-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Θυμαμαι μας κανουν μαθημα περι αλλων θρησκειων και στο Γυμνασιο, ειδικα στο Λυκειο απλα λυναμε σταυρολεξα, ηταν και θεμα καθηγητων βεβαια, λιγοι ηταν ικανοι να μας κρατησουν το ενδιαφερον, ειδικα ενας στη 2α Γυμνασιου, που το αγαπουσε το θεμα του και δε βαριοταν, ακομα και οι μαλακες στην ταξη εκανα ησυχια και ακουγαν, συμμετειχαν με ρωτησεις κλπ. Δε νομιζω κανεις να ειχε αντιρρηση σε ενα μαθημα περι θρησκειων. Εγω προσωπικα θα το προτιμουσα εναντι της παπαγαλιας, χρειαζεται ομως καθηγητες με αρχιδια, οχι τεμπεληδες απο επετηριδα.
Προφανέστατα, δεν κατάλαβες τι είπα. Τη στιγμή που υπάρχει μάθημα που λέγεται ελληνορθόδοξη παιδεία (ή κάπως έτσι), το θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει άνθρωπος που να υποστηρίζει, έστω και αστεία, πως στα σχολεία μας δεν γίνεται κατήχηση και προσυλητισμός. Το επιχείρημά μου πήγαινε ως εξής: Λες πως δεν σε πειράζει το συγκεκριμένο μάθημα, γιατί ούτως ή άλλως δεν επηρρεάζει κανέναν στην μετέπειτα ζωή του => απαντάω εγώ λοιπόν ότι προφανώς αν αύριο το συγκεκριμένο μάθημα αντικατασταθεί με ένα άλλο που θα εκθειάζει την αθεΐα ή κάποια άλλη θρησκεία (ή θα την επιβάλλει επί ποινή κοψίματος στο μάθημα ή μεταθανάτιας αγωνίας ή κάποια παρόμοια μαλακία σε παιδιά ) και πάλι προφανώς δεν θα σε πειράξει.
Με την ίδια λογική φαντάζομαι ότι θα είσαι ΟΚ με ένα μάθημα του στυλ 'γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε στο στρατό' μιας και δεν θα επηρρεάσει και κανέναν...
Αλήθεια, γιατί άραγε στέλνουμε τα παιδιά μας σχολείο, μιας και δεν τα επηρρεάζει και τίποτα εκεί μέσα;;;
Επιπλέον, το να μου συγκρίνεις ένα μάθημα κατήχησης με ένα μάθημα που απλά παρουσιάζει κάποιες από τις πιο δημοφιλείς θρησκείες είναι σαν να μου συγκρίνεις πορτοκάλια με αυτοκίνητα με το επιχείρημα ότι και τα δύο είναι φτιαγμένα από μόρια...
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή σου την παρατήρηση τη στηρίζεις σε ένα δείγμα 10-20 ατόμων κάτι το οποίο στατιστικώς είναι γελοίο το λιγότερο...
**Αυτο περι ποινης κοψιματος, δε γνωριζω αν υπαρχει, το γνωριζεις εσυ? Πανω σε τι δειγμα? Εχεις μεγαλυτερο δειγμα απο τα '10-20 ατομα'? (ως δειγμα δικο μου υποθετω πως εννοεις την ταξη μου στο σχολειο, αν οχι, εξηγησε τι εννοεις).
To Συνταγμα αναφερει την επισημη θρησκεια του Κρατους. Το Υπουργειο παιδειας αντιστοιχα (το αντρο του Λενινισμου κατα Coyot, lol) βγαζει καποια ύλη. Μεχρι αυτο να αλλαξει, και εφοσον προσωπικα δε με ενοχλει, και σιγουρα και πολλους άλλους, δεν βλεπω κανενα λογο να θελω να αλλαξει.
Το οτι ειναι μαθημα κατηχησης, ειναι προσωπικη σου αποψη, ή και καποιων αλλων. Υπαρχουν αντιστοιχα αλλοι που το θεωρουν σουπερ απαραιτητο, ή αλλοι σαν και εμενα που θεωρουν οτι καλο ειναι να υπαρχει (ανεφερα βεβαια τον τροπο που θα το θεωρουσα σωστοτερο απο το σημερινο, (οχι πχ η τελειωμενη παπαγαλια για τα σκευη της Θειας Κοινωνιας ή των βιβλιων της Παλαιας Διαθηκης που υπεστην καποια στιγμη, αλλα περισσοτερο διαλεκτικο περι θρησκειων). Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι το μαθημα ως έχει, δεν ειναι κατηχηση. Η κατηχηση χρειαζεται πομπο και δεκτη. Ακομα και οι πομποι να υπαρχουν (οπως εσυ αντιλαμβανεσαι το μάθημα), δεν ειναι τοσο ηλιθια τα παιδια να κανουν τους δεκτες χωρις καθολου επεξεργασια, ειδικα τωρα που εχουν πολλαπλασιους τροπους να ενημερωθουν και να επικοινωνησουν για όποιο θέμα, απο την εποχη τη δικη μου (μας). Εκ του αποτελεσματος θεωρω πως δεν υπαρχει φοβος να γινει το παιδι σου Χριστιανος.
Ακομα και περι Στρατου, αν θελει καποιος υπαρχει αφθονο υλικο για να ασχοληθει. Και εκει υπαρχει η επιλογη να κανει καποιος ή οχι θητεια, (κακως για εμενα, το θεωρω υποχρεωση). **α) Για τα ''παραμυθια της εποχης του χαλκου', υπαρχει η δυνατοτητα να ζητησει ο καθενας απαλλαγη για το σπλαχνο του, μπορει να το κανει και να μη τα ακουσει καθολου τα παραμυθια ή β)να μπει σε vice mode και να εξηγει ο ιδιος στο παιδι οτι θεωρει οτι ειναι σωστο να πιστευει.
α) Να φανταστώ ότι δεν έχεις δει τι εστί απαλλαγή. Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια. Πολύ κακό και ακόμα χειρότερο που το επίσημο ελ κράτος αναγκάζει μία σημαντική μερίδα των πολιτών του σε αυτή τη διάκριση.
