-
Ο χρήστης stolis έγραψε:
Δεν είναι Σκανδιναβοί, είναι Λιθουανοί και ξέρω μερικούς από αυτούς γιατί τα λέμε στα φόρουμ.Αφου ειναι απο club Σκανδιναβικών αυτοκινητων
-
Ειναι λιθουανικο club σκανδιναβικων αυτοκινητων.Δεν ειπα οτι ειναι Σκανδιναβοί...
Δηλαδη στα χειροκινητα Forester μολις πατησεις το VDC off δεν ενεργουν τα φρενα στους τροχους που σπιναρουν?Δε νομιζω...Νομιζω οτι σταματαει μονο το 'κοψιμο 'του κινητηρα.Αμα ηταν ετσι δε θα πηγαιναν πουθενα.
Δε νομιζω οτι εχουν διαφορά εκει τα χειροκινητα και τα auto.Η διαφορα ειναι στο κεντρικο που τα χειροκινητα εχουν viscus και τα αυτοματα πολυδισκο συμπλεκτη. -
Αυτό είναι το κανάλι τους στο youtube:
http://www.youtube.com/user/foresterclublt
Και αυτό το φόρουμ τους:
http://forumai.foresterclub.lt/Κλαμπ forester είναι.....
-
Ο χρήστης stolis έγραψε:
Αυτό είναι το κανάλι τους στο youtube:
http://www.youtube.com/user/foresterclublt
Και αυτό το φόρουμ τους:
http://forumai.foresterclub.lt/Κλαμπ forester είναι.....
Στην περιγραφη του βίντεο γραφει Organizavo - SCC klubas (Oργανωμένο απο http://www.scc.lt/ ? )
SCC club in the near future will prepare a video with descriptions and other information. -
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Ειναι λιθουανικο club σκανδιναβικων αυτοκινητων.Δεν ειπα οτι ειναι Σκανδιναβοί...
Δηλαδη στα χειροκινητα Forester μολις πατησεις το VDC off δεν ενεργουν τα φρενα στους τροχους που σπιναρουν?Δε νομιζω...Νομιζω οτι σταματαει μονο το 'κοψιμο 'του κινητηρα.Αμα ηταν ετσι δε θα πηγαιναν πουθενα.
Δε νομιζω οτι εχουν διαφορά εκει τα χειροκινητα και τα auto.Η διαφορα ειναι στο κεντρικο που τα χειροκινητα εχουν viscus και τα αυτοματα πολυδισκο συμπλεκτη.Σου εξήγησα και για το club που κάνεις λάθος, όπως και για το πως δουλεύει το σύστημα στα χειροκίνητα και στα αυτόματα.
Όλα αυτά τα έχουμε δοκιμάσει. Στα χειροκίνητα δεν μπλοκάρουν οι τροχοί όπως στα αυτόματα.
Πάνε όπου πάνε όλα τα 4κίνητα με ελεύθερα διαφορικά, δεν νομίζω ότι δεν πάνε πουθενά. -
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Στην περιγραφη του βίντεο γραφει Organizavo - SCC klubas (Oργανωμένο απο http://www.scc.lt/ ? )
SCC club in the near future will prepare a video with descriptions and other information.Μπορώ εύκολα να μάθω ακριβώς πως το οργάνωσαν.
Για τα συστήματα σου εξήγησα. Τα έχω δοκιμάσει όλα σε γρύλους. -
Τη πιθανοτητα να κανεις λαθος εσυ δεν την εχεις σκεφτει??
Απο κατω στα σχολια λεει ΞΕΚΑΘΑΡΑ ποιο club to oργανωσε.
To οργανωσαν αυτοι:** Organizavo - SCC klubas.** Dėkui už įdomu renginį. SCC artimiausiu laiku paruoš video filma su aprašymais ir kita informacija.
SCC club in the near future will prepare a video with descriptions and other information.
SCC= club σκανδιναβικων αυτοκινητων. -
Το θέμα σου είναι το ποιος το διοργάνωσε (μπορεί να το διοργάνωσαν από κοινού), ή να μάθεις το πως δουλεύει η 4κίνηση στα subaru;
-
Αυτό είναι αυτόματο. Χειροκίνητο δεν προχωράει στην ίδια περίπτωση με διαγώνιους στον αέρα.
