-
πως λυθηκε το προβλημα στο παρισι????
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
πως λυθηκε το προβλημα στο παρισι????Οι Γαλλοι εφαρμοσανε απο τους πρωτους στον κοσμο την χωροταξικη πολιτικη που λεμε δηλαδη μια μιξη πολιτικων, κινητρων,αντικινητρων κλπ.
-Δωθηκαν πολλα αντικινητρα για αναπτυξη στο Παρισι
-Δωθηκαν πολλα κινητρα για αναπτυξη στις αλλες γυρω πολεις που ηταν γυρο στο 1 εκατ. κατ. η καθε μια!!!
-Το κρατος εκανε επενδυσεις μονο σε αυτες τις πολεις(π.χ. ερευνητικα κεντρα ,πανεπιστημια κλπ)
-Ενισχυθηκε η πολιτικη των μεταφορων για να πανε νεες επενδυσεις στις πολεις αυτές
-τις εντολες για την χωροταξια τις εδινε ο πρωθυπουργος και οχι καποιο υπουργειο!!!!!!
-Δημιουργηθηκαν τα περιφερειακα πλαισια χωροταξικου σχεδιασμου και τα ρυθμιστικα σχεδια, που βοηθησαν στην αστικη αναπτυξη και την διαχυση της αναπτυξης στον υπαιθρο χωρο.-ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΕΤΥΧΕ!!!!! ΓΙΑΤΙ????? ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!!!!!!
-
Ο χρήστης dimimis έγραψε:
-ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΕΤΥΧΕ!!!!! ΓΙΑΤΙ????? ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!!!!!!Δεν ξέρω αν το λένε έτσι...! Εγώ θα έλεγα ότι πέτυχε γιατί κάποιος έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες και έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει για το καλό όχι της τσέπης του και των κολάκων του αλλά του τόπου.... χωρίς να υπολογίσει αντιρρήσεις πολιτικών, 'ειδικών' δημοσιογράφων ή τα θιγμένα οικονομικά συμφέροντα επιχειρηματιών ή και απλών πολιτών και γενικά χωρίς να υπολογίσει πολιτικό κόστος...
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
-ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΕΤΥΧΕ!!!!! ΓΙΑΤΙ????? ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!!!!!!
Δεν ξέρω αν το λένε έτσι...! Εγώ θα έλεγα ότι πέτυχε γιατί κάποιος έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες και έκανε αυτά που έπρεπε να κάνει για το καλό όχι της τσέπης του και των κολάκων του αλλά του τόπου.... χωρίς να υπολογίσει αντιρρήσεις πολιτικών, 'ειδικών' δημοσιογράφων ή τα θιγμένα οικονομικά συμφέροντα επιχειρηματιών ή και απλών πολιτών και γενικά χωρίς να υπολογίσει πολιτικό κόστος...
ΣΩΣΤΟΣ!!!!!! ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ!!!!!!!!
-
Πρεπει να ερθει η ωρα να ακολουθησουμε και εμεις αυτόν τον δρόμο.
Γινονται καποια πράγματα αλλά όχι τόσο δυναμικά όσο θα έπρεπε,γιατι όλοι πιπιλίζουν την δικαιολογία του κόστους και γιατι οι πολιτευτές στην επαρχία αντι για αναπτυξιακές προτάσεις ασχολουνται αποκλειστικα με το βαμβάκι,όταν ασχολούνται με κάτι.
