-
Άσε τα σκηνώματα, αυτά είναι εντελώς εξόφθαλμη περίπτωση.
Ο αγιασμός στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς τι θρησκευτικό ρόλο παίζει αν δεχτούμε ότι ο Θεός δεν θα ανταμείψει τους μικρούς μαθητές και τους καθηγητές τους με κάποιο τρόπο σε αυτή τη ζωή;
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Η εκκλησιαστική παράδοση άπτεται απολύτως άμεσα της βαθιάς πίστης σε ανταλλάγματα. Και σου βάζω όσα στοιχήματα θέλεις ότι αν η εκκλησία έκανε μια πολυετή εκστρατεία ενημέρωσης των πιστών ότι η ανταμοιβή που υπόσχονται οι άγιοι και ο ίδιος ο Θεός δεν θα είναι σε αυτόν τον κόσμο, η εκκλησιαστική παράδοση θα έσβηνε από έλλειψη ενδιαφέροντος.
Να το πω πιο απλά; Πόσοι θα πήγαιναν στην Τήνο αν η επίσημη εκκλησία και όλοι οι ιερείς και μοναχοί έβγαιναν και έλεγαν ξεκάθαρα 'Η Παναγία ο Θεός και οι άγιοι δεν κάνουν χάρες. Προσευχήσου σε αυτούς, αλλά όχι για να σωθείς εσύ κι οι αγαπημένοι σου από την αρρώστια, αλλά για την μετά θάνατον ζωή' ;
Οι ίδιοι που πηγαίνουν και τώρα, οι οποίοι φαντάζομαι καταλαβαίνουν όταν ο παπάς ψέλνει π.χ 'Υπεραγία Θεοτόκε, πρέσβευε υπέρ της σωτηρίας των ψυχών ημών' δεν λέει Παναγιά μου γιάτρεψε τον καρκίνο ούτε στάξε κανα 500αρικο γιατί είμαστε ταπί. Το αν ο κόσμος αισθάνετε ότι προσευχόμενος σε οποιονδήποτε ενώ παράλληλα το βράδυ ήταν σε κωλόμπαρο και χαριεντιζότανε με ρωσίδες θα τον ωφελήσει στην ζωή του, γούστο του και καπέλο του. Τουλάχιστον ανεβαίνει η ψυχολογία του
Φοβάμαι ότι δεν είναι καθόλου έτσι. Η εκκλησία, αλλά και ολόκληρη η θρησκεία αφήνει τεχνηέντως μια ασάφεια στο αν μπορούν να υπάρξουν ανταλλάγματα και σε αυτή τη ζωή. Τα... 'θαύματα', οι εικόνες που δακρύζουν, ο αγιασμός των σχολείων και της νέας βουλής, οι ευχαριστίες στην Παναγία, στον Θεό και στους αγίους όταν τα πράγματα πάνε καλά, ακριβώς αυτό υπονοούν, ενώ παράλληλα κάνουν γαργάρα την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Σώθηκε το παιδάκι σου που έπεσε από το δέντρο; Τράβα άναψε ένα κερί (ο Θεός στο έσωσε).
Πέθαναν 35 άνθρωποι σε προσκυνηματική εκδρομή; (Shit happens, ο Θεός δεν υπογράφει συμβόλαια, η ανταμοιβή του είναι μετά από αυτή την ζωή).Μπορώ φυσικά να φανταστώ αρκετούς λόγους γιατί συμφέρει όλους μας το ότι οι μάζες πιστεύουν σε ένα Θεό που είναι (for the most part) καλοκάγαθος, όταν η εναλακτική θα ήταν να πιστεύουν στις ανθρωποθυσίες, στον Odin, στην Kali ή δεν ξέρω τι. Όμως το ιδανικότερο θα ήταν αντί να πιστεύουν τυφλά, να χρησιμοποιούν το πιο πολύτιμο δώρο της εξέλιξης για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Το μυαλό τους.
