-
Καις φρεσκο ξυλαρακι, ετσι? πες το, μην τι κρυβεις...
Οταν καψεις ξερο ξυλο και εχεις μονωμενη καμιναδα, τα μαυρα ζουμια θα εξαφανιστουν. Α, και το καπελο νατο βαλουν στο κεφαλι τους αυτοι που το πουλανε. Καλυτερα απλο καπελο αν δεν μπορει να βαλει καποιος τυπου παγοδας. -
Ο χρήστης minaspit έγραψε:
Πηρα τηλεφωνο αυτον που μου το πουλησε κ μου ειπε οτι αυτο ειναι λογικο γιατι εχει 2 ρουλεμαν κ γυριζει λιγο δυσκολοτερα απο τα απλα και οτι αυτο ειναι καλο γιατι ετσι θα κανει λιγοτερο ελκυσμο αρα θα μου καιει κ λιγοτερα ξυλα.Άθλια δικαιολογία για το άθλιο καπέλο που δεν γυρίζει καλά.
Τα περιστρεφόμενα καπέλα ΔΕΝ είναι για καπνοδόχους αλλά για εξαερισμούς.
Παρόλα αυτά όλες οι καπνοδόχοι γύρω μου έχουν τέτοια καπέλα.
Μερικά είναι κολλημένα και δεν γυρνάνε.
Αυτά που δεν είναι κολλημένα, γυρίζουν πιο γρήγορα όταν καίει η σόμπα.
Δηλαδή τα καυσαέρια αντί να φύγουν ελεύθερα έξω, πρέπει να γυρίσουν και το καπέλο για να βγούνε. -
Γεια σας
ειμαι η EYA38 και γράφω στο φορουμ εκ νεου.
Πριν την αλλαγή εγχειρησης φύλου με λεγανε KiloMeater και είχα γράψει τα εξής:Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Εχω ενα τζακι εδω και 8 χρονια το οποιο δεν εχει αναψει ποτε. Αρχικα ειχε δημιουργηθει ως διακοσμητικο, αλλα ειναι πληρως λειτουργικο θεωρητικα. Μεχρι προσφατα φοβομουνα να το αναψω λογω των παιδιων που ηταν μικρα, δε βολευανε κατι επιπλα κοντα (plasma TV) αλλα αυτα καπως λυθηκανε τωρα και σκεφτομαι να το ξεκινησω
Οι βασικες επιδιωξεις ειναι 2
α) να δημιουργησουμε μια ευχαριστη ατμοσφαιρα στο καθιστικο που περναμε την περισσοτερη ωρα (τα παιδια κυλιουνται στα χαλια εκει γυρω, παιζουν, διαβαζουν κτλ)
β) να θερμαινεται και ο χωρος που περνανε την πιο πολυ ωρα
δεν εχω απαιτηση για το υπολοιπο σπιτι, ουτε να γινει φουρνος ο χωρος αυτος, εξαλλου Αθηνα μενω, μονωση το σπιτι εχει καλη, σπανια κρυωνουμε ιδιαιτερα και αμα τυχει καμια τετοια φορα βαζω και το καλοριφερ.Η προφανης και οικονομικη λυση ειναι απλα να ριξω μερικα ξυλα μεσα και να το μπουμπουνισω, με καμια σιτα μεταλλικη εμπρος κτλ
-βγαινει καπνα μεσα στο σπιτι?
-υπαρχει θεμα με σωματιδια κτλ για μικρα παιδια (και εγω εχω καποια αναπνευστικα θεματα να υποβοσκουν)
-η σταχτη ειναι contained καπως με εναν σχετικα επιμελη καθαρισμο μετα τη χρηση ή θα γεμίσουμε παντου;
-θα νιωσουμε καμια ζεστη ή μονο θα κοιταμε φλογα ?
.....Τελικά θα το ανάψω απλα οπως ειναι, ουτε ενεργειακά ουτε τίποτα
Καθαρισα την παροχή αέρα (φυσάει καλα, φερνει αεράκι)
Αγοραζω κατι βασικα περιφερειακα, και ενα ειναι μια σίτα εμπρος. Εχω δει τις κλασσικές μεταλλικές αλλα και μια ωραία καμπύλη γυάλινη, απο λεφτά είναι περίπου τα ιδια (~25 με ~45)
Λεω να παρω την γυαλινη, υπαρχει καποιος λογος να προτιμησω την μια απο την άλλη; Χάνω κατι, εχει κάποια μειονεκτήματα;Θα παρω και ενα μετρητή μονοξειδίου να είμαστε σίγουροι αν και το τζάκι θα έχει ήπια χρήση
-
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Γεια σαςειμαι η EYA38 και γράφω στο φορουμ εκ νεου.