Μια μερα θα ξυπνήσουμε και θα μενουμε 10 μυρια ανθρωποι στην Αθήνα,και τοτε θα τρεχουμε να προλαβουμε εγκληματικότητα, επιδημίες, και ολα οσα ερχονται με μια τέτοια κάτασταση. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Τα 40 ευρά το μήνα που εξοικονομεί κάποιος ψωνίζοντας στο ΣΜ, τα εξοικονομεί γιατί οι περισσότεροι 'έμποροι' (πχ εδωδιμοπώλες) έγιναν κλέφτες και ήθελαν να βγάζουν από τη μύγα ξύγκι. Από την άλλη, ο μπακάλης του χωριού τα κέρδη του τα επένδυε στο χωριό, ενώ οι ιδιοκτήτες του ΣΜ στην ΕλβετίαΣτο 'χωριό' που δουλεύω εγώ ο τοπικός 'μπακάλης' (ουσιαστικά μονοπώλιο) επένδυσε τα... κλεψιμεϊκα σε X5 και σε Gucci ενδύματα για τις θυγατέρες του. Επίσης συνόδευσε την αύξηση του ΦΠΑ με γενναιόδωρες (ανοδικές) στρογγυλοποιήσεις τις τάξεως του 10%! Το ίδιο έπραξαν και άλλοι τοπικοί επιχειρηματίες (πριν λίγο αγόρασα τυρόπιτα προς 1,20 ευρά, ενώ 'προ ΦΠΑ' είχε 1...). Φταίω εγώ να παρακαλάω να έρθει ο Χ Carrefour και ο Ψ Everest να τους κλείσει; Έχεις χίλια δίκαια να κοπτεσαι για τις επενδύσεις αλλά, δυστυχώς, στην Ελλάδα η λέξη είναι άγνωστη. Καμία διαφορά δεν έχει η πολυεθνική από το τοπικό λαμόγιο. Ουδείς καιγεται για τον τοπο που 'επιχειρεί' αλλά μόνο για την τσέπη του. (θα μου πείς, δε θα γυρίσει μπουμερανγκ αυτή η πρακτική; Θα γυρίσει, αλλά ποιος Έλληνας ασχολείται με το αύριο; )
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Πρεπει να ερθει η ωρα να ακολουθησουμε και εμεις αυτόν τον δρόμο.
Γινονται καποια πράγματα αλλά όχι τόσο δυναμικά όσο θα έπρεπε,γιατι όλοι πιπιλίζουν την δικαιολογία του κόστους και γιατι οι πολιτευτές στην επαρχία αντι για αναπτυξιακές προτάσεις ασχολουνται αποκλειστικα με το βαμβάκι,όταν ασχολούνται με κάτι.
Μια μερα θα ξυπνήσουμε και θα μενουμε 10 μυρια ανθρωποι στην Αθήνα,και τοτε θα τρεχουμε να προλαβουμε εγκληματικότητα, επιδημίες, και ολα οσα ερχονται με μια τέτοια κάτασταση.μην αγχωνεσαι αυτο δεν προκειται να γινει ποτε!!!! Γιατι συνηθως μετα την τεραστια πολωση ερχετε η διαχυση της αναπτυξης και του πληθυσμου μαζι!!! Αρκει να γινουν οι σωστες επιλογες απο τις κυβερνησεις!!!
το μεγαλο μυστικο ειναι η αποκεντρωση των εξουσιων που ειπαμε. Δηλαδη οταν εγω θελω να λυσω ενα προβλημα μου να μην εχω σαν μοναδικη λυση το υπουργειο στην Αθηνα!!! Αλλα καποια μικρωτερη πολη τησ περιφερειας!! Να σταματησει και η Αθηνα να έχει 150.000 επισκεπτες τη μερα!!! και κυριως αλλαγη της νοοτροπιας που ειπαμε κυριως για τους Αθηναιους που λενε τους αλλους 'χωριατες'!! Ειναι καιρος να δωθουν κινητρα για αναπτυξη του υπαιθρου χωρου!!! Δηλαδη ποιοτητα ζωης που την εχει και θέσεις εργασιας!!! ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΟΥΡΚΕΤΕΣ 'ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΤΗ ΦΟΡΟΥΜ ΕΙΜΑΣΤΕ'!!!! -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Στο 'χωριό' που δουλεύω εγώ ο τοπικός 'μπακάλης' (ουσιαστικά μονοπώλιο) επένδυσε τα... κλεψιμεϊκα σε X5 και σε Gucci ενδύματα για τις θυγατέρες του. Επίσης συνόδευσε την αύξηση του ΦΠΑ με γενναιόδωρες (ανοδικές) στρογγυλοποιήσεις τις τάξεως του 10%! Το ίδιο έπραξαν και άλλοι τοπικοί επιχειρηματίες (πριν λίγο αγόρασα τυρόπιτα προς 1,20 ευρά, ενώ 'προ ΦΠΑ' είχε 1...). Φταίω εγώ να παρακαλάω να έρθει ο Χ Carrefour και ο Ψ Everest να τους κλείσει; Έχεις χίλια δίκαια να κοπτεσαι για τις επενδύσεις αλλά, δυστυχώς, στην Ελλάδα η λέξη είναι άγνωστη. Καμία διαφορά δεν έχει η πολυεθνική από το τοπικό λαμόγιο. Ουδείς καιγεται για τον τοπο που 'επιχειρεί' αλλά μόνο για την τσέπη του. (θα μου πείς, δε θα γυρίσει μπουμερανγκ αυτή η πρακτική; Θα γυρίσει, αλλά ποιος Έλληνας ασχολείται με το αύριο; )Τον κάνεις ban!
