-
Ο χρήστης Stoukerman έγραψε:
παντως το θεμα με τις βενζινες εχει φερει αναστατωση στις ταξεις των αγωνιζομενων της φορμουλα σαλουν -
Ο χρήστης van έγραψε:
ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ.
ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΤΕ ΕΓΩ ΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ,ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΒΑΡΕΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ (ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ) ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ. ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΕΦΟΡΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ.
ΤΙ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ?
ΓΙ'ΑΥΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΞΑΝΑΛΕΩ,ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ 'ΜΠΑΖΕΙ' ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ. ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΘΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ Ο ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΚΟΤΟΠΙΑ,ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ.
ΑΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΟΡ,ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΝΤΛΙΕΣ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ,ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΜΕΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΞΑΛΕΙΦΟΝΤΑΙ.
Ο ΜΟΝΟΣ ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ,ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΒΑΡΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ SERVICE PARK.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΣΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.
ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
Θα μπορούσα να σου αντιστρέψω λίγο την ερώτηση και να σου πω:
Αν αντι για τον βενζινά σου, ο 'Πρωτομάστοράς' σου, σου ερειχνε και λιγο μαντζουνάκι μέσα στο ρεζερβουάρ σου, εν' αγνοία σου, διοτι απο ανασφαλεια, είπε να σε βοηθήσει και να προστατέψει και το μοτέρ σου. Εσύ σαφως δεν το είδες διοτι βρισκόσουν με αλλους οδηγούς.Στον Τελικό τεχνικό ελεγχο που θα σε πέταγαν εξω, εσύ, σε τι θα εφταιγες?
Και για να στο απλοποιήσω κι'άλλο, Αν ο μηχανικός σου, την ωρα του Rebuilt, σου αντικαταστήσει ενα αντ/κο με ενα αλλο ιμιτασιον. και οχι και τοσο ζωτκής σημασίας, για θέμα κόστους και επειδή σε αγαπάει, αλλα σε εναν Τεχνικό ελεγχο σε βρουν παράνομνο απο αυτό και σε πετάξουν εξω.Πάλι εσύ σε τι θα φταις? Είσαι υποχρεωμένος για παράδειγμα να ξέρεις οτι ΠΧ το πλατώ που φοράει το MItsubishi είναι με 6τρυπες και μαρκα Valeo(το γνήσιο) ενώ ο μαστοράς σου, σου το αγόρασε 50 Ευρώ λιγότερο αλλα με 7 τρύπες(SACHS)...Για καλό στο εκανε, αλλα?
Την Ευθύνη λοιπόν την Εχει ο οδηγός σε ολα τα επίπεδα, αλλιώς θα μπλέξουμε σε εναν αλλο κυκαιώνα...Εδώ, δεν μπόρεσε ολοκληρη Formula 1, να διώξει τον μαϊμουδιάρη Μπριατόρε, η ΕΠΑ θα το κάνει?
Και στο βάθος βάθος, ο οδηγός ξέρει... Πάντα ξέρει... Αρα?ΒΑΣΙΛΗ,
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ,ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠ'ΕΞΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΩΤΑ.
Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΡΙΤΗ ΕΝΤΟΛΗ,ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ,ΠΟΥ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ. ΤΟΣΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ,ΚΑΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ,ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ,ΟΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.
ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΩΝ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ.
ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ,ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΜΟΥ.
ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ .
ΚΑΝΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
-
Ο χρήστης el-em έγραψε:
Εσυ τι λες ? δεν θα εισαι ?
Μηπως αυτο σημαινει οτι επειδη αυτος πουλαει ετσι την κατασταρα του ..... ειναι αυτη του εμποριου ?
Φερε και την αποδειξη μαζι σου , να ξεκαρδιστουμε στα γελια
ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΤΕ ΕΓΩ ΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ,ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΒΑΡΕΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ (ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ) ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ. ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΕΦΟΡΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ.
ΤΙ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ?ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
κ.Λώρη για πιο λόγο να βγώ πχ. παράνομος απο την στιγμή που θα βάλω στη κανίστρα μου βενζίνη απο το βενζινάδικο που βγαίνει υποτιθετε με τον ελεγχο της αρμόδιας ελεγχτικης υπηρεσιας και διατθετε στην αγορα? υπαρχει δηλαδη περιπτωση να εχει διαφορετικη περιεκτικοτητα σε οκτανια ηδεν ξερω πια αλλη ουσια μετρανε απο βενζιναδικο σε βενζιναδικο και εταιρια με εταιρια?
