-
Καλησπέρα,
Θέλω μια σόμπα με παραδοσιακό παλιό στυλ. Βρήκα κάποιες και μάλιστα η μία είναι ενεργειακή. Ρώτησα την διαφορά και μου είπαν ότι δεν καίει απ'έξω τόσο πολύ γιατί έχει δύο στρώσεις μαντέμι όπως και ότι ρυθμίζει τον αέρα που θες να βάλεις. Είναι σωστό αυτό ή απλά μου λέγανε τα δικά τους χωρίς να ξέρουν.Γενικά η ξυλόσομπες πόσο καίνε απ'εξω. -
Ευχαριστω για τις απαντησεις. Μονωσα οσο μπορουσα τις πορτες και ειδα πολυ καλυτερο αποτελεσμα . Τωρα αν το σπιτι εχει αλουμινια, τα οποια σφραγιζουν το σπιτι, φανταζομαι ότι θα ειναι απαραιτητη η παροχή εξωτερικου αερα. Την ποσοτητα του εξωτερικου αερα πως την ελέγχουμε ? Ένας γειτονας μου ειπε με περσιδα στον εξωτερικο τοιχο ρυθμιζόμενη . Αλλά όμως τότε καθε φορά που βάζουμε ξυλα θα πρεπει να ρυθμίζουμε ανάλογα την καυση . Δεν ξέρω αν υπαρχουν απαντησεις σε αυτά.
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Μια απορια, σε ενα χωρο-σπιτι κεντρικα τοποθετουμε μια σομπα ικανη να ζεστανει τα τετραγωνικα αυτού. Στο χώρο γύρω απο αυτη χωρις εμπόδια ή διαδρόμους πιστευω πως η θερμανση ειναι αυτονόητη είτε η σόμπα είναι αερόθερμη ή λειτουργεί επαγωγικα. Στους χωρους όμως που δεν εχουν αμεση επαφή με αυτή, με ποια σομπα θα εχουμε καλύτερη μετάδοση της θερμότητας? Με αερόθερμη ή επαγωγικη? -
Ποιά, ας πούμε, εννοείς όταν λες 'επαγωγική'?
-
Ο χρήστης chubros έγραψε:
Καλησπερα.
Εγκατεστησα και γω φετος μια ενεργειακή εστία της jollymec (universaljolly maxi c με caldo control και υγραντηρα) στο τζακι μου μιας και με τα κοινόχρηστα δεν την εβγαζα. 300-600 Ευρά μηνιαιως την περσινη σεζον. Αυτό που έχω παρατηρήσει ειναι πως ο αέρας της καύσης μπαίνει με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα τα ξύλα να φεύγουν αδιάβαστα. (Εκαψα 460 κιλά δρυ σε 7 ημερες με λειτουργια 16-24ωρες/24ωρο. Πολυ το κρυο αυτή την εβδομάδα.) Το ενσωματωμένο τάμπερ της εστίας το έχω τέρμα κλειστό όπως και το caldo control που το ταπώνω μόνος μου για να ανακόψω την ροή του αέρα της κάυσης. Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία? Ζω στον 3ο όροφο 4όροφης πολυκατοικίας,...αν διαιρέσεις 460/7/16, βγαίνουν 4 κιλά την ώρα καύσης. Δεν είναι και τραγικό το νούμερο....
Αυτό ακριβώς.
Έχεις μια εστία που είναι από τις πιό 'δυνατές' στην αγορά, ίσως κ η απόλυτα πιό δυνατή στην κατηγορία της. Αν θέλεις να καίει λιγότερα ξύλα, απλά μείωσε την τροφοδοσία!Ερωτήσεις: Πόσο μεγάλο είναι το διαμέρισμά σου? Το ενσωματωμένο τάμπερ το έχεις τέρμα κλειστό, λες. Εννοείς το τάμπερ που κλείνει όταν κλείνεις την πόρτα? Το άλλο, το τετράγωνο που κλείνει την καμινάδα, είναι στη θέση του? Το ψηλό λαμάκι είναι προς το βάθος της εστίας, ή το χαμηλό?
