-
Στο εξωτερικό για να εγκαταστήσει κάποιος σόμπα ή ενεργειακό τζάκι ή να κατασκευάσει απλό παραδοσιακό τζάκι χρειάζεται να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να έχει περάσει εξετάσεις. Δεν πρέπει να παίζει κανείς με τη φωτιά και την υγεία. Πόσες και πόσες φορές έχουμε δει και έχουμε ακούσει για τζάκια που καπνίζουν και αναγκάζονται οι άνθρωποι να αναπνέουν δηλητηριώδη αέρια και αναθυμιάσεις από δήθεν τζακάδες που απλά ξέρουν να χτίζουν; Η όλη κατασκευή του τζακιού, της καμινάδας κτλ πρέπει να έχει σωστή μελέτη και κατασκευή και για την υγεία και για να έχει το τζάκι ή η σόμπα τη μέγιστη δυνατή απόδοση.
-
Στο ίδιο εξωτερικό, τα ανοιχτά τζάκια απαγορεύονται διά ροπάλου. Εδώ ακόμα κατασκευάζονται νέες οικοδομές με ανοιχτά τζάκια όμως, κ ο εργολάβος λέει όλο περηφάνια 'έχει κ τζάκι το διαμέρισμα'.
-
Ποιός δεν πήρε σόμπα ή τζάκι είπαμε? 1.50 το πετρέλαιο...
-
Καλησπερα και απο μενα και καλως σας βρηκα.
Ψαχνω να βρω κι εγω μια ενεργειακη ξυλοσομπα με φουρνο και αν μπορει να συνδεθει με τα καλοριφερ ειναι οτι καλυτερο.
Μεχρι τωρα δε βρηκα κατι που να τα εχει ολα σε ενα κι ετσι επικεντρωνομαι σε ενα μοντελο της Montegrappa το Primavera 19000.Το ασχημο ειναι οτι δεν εχει πρωτογενη αερα απο εξω.Αν εχετε καποιες γνωμες σχετικα με οποιοδηποτε μοντελο παρακαλω εναποθεστε τες.
Τελος μια παρακληση.Αν καποιος γνωριζει λεπτομερειες για αγορα ξυλων απο Βουλγαρια (τηλ, τιμες) ας στειλει με π.μ.
τα στοιχεια.
Ευχαριστω εκ των προτερων -
Ο χρήστης komori έγραψε:
Montegrappa Primavera 19000Ζεσταίνει αέρα, όχι νερό.
Έχουμε πει πάρα πολλά, ρίξε μια ματιά στις προηγούμενες σελίδες κ εδώ είμαστε.
Ξύλα, θέλεις να αγοράσεις ολόκληρο φορτηγό? Τα 'χει τα κιλά του! -
Αν προσεξες πιο πανω εγραψα οτι δεν εχω βρει κατι που να τα καλυπτει ολα τα δεδομενα.Το ξερω οτι η Montegrappa ειναι μονο αερα.Το εχω ψαξει πολυ και συνεχιζω μεχρι να βρω το πιο καταλληλο μεσο θερμανσης για μενα.Σιγουρα θα ειναι το ξυλο σαν καυσιμο.
Τωρα αν συμφερει να ερθει φορτηγο εχω αρκετο χωρο στην αυλη. -
Παιδιά, έχω μια απορία. Όποιος μένει επαρχία, σε ένα μέρος εκτός πόλεως, έχει κανένα λόγο να μην πάει απλά στο βουνό (λέω γω τώρα...) να μαζέψει ξύλα, αντί να τα πάρει από κάποιον έμπορο;
-
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Παιδιά, έχω μια απορία. Όποιος μένει επαρχία, σε ένα μέρος εκτός πόλεως, έχει κανένα λόγο να μην πάει απλά στο βουνό (λέω γω τώρα...) να μαζέψει ξύλα, αντί να τα πάρει από κάποιον έμπορο;Δεν μπορεί ο καθένας να κόβει ξύλα από όπου θέλει. Γίνεται μελέτη και κάθε χρόνο επιτρέπεται να κοπεί μόνο ένα μικρό κομμάτι σε κάθε δάσος. Αν το δάσος ανήκει στο δημόσιο γίνεται διαγωνισμός και τα ξύλα κόβει (και πουλάει) ο πλειοδότης, αν το δάσος είναι ιδιωτικό τα κόβει ο ιδιοκτήτης. Ακόμη και στο χωράφι σου, αν τα έχεις παρατήσει και υπάρχουν δένδρα, χρειάζεσαι άδεια για να τα κόψεις αλλιώς είσαι παράνομος.
