-
Πάλι θα κλέψω εκκλησία κι ανησυχώ για τη σωτηρία της ψυχής μου.
Later. -
@ hf
Δλδ για εξήγησε μου τι αντιπαραγωγικό έχει η ενοικίαση μίας κατοικίας. Γιατί πχ. τα futures στο Χρηματιστήριο ή οι καταθέσεις προθεσμίας είναι πιο παραγωγικές από αυτόν που αγόρασε ένα σπίτι και προσφέρει στέγη έναντι λογικού αντιτίμου; Γιατί τα κέρδη από το να πουλάς ρούχα φτιαγμένα στη Κίνα ή από το να πουλάς ηλεκτρικές συσκευές φτιαγμένες στη Ζιμπάμπουε να είναι πιο παραγωγικές επενδύσεις;;;
Γιατί είναι πιο αντί-παραγωγικό να επενδύσεις σε ακίνητα από το να επενδύσεις σε Χρυσό ή να μεταφέρεις τα χρήματα σου σε κλειστό λογαριασμό;;;
Γιατί είναι αντιπαραγωγικό να προσφέρεις επαγγελματική στέγη;;;
Μία επένδυση είναι όπως όλες. Και ως αυτή πρέπει να αντιμετωπίζεται. Και η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα δεν είναι συγκεντρωμένη σε 10 μεγάλους και ισχυρούς. Ο κατακερματισμός της είναι πολύ μεγαλύτερος από άλλες χώρες. Ακόμα και αν τα ΝΠΔΔ και η Εκκλησία κατέχουν τεράστιες εκτάσεις και ακίνητα φιλέτα και πάλι ο κύριος όγκος των ακινήτων βρίσκεται στα χέρια των πολλών και όχι των λίγων.
Η χωρίς μέτρο φορολόγηση των ακινήτων, τέλη με λογική διατήρησης αξίας θα έχουν ολέθρια αποτελέσματα. Δεν πειράζει στον επόμενο σεισμό που θα έχουμε μερικές χιλιάδες νεκρούς από καταρρεύσεις κακοσυντηρημένων παλαιών κτηρίων θα βγουν τα προοδευτικά παπαγαλάκια και θα κατηγορούν τους πάντες πλην των προοδευτικών Αρχιτεκτόνων που μέσα από τον ΓΟΚ καταδίκασαν το κέντρο της Αθήνας σε πλήρη οικοδομικό αφανισμό. Δεν θα φταίνε βέβαια οι ίδιοι που αιχμαλώτισαν τους ιδιοκτήτες στα σαπάκια τους, δεν θα φταίνε οι χιλιάδες φόροι που έκαναν την ανοικοδόμηση νέων κατοικιών ασύμφορη. Θα φταίνε οι συνήθεις ύποπτοι (βλ. Μηχανικοί) και βέβαια το παλαιοκομματικό κράτος.
Όσο δε, για το παράδειγμα θα σου αναφέρω το εξής απλό. Συμφωνείς με τον ενοικιαστή την καταβολή ενός λογικού αντιτίμου και στη συνέχεια δίνεις μία συμβολική απόδειξη. Ειδικά σήμερα που η έκπτωση ενοικίου δεν υφίσταται πια δεν υπάρχει κάποιος λόγος να κάνεις κάτι διαφορετικό. Πως εξασφαλίζεται ο Ιδιοκτήτης... Μα με συναλλαγματικές όπως πάντα και άλλες μορφές υποσχετικών καθόλα νόμιμες.
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Αλλά το σκηνικό του ξύνω τα μαλακά μου μόρια και εισπράτω κάθε πρώτη του μηνός, προφανώς και σηκώνει άγριο φόρο.
Εγω που ετοιμάζομαι να κλείσω το (ιδιόκτητο) μαγαζί μου (γιατί μέρα με τη μέρα καταστρέφομαι), να μείνω ανασφάλιστος (και απο περίθαλψη και απο συντάξιμα ενσημα) και άνεργος (ανευ επιδόματος ανεργίας, δεν δικαιούμαι) και λέω να το νοικιάσω, να σκύψω να μου ρίξετε και καναν μπούτσον....?
