-
σπυρο.σ ο γιος μου έχει εναν παππού νησιώτη, έναν παππού βλάχο (βλαχόφωνο), μία γιαγιά ρουμελιώτισσα από τα Σάλωνα και μία γιαγιά που είναι μισή πόντια και μισή βουλγάρα (αυτοί το λένε 'ντόπια' και εγώ γελάω. απο χωριό που έκανε βουλγάρικο τάγμα στην κατοχή ΜΟΝΟ του).
Ε λοιπόν εγω είμαι περήφανος γιατί έκανα τον τυπικο νεοέλληνα
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ε λοιπόν εγω είμαι περήφανος γιατί έκανα τον τυπικο νεοέλληνα
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Μιας και πεφτουν σχολια για διαφορες πολεις, πεταω σχετικη ερωτηση:
Ποια πολη θα λεγατε οτι ειναι σε καλυτερη θεση (σε συγκριση με τις υπολοιπες ελληνικες) λαμβανοντας υποψη βασικα χαρακτηριστικα της (ρυμοτομια, δημοσιοι χωροι, φυσικο περιβαλλον, αρχιτεκτονικη, μνημεια);
Ναι μεν ολες (ή οι περισσοτερες) τσιμεντοδιαμορφωθηκαν σε συγκεκριμενες περιοδους αναπτυξης αλλα, τι στο καλο, θα υπαρχουν εξαιρεσεις ή εστω αξιολογες περιπτωσεις.
Αυτο που ακουω/διαβαζω συνηθως ειναι πολεις που 'χουν τα απειρα στραβα, δεν εχω ακουσει ομως κατι για το αντιθετο, γι' αυτο και το ενδιαφερον
(οσο μπορουμε εξαιρουμε το νοσταλγικα ωραιο, πχ 'ω η σαλονικη με την τρισενδιαφερουσα ιστορια κι ας ειναι πλεον...')Λάρισα....κέντρο, βουνό-θάλασσα σε κοντινές αποστάσεις, όχι τεράστια αλλά ούτε μικρή, ωραία ρυμοτομία το κέντρο με πλατείες, πεζόδρομους, πράσινο, μοναδικό μείον η ζέστη το καλοκαίρι Γενικά το κλίμα θα πρόσθετα. Ζέστη και σχετική υγρασία (το 2ο, χειμώνα-καλοκαίρι) και παντελής απουσία ανέμων συνήθως, κάνουν την ατμόσφαιρα σχετικά βαριά. Επίσης μείον, απουσία σημαντικών μνημείων (με εξαίρεση το αρχαίο θέατρο στην καρδιά της πόλης) και πολλών αξιοθεατων γενικά. Τελος, κάτι βασικό για μένα, η πόλη ειναι flat....Χαλί..! Δεν έχει ενα λόφο, ένα υψωμα, κάτι από όπου να μπορείς έχεις θέα.
Τρίκαλα....επίσης πεζόδρομοι με πολύ πράσινο, σε καλή θέση γεωγραφικά, με ποτάμι να διασχίζει την πόλη Στα μείον, η απόσταση απο τη θάλασσα....
Καρδίτσα....βλ Τρίκαλα και στα μείον. Επιπρόσθετα όμως, παρα είναι μικρή πόλη για τα γούστα μου. Σε αυτή την τάξη μεγέθους, προτιμώ πια ορεινό χωριό....!!
Ξάνθη...λίγο απομονωμένη αλλά πανέμορφη, ήσυχη, με ιστορία, θάλασσα και βουνό κοντά
Κομοτηνή....βλ. Ξάνθη
Το βασικότερο, σε όλες τις παραπάνω εκτός ίσως της Λάρισας ζεις και με λίγα χρήματα.