Αυτό λέμε, ότι η νοοτροπία είναι λάθος (κι όσο πάει χειροτερεύει). Πχ, στο χωριό της γυναίκας μου (δίπλα στην Αρχ. Ολυμπία) έχουν μείνει μόνο οι γέροι, το σχολείο (που κάποτε είχε 120 παιδιά) κλείνει, τα σπίτια ερημώνουν κι οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν! Πόσο κουτός πρέπει να είναι κάποιος, ώστε να μην καταλαβαίνει ότι αν δεν δώσεις στον κάτοικο καθαρό νερό, σταθερό ηλεκτρικό και τηλέφωνο, καλό δρόμο και καλές τιμές στα ακίνητα, ΔΕΝ θα κατέβει στο χωριό; Και αφού αυτοί που περιγράφεις κλέβουν τον κόσμο, πως και δεν εμφανίζεται κάποιος τίμιος, να ανοίξει ένα κατάστημα να πουλάει από ρούχα μέχρι τυρόπιτες σε λογικές τιμές και να ξετινάξει τον ανταγωνισμό; Τι είναι αυτό που σπρώχνει τον Έλληνα καταναλωτή να ψωνίζει από τον κεντρικό δρόμο της 'πόλης' του, όπου το ενοίκιο των καταστημάτων ξεπερνά τα 1.000 € το μήνα, όταν στο στενό, πενήντα μέτρα πιο δίπλα, το διπλάσιο σε μέγεθος 'μαγαζί' ενοικιάζεται με 450; Και, εν τέλει, πόσες μικρές πόλεις έχουν εφαρμοσμένο σχέδιο πόλης; Δεν πρέπει να είναι περισσότερες από 10.............
Το τελευταίο ανέκδοτο: Επιχείρηση ξενοδοχειακή - τουριστική - αναψυχής - μπαρ - καφέ - εστιατόριο στην Ελλάδα, με νόμιμη άδεια λειτουργίας. -
Dimimis, από τις λίγες σχετικά γνώσεις μου περί Οικονομικής των Περιφερειών, συμφωνώ ότι μετά την πόλωση, έρχεται η ανάπτυξη των περιφερειών. Για την Ελλάδα, όμως, θα διαφωνήσω, μια που σπανίως ακολουθούμε το παράδειγμα άλλων χωρών. Οι κυβερνήσεις μας φοβούνται υπερβολικά το πολιτικό κόστος, για να ξεκινήσουν το οτιδήποτε επαναστατικό. Και η αποκέντρωση στην πράξη είναι τρομερά επαναστατική, όσο οι γενιές αναπτύσσονται μέσα στις δυο υδροκέφαλες πόλεις. Ποιον θα διώξεις, όταν σιγά-σιγά, και οι 'έχω ένα κτήμα και ένα σπίτι στο χωριό μου' μειώνονται μέρα με τη μέρα; Όλοι πλέον Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς γίναμε...Τώρα, για ποιον λόγο ακριβώς αδειάζουν στην πρώτη αργία, είναι μια πολύ δυνατή ερώτηση...
-
Πχ, στο χωριό της γυναίκας μου (δίπλα στην Αρχ. Ολυμπία) έχουν μείνει μόνο οι γέροι, το σχολείο (που κάποτε είχε 120 παιδιά) κλείνει, τα σπίτια ερημώνουν κι οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν!Δεν το καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει αυτό. Και τα ακίνητα υπακούουν (ή πρέπει θεωρητικά να υπακούουν) στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Αρα, αν οι τιμές ανεβαίνουν (βέβαια για να το πει κανείς αυτό δεν αρκεί κάποιος να ζητάει περισσότερα χρήματα αλλά και κάποιος άλλος να τα δώσει) κάτι πρέπει να διατηρεί τη ζήτηση. Σύμφωνα με όσα λες δεν υπάρχει τίποτα, και όμως...