Youtube Video -
Ο χρήστης stolis έγραψε:
Δε νομιζω οτι εχουν διαφορά εκει τα χειροκινητα και τα auto.Η διαφορα ειναι στο κεντρικο που τα χειροκινητα εχουν viscus και τα αυτοματα πολυδισκο συμπλεκτη.Σου εξήγησα και για το club που κάνεις λάθος, όπως και για το πως δουλεύει το σύστημα στα χειροκίνητα και στα αυτόματα.
Όλα αυτά τα έχουμε δοκιμάσει. Στα χειροκίνητα δεν μπλοκάρουν οι τροχοί όπως στα αυτόματα, γιατί δεν έχουν vtd. Το vtd μπλοκάρει τους τροχούς, το vdc κόβει στροφές για να ελαττώσει το σπινιάρισμα, αλλά βοηθάει και αυτό αλλού.
Χωρίς αυτό, πάνε όπου πάνε όλα τα 4κίνητα με ελεύθερα διαφορικά, δεν νομίζω ότι δεν πάνε πουθενά.Δηλαδη θες να μου πεις οτι ενα χειροκινητο forester 09 δεν εχει ESP και δεν ενεργουν τα φρενα στους τροχους που σπιναρουν?
-
Έχει για έλεγχο σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης, δεν φρενάρει τους τροχούς τόσο όσο για να προχωρήσει με διαγώνιους όπως στα αυτόματα.
Πως αλλιώς να το πω; Έχουμε κάνει δοκιμές με 15 forester μαζί. Μόνο τα αυτόματα προχωρούσαν με διαγώνιους, τα χειροκίνητα όχι.
Επίσης, άνετα προχωρούν τα μοντέλα μέχρι 07 με πιο σφιχτά lsd από τα μαμά.
Αν θέλετε να το δείτε στην πράξη, το κανονίζουμε. -
Αρα εχουν ελεγχο με τα φρενα και τα χειροκινητα.
Επισης το vtd που εγραψες πριν δεν εχει σχεση με το φρεναρισμα των τροχων που σπιναρουν.VTD λεει η subaru τον ηλεκτρονικα ελεγχομενο πολυδισκο συμπλεκτη.(variable torque distribution)
Ισως εκει οφειλεται η ανωτεροτητα των αυτοματων ,στον καλλιτερο ελεγχο του κεντρικου σε σχεση με το viscus των χειροκινητων. -
Για το vtd πήγα να γράψω πως βοηθάει αλλά βαρέθηκα και το άφησα, αφού δεν βγάζουμε άκρη, ενώ σας λέω ότι έχω δει στην πράξη όλα τα forester, από τα πρώτα μέχρι του 2011.
Το vtd βοηθάει αρκετά, γιατί δουλεύει στα αυτόματα που το έχουν περίπου σαν να έχεις κλειδωμένο κεντρικό.
Τα μοντέλα που το έχουν, είναι και τα μοντέλα στα οποία οι τροχοί φρενάρουν τόσο όσο να προχωρήσει το αμάξι και με διαγώνιους.
Τα αυτόματα του 05 ας πούμε που έχουμε δοκιμάσει και δεν το έχουν, αλλά έχουν vdc, δεν προχωρούν με διαγώνιους. -
Ο χρήστης kostis20 έγραψε:
Αρα εχουν ελεγχο με τα φρενα και τα χειροκινητα.Έχουν, αλλά το vdc είναι σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, δεν είναι σύστημα που θα μπλοκάρει τόσο τους τροχούς που είναι στον αέρα ώστε να προχωρήσει το αμάξι με διαγώνιους ή με έναν.
http://www.subaru-global.com/tec_vdc.html
Στα αυτόματα με vtd, για κάποιο λόγο μπλοκάρουν οι τροχοί αρκετά και αυτά καταφέρνουν να κινηθούν και με διαγώνιους, κάτι που δεν γίνεται στα χειροκίνητα.Το θέμα είναι, ότι στα νέα forester όλα αυτά είναι ξεπερασμένα, αφού το αυτοκίνητο είναι αλλού σε τεχνολογία και δυνατότητες.
Από τα προηγούμενα forester, ότι καλύτερο είναι τα μοντέλα μέχρι το 2007 με after market μηχανικά διαφορικά, αφού και με διαγώνιους προχωρούν άνετα και από οδική συμπεριφορά είναι αλλού για suv. -
Ο χρήστης stolis έγραψε:
Αρα εχουν ελεγχο με τα φρενα και τα χειροκινητα.
Στα αυτόματα με vtd, για κάποιο λόγο μπλοκάρουν οι τροχοί αρκετά και αυτά καταφέρνουν να κινηθούν και με διαγώνιους, κάτι που δεν γίνεται στα χειροκίνητα.
