-
Το δημόσιο vs ιδιωτικού δεν έχει να κάνει με το αν θα γίνει καλή μαθήτρια (για την ώρα είναι παρά πολύ καλή...χαζομπαμπάκος ε;) αλλά κυρίως με πρακτικούς λόγους όπως τι ώρα σχολάνε, δραστηριότητες εντός του σχολείου πέραν των κλασσικών του προγράμματος, τι κάνεις το παιδί όταν έχουν απεργία οι δάσκαλοι, καταλήψεις της μόδας, μη διορισμένοι καθηγητές στην ώρα τους και άλλα τέτοια ωραία.
Αν έχειες τέτοιου είδους λόγους, τότε δεν υπάρχει θέμα δημόσιου ή ιδιωτικού αλλά σε ποιό ιδιωτικό θα πας τελικά.
Πάντως κάτω από τον μανδύα οργάνωσης, στιβαρότητας, φήμης, ισχυράς και πανταχούσα παρούσης διοίκησης που τα πανθ ορά και για όλα μεριμνά που πλασάρουν οι ιδιωτικοί, δεν μπορείς να φανταστείς τι χαμαιτυπεία μοστράρονται για σοβαρά σχολεία και, εξόχως, τι ψώνια συλλέγουν για πελάτες. Το παιδί σου θα συγχρωτίζεται/εκτίθεται συνέχεια με αυτά και τις ξιπασιές τους, εδώ το καταφρονεμένο δημόσιο της γειτονιάς είναι απλά στην δικιά του άπιαστη κλάση.
Ομιλώ εκ πείρας γιατί είμαι σε μεγάλη οικογένεια εκπαιδευτικών και των 2 βαθμίδων εκπαίδευσης, με εμπειρεία από ιδιωτικά και δημόσια από το 1955, και σε επίπεδο διδασκαλίας αλλά και σε επίπεδο εποπτείας (επιθεωρήσεις και γραφεία εκπαίδευσης), και το θέμα αυτό είναι σχεδον σε ημερήσια διάταξη.
Τα αλλοδαπά που τραβάνε τα υπόλοιπα προς τα κάτω είναι πολύ λίγα πλέον και εξαρτάται και από την περιοχή (αν υποδέχεται εντελώς νεοφερμένους ή όχι), αντίθετα αυτά που αριστεύουν είναι όλο και περισσότερα.
Καλή τύχη στην επιλογή σου, ακούγεται παράξενο αλλά ίσως αυτό χρειάζεσαι πιο πολύ απ΄όλα. -
Η αλήθεια είναι πως κι εγώ αν ποτέ αποκτήσω απόγονο δημοτικό θα πάει σε δημόσιο (σαν κι εμένα) και γυμνάσιο-λύκειο σε ιδιωτικό (αν υπάρχει φυσικά η οικονομική δυνατότητα). Ναι μεν στο δημοτικό θα μπουν οι γερές βάσεις που θα ακολουθούν μια ζωή αλλά τα μαθήματα του γυμνασίου-λυκείου είναι αυτά που θα κρίνουν την προαγωγή στην 3οβαθμια εκπαίδευση και εκεί είναι που θα χρειαστούν όλα τα όπλα που έχει το κάθε σχολείο.
Για τα Αρσάκεια επίσης να υπενθυμίσω ότι είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σχολεία και οι καθηγητές είναι με αποδοχές καθηγητών δημοσίου σχολείου αλλά η επιλογή τους γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Επίσης δίνεται προτεραιότητα σε αποφόιτους των σχολείων οπότε είναι πολύ πιθανό ο δάσκαλος-καθηγητής να έχει υπάρξει Αρσακειάδα και να ξέρει από πρώτο χέρι σε τι περιβάλλον βρίσκεται και με ποιους έχει να κάνει. Επαναλαμβάνω πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα facilities (στο Τοσίτσειο-Αρσάκειο τα έμαθα αυτά ) στην ποιότητα ζωής του παιδιού στο σχολείο που ούτως ή άλλως ξοδεύει το 1/3 της ημέρας του εκεί. Για τα πιτσιρίκια του δημοτικού υπάρχει η δυνατότητα να μένουν μέχρι τις 4 (μπορεί και 5 δεν θυμάμαι) και να μην φεύγουν απευθείας μετά το τέλος των μαθημάτων (1:30μμ κανονικά νομίζω) και έτσι κερδίζει και λίγο χρόνο ο γονιός εάν δεν υπάρχουν παπούδες-γιαγιάδες να τα κρατήσουν μέχρι να φτάσουν σε μια ηλικία που να είναι αυτόνομα.