Μπλέκεις τις ανθρώπινες δεισιδαιμονίες-ανάγκη για κάτι ανώτερο που προστατεύει (τράβα άναψε ένα κερί) με την θρησκεία και ότι αυτή υπαγορεύει, άσε που το κερί, το τάμα κλπ είναι φαινόμενα χιλιάδων ετών πριν το χριστιανισμό π.χ θυσίες ζώων και ανθρώπων, στήσιμο τροπαίων κλπ κλπ, που προσαρμόστηκαν για να γίνει η νέα θρησκεία (χριστιανισμός) πιο εύπεπτη. Όπως και οι μεγάλες χριστιανικές γιορτές ορίστηκαν σε άσχετες με την ιστορία του Χριστού ημερομηνίες αλλά κοντά σε αυτές που προϋπήρχαν γιορτές από άλλες θρησκείες.
Η αντιδιαστολή με τους προσκυνητές έχει μπορεί να ειπωθεί και αλλιώς 'τους ήθελε ο θεός κοντά του και τους πήρε', το ανθρώπινο συναίσθημα πάντα βρίσκει δικαιολογίες και μεταφράσεις για να απαλύνει τον πόνο ή να ενισχύσει την χαρά, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με το τι πρεσβεύει η θρησκεία όπως τουλάχιστον αυτό ορίζεται στα γραπτά ντοκουμέντα που υπάρχουν.
Η θρησκεία ζητάει απλά πράγματα, ταπεινοφροσύνη, ελεημοσύνη, προσευχή και νηστεία όποτε αυτό ορίζεται και αγάπη προς τον πλησίον πρώτα και μετά προς τον εαυτό μας. Το πως όλα αυτά περιπλέκονται ή υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες είναι άλλο θέμα που έχει να κάνει με τις ανθρώπινες αδυναμίες τόσο από πλευράς κληρικών όσο και κλήρου. π.χ ο αφορισμός είναι κάτι τελείως αντίθετο στα χριστιανικά ιδεώδη που επιβάλλουν την συγχώρεση, κι όμως υπάρχει επίσημα και χρησιμοποιείτο σαν 'πολιτικό' όπλο όταν η εκκλησία ήταν παντοδύναμη.
Άσε τα σκηνώματα, αυτά είναι εντελώς εξόφθαλμη περίπτωση.
Ο αγιασμός στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς τι θρησκευτικό ρόλο παίζει αν δεχτούμε ότι ο Θεός δεν θα ανταμείψει τους μικρούς μαθητές και τους καθηγητές τους με κάποιο τρόπο σε αυτή τη ζωή;
Οι αγιασμοί-ευχέλαια γίνονται για την απομάκρυνση του 'κακού' το οποίο η θρησκεία ορίζει ως διάβολο-δαιμόνια κλπ, δεν έχει σχέση με απολαβές.
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Ναι πασά μου αλλά μουμιοποίηση ονομάζεται και η φυσική διαδικασία. Αυτό σου λένε. Τι δεν καταλαβαίνεις;
Φιλέ mod…… σίγουρα μου αρέσει η μπουγάτσα με τυρί!!!!.....
Έχετε δίκιο, δεν εκφράστηκα με το 100%... έχετε δίκαιο!.
Α. -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Τι δεν καταλαβαίνεις;
το 'δεν' μου αρέσει
Ίσως δεν μου ‘πάει’ εσώψυχα, δεν έχεις άδικο…..
Α. -
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Οι αγιασμοί-ευχέλαια γίνονται για την απομάκρυνση του 'κακού' το οποίο η θρησκεία ορίζει ως διάβολο-δαιμόνια κλπ, δεν έχει σχέση με απολαβές.
Η απομάκρυνση του κακού δεν είναι απολαβή; Ενδιαφέρον.
Μπορούμε να αναλύσουμε λίγο τι υπάρχει τελικά στον κόσμο σύμφωνα με την θρησκεία; Υπάρχει το καλό (ο Θεός), το κακό (ο διάβολος) και... τι άλλο; Η φύση; Η τυχαιότητα; Το παραδέχεται αυτό η θρησκεία;
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Ναι πασά μου αλλά μουμιοποίηση ονομάζεται και η φυσική διαδικασία. Αυτό σου λένε. Τι δεν καταλαβαίνεις;
Φιλέ mod…… σίγουρα μου αρέσει η μπουγάτσα με τυρί!!!!.....
Έχετε δίκιο, δεν εκφράστηκα με το 100%... έχετε δίκαιο!.