-
Ο χρήστης BENA έγραψε:
Ευχαριστω για τις απαντησεις. Μονωσα οσο μπορουσα τις πορτες και ειδα πολυ καλυτερο αποτελεσμα . Τωρα αν το σπιτι εχει αλουμινια, τα οποια σφραγιζουν το σπιτι, φανταζομαι ότι θα ειναι απαραιτητη η παροχή εξωτερικου αερα. Την ποσοτητα του εξωτερικου αερα πως την ελέγχουμε ? Ένας γειτονας μου ειπε με περσιδα στον εξωτερικο τοιχο ρυθμιζόμενη . Αλλά όμως τότε καθε φορά που βάζουμε ξυλα θα πρεπει να ρυθμίζουμε ανάλογα την καυση . Δεν ξέρω αν υπαρχουν απαντησεις σε αυτά.Ίσως η σόμπα σου έχει μια υποδοχή, ένα στρογγυλό δεν-ξέρω-πως-να-το-ονομάσω απ' όπου τραβάει αέρα. Ε, συνδέεις αυτό (πχ με ένα σπιράλ) με το ... εξωτερικό κ τραβάει πάντα όσον αέρα χρειάζεται. Προσοχή, να έχει σίτα η περσίδα απ' έξω για να μην έχεις απρόσκλητους επισκέπτες. Κ να την ελέγχεις κάθε χρόνο, μην έχουν κάνει καμιά φωλιά τπτ ζουζούνια.
Αλλιώς, την ρυθμιζόμενη περσίδα που είπε ο γείτονας. Την έχεις πάντα κλειστή κ την ανοίγεις όποτε δεις 'πρόβλημα', όσο χρειάζεται για να το λύσεις. -
Ο χρήστης Greq έγραψε:
Καλησπέρα,
Θέλω μια σόμπα με παραδοσιακό παλιό στυλ. Βρήκα κάποιες και μάλιστα η μία είναι ενεργειακή. Ρώτησα την διαφορά και μου είπαν ότι δεν καίει απ'έξω τόσο πολύ γιατί έχει δύο στρώσεις μαντέμι όπως και ότι ρυθμίζει τον αέρα που θες να βάλεις. Είναι σωστό αυτό ή απλά μου λέγανε τα δικά τους χωρίς να ξέρουν.Γενικά η ξυλόσομπες πόσο καίνε απ'εξω.Σημασία έχει πόσο καίνε τα μπουριά. Όσο περισσότερο, τόσο λιγότερο ενεργειακή είναι η σόμπα κ τόσο περισσότερο ζεσταίνεις τον ουρανό αντί τον χώρο σου.
Οι καλύτερες σόμπες, πάντως, έχουν διπλά τοιχώματα κ ζεσταίνουν αέρα που κυκλοφορεί εκεί ανάμεσα. Ζεσταίνονται, εννοείται, κ απ' έξω, αλλά δεν καίνε. Ούτε κ τα μπουριά τους καίνε τόσο... -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ποιά, ας πούμε, εννοείς όταν λες 'επαγωγική'?δεν εννοώ κάποια συγκεκριμενη. Απλα μια σομπα που δεν εχει διπλες επιφανειες χπ, και να δουλευει σαν αεροθερμη αλλά ειναι πχ μαντεμενια και θερμαινει μονο επαγωγικα ( απο τις εποιφανειες της) και μεσω του τζαμιού.
Αλλα μάλλον καλύφθηκα απο την άνω απαντηση σου
Μια σομπα που βρηκα και
http://www.lanordica-extraflame.com/en/wooden-stoves-serie-ghisa/isotta-forno_p8987 -
A, καλά το κατάλαβα. Είπα, όμως, να ρωτήσω μην μου πεις τπτ για καμιά μεγάλη ... αλογόνου.
Η βασική διαφορά είναι η απόσταση των επίπλων κ η προστασία του τοίχου από πίσω. Για την θέρμανση του χώρου, καμία διαφορά. -
οπως χαζευα στο νετ μπουρια
ειδα μερικα που βγαινει ενα σιδερακι απο μεσα τι ειναι αυτο?
κατι ρυθμιζεις? -
Βάλε κανα λινκ ρε, να δούμε κ εμείς τι είδες.
-
Μάλλον είναι κλαπέ για ρύθμιση του αέρα.
Οι σόμπες και τα τζάκια είναι απλά πράγματα. Αυτό όμως δεν αποκλείει τα μισά να είναι εγκατεστημένα στραβά κι ανάποδα.
Γι αυτό ρωτάμε τον Ηλία. -
Όχι του αέρα γενικά Λέων, θα τους μπερδέψεις.
Περιορίζει το άνοιγμα της καμινάδας, κρατάει την κάπνα περισσότερο μέσα στη σόμπα (ή το τζάκι), μειώνει το 'τράβηγμα' κ περιορίζει έτσι την κατανάλωση.
Αν ανοίξεις, όμως, την σόμπα με το 'κλαπέ' κλειστό, ντουμάνιασε το σπίτι.ΥΓ. Αυτά, ΑΝ το σιδεράκι που είδε ο otso είναι το κλαπέ.