**
Δεν τους αναγκαζει το κρατος, μονοι τους επιλεγουν να βαλουν τα παιδια τους στη διαδικασια, επειδη έτσι πιστευουν οτι πρεπει να κανουν. Το γεγονος οτι υπαρχει η διαδικασια απαλλαγης, ειναι για εμενα σημαντικο βημα μπροστα, εφοσον εγω δεν ειχα τετοια δυνατοτητα. Ισως ειναι όσο σημαντικο ειναι για εσενα να μην κανει το παιδι σου Θρησκευτικα, ο καθενας κρινει με τα δικα του μετρα βεβαια. Ψωριαρης ξεψωριαρης, ειναι για ελαχιστες ωρες την εβδομαδα. Εσυ αποφασιζεις.
Πόσο 'σημαντικη' ειναι αυτη η 'μεριδα πολιτων' που λες? Ειναι πλειοψηφια? Τι ποσοστα απαλλαγων εχουμε?. **β) Αυτό εννοείται πως θα γίνει και φυσικά όχι μόνο με τα θρησκευτικά, αλλά και με άλλα μαθήματα, αλλά και συμπεριφορές. Η εκπαίδευση των παιδιών μου είναι πολύ σημαντική για να την αφήσω αποκλειστικά στα χέρια της μπανανίας μας...
Και πολυ καλα θα κανεις να εισαι κοντα στο παιδι σου και να μη το αφησεις στον αυτόματο, δε νομιζω να περιμενεις εμενα να στο πω. Μια μικρη παγιδα εδω ισως ειναι να νομιζεις οτι τα ξερεις ολα καλυτερα απο ολους, αλλα παλι, διαβαζοντάς σε δεν το νομιζω, και επισης, δικο σου ειναι το παιδι.
Για την έκφραση σε εισαγωγικά, μπορείς παρακαλώ να μου δείξεις ποιο είναι το λάθος;;;
Αν εννοεις τα παραμυθια της εποχης του χαλκου, μπηκαν σε '' για να μη κανω quote ολη την παραγραφο. Αν καταλαβα λαθος, πες
Ποιος ο λογος να υποχρεωσει και ολους τους αλλους σε αναγκαστικη απαλλαγη επειδη το θελουν 5 μπαμπαδες σε καθε ταξη?
O ρόλος του κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες του και ιδίως αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας. Είναι πιστεύω λογικό ότι η πλειοψηφία δεν έχει ανάγκη προστασίας, αλλά η μειοψηφία. Επιπλέον, ο ρόλος του σχολείου δεν είναι ο προσυλητισμός και ο διαχωρισμός των μαθητών σε 'καλούς' (δηλαδή χριστιανούς ορθόδοξους) και 'κακούς' (μη χριστιανούς ορθόδοξους). Ο ρόλος του σχολείου είναι να παρέχει κάποιες γνώσεις στα παιδιά και να τα προετοιμάσει για την ενήλική ζωή τους (χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης). Το σχολείο ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Αν υπήρχε μάθημα 'γιατί πρέπει να ψηφίσετε ΝΔ' φαντάζομαι ότι θα σε ενοχλούσε.
Για να μην αρχίσω με τις καθημερινές προσευχές, τους εκκλησιασμούς, τους αγιασμούς, και λοιπές τελετές.
**Επιμενω πως για εμενα αυτα δεν ειναι προσυλητισμος, εκ του αποτελεσματος. Ξερεις κανενα που 'επαθε Χριστιανισμο' απο το σχολειο? Αν ξερεις καποιον τετοιας συνομοταξιας, ειναι 99,99% οτι επαιζε στο σπιτι το βαρυ indoctrination και το σχολειο ηταν φυσικη συνεχεια, ακομα και FSM να διδασκαν, τον Αη Γιώργη θα προσκυναγε. Ο καθενας οτι νομιζει βεβαια. Οσο για την 'προστασια της μειοψηφιας' σορρυ, δημοκρατια εχουμε, οτι πουν οι πολλοι. Δεν μιλαμε δα και για αναγη προστασιας για αναπηρους ή νεφροπαθεις ή παραπληγικους. Αν ειναι ετσι, προτεινω να 'προστατεψουμε' και οσους δε θελουν να πανε στρατο 'γιατι ετσι γουσταρουν' ή οσους φονιαδες 'δεν τους αρεσει η στενη'. **
α) Τονιζω πως εμεις που 'μας κανανε κατηχηση' ( β)ειναι γαματο να το λενε κομμουνιστες αυτο με βδελυγμια, τη στιγμη που τα επισημα οργανα του κομματος τους κανουν 'καθοδηγηση' ), εκκλησιασμους κλπ, δεν καταληξαμε να σταυροκοπιομαστε ολημερις. γ)Καλως ή κακως επισης, η θρησκεια παραμενει σε μεγαλο βαθμο το fabric της κοινωνιας. Γιατι να το σκισει κανεις, εφοσον μεχρι στιγμης δεν υπαρχει πραγματικο κερδος παρα μονο η επιβολη των πολιτικων πιστευω μιας μειονοτητας σε ολους τους υπολοιπους?
α) Εμείς που βρισκόμαστε εδώ δεν είμαστε σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας. Και επαναλαμβάνω, είναι θέμα δημοκρατίας και ισότητας των πολιτών, καθώς και του ρόλου του κράτους και του σχολείου. Εγώ σιχαίνομαι ένα κράτος που μου υποδεικνύει τι να σκέφτομαι και να πιστεύω!
Εγω πιστευω το αναποδο. Εχουμε και νορμαλ, και ησυχους, και θορυβωδεις και μαλακες και αθεους και χριστιανους και γονεις και ακληρους και μεγαλους και μικρους και κατοικους ελλαδας και εξωτερικου και τρολ και σοβαρους και απ' όλα.
Υποτιθεται οτι το Αμερικα εχει λιγοτερο intrusive κρατος, μπορει να τσεκαρεις αν σε βολευει.β) Η διαφορά είναι ότι κανένας δεν σε υποχρεώνει να γίνεις κομμουνιστής, ενώ όλοι πρέπει να περάσουμε από το σχολείο και να πάρουμε τουλάχιστον τη βάση. Επιπλέον, το ΚΚΕ καθοδηγεί τα μέλη του και δεν επιβάλλει τις ιδέες του στο σύνολο της κοινωνίας, σε πλήρη αντίθεση με την μπανανία που ονομάζεται Ελλάδα. Κι εγώ σιχαίνομαι την ιδέα της ιδεολογικής καθοδήγησης από ένα επίσημο όργανο του κόμματος (όποιου κόμματος) και φυσικά δεν έχω σχέση με το συγκεκριμένο κόμμα, αλλά αφενός αυτό που κάνει το ΚΚΕ δεν διαφέρει από αυτό που κάνουν και τα άλλα κόμματα και από αυτό που κάνει το σχολείο.