Σε πολλά ορεινά χωριά βέβαια, κάθε κάτοικος δικαιούται να κόψει συγκεκριμένη ποσότητα ξύλων κάθε χρόνο αλλά σε περιοχή που υποδεικνύει το δασαρχείο. Ακόμα και έτσι όμως δεν είναι τζάμπα τα ξύλα, αφού το κόψιμο, το κουβάλημα από το δάσος και το τεμάχισμα δεν μπορεί να τα κάνει ο καθένας και πρέπει να πληρώσεις κάποιον να τα κάνει για εσένα. -
Οκ, έτσι εξηγείται, ευχαριστώ.
-
Ο χρήστης komori έγραψε:
Αν προσεξες πιο πανω εγραψα οτι δεν εχω βρει κατι που να τα καλυπτει ολα τα δεδομενα.Το ξερω οτι η Montegrappa ειναι μονο αερα.Το εχω ψαξει πολυ και συνεχιζω μεχρι να βρω το πιο καταλληλο μεσο θερμανσης για μενα.Σιγουρα θα ειναι το ξυλο σαν καυσιμο.
Τωρα αν συμφερει να ερθει φορτηγο εχω αρκετο χωρο στην αυλη.Τζάκι καλοριφέρ που συνδυάζεται με φούρνο, ξέρω. Επίσης κ σόμπα, αλλά σοβαρή κατασκευή είναι μόνον της Jolly Mec κ είναι λίγο ... εχμ ... ακριβή (για τα δικά μου δεδομένα).
Δώσε στοιχεία να βοηθήσουμε περισσότερο, το να μιλάμε για εγκαταστάσεις από 1.000 Ε (μη πιστοποιημένες, εννοείται, σ' αυτές τις τιμές) μέχρι 14.000 Ε, χωρίς καν να γνωρίζουμε τι χώρο θέλεις να ζεστάνεις, είναι αστείο κ δεν νομίζω να έχει κανένας όρεξη ν' ασχοληθεί. Κ ρίξε μια ματιά σε προηγούμενες σελίδες, αυτό που θέλεις το έχουν ψάξει κ άλλοι.
Εννοείται ότι συμφέρει να φέρεις φορτηγό, αλλά 1. σε ποια περιοχή είναι το σπίτι και 2. είσαι βέβαιος ότι θέλεις να αγοράσεις 24 τόννους ξύλα? -
Το σπιτι που θελω να ζεστανω ειναι 90 τετραγωνικα.45 ενιαιος και το υπολοιπο τα δωματια.
Η περιοχη που μενω ειναι στο Κιλκις.Οσο για τα ξυλα 24 τονοι ειναι αρκετοι για μενα αλλα ειναι και ο κουνιαδος μου (απο πανω) που θελει οπως επισης εχω και δυο φιλους που θελουν.Δηλ το φορτηγο μπορει να τα μοιρασει?Αυτα ειναι σε παλετες ή χυμα?
Εχω τζακι απλο ελληνικης κατασκευης κουατρο με πορτα αλλα δεν αποδιδει τιποτα κι ετσι ειμαι σε αναζητηση αλλαγης.Επειδη μας αρεσει το τζακι κοιταζουμε κατι ενεργειακο πλεον.Το σπιτι ηδη κατοικειται και ειναι δυσκολο για πολλα σκαψιματα(π.χ. καλοριφερ).Εχω γυρισει τα περισσοτερα μαγαζια στη Θεσσαλονικη , εχω μαθει ολες τις εστιες , ολους τους φουρνους.
Το τζακι καλοριφερ το σκεφτομαι γιατι εξαρτασαι απο το ρευμα (μερες που ερχονται) κι εχεις ενα λεβητα με νερα μεσα στο σπιτι σου ειτε με ανοιχτο ειτε κλειστο δοχειο διαστολης.Ολα τ'αλλα ειναι υπερ του.