γιατι αν ειναι ετσι τα πραγματα δεν μπορει ενας αγωνιζωμενος που δεν εχει ασχοληθει ποτε με βαρελακια και ματζουνια και βαζει απο τη μανικα και να πηγαινει στον αγωνα με το αγχος αν ειναι σωστος? η και ο παρανομος να εκμεταλευτει το βενζιναδικο και να πει εγω εβαλα πχ.ΒΡ πολλα κενα εχει το θεμα να μου πεις μακαρι να τανε μονο η βενζινη..ΦΙΛΙΚΑ
ΜΑΡΙΟΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ -
Ο χρήστης tonisM έγραψε:
Μηπως αυτο σημαινει οτι επειδη αυτος πουλαει ετσι την κατασταρα του ..... ειναι αυτη του εμποριου ?
'EL-EM'
κ.Λώρη για πιο λόγο να βγώ πχ. παράνομος απο την στιγμή που θα βάλω στη κανίστρα μου βενζίνη απο το βενζινάδικο που βγαίνει υποτιθετε με τον ελεγχο της αρμόδιας ελεγχτικης υπηρεσιας και διατθετε στην αγορα? υπαρχει δηλαδη περιπτωση να εχει διαφορετικη περιεκτικοτητα σε οκτανια ηδεν ξερω πια αλλη ουσια μετρανε απο βενζιναδικο σε βενζιναδικο και εταιρια με εταιρια?
γιατι αν ειναι ετσι τα πραγματα δεν μπορει ενας αγωνιζωμενος που δεν εχει ασχοληθει ποτε με βαρελακια και ματζουνια και βαζει απο τη μανικα και να πηγαινει στον αγωνα με το αγχος αν ειναι σωστος? η και ο παρανομος να εκμεταλευτει το βενζιναδικο και να πει εγω εβαλα πχ.ΒΡ πολλα κενα εχει το θεμα να μου πεις μακαρι να τανε μονο η βενζινη..ΦΙΛΙΚΑ
ΜΑΡΙΟΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΡΑΦΩ,ΦΙΛΕ ΑΝΤΩΝΗ.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΩ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ,ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΟΥΤΕ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.
ΓΙ'ΑΥΤΟ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 'ΜΠΑΖΕΙ' ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ.
ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΒΑΡΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ SERVICE PARK ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ.ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
-
Και τοσοι αγωνιζομενοι που εχουν χορηγιες απο βενζινοεταιριες;
Ειμαι σε διαπραγματευσεις με τη ΒΡ. -
Ο χρήστης Stoukerman έγραψε:
παντως το θεμα με τις βενζινες εχει φερει αναστατωση στις ταξεις των αγωνιζομενων της φορμουλα σαλουνΣτέλιο που να δεις στο GTCC τι αναστάτωση έχει φέρει...
-
Ο χρήστης Christos M έγραψε:
Και τοσοι αγωνιζομενοι που εχουν χορηγιες απο βενζινοεταιριες; Ειμαι σε διαπραγματευσεις με τη ΒΡ.ριξτους χυλοπιτα, πρεπει να ξαναβαψεις το αυτοκινητο, που να τρεχεις για 80 χιλιαδες ευρω;
-
Για το αν υπαρχουν '100ρες' εμποριου με 103 ή 104 οκτανια, μια λυση θα μπορουσε να ειναι η εξης:
Να γινει μια ερευνα με τις 100ρες που πωλουνται στο εμποριο και να εκδοθει συμπληρωματικη εγκυκλιος που να αναφερει.
'Επιτρεπονται να χρησιμποποιηθουν οι ταδε μαρκες βενζινης περιεκτικοτητας εως 104 RON' , αν θεωρησουμε οτι η πιο δυνατη 100ρα εμποριου βγαζει 104 οκτανια -
Ο χρήστης el-em έγραψε:
'EL-EM'
ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΒΑΡΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ SERVICE PARK ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ.ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
Οταν λέτε βαρέλια κάποιας συγκεκριμένης μάρκας? η FIA?(ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ FIA ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ) Γιατί μετά τίθεται ένα αλλο θέμα για το κόστος χρήσεις του βαρελιού αν η τιμή του εχει άλλες αποκλίσεις + /- απο αυτή του πρατηρίου,και επειδή πολλοι δεν έχουν ποτε χρισημοποιησει αλλη βενζίνη οπως και εγώ θα ήθελα να μάθω.
