-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Ηλια τι ειναι η τριτογενης καυση σ μια σομπα?
Τον αερα της πρωτογενης τον ανοιγουμε για την εναυση, τον αερα της δευτερογενης τον εχουμε για λειτουργια, ωστε να αποδιδει τα μεγιστα.Έχει επικρατήσει να αποκαλούμε:
Πρωτογενή καύση ... την καύση των ξύλων. Αν κλείσουμε αυτό τον αέρα, η φωτιά σβήνει. Κανονικά κανονικά, αυτός ο αέρας δεν ρυθμίζεται. Σε σόμπες κ τζάκια που 'ρυθμίζεται', ξέρουμε ότι απλά δεν σφραγίζουν κ μπαίνει κ λίγος αέρας ανεξέλεγκτα. (Εξαιρέσεις, απλά, επιβεβαιώνουν τον κανόνα κ είναι ακριβές)
Δευτερογενή καύση κάτι ... ενδιάμεσο ( ), κυρίως αυτή που γίνεται με τον αέρα που μπαίνει από το πάνω μέρος της πόρτας κ δημιουργεί την αεροκουρτίνα, που κρατάει το τζάμι όσο γίνεται καθαρό. Στην ουσία, πρωτογενής είναι κ αυτή.
Τριτογενή καύση, ή ... 'μετάκαυση' ( ) την φλόγα που δημιουργείται από την είσοδο (ψηλά, πάνω απ' τα ξύλα) αέρα που μπαίνει ζεστός στον ήδη καυτό θάλαμο καύσης, με αποτέλεσμα αυτανάφλεξη του οξυγόνου κ νέα καύση του καπνού. Αυτή συνδυάζεται με πυρόλυση, δλδ καύση με ελάχιστο οξυγόνο, των ξύλων, γι' αυτό η εισαγωγή του αέρα στις σόμπες (κ τζάκια) με πραγματική καύση με πυρόλυση ΔΕΝ ρυθμίζεται: Είναι ρυθμισμένη από το εργοστάσιο.Όπως αναμενόταν, οι όροι έχουν γίνει λάστιχο κ χρησιμοποιούνται απ' όποιον θέλει να κάνει τον γνώστη.
Αν είμαστε καλά, αύριο τ' απόγευμα θα τραβήξω ένα βιντεάκι όπου να φαίνεται η 'τριτογενής' (στην πραγματικότητα δευτερογενής, αλλά να πουλάνε μερικοί κ καμιά χάντρα στους ιθαγενείς, ναι?) καύση κ θα το παραθέσω, να γουστάρουμε.
ΥΓ. Σωστός, ο Λέων!
-
Σωστος ο ηλιας.
Ανοιξα τα πλαινα της σομπας, γιατι κατι ειχε 'παρει' το ματι μου και ειδα αυτο που λες. Το ρυθμιστικο της πρωτογενης καυσης ρυθμιζει τον εισερχομενο αερα στο χωρο καυσης, κατω απο τη φωτια. Το ρυθμιστικο της δευτερογενης ρυθμιζει τονν αερα που εξερχεται εμπρος και πανω απο την εισοδο της εστιας, στο τζαμι δηλαδη. Και ο τριτογενης, που δεν εχει ρυμιστικο, πρεπει να ειναι καποιες τρυπουλες που έχει στη πλάτη του χώρου καυσης. Επισης εχει και ενα ρυθμιστικο που κουναει τη βαση της εστιας, ανοιγοντας και κλεινοντας τρύπες σε αυτή. -
Ποιά σόμπα έχεις?
(από την περιγραφή, πάντως, πυρόλυση κ πραγματική 'τριτογενή' χλωμό είναι να έχει) -
το εχω αναφερει παλιοτερα, lanordica svezia εχω.
ΥΣ. και παρατηρω οτι η δυνατοτητα εξωτερικης τροφοδοσιας αερα για τη καυση, αφορα πιθανοτατα μονο τον αερα της τριτογενους καυσης.http://www.lanordica-extraflame.com/fr/ ... egia_p8990
-
Δεν το θυμόμουν, ωραία σόμπα!
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Εντάξει, αυτά που λες απλά δεν υπάρχουν.