Πόσο κουτός πρέπει να είναι κάποιος, ώστε να μην καταλαβαίνει ότι αν δεν δώσεις στον κάτοικο καθαρό νερό, σταθερό ηλεκτρικό και τηλέφωνο, καλό δρόμο και καλές τιμές στα ακίνητα, ΔΕΝ θα κατέβει στο χωριό;
Καλά για το φως-νερό-τηλέφωνο, αυτά είναι 'utilities' προσφερόμενα συνήθως από το κράτος. Αλλά πως μπορεί να συμβεί αυτό που λες με τις τιμές των ακινήτων ? Να επιδοτούνται ?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Πχ, στο χωριό της γυναίκας μου (δίπλα στην Αρχ. Ολυμπία) έχουν μείνει μόνο οι γέροι, το σχολείο (που κάποτε είχε 120 παιδιά) κλείνει, τα σπίτια ερημώνουν κι οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν!
Δεν το καταλαβαίνω γιατί συμβαίνει αυτό. Και τα ακίνητα υπακούουν (ή πρέπει θεωρητικά να υπακούουν) στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Αρα, αν οι τιμές ανεβαίνουν (βέβαια για να το πει κανείς αυτό δεν αρκεί κάποιος να ζητάει περισσότερα χρήματα αλλά και κάποιος άλλος να τα δώσει) κάτι πρέπει να διατηρεί τη ζήτηση. Σύμφωνα με όσα λες δεν υπάρχει τίποτα, και όμως...
Πόσο κουτός πρέπει να είναι κάποιος, ώστε να μην καταλαβαίνει ότι αν δεν δώσεις στον κάτοικο καθαρό νερό, σταθερό ηλεκτρικό και τηλέφωνο, καλό δρόμο και καλές τιμές στα ακίνητα, ΔΕΝ θα κατέβει στο χωριό;
Καλά για το φως-νερό-τηλέφωνο, αυτά είναι 'utilities' προσφερόμενα συνήθως από το κράτος. Αλλά πως μπορεί να συμβεί αυτό που λες με τις τιμές των ακινήτων ? Να επιδοτούνται ?
Να στο εξηγησω εγω, αν και ειναι μπουρδα αυτο που λεω, προσεξε να δεις οτι ισχυει...
Στην ελλαδα, ισχυει ο νομος του 'Ο καθενας ζηταει, οσα του λειπουν'
Εγω ας πουμε πουλαω σπιτι στην πατρα 50 τετραγωνικα 150.000 ευρω, γιατι τοσα μου λειπουνε για να χτισω το εξοχικο μου στην Μυκονο.
Τυχαια παραδειγματα. Προσεξτε να δειτε πως ισχυει αυτο που λεω...Γιαυτο και πραγματικες τιμες ακινητων στην Ελλαδα, ειναι ΜΟΝΟ οταν πουλαει καποιος που εχει πραγματικη αναγκη απο χρηματα.
Δηλαδη οταν σε ενδιαφερει να πουλησεις γρηγορα, οποτε ψαχνεις για καποιον που ζηταει, και οχι για κοροιδο... -
Μα αυτό είπα, σημασία δεν έχει πόσα ζητάει κάποιος πωλητής αλλά πόσα δίνει κάποιος αγοραστής.
Δηλαδή, στο χωριό του ililias ζητάνε 3000 το τετραγωνικό για αγροτόσπιτα 50 χρονών, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είναι πρόβλημα αν κάποιοι τα δίνουν
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μα αυτό είπα, σημασία δεν έχει πόσα ζητάει κάποιος πωλητής αλλά πόσα δίνει κάποιος αγοραστής.Δηλαδή, στο χωριό του ililias ζητάνε 3000 το τετραγωνικό για αγροτόσπιτα 50 χρονών, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είναι πρόβλημα αν κάποιοι τα δίνουν
Επειδη το ξερω, αυτα δεν πωλουνται. Μενουν απουλητα. Και εγω 'πουλαω' εδω και δεκα χρονια κατι οικοπεδα, αλλα ακομα απουλητα ειναι... παρολαυτα καθε χρονο ανεβαζω 2-3% την τιμη... Με πιανεις πιστευω
Αυτα που πραγματικα πολουνται δεν ειναι αυτα στις αγγελιες, ειναι αυτο που ειπα. Αυτα που απο την ωρα που βγαινει η πωληση σε λιγους μηνες εχουν πωληθει... -
Και αφού αυτοί που περιγράφεις κλέβουν τον κόσμο, πως και δεν εμφανίζεται κάποιος τίμιος, να ανοίξει ένα κατάστημα να πουλάει από ρούχα μέχρι τυρόπιτες σε λογικές τιμές και να ξετινάξει τον ανταγωνισμό;Υπάρχει;;;
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
....τίμιος....