φιλικά
Μαριόλος Αντώνης -
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Για το αν υπαρχουν '100ρες' εμποριου με 103 ή 104 οκτανια, μια λυση θα μπορουσε να ειναι η εξης:
Να γινει μια ερευνα με τις 100ρες που πωλουνται στο εμποριο και να εκδοθει συμπληρωματικη εγκυκλιος που να αναφερει.
'Επιτρεπονται να χρησιμποποιηθουν οι ταδε μαρκες βενζινης περιεκτικοτητας εως 104 RON' , αν θεωρησουμε οτι η πιο δυνατη 100ρα εμποριου βγαζει 104 οκτανιαΚατι παρομοιο εγραψε και ο antonis-team!
''Σίγουρα πρέπει να ανασταλεί το μετρo, να επιλεγεί με διαβούλευση, τουλάχιστον δυο τύποι βενζίνας ως νόμιμη, να μας πουν πια είναι και της ιδιότητες της, και να μας δώσουν τον χρόνο, να προσαρμόσουμε τα αυτοκίνητα''Αυτα οριζει η κοινη λογικη!
Ολα τα αλλα ειναι απλα προχειροδουλειες και ευχομαι να μην δημιουργησουν προβληματα μεταξυ των αγωνιζομενων!
Α,και για την αντιθετη περιπτωση κακης βενζινης, δειτε εδω μερικα πρατηρια βενζινης με νοθευμενα καυσιμα!
http://www.ypan.gr/flash_fuel/kafsima/PROSTIMA.htm
Η λιστα ειναι απο της 28/12/10.Λογω του χειμωνα νοθευουν περισσοτερο το πετρελαιο κινησης,το καλοκαιρι το γυριζουν στις βενζινες -
Ο χρήστης tonisM έγραψε:
'EL-EM'
'EL-EM'
Οταν λέτε βαρέλια κάποιας συγκεκριμένης μάρκας? η FIA?(ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ FIA ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ) Γιατί μετά τίθεται ένα αλλο θέμα για το κόστος χρήσεις του βαρελιού αν η τιμή του εχει άλλες αποκλίσεις + /- απο αυτή του πρατηρίου,και επειδή πολλοι δεν έχουν ποτε χρισημοποιησει αλλη βενζίνη οπως και εγώ θα ήθελα να μάθω.
φιλικά
Μαριόλος ΑντώνηςOTAN ΛΕΩ ΒΑΡΕΛΙΑ,ΕΝΝΟς SUPER AMΟΛΥΒΔΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΑΡΚΑΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 1.80 ΣΥΝ 0.20 ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ.
ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
-
Ο χρήστης S3 έγραψε:
'Επιτρεπονται να χρησιμποποιηθουν οι ταδε μαρκες βενζινης περιεκτικοτητας εως 104 RON' , αν θεωρησουμε οτι η πιο δυνατη 100ρα εμποριου βγαζει 104 οκτανιαAYTO ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΠΥΡΟ.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟ.
ΜΠΟΡΕΙ Η 'ΕΚΟ' Π.Χ. ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΥΣΙΜΟ 100 RON ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΑ ΠΟΥΛΑΕΙ 103 RON.ΕΓΩ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 'ΘΑ ΠΑΩ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ'.ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
-
Ο χρήστης tonisM έγραψε:
Οταν λέτε βαρέλια κάποιας συγκεκριμένης μάρκας?Η ιδέα είναι ότι η ΕΠΑ κάνει ένα διαγωνισμό για προμήθεια βενζίνης σε ένα σύνολο αγώνων (πχ. όλους τους αγώνες γενικά, όλους τους πρωταθληματικούς αγώνες, όλες τις αναβάσεις, όλες τις αναβάσεις στην Αττική) και η βενζίνη προσφέρεται 'σερβιρισμένη' από μάνικα ή από βαρελάκι (που μπορεί να το αγοράσει και ο καθένας) στην έξοδο του service park και στα σημεία ανεφοδιασμού, στα πάντοκ στις πίστες, στα πιτς στις αναβάσεις κτλ. Αυτή τη μέθοδο ακολουθεί η FIA στο WRC (δεν ξέρω για άλλα πρωταθλήματα όπως WTCC, GT κτλ.). Οπότε το 'έχω παράνομη βενζίνη' σημαίνει 'έχω βενζίνη που δεν είναι ίδια με αυτή που σερβιρίστηκε' δηλ. ο έλεγχος γίνεται πολύ ευκολότερος (απλή σύγκριση). Βέβαια το κόστος της σερβιρισμένης βενζίνης δεν θα είναι ίδιο με το κόστος στο βενζινάδικο. Της FIA στο WRC είναι κάπου στα €5/lt (αλλά βέβαια δεν είναι βενζίνη εμπορίου αλλά FIA 102 RON και η υπηρεσία σερβιρίσματος ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο = αυξημένα κόστη logistics).