-
Νομίζω ότι έχει ξαναμπεί αλλά δεδομένου ότι ήταν μια δύσκολη μέρα σήμερα...Η φωτογραφια του Παντζα ειναι απο το Μανταμ Τισώ;
Ειμαστε σιγουροι οτι ειναι εν ζωη; -
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Αλλά το σκηνικό του ξύνω τα μαλακά μου μόρια και εισπράτω κάθε πρώτη του μηνός, προφανώς και σηκώνει άγριο φόρο.
Εγω που ετοιμάζομαι να κλείσω το (ιδιόκτητο) μαγαζί μου (γιατί μέρα με τη μέρα καταστρέφομαι), να μείνω ανασφάλιστος (και απο περίθαλψη και απο συντάξιμα ενσημα) και άνεργος (ανευ επιδόματος ανεργίας, δεν δικαιούμαι) και λέω να το νοικιάσω, να σκύψω να μου ρίξετε και καναν μπούτσον....?
μπορείς να βγάλεις και λεφτά έτσι
-
Θα ρωτήσω τον HF και θα το σκεφτούμε...
Μην πιανόμαστε από ακραίες περιπτώσεις.
Εγώ τουλάχιστον αναφέρομαι σε περίπτωση προγραμματισμού και όχι ανάγκης.Για να συνοψίσω το σκεπτικό μου. Θεωρώ τραγικό να υπερφορολογείται ο επιχειρηματίας (που δίνει ψωμί σε άλλα 10-100 στόματα) και όχι ο landlord-εισοδηματίας.
-
Δεν ξέρω αν το παράδειγμα του HF είναι τραβηγμένο αλλά το εισόδημα από ενοίκια είναι ο ορισμός του αντιπαραγωγικού κεφαλαίου και για μένα θα πρεπε να φορολογείται στο κούτελο.
Έχεις ένα ακίνητο και θες να το νοικιάσεις για να μη το πουλήσεις σκεπτόμενος μελλοντική χρήση ή οτιδήποτε άλλο; Κάντο για να συμπληρώνεις και το μηνιάτικο σου.
Αλλά το σκηνικό του ξύνω τα μαλακά μου μόρια και εισπράτω κάθε πρώτη του μηνός, προφανώς και σηκώνει άγριο φόρο.EDDIE, δεν τα ξύνεις ακριβώς, εκμεταλλεύεσαι ένα ακίνητο, κάτι κάνεις όσο αντι-παραγωγικό και αν ακούγεται.
Δε συμφωνώ με αυτή την πρακτική που ακολουθούν ιδιαίτερα όσοι δεν ίδρωσαν για τις περιουσίες αυτές, την αποδέχομαι όμως...Γνωρίζεις πολλούς που έχουν ακίνητα που θέλουν να κάθονται χωρίς να αποδίδουν;
Μαγαζιά πάντως ναι, γι αυτό και έχουν πέσει τόσα πολλά λουκέτα (μαζί με την πτώση του τζίρου φυσικά αλλά το λουκέτο το ρίχνει ΙΜΟ το σταθερό κόστος που δεν πέφτει με τίποτα).
σε αυτή τη δημοσίευση[/b:1wdd3vji]':1wdd3vji]
Το θέμα με τα ξενοίκιαστα μαγαζιά είναι πολύ σύνθετο...
Τα ενοίκια της εμπορικής επαγγελματικής στέγης ακολούθησαν τη ζήτηση, η οποία ήταν και αυτή φουσκωμένη.Το ενοίκιο της εμπορικής επαγγελματικής στέγης έχει να κάνει όμως με αρκετά πράγματα από την πλευρά τόσο του ιδιοκτήτη όσο και του ενοικιαστή.
Ο ιδιοκτήτης που έχει αγοράσει το κατάστημα με τον ιδρώτα του είναι διαφορετικός από αυτόν που το έχει αγοράσει με δάνειο, που είναι διαφορετικός από αυτόν που το έχει κληρονομήσει, που είναι διαφορετικός από αυτόν που το έχει αποκτήσει με άλλον τρόπο (π.χ. τοκογλυφία)...
