-
Ίσως ο Kacey έχει πιο εμπεριστατωμένη γνώμη αφού ξέρει τον ΚΟΚ απέξω και ανακατωτά.
Πάντως εγώ στη Γερμανία κάποτε έπρεπε να δώσω εξηγήσεις σε αστυνομικό που με σταμάτησε γιατί έκανα ακριβώς αυτό: πέρασα από τα δεξιά όχημα που προπορευόταν (αλλά έβοσκε) στη μεσαία λωρίδα.
Επίσης θεωρώ πολύ πιο εύκολο για το κοιμώμενο βόδι να κόψει προς τα δεξιά χωρίς να ελέγξει, παρά να μπει στην αριστερή λωρίδα. Καταρχήν έχει περισσότερη 'τυφλη περιοχή' προς τα δεξιά και κατα δεύτερον έχει το νου του περισσότερο ότι στα αριστερά κάποιος θα τον βρίσει , κορνάρει , ανάψει φώτα.
Επομένως άσχετα με το τι λέει ο ΚΟΚ νομίζω ότι είναι ασφαλέστερο να περάσεις από τα αριστερά . όχι από τα δεξιά.
-
το τελευταιο, μπορει και να ειναι ετσι. Δεν μπορω να κρινω γιατι εγω προσωπικα οταν θελω να αλλαξω απο οποιαδηποτε προς οποιαδηποτε λωριδα, θα ελεγξω παντα το καθρεπτη μου και θα σιγουρεψω θεση ΚΑΙ ταχυτητα αυτων που ειναι στη λωριδα που θελω να μπω, μπροστα και πισω μου.
περι γερμανιας και ελλαδας: η διαφορα ειναι απλουστατα οτι στη γερμανια απαγορευεται ρητως, ενω στην ελλαδα επιτρεπεται ρητως . Για την ακριβεια, στην ελλαδα ισχυει οτι αυτοκινητα σε διαφορετικες λωριδες που κινουνται με διαφορετικες ταχυτητες, δεν (απ)ασχολουνται με τη κινηση των αλλων στις αλλες λωριδες παρα μονο οταν γινεται αλλαγη λωριδας απο εναν απο τους δυο, και αυτο δεν συνιστα 'προσπεραση'.
-
Στη Γερμανία επίσης βλέπεις τα αυτοκίνητα να κινούνται λες και η δεξιά λωρίδα έχει μαγνήτη.Ακόμα και με 200 να πηγαίνουν,σε προσπερνάνε και αμέσως ξαναμπαίνουν στην δεξιά λωρίδα. Οπότε πολύ σπάνια φτάνεις στο σημείο να θες να προσπεράσεις από δεξιά.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Για την ακριβεια, στην ελλαδα ισχυει οτι αυτοκινητα σε διαφορετικες λωριδες που κινουνται με διαφορετικες ταχυτητες, δεν (απ)ασχολουνται με τη κινηση των αλλων στις αλλες λωριδες παρα μονο οταν γινεται αλλαγη λωριδας απο εναν απο τους δυο, και αυτο δεν συνιστα 'προσπεραση'.Αρκει οι λωριδες ανα κατευθυνση να ειναι τουλαχιστον 3
Για 2 λωριδες δεν ισχυει
Επισης επιτρέπεται εντος κατοικημένων περιοχων -
Οχι. Και για να γραφεις 'εντος κατοικημενων περιοχων', σημαινει οτι διαβασες το ΚΟΚ (για να ξερεις να συμπεριλαβεις τη συγκεκριμενη συνθηκη). Αρα δεν το διαβασες σωστα.
Άρθρo 17
Πρoσπέρασμα – Kυκλoφoρία σε στoίχoυς- O oδηγός επιτρέπεται να πρoσπεράσει πρoπoρευόμενo όχημα μόνo εφόσoν μπoρεί να τo κάνει χωρίς κίνδυνo ή παρακώλυση της κυκλoφoρίας και εφόσoν πρoειδoπoιήσει έγκαιρα γι’ αυτό, σύμφωνα με τo άρθρo 21 παράγραφος 2 τoυ παρόντoς Kώδικα.