Αλλη μέθοδος είναι σε κάθε αγώνα να λέει ο οργανωτής: 'καύσιμο βάζουμε από την τάδε αντλία του δείνα βενζινάδικου', το οποίο προϋποθέτει ότι θα έχει ελεγχθεί το βενζινάδικο ότι δε νοθεύει, θα έχει πάρει δείγμα αναφοράς και δεν θα γίνει ανεφοδιασμός πριν τον αγώνα (δηλ. δεν θα αλλάξει η βενζίνη αναφοράς). Αυτό είναι πολύ απλούστερο αλλά θέλει και αυτό διαδικασία και μπορεί ευκολότερα να γίνει λάθος.
Το απλό 'βάζει ο καθένας καύσιμο απ΄όπου θέλει' έχει όντως τον κίνδυνο, επειδή στο κύκλωμα διακίνησης καυσίμου στην Ελλάδα επικρατεί χάος, να βγεις παράνομος χωρίς να το ξέρεις / θέλεις.
(ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ FIA ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ )
Για την αμόλυβδη βενζίνη μέγιστος δείκτης οκτανίων 102 RON και 90 MON και ελάχιστος 95 RON και 85 MON.
Για βενζίνη με μόλυβδο μέγιστος δείκτης οκτανίων 100 RON και 92 MON και ελάχιστος 97 RON και 86 MON
Oι μετρήσεις θα γίνονται σύμφωνα με την τυποποιημένη μέθοδο ASTM D2699 - 86 και ASTM D2700 - 86. `
― Mέγιστο ποσοστό οξυγόνου 2,8% για βενζίνη με μόλυβδο (ή 3,7% αν το καύσιμο περιέχει μόλυβδο σε ποσοστό μικρότερο των
0,013 γραμμάρια ανά λίτρο) και μέγιστο ποσοστό αζώτου 0,5% κατά βάρος. Tο υπόλοιπο του καυσίμου πρέπει να αποτελείται
αποκλειστικά από υδρογονάνθρακες και να μην περιέχει κανένα πρόσθετο που να προκαλεί αύξηση του ενεργειακού δυναμικού.
H μέτρηση του περιεχομένου αζώτου θα γίνεται με την τυποποιημένη ASTM D3228 ενώ του οξυγόνου με στοιχειακή ανάλυση και
ανοχή 0.2%.
― Eιδικό βάρος μεταξύ 720 και 785 kg/m³ στους 15°. (H μέτρηση πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την τυποποιημένη μέθοδο ASTM
D4052).
― Mέγιστη περιεκτικότητα υπεροξειδίων και ενώσεων οξειδίου του αζώτου: 100 ppm (η μέτρηση γίνεται με την τυποποιημένη μέθοδο
ASTM D3703 ή σε περίπτωση αδυναμίας με τη μέθοδο UOP 33-82).
― Mέγιστη ποσότητα μολύβδου: 0,40 του γραμμαρίου ανά λίτρο, ή η ποσότητα μολύβδου της χώρας που διεξάγεται ο αγώνας αν
αυτή είναι μικρότερη, (η μέτρηση γίνεται με την τυποποιημένη μέθοδο ASTM D3341 ή 3237).
― Mέγιστη ποσότητα Bενζενίου: 5% κατ’ όγκο, (η μέτρηση γίνεται με την τυποποιημένη μέθοδο ASTM D3606).
― Mέγιστη τάση ατμών κατά Reid 900 hPa (Mέθοδος Mέτρησης ASTM D323).