ΔΕΝ θα έμενα Κοζάνη, Γρεβενά, Αλεξπολη γιατί είναι μαύρα χάλια, Ήπειρο λόγω κλίματος, όπως επίσης και οπουδήποτε στην Πελοπόννησο γιατί είμαι προκατειλημμένος με τους καταυλακιώτες
-
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
οι γονείς μου γεννήθηκαν στα βλάχικα χωριά των Ιωαννίνων! Γιατί να μην είμαι περήφανος;
Θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να γεννηθεί κάποιος στα βλάχικα χωριά των Ιωαννίνων ή απλά με ένα πήδημα γίνεται η δουλειά;
Γιατί σου κάνει εντύπωση το να είναι κανείς περήφανος για την καταγωγή του; Εγώ ανέκαθεν ήμουν περήφανος τόσο για το ότι είμαι βλάχος όσο και για το ότι είμαι Έλληνας βλάχος! Οι Κρητικοί για παράδειγμα είναι ανάλογα περήφανοι για την καταγωγή τους! Οι Μανιάτες το ίδιο!Που είναι το κακό σε αυτό;
Προς τι η ειρωνεία;
Αναφέρεσαι στους γονείς κάποιου και μιλάς για πήδημα ειρωνικά! Θα σου άρεσε να κάνει κάποιος δημοσίως το ίδιο για τους δικούς σου;
Εκτός και αν εσύ έγινες με παρθενογένεση ή με τον κρίνο ή σ' έφερε ο πελαργός!
Οι γονείς του καθενός είναι ιεροί για τον ίδιο και θα έπρεπε να το σέβεσαι πριν γράψεις οτιδήποτε...Δεν είναι καθόλου αστείο αυτό!Α, καλά....Τί ψάχνεις και ΄συ τώρα και απο ποιούς...??
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Μιας και πεφτουν σχολια για διαφορες πολεις, πεταω σχετικη ερωτηση:
Ποια πολη θα λεγατε οτι ειναι σε καλυτερη θεση (σε συγκριση με τις υπολοιπες ελληνικες) λαμβανοντας υποψη βασικα χαρακτηριστικα της (ρυμοτομια, δημοσιοι χωροι, φυσικο περιβαλλον, αρχιτεκτονικη, μνημεια);
Ναι μεν ολες (ή οι περισσοτερες) τσιμεντοδιαμορφωθηκαν σε συγκεκριμενες περιοδους αναπτυξης αλλα, τι στο καλο, θα υπαρχουν εξαιρεσεις ή εστω αξιολογες περιπτωσεις.
Αυτο που ακουω/διαβαζω συνηθως ειναι πολεις που 'χουν τα απειρα στραβα, δεν εχω ακουσει ομως κατι για το αντιθετο, γι' αυτο και το ενδιαφερον
(οσο μπορουμε εξαιρουμε το νοσταλγικα ωραιο, πχ 'ω η σαλονικη με την τρισενδιαφερουσα ιστορια κι ας ειναι πλεον...')Λάρισα....κέντρο, βουνό-θάλασσα σε κοντινές αποστάσεις, όχι τεράστια αλλά ούτε μικρή, ωραία ρυμοτομία το κέντρο με πλατείες, πεζόδρομους, πράσινο, μοναδικό μείον η ζέστη το καλοκαίρι Γενικά το κλίμα θα πρόσθετα. Ζέστη και σχετική υγρασία (το 2ο, χειμώνα-καλοκαίρι) και παντελής απουσία ανέμων συνήθως, κάνουν την ατμόσφαιρα σχετικά βαριά. Επίσης μείον, απουσία σημαντικών μνημείων (με εξαίρεση το αρχαίο θέατρο στην καρδιά της πόλης) και πολλών αξιοθεατων γενικά. Τελος, κάτι βασικό για μένα, η πόλη ειναι flat....Χαλί..! Δεν έχει ενα λόφο, ένα υψωμα, κάτι από όπου να μπορείς έχεις θέα.
Τρίκαλα....επίσης πεζόδρομοι με πολύ πράσινο, σε καλή θέση γεωγραφικά, με ποτάμι να διασχίζει την πόλη Στα μείον, η απόσταση απο τη θάλασσα....
Καρδίτσα....βλ Τρίκαλα και στα μείον. Επιπρόσθετα όμως, παρα είναι μικρή πόλη για τα γούστα μου. Σε αυτή την τάξη μεγέθους, προτιμώ πια ορεινό χωριό....!!
Ξάνθη...λίγο απομονωμένη αλλά πανέμορφη, ήσυχη, με ιστορία, θάλασσα και βουνό κοντά
Κομοτηνή....βλ. Ξάνθη
Το βασικότερο, σε όλες τις παραπάνω εκτός ίσως της Λάρισας ζεις και με λίγα χρήματα.