- To πρoσπέρασμα επιτρέπεται, κατά κανόνα, από τα αριστερά. Kατ’ εξαίρεση, τo πρoσπέρασμα επιτρέπεται από τα δεξιά αν o πρoπoρευόμενoς oδηγός έχει δώσει σήμα ότι πρoτίθεται να στρίψει αριστερά και έχει μετακινήσει τo όχημα ή τα ζώα τoυ πρoς την πλευρά αυτήν.
.
.
.
. - α) Σε μoνόδρoμoυς και oδoύς διπλής κατεύθυνσης, πoυ υπάρχoυν δύo τoυλάχιστoν λωρίδες κυκλoφoρίας, κατά κατεύθυνση, μέσα σε κατoικημένες περιoχές και τρεις εκτός αυτών, διαχωριζόμενες με κατά μήκoς διαγραμμί-
σεις, επιτρέπεται η κυκλoφoρία σε παράλληλες σειρές (στoίχoυς).
β) Στην περίπτωση αυτή, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνoν εφόσoν δεν πρoκαλείται κίνδυνoς ή παρακώλυση της κυκλoφoρίας και δίνεται έγκαιρα πρoειδoπoίηση, σύμφωνα με τo άρθρo 21 παράγραφος 2 τoυ παρόντoς Kώ-
δικα.
γ) Στην περίπτωση που προβλέπεται στο εδάφιο α΄ της παρούσας παραγράφου (δηλαδη ακριβως απο πανω που λεει για 2+ και 3+ λωριδες), ο προβλεπόμενος τρόπος οδήγησης δε θεωρείται ότι αποτελεί προσπέρασμα κατά την έννοια του παρόντος άρθρου (δηλαδη πολυ απλα δεν ρυθμιζεται το προσπερασμα συμφωνα με το 'μονο απο δεξια' γιατι 'δεν ειναι προσπερασμα' ). Η διάταξη της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού παραμένει εφαρμόσιμη.
Αρα, κινηση σε διαφορετικες λωριδες σε δρομο με 2+ λωριδες εντος κατοικημενων περιοχων* και 3+ λωριδων εκτος κατοικημενων περιοχων*, πολυ απλα δεν ασχολεισαι με το τι κανει ο διπλανος σου.
*θα μπορουσαν να ειναι πολυ πιο ακριβεις λεγοντας 'στις κατηγοριες δρομων ΤΑΔΕ και ΔΕΙΝΑ' οπως οριζονται στον ιδιο ΚΟΚ, πχ 'αυτοκινητοδρομοι', 'οδοι ταχειας κυκοφοριας' κλπ. Δεν ειναι ομως.
-
Αν εκτος κατοικημενων περιοχων σε δρομο με 2 λωριδες ανα κατευθυνση, εσυ πηγαινεις αριστερα με 80 κι εγω δεξια με 100, αν σε περασω ειμαι παρανομος
Αν αυτο συμβει σε δρομο με 3 λωριδες ανα κατευθυνση , δεν ειμαι
Μεσα σε κατοικημενες μπορω να το κανω και με 2 λωριδες ανα κατευθυνση
Δεν καταλαβα που αριβως διαφωνείς -
Ρε παιδιά σε φανάρι με 2 λωρίδες στην κατεύθυνση μας όπου μπορούμε να πάμε προς όλες τις κατευθύνσεις (αριστερά,δεξιά,ευθεία) . Εγώ που θέλω να πάω ευθεία που κάθομαι;;;
ΥΓ. Μιλάω για το φανάρι του κόμβου της θέρμης προς πολύγυρο/hayat/Γεωργική σχολή (για τους Θεσσαλονικείς..)