― Aπόσταξη στους 70° 10% - 47% (Mέθοδος Mέτρησης ASTM D86)
― Aπόσταξη στους 100° 30% - 70% (Mέθοδος Mέτρησης ASTM D86)
― Aπόσταξη στους 180° τουλάχιστον 85% (Mέθοδος Mέτρησης ASTM D86)
― Mέγιστο τελικό σημείο βρασμού: 225° C (Mέθοδος Mέτρησης ASTM D86)
― Mέγιστο ποσοστό καταλοίπων: 2% κατ’ όγκο (Mέθοδος Mέτρησης ASTM D86)Προδιαγραφές αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα (νομίζω αυτές είναι κοινές προδιαγραφές της ΕΕ, όχι μόνο ελληνικές) Υπόψην η 100άρα βενζίνη δεν αναφέρεται στην εν λόγω υπουργική απόφαση, οπότε υποθέτω ότι ισχύουν τα ίδια με την 95άρα, δηλ. 100 RON minimum και αντίστοιχα για το MON (πχ. ΜΟΝ = 90), άρα αυθαίρετα μπορεί να πει κανείς ότι το 102 RON maximum του καυσίμου FIA ισχύει και για την 100άρα πρατηρίου, και ίδια όλα τα υπόλοιπα.
Αν συγκρίνουμε τις προδιαγραφές FIA και ελληνικών καυσίμων θα δούμε ότι οι διαφορές είναι κατά κύριο λόγο:
ο Στο μέγιστο ποσοστό μολύβδου (FIA 0.40, ελληνικό 5)
ο Στο μέγιστο ποσοστό αζώτου (FIA 100, ελληνικό δεν προσδιορίζεται)
ο Στην πυκνότητα (FIA 720-785, ελληνικό 720-775 πρακτικά ίδια)δηλ. τελικά αρκετά παρόμοιες.
Γιατί μετά τίθεται ένα αλλο θέμα για το κόστος χρήσεις του βαρελιού αν η τιμή του εχει άλλες αποκλίσεις + /- απο αυτή του πρατηρίου,και επειδή πολλοι δεν έχουν ποτε χρισημοποιησει αλλη βενζίνη οπως και εγώ θα ήθελα να μάθω.
H διαφορά τιμής οφείλεται σε πολλούς λόγους:
ο Στην ποιότητα του καυσίμου (πχ. στο FIA οι τιμές των παραμέτρους που παίζουν ρόλο θα είναι στα μέγιστα από πλευράς απόδοσης όρια πχ. 101,9 RON, 2.77% O2 κτλ. ενώ στο ελληνικό μπορεί να είναι άλλα-αντ-άλλων)
ο Στον όγκο παραγωγής
ο Στον τρόπο διάθεσης (ιδιωτική εισαγωγή και διανομή σε βαρελάκια)
ο Στην πρακτική έλλειψη ανταγωνισμού = κέρδος(εδώ που τα λέμε δεν ξέρω καν αν το αγωνιστικό καύσιμο υπόκειται στους τρελλούς φόρους (πρακτικά > €1/lt) που έχει το κανονικό υποθέτω ότι όχι αλλά δεν ξέρω πως (= με ποιό παραθυράκι ) γίνεται αυτό)
-
Ο χρήστης el-em έγραψε:
'EL-EM'
'EL-EM'
φιλικά
Μαριόλος ΑντώνηςOTAN ΛΕΩ ΒΑΡΕΛΙΑ,ΕΝΝΟς SUPER AMΟΛΥΒΔΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΑΡΚΑΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 1.80 ΣΥΝ 0.20 ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ.
ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
Νομίζω το €0.20 είναι υπερβολικά αισιόδοξο, αν σκεφτούμε μεταφορά και διανομή σε όλη την Ελλάδα (για τους συγκριτικά μικρούς όγκους, για τους οποίους μιλάμε).
Εξαρτάται και για ποιούς αγώνες (θεωρώ ότι το πιο ρεαλιστικό είναι 'όλοι οι αγώνες πανελλήνιου πρωταθλήματος ράλι, αναβάσεων, ταχύτητας) -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Οταν λέτε βαρέλια κάποιας συγκεκριμένης μάρκας?