Τέλος σε κάποια παιδια που έχουν λίγο παιδεία και φιλότιμο τα δίδακτρα λειτουργούν, ας πούμε, ως μέσο πίεσης για να είναι λίγο πιο συνεπή και συνειδητοποιημένα και να μην πηγαίνουν για βόλτα κάθε μέρα. Σε μένα, βέβαια, αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο, στούρνος πήγαινα-ξύλο απελέκητο γύρναγα , αλλά ντάξει μπορεί οι γονείς μου να ήταν νεόπλουτοι και εγώ μαλακισμένο.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Οι εκπαιδευτικοι του δημοσιου υποστηριζουν οτι τα στατιστικα δεν δινουν κανενα προβαδισμα στα ιδιωτικα για τις Πανελληνιες.
Επισης το δημοτικο ειναι πολυ μακρια απο τις πανελληνιες και οποιοσδηποτε συσχετισμος ειναι ακαιρος.
Η καθαρα προσωπικη μου αποψη ειναι οτι δεν αξιζει να δαπανησει κανεις χρηματα για ιδιωτικο δημοτικο εκτος εαν τα δημοσια της περιοχης ειναι σε τραγικη κατασταση.Βλεπω παντως απο τις ανηψιες μου που πανε τωρα δημοτικο οτι ΔΕΝ παιζουν πια απεργιες γιατι οι εργαζομενοι δεν αντεχουν να χανουν αλλα χρηματα.Οι πανελλήνιες είναι τελικά και θέμα φροντιστηρίου , όχι μόνο σχολείου και στο φροντιστήριο θα πάνε όλοι
Το κακό είναι ότι όταν μιλάμε για σχολείο πολλοί έχουν στο νου τους τις πανελλήνιες και μόνο και όχι το τι είναι ή μάλλον τι θα 'πρεπε να είναι το σχολείο
Sent from my LG-P500 using Tapatalk 2
-
[dstou mode ]Προκαταλήψεις σε ένα ακόμα θέμα, τι πρωτότυπο για το παρόν φόρουμ αυτό.[/dstou mode]
-
Είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι 2 γνωστοί χαραμοφάηδες του φόρουμ είναι από ιδιωτικό ?
(Βέβαια είναι και αρκετοί άλλοι που ίσως τους έχουν σε μεγαλύτερη εκτίμηση τα αξιότιμα μέλη )
-
Βάλε και έναν τρίτο μέσα
-
Άσε να μαντέψω...Μαντουλίδη?
-
P-lease...
-
Παιδιά ευχαριστώ πολύ για αυτά που γράφετε.
Δημόσιο στην περιοχή μου δεν παίζει με τίποτα όπως είπα γιατί δεν έχει ολοήμερο.
Είναι ανάγκη το παιδί να μένει στο σχολείο μέχρι τις 16:00.
Αυτό το προσρέρουν τα ολοήμερα δημοτικά και τα πιο κοντινά μου είναι της φιλοθέης και του ψυχικού, καθώς επίσης και το αρσάκειο και η ιόνιος σχολή.
Οντως σε μεγάλο βαθμό είναι ζαριά τι θα σου βγει, κάτι που μέχρι χθες ήταν καλό λόγω κάποιων ανθρώπων που ήταν εκεί αύριο αυτοί φεύγουν και χάνεται η ποιότητα. Καθηγητής σε ΤΕΙ είμαι και έχω δει πως είναι και εδώ, σε διαφορετικές πόλεις και έξω (στην Αγγλία) τα ιδρύματα. Από την άλλη ως γονιός θα πρέπει από τη μεριά μου να κάνω ότι μπορώ για να μειώσω την αβεβαιότητα, όσο με παίρνει τουλάχιστον.Για την Ιόνιο σχολή δεν ξέρει κανείς κάτι; Είναι πιο μικρό, πιο μαζεμένο θα έλεγα από το αρσάκειο, λίγο πιο οικονομικό, και κάποια στοιχεία εκπαίδευσης όπως στις ξένες γλώσσες για παράδειγμα έχω διασταυρώσει ότι υπερέχει του αρσακείου.
-
Σχολειάρα ο Μαντουλίδης και με απίστευτη υποδομή στις ομάδες μπάσκετ
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Σχολειάρα ο Μαντουλίδης και με απίστευτη υποδομή στις ομάδες μπάσκετΝαι, ειδικά στο μπάσκετ, αν και ο μεσιέ Μαντουλίδης το ψοφούσε από όσο μου λέγανε τα παιδιά... Οι Μαντουλιδαίοι βέβαια είναι αντίπαλο στρατόπεδο για μένα, τόσο λόγω μεικτής όσο και debate.
