράσει diesel, να πει ότι τιμή diesel = τιμή βενζίνης) μένουν τα 1.4 και 1.8 και αφού η διαφορά σε κόστος αγοράς και χρήσης ανάμεσα στα δύο είναι πολύ μικρή καταλήγω σε αυτό που γλυκοκοίταζα από την αρχή δηλαδή στο 1.8 TSI 180hp . Αυτό που θα ήθελα είναι βασικά το 1.8 TSI 180hp FR το οποίο πιστεύω ότι πολύ δύσκολα έχει 'αντίπαλο' στα λεφτά που ζητάει ...
Για όσους προτείνουν μεταχειρισμένο, αναφέρω ότι το σκέφτομαι (και το απορρίπτω προς το παρόν) ως εξής: αν ας πούμε κρατήσω αυτό το αυτοκίνητο 12 χρόνια, θα έχω ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο το οποίο θα το έχω αγοράσει ακριβώς όπως το θέλω εγώ, ενώ από την άλλη εάν πάω προς μεταχειρισμένο, θα δώσω τώρα πχ τα μισά λεφτά για να πάρω κάτι αντίστοιχο με 50-70 χιλιάδες χιλιόμετρα, το οποίο αφού στα 6 χρόνια θα έχει φτάσει στα 200.000 χλμ θα πρέπει να αλλαχθεί με ένα άλλο μεταχειρισμένο, πάλι στα μισά λεφτά, πάλι με 50-70 χιλιάδες χιλιόμετρα οπότε τελικά θα έχω καταλήξει σε αυτά τα 12 χρόνια να έχουν περάσει από τα χέρια μου 2 μεταχειρισμένα αντί ένα καινούργιο και στην καλύτερη περίπτωση (αυτή δηλαδή που τα μεταχειρισμένα δεν θα μου βγάλουν ζημιές) θα έχω δώσει τα ίδια λεφτά. Δεν ξέρω πως ακούγεται αυτό αλλά κάπως έτσι το βλέπω ...
Αυτό που θα ήθελα λοιπόν από τους φίλους συνφορουμιτες και για να τελειώνω κάποια στιγμή με το απίστευτο σεντόνι, είναι:
- προφανώς εναλλακτικές προτάσεις (επαναλαμβάνω ότι δεν έχω πλήρη εικόνα της αγοράς, οπότε οποιαδήποτε πρόταση ευπρόσδεκτη)
- οποιοδήποτε άλλο σχόλιο πιστεύετε ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει να καταλήξω σε μοντέλο και σε κινητήρα, για ένα αμάξι που θα 'γεράσει' ουσιαστικά μαζί μου ..
Ελπίζω να δω σοβαρές προτάσεις και σχόλια, ας μην κάνουμε το τοπικ τελείως μπάχαλο. Ιδανικά αφού συμφωνήσετε μαζί μου και μου πείτε 'ναι UnHackAble, έχεις κάνει την πιο γαμάτη επιλογή' θα ήθελα να φτάσουμε στο σημείο να συζητάμε εάν πρέπει να βάλω και εκείνο το ωραίο το DSG, την ηλιοροφή, τα LED και ποιό είναι το πιο ωραίο χρώμα
Για όποιον ενδιαφέρεται, το excel που χρησιμοποιώ είναι διαθέσιμο, εάν θέλει να σχολιάσει/διορθώσει/βελτιώσει.
-
Καλησπέρα,
2.0 TDI 150hp 219 399
1.6 TDI 105hp 174 322
2.0 TDI 184hp 239 426
1.2 TSI 105hp 216 343
1.4 TSI 122hp 230 374
1.4 TSI 140hp 239 390
1.8 TSI 180hp 268 429
2.0 TDI 150hp 285 465
1.6 TDI 105hp 241 389
2.0 TDI 184hp 315 501
1.2 TSI 105hp 304 431
1.4 TSI 122hp 321 465
1.4 TSI 140hp 335 486
1.8 TSI 180hp 374 535
-
Ωραίο το 1.8TSI FR και σχετικά καλό για τα ελληνικά δεδομένα. Αφού σου αρέσει και έχεις καταλήξει δεν νομίζω πως χρειάζονται προτάσεις άλλων μοντέλων κτλ.