ΔΕΝ θα έμενα Κοζάνη, Γρεβενά, Αλεξπολη γιατί είναι μαύρα χάλια, Ήπειρο λόγω κλίματος, όπως επίσης και οπουδήποτε στην Πελοπόννησο γιατί είμαι προκατειλημμένος με τους καταυλακιώτες
10 χρόνια στην Λάρισα ούτε το κλίμα ούτε η απουσία μνημείων με πείραξε, για λόφο μια χαρά είναι και του Φρουρίου με τον Μπακαλόγατο
η θάλασσα δεν είναι προσόν για μένα οπότε μάλλον τα Τρίκαλα ή την Καρδίτσα θα επέλεγα αν όχι την Λάρισα.
ΑΣΑ τρελενομάστε ρα
-
τα τρικαλα και η καρδιτσα ειναι μικρες πολλες οι οποιες δεν εχουν τιποτα να σου προσφερουν,
παρα μονο μια ησυχη-ηρεμη ζωη. (ζω σε κομοπολη κοντα στην καρδιτσα) η λαρισα ειναι καλη πολη
που εχει σχεδον τα παντα, αλλα το καλοκαιρι ειναι δραμα! πολυ ζεστη.
η κατερινη μου αρεσει, αλλα εχει πολυυ υγρασια. η τριπολη ειναι οτι
και καρδιτσα-τρικαλα +το κρυο που εχει το χειμωνα. η κερκυρα, ειναι καλυτερο νησι μετα
την κρητη για να ζησεις ολη σου τη ζωη. τα γρεβενα, την κοζανη και την καστορια, θα τα χαρακτηριζα λιγακι
γραφικα. (οχι οτι ειναι κακο, απλα οχι του γουστου μου)
καλη περιοχη ειναι και η καλαμαρια στη θεσσαλονικη (δεν εχουν τρελα του κεντρου
με τα παρκαρισμενα, λογο του οτι εχουν πυλωτες). απο αθηνα δεν εχω εμπειρια.
εγω θα ηθελα να ζησω στη λαρισα. -
TA ΓΡΕΒΕΝΑ!!!!!!!!!!!!!! ΓΡΑΦΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!!
-
μαζί με την πτολεμαϊδα, αποτελούν δίπολο έλξης της ευρύτερης περιοχής
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
TA ΓΡΕΒΕΝΑ!!!!!!!!!!!!!! ΓΡΑΦΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!!μα γιατί, έχεις ακούσει να μιλάνε?
μαζί με την πτολεμαϊδα, αποτελούν δίπολο έλξης της ευρύτερης περιοχής
Ναι τα Γρεβενά για ζωέμπορες και η Πτολεμαΐδα για ΔΕΗτζήδες
-
Ειχα την ατυχία να πηγαίνω για δουλειά 6-7 φορές το χρόνο για πολλά χρόνια. Από τις πόλεις που πρέπει να εκθεμελιωθούν, γιατι η απλή ισοπέδωση δεν είμαι σίγουρος ότι επαρκεί για να ανατραπεί η προσβολή που προκαλούν στην ανθρωπότητα.
-
Κάτι αντίστοιχο σκέπτομαι όποτε πάω στο Αγρίνιο...όσο μου αρέσει η Ναύπακτος στο νομό και αρκετά λιγότερο το Μεσολόγγι τόσο αντιπαθώ την συγκεκριμένη πόλη.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ειχα την ατυχία να πηγαίνω για δουλειά 6-7 φορές το χρόνο για πολλά χρόνια. Από τις πόλεις που πρέπει να εκθεμελιωθούν, γιατι η απλή ισοπέδωση δεν είμαι σίγουρος ότι επαρκεί για να ανατραπεί η προσβολή που προκαλούν στην ανθρωπότητα.Ε εντάξει, δεν την λες και πόλη, χωριό, στην καλύτερη κωμόπολη.