Επίσης μεγάλη σημασία έχει ο ρόλος του ενοίκιου ως πηγή εισοδήματος για κάθε ένα από αυτούς, όπως και η αντίληψη της αγοράς ή της γενικότερης οικονομικής κατάστασης τώρα και στο μέλλον.
Ως συνέπεια των παραπάνω, διαφορετικά έσοδα προσδοκά ο καθένας από αυτούς.
Για το λόγο αυτό κάποια καταστήματα παραμένουν κλειστά.
Όσον αφορά τον ενοικιαστή, παλαιότερα λόγω της προσδοκίας για υψηλή κατανάλωση (που ήταν λογικότατη) και λόγω της δανειοδότησης και των επιδοτήσεων, πολλοί αποφάσιζαν να ανοίξουν ένα μαγαζί χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει ιδιοκτήτης εμπορικής (ή και πάσης φύσεως), επιχείρησης κυρίως σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί να ξεκινήσουν μία εμπορική επιχείρηση στο όνομα της συζύγου ή στο δικό τους, παράλληλα με την ενασχόλησή τους γιατί απλά έβρισκαν τη χρηματοδότηση.
Η ασύδοτη χρηματοδότηση τόσο των εμπόρων όσο και των καταναλωτών 'φούσκωσε' την εμπορική δραστηριότητα η οποία με τη σειρά της 'φούσκωσε' και τα ενοίκια...
Τα εμπορικά δε θα έπρεπε να είναι στον αριθμό που ήταν για όλους τους προηγούμενους λόγους.
Το κράτος αποφασίζει να μου βάλει επιπλέον φόρο. Το σημείο μετατοπίζεται. Για να μη πληρώσω από τη τσέπη μου, αυξάνω τα ενοίκια κατά το ύψος του φόρου.
Και εδώ υπάρχει ένα όριο και μάλιστα πολύ συγκεκριμένο.
Γι αυτό και πάρα πολλοί έχουν ξενοικιάσει και έχουν επιστρέψει σε πιο μόνιμες και τζάμπα μορφές συγκατοίκησης...
Το αυτό ισχύει και για τα μαγαζιά.Υψηλή φορολογία στα ενοίκια μπορεί υπό προϋποθέσεις και μακροπρόθεσμα να αλλάξει το 'άτιτιουντ' που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τα ακίνητα (=με δυο δυάρια δε χρειάζεται να δουλεύεις) και έτσι να μείνουν σε χαμηλές τιμές.
Ο zorz το περιέγραψε πολύ σωστά. Η υψηλή φορολογία θα αυξήσει κατά πάσα πιθανότητα τα ενοίκια (με άλλα λόγια πιθανότατα η αγορά θα αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο)
- reminder *
-
Θα αστειευεσαι. Η πολυκατοικία μου με 2 άδεια εδω και 1 χρόνο είναι η πιο πυκνοκατοικημένη στη γειτονιά. Όσοι είπαν 'Ήθελα 400, τωρα με το χαρατσι θα ζητήσω 450' βρέθηκαν με 350 (που θα τα επαιρναν) μείον. Επί ένα χρόνο 4000. Ακόμα και να βρεθει ο τυφλός που θα δώσει τα 450, θέλουν 40 μήνες για να ρεφάρουν τη χασούρα ΕΦΟΣΟΝ ο τυφλός παραμείνει τυφλός και δε ρωτήσει πόσο πανε τα νοίκια. Το απόγευμα στο σουπερμάρκετ και η πολυκατιοκία από πάνω είχε 12 ενοικιαστήρια και 1 πωλητήριο.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Νομίζω ότι έχει ξαναμπεί αλλά δεδομένου ότι ήταν μια δύσκολη μέρα σήμερα...
Η φωτογραφια του Παντζα ειναι απο το Μανταμ Τισώ;
Ειμαστε σιγουροι οτι ειναι εν ζωη;Ο πάλε ποτέ αγωνιστής της ΕΔΑ του ΠΑΣΟΚ και του Τσοβόλα τώρα σε νέες περιπέτειες...
-
Δε συμφωνώ με αυτή την πρακτική που ακολουθούν ιδιαίτερα όσοι δεν ίδρωσαν για τις περιουσίες αυτές, την αποδέχομαι όμως...