-
http://www.aakrby.cz/cz-kategorie_5080- ... _min%5D=74
κλαπε μαλλον ειναι και μπαινει οπου ναναι φανταζομαι στη διαδρομη των σωληνωσεων η οπου σε διευκολυνει φανταζομαι
καθως το ειδα και σε γωνιες -
Ηλια, θεωρητικο ερωτημα αλλά που θα εχει πρακτικη αξια σε λιγο καιρο.
'Εχω' σομπα στη μεση του σπιτιου οπου δεν υπάρχει κανπνοδοχος κλπ.
Για να μην χτιζω εσωτερικο καπνοδοχο ή να αλλάξω θέση ή οδευση των σωλήνων εχω μια ιδεα.
Απο πάνω είναι σοφίτα και μετα ο ουρανος. Μπορω να βγω κάθετα απο τη σόμπα, να περασω τη πλάκα απο πανω και να βγω κατευθειαν πάνω απο τη σκεπη. Για να μην εχω ομως τυχον υγροποιησεις που θα οδεύουν προς τη σόμπα, ή τυχόν νερα λογω βροχής εχω μια ιδεα.
Σκέφτομαι να ξεκινησω καπνοδοχο απο τη πλάκα, προς τα πάνω μεχρι το τελικό υψος πάνω απο τη σκεπή (~3-4m). Ετσι, μπορω να βγάλω τη σωληνα της σόμπας πάνω απο τη πλάκα και αμέσως με γωνια να 'μπω' μέσα στο καπνοδοχο? Υπαρχει τεχνικο θεμα απο τη πλευρα της λειτουργιας τη σομπας άραγε?
Ετσι γλυτωνω τα μαστορεματα εντος του σπιτιου (εκτος τη τρύπα) και αποκτω και καπνοδοχο που θα αποτρέπει κάποια πράγματα. -
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Τι εισόδους αέρα καύσης έχει το τζάκι? Πρωτογενή από κάτω από την εστία με εξωτερικό σωλήνα? Πρωτογενή από την πόρτα με γρίλιες? Δευτερογενή για τις τρύπες στην πλάτη? Ρύθμιση αέρα για την αεροκουρτίνα στο πάνω μέρος του τζαμιού?
Απ'οσο καταλαβαίνω το τζάκι τράβαει αέρα απο 2 εισόδους στο κάτω μέρος δεξιά και αριστερά (απο τον χώρο). Το αριστερά το έχω κλειστό με το σύρτη του και το δεξιά το ρυθμίζει το αυτόματο σύστημα αναλόγως πόσα ξύλα θα βαλω μέσα. (Το έχω ταπώσει μ'ένα κομματι χαρτί). Επίσης εσωτερικά της εστίας έχω στο τέρμα κλειστά και τα 2 τάμπερ. Η τρύπα που φέρνει αέρα στο μοτέρ είναι με σώληνα οπότε δεν νομίζω να μπάζει απο κεί. Όπως και να χει θα καλέσω τον μάστορα που το εγκ/σε να το δεί...
-
Ο χρήστης otso έγραψε:
κλαπε μαλλον ειναι και μπαινει οπου ναναι φανταζομαι στη διαδρομη των σωληνωσεων η οπου σε διευκολυνει φανταζομαι καθως το ειδα και σε γωνιεςDen είναι κλαπέ αυτό, φίλε. Βίδα είναι, που ανοίγει την θυρίδα καθαρισμού.
...Σκέφτομαι να ξεκινησω καπνοδοχο απο τη πλάκα, προς τα πάνω μεχρι το τελικό υψος πάνω απο τη σκεπή (~3-4m). Ετσι, μπορω να βγάλω τη σωληνα της σόμπας πάνω απο τη πλάκα και αμέσως με γωνια να 'μπω' μέσα στο καπνοδοχο? Υπαρχει τεχνικο θεμα απο τη πλευρα της λειτουργιας τη σομπας άραγε?
Ετσι γλυτωνω τα μαστορεματα εντος του σπιτιου (εκτος τη τρύπα) και αποκτω και καπνοδοχο που θα αποτρέπει κάποια πράγματα.Τεχνικό θέμα δεν υπάρχει, αλλά δεν καταλαβαίνω σε τι θα σε βοηθήσει η γωνία καθώς και τι μαστορέματα θα γλιτώσεις.