Αν και η τοποθεσία της είναι πολλή καλή
-
Τις θέσεις μου τις έχω γράψει παλαιότερα σε αυτό το θέμα 1, 2, 3, 4. Μετά από πολλά χρόνια στην Αθήνα, ήρθα Κρήτη πριν 6μιση χρόνια και δεν το μετανιώνω καθόλου, από καμία άποψη πλέον. Λίγο η θάλασσα που μας χωρίζει, κάνει τις μετακινήσεις λίγο πιο προγραμματισμένες αλλά μόνο αυτό. Μπορώ να είμαι στη δουλειά μου, να πηγαίνω ενδιάμεσα στη θάλασσα, στα εξωσχολικά των παιδιών, να μετακινούμε μόνο με ποδήλατο για δουλειές στο κέντρο, για ορειβασία το ΣΚ ή για βόλτες των 50-60 χιλιομέτρων με ποδήλατο, να κάνω 50 χιλ με αυτοκίνητο και να βρίσκομαι σε εξωτικές παραλίες και να ασχολούμαι με τα τοπικά (σε 3-4 διαφορετικές ομάδες) για να μπορώ να κάνω καλύτερη την πόλη μου και την ζωή μου - και των συμπολιτών μου - (που στην Αθήνα είναι αδύνατον).
Το άγχος της δουλειάς υπάρχει όπως και στις μεγαλύτερες πόλεις, ειδικά σε τέτοιες περιόδους, αλλά είναι μάλλον αναπόφευκτο.
Γι αυτό που κάνω τώρα η Αθήνα δεν μου προσφέρει τίποτα και οτιδήποτε θέλω αρκεί ένα 2ημέρο για να ανέβω και να το τακτοποιήσω.
θα μπορούσα να ζήσω εκτός από τα Χανιά, στο Ναύπλιο και ίσως στο Βόλο ή την Καβάλα - πάντα κοντά στη θάλασσα -. Και τα Χανιά έχουν τα στραβά τους και το καλύτερο ήταν να ήταν η Χάγη στην Κρήτη αλλά.... -
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Κομοτηνή....βλ. Ξάνθη
Πανεμορφη η Κομοτηνη?
Μια απ τις ασχημοτερες και πιο αθλιες πολεις, μου θυμιζει το κεντρο της Νεας Ιωνιας εδω στην Αθηνα, περασα μια 4ετια ως φοιτητης εκει πανω και δεν θελω να τη βλεπω ουτε στο χαρτη. Δεν ξερω πως ειναι τωρα αλλα πριν 15 χρονια που πηγα εγω, δεν εβλεπα την ωρα ποτε θα μπω στο λεωφορειο ή στο αεροπλανο να γυρισω Αθηνα. Βρωμια, αθλια ρυμοτομια, απαισια κτιρια και κατοικιες, ανυπαρκτες υποδομες...με λιγα λογια ενα μεγαλο χωριο ξεχασμενο απ τον προηγουμενο αιωναΑντιθετα Ξανθη και Αλεξανδρουπολη απ τις ομορφοτερες και πιο ειδυλλιακες, ειδικα η πρωτη
-
Το ιδιο και ισχυει και για τα Τρικαλα και την Καρδιτσα.
Ενταξει, ειδυλλιακα τα Τρικαλα δε θα τα ελεγες, αλλα ειναι κλασεις ανωτερα απο την Καρδιτσα. -
H Κομοτηνή πράγματι είναι απαίσια. Δε θυμάμαι να έχω πάει σε χειρότερη πόλη.
-
Να πας στο Άργος τότε-------->εξωτική εμπειρία
-
Ο χρήστης heras έγραψε:
Κομοτηνή....βλ. Ξάνθη
Πανεμορφη η Κομοτηνη?
Μια απ τις ασχημοτερες και πιο αθλιες πολεις, μου θυμιζει το κεντρο της Νεας Ιωνιας εδω στην Αθηνα, περασα μια 4ετια ως φοιτητης εκει πανω και δεν θελω να τη βλεπω ουτε στο χαρτη. Δεν ξερω πως ειναι τωρα αλλα πριν 15 χρονια που πηγα εγω, δεν εβλεπα την ωρα ποτε θα μπω στο λεωφορειο ή στο αεροπλανο να γυρισω Αθηνα. Βρωμια, αθλια ρυμοτομια, απαισια κτιρια και κατοικιες, ανυπαρκτες υποδομες...με λιγα λογια ενα μεγαλο χωριο ξεχασμενο απ τον προηγουμενο αιωναΑντιθετα Ξανθη και Αλεξανδρουπολη απ τις ομορφοτερες και πιο ειδυλλιακες, ειδικα η πρωτη
+1 για την Κομοτηνή. Εζησα 2 χρόνια και δεν θα ήθελα ούτε απέξω να ξαναπεράσω.