Γι αυτό έβαλα μέσα και το επίρρημα 'μακροπρόθεσμα', ακριβώς επειδή τέτοιου είδους μέτρα χρειάζονται κάποιο ορίζοντα για να έχουν κάποιο νόημα.
Με τη λογική του χαρατσοπασοκ φυσικά θα έβαζαν όχι μαχαίρι αλλά σπαθί σαμουράι στο λαιμό και φυσικά το θέμα θα κατέληγε σε θεαματική πατάτα. -
@ dimitris_f
-
Τα έσοδα από τη Ναυτιλία ήταν 140 δις € τα τελευταία 10 έτη. 14 δις € ανά έτος.
-
Οι φόροι στα ακίνητα είναι ήδη πολλοί και μάλιστα για ανθρώπους με κάποια περιουσία με την φορολογία κεφαλαίου στο 45% και την απόδοση των ενοικίων στο 5% της εμπορικής/αντικειμενικής με 1% φορολογία ακίνητης περιουσίας βρίσκονται να δίνουν ως και το 65% των χρημάτων τους στο Δημόσιο. Επιπλέον αν κάποιος αναλογιστεί ότι τα ακίνητα έχουν ένα κόστος αντικατάστασης (περί το 1~1.5% της εμπορικής τους αξίας ανά έτος) η επένδυση σε ακίνητα είναι μεν ασφαλής αλλά με απόδοση
-
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Θα αστειευεσαι. Η πολυκατοικία μου με 2 άδεια εδω και 1 χρόνο είναι η πιο πυκνοκατοικημένη στη γειτονιά. Όσοι είπαν 'Ήθελα 400, τωρα με το χαρατσι θα ζητήσω 450' βρέθηκαν με 350 (που θα τα επαιρναν) μείον. Επί ένα χρόνο 4000. Ακόμα και να βρεθει ο τυφλός που θα δώσει τα 450, θέλουν 40 μήνες για να ρεφάρουν τη χασούρα ΕΦΟΣΟΝ ο τυφλός παραμείνει τυφλός και δε ρωτήσει πόσο πανε τα νοίκια. Το απόγευμα στο σουπερμάρκετ και η πολυκατιοκία από πάνω είχε 12 ενοικιαστήρια και 1 πωλητήριο.Οπότε η λύση της φορολόγησης είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση ώστε να αναγκάσουμε τους μικρο-ιδιοκτήτες να πουλήσουν σε μεγαλό-καρχαρίες έναντι πινακίου φακής.
Τι ωραίος Σοσιαλιστικός κόσμος.... Ω ω ω ω
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Απαντησα σε αυτα που εγραψε ο christos.dimou (ανοιξε ενα τοπικ με αυτο που θελεις να ρωτησεις ,γιατι το 'κανένα παραγωγικό μέτρο έχεις να προτείνεις ? ' δεν λεει απολυτως τιποτα, και ισως και να απαντησω) . Δεν βαφτισα παραγωγικα τα τελη ακινητων. Εγραψα οτι στο βαθμο που επειγεσαι να αυξησεις τα δημοσια εσοδα , τοτε η επιβολη τελους σε ολα τα ακινητα (οχι μονο αυτα που ηλεκτροδοτουνται) με την εξαιρεση της πρωτης κατοικιας (λαμβανοντας υπ' οψη κοινωνικα κριτηρια) ειναι ενα μετρο που δεν λειτουργει μονο εισπρακτικα αλλα και 'παραγωγικα' ( η μειωση του κοστους διαβιωσης που θα επελθει απο τη μειωση των τιμων πωλησης και ενοικιασης των ακινητων λογω διαθεσης πολλων χιλιαδων κλειστων ακινητων σε καθιστα πιο ανταγωνιστικο, τι σκατα νεοφιλελευθερος εισαι αν δεν το καταλαβαινεις αυτο ?) και ειναι και δικαιο ( υπερ των ενοικιαστων οι οποιοι ειναι συνηθως οικονομικα ασθενεστροι) συγκρινομενο με το μετρο που εφαρμοστηκε.