-
Ο χρήστης vmantas έγραψε:
QsisVTS αν θες δίνεις λίγο περισσότερες πληροφορίες στο που στηρίζεις την αξιολόγηση του για το αρσάκειο, αν θες βέβαια.Vmantas, 2-3 διευκρινήσεις,
Στο Αρσάκειο φοράνε στολές. Και η κλήρωση θα είναι εύκολη μια και δεν έχουν πλέον τις αιτήσεις που είχαν παλιά. Για φέτος πάντως είσαι οριακά (αν δεν έχει γίνει ήδη) τσέκαρε το site.
Τα σχόλια για τις παρέες εκτός 'γειτονία' είναι πολύ σωστά. Θα την φάνε τα λεωφορεία αργότερα και εσάς απο την πρώτη στιγμή τα πάρτι από την μια άκρη της Αθήνας στην άλλη. Δεν είναι κακό όμως να μην περιορίζεται στις παρέες της γειτονίας ...Αφού είσαι Πολύγωνο γιατί δεν σκέφτεσαι και το Βαρβάκειο; Πριν 20?? χρόνια ήταν η χρυσή τομή!!Δημόσιο για το δημοτικό και μετά εκεί. Κοντά, με καλούς καθηγητές, τσάμπα και χωρίς τα μειονεκτήματα του ιδιωτικού. Δεν περάσει την κλήρωση; Επόμενη επιλογή Αρσάκειο.
-
Πρόσεξε να δεις τώρα πόσο λάθος κάνεις DrDino. Όντας η σύζυγός μου εκπαιδευτικός του ΥΠΕΠΘ με αντικείμενο (για κάποια περίοδο έως και πρόπερσι) την εποπτεία και αξιολόγηση των ιδιωτικών σχολείων της περιφέρειας στην οποία εντάσσεται, και έχοντας στο παρελθόν (προ δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ) συνεργαστεί με δύο από τα (δεκάδες), διατείνομαι ότι κάτι θα έχει δει περισσότερα από τον μέσο πελάτη τους χωρίς φυσικά να τα ξερει ούλα.
Το αυτό και για την αδερφή της,για χρόνια και μέχρι πέρισυ εκπαιδευτικό του μακράν ακριβότερου και πολυδιαφημισμένου γυμνασίου/λυκείου της χώρας, και για ένα σωρό άλλους δικούς μου με κορύφωση ίσως τον πατέρα μου ο οποίος ξεκίνησε ως απλός εκπαυδευτικός από τα ιδιωτικά και τερμάτισε επιθεωρητής δημοτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο.Δεν είπα ότι τα ιδιωτικά είναι συλλήβην για πέταμα, ούτε το αντίθετο, το αυτό ισχύει και για τα δημόσια. Τα πράματα είναι ρευστά, οι καταστάσεις και οι συσχετισμοί αλλάζουν. Το γεγονός ότι δεν στεγάζουν παιδιά απ' όλο το φάσμα της κοινωνίας (αυτό για κάποιους πελάτες βέβαια είναι ζητούμενο) και ότι υπάρχει άμεση σχέση αμοιβής με το αντικείμενό τους, ή ότι έχουν στην ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία τους εκαιδευτικούς μικρής ή και μηδαμινής προυπηρεσίας που αντικαθιστώνται διαρκώς ακόμη και στο μέσον της χρονιάς (πόσοι εκπαιδευτικοί παραμένουν για χρόνια στον ιδιώτη και δεν λακάνε για το δημόσιο με τον πρώτο διαγωνισμό ΑΣΕΠ ή με την πρώτη ανάπλήρωση που θα τους λάχει λόγω εγκυμοσύνης?, πόσοι παραμένουν για πάντα εκεί απλά γιατί δεν πετυχαίνουν στους τακτικούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ?, πόσοι επειδή απλά έχουν μπάρμπα στην Κορώνη?, η απάντηση είναι μία και μόνο: πάρα πολλοί), το ότι με ειδική άδεια από το υπουργείο οι νηπιαγωγοί στα ιδιωτικά πλέον κάνουν μαθήματα και στις 3 πρώτες τάξεις του δημοτικού με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετοί δάσκαλοι (αλλά κανένας δεν το λέει στους γονείς), κ.α. λεπτομέρεις που δεν μπορεί να γνωρίζει ο μέσος πελάτης, είτε τις προσπερνάει ελαφρώς, ή δεν μπορεί να αξιολογήσεις επαρκώς.Και είναι θέματα που άπτονται και εν πολλοίς στην τύχη, οι συσχετισμοί διαρκώς αλλάζουν.