Α.Mirage διαβάζει Κυρ Αντώνη
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ν
-
Να το πω πιο απλά; Πόσοι θα πήγαιναν στην Τήνο αν η επίσημη εκκλησία και όλοι οι ιερείς και μοναχοί έβγαιναν και έλεγαν ξεκάθαρα 'Η Παναγία ο Θεός και οι άγιοι δεν κάνουν χάρες. Προσευχήσου σε αυτούς, αλλά όχι για να σωθείς εσύ κι οι αγαπημένοι σου από την αρρώστια, αλλά για την μετά θάνατον ζωή' ;Η προσευχή δέν είναι μόνο για μετα θάνατον, υπάρχουν πολλά σημεία στη Βίβλο οπου οι προσευχές εχουν εκπληρωθεί εν ζωή.
πχ: http://www.whatchristianswanttoknow.com ... of-prayer/
-
Άρα κάνει ανταλλάγματα ο Θεός. Τα κάνει όμως όταν του καπνίσει, όχι βάσει κάποιας λογικής (π.χ. είμαι πραγματικά καλός, προσεύχομαι κλπ, άρα θα με προφυλάσσει από το κακό).
-
Άρα κάνει ανταλλάγματα ο Θεός. Τα κάνει όμως όταν του καπνίσει, όχι βάσει κάποιας λογικής (π.χ. είμαι πραγματικά καλός, προσεύχομαι κλπ, άρα θα με προφυλάσσει από το κακό).Ο θεός μπορεί να εκπληρώσει την προσευχή ενός αμαρτωλού και να μήν εκπληρώσει αυτή ενός πιστού. Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο και τυχαίο, όμως ο θεός έχει ένα μεγαλύτερο σχέδιο το οποίο εμείς οι άνθρωποι δέν μπορούμε να το καταλάβουμε.
-
Αν η τήρηση ενός τρόπου ζωής δεν έχει σε καμία περίπτωση την υπόσχεση μια ανταμοιβής από τον Θεό όσο είσαι εν ζωή, (παρόλο που ο ίδιος Θεός αποφασίζει εντελώς arbitrarily να κάνει χάρες σε άλλους, όχι απαραίτητα καλούς), σε τι διαφέρει αυτό από το να πούμε ότι ο Θεός δεν υπάρχει και ότι ότι συμβαίνει είναι αποτέλεσμα τυχαιότητας και όχι ενός σχεδιασμού;
Τι νόημα έχει ένας Θεϊκός σχεδιασμός που δεν γίνεται σαφής στους πιστούς ώστε να αν επιλέξουν να ζήσουν σύμφωνα με τις επιταγές του να απολαύσουν την προστασία του;
-
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
Επιστημονικά άσχετα με τον τρόπο, 'μουμιοποίηση' την λένε και αυτή την διαδικασία με αυτό το αποτέλεσμα.
Ετυμολογικά, η μουμιοποίηση είναι διεργασία ιδικών.
Η μούμια είναι ένα γεγονός.
Η διεργασία είναι παραγάγω μερικών ωρών.
Στην περίπτωση μας δουλεύει η φύση και οι συγκυρίες για πάρα πολλά χρόνια!!! ..... είναι σαν η φύση + της συγκυρίες, να θέλουν να αφήσουν σε εμάς σχετικά αναλλοίωτες κάρες πεφωτισμένων ανθρώπων.
Α.Αν κατάλαβα καλά τι εννοείς, να κάνω μια διόρθωση. Η φύση και οι συγκαιρίες δουλεψαν για κάποια χρόνια αλλά μετά χρειάστηκαν τεχνικά μέσα συντήρησης. Σε όλες τις περιπτώσεις σκηνωμάτων αγίων που η φύση (ή η αγιοσύνη τους για τους Χριστιανούς) τους μουμιοποίησε αντί να επέλθει πλήρη αποσύνθεση υπάρχει πλέον η διαδικασία της ψύξης για να παραμείνουν ως έχουν ή όπως βρέθηκαν.
Δεν έχω αντίρρηση στην τεχνολογία. Άλλωστε παντρεύετε και με το κατεστημένο!.