Τι σχέση έχει το τζάκι με το αυτοκίνητο? Με το ίδιο κριτήριο τα αγοράζεις? Από το τζάκι μένουν να βλέπεις η πόρτα κ ο θάλαμος καύσης, στο αυτοκίνητο μέσα ζεις ή πεθαίνεις.
Αν για σένα παίζει ρόλο η απόλυτη απόδοση, για κάποιον άλλο παίζει η απόλυτη ποιότητα κ για κάποιον τρίτο ο μεγάλος θάλαμος καύσης κ η δυνατότητα ψησίματος. Και για κάποιον τέταρτο η απόλυτη επίδοση κ πάει κ παίρνει jolly Mec χωρίς δεύτερη σκέψη. Που είναι το παράξενο?
Τι σχέση έχει το τζάκι στο λινκ http://www.fillas.gr/FILLAS Ta600.htm με ανοιχτό τζάκι? Ή μήπως το τζάκι σου δεν το ανοίγεις όταν θέλεις να το τροφοδοτήσεις? Πέφτει τόσο πολύ η απόδοσή του στο 1 λεπτό που το αφήνεις ανοιχτό?
Σοβαρά ισχυρίζεσαι πως όταν λίγο καιρό αργότερα 'πέσουν' τα στεγανά της πόρτας η απόδοση του τζακιού πέφτει δραματικά? Μπαίνει ανεξέλεγκτα αέρας κ το παγώνει? Σιγά μη θέλει σέρβις κάθε ... 15.000 λεπτά λειτουργίας, ρε Αστερη!
Τελικά, έχεις δει τζάκι του Φυλλά σε λειτουργία?Το είπα παραπάνω, αλλά δεν βλέπω να την γλιτώνουμε την άνευ ουσίας αντιπαράθεση...
Μιλάμε για τζάκι που θα είναι η κύρια θέρμανση του σπιτιού, οπότε ναι, πειράζει αν δεν ξέρω πόσο καίει, πόση ισχύ εκλύει και αν καλύπτει τις ανάγκες μου. Άλλο να καίει 3 κιλά την ώρα και άλλο 5. Το δεύτερο θα καίει 2-3 τόνους παραπάνω την σαιζόν. Άλλο να είναι 8-9kW και άλλο 14-15. Το πρώτο δεν ζεσταίνει 120τμ στην βόρεια ελλάδα μόνο του, το δεύτερο πάει και 25-26 βαθμούς το σπίτι.
Και ναι, η πόρτα πρέπει να σφραγίζει απόλυτα και στα τζάκια. Όσο πιό απόλυτα γίνεται. Κάθε κιλό ξύλο θέλει 5-6 κυβικά μέτρα αέρα για να καεί πλήρως, άρα αν το τζάκι καίει πχ 3 κιλά ξύλα την ώρα, τότε ο συνολικός αέρας που πρέπει να επιτρέπει από την εισαγωγή του και τυχόν χαραμάδες του, πρέπει να είναι γύρω στα 20 κυβικά μέτρα αέρα την ώρα. Αν έχει χαραμάδα που αφήνει 10 κυβικά, τότε οκ, αφήνει και η εισαγωγή άλλα 10 και είναι εντάξει. Αν όμως οι χαραμάδες αφήνουν 40 κυβικά, αφενός το ρυθμιστικό της εισαγωγής πάει άχρηστο, αφού ότι και να κάνεις το ξύλο θα καίει σε full ισχύ και αφετέρου θα έχεις έξτρα 20 κυβικά αέρα μέσα στην εστία, που το μόνο που θα κάνουν είναι να την κρυώνουν.
Αυτό το πρόβλημα έχει το EVO της Starfire και για αυτό καλέσανε όσους έχουν πρόβλημα να πάνε να πάρουν έξτρα κορδόνι να κλείσουν την πόρτα. Αυτό το πρόβλημα έχουν και τα περισσότερα κακοκατασκευασμένα ελληνικά τζάκια που έχω δει. Τουλάχιστον 3-4 που έχω τσεκάρει από κοντά.