Το αεροθερμο ενεργειακο τοποθετειται πιο ευκολα αλλα δεν εχει ομοιομορφη θερμανση σ'ολο το σπιτι και δεν μπορω να βαλω αεραγωγους τωρα.
Κι ερχομαι και λεω αν βαλω μια ενναλακτικη λυση σομπα ενεργειακη με φουρνο θα πιασω με ενα σμπαρο δυο τρυγονια.Αν υπαρχει και καλοριφερ τοτε παω και για τρια τρυγονια.Ομοιομορφη ζεστη και φαγητο.
Αυτα με προβληματιζουν και πρεπει να βρω λυση το συντομοτερο δυνατο. -
To υπάρχον τζάκι τι θα το κάνεις?
Όπως ίσως διάβασες, η σόμπα φούρνος δεν είναι ακριβώς ο φούρνος της κουζίνας. Ναι μεν ψήνει, αλλά για να μπορείς να ψήσεις ό, τι θέλεις θα πας σε καλές μάρκες που είναι ακριβές κ αν θέλεις να ζεσταίνει κ νερό τότε μόνον jolly mec -> 'Εστία' τζάκια.
Τζάκια καλοριφέρ που συνδυάζονται με φούρνο έχει η palazzetti -> Starfire http://starfire.gr/index.php , που κατασκευάζει και τα μόνα Ελληνικά πιστοποιημένα τζάκια. Δίπλα σου είναι, 19ο χλμ Θεσσαλονίκης - Σερρών στην Άσσηρο κ έχει πολύ καλή έκθεση. Πήγαινε, θα σου λυθούν όλες οι απορίες. Αναλαμβάνουν κ την τοποθέτηση.
Ό, τι ασφαλιστικά έχει η σόμπα έχει κ το τζάκι, οπότε κακώς το φοβάσαι. Έναν έλεγχο μια φορά τον χρόνο να βεβαιωθείς ότι ανοίγουν κ τέλος.
Τζάκι ή σόμπα, 90 μ2 θα ζεσταθούν κ δίχως αεραγωγούς. Αλλά μόνον αν έχεις φωτιά μέρα / νύχτα (εντάξει, που λέει ο λόγος, εννοώ να μην την ανάβεις στις 6 κ περιμένεις στις 8 να σκας).
Για ξύλα μίλα κ με την starfire, φέρνουν. Το φορτηγό δεν κάνει διανομή, φέρνει, ξεφορτώνει, έφυγε. Φέρνει κορμούς του μέτρου χύμα, ή παλέτες κομμένα (ακριβότερα). Για παλέτες θέλεις κλαρκ, για τους κορμούς χέρια. Είναι άλλος ένας στα Γιαννιτσά που φέρνει ξύλα, νομίζω όμως ότι με την starfire θα βρεις άκρη. -
Καλημερα
Το υπαρχον τζακι θα προσπαθησω να το δωσω σε συμβολικη τιμη.
Τωρα αν καταλαβα το φορτηγο που λεμε ειναι επικαθημενο και γι αυτο χρειαζεται κλαρκ σωστα?
Δεν εχει δηλ πορτ υδραυλικη.Γιατι παλετοφορο αντε βρισκω για κλαρκ λιγο δυσκολο.
Οσο αφορα τα ξυλα σε παλετα η καθε παλετα ζυγιζει 1 τονο ή 600 με 700 κιλα?
Ρωταω μηπως μπορω να τα παρω ολα.
Ευχαριστω και παλι. -
Μολις επικοινωνησα με starfire και μου ειπαν οτι δεν πουλανε ουτε καυσοξυλα ουτε μπριγκετες......
-
Δεν πουλάνε, αλλά αν πάρεις από εκεί το σύστημά σου θα σου βρουν. Θα πω κ εγώ καμιά κουβέντα, ....
Όταν λες ότι θα δώσεις το παλιό τζάκι σε συμβολική τιμή, τι εννοείς? Θα το ξηλώσεις προσεκτικά κ θα το πουλήσεις? Στην ίδια θέση θα βάλεις την σόμπα? Έχεις καταλήξει αν θα βάλεις σόμπα ή τζάκι?