LED και ηλιοροφή θα έβαζα. Όχι όμως DSG, γιατί πολλά (...) ακούγονται. Ζάντες προτίμησε τις extra 18άρες Performance και όχι τις αδιάφορες 17άρες (σε σχέδιο) του FR.To χρώμα είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό, Alor Blue, Apollo Blue, Monsoon Grey και Montsant Red οι επιλογές μου.ΥΓ. Όπως έχεις παραθέσει πιο πάνω, το κόστος χρήσης του 1.8 είναι σαφώς υψηλότερο. Θα κάνεις παραπάνω από 15.000χλμ τον χρόνο; Μακροπρόθεσμα, μήπως θα σε ικανοποιούσε και ένας 1.4ΑCT;
-
αν δεις και το δικο μου τοπικ...εκει κολλαω και εγω.
με μονη ανησυχια τα 380 λιτρα χωρου με δεδομενο οτι εν ευθετω χρονω θα ερθουν και μουλικα.
(θα πειτε και στο καντετ που μεγαλωσαμε τρεις ως παιδια 400 ειχες και βαζαμε τα κερατα μας...με μια σχαρα για τα ποδηλατακια!!)
μηπως δηλαδη ηταν αμαξι που θα ταιριαζε στον κινγκ των ...μη λεμε ηλικιες!! και οχι τωρα...
αλλα πες τα φορτωνουμε στο ΚΤΕΛ και παμε κουλ και στυλατα...
-
ΑCT δεν μπαινει στο leon
για τα μεταχειρισμένα τωρα.
εγώ μέχρι τώρα αγοραζα αμαξι για να το κρατάω 10χρόνια κ να του κάνω 200.000 χλμ
οπότε προσπαθούσα να αγοράσω μεταχειρισμένο 2-3χρονών κ με 50.000 χλμ (max) στο 60% της τιμής του καινουργιου.
Στο τέλος τί 10χρονών τί 12. Τί 200.000 χλμ και τί 250.000. Μιλαμε για αμαξι στην ίδια κατάσταση κ με την ίδια τιμή μεταπώλησης. ΕΜΕΝΑ αυτά τα 8-10 (με τους τόκους) χλρ όμως που γλύτωνα με έκαναν να έχω προσωπική ζωή κ να μη ζω για να πληρώνω τη δόση. Σε κάποιον άλλον μπορεί να ήταν απλά τα έξοδα για τα πουρα του οπότε καλά κάνει κ παίρνει το καινουργιο
αρα μήπως να πας να δεις κάποιο προηγουμενο λεον 1.8 tsi τετραετίας με 7χλρ πριν αποφασίσεις για καινουργιο των 21χλδ? Δεν χάνεις τίποτα.Καλές οι διαφορές στο κόστος που γράφεις, αλλά το πιο σημαντικό είναι που φτάνει η τσέπη σου κ αυτό μόνο εσύ το ξερεις. Αν τα 600-800 ευρώ/χρόνο που θα γλυτώνεις με το ντιζελ θα σου λείψουν ή όχι. Εγώ ας πουμε δεν θα το συζήταγα να κάνω 20χλδ το χρόνο με βενζίνη βάζοντας 50-60 ευρώ βενζίνη την εβδομάδα. Μόνο που θυμάμαι τη φάση πριν βάλω υγραεριο ανατριχιάζω Οπότε αν έπαιρνα τώρα αμαξι θα ήταν ντίζελ κ θα τα έτρωγα στο να κάνω καρτ που το έκοψα λόγο οικονομικής στενότητας
χρησιμοποίησα σαν μέσες καταναλώσεις τις τιμές που αναφέρονται στο sprintmonitor.de.