Δεν είναι καμιά διαστημική επιστήμη το τζάκι, να του δώσεις μόνο τον αέρα που θέλει και να κρατήσεις όσο πιό πολύ μπορείς τα καπναέρια μέσα του είναι...
-
Αν παραδεχτώ ότι έχεις πάρει το καλύτερο τζάκι του κόσμου, θα σταματήσουμε?
-
Σιγά μην είναι το καλύτερο. Το φτηνότερο που δουλεύει σωστά είναι...
-
Ο Φυλλάς, λοιπόν, ( ) έχει για τον σκοπό που περιγράφεις το τάμπερ, που (μετά από - και - δική μου γκρίνια) το έκανε να χειρίζεται με ντίζα (αντί της άθλιας αλυσίδας μέσα) και στα ανοιγόμενα μοντέλα του. Κρατάει, λοιπόν, τα καπναέρια μέσα μη αφήνοντάς τα να φύγουν ανεξέλεγκτα και (φυσικά) ακόμα κ αν έχει κάπου 'διαρροή' το σφράγισμα της πόρτας, εισάγει ακριβώς όσον αέρα χρειάζεται για να κρατήσει ζωντανή τη φωτιά. Η ύπαρξη μιας μικρής (γιατί μικρή είναι) διαρροής στο κλείσιμο της πόρτας, δεν σημαίνει αυτόματα την εισροή δεκάδων μ3 αέρα! Ένα σύστημα σαν το δικό σου στην καμινάδα πάνω απ' το τζάκι κ έφυγες!
Όπως πολύ καλά είπες δεν είναι πυρηνική φυσική, να κρατήσεις μια ισορροπία μεταξύ φωτιάς και καπνίσματος είναι. -
Το μανουαλ της σομπας μοπυ αναφερει οτι θελει τουλάχιστον 5 Linear meters για καπνοδοχο Φ200. Στο σπιτι μου ομως δεν μπορω να φτιαξω τετοιο καπνοδοχο. Μετα βια μπορω να εχω 4 μετρα συν 1+ μετρο το εσωτερικο μπουρι. θα εχω πρόβλημα λετε? Σε αλλες κατοικιες πχ που δεν εχουν στεγες ή ειναι ρετιρε τι πρεπει να κανουν, να στηνουν φουγαρα για να δουλεψουν οι σομπες τους?
-
Ποιά σόμπα έχεις, είπαμε?
Όπως τα λες, 4 + 1 = 5 μέτρα μπουρί έχεις!Ο χρήστης nEK έγραψε:
Σε αλλες κατοικιες πχ που δεν εχουν στεγες ή ειναι ρετιρε τι πρεπει να κανουν, να στηνουν φουγαρα για να δουλεψουν οι σομπες τους?Όχι, παίρνουν σόμπες που δουλεύουν με λιγότερα από 5 μέτρα μπουρί.
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
το εχω αναφερει παλιοτερα, lanordica svezia εχω.
ΥΣ. και παρατηρω οτι η δυνατοτητα εξωτερικης τροφοδοσιας αερα για τη καυση, αφορα πιθανοτατα μονο τον αερα της τριτογενους καυσης.http://www.lanordica-extraflame.com/fr/ ... egia_p8990
τα 4ερα ειναι μονωμενα και Φ200. το 1 υπολοιπο ειναι αμονωτο και Φ150
-
Ρώτησες εκεί που την πήρες? Δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα!
Πυρόλυση, δευτεροτριτογενής καύση, ενεργητική ενέργεια, επαγωγική αγωγιμότητα και δεν συμμαζεύεται:
Youtube Video -
:oops:
Πυρόλυση, δευτεροτριτογενής καύση, ενεργητική ενέργεια, επαγωγική αγωγιμότητα και δεν συμμαζεύεται:
Youtube Videoσνιφ κλαψ...
πάνω που έπεισα τη γυναικα να την πάρουμε....αλλάζουμε σπίτι και παμε σε ενα με τζάκι που κουμπωνει σε καλοριφερ πανω...
http://www.edilkamin.com/el/termocamini/termocamino_idro_30.aspx
-
Το τζάκι / καλοριφέρ, για μένα, είναι η κορυφαία λύση.