38!! αν ήσουνα η ΕΥΑ28 το συζητάγαμε...
-
Ο χρήστης kiloMeater έγραψε:
Γεια σαςειμαι η EYA38 και γράφω στο φορουμ εκ νεου.
Πριν την αλλαγή εγχειρησης φύλου με λεγανε KiloMeater και είχα γράψει τα εξής:Εχω ενα τζακι εδω και 8 χρονια το οποιο δεν εχει αναψει ποτε. Αρχικα ειχε δημιουργηθει ως διακοσμητικο, αλλα ειναι πληρως λειτουργικο θεωρητικα. Μεχρι προσφατα φοβομουνα να το αναψω λογω των παιδιων που ηταν μικρα, δε βολευανε κατι επιπλα κοντα (plasma TV) αλλα αυτα καπως λυθηκανε τωρα και σκεφτομαι να το ξεκινησω
Οι βασικες επιδιωξεις ειναι 2
α) να δημιουργησουμε μια ευχαριστη ατμοσφαιρα στο καθιστικο που περναμε την περισσοτερη ωρα (τα παιδια κυλιουνται στα χαλια εκει γυρω, παιζουν, διαβαζουν κτλ)
β) να θερμαινεται και ο χωρος που περνανε την πιο πολυ ωρα
δεν εχω απαιτηση για το υπολοιπο σπιτι, ουτε να γινει φουρνος ο χωρος αυτος, εξαλλου Αθηνα μενω, μονωση το σπιτι εχει καλη, σπανια κρυωνουμε ιδιαιτερα και αμα τυχει καμια τετοια φορα βαζω και το καλοριφερ.Η προφανης και οικονομικη λυση ειναι απλα να ριξω μερικα ξυλα μεσα και να το μπουμπουνισω, με καμια σιτα μεταλλικη εμπρος κτλ
-βγαινει καπνα μεσα στο σπιτι?
-υπαρχει θεμα με σωματιδια κτλ για μικρα παιδια (και εγω εχω καποια αναπνευστικα θεματα να υποβοσκουν)
-η σταχτη ειναι contained καπως με εναν σχετικα επιμελη καθαρισμο μετα τη χρηση ή θα γεμίσουμε παντου;
-θα νιωσουμε καμια ζεστη ή μονο θα κοιταμε φλογα ?
.....Τελικά θα το ανάψω απλα οπως ειναι, ουτε ενεργειακά ουτε τίποτα
Καθαρισα την παροχή αέρα (φυσάει καλα, φερνει αεράκι)
Αγοραζω κατι βασικα περιφερειακα, και ενα ειναι μια σίτα εμπρος. Εχω δει τις κλασσικές μεταλλικές αλλα και μια ωραία καμπύλη γυάλινη, απο λεφτά είναι περίπου τα ιδια (~25 με ~45)
Λεω να παρω την γυαλινη, υπαρχει καποιος λογος να προτιμησω την μια απο την άλλη; Χάνω κατι, εχει κάποια μειονεκτήματα;Θα παρω και ενα μετρητή μονοξειδίου να είμαστε σίγουροι αν και το τζάκι θα έχει ήπια χρήση
γεια σου Ευα (γιατι μονο σε θηλυκα παιζει απαντηση!)!
λοιπον, αν ψηνεσαι να περιμενεις μια βδομαδα, μπορεις να κανεις λιγη οικονομια:
για σιτα στα 23 ευρω:
http://www.lidl-hellas.gr/cps/rde/SID-A ... il&id=3061αξεσουαρ στα 23 ευρω επισης:
http://www.lidl-hellas.gr/cps/rde/SID-8 ... il&id=3062και για οποιον θελει και σκουπα αναρροφησης σταχτης (αυτονομη, οχι απλα καδο που συνδεεται με την σκουπα σας), στα 35 ευρω (εγγυηση 3 χρονια!):
http://www.lidl-hellas.gr/cps/rde/SID-F ... il&id=3058ΥΓ. εισαι καπως μεγαλουτσικη, μετα την αλλαγη φυλου, κοιτα και προς λιφτινγκ μερια ωστε να δειχνεις (και αρα να λες οτι εισαι) καπου 10-15 χρονια μικροτερη...εκει να δεις ποσες απαντησεις θα παιρνεις!!