πρόσεξε μήπως μετράς και τα προηγούμενα μοντέλα που είχαν άλλους κινητήρες tsi
Το 1.6 tdi που οδήγησες πως σου φάνηκε?
-
φίλε μου, είπες:
Πολύ σοφό...και εγώ ακριβώς έχω σκεφτεί το ίδιο...αν έχεις τα λεφτά...νομίζω ότι είναι μύθος πως συμφέρει το μεταχειρισμένο..
-
Πολύ σοφό...και εγώ ακριβώς έχω σκεφτεί το ίδιο...αν έχεις τα λεφτά...νομίζω ότι είναι μύθος πως συμφέρει το μεταχειρισμένο..
δε θέλω να το παίξω έξυπνος, αλλά να σου δώσω ένα παράδειγμα.
το 2010 ήμουν έτοιμος να παρω γκραντε πουντο 1.4 77άλογα με 9,5 χλρ (είχε μια καταπληκτική προσφορά η φιατ). Τελικά τσακώθηκα με τη φιατ ελλάς ενώ είχε έρθει το αμαξι κ το ακύρωσα. Τελικά, πήρα peugeot 207 2,5 χρονών με 15.000 χλμ. Το μόνο του κουσούρι μια βαμένη πόρτα συνοδηγού κ μια γρατζουνιά στο μαρσπιε... Το πήρα 7300 από 15500 που έκανε καινουργιο.
Το μεταχειρισμένο αν ιδρώσεις στο ψάξιμο δε βιάζεσαι να αποκτήσεις αμαξι κ το ψάξεις όχι μόνο συμφέρει, αλλά καρασυμφέρει -
Ο χρήστης chemic έγραψε:
Καλές οι διαφορές στο κόστος που γράφεις, αλλά το πιο σημαντικό είναι που φτάνει η τσέπη σου κ αυτό μόνο εσύ το ξερεις.
χρησιμοποίησα σαν μέσες καταναλώσεις τις τιμές που αναφέρονται στο sprintmonitor.de.
πρόσεξε μήπως μετράς και τα προηγούμενα μοντέλα που είχαν άλλους κινητήρες tsi
Το 1.6 tdi που οδήγησες πως σου φάνηκε?
Οι διαφορές στο κόστος όπως βλέπεις είναι υπολογισμένες ανά μήνα. Θεωρώ ότι διαφορές της τάξης των 30-60 ευρώ κάθε μήνα είναι 'υποφερτές' την στιγμή μάλιστα που θα έχω και ένα αρκετά καλύτερο συνολικά αμάξι. Στην τελική, μέχρι πριν από ένα χρόνο κάπνιζα και θα ήθελα στην παρούσα φάση, πάνω από 100 ευρω το μήνα μόνο για να καπνίζω αν το είχα συνεχίσει, οπότε λέω χίλιες φορές ας τα δίνω εκεί. Ναι, το ξέρω, δεν είναι ακριβώς έτσι, δεν είναι απόλυτα λογικό αλλά το βλέπω ΚΑΙ έτσι το θέμα ...
Οι τιμές που χρησιμοποίησα είναι ακριβώς και μόνο οι σχετικές για κάθε κινητήρα. Το search που χρησιμοποιούσα ήταν πολύ συγκεκριμένο. Όπως μου πρότεινε βέβαια καλός φίλος, καλό θα ήταν να κάνω και αντίστοιχα search για τον 'παλιό' 1.8 tsi αφού ο 180αρης είναι αρκετά καινούργιος (οπότε και τα δείγματα λιγότερα)
Το 1.6 tdi είχε αυτό που θέλω να αποφύγω στο επόμενο αυτοκίνητο, την αίσθηση δηλαδή ότι θα χρειάζεται 'ξεζούμισμα'. Όχι κάτι ιδιαίτερο σαν υποδύναμη, καλή όμως ροπή που την ένιωθες ΑΛΛΑ για πολύ μικρό εύρος στροφών και το κυριότερο, ότι έμπαινε στο παιχνίδι 1 με 1.5 δευτερόλεπτο αφού πάταγα αναλόγως το γκάζι. Προφανώς και η δοκιμή έγινε σε πολύ μικρή αστική διαδρομή οπότε και η αίσθηση που αποκόμισα μπορεί να είναι και τελείως λανθασμένη.