**
Ειναι λιγο μεγαλη κουβεντα η αγρα πελατων του ΚΚΕ και πως γινεται, (ειδικα αν μιλαμε για πιο τρυφερες ηλικιες, μη μου πεις οτι δεν εχει δει Κνιτες καραουλι εξω απο το σχολειο, ή και απροκαλυπτα εντος σχολειου, εκτος αν πηγες σε ιδιωτικο, σε αντιθεση με τα αλλα κομματα, ισως φταιει η περιοχη μου) και αν εχει επιβαλλει τις ιδεες του στην κοινωνια και σε ποιο βαθμο, εκμεταλλευομενο την 'ντροπη του Εμφυλιου'. Ας το αφησουμε καλυτερα.**γ) Fabric της κοινωνίας μας η θρησκεία;;;;; Καλό... Θέλεις να πεις ότι πάλι καλά που υπάρχει το ου κλέχψεις και κανένας δεν έχει κλέψει ποτέ στην Ελλάδα... Τουλάχιστον κανείς που να είναι χριστιανός... Αυτό είναι εφεύρεση των παπάδων. Κανένας ιστός της κοινωνίας μας δεν έχει να κάνει με τη θρησκεία. Ούτε οι άνθρωποι είναι ηθικοί (όσοι είναι και ότι κι αν σημαίνει αυτό) εξαιτίας της θρησκείας, ούτε όσοι είναι φυλακή είναι εκεί επειδή δεν έχουν σχέση με τη θρησκεία. Θέλεις να μου πεις δηλαδή ότι αν εσύ δεν πίστευες στην ύπαρξη του υπερφυσικού αστυνόμου στον ουρανό θα έβγαινες αύριο με την καραμπίνα και όποιον πάρει ο χάρος;;;; Δεν νομίζω...
Ουδεμια σχεση με τις 10 εντολες κλπ.
Fabric με την εννοια του κοινου τοπου για την πλειοψηφια του λαου, κοινα ηθη, εθιμα, παραδοσεις κλπ σχετιζομενες με τη θρησκεια. Το πασχα ψηνεις αρνι αν και αθεος, δεν πας στη δουλεια, ουτε λες 'ουστ τελειωμενοι θρησκοληπτοι καναγιες' οταν σε παιρνουν τηλ. στη γιορτη σου να σου ευχηθουν -
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Η κοινωνία στις περισσότερες χώρες έτσι λειτουργεί, στιγματίζει αυτόν που έχει την διαφορετική-ανατρεπτική άποψη, είναι πολύ γεναιότερος όμως αυτός που την υποστηρίζει μέχρι τελευταίας ρανίδος παρά αυτός που ακολουθεί το ρεύμα κρυμμένος και το παίζει επαναστάτης εκεί που τον παίρνει μόνο.
Γιατί πρέπει να κάνει κάποιος επανάσταση απλά και μόνο για να βγάλει το παιδί του το σχολείο;
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Η κοινωνία στις περισσότερες χώρες έτσι λειτουργεί, στιγματίζει αυτόν που έχει την διαφορετική-ανατρεπτική άποψη, είναι πολύ γεναιότερος όμως αυτός που την υποστηρίζει μέχρι τελευταίας ρανίδος παρά αυτός που ακολουθεί το ρεύμα κρυμμένος και το παίζει επαναστάτης εκεί που τον παίρνει μόνο.
Γιατί πρέπει να κάνει κάποιος επανάσταση απλά και μόνο για να βγάλει το παιδί του το σχολείο;
Δεν θα κάνει επανάσταση, θα υποστηρίξει με σθένος τις ιδέες του και μια χαρά θα βγάλει το παιδί του το σχολείο, μάλιστα του δίνεται η δυνατότητα από τον νόμο. Αν δεν θέλει όμως να πάει κόντρα στην πλειοψηφία είναι δικό του πρόβλημα όχι της πλειοψηφίας. Άσε που αν υπάρχουν και άλλοι σαν κι αυτόν και αρχίσουν να εκδηλώνονται μπορεί αυτοί να γίνουν πλειοψηφία μια μέρα.
Είναι πολύ πιθανότερο να ακούσει χιλια δυο για την φάτσα του , το ύψος-βάρος, την ομάδα του κλπ κλπ το παιδί παρά για το ότι δεν παρακολουθεί το μάθημα των θρησκευτικών, μην σου πω θα τον λένε και τυχερό που γλιτώνει μάθημα. -
Αν δεν υπάρχουν; Μια πολιτισμένη κοινωνία προστατεύει τις μειοψηφίες της, εξασφαλίζει ότι η ζωή τους δεν γίνεται αναίτια δύσκολη, ότι δεν πέφτουν θύματα προκατάληψης και μισαλλοδοξίας. Δεν απαιτεί από τους πολίτες (πολύ περισσότερο τα μικρά παιδιά) να γίνουν επαναστάτες για να κερδίσουν τα αυτονόητα.
-
το να πιστεύει ο καθένας σε ότι επιθυμεί είναι αναφαίρετο δικαίωμα.....
σε σχέση με τους συμμαθητές μου μάλλον απολάμβανα τον εκκλησιασμό παρά σχολίαζα και κρυφογελουσα ως παρατηρητής μιας λαογραφικής-θρησκευτικής διαδικασίας.....και αυτή η 'ωριμότητα' πήγαζε από το οικογενειακό περιβάλλον και ειδικά απ τον παππού μου που πάρα την καταγωγή και την εποχή του, περισσότερο ερευνούσε και λιγότερο πίστευε....
εκείνο που με εκνευρίζει αφάνταστα είναι η απύθμενη υποκρισία των κατά δήλωσή πιστών και κατά συνθήκη ΓΤΠ...
συμμετέχω στην ανάσταση ως κοινωνική εκδήλωση και μεταφορά της ελληνικής κουλτούρας στα παιδιά μου....
επισκέπτομαι το Αγ. όρος με το ενδιαφέρον της ιστορικής και αρχιτεκτονικής διαδρομής του, το φυσικό του κάλλος και τις ιδιαίτερες συζητήσεις-αναδρομές με μοναχούς.....μέχρις εκεί .....