Η παλιά πόλη της Ξάνθης εξισορροπεί τα όποια μειονεκτήματα της τωρινής πόλης. Στο ερώτημα σε ποιά πόλη θα ήθελα να ζήσω εκτός της Αθήνας που ζω; Στο Σαν Φρανσίσκο, στο Λονδίνο, στο Παρίσι ίσως και σε οποιαδήποτε πόλη (όχι χωριό ή κωμόπολη) στην Νορβηγία-Σουηδία.
-
Ο χρήστης heras έγραψε:
Κομοτηνή....βλ. Ξάνθη
Πανεμορφη η Κομοτηνη?
Μια απ τις ασχημοτερες και πιο αθλιες πολεις, μου θυμιζει το κεντρο της Νεας Ιωνιας εδω στην Αθηνα, περασα μια 4ετια ως φοιτητης εκει πανω και δεν θελω να τη βλεπω ουτε στο χαρτηΑντιθετα Ξανθη και Αλεξανδρουπολη απ τις ομορφοτερες και πιο ειδυλλιακες, ειδικα η πρωτη
Η Αλεξανδρούπολη ειδυλλιακή?? Έμεινα 8 μήνες εκεί και το καλύτερο που είχα να κάνω ήταν να πάω στην Κομοτηνή ή την Ξάνθη για καφέ-ποτό. Η Κομοτηνή, ειδικά το κέντρο της είναι μια χαρά, έχει λίγο και αυτόν τον αέρα της παλιάς πόλης της ανατολή κλπ και με εμπνέει, το ίδιο και η Ξάνθη.
Το ιδιο και ισχυει και για τα Τρικαλα και την Καρδιτσα.
Ενταξει, ειδυλλιακα τα Τρικαλα δε θα τα ελεγες, αλλα ειναι κλασεις ανωτερα απο την Καρδιτσα.Τι διαφορά έχει το κέντρο των Τρικάλων με αυτό της Καρδίτσας? αμφότερες έχουν ωραία κτίρια με πλατείες-πεζόδρομους και πολύ πράσινο. Ειδικά το παυσίλυπο στην Καρδίτσα είναι ότι πρέπει για Τσίπρο-χασίς και Αναγέννησης http://www.karditsa.org/sights03.php
Γενικά όλες οι παραπάνω είναι πόλεις που προσφέρουν ποιότητα ζωής, ειδικά σε ζευγάρια με παιδιά όπου μπορούν να επιβιώσουν με αρκετά μικρότερο κόστος από ότι σε μια μεγαλούπολη και το παιδί τους να παίζει χαλαρά μπάλα στην γειτονιά ή να κάνει βόλτες με το ποδήλατο σε όλη την πόλη χωρίς να τρέμει η καρδιά του γονιού. Επίσης αυτές οι πόλεις μπορούν να προσφέρουν ωραίες στιγμές ξεγνοιασιάς όπως ο καφέ στην πλατεία το ΣΚ ή τα ψώνια χωρίς το άγχος του πάρκινγκ του χρόνου κλπ +ότι το πολυπόθητο 3 ήμερο που τόσο έχουν ανάγκη οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων για τους επαρχιώτες δεν είναι τίποτα άλλο από μια ημερήσια εκδρομή στον κοντινό προορισμό...π.χ για τις Θεσσαλικές πόλεις Πλαστήρα, Μουζάκι, Ελάτη, Πήλιο, Μέτσοβο κλπ κλπ
-
Ο χρήστης roman_k έγραψε:
Να πας στο Άργος τότε-------->εξωτική εμπειρία
Αποκέντρωση: από τη θεωρία στην πράξη (Αθήνα vs. Επαρχία)