Η ιδέα είναι ότι η ΕΠΑ κάνει ένα διαγωνισμό για προμήθεια βενζίνης σε ένα σύνολο αγώνων (πχ. όλους τους αγώνες γενικά, όλους τους πρωταθληματικούς αγώνες, όλες τις αναβάσεις, όλες τις αναβάσεις στην Αττική) και η βενζίνη προσφέρεται 'σερβιρισμένη' από μάνικα ή από βαρελάκι (που μπορεί να το αγοράσει και ο καθένας) στην έξοδο του service park και στα σημεία ανεφοδιασμού, στα πάντοκ στις πίστες, στα πιτς στις αναβάσεις κτλ. Αυτή τη μέθοδο ακολουθεί η FIA στο WRC (δεν ξέρω για άλλα πρωταθλήματα όπως WTCC, GT κτλ.). Οπότε το 'έχω παράνομη βενζίνη' σημαίνει 'έχω βενζίνη που δεν είναι ίδια με αυτή που σερβιρίστηκε' δηλ. ο έλεγχος γίνεται πολύ ευκολότερος (απλή σύγκριση). Βέβαια το κόστος της σερβιρισμένης βενζίνης δεν θα είναι ίδιο με το κόστος στο βενζινάδικο. Της FIA στο WRC είναι κάπου στα €5/lt (αλλά βέβαια δεν είναι βενζίνη εμπορίου αλλά FIA 102 RON και η υπηρεσία σερβιρίσματος ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο = αυξημένα κόστη logistics).
Αλλη μέθοδος είναι σε κάθε αγώνα να λέει ο οργανωτής: 'καύσιμο βάζουμε από την τάδε αντλία του δείνα βενζινάδικου', το οποίο προϋποθέτει ότι θα έχει ελεγχθεί το βενζινάδικο ότι δε νοθεύει, θα έχει πάρει δείγμα αναφοράς και δεν θα γίνει ανεφοδιασμός πριν τον αγώνα (δηλ. δεν θα αλλάξει η βενζίνη αναφοράς). Αυτό είναι πολύ απλούστερο αλλά θέλει και αυτό διαδικασία και μπορεί ευκολότερα να γίνει λάθος.
Το απλό 'βάζει ο καθένας καύσιμο απ΄όπου θέλει' έχει όντως τον κίνδυνο, επειδή στο κύκλωμα διακίνησης καυσίμου στην Ελλάδα επικρατεί χάος, να βγεις παράνομος χωρίς να το ξέρεις / θέλεις.
ΑΝ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ, ΝΑΣΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΟΜΑΕ,ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΕΤΟΙΟ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ,ΟΤΙ ΜΕ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ.
ΟΨΟΜΕΘΑ !!!ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
δεν ξέρω για άλλα πρωταθλήματα όπως WTCC, GT κτλ.Στη Formula BMW και σχεδον παντου στις πιστες υπαρχει ενας προμηθευτης για ολους, που ειναι ομως unbranded για να μην επηρεαζονται τυχον συμφωνιες χορηγιας, μοιραζει τη βενζινη με βαρελακια σε ολες τις ομαδες μια μερα πριν μπουν τα αυτοκινητα πιστα. Γινονταν δυο ελεγχοι μετα απο καθε σεσιον: ο πρωτος με φασματογραφο σε τυχαια αυτοκινητα, ο δευτερος με παρακρατηση δεγματων απο τους τρεις πρωτους για ελεγχο σε εργαστηριο. Η ενημερωση για τα αποτελεσματα του δευτερου ελεγχος καθως και θα αλλη αναλυση μηχανικου κομματιου που ειχε κρατηθει ερχοταν με mail σε ολους (ομαδες, οδηγους κλπ) 7 με 10 μερες μετα εκτος απο ενα πολυ σοβαρο περιστατικο κλεψιας που αναλυθηκε για πανω απο μηνα πριν καταληξει στην επιλυση διαφορων της FIA.
-
Με εξαίρεση την πολύ απλή πρόταση που λέει 'αν σε πιάσω με πάνω από 103 οκτάνια είσαι παράνομος' όλες οι άλλες προτάσεις δημιουργούν αύξηση του κόστους σε όλους εμάς που απλώς βάζουμε την 100άρα που έχει το πρατήριο της γειτονιάς μας και οι οποίοι είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία.
Στατιστικά, ελάχιστα πρατήρια νοθεύουν με τόση τολουόλη ή τόσο βενζόλιο ώστε να ξεπερνάνε τα 103 οκτάνια. Άσε που σίγουρα μπορούμε οι περισσότεροι από εμάς να τα καταλάβουμε. Για παράδειγμα, δε νομίζω να έβαλε κανείς '100άρα' σε αυτοκίνητο με 12:1 συμπίεση στη γέφυρα του Άλφα και να μην ένιωσε ότι πήρε 10 άλογα. Όταν βλέπουμε τέτοια φαινόμενα νοθείας το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα αποφεύγουμε. Σε μια πολιτισμένη κοινωνία θα φροντίζαμε και να το καταγγείλουμε στην αρμόδια υπηρεσία, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.