-
Φέτος κλείνω 10 χρόνια από την αποφοίτησή μου από το Λύκειο και οι καθηγητές των βασικών μαθημάτων είναι κατά ένα 80% οι ίδιοι. Το ξέρω γιατί επισκέπτομαι το σχολείο μου τουλάχιστον 2 φορές κάθε χρόνο από τότε. Ειδικά στο Αρσάκειο που ξέρω είναι τόση η ζήτηση από υποψήφιους καθηγητές που ούτε την εκτεταμένη άδεια εγκυμοσύνης δεν παίρνουν οι υπάρχοντες φοβούμενοι την απώλεια της θέσης τους.
-
Δεν αναφέρθηκα σε σένα συγκεκριμένα καταρχήν. Πιο πολύ σε κάτι κορόνες που εμφανίστηκαν αναφέρομαι. Χρήσιμη η εμπειρία της γυναίκας σου, ούσα εκπαιδευτικός, χρήσιμη και η εμπειρία βέβαια όσων φοίτησαν στα σχολεία, χρήσιμη και η εμπειρία όσων γονιών μας είναι και αυτοί εκπαιδευτικοί ή ακαδημαϊκοί.
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Πρόσεξε να δεις τώρα πόσο λάθος κάνεις DrDino. Όντας η σύζυγός μου εκπαιδευτικός του ΥΠΕΠΘ με αντικείμενο (για κάποια περίοδο έως και πρόπερσι) την εποπτεία και αξιολόγηση των ιδιωτικών σχολείων της περιφέρειας στην οποία εντάσσεται, και έχοντας στο παρελθόν (προ δημοσίου μέσω ΑΣΕΠ) συνεργαστεί με δύο από τα (δεκάδες), διατείνομαι ότι κάτι θα έχει δει περισσότερα από τον μέσο πελάτη τους χωρίς φυσικά να τα ξερει ούλα.
Το αυτό και για την αδερφή της,για χρόνια και μέχρι πέρισυ εκπαιδευτικό του μακράν ακριβότερου και πολυδιαφημισμένου γυμνασίου/λυκείου της χώρας, και για ένα σωρό άλλους δικούς μου με κορύφωση ίσως τον πατέρα μου ο οποίος ξεκίνησε ως απλός εκπαυδευτικός από τα ιδιωτικά και τερμάτισε επιθεωρητής δημοτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο.Δεν είπα ότι τα ιδιωτικά είναι συλλήβην για πέταμα, ούτε το αντίθετο, το αυτό ισχύει και για τα δημόσια. Τα πράματα είναι ρευστά, οι καταστάσεις και οι συσχετισμοί αλλάζουν. Το γεγονός ότι δεν στεγάζουν παιδιά απ' όλο το φάσμα της κοινωνίας (αυτό για κάποιους πελάτες βέβαια είναι ζητούμενο) και ότι υπάρχει άμεση σχέση αμοιβής με το αντικείμενό τους, ή ότι έχουν στην ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία τους εκαιδευτικούς μικρής ή και μηδαμινής προυπηρεσίας που αντικαθιστώνται διαρκώς ακόμη και στο μέσον της χρονιάς (πόσοι εκπαιδευτικοί παραμένουν για χρόνια στον ιδιώτη και δεν λακάνε για το δημόσιο με τον πρώτο διαγωνισμό ΑΣΕΠ ή με την πρώτη ανάπλήρωση που θα τους λάχει λόγω εγκυμοσύνης?, πόσοι παραμένουν για πάντα εκεί απλά γιατί δεν πετυχαίνουν στους τακτικούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ?, πόσοι επειδή απλά έχουν μπάρμπα στην Κορώνη?, η απάντηση είναι μία και μόνο: πάρα πολλοί), το ότι με ειδική άδεια από το υπουργείο οι νηπιαγωγοί στα ιδιωτικά πλέον κάνουν μαθήματα και στις 3 πρώτες τάξεις του δημοτικού με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν αρκετοί δάσκαλοι (αλλά κανένας δεν το λέει στους γονείς), κ.α. λεπτομέρεις που δεν μπορεί να γνωρίζει ο μέσος πελάτης, είτε τις προσπερνάει ελαφρώς, ή δεν μπορεί να αξιολογήσεις επαρκώς.Και είναι θέματα που άπτονται και εν πολλοίς στην τύχη, οι συσχετισμοί διαρκώς αλλάζουν.