η θρησκεια και τα τελετουργικά της συνδιαμορφώνουν τα έθιμα και ως ένα βαθμό τα ήθη αλλά η ηθική δεν χρειάζεται οπωσδήποτε τη θρησκεία για να διδαχθεί-εφαρμοστεί...
πχ. Η λατινική Αμερική που είναι το κάστρο του καθολικισμου....ειναι παράλληλα η πηγή της παραγωγής και διακίνησης των ναρκωτικών...και της υπέρμετρης εγκληματικοτητας....
οι σιιτες με τους σουνιτες αλληλοσφαζονται στο όνομα της ίδιας θρησκείας....κλπ κλπΌσο για το σχολείο ....θα συναινουσα στο μαθημα των θρησκευτικών εάν περιοριζόταν στο ιστορικό ενδιαφέρον των θρησκειών...και όχι στον στιγματισμό αυτός είναι μαζί μας...Ο άλλος όχι....Και στην διδασκαλία τύπου ...Όταν τον παίζεις ο Θεός σε βλέπει.....Και θα σε τιμωρήσει...........ΤΡΕΛΕΝΟΜΑΙ....
-
Αν δεν υπάρχουν; Μια πολιτισμένη κοινωνία προστατεύει τις μειοψηφίες της, εξασφαλίζει ότι η ζωή τους δεν γίνεται αναίτια δύσκολη, ότι δεν πέφτουν θύματα προκατάληψης και μισαλλοδοξίας. Δεν απαιτεί από τους πολίτες (πολύ περισσότερο τα μικρά παιδιά) να γίνουν επαναστάτες για να κερδίσουν τα αυτονόητα.Δεν την προστατεύει όταν της δίνει το δικαίωμα να απέχει από το μάθημα?
Να προστατέψει τα μικρά παιδιά απο ποιόν, τους συμμαθητές τους που ίσως το σχολιάσουν? τον δάσκαλο?
Με τον να ζητήσεις να απαλλαχθεί το παιδί σου από το μάθημα των θρησκευτικών δεν κάνεις επανάσταση, ασκείς ένα δικαίωμα που αποσκοπεί στην προστασία σου ως μειοψηφία. Είναι σωστότερο να καταργηθεί το μάθημα όταν η πλειοψηφία το θέλει? Αν αλλάξει το πράγμα και δεν το θέλει ας καταργηθεί.
Τώρα αν σε ενοχλεί που θα σχολιαστεί αυτή η πράξη από τον κοινωνικό περίγυρο τι να κάνουμε? να το ποινικοποιήσουμε? Έχεις κάποιες απόψεις και τις υποστηρίζεις με ότι αυτό συνεπάγεται. -
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Αν δεν υπάρχουν; Μια πολιτισμένη κοινωνία προστατεύει τις μειοψηφίες της, εξασφαλίζει ότι η ζωή τους δεν γίνεται αναίτια δύσκολη, ότι δεν πέφτουν θύματα προκατάληψης και μισαλλοδοξίας. Δεν απαιτεί από τους πολίτες (πολύ περισσότερο τα μικρά παιδιά) να γίνουν επαναστάτες για να κερδίσουν τα αυτονόητα.
Δεν την προστατεύει όταν της δίνει το δικαίωμα να απέχει από το μάθημα?
Να προστατέψει τα μικρά παιδιά απο ποιόν, τους συμμαθητές τους που ίσως το σχολιάσουν? τον δάσκαλο?
Με τον να ζητήσεις να απαλλαχθεί το παιδί σου από το μάθημα των θρησκευτικών δεν κάνεις επανάσταση, ασκείς ένα δικαίωμα που αποσκοπεί στην προστασία σου ως μειοψηφία. Είναι σωστότερο να καταργηθεί το μάθημα όταν η πλειοψηφία το θέλει? Αν αλλάξει το πράγμα και δεν το θέλει ας καταργηθεί.
Τώρα αν σε ενοχλεί που θα σχολιαστεί αυτή η πράξη από τον κοινωνικό περίγυρο τι να κάνουμε? να το ποινικοποιήσουμε? Έχεις κάποιες απόψεις και τις υποστηρίζεις με ότι αυτό συνεπάγεται.Εχεις την εντυπωση πως αν παω σε δικαστηριο και πω οτι ειμαι αθεος να δωσω πολιτικο ορκο δεν θα υπαρξει καμμια διαφορα με το αν εδινα θρησκευτικο στην αντιμετωπιση μου απο τον/τους δικαστες?
Για το μπολντ, ξερεις οτι αυτο που λες αφορα προσωπικα πιστευω του καθε ανθρωπου οπως τι ομαδα ειναι, τι κομμα ψηφιζει, ποιο φαγητο προτιμα κτλ?
Αν ναι, γιατι λες, με ο,τι αυτο συνεπαγεται?
Ποιος σου ειπε οτι πρεπει να δωσει λογο καποιος για αυτα που πιστευει? Και μαλιστα να συνεπαγεται κατι? -
Ο χρήστης vice246 έγραψε:
το να πιστεύει ο καθένας σε ότι επιθυμεί είναι αναφαίρετο δικαίωμα.....
σε σχέση με τους συμμαθητές μου μάλλον απολάμβανα τον εκκλησιασμό παρά σχολίαζα και κρυφογελουσα ως παρατηρητής μιας λαογραφικής-θρησκευτικής διαδικασίας.....και αυτή η 'ωριμότητα' πήγαζε από το οικογενειακό περιβάλλον και ειδικά απ τον παππού μου που πάρα την καταγωγή και την εποχή του, περισσότερο ερευνούσε και λιγότερο πίστευε....
εκείνο που με εκνευρίζει αφάνταστα είναι η απύθμενη υποκρισία των κατά δήλωσή πιστών και κατά συνθήκη ΓΤΠ...
συμμετέχω στην ανάσταση ως κοινωνική εκδήλωση και μεταφορά της ελληνικής κουλτούρας στα παιδιά μου....
επισκέπτομαι το Αγ. όρος με το ενδιαφέρον της ιστορικής και αρχιτεκτονικής διαδρομής του, το φυσικό του κάλλος και τις ιδιαίτερες συζητήσεις-αναδρομές με μοναχούς.....μέχρις εκεί .....
