Ο χρήστης markvag έγραψε:
Θυμαμαι μας κανουν μαθημα περι αλλων θρησκειων και στο Γυμνασιο, ειδικα στο Λυκειο απλα λυναμε σταυρολεξα, ηταν και θεμα καθηγητων βεβαια, λιγοι ηταν ικανοι να μας κρατησουν το ενδιαφερον, ειδικα ενας στη 2α Γυμνασιου, που το αγαπουσε το θεμα του και δε βαριοταν, ακομα και οι μαλακες στην ταξη εκανα ησυχια και ακουγαν, συμμετειχαν με ρωτησεις κλπ. Δε νομιζω κανεις να ειχε αντιρρηση σε ενα μαθημα περι θρησκειων. Εγω προσωπικα θα το προτιμουσα εναντι της παπαγαλιας, χρειαζεται ομως καθηγητες με αρχιδια, οχι τεμπεληδες απο επετηριδα.
Προφανέστατα, δεν κατάλαβες τι είπα. Τη στιγμή που υπάρχει μάθημα που λέγεται ελληνορθόδοξη παιδεία (ή κάπως έτσι), το θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει άνθρωπος που να υποστηρίζει, έστω και αστεία, πως στα σχολεία μας δεν γίνεται κατήχηση και προσυλητισμός. Το επιχείρημά μου πήγαινε ως εξής: Λες πως δεν σε πειράζει το συγκεκριμένο μάθημα, γιατί ούτως ή άλλως δεν επηρρεάζει κανέναν στην μετέπειτα ζωή του => απαντάω εγώ λοιπόν ότι προφανώς αν αύριο το συγκεκριμένο μάθημα αντικατασταθεί με ένα άλλο που θα εκθειάζει την αθεΐα ή κάποια άλλη θρησκεία (ή θα την επιβάλλει επί ποινή κοψίματος στο μάθημα ή μεταθανάτιας αγωνίας ή κάποια παρόμοια μαλακία σε παιδιά ) και πάλι προφανώς δεν θα σε πειράξει.
Με την ίδια λογική φαντάζομαι ότι θα είσαι ΟΚ με ένα μάθημα του στυλ 'γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε στο στρατό' μιας και δεν θα επηρρεάσει και κανέναν...
Αλήθεια, γιατί άραγε στέλνουμε τα παιδιά μας σχολείο, μιας και δεν τα επηρρεάζει και τίποτα εκεί μέσα;;;
Επιπλέον, το να μου συγκρίνεις ένα μάθημα κατήχησης με ένα μάθημα που απλά παρουσιάζει κάποιες από τις πιο δημοφιλείς θρησκείες είναι σαν να μου συγκρίνεις πορτοκάλια με αυτοκίνητα με το επιχείρημα ότι και τα δύο είναι φτιαγμένα από μόρια...
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή σου την παρατήρηση τη στηρίζεις σε ένα δείγμα 10-20 ατόμων κάτι το οποίο στατιστικώς είναι γελοίο το λιγότερο...
**Αυτο περι ποινης κοψιματος, δε γνωριζω αν υπαρχει, το γνωριζεις εσυ? Πανω σε τι δειγμα? Εχεις μεγαλυτερο δειγμα απο τα '10-20 ατομα'? (ως δειγμα δικο μου υποθετω πως εννοεις την ταξη μου στο σχολειο, αν οχι, εξηγησε τι εννοεις).
To Συνταγμα αναφερει την επισημη θρησκεια του Κρατους. Το Υπουργειο παιδειας αντιστοιχα (το αντρο του Λενινισμου κατα Coyot, lol) βγαζει καποια ύλη. Μεχρι αυτο να αλλαξει, και εφοσον προσωπικα δε με ενοχλει, και σιγουρα και πολλους άλλους, δεν βλεπω κανενα λογο να θελω να αλλαξει.
Το οτι ειναι μαθημα κατηχησης, ειναι προσωπικη σου αποψη, ή και καποιων αλλων. Υπαρχουν αντιστοιχα αλλοι που το θεωρουν σουπερ απαραιτητο, ή αλλοι σαν και εμενα που θεωρουν οτι καλο ειναι να υπαρχει (ανεφερα βεβαια τον τροπο που θα το θεωρουσα σωστοτερο απο το σημερινο, (οχι πχ η τελειωμενη παπαγαλια για τα σκευη της Θειας Κοινωνιας ή των βιβλιων της Παλαιας Διαθηκης που υπεστην καποια στιγμη, αλλα περισσοτερο διαλεκτικο περι θρησκειων). Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι το μαθημα ως έχει, δεν ειναι κατηχηση. Η κατηχηση χρειαζεται πομπο και δεκτη. Ακομα και οι πομποι να υπαρχουν (οπως εσυ αντιλαμβανεσαι το μάθημα), δεν ειναι τοσο ηλιθια τα παιδια να κανουν τους δεκτες χωρις καθολου επεξεργασια, ειδικα τωρα που εχουν πολλαπλασιους τροπους να ενημερωθουν και να επικοινωνησουν για όποιο θέμα, απο την εποχη τη δικη μου (μας). Εκ του αποτελεσματος θεωρω πως δεν υπαρχει φοβος να γινει το παιδι σου Χριστιανος.