Μπορείς να εξηγήσεις πώς η αύξηση των φόρων στα ακίνητα θα οδηγήσει σε μείωση των ενοικίων? Γιατι μου φαίνεται η λογική έχει ρεπό σήμερα
Έχω 4 ακίνητα. Το κράτος δεν μου βάζει κανένα φόρο. Ζητάω 1000€ έκαστο κι αν δεν τα νοικιάσω, στα @@ μου.
Έχω 4 ακίνητα. Το κράτος μου βάζει φόρο. Αν τα νοικιάσω, μειώνω αυτά που θα πληρώσω από την τσέπη μου, το ενοίκιο μου πληρώνει τους φόρους.
Αν ζητάω 1000€ ευρώ, δεν θα τα νοικιάσει κανένας. Ζητώ λογικό ενοίκιο για να τα νοικιάσω, αλλιώς έχω πρόβλημα.Αν πάλι δεν μπορώ να το νοικιάσω, ή δεν θέλω, μπορώ να το πουλήσω. Αυτό, θα οδηγήσει λογικά και σε μείωση τιμών.
Γενικώς, η δίκαιη φορολογία, ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ, κάνει καλό σε όλους (σε υποδομές, παροχές, υπηρεσίες). Φυσικά, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό το πράγμα...
Και εννοείται πρέπει να υπάρχουν φόροι τόσο στο εισόδημα, όσο και στην περιουσία, αλλιώς οι ανισότητες θα γίνουν χαώδεις.
Κάνεις παραδοχές που είναι τραβηγμένες από τα μαλλιά.
Γνωρίζεις πολλούς που έχουν ακίνητα που θέλουν να κάθονται χωρίς να αποδίδουν;
Το ύψος των ενοικίων πρέπει να το καθορίζει το κράτος ή η αγορά;
Αξίζει να επενδύεις σε ακίνητο όταν βάζεις ουσιαστικά συνέταιρο το κράτος στο μπανανιστάν; (που όλοι γνωρίζουμε πως και που πηγαίνουν οι φόροι - και σε τι υπηρεσίες). Ποιος ο λόγος να επενδύσεις τον κόπο ή το περίσσευμα της εργασίας σου στο ακίνητο όταν το κράτος φροντίζει να το απαξιώνει τόσο;
Που νομίζεις ότι θα καταλήξει αν φτάσεις στο σημείο να το πουλήσεις; Σε μεροκαματιάρηδες;
Αν τελικά θέλεις ακίνητο μήπως είναι προτιμότερο να επενδύσεις σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα;Μαλλον σε μενα απευθυνεσαι , οποτε ας απαντησω.
Ποιες ειναι οι τραβηγμενες απο τα μαλλια παραδοχες ?
Οσα περισσοτερα σπιτια μπαινουν στην αγορα τοσο περισσοτερο μειωνεται η τιμη ενοικιασης και πωλησης τους. Νταξει ο νομος που συνδεει την προσφορα/ζητηση με τις τιμες εχει προβληματα αλλα δεν ειναι και για πεταμα.
Στο καπιταλισμο , οι τιμες ενοικιασης και πωλησης των ακινητων (και οχι μονο αυτες) καθοριζονται απο την αγορα. Γιατι με ρωτας τι πρεπει ? Αυτο που θα μπορουσε να κανει το κρατος ειναι να κατασκευασει (με μειωμενο κερδος του κατασκευαστη) και να προσφερει φθηνοτερα σπιτια. Θα μπορουσε , επισης , μεσω πολιτικων αποκεντρωσης (εννοω εκτος αττικης) να μειωσει και το κοστος των οικοπεδων/γεωτεμαχιων (αρα και το συνολικο κοστος της κατοικιας) .
Δεν ξερω αν ειναι πολλοι αυτοι οι οποιοι θελουν να εχουν τα ακινητα τους να καθονται και να μη τους αποδιδουν. Ξερω , ομως, οτι υπαρχουν 250 -270 χιλ καινουργια σπιτια και αρκετες χιλ παλια σπιτια που παραμενουν κλειστα. Και παραμενουν κλειστα ειτε γιατι οι ιδιοκτητες δεν θελουν να τα νοικιασουν/πουλησουν στις τιμες που δινει η αγορα ειτε γιατι δεν θελουν να κατουρησει κανας αλλος στην τουαλετα των σπιτιων τους (αυτο για τα καινουργια).