η θρησκεια και τα τελετουργικά της συνδιαμορφώνουν τα έθιμα και ως ένα βαθμό τα ήθη αλλά η ηθική δεν χρειάζεται οπωσδήποτε τη θρησκεία για να διδαχθεί-εφαρμοστεί...
πχ. Η λατινική Αμερική που είναι το κάστρο του καθολικισμου....ειναι παράλληλα η πηγή της παραγωγής και διακίνησης των ναρκωτικών...και της υπέρμετρης εγκληματικοτητας....
οι σιιτες με τους σουνιτες αλληλοσφαζονται στο όνομα της ίδιας θρησκείας....κλπ κλπΌσο για το σχολείο ....θα συναινουσα στο μαθημα των θρησκευτικών εάν περιοριζόταν στο ιστορικό ενδιαφέρον των θρησκειών...και όχι στον στιγματισμό αυτός είναι μαζί μας...Ο άλλος όχι....Και στην διδασκαλία τύπου ...Όταν τον παίζεις ο Θεός σε βλέπει.....Και θα σε τιμωρήσει...........ΤΡΕΛΕΝΟΜΑΙ....
Οι Ιεχωβαδες εχουν και σχετικο βιντεο για κωφαλαλους, εχω κλαψει:
Εγω διαπιστωσα απο μικρος (υποθετω και εσυ το ιδιο) οτι ο Θεος δεν σε τιμωρει οταν τον παιζεις
-
Δεν είναι τόσο απλό. Δεν μπορεί το παιδάκι να μπει στην τάξη και να δηλώσει απλά ότι δεν θα λάβει μέρος στο μάθημα χωρίς απουσία. Πρέπει να προηγηθεί πόλεμος του γονέα με την γραφειοκρατία του σχολείου και ακόμα και έτσι πολλές φορές οι καθηγητές αγνοούν επίτηδες την δεδηλωμένη επιθυμία τους (είχε αναφερθεί σε αυτό το νήμα περίπτωση στην οποία ο καθηγητής επέμενε το παιδί να πάρει μέρος στο μάθημα). Με την πρωινή προσευχή τι γίνεται; Μπορεί το παιδί απλά να κάτσει πιο πέρα στο προαύλιο χωρίς να στοχοποιηθεί;
Στην Ελλάδα υποτίθεται ότι υπάρχει ανεξιθρησκία. Το τι σημαίνει αυτό όταν είναι ουσιαστικά υποχρεωτική η κατήχηση μιας συγκεκριμένης θρησκείας και η προσταγή στα έθιμα της στα σχολεία είναι άξιο απορίας.
Και κάτι που κακώς δεν σχολίασα πριν:
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Είναι σωστότερο να καταργηθεί το μάθημα όταν η πλειοψηφία το θέλει? Αν αλλάξει το πράγμα και δεν το θέλει ας καταργηθεί.
Τώρα αν σε ενοχλεί που θα σχολιαστεί αυτή η πράξη από τον κοινωνικό περίγυρο τι να κάνουμε? να το ποινικοποιήσουμε? Έχεις κάποιες απόψεις και τις υποστηρίζεις με ότι αυτό συνεπάγεται.Αυτό που ξεχωρίζει τις πολιτισμένες κοινωνίες από τα τριτοκοσμικά θεοκρατικά (και μη) καθεστώτα είναι όταν το κράτος δεν επιτρέπει την καταπίεση των μειοψηφιών από τις πλειοψηφίες. Όπως είναι στραβή η στοχοποίηση των παιδιών των άθεων τώρα στην Ελλάδα, έτσι ήταν στραβή και η στοχοποίηση των παιδιών των πιστών στην Σοβιετική Ένωση.
-
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
Τώρα αν σε ενοχλεί που θα σχολιαστεί αυτή η πράξη από τον κοινωνικό περίγυρο τι να κάνουμε? να το ποινικοποιήσουμε? Έχεις κάποιες απόψεις και τις υποστηρίζεις με ότι αυτό συνεπάγεται.Εχεις την εντυπωση πως αν παω σε δικαστηριο και πω οτι ειμαι αθεος να δωσω πολιτικο ορκο δεν θα υπαρξει καμμια διαφορα με το αν εδινα θρησκευτικο στην αντιμετωπιση μου απο τον/τους δικαστες?
Για το μπολντ, ξερεις οτι αυτο που λες αφορα προσωπικα πιστευω του καθε ανθρωπου οπως τι ομαδα ειναι, τι κομμα ψηφιζει, ποιο φαγητο προτιμα κτλ?
Ποιος σου ειπε οτι πρεπει να δωσει λογο καποιος για αυτα που πιστευει? Και μαλιστα να συνεπαγεται κατι?Ολες οι ενεργειες εχουν μια αντιδραση. Οτι γρφουμε εδω πχ, ειτε γραφουμε σοβαρα ειτε οχι, περναει απο το κοσκινο των υπολοιπων που ειτε συμφωνουν ειτε διαφωνουν, ειτε επικροτουν, ειτε βριζουν κλπ. Το ποια θα ειναι αυτη η αντιδραση, εξαρταται και απο την ενεργεια (ποσο 'κεντριζει' σε ελλειψη καλυτερης λεξης), οσο και απο τους γυρω.
Εφοσον αποφασιζεις λοιπον οτι θα βγαλεις το παιδι απο τα Θρησκευτικα γιατι ετσι πιστευεις οτι ειναι το σωστο, γιατι πρεπει να μη 'στην πουν' (ας πουμε) , ή πιο ήπια 'να μη το συζητησουν' οι αλλοι γονεις που εχουν διαφορετικη αποψη?
Ειναι λιγακι η φαση Αυγουστος Κορτω, αν βγεις και φωναζεις δυνατα 'γουσταρω να ρουφαω ωλές' και να εχεις την ΑΠΑΙΤΗΣΗ να μη σε φωναζουν λουγκρα/τρελλη στο δρομο, παρ' οτι ξερεις οτι γενικα τετοιες εξαρσεις η κοινωνια ακομα δε τις σηκωνει, ενω αν κανεις το ιδιο χωρις να το βροντοφωναζεις, οπως καποιες αλλες χιλιαδες, τελικα δε θα ασχοληθει κανεις και ας το ξερουν όλοι, επειδη ειναι μερος της κοινωνιας πλεον και κανεις δε σοκαρεται.
@Λαππας
πιστευεις οτι εχουμε θεοκρατικο καθεστως???? -
Θοδωρη, δεν χωραει κουβεντα για τετοια θεματα, ουτε να στην πουν ουτε τιποτα.