Ακομα και περι Στρατου, αν θελει καποιος υπαρχει αφθονο υλικο για να ασχοληθει. Και εκει υπαρχει η επιλογη να κανει καποιος ή οχι θητεια, (κακως για εμενα, το θεωρω υποχρεωση). **
α) Για τα ''παραμυθια της εποχης του χαλκου', υπαρχει η δυνατοτητα να ζητησει ο καθενας απαλλαγη για το σπλαχνο του, μπορει να το κανει και να μη τα ακουσει καθολου τα παραμυθια ή β)να μπει σε vice mode και να εξηγει ο ιδιος στο παιδι οτι θεωρει οτι ειναι σωστο να πιστευει.
α) Να φανταστώ ότι δεν έχεις δει τι εστί απαλλαγή. Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια. Πολύ κακό και ακόμα χειρότερο που το επίσημο ελ κράτος αναγκάζει μία σημαντική μερίδα των πολιτών του σε αυτή τη διάκριση.
**
Δεν τους αναγκαζει το κρατος, μονοι τους επιλεγουν να βαλουν τα παιδια τους στη διαδικασια, επειδη έτσι πιστευουν οτι πρεπει να κανουν. Το γεγονος οτι υπαρχει η διαδικασια απαλλαγης, ειναι για εμενα σημαντικο βημα μπροστα, εφοσον εγω δεν ειχα τετοια δυνατοτητα. Ισως ειναι όσο σημαντικο ειναι για εσενα να μην κανει το παιδι σου Θρησκευτικα, ο καθενας κρινει με τα δικα του μετρα βεβαια. Ψωριαρης ξεψωριαρης, ειναι για ελαχιστες ωρες την εβδομαδα. Εσυ αποφασιζεις.
Πόσο 'σημαντικη' ειναι αυτη η 'μεριδα πολιτων' που λες? Ειναι πλειοψηφια? Τι ποσοστα απαλλαγων εχουμε?. **
β) Αυτό εννοείται πως θα γίνει και φυσικά όχι μόνο με τα θρησκευτικά, αλλά και με άλλα μαθήματα, αλλά και συμπεριφορές. Η εκπαίδευση των παιδιών μου είναι πολύ σημαντική για να την αφήσω αποκλειστικά στα χέρια της μπανανίας μας...
Και πολυ καλα θα κανεις να εισαι κοντα στο παιδι σου και να μη το αφησεις στον αυτόματο, δε νομιζω να περιμενεις εμενα να στο πω. Μια μικρη παγιδα εδω ισως ειναι να νομιζεις οτι τα ξερεις ολα καλυτερα απο ολους, αλλα παλι, διαβαζοντάς σε δεν το νομιζω, και επισης, δικο σου ειναι το παιδι.
Για την έκφραση σε εισαγωγικά, μπορείς παρακαλώ να μου δείξεις ποιο είναι το λάθος;;;
Αν εννοεις τα παραμυθια της εποχης του χαλκου, μπηκαν σε '' για να μη κανω quote ολη την παραγραφο. Αν καταλαβα λαθος, πες
Ποιος ο λογος να υποχρεωσει και ολους τους αλλους σε αναγκαστικη απαλλαγη επειδη το θελουν 5 μπαμπαδες σε καθε ταξη?
O ρόλος του κράτους είναι να προστατεύει τους πολίτες του και ιδίως αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας. Είναι πιστεύω λογικό ότι η πλειοψηφία δεν έχει ανάγκη προστασίας, αλλά η μειοψηφία. Επιπλέον, ο ρόλος του σχολείου δεν είναι ο προσυλητισμός και ο διαχωρισμός των μαθητών σε 'καλούς' (δηλαδή χριστιανούς ορθόδοξους) και 'κακούς' (μη χριστιανούς ορθόδοξους). Ο ρόλος του σχολείου είναι να παρέχει κάποιες γνώσεις στα παιδιά και να τα προετοιμάσει για την ενήλική ζωή τους (χωρίς να ξεχνάμε βέβαια και τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης). Το σχολείο ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Αν υπήρχε μάθημα 'γιατί πρέπει να ψηφίσετε ΝΔ' φαντάζομαι ότι θα σε ενοχλούσε.
Για να μην αρχίσω με τις καθημερινές προσευχές, τους εκκλησιασμούς, τους αγιασμούς, και λοιπές τελετές.