Τελικά, γιατί δεν πετάγεσαι στην starfire να δεις τι παίζει? Μπορεί να αναθεωρήσεις αρκετά. -
Εγώ δίνω δύο τζάκια σε συμβολική τιμή, αν χρειάζεσαι...
-
Αν μου τα φέρνεις κ στο μαγαζί, θα τα χρησιμοποιήσω για επίδειξη του πως κάνουμε την αλλαγή.
(Κ όμως υπάρχει χρήση: Τα κάνεις bbq!).
-
Barbeque έκανα πέρυσι, πέτρινο, προτού σκεφτώ την αλλαγή των τζακιών. Αλλιώς όντως το ένα θα ήταν άριστο για αυτήν την δουλειά. Δεν χωράνε στο αμάξι μου. Αν βρεθείς προς τα μέρη μου με τζιποειδές ή pick-up, στείλε ΠΜ να τα πάρεις.
-
Ειδα την 19000 Primavera Montegrappa αλλα με χαλασε και η τιμη της 3000-3500 παιζει αλλα και οτι τον πρωτογενη αερα τον παιρνει εσωτερικα.Μαλλον με βλεπω για τζακι πλεον.Τωρα δεν ξερω αεροθερμο ή καλοριφερ?Και αν βαλω καλοριφερ οι μισοι μου λενε ανοιχτο δοχειο και οι αλλοι μισοι για κλειστο δοχειο.Πειτε καμια αποψη βρε παιδια.Δηλαδη αν βαλω αεροθερμο φυσικης ροης και αναβει το τζακι ολη τη μερα θα ζεσταινεται το σπιτι?Ή να βαλω και βεντυλατερ?
Πηγα και απο τον Starfire.Δεν ειδα κατι για να μου κανει το κλικ.
Τωρα οσο για τη συμβολικη τιμη για το παλιο τζακι 2 τονοι ξυλα ειναι πολλα? -
Ο χρήστης komori έγραψε:
Ειδα την 19000 Primavera Montegrappa αλλα με χαλασε και η τιμη της 3000-3500 παιζει αλλα και οτι τον πρωτογενη αερα τον παιρνει εσωτερικα.Μαλλον με βλεπω για τζακι πλεον.Τωρα δεν ξερω αεροθερμο ή καλοριφερ?Και αν βαλω καλοριφερ οι μισοι μου λενε ανοιχτο δοχειο και οι αλλοι μισοι για κλειστο δοχειο.Πειτε καμια αποψη βρε παιδια.Δηλαδη αν βαλω αεροθερμο φυσικης ροης και αναβει το τζακι ολη τη μερα θα ζεσταινεται το σπιτι?Ή να βαλω και βεντυλατερ?
Πηγα και απο τον Starfire.Δεν ειδα κατι για να μου κανει το κλικ.
Τωρα οσο για τη συμβολικη τιμη για το παλιο τζακι 2 τονοι ξυλα ειναι πολλα?Να βαλεις αεροθερμο με βεντυλατερ κλειστου τυπου ,που να λειτουργει κ με ανοιχτες πορτες για να μπορεις να ψηνεις κ να μαγειρευεις ,ναι κ να μαγειρευεις ,αρκει να εχεις τα καταλληλα σκευη κ ισως χρειαστει να κανεις κ μια πατεντα που θα σου στοιχισει λιγα ευρω .
Αν το τζακι καιει συνεχως ,δεν θα εχεις κανενα προβλημα ακομα κ με θερμοκρασιες κατω απο το μηδεν ,προυποθεση ομως να περιορισεις τις απωλειες .
Τα ξυλα δεν ειναι ολα το ιδιο ,καλυτερα να πληρωνεις για ελια κατι παραπανω κ θα εισαι τριπλα κερδισμενος
Μην μπλεξεις με τζακι καλοριφερ κ μην βαλεις τζακι χωρις βεντυλατερ (ροοστατη) επισης να απευθυνθεις σε εταιρια για να εξασφαλισεις τοποθετηση/διακοσμηση που εννοειται θα εχεις επιλεξει
Ξυλόσομπα