Δεν εχουν σχεση οι αποψεις αλλων για προσωπικες πεποιθησεις.Εναι δυνατον να εγκαλεσεις καποιον γιατι ειναι θρησκος, αθεος, ολυμπιακος, η δεν του αρεσουν οι Mercedes?
-
Δεν εχουν σχεση οι αποψεις αλλων για προσωπικες πεποιθησεις.Εναι δυνατον να εγκαλεσεις καποιον γιατι ειναι θρησκος, αθεος, ολυμπιακος, η δεν του αρεσουν οι Mercedes?
ΝΑΙ, ειναι. Καθε μερα γινεται, και εδω, και εξω. Διαβασε παραπισω εδω να δεις τι σουρνουν του crektis που δηλωνει σουπερ πιστος, προσωπικη πεποιθηση ηταν του Γιωτοπουλου να βαψει ροζ τι σκατα χρωμα ειχε βαψει το σπιτι στους Λειψους, σε αντιθεση με ολους τους αλλους, και ηθελαν να τον φανε για καιρο, του κανανε μηνυσεις κλπ.
Μεταξυ των 2 μας μας μπορει να μη συμβαινει αυτο, αλλα δεν ειμαστε μοναχοι, ειδικα τα παιδια ξερεις οτι ειναι ατεγκτοι κριτες και δεν ξεχωριζουν γκριζα, μονο ασπρο μαυρο: Ολυμπιακος=καλος, ΠΑναθηναικος=κουρελας και τελος (μαλλον στη γειτονια σου παει αναποδα ). Τεσπα, αν ο γιος μου σταματησει καποια φαση τα Θρησκευτικα, ο δικος σου (παραδειγμα) δε θα 'σεβαστει την αποφαση του' και τετοια μεγαλιστικα και πολιτισμενα που λεμε εδω, κατα πασα πιθανοτητα θα του πει 'ρε δεν αγαπας το Χριστουλη εισαι κακος' και θα πλακωθουν.
Σε διαφορετικο επιπεδο πιθανα θα γινει το ιδιο με τους γονεις. Απ το να σε πιασει ενας πιο κοντινος και να σου πει 'ρε Νικο, τι τον εβγαλες τωρα απο το μαθημα μωρε τον στοχοποιεις', με ολη την καλη και φιλικη προαίρεση, μεχρι να βγει μπροστα ο τελειωμενος και να πει 'ουυυυυ αθεοι πατησαν στο σχολειο μας, να μαζεψουμε υπογραφες να τους διωξουμε' και να γινει Κούγκι.
-
Αν ο crektis δεν εγραφε με υφος' εγω τα ξερω ολα, θα σαπισετε στην κολαση απιστοι' δεν θα ειχε γινει τιποτα.
Ακριβως για αυτα που λες δεν θελω το μαθημα των θρησκευτικων στο σχολειο.
Απο το να τσακωθω με καποιους προτιμω το υπουργειο να αφαιρεσει ενα μαθημα που δεν προσφερει κατι στα παιδια.
Επειδη κανεις δεν εγινε πιστος απο ενα μαθημα, καλυτερα να ειναι στο χερι της οικογενειας αυτο και οχι στο κρατος.
Αλλιως να βαλουμε μαθημα για την σωστη ομαδα, το σωστο κομμα κλπ.
Το ιδιο ειναι και επειδη αυτα ειναι αδιανοητα, το ιδιο αδιανοητο ειναι το μαθημα των θρησκευτικων στα σχολεια. -
Αν ο crektis δεν εγραφε με υφος' εγω τα ξερω ολα, θα σαπισετε στην κολαση απιστοι' δεν θα ειχε γινει τιποτα.ΜΑ ετσι πιτευει ο ανθρωπος και ειναι προσωπικο του θεμα, δε θα επρεπε να του τη λενε...
Ακριβως για αυτα που λες δεν θελω το μαθημα των θρησκευτικων στο σχολειο.
Απο το να τσακωθω με καποιους προτιμω το υπουργειο να αφαιρεσει ενα μαθημα που δεν προσφερει κατι στα παιδια.
Επειδη κανεις δεν εγινε πιστος απο ενα μαθημα, καλυτερα να ειναι στο χερι της οικογενειας αυτο και οχι στο κρατος.
Αλλιως να βαλουμε μαθημα για την σωστη ομαδα, το σωστο κομμα κλπ.
Το ιδιο ειναι και επειδη αυτα ειναι αδιανοητα, το ιδιο αδιανοητο ειναι το μαθημα των θρησκευτικων στα σχολεια.Μα ετσι πιστευει ο ανθρωπος και ειναι προσωπικο του θεμα, δε θα επρεπε να του τη λενε...
ουτε του κυρ αντωνη αντιστοιχα, κλπ. Αφου οι αποψεις του καθενα δεν πρεπει να συζητουνταιΚαπως σαν τον crektis εδω, φανταζει ο 'βγαζω το παιδι απο τα θρησκευτικα' γονιος στο σχολειο, πιθανα.
Οσο για το μαθημα, οταν η πλεοψηφια το θελησει, θα βγει ή θα υποβαθμστει περεταιρω. -
Ποιος σου ειπε οτι πρεπει να δωσει λογο καποιος για αυτα που πιστευει? Και μαλιστα να συνεπαγεται κατι?Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση αλλά το παράδειγμα είναι λάθος, γιατί οι δικαστές εφαρμόζουν-μεταφράζουν τον νόμο, αν ο άλλος δεν είναι σωστός επαγγελματίας μπορεί να κάνει ότι θέλει κι ας κάνεις και μετάνοιες μπροστά στην έδρα.
Φυσικά και αφορά προσωπικά τον καθένα, δεν είπα ότι πρέπει να δώσει λόγο, ίσα ίσα λέω ότι πρέπει να υποστηρίζει τις απόψεις του με τις πράξεις του εφόσον τις θεωρεί σωστές. Αν αυτό συνεπάγεται να γίνει δέκτης επικριτικών σχολίων από τον κοινωνικό περίγυρο δεν θα πρέπει να τον ενδιαφέρει, ή υποστηρίζεις τα πιστεύω σου ή κάνεις την κότα και τα υποστηρίζεις μεταξύ φίλων μόνο για να δείξεις πόσο γαμάτος είσαι, δηλαδή απόψεις γιαλαντζί.