Επίσης, αρκετές επαρχιακές λέσχες αναφέρουν στον κανονισμό του αγώνα συγκεκριμένα πρατήρια. Και αυτό είναι μια λύση που δεν αυξάνει το κόστος, αλλά αντίθετα αν γίνει συμφωνία με το συγκεκριμένο πρατήριο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση.
Όλες οι άλλες λύσεις που προτάθηκαν αυξάνουν το κόστος και δεν ακολουθούν την πραγματικότητα των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ αγώνων, ειδικά αυτή την περίοδο. -
Ο χρήστης scn έγραψε:
Για παράδειγμα, δε νομίζω να έβαλε κανείς '100άρα' σε αυτοκίνητο με 12:1 συμπίεση στη γέφυρα του Άλφα και να μην ένιωσε ότι πήρε 10 άλογα.Ayto to fainomeno dhmioyrgeite logo elafrwmatos( epeidh soy adeiazei perissotero h tseph) mias kai paizei na einai to akribotero prathrio ths attikhs....
-
Απο την στιγμή που γνωρίζουμε που και πότε θα γίνουν οι αγώνες (πρωτάθλημα ράλλυ, πρωτάθλημα αναβάσεων & σιρκουί),θα μπορούσε η...ομοσπονδία να κάνει συμφωνίες με συγκεκριμένα πρατήρια κοντά στους χώρους τέλεσης των αγώνων και μάλιστα για συγκεκριμένες ημερομηνίες έτσι ώστε όλοι οι αγωνιζόμενοι να προμηθευτούν το ίδιο καύσιμο. Στην προκύρηξη η εκάστοτε λέσχη θα έδινε τις πληροφορίες για το που και πότε μπορεί ο καθένας να 'γεμίση'.
Θα μπορούσε να εξαιρεθούν τα σπρίντ(ή και όχι) .
Απλά μια ιδέα αναφέρω. -
Ο χρήστης el-em έγραψε:
Οταν λέτε βαρέλια κάποιας συγκεκριμένης μάρκας?
Η ιδέα είναι ότι η ΕΠΑ κάνει ένα διαγωνισμό για προμήθεια βενζίνης σε ένα σύνολο αγώνων (πχ. όλους τους αγώνες γενικά, όλους τους πρωταθληματικούς αγώνες, όλες τις αναβάσεις, όλες τις αναβάσεις στην Αττική) και η βενζίνη προσφέρεται 'σερβιρισμένη' από μάνικα ή από βαρελάκι (που μπορεί να το αγοράσει και ο καθένας) στην έξοδο του service park και στα σημεία ανεφοδιασμού, στα πάντοκ στις πίστες, στα πιτς στις αναβάσεις κτλ. Αυτή τη μέθοδο ακολουθεί η FIA στο WRC (δεν ξέρω για άλλα πρωταθλήματα όπως WTCC, GT κτλ.). Οπότε το 'έχω παράνομη βενζίνη' σημαίνει 'έχω βενζίνη που δεν είναι ίδια με αυτή που σερβιρίστηκε' δηλ. ο έλεγχος γίνεται πολύ ευκολότερος (απλή σύγκριση). Βέβαια το κόστος της σερβιρισμένης βενζίνης δεν θα είναι ίδιο με το κόστος στο βενζινάδικο. Της FIA στο WRC είναι κάπου στα €5/lt (αλλά βέβαια δεν είναι βενζίνη εμπορίου αλλά FIA 102 RON και η υπηρεσία σερβιρίσματος ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο = αυξημένα κόστη logistics).
ΑΝ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΓΙΝΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ, ΝΑΣΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΜΩΣ ΤΗΣ ΟΜΑΕ,ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΕΤΟΙΟ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ,ΟΤΙ ΜΕ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ.
ΟΨΟΜΕΘΑ !!!ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
Ε ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΣΑΣΤΕ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΝΑΙ ΜΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗ, ΕΝΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟ, ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ, ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ.
Ενα βιβλιο τσακωμου μετα, ο ενας εκ των 2 αρχηγων τεχνικος εφορος (δεν ειναι ειρωνικο) το παραδεχεται και το προτεινει. Αυτο λεει πρεπει να κανει η ΕΠΑ.
Ε ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ???
Περί αγωνιστικής βενζίνης