Σκέψου την περίπτωση απόψυξης, όπως γίνετε στους καταψύκτες!. Καταστροφή..
Άλλωστε το σκήνωμα ενός αγίου, μπαίνει σε στεγανά ερμάρια, με τσάμια, και έτσι δεν υγρασιάζονται.
Όσο για το τον «στήσανε όρθιο» δεν το σχολιάζω, είναι δίκην λογοτεχνικής παράθεσης. Με το ερμάριο τον έβαλαν, όπου είναι κατάλληλα στηριγμένος, για να μην αλλοιώνονται οι αρθρώσεις του.
Προσωπικά δεν λατρεύω το σκήνωμα, μα συντάσσομαι με της αξίες του όταν ήταν εν ζωή. Τιμή στους άξιους. Τον σταυρό μου τον κάνω, όπως τον κάνω και όταν επισκέπτομαι συγγενικά μου άτομα στο κοιμητήριο.
Δεν θα σου μιλήσω για τηλεκινητικά φαινόμενα, διότι είναι μη εύληπτο θέμα για πολλούς…… θέμα που βρίθει στην θρησκεία μου…..
Σίγουρα η μουμιοποίηση έγινε από την φύση και της διάφορες συγκυρίες και όχι από την αγιοποίηση, η οποία τους εδόθη μετά θάνατο από τους ζωντανούς, και μετά από χρόνια…..
Α. -
Ο χρήστης vice246 έγραψε:
εμποριο λειψανων...
εαν το κανει ιδιωτης ειναι κακουργημα....
εαν το κανει η 'εκκλησια' ειναι θαυμα....
Εάν το κάνει ο ιδιώτης επί χρήμασι, είναι τοκογλύφος και διώκετε!.
Εάν το κάνει η τράπεζα είναι οικονομική συνδιαλλαγή, και νόμιμη.
Συνηθίζετε…….
Α. -
(παρόλο που ο ίδιος Θεός αποφασίζει εντελώς arbitrarily να κάνει χάρες σε άλλους)Δε θα πώ άν είσαι αστείος ή όχι,αυτό το γνωρίζεις εσύ!!Ένα είναι σίγουρο.....νοιώθεις την ανάγκη να πιστέψεις και αυτό μόνο καλό είναι!!Εύχομαι λοιπόν,το συντομότερο δυνατόν να σου δώσει ο Θεός ένα sign.. (όχι όπως το εννοείς ή όπως το περιμένεις εσύ)και να ανοίξεις τη καρδιά σου για να μπορέσεις να το δείς!!Ξέρεις,η καθημερινότητά μας,είναι γεμάτη από τέτοια.....κρυμμένα στα πολύ απλά πράγματα,πιστεύω να το νοιώσεις πολύ σύντομα....άλλωστε,για ποιούς ήρθε ο Χριστός;!!
υγ..πότε γιορτάζεις...;
-
«Υπάρχει κάτι που λέγεται εκκλησιαστική παράδοση και εμπεριέχει πολλά πράγματα που δεν άπτονται άμεσα της θεολογίας-πίστης.»
Και ασφαλώς έτσι είναι!. Άπτετε της ιστορίας, και του τρόπου που ορισμένη επέζησαν, και τα κύμαινα διδάσκουν, όπως και το κάθε άλλο ιστορικό κείμενο.
Η πίστη ήρθε να καλύψει σαν έτερος ψυχολόγος την διαφώτιση ακαταλαβίστικων από μέρους μας γεγονότων.
Ήρθε να καλύψει τα κενά της ανικανότητας, να πραγματώσουμε ένα εγχείρημα.
Ήρθε να ηρεμίσει το πνεύμα και την διάθεση μας, να συνεχίσουμε τον όποιο αγώνα ζωής, έχουμε τάξει για τον εαυτό μας. Είναι ένα κουράγιο, μια πλέρια εξομολόγηση, σίγουρα και μια τεράστια αυτοκριτική, μακριά από κακόβουλους σχολιασμούς τρίτων…….