Οι τιμες των σπιτιων πρεπει να εχουν μια λογικη σχεση με το εισοδημα. Στην Ελλαδα ο μεσος εργαζομενος θα δωσει περιπου δεκα φορες το ετησιο εισοδημα του για την αγορα σπιτιου και αρκετα περισσοτερες απο δεκα φορες αν ειναι ενοικιαστης για ολη τη ζωη του . Υψηλο κοστος για ενα βασικο αγαθο ,οπως η κατοικια , στο οποιο πρεπει να εχουν προσβαση ολοι.
Αν πιστευεις οτι δεν αξιζει να επενδυσεις (το αξιζει να επενδυσεις ειναι πολυ υποκειμενικο και δεν υφισταται απο μονο του , υφισταται παντα σε σχεση με καποια αλλη επενδυση) σε ακινητο μην επενδυεις ή επενδυσε σε καποια αλλη ευρωπαικη χωρα.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Δεν φταίνε για όλα το Μνημόνιο και οι ξένοι
Του Κωνσταντινου Mητσοτακη*
Αυτή τη φορά τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Την πλήρη και σκληρή αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι επί τρεις δεκαετίες, με μια εξαίρεση, την περίοδο ’90 - ’93, που κυβέρνησε η Ν.Δ., ζούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας, με δανεικά.
Δεν άντεξα να διαβάσω παρακάτω!
-
Μόλις διαπίστωσα ότι υποστηρίζω γνώμη του αριστερού μπλοκ...
-
Έχουν αρχίσει τα προεκλογικα ρουσφέτια. Σήμερα έλαβα λογαριασμό της ΔΕΗ όπου έχει πιστωτικό καθώς αφαίρεσαν προηγούμενες εισφορές.... Καλό δε λέω , με ελάφρυνε καθώς θα τα δώσω για να καλύψω άλλες τρύπες μέχρι να έρθει η μεγάλη από την φετινή φορολογική δήλωση....
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Δύο πράγματα πρέπει να προσέχουν οι άντρες που βάζουν. Ο Βενιζέλος δεν πρόσεξε που έβαλε το ένα, ο πατέρας του δεν πρόσεξε που έβαλε το άλλο...Ξέρεις ποιό είναι το πιο ;
α) Οι ψηφοφόροι-χρυσόψαρα δεν θα το θυμηθούν. Ή ακόμα χειρότερα θα το αγνοήσουν γιατί προέχει να σταματήσουμε τη 'προέλαση της κομμουνιστικής λαίλαπας που κινδυνεύει να διώξει την Ελλάδα εκτός ευρώ'.
β) Κανένας δημοσιογράφος δεν πρόκειται να τον ξεμπροστιάσει, γιατί είναι κότες λειράτες.
γ) Ακόμα και αν βρεθεί κανένας Βαξεβάνης για να του το τρίψει στη μούρη, θα φορέσει το trollface του και θα ξεστομίσει με φυσικότητα καμιά παπαριά τύπου *'Αυτή ήταν η απόφαση της επιτροπής με τα στοιχεία που είχαμε διαθέσιμα τότε. Μακάρι να είχαν έρθει στο φως νωρίτερα όλα αυτά ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά έστω και τώρα είμαστε αισιόδοξοι ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο και δεν θα σταματήσουμε μπροστά σε κανένα πολιτικό κόστος. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την αυτοκριτική του, ζητήσαμε συγνώμη και έχουμε αποδείξει ότι είμαστε το μόνο υπεύθυνο κόμμα που εγγυάται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, μακριά από κάθε υποψία διαπλοκής καθώς αποβάλλαμε έγκαιρα όλα τα ηθικά βαρίδια του παρελθόντος. κλπκλπκλπ'
*Και εδώ υπάρχει ένα όριο και μάλιστα πολύ συγκεκριμένο.
Εννοείται αυτό, η καμπύλη της φορολογίας δεν είναι πλήρως ελαστική. Από ένα σημείο και μετά παύει να είναι συμφέρουσα επένδυση και προτιμάει ο άλλος να τα κάνει προθεσμιακές ή ομόλογα (στο εξωτερικό bien sure...) ή στο κάτω-κάτω να τα φάει στις Ρωσίδες.