-
Συμφωνώ στο ότι δεν είναι δυνατόν να εγκαλέσεις κάποιον γιατί είναι άθεος,ούτε γιατί είναι gay, ούτε γιατί είναι μαύρος , ούτε...ούτε.
Ας επιστρέψουμε τώρα στο τι γίνεται στην πραγματικότητα....αν είσαι κάτι το διαφορετικό έχεις μεγάλες πιθανότητες να φας κράξιμο. Φαντάζομαι σε κανέναν δεν αρέσει, ούτε σε μένα, αλλά τι να κάνουμε, τέτοια σκατοκοινωνία είμαστε, το θέμα είναι πως αντιστεκόμαστε σε αυτό.
-
Δεν είναι τόσο απλό. Δεν μπορεί το παιδάκι να μπει στην τάξη και να δηλώσει απλά ότι δεν θα λάβει μέρος στο μάθημα χωρίς απουσία. Πρέπει να προηγηθεί πόλεμος του γονέα με την γραφειοκρατία του σχολείου και ακόμα και έτσι πολλές φορές οι καθηγητές αγνοούν επίτηδες την δεδηλωμένη επιθυμία τους (είχε αναφερθεί σε αυτό το νήμα περίπτωση στην οποία ο καθηγητής επέμενε το παιδί να πάρει μέρος στο μάθημα). Με την πρωινή προσευχή τι γίνεται; Μπορεί το παιδί απλά να κάτσει πιο πέρα στο προαύλιο χωρίς να στοχοποιηθεί;Στην Ελλάδα υποτίθεται ότι υπάρχει ανεξιθρησκία. Το τι σημαίνει αυτό όταν είναι ουσιαστικά υποχρεωτική η κατήχηση μιας συγκεκριμένης θρησκείας και η προσταγή στα έθιμα της στα σχολεία είναι άξιο απορίας.
Και κάτι που κακώς δεν σχολίασα πριν:
Είναι σωστότερο να καταργηθεί το μάθημα όταν η πλειοψηφία το θέλει? Αν αλλάξει το πράγμα και δεν το θέλει ας καταργηθεί.
Τώρα αν σε ενοχλεί που θα σχολιαστεί αυτή η πράξη από τον κοινωνικό περίγυρο τι να κάνουμε? να το ποινικοποιήσουμε? Έχεις κάποιες απόψεις και τις υποστηρίζεις με ότι αυτό συνεπάγεται.Αυτό που ξεχωρίζει τις πολιτισμένες κοινωνίες από τα τριτοκοσμικά θεοκρατικά (και μη) καθεστώτα είναι όταν το κράτος δεν επιτρέπει την καταπίεση των μειοψηφιών από τις πλειοψηφίες. Όπως είναι στραβή η στοχοποίηση των παιδιών των άθεων τώρα στην Ελλάδα, έτσι ήταν στραβή και η στοχοποίηση των παιδιών των πιστών στην Σοβιετική Ένωση.
Το παιδί θα στοχοποιηθεί ΚΑΙ θα στοχοποιήσει για δεκάδες άλλα πράγματα στην διάρκεια του σχολικού του βίου, το αν θα παρακολουθεί την προσευχή (μπορεί π.χ να πηγαίνει 10λεπτά αργότερα στο σχολείο) ή τα θρησκευτικά στο σχολείο είναι το μικρότερο του πρόβλημα. Εξάλλου εφόσον ο γονιός θεωρεί ότι όλα αυτά τον προσβάλλουν πρέπει να ακολουθήσει την συνείδηση του. Άλλωστε δεν είναι το σχολείο που θα τα στοχοποιήσει, αν στοχοποιηθούν, αλλά ο κοινωνικός περίγυρος, και σε αυτό δεν φταίνε τα θρησκευτικά και η προσευχή.
Υπάρχει ανεξιθρησκεία, έχει χριστιανούς (διαφόρων δογμάτων), μουσουλμάνους, βουδιστές, τα πάντα και μάλιστα κάνουν τις θρησκευτικές τους τελετές ελεύθερ, η επίσημη θρησκεία του κράτους όμως είναι ο χριστιανισμός και με βάση αυτό έχουν οριστεί κάποια πράγματα. Στο χέρι του πληθυσμού είναι να τα αλλάξει αν δεν θέλει τον χριστιανισμό....δεν βλέπω τέτοιο ρεύμα όμως, τουλάχιστον προς το παρόν.
Στις πολιτισμένες κοινωνίες βάζεις και τις ευρωπαικές που π.χ απαγόρευσαν την μαντήλα στους Μουσουλμάνους? ενώ δεν διδάσκουν θρησκευτικά και δεν κάνουν προσευχή π.χ? καταπληκτική ανεξιθρησκεία και μη προσβολή-στοχοποίηση των μειοψηφιών κατά τα άλλα.
Τι δημοκρατικότερο από το να σου δίνει την δυνατότητα το κράτος να απέχεις από τελετές που δεν συνάδουν με τα πιστεύω σου? Θεωρείς ποιο σωστό να καταργηθούν επειδή μια μειοψηφία προσβάλεται? Αν το 90% των παιδιών στο σχολείο δηλώνουν χριστιανοί δεν θα είναι καταπίεση να τους αφαιρέσεις τα θρησκευτικά ή την προσευχή ή τον εκκλησιασμό? Δηλαδή πως γίνεται αυτή η καταπίεση να είναι μόνο one way? -
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση αλλά το παράδειγμα είναι λάθος, γιατί οι δικαστές εφαρμόζουν-μεταφράζουν τον νόμο, αν ο άλλος δεν είναι σωστός επαγγελματίας μπορεί να κάνει ότι θέλει κι ας κάνεις και μετάνοιες μπροστά στην έδρα.
Φυσικά και αφορά προσωπικά τον καθένα, δεν είπα ότι πρέπει να δώσει λόγο, ίσα ίσα λέω ότι πρέπει να υποστηρίζει τις απόψεις του με τις πράξεις του εφόσον τις θεωρεί σωστές. Αν αυτό συνεπάγεται να γίνει δέκτης επικριτικών σχολίων από τον κοινωνικό περίγυρο δεν θα πρέπει να τον ενδιαφέρει, ή υποστηρίζεις τα πιστεύω σου ή κάνεις την κότα και τα υποστηρίζεις μεταξύ φίλων μόνο για να δείξεις πόσο γαμάτος είσαι, δηλαδή απόψεις γιαλαντζί.