-
Ο χρήστης nrg_polini έγραψε:
Ρε παιδιά σε φανάρι με 2 λωρίδες στην κατεύθυνση μας όπου μπορούμε να πάμε προς όλες τις κατευθύνσεις (αριστερά,δεξιά,ευθεία) . Εγώ που θέλω να πάω ευθεία που κάθομαι;;;ΥΓ. Μιλάω για το φανάρι του κόμβου της θέρμης προς πολύγυρο/hayat/Γεωργική σχολή (για τους Θεσσαλονικείς..)
Φαναρι με δυο λωριδες και τρεις πιθανες κατευθυνσεις (αριστερα, ευθεια και κεντρο), για να πας ευθεια καθεσαι και στις δυο, και αν απεναντι ευθεια υπαρχει μονο μια λωριδα τοτε πρεπει να υπαρξει συνεννοηση.
Αν εκτος κατοικημενων περιοχων σε δρομο με 2 λωριδες ανα κατευθυνση, εσυ πηγαινεις αριστερα με 80 κι εγω δεξια με 100, αν σε περασω ειμαι παρανομος
Αν αυτο συμβει σε δρομο με 3 λωριδες ανα κατευθυνση , δεν ειμαι
Μεσα σε κατοικημενες μπορω να το κανω και με 2 λωριδες ανα κατευθυνση
Δεν καταλαβα που αριβως διαφωνείςΛεμε ακριβως το^ ιδιο, ετσι οπως το γραφεις τωρα. Ετσι οπως το εγραψες πιο πανω καταλαβα κατι αλλο.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Λεμε ακριβως το^ ιδιο, ετσι οπως το γραφεις τωρα. Ετσι οπως το εγραψες πιο πανω καταλαβα κατι αλλο.Οκ , το ιδιο εννοουμε
Ισως δεν το εγραψα καλα κι εγω πιο πανω -
Δλδ σύμφωνα με τον ΚΟΚ αν κάποιος κινείται σε εθνική οδό με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση(και όριο 130km) στην αριστερή με 80km και εγώ τον προσπεράσω από δεξιά,παράνομος θα είμαι εγώ;
Δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να αποτρέπει κάποιον αργό να πηγαίνει αριστερά;Γιατί νομίζω πως αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνο...Αλλά θα μου πεις τι να περιμένω από έναν ΚΟΚ ο οποίος αφορά έναν λαό που το 90% οδηγεί στη μεσαία λωρίδα -
Καταρχάς, ακόμα και με 400χαω να πηγαίνεις, δεν μπορείς να καταλαμβάνεις επ'αόριστον την αριστερή λωρίδα, πρέπει να επιστρέψεις στη μεσαία ή δεξιά λωρίδα. Αν βέβαια υπάρχουν συνεχόμενα οχήματα, δεν θα κάνεις συνεχώς zig-zag, αλλά αυτό είναι υποπερίπτωση. Και ναι, όπως απαγορεύεται η κατάληψη της αριστερής, ομοίως απαγορεύεται η προσπέραση από τα δεξιά.
-
Μια από τις 'προσπεράσεις' από τα δεξιά που έκανα :
Εγώ στην δεξιά λωρίδα με 125 στο cc
Στη μεσαία με προσπερνάει λευκό βανάκι με +10
Στην αριστερή Ε class με +20 μας προσπέρνα και τους δυο , όλα καλά και νόμιμα μέχρι εδώ.Μετά από 1 χλμ περίπου είναι παρκινγκ με κατεύθυνση Θεσ/νίκη στο 419 χλμ ακριβώς , μπλόκο με radar , (pipinos σημείωσε σε παρακαλώ ) κοιτάζω την οθόνη στο yaris που έχει ειδοποίηση για υπέρβαση ορίου ταχύτητος και βλέπω λευκές ενδείξεις συνεχίζω όπως είμαι , οι άλλοι όμως παρόλο που είναι 300μ και 50 μ μπροστά πατάνε φρένο σαν ζώα και φτάνω να τους προσπερνάω και τους δυο 'από τα δεξιά' μπροστά ακριβώς στο περιπολικό!