-
Αυτες οι σκουπες αν τραβηξουν κανενα καρβουνακι αναμμενο τι θα γινει;
-
ε λογικα δεν θα πας να τη βαλεις να ρουφηξει μολις εχει σβησει το τζακι ετσι;
αν σβησει το τζακι το βραδυ και πας την αλλη μερα να τη βαλεις, θα σαι οκ. -
Δεν εχω τζακι εχω τζακοσομπα και πολλες φορες την αλλη μερα που παω να την καθαρισω εχει κανα δυο μικρα καρβουνακια που καινε,
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Καις φρεσκο ξυλαρακι, ετσι? πες το, μην τι κρυβεις...
Οταν καψεις ξερο ξυλο και εχεις μονωμενη καμιναδα, τα μαυρα ζουμια θα εξαφανιστουν. Α, και το καπελο νατο βαλουν στο κεφαλι τους αυτοι που το πουλανε. Καλυτερα απλο καπελο αν δεν μπορει να βαλει καποιος τυπου παγοδας.τα ξυλα που καιω ειναι πιο ξερα απο αυτα που εκαιγα προπερσι κ περσι οταν κ δεν ειχα προβλημα.φετος εχω ξυλα κομμενα 1,5χρονο.Τα εξωτερικα μου μπουρια ειναι ανοξειδωτα(αν θυμαμαι καλα την μαρκα agogos)χωρις μονωση κ σκεφτομαι μηπως αγορασω υαλοβαμβακα η' πετροβαμβακα επενδεδυμενο με φυλλο αλουμινιου για να τα μονωσω.Λεω να τα τυλιξω κ να τα δεσω με tire-up κ στις ενωσεις να μπει πυραντοχη σιλικονη κ απο πανω αλουμινοταινια...
ερωτηση:εκτος απο τα περιστρεφομενα,υπαρχει αλλου ειδους καπελο που να ευνοει την αναροφηση της σομπας? -
http://www.metalcaps.gr/products/fotos/pagoda.jpg
Τα ζουμια ειναι απο υγροποιηση καυσαεριων. Η μονωση της καμιναδας επιβαλεται. -
Λοιπον, πηγα Σκλαβενίτη και εξοπλίστηκα, γυρισα αποφασισμένος για την ΑΦΗ !!!
Εδω να σημειωσω οτι ειναι η πρώτη φορα που αναβω φωτια EVER, είτε σε τζάκι, είτε για BBQ είτε για οτιδήποτε
Αυτο νομίζω δείχνει το επίπεδο εμπειρίας μουΒαζω προσάναμα, βάζω μερικα ξυλαράκια πεύκου
αρπάζουν καλα, φουντώνουνε για 4-5 λεπτά
και αποπανω βαζω ενα κομματι Οξυα
Φανηκε να πήρε , ειχε φλόγα καλή για κανα τέταρτο
μετα σταδιακά άρχισε να σβήνει.. ωσπου σχεδον εσβησε και αρχισε να βγαζει καπνο πολυ
Ζήτημα να εχει καεί το μισό έκτοτε (σιγοκαίει σαν κάρβουνο εδω και καμια ώρα), το αφήνω να σβήσειΕιχα αφήσει ανοιχτό τέρμα το εσωτερικό καπάκι στο τζακι (name=?) να τραβάει καλά.. γενικά έβγαζε αρκετο καπνο αλλα τον τραβαγε μεσα, οταν ομως αρχισε να βγαζει πιο πολυ εκανε Overflow και εβγαινε μεσα στο σπιτι
Για πειτε τι εκανα λαθος ή αν είναι κατασκευαστικό θέμα να τσεκάρω κάτι
Μένω στον τελευταίο όροφο, και το μπουρί είναι πανω στην ταρατσα περίπου στα 2 , αλλα αέρα εχει αρκετό εκεί
Κλασσικά εχει περιστροφικο καπέλο το οποιο γυρναει ανεμπόδιστα, και αμα φυσαει περνει rpm κάργατα παιδια τρελλαθήκανε τους άρεσε, αν και ειχαμε λιγο επεισοδιακη εξέλιξη
επίσης εχω παρει και 6-7 κομμάτια πέλετ σαν κούτσουρα μεγάλα κυλινδρικά
-
τα ξυλα που καιω ειναι πιο ξερα απο αυτα που εκαιγα προπερσι κ περσι οταν κ δεν ειχα προβλημα.φετος εχω ξυλα κομμενα 1,5χρονο.Τα εξωτερικα μου μπουρια ειναι ανοξειδωτα(αν θυμαμαι καλα την μαρκα agogos)χωρις μονωση κ σκεφτομαι μηπως αγορασω υαλοβαμβακα η' πετροβαμβακα επενδεδυμενο με φυλλο αλουμινιου για να τα μονωσω.Λεω να τα τυλιξω κ να τα δεσω με tire-up κ στις ενωσεις να μπει πυραντοχη σιλικονη κ απο πανω αλουμινοταινια...