Η εκκλησιά σαν χώρος, είναι το μαντρί, όπου ακούς μαθαίνεις και κρίνεις. Είναι ο χώρος που δεν ακούς βλασφημίες. Που όσο φτωχότερο το πνεύματι σου είναι, τόσο περισσότερα κερδίζεις μορφωνόμενος κοινωνικά, και όχι μόνον……
Την ένια της λέξεις πνευματικό ‘αποκούμπι’, σίγουρα δεν την καταλαβαίνουν όλοι!. Και είναι και για μορφωμένους και για αμόρφωτους…..
Οπωσδήποτε δεν πρέπει να μπερδεύουν την εκκλησιά, γενικώς, με τους κληρικούς ασχέτως βαθμού τους. Είναι μια από τα ίδια με εμάς!.
Έτσι δεν είμαι fan του διαχωρισμού εκκλησιάς και κοινωνίας, το ένα ανήκει στο άλλο. Θα βγάζατε τον σταυρό από την σημαία μας?.
Α. -
Ο χρήστης touring the m3 1.6 έγραψε:
(παρόλο που ο ίδιος Θεός αποφασίζει εντελώς arbitrarily να κάνει χάρες σε άλλους)
Δε θα πώ άν είσαι αστείος ή όχι,αυτό το γνωρίζεις εσύ!!Ένα είναι σίγουρο.....νοιώθεις την ανάγκη να πιστέψεις και αυτό μόνο καλό είναι!!Εύχομαι λοιπόν,το συντομότερο δυνατόν να σου δώσει ο Θεός ένα sign.. (όχι όπως το εννοείς ή όπως το περιμένεις εσύ)και να ανοίξεις τη καρδιά σου για να μπορέσεις να το δείς!!Ξέρεις,η καθημερινότητά μας,είναι γεμάτη από τέτοια.....κρυμμένα στα πολύ απλά πράγματα,πιστεύω να το νοιώσεις πολύ σύντομα....άλλωστε,για ποιούς ήρθε ο Χριστός;!!
υγ..πότε γιορτάζεις...;
Δεν ξέρω για ποιους ήρθε, μα σίγουρα ξέρω για ποιους εργάστηκε βοήθησε και σταυρώθηκε. Και είναι αμή τι άλλο παράδοξο η έλλειψη αναγνώρισης των πράξεων ενός ΑΝΘΡΩΠΟΥ….
Κάπου τον φίλο Χρηστάκι, το έχει τελευταία επηρεάσει το ΔΝΤ……... δεν πιστεύει πλέον πουθενά!. Που θα πάει θα γίνει ανάκαμψη!.
Α. -
Η εκκλησιαστική παράδοση άπτεται απολύτως άμεσα της βαθιάς πίστης σε ανταλλάγματα. [...] αν η εκκλησία έκανε μια πολυετή εκστρατεία ενημέρωσης των πιστών ότι η ανταμοιβή που υπόσχονται οι άγιοι και ο ίδιος ο Θεός δεν θα είναι σε αυτόν τον κόσμο, η εκκλησιαστική παράδοση θα έσβηνε από έλλειψη ενδιαφέροντος.Αν η τήρηση ενός τρόπου ζωής δεν έχει σε καμία περίπτωση την υπόσχεση μια ανταμοιβής από τον Θεό όσο είσαι εν ζωή, [...] σε τι διαφέρει αυτό από το να πούμε ότι ο Θεός δεν υπάρχει και ότι ότι συμβαίνει είναι αποτέλεσμα τυχαιότητας και όχι ενός σχεδιασμού;
Τι νόημα έχει ένας Θεϊκός σχεδιασμός που δεν γίνεται σαφής στους πιστούς ώστε να αν επιλέξουν να ζήσουν σύμφωνα με τις επιταγές του να απολαύσουν την προστασία του;
Με όλο το θάρρος, δεν νοείται κανενός είδους αντάλλαγμα στην όποια πίστη και στον όποιο τρόπο ζωής επιλέγει οποιοσδήποτε, είτε άθεος είτε ένθεος. Συγγνώμη αλλά αν δεν νιώθω κάτι από τον τρόπο ζωής που κάνω, είτε τον αλλάζω, είτε τουλάχιστον τον τερματίζω μέχρι νεοτέρας. Η σωτηρία της ψυχής που 'υπόσχεται' η ορθοδοξία είναι αποτέλεσμα μιας ενεργούς επιλογής τρόπου ζωής, και όχι ενός καταναγκασμού προκειμένου να κερδηθεί η ανταμοιβή.