**Επιμενω πως για εμενα αυτα δεν ειναι προσυλητισμος, εκ του αποτελεσματος. Ξερεις κανενα που 'επαθε Χριστιανισμο' απο το σχολειο? Αν ξερεις καποιον τετοιας συνομοταξιας, ειναι 99,99% οτι επαιζε στο σπιτι το βαρυ indoctrination και το σχολειο ηταν φυσικη συνεχεια, ακομα και FSM να διδασκαν, τον Αη Γιώργη θα προσκυναγε. Ο καθενας οτι νομιζει βεβαια. Οσο για την 'προστασια της μειοψηφιας' σορρυ, δημοκρατια εχουμε, οτι πουν οι πολλοι. Δεν μιλαμε δα και για αναγη προστασιας για αναπηρους ή νεφροπαθεις ή παραπληγικους. Αν ειναι ετσι, προτεινω να 'προστατεψουμε' και οσους δε θελουν να πανε στρατο 'γιατι ετσι γουσταρουν' ή οσους φονιαδες 'δεν τους αρεσει η στενη'. **
α) Τονιζω πως εμεις που 'μας κανανε κατηχηση' ( β)ειναι γαματο να το λενε κομμουνιστες αυτο με βδελυγμια, τη στιγμη που τα επισημα οργανα του κομματος τους κανουν 'καθοδηγηση' ), εκκλησιασμους κλπ, δεν καταληξαμε να σταυροκοπιομαστε ολημερις. γ)Καλως ή κακως επισης, η θρησκεια παραμενει σε μεγαλο βαθμο το fabric της κοινωνιας. Γιατι να το σκισει κανεις, εφοσον μεχρι στιγμης δεν υπαρχει πραγματικο κερδος παρα μονο η επιβολη των πολιτικων πιστευω μιας μειονοτητας σε ολους τους υπολοιπους?
α) Εμείς που βρισκόμαστε εδώ δεν είμαστε σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας. Και επαναλαμβάνω, είναι θέμα δημοκρατίας και ισότητας των πολιτών, καθώς και του ρόλου του κράτους και του σχολείου. Εγώ σιχαίνομαι ένα κράτος που μου υποδεικνύει τι να σκέφτομαι και να πιστεύω!
Εγω πιστευω το αναποδο. Εχουμε και νορμαλ, και ησυχους, και θορυβωδεις και μαλακες και αθεους και χριστιανους και γονεις και ακληρους και μεγαλους και μικρους και κατοικους ελλαδας και εξωτερικου και τρολ και σοβαρους και απ' όλα.
Υποτιθεται οτι το Αμερικα εχει λιγοτερο intrusive κρατος, μπορει να τσεκαρεις αν σε βολευει.
β) Η διαφορά είναι ότι κανένας δεν σε υποχρεώνει να γίνεις κομμουνιστής, ενώ όλοι πρέπει να περάσουμε από το σχολείο και να πάρουμε τουλάχιστον τη βάση. Επιπλέον, το ΚΚΕ καθοδηγεί τα μέλη του και δεν επιβάλλει τις ιδέες του στο σύνολο της κοινωνίας, σε πλήρη αντίθεση με την μπανανία που ονομάζεται Ελλάδα. Κι εγώ σιχαίνομαι την ιδέα της ιδεολογικής καθοδήγησης από ένα επίσημο όργανο του κόμματος (όποιου κόμματος) και φυσικά δεν έχω σχέση με το συγκεκριμένο κόμμα, αλλά αφενός αυτό που κάνει το ΚΚΕ δεν διαφέρει από αυτό που κάνουν και τα άλλα κόμματα και από αυτό που κάνει το σχολείο.
**
Ειναι λιγο μεγαλη κουβεντα η αγρα πελατων του ΚΚΕ και πως γινεται, (ειδικα αν μιλαμε για πιο τρυφερες ηλικιες, μη μου πεις οτι δεν εχει δει Κνιτες καραουλι εξω απο το σχολειο, ή και απροκαλυπτα εντος σχολειου, εκτος αν πηγες σε ιδιωτικο, σε αντιθεση με τα αλλα κομματα, ισως φταιει η περιοχη μου) και αν εχει επιβαλλει τις ιδεες του στην κοινωνια και σε ποιο βαθμο, εκμεταλλευομενο την 'ντροπη του Εμφυλιου'. Ας το αφησουμε καλυτερα.**
γ) Fabric της κοινωνίας μας η θρησκεία;;;;; Καλό... Θέλεις να πεις ότι πάλι καλά που υπάρχει το ου κλέχψεις και κανένας δεν έχει κλέψει ποτέ στην Ελλάδα... Τουλάχιστον κανείς που να είναι χριστιανός... Αυτό είναι εφεύρεση των παπάδων. Κανένας ιστός της κοινωνίας μας δεν έχει να κάνει με τη θρησκεία. Ούτε οι άνθρωποι είναι ηθικοί (όσοι είναι και ότι κι αν σημαίνει αυτό) εξαιτίας της θρησκείας, ούτε όσοι είναι φυλακή είναι εκεί επειδή δεν έχουν σχέση με τη θρησκεία. Θέλεις να μου πεις δηλαδή ότι αν εσύ δεν πίστευες στην ύπαρξη του υπερφυσικού αστυνόμου στον ουρανό θα έβγαινες αύριο με την καραμπίνα και όποιον πάρει ο χάρος;;;; Δεν νομίζω...