Τι να έκανα δηλαδή επειδή είναι μ@λ@κες και δεν διαβάζουν ότι έχει όριο 120 (δρόμος με 3 λωρίδες +ΛΕΑ) να φρέναρα και εγώ;
Εννοείτε ότι μέχρι την Θεσ/νίκη δεν με ξανα προσπέρασαν (μάλλον ξύπνησαν από το φρενάρισμα τις γυναίκες και έπεσε παντόφλα ) -
Εδώ χρειάζεται προσοχή μόνο σε δρόμους που έχουν διακριτά όρια ανά λωρίδα, αν και δεν έχω ακούσει ποτέ για κλήση για υπερβολική ταχύτητα σε συγκεκριμένη λωρίδα (δηλαδή κάτω από το όριο για Ε.Ο., αλλά επειδή π.χ. πήγαινε με 120 στη δεξιά λωρίδα)
-
Ο χρήστης MONMAN2 έγραψε:
Μια από τις 'προσπεράσεις' από τα δεξιά που έκανα :
Εγώ στην δεξιά λωρίδα με 125 στο cc
Στη μεσαία με προσπερνάει λευκό βανάκι με +10
Στην αριστερή Ε class με +20 μας προσπέρνα και τους δυο , όλα καλά και νόμιμα μέχρι εδώ.Μετά από 1 χλμ περίπου είναι παρκινγκ με κατεύθυνση Θεσ/νίκη στο 419 χλμ ακριβώς , μπλόκο με radar , (pipinos σημείωσε σε παρακαλώ ) κοιτάζω την οθόνη στο yaris που έχει ειδοποίηση για υπέρβαση ορίου ταχύτητος και βλέπω λευκές ενδείξεις συνεχίζω όπως είμαι , οι άλλοι όμως παρόλο που είναι 300μ και 50 μ μπροστά πατάνε φρένο σαν ζώα και φτάνω να τους προσπερνάω και τους δυο 'από τα δεξιά' μπροστά ακριβώς στο περιπολικό!
Τι να έκανα δηλαδή επειδή είναι μ@λ@κες και δεν διαβάζουν ότι έχει όριο 120 (δρόμος με 3 λωρίδες +ΛΕΑ) να φρέναρα και εγώ;
Εννοείτε ότι μέχρι την Θεσ/νίκη δεν με ξανα προσπέρασαν (μάλλον ξύπνησαν από το φρενάρισμα τις γυναίκες και έπεσε παντόφλα )Δεν ησουνα παρανομος , γιατι ειχε 3 λωριδες ανα κατευθυνση
-
Ο χρήστης Tubarao3 έγραψε:
α) Δλδ σύμφωνα με τον ΚΟΚ αν κάποιος κινείται σε εθνική οδό με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση(και όριο 130km) στην αριστερή με 80km και εγώ τον προσπεράσω από δεξιά,παράνομος θα είμαι εγώ;
β) Δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να αποτρέπει κάποιον αργό να πηγαίνει αριστερά; γ) Γιατί νομίζω πως αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνο...Αλλά θα μου πεις τι να περιμένω από έναν ΚΟΚ ο οποίος αφορά έναν λαό που το 90% οδηγεί στη μεσαία λωρίδαα) ναι
β) βεβαιως
γ) ειναιΜια από τις 'προσπεράσεις' από τα δεξιά που έκανα...
.
.
.
.
Τι να έκανα δηλαδή επειδή είναι μ@λ@κες και δεν διαβάζουν ότι έχει όριο 120 (δρόμος με 3 λωρίδες +ΛΕΑ) να φρέναρα και εγώ;Οχι, γιατι στις ΤΡΕΙΣ λωριδες εκτος κατοικημενων περιοχων, μπορεις να συνεχισεις ανενοχλητος το ταξιδι σου.