Στο διαταυτα......θα υπερτερει ενα παιδι απο ιδιωτικο σε συγκριση με ενα του δημοσιου? αν ναι,σε ποιους τομεις?Ας πουμε για δημοτικο,και μετα για λυκειο.
Υπαρχουν μετρησιμα στοιχεια για ποσοστα στις πανελληνιες? -
Μας νοιάζουν αποκλειστικά οι πανελλήνιες;
-
Ο χρήστης stefan147 έγραψε:
Η αλήθεια είναι πως κι εγώ αν ποτέ αποκτήσω απόγονο δημοτικό θα πάει σε δημόσιο (σαν κι εμένα) και γυμνάσιο-λύκειο σε ιδιωτικό (αν υπάρχει φυσικά η οικονομική δυνατότητα). Ναι μεν στο δημοτικό θα μπουν οι γερές βάσεις που θα ακολουθούν μια ζωή αλλά τα μαθήματα του γυμνασίου-λυκείου είναι αυτά που θα κρίνουν την προαγωγή στην 3οβαθμια εκπαίδευση και εκεί είναι που θα χρειαστούν όλα τα όπλα που έχει το κάθε σχολείο.Ψυχραιμια και κατεβασε τα οπλα
Η προαγωγη στην εγχωρια 3βαθμια εκπαιδευση πλεον εχει περασει σε αλλα επιπεδα,και στο συγκεκριμενο τομεα φοβαμαι οτι ακομα δεν εχουμε δει απολυτως τιποτα απο το μελλον,θυμαστε κατι Ρωσιδες που ηρθαν Ελλαδα και πλενανε σκαλες ενω ειχαν πτυχια ιατρικης κτλ;Μετα απο το ενα κεραμίδι πανω απο το κεφαλι μας-απο την γη δεν εχασε ποτε κανεις,η επομενη σταθερα που πρεπει να αποχωριστει η ελληνικη οικογενεια ειναι η επιτυχια στις Πανελληνιες.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Μας νοιάζουν αποκλειστικά οι πανελλήνιες;οχι αποκλειστικα,απλα για να δουμε τις διαφορες(εαν υπαρχουν παντα) στα διαφορα σταδια της εκπαιδευσης.
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Στο διαταυτα......θα υπερτερει ενα παιδι απο ιδιωτικο σε συγκριση με ενα του δημοσιου? αν ναι,σε ποιους τομεις?Ας πουμε για δημοτικο,και μετα για λυκειο.
Υπαρχουν μετρησιμα στοιχεια για ποσοστα στις πανελληνιες?Αυτό μου θυμίζει λίγο τις έρευνες αξιοπιστίας των αυτοκινήτων και ουσιαστικά ασφαλής απάντηση δεν υπάρχει. Μόνο παραδείγματα υπάρχουν. Πχ η τάξη του 2002 που ήμουν είχε 99% επιτυχία εισόδου σε ιδρύματα 3οβάθμιας εκπαίδευσης (ΤΕΙ -ΑΕΙ).
Επίσης υπάρχουν και παραδείγματα σαν το δικό μου που ήμουν κουβάς ολκής (συνειδητοποιημένος και κατ' επιλογή) που αν δεν πήγαινα σε ιδιωτικό πιθανότατα δεν θα πέρναγα ούτε σε δημόσιο ΙΕΚ, πόσο μάλλον στο ΤΕΙ που πέρασα τελικώς.
Ψυχραιμια και κατεβασε τα οπλα
Η προαγωγη στην εγχωρια 3βαθμια εκπαιδευση πλεον εχει περασει σε αλλα επιπεδα,και στο συγκεκριμενο τομεα φοβαμαι οτι ακομα δεν εχουμε δει απολυτως τιποτα απο το μελλον,θυμαστε κατι Ρωσιδες που ηρθαν Ελλαδα και πλενανε σκαλες ενω ειχαν πτυχια ιατρικης κτλ;Μετα απο το ενα κεραμίδι πανω απο το κεφαλι μας-απο την γη δεν εχασε ποτε κανεις,η επομενη σταθερα που πρεπει να αποχωριστει η ελληνικη οικογενεια ειναι η επιτυχια στις Πανελληνιες.
Μαζί σου 100% αλλά αναγκαστικά θα κρίνουμε από το τι ισχύει τώρα. Τώρα ακόμα είναι δυστυχώς αυτοσκοπός για κάθε μαθητή οι πανελλήνιες.
Δημοτικό σχολείο, δημόσιο - ιδιωτικό.