Υπάρχει;;;
Υπάρχει, αλλά ακόμα προτιμάει να μένει στην Αθήνα και να δουλεύει γι' άλλους.
Να πρυτανεύσει η Λογική. Πχ, να σταματήσει η Εφορία να υπολογίζει την αξία ενός 'οικοπέδου' 75 τμ στην άκρη του χωριού χρησιμοποιώντας σαν συγκριτικό στοιχείο το ότι εγώ πλήρωσα 3.000 € για να αγοράσω 2 τμ (από τον παπάρα γείτονά μου που μένει μόνιμα στην Αθήνα) για να ανοίξω δρόμο να μπαίνω στο σπίτι μου. Άλλο παράδειγμα είναι ότι για να οικοδομήσεις, χρειάζεσαι 'οικόπεδο' 4-6 στρεμμάτων (επειδή, όπως είπαμε πιο πάνω, δεν υπάρχουν σχέδια πόλης). Οπότε, αυτός που έχει κάψα να φτιάξει εξοχικό πληρώνει κι αγοράζει στρέμματα γης, τα δεσμεύει μ' ένα σπιτάκι μες τη μέση και, το χειρότερο, ανεβάζει την τιμή των γύρω χωραφιών, από τις 400.000 στα 6.000.000 δρχ το στρέμμα. Άντε τώρα εσύ να καλλιεργήσεις, όταν μπορείς να πουλήσεις τα χωράφια σου και να πάρεις με μιάς τα κέρδη που θα έβγαζες με 15 - 20 χρόνια δουλειάς.... Get the point?
Για τις τιμές πώλησης των ακινήτων, θα μπορούσα να τραβήξω και να ανεβάσω φωτό ακινήτων που 'πωλούνται' επί δεκαετίες. Και, ενώ το 'σπίτι' κοντεύει να γκρεμιστεί κι ο 'κήπος' έχει γεμίσει σκουπίδια και φίδια, η τιμή ανεβαίνει σε κάθε τηλεφώνημα. -
Πραγματικα στα ακινητα και στα ενοικια ο καθενας ζηταει ακριβως οσα του λειπουν!!!!!
αφου βρισκουν κοροιδα και τα αγοραζουν, καλα κανουν....
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Και η αποκέντρωση στην πράξη είναι τρομερά επαναστατικήΔεν είναι και τόσο τρομερή... Από πολύ μικρά πράγματα ξεκινάει... Για παράδειγμα, θα έχεις προσέξει βέβαια ότι τα πάσο μας έρχονται από την Αθήνα... Προφανώς σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ένα τυπογραφείο...
Πάντως κι εγώ δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι σοβαρό στην Ελλάδα...
-
Το τυπογραφείο μάλλον δεν μπορεί να αποκεντρωθεί γιατί θα χρειαστούν οι αντίστοιχες 'κόπιες' σε κάθε φοιτητούπολη. Το ίδιο γίνεται και με τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Τυπώνονται στην Αθήνα και μετά γίνεται η διανομή.
-
Καλά, συμφωνώ ότι το παράδειγμα δεν ήταν και το καλύτερο, αλλά γιατί το πάσο μου στη Θεσσαλονίκη να γράφει Ο.Α.Σ.Α.;;;;
-
Τα 'πάσο' γράφουν Ο.Α.Σ.Α. μιας και το υπουργείο Παιδείας πληρώνει την προσφερόμενη έκπτωση για όλους τους φοιτητές, όλης της Ελλάδας, και εκδίδει ένα αντίστοιχο πιστοποιητικό για ολόκληρη την χώρα και όχι για κάθε πόλη ξεχωριστά. Σε πόσες πόλεις έχουμε ΑΤΕΙ και ΑΕΙ;
Αποκέντρωση: από τη θεωρία στην πράξη (Αθήνα vs. Επαρχία)