.Προφανως λογω ολοκληρωμενου ηλεκτρονικου ελεγχου ο συμπλεκτης του κεντρικου συνεργαζεται με το συστημα που φρεναρει τους τροχους για το καλλιτερο αποτελεσμα,χωρις τον κινδυνο να προκληθει ζημια.
Αντιθετα το viscus δε μπορει να το κανει αυτο,αφου δεν εχει ηλεκτονικο ελεγχο.Μπορει στα αυτοκινητα με viscus να επεμβαινουν λιγοτερο τα φρενα για να προστατευθει το συστημα viscus,να μη καει η σιλικονη ή να σπασουν τα ημιαξονια. -
Αυτό με τα ημιαξόνια όπως και τα κορωνοπήνια ήταν και η δική μου σκέψη, εκεί είχα καταλήξει, αφού δεν είναι τίποτα να το κάνουν να μπλοκάρει περισσότερο.
Εφόσον όμως στα αυτόματα μπλοκάρουν τόσο όσο να κινηθεί το αυτοκίνητο όπως και στο νέο μοντέλο που μπλοκάρουν ακόμα πιο γρήγορα, δεν μπορεί να είναι θέμα ημιαξονίων, ίσως είναι θέμα κεντρικού, αν και όταν μπλοκάρουν και οι 2 τροχοί που είναι στον αέρα το ίδιο, δεν έχει θέμα το κεντρικό.
Ποιος ξέρει.
Η καλύτερη λύση είναι το dccd από sti που έχω βάλει στο δικό μου σε συνδυασμό με lsd εμπρός-πίσω.
Το γυρνάς στο κλείδωμα και σταματάει μόνο αν κοιλιάσει..... -
Γενικά (όχι για 4 ρόλερς) τα συστήματα επιλεκτικού φρεναρίσματος τροχών που σπινάρουν υπάρχουν εδώ και κάμποσα χρόνια (η πρώτη Μ-class είχε τέτοιο) αλλά στην πράξη σπάνια καταφέρνουν να κάνουν αυτοκίνητο χωρίς τουλάχιστον 2 μπλοκέ να προχωρήσουν με μόνο μία ρόδα. Οπότε οι επιδόσεις σε 2-3 ρόλερς δεν με παραξένεψαν και πολύ.
Για αυτοκίνητα σε 4 ρόλερς δεν νομίζω ότι το μπλοκαρισμένο κεντρικό μπορεί να βοηθήσει. Ακόμα και με lsd πίσω διαφορικό δεν θα τα καταφέρεις (ακόμα και με 3 ρόλερς είναι δύσκολο γιατί τελικά δεν φτάνει η ροπή της μιας ρόδας. Ίσως συνδυασμός lsd και επλεκτικού φρεναρίσματος να κάνει κάτι παραπάνω, για τα 3 ρόλερς πάντα).
Αυτό που με παραξένεψε με τα 4 ρόλερς είναι όχι το ότι δεν περνάει κανένα αλλά το ότι κάποιο πέρασε. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως το κατάφερε, θα έβαζα στοίχημα ότι δεν γίνεται, όλοι οι τροχοί γλυστράνε στα ρόλερς και τέρμα, όποιον τροχό και να φρενάρεις απλά δεν υπάρχει πρόσφυση. Το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι κάνει δεξιά αριστερά στα ρόλερς και έτσι αποκτάει μια μικρή φόρα (στον εγκάρσιο άξονα, δεξιά αριστερά καθώς έτσι η τριβή δεν είναι μηδενική) την οποία καθώς αλλάζει το δεξιά-αριστερά από τον έναν άξονα στον άλλον σε κάποιο σημείο μια συνιστώσα της φόρας το σπρώχνει προς τα εμπρός. Εντυπωσιακό το δίχως άλλο. Δουλεύει στα ρόλερς που είναι διακεκομένο πράμα και η μηδενική τριβή του είναι μόνο μπρος πίσω και όχι δεξιά αριστερά αλλά δεν ξέρω αν δουλεύει τόσο τέλεια σε πάγο με μηδενική τριβή προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά σίγουρα θα πάει καλύτερα από τα περισσότερα άλλα (από όλα τα SUV, τα άγρια τζίπ μόνο με 3 μπλοκέ μπορεί να το φτάσουν και μπορεί και όχι). Και αυτό είναι σπουδαίο κατόρθωμα και μπράβο τους, συγχαρητήρια!