Για να συνοψίσω το σκεπτικό μου. Θεωρώ τραγικό να υπερφορολογείται ο επιχειρηματίας (που δίνει ψωμί σε άλλα 10-100 στόματα) και όχι ο landlord-εισοδηματίας.
Εδώ πέρα πάντως, είναι ιερές αγελάδες και οι 2 κατηγορίες...
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
- Η Ελλάδα δεν δανείζεται για τις Τράπεζες της. Η Ελλάδα είναι πια σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, οι πιστωτές της έχουν αποδεκτεί οικιοθελώς ένα hair-cut και έχουν αναλάβει να διατηρήσουν εν ζωή το τραπεζικό σύστημα που χωρίς αυτό καμία χώρα δεν επιζεί. Το πως τώρα ο κύριος μπαταχτσής ζητά και τα ρέστα είναι θέμα ψυχιατρικό.
Πλακα κανεις ε;
-
saxon_747 μην θιγεις τις τραπεζες...οπως ειδες κανενας δεν ασχοληθηκε και με τη δημοσιευση σου σχετικα με τους Ισπανους.
Δυο σχετικα αρθρα-αποψεις περι τραπεζων εχει και ο 'φιλος' του ντριφτη (αν θυμαμαι καλα)
http://www.techiechan.com/?p=1690
http://www.techiechan.com/?p=1663 -
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
@ dimitris_f-
Τα έσοδα από τη Ναυτιλία ήταν 140 δις € τα τελευταία 10 έτη. 14 δις € ανά έτος.
-
Οι φόροι στα ακίνητα είναι ήδη πολλοί και μάλιστα για ανθρώπους με κάποια περιουσία με την φορολογία κεφαλαίου στο 45% και την απόδοση των ενοικίων στο 5% της εμπορικής/αντικειμενικής με 1% φορολογία ακίνητης περιουσίας βρίσκονται να δίνουν ως και το 65% των χρημάτων τους στο Δημόσιο. Επιπλέον αν κάποιος αναλογιστεί ότι τα ακίνητα έχουν ένα κόστος αντικατάστασης (περί το 1~1.5% της εμπορικής τους αξίας ανά έτος) η επένδυση σε ακίνητα είναι μεν ασφαλής αλλά με απόδοση
-
Τα έσοδα από τα Τέλη αυξάνονται (αν πιστέψουμε τον κο Οικονόμου) με ρυθμό βραδύτερο αυτού της ποσοστιαίας αύξησης τους. Η φορολόγηση στα λεγόμενα μεγάλα κυβικά οδηγεί σε αφανισμό τη συγκεκριμένη κατηγορία. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ είναι πρακτικά στο 1/10 του ποσού του 2008.
-
Είτε κρατικά ομόλογα, είτε ομόλογα όλα τα ομόλογα αγοράστηκαν από τις Τράπεζες στην ονομαστική τους αξία. Η απώλεια κεφαλαίου ήταν στο 20% ή στο 80% που είναι σήμερα (γιατί τα 24 δις αφορούν τις απώλειες με το 53.5% hair-cut και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική απώλεια που φτάνει στο 80%) έχει τον ίδιο αντίκτυπο.
-
Η Ελλάδα δεν δανείζεται για τις Τράπεζες της. Η Ελλάδα είναι πια σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, οι πιστωτές της έχουν αποδεκτεί οικιοθελώς ένα hair-cut και έχουν αναλάβει να διατηρήσουν εν ζωή το τραπεζικό σύστημα που χωρίς αυτό καμία χώρα δεν επιζεί. Το πως τώρα ο κύριος μπαταχτσής ζητά και τα ρέστα είναι θέμα ψυχιατρικό.
-
Καπιταλισμός με προστασία των δανειοληπτών, πιέσεις για δάνεια σε ημετέρους, δάνεια σε εφημεριδοπώλες της Αριστεράς και Δεξιάς και εταιρείας του ΚΚΕ δεν είναι καπιταλισμός. Είναι η πλέον αχρεία μορφή παρεμβατισμού.