Δεν ξέρω αν είναι σοφό, κάποιος μπορεί να πει ότι είναι και σοφιστία ... απλά είναι ο τρόπος που το βλέπω. Και επειδή όπως συζήταγα πρόσφατα με φίλους, φτάσαμε ξανά στην εποχή των πατεράδων μας που πέρναγαν 2-3 αυτοκίνητα από τα χέρια τους, 'κακώς' εχόντων των πραγμάτων αυτό το αμαξάκι θα πάει στην πρέσα μετά από 12-15 χρόνια, οπότε προτιμώ να είναι καινούργιο, να το πάρω ακριβώς όπως το θέλω εγώ και να το ευχαριστηθώ όσο μπορώ ...
-
1)Λογική επιλογή το Leon.Φρέσκο,με πολύ καλές κριτικές από το διάφορα περιοδικά.Επίσης υπάρχει και το συναισθηματικό δέσιμο σου με την μάρκα,αφού το Ibiza σε έβγαλε ασπροπρόσωπο με τόσα χιλιάδες χιλιόμετρα απροβλημάτιστα.Δεν έγραψες όμως πως σου φάνηκε το test drive με το 1.6 tdi.
Στο ίδιο στυλ μια άλλη πρόταση είναι η Giulietta.Αλλά νομίζω για περίπου τις ίδιες εκδόσεις θα χρειαστείς κοντά 2-3 χιλιάδες ευρώ παραπάνω.Για εξοπλισμούς και τέτοια δεν έχω επαφή.
2)Η επιλογή της έκδοσης 1.8 TSI 180 hp έτσι όπως τα παρουσιάζεις πάλι είναι ολόσωστη κατά τη γνώμη μου.Από πλευράς δύναμης μόνο ο δίλιτρος diesel και ο 1.8 TSI θα σε ικανοποιήσουν.Εφόσον λοιπόν σαρέσει και η οδήγηση όπως γράφεις παραπάνω πας καρφί για βενζίνη.
Γενικά μιλώντας πάντως δεν γίνεται σε αυτό το κράτος να κάνεις πλάνα 5-10ετιας.Του χρόνου ας πούμε μπορεί ας πούμε να εξισωθεί το ντίζελ κίνησης με την βενζίνη αλλά μπορεί και το 1.8TSI να πληρώνει φόρο πολυτελείας.Ποτέ δεν γίνεται να ξέρεις.Οπότε πάρε αυτό που σε ικανοποιεί πιο πολύ την δεδομένη στιγμή αν υπάρχει μια χ οικονομική άνεση.
3)Για τα μεταχειρισμένα να προσθέσω ότι όσο να ναι,η επιλογή τους είναι λαχείο.Δεν γίνεται να ξέρεις πως το μεταχειριζόταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης.Επίσης δεν το παίρνεις όπως ακριβώς το θέλεις σε αντίθεση με το καινούριο.Για να μην παρεξηγηθώ και το καινούριο αμάξι είναι λίγο λαχείο,ως προς τι προβλήματα μπορεί να βγάλει,αλλά εκεί έχεις και τις εγγυήσεις του εργοστασίου από πίσω.
Πάντως από τον τρόπο γραφής σου σε βλέπω πιο ζεστό ως προς την αγορά καινούριου.Αν οικονομικά το αντέχεις(μόνο εσύ το ξέρεις αυτό) πήγαινε για το καινούριο.Το περιγράφει ωραία ο chemic πιο πάνω.Αν είναι να ζεις μόνο για να πληρώνεις το καινούριο αμάξι δεν γίνεται δουλειά.