Περιμένω να αντιγραφεί η λειτουργία από όλα τα SUV και αυτό είναι καλό. Βοηθάει ιδιαίτερα αυτούς που δεν θέλουν ένα άγριο ή ειδικό λάστιχο αλλά δεν θέλουν και να βρεθούν ξεκρέμαστοι στην πρώτη δυσκολία. -
Και εγώ δεν πιστεύω ότι γίνεται να προχωρήσει πάνω σε 4 ελεύθερα ρόλερς. Κάτι δεν κολλάει.
Τα ηλεκτρονικά ''μπλοκέ'' είναι η εύκολη λύση πλεόν. Πολύ πιο χαμηλό κόστος από τα μηχανικά, και πιο εύκολα για το μέσο οδηγό ,ενώ σε συνθήκες πάρα πολύ χαμηλής τριβής είναι και η μόνη περίπτωση που υπερτερούν ακόμα και από τα 100% μπλοκέ αφού το στιγμιαίο φρενάρισμα στους τροχούς που σπινιάρουν βοηθάει αρκετά.
Αν εξαιρέσουμε όμως τα μεγάλα ακριβά 4κίνητα τύπου discovery, δεν νομίζω ότι κανένα μικρό suv ή η 4κίνηση της volvo μπορεί να βοηθήσει να κινηθεί το αυτοκίνητο με διαγώνιους, πόσο μάλλον με ένα τροχό με πρόσφυση σε δύσκολες συνθήκες όπως κρέμασμα σε ανηφορική διαδρομή ή γενικά μεγάλες κλίσεις.
Κάτι τέτοιο δείχνει ότι το καταφέρνει το νέο forester αφού φρενάρει αρκετά τους τροχούς στον αέρα, αλλά θα το μάθουμε σύντομα.
Τα αυτοκίνητα που έχουν μηχανικά μπλοκέ που είναι τα πιο ικανά και ανθεκτικά, θα τα ενεργοποιήσουν για ένα δύσκολο πέρασμα αλλά στο δρόμο είτε θα είναι ελεύθερα, είτε θα πρέπει να είναι πολύ ακριβή κατασκευή για να είναι και lsd στο δρόμο και 100% μπλοκέ για τα δύσκολα, εκτός αν μιλάμε για κανένα μεγάλο ακριβό suv που είναι φουλ στα ηλεκτρονικά, αλλά του έχουν βάλει και arb.
Κάτι έχω ακούσει για τα G της Mercedes και τα rubicon, αλλά δεν το έχω ψάξει αν είναι και lsd και 100% μπλοκέ, αλλά μιλάμε για ακριβές κατασκευές έτσι κι αλλιώς.
Μια καλή λύση είναι τα δισκάτα διαφορικά, αφού αυτά που είναι σφιχτά κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και με τροχούς στον αέρα (δοκιμασμένο και σε μεγάλες κλίσεις με διαγώνιους), αλλά δεν είναι για το μέσο οδηγό καθώς έχουν ιδιαιτερότητες, αν και είναι τρομερά σε απόδοση παντού. -
Το cherokee KK τα καταφερνει πολυ καλα εχοντας μονο EDL μπροστα και πισω.Και το νεο forester παει πολυ καλα!Το Χ mode κανει δουλεια!
Το θεμα ειναι οτι θα το εχουν μονο τα αυτοματα ,που ειναι CVT πλεον.Τα χειροκινητα δε θα το εχουν.Κατι λεει αυτο για τη συνεργασια του κεντρικου με το viscus με τα ηλεκτρονικα. -
Ναι και κάτι cherokee έχω δει να τα καταφέρνουν σε δοκιμές, τα τελευταία μοντέλα ειδικά, αλλά στην πράξη δεν ξέρω τι γίνεται με αυτά, έχω δει πολλά κολλημένα...
Τα νέα forester, ευτυχώς βγαίνουν όλα με x-mode. Δεν έχω μάθει ακόμα αν θα βγαίνουν και με cvt και με κλασικό χειροκίνητο κιβώτιο.
http://www.subaru.com/vehicles/forester/index.htmlΌταν με το καλό αναλάβει νέος ιδιοκτήτης και έρθει το forester στην Ελλάδα, θα μάθω από πρώτο χέρι και θα ενημερώσω, ενώ μόλις πάει στο συνεργείο που έχω τον κολλητό μου θα το δοκιμάσω σε γρύλους.
Δοκιμή συστημάτων 4κίνησης σε rollers