Ανταλλάγματα, απολαβές, αμοιβές.. λέξεις ασύμβατες με το περιεχόμενο μιας πίστης, μιας ομολογίας. Ο πιστός που αγωνίζεται για κάτι σ' αυτή τη ζωή, προσμένει (και σ' αυτήν και στην επόμενη ζωή -στην οποία πιστεύει), ό,τι ακριβώς κι εσύ όταν επιχειρείς να πετάξεις με το parapente στην ψηλότερη και ομορφότερη διαδρομή που έχεις ποτέ επιχειρήσει: τη βίωση ενός ανώτερου συναισθήματος, το ξεκόλλημα από τα πιεστικά και ανυπόφορα καθημερινά ζητήματα, τον εξευγενισμό της ανθρώπινης ύπαρξης, το φλερτ με τα όρια, μια δόση ατόφιας αγνής χαράς, το παίδεμα του εγώ, την απόλαυση αυτού που λέγεται ζωή, τη θεραπεία/σωτηρία της ψυχής (υπό οποιαδήποτε έννοια το καταλαβαίνει κανείς).Υπό αυτή τη σκοπιά, το τάμα, το κερί, το προσκύνημα, το ευχέλαιο και ο αγιασμός, αποκτούν ένα νόημα ευχαριστίας / παράκλησης / παρηγοριάς / διατήρησης (ας το πω έτσι) του ανθρώπου εν εγρηγόρσει.
Ο Θεός υπάρχει στο βαθμό που τον πιστεύει κανείς. Δεν υπάρχει ρεαλιστική και απτή -για όλους- απόδειξη της ύπαρξής του. Εκείνος που τον πιστεύει, στο βαθμό που το κάνει και τον ζει, για κείνον υπάρχει και είναι και προφανές ότι υπάρχει. Για εκείνον που κόπτεται ότι δεν υπάρχει, ε, δεν υπάρχει (!), οι χίλιες αποδείξεις του πρώτου δεν του αρκούν για να τον δει. Εξ άλλου ο Θεός -εξ ορισμού ξανά- βιώνεται και αποκαλύπτεται. Δεν ανακαλύπτεται ούτε αποδεικνύεται. Βολικό -για εκείνον- θα λέγατε ε;
PS με τον όρο 'Εκκλησιαστική Παράδοση' (με Π κεφαλαίο, έχει σημασία) προφανώς δεν αποδίδεται η όποια εκκλησιαστική πρακτική ή συνήθεια των ανθρώπων. Το ότι το 99% των λεγομένων πιστών (τραβηγμένο το νούμερο) και το 99% του κλήρου (επίσης τραβηγμένο για έμφαση) μπορεί να ακολουθεί μια συγκεκριμένη πρακτική ή συνήθεια για χχ χρόνια (από παράνομες αμοιβές μέχρι δυσειδαιμονικές συνήθειες), αυτό δε σημαίνει ότι αποτελεί Εκκλησιαστική Παράδοση, ούτε αλήθεια της Πίστης, ούτε δόγμα της Ομολογίας, ούτε, ούτε. Τα δόγματα, οι αλήθειες, η Παράδοση, οι Κανόνες, κλπ είναι ζητήματα μεν λεπτά και δύσκολα και δυσερμήνευτα, διασαφηνισμένα δε, απ' αιώνος. Δεν είμαι σε θέση ούτε σε γνώση να εξηγήσω σωστά.
-
Α, επίσης, μια πραγματική απορία στα περί μουμιοποίησης:
Εξηγείται και γίνεται πρακτικά ένα σώμα που έχει πεθάνει εδώ και 1χ(χχ) χρόνια να έχει την ευκαμψία και τη μυοσκελετική λειτουργικότητα ενός ζωντανού σώματος (όχι ενεργητικά προφανώς!! αλλά παθητικά πχ να παίρνει κάθε είδους θέση και λύγιση όταν τοποθετηθεί ανάλογα); Στ' αλήθεια θα ήθελα να μάθω αν και πώς γίνεται.