Από εκεί και πέρα συνεχίζω να παραμένω προσηλωμένος στο να ζητώ όχι λογάκια του αέρα ... αλλά χειροπιαστά μέτρα... Όχι θα φορολογήσω αυτό... αλλά θα το φορολογήσω τόσο τα εκατό.
ΥΓ. Σήμερα είχαμε και κατήχηση από το ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο. ... Ω καιροί ω ήθη..... Πως τα πράσινα έγιναν ροζέ.... Πως δε τους πάνε και τα ριγέ...
-
Απο που πηρες τα στοιχεια (το οτι εγραψες ενα νουμερο δεν μου λεει τιποτα) ? Δωσε κανα λινκ.Απ΄οσο θυμαμαι τα εσοδα απο τη φορολογηση ειναι 12 - 15 εκατομμυρια το χρονο. Απο που ειναι τα υπολοιπα 13,85 δις το χρονο ? Τι μερος αυτων των εσοδων θα χαθουν αν οι καραβαδες αλλαξουν σημαια (προφανως δεν θα χαθουν ολα και προφανως θελω αιτιολογηση) ?
-
Που κολλαει η φορολογηση του κεφαλαιου και πως με τη φορολογια των ακινητων ? Τι σημαινει το ' βρίσκονται να δίνουν ως και το 65% των χρημάτων τους στο Δημόσιο' και πως κολλαει με τη φορολογια ακινητων ? Θα μπορρουσα να ρωτησω και για αλλα πραγματα που εχεις γραψει αλλα ειναι εντελως ασχετα με το θεμα που συζηταμε.
-
Ποιος ειναι ο κ. Οικονομου ? Η ερωτηση που εκανα ηταν συγκεκριμενη και απαντηση δεν εδωσες.
-
Εξηγησα οτι τα ομολογα του ελληνικου δημοσιου που αγοραζαν οι τραπεζες και τα ομολογα που εξεδιδαν οι τραπεζες τιτλοποιωντας τα δανεια που ειχαν δωσει (εξηγησα τη διαδικασια) εχουν τοση σχεση μεταξυ τους οση εχουν οι βουρτσες με τις πουτσες. Εσυ επιμενεις. Δεν μου απαντας που αναφερεται το πρωιμο hair cut των ομολογω (ποιων ομολογων ? του ΕΔ ή αυτων που εξεδωσαν οι τραπεζες ? ουτε σε αυτο απαντας) και απο το οποιο , συμφωνα με αυτα που γραφεις, ειχαν οι τραπεζες ζημια 24 δις.
-
Δεν εγραψα οτι η Ελλαδα δανειζεται (το σωστο ειναι δανειζοταν γιατι τωρα πλεον δανειζεται και) για τις τραπεζες της. Βεβαια το πακετο των 28 δις (εκ των οποιων τα 5 σε ρευστο) του αλογοσκουδη δοθηκε στις τραπεζες τον Σεπτεμβρη ή Οκτωβρη του 2008. Το πακετο του παπακωνσταντινου δοθηκε μερικες μερες πριν ο ΓΑΠ μας ανακοινωσει οτι προσφευγει στο μηχανισμο στηριξης ΕΕ-ΔΝΤ. Δλδ πρωτα οι τραπεζες αντιμετωπισαν προβλημα δανεισμου απο τις αγορες και μετα το κρατος. Ποιος και γιατι ειναι μπαταχτσης ?
Συν το οτι με τα ομολογα που παρκαραν οι τραπεζες στη ΕΚΤ , δανειζοντουσαν με επιτοκιο 1% και στη συνεχεια δανειζαν το ΕΔ με 4,5% . -
Δεν καταλαβαινω που θελεις να καταληξεις , αλλα πουθενα δεν λειτουργει ο καπιταλισμος by the book.Στις ΗΠΑ (και οχι μονο) εχωσε το δημοσιο πολυ χρημα για να διασωσει εταιρειες αντι να τις αφησει να χρεοκοπησουν. Στην ευρωπη , σχεδον ολοκληρο το τραπεζικο συστημα διατηρειται εν ζωη ελεω ΕΚΤ.
-
Εκλογές 2012 [#3]: Η επόμενη μέρα