4)Όσον αφορά τον εξοπλισμό εγώ θα σου έλεγα να μην βάλεις DSG.Βέβαια αυτό είναι καθαρά προσωπική άποψη που αφορά κυρίως τον τρόπο οδήγησης.Σε κάποιους αρέσει να ανακατέβουν την κουτάλα γιατί νιώθουν ότι συμμετέχουν πιο πολύ στο οδηγικό κομμάτι.Σε κάποιους άλλους αρέσουν τα αυτάκια πίσω από τιμόνι και η άνεση στις καθημερινές μετακινήσεις.Περί ορέξεως...Για DSG έχουν ακουστεί διάφορα κατά καιρούς αλλά λογικά πρέπει να έχουν λυθεί τα προβλήματα μέχρι τώρα.Κάτοχοι VAG μπορούν να σε βοηθήσουν σε αυτό καλύτερα από μένα.
Κατά τα άλλα σε εξοπλισμό βάλε όσο αντέχει η τσέπη σου.Μια φορά θα το πάρεις το αμάξι -
Ο χρήστης Kostas24 έγραψε:
...- Εντάξει δεν το λες και 'δέσιμο', απλά τουλάχιστον σε εμένα δεν μου άφησε την αίσθηση του 'υποδεέστερου' που έχει πολύς κόσμος. Για το tdi έγραψα παραπάνω. Τη Giulietta μάλλον θα έπρεπε να πάω να τη δώ αλλά ναι λογικά θα έρχεται τόσο πιο παραπάνω. Να σημειώσω ότι το leon 1.8 με DSG παίζει στα 21κ και ότι με 25κ μπορείς ουσιαστικά να βάλεις τα πάντα πάνω ...
- Ναι πλάνο δεν μπορείς να κάνεις οπότε μπαίνεις στη σκέψη 'να πάρω αυτό που θέλω και να το ευχαριστηθώ'. Δεν υπάρχει οικονομική άνεση έτσι όπως τη σκέφτεται ο κόσμος αλλά ούτως ή άλλως ένα οικογενιακό αυτοκίνητο (καινούργιο) με τουλάχιστον αξιοπρεπή κινητήρα και εξοπλισμό σε αυτές τις τάξεις μεγέθους τιμής παίζει ...
- Βασικά μετά από πάνω από 7 χρόνια 'αναμονής', τρέμω και μόνο στη σκέψη να πάρω κάποιο μεταχειρισμένο και να μου βγει 'καταστροφή'!
- Ας φτάσω πρώτα σε μοντέλο και κινητήρα και (σε περίπτωση που ακόμα μιλάμε για γκρουπ VAG βλέπουμε και για το DSG, εδώ θα είμαστε να το συζητήσουμε εκτενέστερα. Προς το παρόν παίζει 50-50 στο πλάνο ...
-
Δεν ρίχνεις μια ματιά και στο Seat Exeo που σπέρνει , περισσότεροι χώροι, οπότε αν σκοπευεις να μεγαλώσεις την οικογένεια σου, έρχεται κουτί στην περίσταση, άνεση, έχεις ένα Audi A4 με άλλα σήματα στην κυριολεξία , οπότε και ποιό φθηνό . Ειδικά σε 2.0 TDI είναι
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Δεν ρίχνεις μια ματιά και στο Seat Exeo που σπέρνει , περισσότεροι χώροι, οπότε αν σκοπευεις να μεγαλώσεις την οικογένεια σου, έρχεται κουτί στην περίσταση, άνεση, έχεις ένα Audi A4 με άλλα σήματα στην κυριολεξία , οπότε και ποιό φθηνό . Ειδικά σε 2.0 TDI είναιΑλλά δε νομίζω να βγαίνει πλέον το exeo..