-
-
:oops:Ρώτησες εκεί που την πήρες? Δεν νομίζω ότι θα έχεις πρόβλημα!
Youtube VideoΜπορεις να μας εξηγησεις τι είδαμε?
Τι σημαινει αερας ανοιχτος, στη μεση, κλειστός τι κερδιζω/χανω απο την καθε θεση κλπ? -
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Μπορεις να μας εξηγησεις τι είδαμε?
Τι σημαινει αερας ανοιχτος, στη μεση, κλειστός τι κερδιζω/χανω απο την καθε θεση κλπ?Βλέπουμε μια πολύ αποδοτική σόμπα σε λειτουργία. Τα ξύλα καίγονται με πολύ αργό ρυθμό, η είσοδος του αέρα για την καύση τους γίνεται από μια μικρή τρύπα στο ύψος του κάτω μέρους της πόρτας (ενώ ελάχιστος αέρας μπαίνει κ από ψηλά, δημιουργώντας μια 'αεροκουρτίνα') κ είναι σταθερή. Ρυθμίζοντας τον αέρα που μπαίνει προθερμασμένος από τρύπες στο πάνω μέρος του θαλάμου καύσης και αναφλέγεται (δημιουργώντας το 'εφέ' φωτιά ψηλά στον θάλαμο, σαν από φλογοβόλο και ξανακαίγοντας τα αέρια της καύσης), επιταχύνουμε ή επιβραδύνουμε την καύση των ξύλων. Βλέπουμε καθαρά καύση των ξύλων με πυρόλυση και επανάκαυση των καπναερίων.
Με τον αέρα ανοιχτό έχουμε την μεγαλύτερη απόδοση, με τον αέρα κλειστό έχουμε την μεγαλύτερη αυτονομία. Ο καπνός σε κάθε περίπτωση είναι αόρατος - άρα η καύση τέλεια. -
Μπορεις να μας εξηγησεις τι είδαμε?
Τι σημαινει αερας ανοιχτος, στη μεση, κλειστός τι κερδιζω/χανω απο την καθε θεση κλπ?Βλέπουμε μια πολύ αποδοτική σόμπα σε λειτουργία. Τα ξύλα καίγονται με πολύ αργό ρυθμό, η είσοδος του αέρα για την καύση τους γίνεται από μια μικρή τρύπα στο ύψος του κάτω μέρους της πόρτας (ενώ ελάχιστος αέρας μπαίνει κ από ψηλά, δημιουργώντας μια 'αεροκουρτίνα') κ είναι σταθερή. Ρυθμίζοντας τον αέρα που μπαίνει προθερμασμένος από τρύπες στο πάνω μέρος του θαλάμου καύσης και αναφλέγεται (δημιουργώντας το 'εφέ' φωτιά ψηλά στον θάλαμο, σαν από φλογοβόλο και ξανακαίγοντας τα αέρια της καύσης), επιταχύνουμε ή επιβραδύνουμε την καύση των ξύλων. Βλέπουμε καθαρά καύση των ξύλων με πυρόλυση και επανάκαυση των καπναερίων.
Με τον αέρα ανοιχτό έχουμε την μεγαλύτερη απόδοση, με τον αέρα κλειστό έχουμε την μεγαλύτερη αυτονομία. Ο καπνός σε κάθε περίπτωση είναι αόρατος - άρα η καύση τέλεια.ΟΚ για την τελεια καυση, και τα εφε
Ουσιαστικά μιλαμε για
επιταχυνση καυσης=μεγαλη αποδοση=μικρη αυτονομια και
επιβράδυνση καυσης=μικρη αποδοση=μεγαλη αυτονομια??Σε αυτη τη λογική ειναι και το Χ έως Ψ KW απόδοση στα διαφημιστικα μερικών εταιριών?
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Ουσιαστικά μιλαμε για
επιταχυνση καυσης=μεγαλη αποδοση=μικρη αυτονομια και
επιβράδυνση καυσης=μικρη αποδοση=μεγαλη αυτονομια??Σε αυτη τη λογική ειναι και το Χ έως Ψ KW απόδοση στα διαφημιστικα μερικών εταιριών?
Ακριβώς.
Ξυλόσομπα