ερωτηση:εκτος απο τα περιστρεφομενα,υπαρχει αλλου ειδους καπελο που να ευνοει την αναροφηση της σομπας?[/quote]Ο υαλοβάμβακας εάν βραχεί χάνει κάθε θερμομονωτική του ιδιότητα , για τον πετροβάμβακα δεν γνωρίζω αλλά υποθέτω το ίδιο.
Αν το κάνεις όπως λες καλό είναι μετά να καλυφθεί η μόνωση με λαμαρίνα ( να κάνεις διπλού τοιχώματος ιδιοκατασκευή ). -
** kiloMeater**@ Δεν άναψε καλά το ξύλο. Να βάζεις προσάναμμα μετά λεπτά ξυλαράκια , από πάνω λίγο πιο χοντρά και μετά από πάνω το κούτσουρο. 'Η πάνω από τα λεπτά ξυλαράκια μία δύο μπρικέτες ( τα μεγάλα πέλλετ που λες ) και μετα το χοντρό ξύλο , αφού ζεσταθούν καλά ο χώρος καύσης και η καμινάδα.
ΥΓ Τα ξύλα σου να είναι ξερά. -
Αμα βάλω το χέρι μου μεσα στο (σβηστό) τζάκι, προς το πάνω μερος προς την καμιναδα, με ανοικτο το πορτακι της, πρεπει να νιωθω αερα να πηγαινει προς τα πανω?
Πρέπει να 'ρουφαει' δηλαδή κάπως?
Γιατι εγω δε νιώθω τίποτα, κανενα ρεύμα
Νιωθω μονο στη βάση του στο βάθος που εχει μια σχάρα που φέρνει λιγο αεράκι μέσα στο τζάκι -
-
Σε σβηστο τζακι λογικα δεν νοιωθεις να τραβαει το τραβηγμα το κανει ο καπνος που ειναι ελαφρυς και εχει ανοδικη πορεια.
Τωρα για να ειδες πολυ καπνο η το ξυλο δεν ηταν και τοσο στεγνο η η καμιναδα σου δεν ειναι μονωμενη η και τα δυο μαζι.
-
ξαναπροσπαθησε με περισσοτερα προσαναματα.Βαλε ακομα πιο πολλα λεπτα κλαδακια,αναψε και βαλε και το χοντρο ξυλο κατευθειαν πανω.Φροντιζε να μην ''κλεινεις'' την εστια της φωτιας απο οξυγονο .Επισης βοηθαει να παρεις αλλο ενα χοντρο κουτσουρο και να μην τα πλακωσεις κατευθειαν πανω στα φρεσκοαναμενα κλαδακια,αλλα να εχουν καποιο υψος ψηλοτερα απο αυτα.Εαν τα στηριξεις μεταξυ τους τα χοντρα γινεται.
Αντε μπουμπουνατο. -
Η καμινάδα έχει καλύτερο ελκυσμό όταν ζεσταθεί. Μπορεί να τραβάει μια χαρά αλλά να μην νιώθεις στο χέρι σου τη ροή. Αναψε ένα χαρτί και δες αν τραβάει τον καπνό και τη φλόγα. Από ότι διαβάζω εδώ , τα περιστροφικά καπέλα θεωρούνται απαράδεκτα για καμινάδες.
-
Παιδιά ευχαριστώ για τα Tips, για μενα ειναι σημαντικά γιατι με τη φωτιά δε γνωριζόμαστε.
Η καμινάδα πως ελέγχω αμα ειναι μονωμένη και τι ρολο παιζει αν δεν ειναι (τα Physics της μη μονωμένης =?)
Αυριο το απόγευμα θα επανέλθω πιο οργανωμένος και θα έρθει ο πεθερός για μια βοήθεια , μπορει να μην ξερει απο σύγχρονα τζάκια καμινάδες κτλ αλλα τη φωτιά μια φορά την κουμαντάρει σούπερ
To περιστροφικό και εγώ εδω διάβασα οτι είναι μούφα... δυστυχως δεν μπορώ ούτε να το τεκμηριώσω, ούτε και το ήξερα και παλαιοτερα οταν μου το φορεσανε, ολοι τέτοιο βάζανε -
αφου θα αναψεις αυριο παλι,παρε μερικα δαδια απο εκει που πουλανε ξυλα,και προσαναματα προτιμησε τα λευκα κυβακια που εχουν παραφινη.Τα δαδια θα σε βοηθησουν να εχεις αρχικα δυνατη φλογα μεχρι να αρπαξει το κουτσουρο.
Ξυλόσομπα