Γραφοντας το παραπανω, συνειδητοποιω οτι σε καποια απο τα καινουρια τμηματα ΕΟ (αυτα που 'εγκαινιασε' ο Τσιπρας για να ξανακλεισουν μετα) υπαρχει σοβαρο θεμα με το παραπανο, γιατι ειναι με 2 λωριδες.
Καταρχάς, ακόμα και με 400χαω να πηγαίνεις, δεν μπορείς να καταλαμβάνεις επ'αόριστον την αριστερή λωρίδα, πρέπει να επιστρέψεις στη μεσαία ή δεξιά λωρίδα. Αν βέβαια υπάρχουν συνεχόμενα οχήματα, δεν θα κάνεις συνεχώς zig-zag, αλλά αυτό είναι υποπερίπτωση. Και ναι, όπως απαγορεύεται η κατάληψη της αριστερής, ομοίως απαγορεύεται η προσπέραση από τα δεξιά.
α) Δικαιωμα να παραμεινεις στην αριστερη συνεχιζοντας τη προσπεραση σε πλεον του ενος οχηματος: 'οταν δεν δημιουργει δυσχερεια στους οδηγους ταχυτερων οχηματων που ερχονται απο πισω'.
β) ειπαμε, σε αυτα που συζηταμε (υπο την αιρεση των 2/3ων λωριδων κλπ), δεν υπαρχει καμμια προσπεραση. δεν ειναι προσπεραση αυτο. -
[quote='kacey'
β) Δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να αποτρέπει κάποιον αργό να πηγαίνει αριστερά;β) βεβαιως
[/quote]Δλδ στο παράδειγμα που ανέφερα, παράνομοι είμαστε και οι 2 κι εγώ για να ήμουν νόμιμος θα έπρεπε να πηγαίνω από πίσω του με 80 και να περιμένω πότε θα δεήσει να στρίψει δεξιά...
Βέβαια εδώ δεν τηρείται και δεν τιμωρείται η χρήση της ΛΕΑ, που να απαιτείς τώρα τη νομιμότητα στο θέμα της σωστής χρήσης της κάθε λωρίδας... -
Ναι, στις 2 λωριδες εκτος κατοικημενης περιοχης, κανονικα θα επρεπε να φρεναρεις, να μπεις αριστερα και απο πισω του, και να περιμενεις να κανει στα δεξια για να ξαναεπιταχυνεις και να επιστρεψεις στη δεξια οταν τον περασεις.
-
Και μιας και κάπου πήρε το μάτι μου για ελάχιστη ταχύτητα.
Υπάρχει και προβλέπεται ελάχιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα; (άντε στις εθνικές ας πούμε). -
Φαντάζομαι ότι αν υπήρχε ελάχιστο όριο, θα έπρεπε να αναφέρεται με πινακίδα, αντίστοιχα με τη λογική που αναφέρονται τα μέγιστα όρια.
Δεν ξέρω όμως αν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τα οχήματα που μπορούν να κυκλοφορήσουν σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Μπορεί π.χ. να πάρω ένα τρακτέρ ή μια μπουλντόζα και να μπω στην ΕΟ?
-
Ο χρήστης astronautis έγραψε:
Φαντάζομαι ότι αν υπήρχε ελάχιστο όριο, θα έπρεπε να αναφέρεται με πινακίδα, αντίστοιχα με τη λογική που αναφέρονται τα μέγιστα όρια.Δεν ξέρω όμως αν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τα οχήματα που μπορούν να κυκλοφορήσουν σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Μπορεί π.χ. να πάρω ένα τρακτέρ ή μια μπουλντόζα και να μπω στην ΕΟ?
οχι,πρέπει να έχεις συνοδεία της τροχαίας ή να σε μεταφέρει πλατφόρμα,πράγμα που στην επαρχία δεν γίνεται σχεδόν ποτέ.όλοι έχουμε δει τρακτέρ σε επαρχιακούς κυρίως δρόμους...
Ζώα,ζώα,ζώα....... [#5]