Αν βάλεις μονωμένο μπουρί εξωτερικά, δεν θα έχεις υγροποιήσεις. Όσο για τα νερά της βροχής, είναι εξαιρετικά σπάνιο να μπουν από την καμινάδα της σόμπας. Για να έχεις χαμηλό κόστος, από την τελευταία πλάκα κ πάνω μπορείς να χτίσεις την καμινάδα με τετράγωνα τσιμεντένια στοιχεία, να περάσεις μέσα μια λεία μονωμένη καμινάδα κ να βάλεις ολόγυρα πετροβάμβακα. Τέλεια μόνωση, χαμηλό κόστος, υγροποιήσεις γιοκ. -
Καλησπερα.
Εγκατεστησα και γω φετος μια ενεργειακή εστία της jollymec (universaljolly maxi c με caldo control και υγραντηρα) στο τζακι μου μιας και με τα κοινόχρηστα δεν την εβγαζα. 300-600 Ευρά μηνιαιως την περσινη σεζον. Αυτό που έχω παρατηρήσει ειναι πως ο αέρας της καύσης μπαίνει με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα τα ξύλα να φεύγουν αδιάβαστα. (Εκαψα 460 κιλά δρυ σε 7 ημερες με λειτουργια 16-24ωρες/24ωρο. Πολυ το κρυο αυτή την εβδομάδα.) Το ενσωματωμένο τάμπερ της εστίας το έχω τέρμα κλειστό όπως και το caldo control που το ταπώνω μόνος μου για να ανακόψω την ροή του αέρα της κάυσης. Έχει κανείς παρόμοια εμπειρία? Ζω στον 3ο όροφο 4όροφης πολυκατοικίας,...αν διαιρέσεις 460/7/16, βγαίνουν 4 κιλά την ώρα καύσης. Δεν είναι και τραγικό το νούμερο....
Αυτό ακριβώς.
Έχεις μια εστία που είναι από τις πιό 'δυνατές' στην αγορά, ίσως κ η απόλυτα πιό δυνατή στην κατηγορία της. Αν θέλεις να καίει λιγότερα ξύλα, απλά μείωσε την τροφοδοσία!Ερωτήσεις: Πόσο μεγάλο είναι το διαμέρισμά σου? Το ενσωματωμένο τάμπερ το έχεις τέρμα κλειστό, λες. Εννοείς το τάμπερ που κλείνει όταν κλείνεις την πόρτα? Το άλλο, το τετράγωνο που κλείνει την καμινάδα, είναι στη θέση του? Το ψηλό λαμάκι είναι προς το βάθος της εστίας, ή το χαμηλό?
chubros δεν απαντησες στον ηλια .
-
Ηλια η γωνια ειναι ωστε οι τυχον υγροποιησεις και νερά να μην καταλήγουν στα μπουρια εντος του σπιτιου και στη σόμπα. Τα μαστορεματα που λεω ειναι αυτα για το χτισιμο εσωτερικα στο σπιτι μιας καμιναδας που θα συνδεθει στα πλαγια-ψηλά- το μπουρι της σομπας.
Αυτο που λες εσυ ειναι να στείλω κατευθείαν το μπουρια επάνω και να μπει σε μονωμενη σωληνα απο τη πλακα μεχρι το καπέλο?
Το μπουρι τι τρόπος υπάρχει να 'συνδεθει' στη μονωμενη σωληνα ώστε να 'πατησει' καλα χωρις κενο και, επαναλαμβανω, να αποτρεψει τις τυχον υγροποιησεις-νερα να εξελθουν απο αυτο? -
Αυτό ακριβώς.
Ηλια μου 1000 συγνωμμη αλλά διαβάζω το φορουμ και απο το κινητο και καπου εχασα τις ερωτησεις σου. Λοιπον.
Το διαμέρισμά μου ειναι 89 τ.μ. Το τάμπερ τις πόρτας το εχω ρυθμίσει να σφραγίζει τελείως οταν κλείνει η πόρτα. Το εσωτερικό (τετράγωνο) αρχικά μου το είχανε βάλει ανάποδα αλλα τελικά διάβασα το manual και το έβαλα όπως ακριβώς το έδειχνε για να έχει το λιγότερο τράβηγμα. Αυτό που δεν έχω καταλάβει ακόμη ειναι το εξής: Εκτος απο τις 2 μπροστά περσίδες εισόδου αέρα καύσης υπάρχει αλλος τρόπος να μπάινει αέρας στον θάλαμο?? Εννοείτε πως το συρταράκι της στάχτης είναι κλειστό. Αυτά. Και πάλι συγνώμμη που δεν είδα την ερώτηση σου....
Ξυλόσομπα