Δε ρωτώ για τη μη αλλοίωση σε φυσικό περιβάλλον. Δέχομαι ότι υπάρχουν ουσίες που το πετυχαίνουν. -
Ο χρήστης JarnoT έγραψε:
Α, επίσης, μια πραγματική απορία στα περί μουμιοποίησης:
Εξηγείται και γίνεται πρακτικά ένα σώμα που έχει πεθάνει εδώ και 1χ(χχ) χρόνια να έχει την ευκαμψία και τη μυοσκελετική λειτουργικότητα ενός ζωντανού σώματος (όχι ενεργητικά προφανώς!! αλλά παθητικά πχ να παίρνει κάθε είδους θέση και λύγιση όταν τοποθετηθεί ανάλογα); Στ' αλήθεια θα ήθελα να μάθω αν και πώς γίνεται.
Δε ρωτώ για τη μη αλλοίωση σε φυσικό περιβάλλον. Δέχομαι ότι υπάρχουν ουσίες που το πετυχαίνουν.
Τα σκηνώματα είναι μια φωτώ και τίποτα περισσότερο. Δεν αλλάζουν θέση. Είναι σαν μια τρισδιάστατη φωτώ, με πραγματικά στοιχεία, που κάποτε κινούντο. Είναι ανάμνηση καταξιωμένων φυσιογνωμιών.
Κάνεις μα κάνεις, δεν θα δοκιμάσει να περάσει καλώδια και μηχανισμούς, για να τα κάνει ρομποτικά. Θα το έκανες για την μακαρίτισσα γιαγιά σου?. είναι η ήρεμη σχέση με ανθρώπους, που κάποτε σε επηρέασαν, και εάν ήταν άξιοι σε επηρεάζουν ακόμα.
Υπάρχει τεχνολογία και περισσότερο τεχνογνωσία, μα είναι εντελώς εκτός αντικειμένου για την περίπτωση. Εάν υπήρχαν μνημονευμένα τα πνευματικά χαρίσματα και η ενέργεια του αγίου, δεν θα είχα καμιά αντίρρηση να κυκλοφορεί μετάξι μας. κέρδος θα είχαμε, δεν θα κυκλοφορούσε μεταξύ μας ο Τσίπρας…….. η σοβαρότητα για τα πιστεύω κάποιων, είναι ένδειξη λογικής και ανθρωπισμού, αρκεί να μην αλιώνουν της αρχές, παιδία, θρησκεία, ευνομούμενης τάξης, χαρακτηριστικά ενός λαού. Όποιος δεν πιστεύει σε αυτά….. υπάρχουν χώρες να πάει αλλού…..
Α. -
Άρα κάνει ανταλλάγματα ο Θεός. Τα κάνει όμως όταν του καπνίσει, όχι βάσει κάποιας λογικής (π.χ. είμαι πραγματικά καλός, προσεύχομαι κλπ, άρα θα με προφυλάσσει από το κακό).
Χρήστο μου η αντίδραση για την αντίδραση, δεν σε προάγει για την σκέψη μου για εσένα.
Όταν πιστέψεις ότι μπορείς, με την Βοήθεια της πίστης σου για αυτό, τότε σφίγγεις τα δόντια σου και το καταφέρνεις.
Δεν παραμένεις γλοιώδης ύπαρξη εξασθενημένης πνευματικής διεργασίας.
Είσαι δυνατός, μα η αντίδραση εξασθενεί, διότι είναι εμπρός πίσω, καταναλίσκοντας ενέργεια από την αντίστροφη της αδράνειας που προκαλείς. Πάντα εμπρός και ας υπάρχουν λάθη πίσω μας. τα προσπερνάμε ουδείς αλάνθαστος.
Α. -
Και κάτι ακόμα που δεν διευκρίνισα!.
Δεν έγραψα ποτέ για θεό και άγιο πνεύμα.
Είμαι χριστιανός ορθόδοξος. Πιστεύω στον χρηστό και τους άγιους. Τους ευαγγελιστές τους συζητάω, μα και τους θαυμάζω, όπως πάντα θαυμάζω τον γραπτό λόγο. Είμαι αθεράπευτα πραγματιστής. Ούτε φιλόσοφος ούτε φιλόλογος.
Φύση και θέση φιλελεύθερος.
Α.
Περί εκκλησίας [#3]