-
Ο χρήστης fatal έγραψε:
Δεν ρίχνεις μια ματιά και στο Seat Exeo που σπέρνει , περισσότεροι χώροι, οπότε αν σκοπευεις να μεγαλώσεις την οικογένεια σου, έρχεται κουτί στην περίσταση, άνεση, έχεις ένα Audi A4 με άλλα σήματα στην κυριολεξία , οπότε και ποιό φθηνό . Ειδικά σε 2.0 TDI είναι
Αλλά δε νομίζω να βγαίνει πλέον το exeo..
Παράγεται ακόμα, κοντεύει όμως να σταματήσει
-
Αν θες να δεις τη Giulietta, έχε υπ' όψη σου ότι έρχεται καινούριο Model Year σε λίγο καιρό, με αναβαθμισμένα πλαστικά στο εσωτερικό (πολύ καλύτερης ποιότητας-διόρθωσαν ένα τρανταχτό μειονέκτημα του αυτοκινήτου), περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους, νέα μάσκα, νέα χρώματα και το U-Connect (οθόνη αφής όπως στα περισσότερα νέα μοντέλα που νομίζω περιλαμβάνει και navi)
Οι τιμές δεν ξέρω αν θα είναι ίδιες, αλλά πόσο πια μεγαλύτερες να είναι? Αν σταματήσουν τις προωθητικές, τότε θα είναι που δεν θα το παίρνει κανείς! Έχε πάντως υπ' όψην σου ότι το τωρινό μοντέλο το βρίσκεις σε προνομιακές τιμές, περίπου 20 χιλιάρικα για μια Multiair 1.4 170ps είναι μια χαρά τιμή! Ειδικά αν φοράει και το Sport Pack!!
Όσο για το Leon, επίσης εγκρίνω! Όσο πιο full extra το αντέχεις! FR με ηλιοροφή και (γιατί όχι?) LED αλλά και σαλόνι αλκαντάρα, 5πορτο στα 1400 με 140 άλογα πρέπει πάλι να έρχεται στο 20αρικο...
Αν ξέρεις Γερμανικά, ψάξου στο konfigurator του seat.de (ίσως να υπάρχει και στα site των άλλων χωρών, παίξε με εξοπλισμό και χρώματα και δες τι σου ταιριάζει! Από χρώμα θα κοίταζα κάτι ανάμεσα σε λευκό (μεταλλικό ή μη), κόκκινο, μπορντώ και μαύρο... -
Ο χρήστης chemic έγραψε:
ΑCT δεν μπαινει στο leonΟ 1.4 140hp που υπάρχει είναι ο προηγούμενης κοπής ή ο καινούργιος χωρίς το ACT;
-
Ο χρήστης Thomas_C200K έγραψε:
Δεν ρίχνεις μια ματιά και στο Seat Exeo που σπέρνει , περισσότεροι χώροι, οπότε αν σκοπευεις να μεγαλώσεις την οικογένεια σου, έρχεται κουτί στην περίσταση, άνεση, έχεις ένα Audi A4 με άλλα σήματα στην κυριολεξία , οπότε και ποιό φθηνό . Ειδικά σε 2.0 TDI είναιΑπεχθάνομαι τα sedan και δεν θα χρειαστω και ποτέ τους χώρους τους. Δόξα το θεό πιστεύω ότι αν έχω καταφέρει, με δύο παιδιά, να πάω 2 εβδομάδες διακοπές σε νησί με το swiftακι, το Leon ή οποιοδήποτε με αντίστοιχους χώρους μου αρκεί μια χαρά
Αν θες να δεις τη Giulietta, έχε υπ' όψη σου ότι έρχεται καινούριο Model Year σε λίγο καιρό, με αναβαθμισμένα πλαστικά στο εσωτερικό (πολύ καλύτερης ποιότητας-διόρθωσαν ένα τρανταχτό μειονέκτημα του αυτοκινήτου), περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους, νέα μάσκα, νέα χρώματα και το U-Connect (οθόνη αφής όπως στα περισσότερα νέα μοντέλα που νομίζω περιλαμβάνει και navi)
Οι τιμές δεν ξέρω αν θα είναι ίδιες, αλλά πόσο πια μεγαλύτερες να είναι? Αν σταματήσουν τις προωθητικές, τότε θα είναι που δεν θα το παίρνει κανείς! Έχε πάντως υπ' όψην σου ότι το τωρινό μοντέλο το βρίσκεις σε προνομιακές τιμές, περίπου 20 χιλιάρικα για μια Multiair 1.4 170ps είναι μια χαρά τιμή! Ειδικά αν φοράει και το Sport Pack!!