Και καπου στην μεταφραση του νομου πιθανα να χασεις το δικιο σου, αν ο δικαστης ειναι θρησκος.
Εδω ομως μιλαμε για το παιδι μου, οχι για εμενα. Το παιδι μου μπορει μια χαρα να επιλεξει να πιστευει στον θεο ανεξαρτητα απο ο,τι του πω εγω. Εχει και μαμα που πιστευει.
Θελω να εχει ελευθερη βουληση και το διαπαιδαγωγω με αυτον τον τροπο. Για ποιο λογο να το κριτικαρουν λοιπον?
Αφου σε μερικα χρονια μπορει να επιλεξει αλλιως?Οταν παντρευτηκα το εκανα με θρησκευτικο γιατι το ηθελε η συζυγος.
Για εμενα δεν ειχε καμια διαφορα, οταν τελειωσε το μυστηριο καναμε να φυγουμε να παμε για τις χαιρετουρες και με κραταει ο παπας απο το χερι λεγοντας 'δεν υπογραψατε το χαρτι και χωρις υπογραφη δεν ειναι εγκυρος ο γαμος'.
Γελασα και υπογραψα, κλεινοντας το ματι στην συζυγο.
Για το κρατος μετραγε μονο η υπογραφη. -
Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση αλλά το παράδειγμα είναι λάθος, γιατί οι δικαστές εφαρμόζουν-μεταφράζουν τον νόμο, αν ο άλλος δεν είναι σωστός επαγγελματίας μπορεί να κάνει ότι θέλει κι ας κάνεις και μετάνοιες μπροστά στην έδρα.
Και καπου στην μεταφραση του νομου πιθανα να χασεις το δικιο σου, αν ο δικαστης ειναι θρησκος.
Εδω ομως μιλαμε για το παιδι μου, οχι για εμενα. Το παιδι μου μπορει μια χαρα να επιλεξει να πιστευει στον θεο ανεξαρτητα απο ο,τι του πω εγω. Εχει και μαμα που πιστευει.
Θελω να εχει ελευθερη βουληση και το διαπαιδαγωγω με αυτον τον τροπο. Για ποιο λογο να το κριτικαρουν λοιπον?
Αφου σε μερικα χρονια μπορει να επιλεξει αλλιως?Οταν παντρευτηκα το εκανα με θρησκευτικο γιατι το ηθελε η συζυγος.
Για εμενα δεν ειχε καμια διαφορα, οταν τελειωσε το μυστηριο καναμε να φυγουμε να παμε για τις χαιρετουρες και με κραταει ο παπας απο το χερι λεγοντας 'δεν υπογραψατε το χαρτι και χωρις υπογραφη δεν ειναι εγκυρος ο γαμος'.
Για το κρατος μετραγε μονο η υπογραφη.Δεν σου λέω ότι δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, το ίδιο θα συνέβαινε αν είχες παρενοχλήσει κάποια και ο δικαστής ήταν γυναίκα, μιλάμε για κακούς επαγγελματίες όμως που βάζουν την προσωπική άποψη πάνω απο την επαγγελματική.
Άρα δεν υπάρχει λόγος να γίνεται τόσο ντόρος για τα θρησκευτικά στο σχολείο, αφού ούτως ή άλλως το παιδί στα 15-16 θα αρχίσει να βρίσκει τον δρόμο του μόνο του. Αυτό είπε και ο trident και το ενίσχυσα κι εγώ λέγοντας ότι όποιος θέλει σοι και καλά το παιδί να είναι 'άθεο' - 'άθρησκο' μέχρι τότε να το απαλλάξει από τα θρησκευτικά κλπ και να το μάθει να υποστηρίζει την άποψη του και να υπομένει πιθανή στοχοποίηση λόγω αυτής, μόνο καλό θα του κάνει.
Δεν θεωρείς άδικο να στερηθούν τα υπόλοιπα παιδιά που οι γονείς τους θέλουν να μάθουν θρησκευτικά το μάθημα γιατί μια ισχνή μειοψηφία δεν θέλει να έχει το θάρρος της γνώμης της?Εγώ είμαι καλύτερος......έχω κάνει μόνο πολιτικό
-
Για το κρατος μετραγε μονο η υπογραφη.Βρε Νικο καλε μου ετσι ειναι η ποϋτανα η κοινωνια. Θα στην πουν, θα πεις, θα προσπαθησει να μην λειτουργεις με τον οχλο αν δεν πιστευεις αυτο που κανει ο οχλος και θα πορευτεις οπως καταλαβαινεις και μπορεις. Αυτο ομως δεν συνεπαγεται οτι θα σε αφησουν ησυχο, ισως ειναι ευκαιρια και για ενα πρωιμο μαθημα και για το παιδι, οτι ο κοσμος γυρω ειναι ψιλομαλακας.
Αφου το ζεις το παραδειγμα: Δεν ηθελες εκκλησια, ήθελε εκκλησια, καποιος επρεπε να κανει πισω, για να πατε μπροστα. Μπορει να το θεωρησες μικρη ή ανουσια παραχωρηση, ξερω ομως τυπο που δεν μπηκε στην εκκλησια στα βαφτισια του παιδιου του 'γιατι ειναι το οπιο του λαου'. Ακομα και 'συντροφοι στον αγωνα' του ειπαν 'ελεος βρε μαλακα' και αυτος τελικα ανενδοτος.
Τελικα εκανες τελετη για όποιο λογο. Εγω, που φαινομαι εδω προστατης της θρησκειας, ΔΕΝ εκανα πολιτικο γαμο. Αντιστοιχα λοιπον, μπορεις να μη μπεις στη διαδικασια να θεωρησεις σουπερ θεμα το αν κανει θρησκευτικα το πιτσιρικι, και να μη τρεξει τσάϊ, ή να μπεις στη διαδικασια και να περιμενεις μαι γκριναικαι απο τη συζυγο και απο τον περιγυρο, ειδικ ααν ειναι το μοναδικο, αμα ειναι και αλλα 5 κατι παει και ερχεται. Η πλακα ειναι οτι μονο εσυ και o vice εχετε παιδια (ετσι νομιζω) και το ζειτε πραγματικα το θεμα, οι υπολοιποι σχολιαστες ειμαστε armchair generals, παει η θεωρια συννεφο.
Περί εκκλησίας [#3]