Όσο για το Leon, επίσης εγκρίνω! Όσο πιο full extra το αντέχεις! FR με ηλιοροφή και (γιατί όχι?) LED αλλά και σαλόνι αλκαντάρα, 5πορτο στα 1400 με 140 άλογα πρέπει πάλι να έρχεται στο 20αρικο...
Αν ξέρεις Γερμανικά, ψάξου στο konfigurator του seat.de (ίσως να υπάρχει και στα site των άλλων χωρών, παίξε με εξοπλισμό και χρώματα και δες τι σου ταιριάζει! Από χρώμα θα κοίταζα κάτι ανάμεσα σε λευκό (μεταλλικό ή μη), κόκκινο, μπορντώ και μαύρο...Ναι θα προσπαθήσω να πάω να δω και τη Giulietta. Τώρα αν καταλήξω τελικά στο Leon θα δω και για τον εξοπλισμό του. Χρησιμοποιώ το configurator στο seat.co.uk και έχω κάνει αρκετές 'δοκιμές'. Χρώμα δε συζητάω μη μεταλλικό (το swift ήταν από τα τελευταία ιαπωνικής κατασκευής που ήρθαν στην χώρα και οι επιλογές που είχα ήταν ασημί ή κόκκινο, το ασημί το απεχθάνομαι, το κόκκινο μη μεταλλικό που επιλέξαμε 'αναγκαστικά' φαίνεται εδώ και πολύ καιρό ταλαιπωρημένο) ο ήλιος στη χώρα μας δεν τα πολυσυμπαθεί, μπορντω δεν υπάρχει....
-
Ξέρω Leon Mk2 1.4 TSI Sport σε κόκκινο, το έχει φίλος του πατέρα μου...
Άμα δεις το χρώμα του είναι λες και βγήκε μόλις από την αντιπροσωπεία!!
Ο λόγος?? Τακτικό κέρωμα στο χρώμα!!
Κάνε ένα γυάλισμα στο Swift για αρχή μήπως σώσεις ό,τι μπορείς, κρίμα είναι! -
Ο χρήστης fotismt έγραψε:
ΑCT δεν μπαινει στο leon
Ο 1.4 140hp που υπάρχει είναι ο προηγούμενης κοπής ή ο καινούργιος χωρίς το ACT;
ο καινουργιος χωρίς το act
-
Πήγα και ρώτησα για γυάλισμα/κέρωμα και βιολογικό καθαρισμό και ο τύπος μου είπε 220 χωρίς ΦΠΑ . Επειδή είδε το χρώμα ταλαιπωρημένο, μου λέει καλύτερα να κάνουμε πρώτα και μια αποκατάσταση χρώματος ... σύνολο αποκατάσταση/γυάλισμα/κέρωμα/βιολογικός ... 400 χωρίς ΦΠΑ. Ο τύπος με λίγα λόγια ήθελε 300 στην πρώτη περίπτωση και 500 στη δεύτερη (στην οποία ήθελε να αφήσω και το αμαξάκι εκεί 4-5 ημέρες)
Αλλά όλο αυτό είναι μια άλλη ιστορία ...
Επιτέλους ήρθε η ώρα - Leon (ή κάτι άλλο?)