-
Κατα βαση το συστημα εχει οντως την λογική 'διαχειρησης στόλου'
Αυτο ομως που διαπιστωσα στην πορεια ειναι οτι ολο το 'ζουμι' ειναι - προφανως - στην επεξεργασία των δεδομενων.
Αυτη την σιγμη στην ελλάδα υπαρχουν 2 συστηματα με custom προγραμμα ΓΙΑ αγωνες αυτοκινητου ( και μοτοσυκλετας )
Το ενα απο τα 2 χρησιμοποιηθηκε στον προσφατο 24ωρο αλλα και στο Balkanoffroad
Σε εναν αγωνα που δουλεψαν με προγραμμα 'κανονικο' διαχειρησης στολου, ναι μεν η πληροφορία ηταν παντα εκει αλλα η πληροφορία που θελει ο αλυταρχης ας πουμε να βλεπει αμεσα ηταν 'κρυμενη' σε αντιθεση με τα custom που προβαλουν αμεσα και συνεχως αυτα που η οργανωση χρειαζεται να βλεπει ( πχ σταση πανω απο χ λεπτα κοκινιζει η κουκιδα) -
«από fokion_sportage » 10/12/10 11:15
κυκλο 100 μετρων ( σε επιλεγμενο σημειο ) χαλαρα. και πολυ λες»
Φίλε μου, υπάρχουν και με προσέγγιση μέτρου και 12 δορυφόρους. Ότι πληρώνεις παίρνεις. Χρησιμοποιούνται και στη ναυτιλία, για έλεγχο αγκυροβολιάς.
«από nass » 10/12/10 9:47
Διότι, τo πρόβλημα με όλα ανεξαιρέτως τα συστήματα εντοπισμού δεν είναι ο καθορισμός του στίγματος αλλά η μετάδοσή του.».
Αυτό είναι ακριβός το πρόβλημα. Πέρσι στο ελπα, προσπαθούσα να βγάλω σήμα στο GPS, για να ενημερώσω για το ατύχημα με τους Κρητικούς, και δεν είχα. Ούτε ασύρματο, ούτε τηλέφωνα, ούτε GPS.
«Εννοείται φυσικά ότι ακόμα και ένα σύστημα που δεν πιάνει και τόσο καλά είναι καλύτερο από το καθόλου σύστημα».
Κάθε προσπάθεια έχει θετικό πρόσημο, αρκεί να υπάρχουν χρήματα. Η γνώμη μου είναι ότι όταν μια επένδυση, έχει πόλους αποπληρωτές και πατρονους, είναι εφικτή, και κάνει τον αγώνα καλύτερο και ασφαλέστερο. Είναι ουτοπία να λέμε και να γράφουμε, ότι ένας αγώνας είναι ΑΣΦΑΛΗΣ 100%.
«οι ενδιάμεσοι και φύλακες και πάλι χρειάζονται.»
Είναι ΡΗΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ, σώζουν ανθρώπους.
Βεβαία θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με σκεπτόμενα ρομπότ, θα γινόταν καλυτέρα η δουλειά από ορισμένα νεοπροσλαμβανόμενα πρόβατα!.
Και εδώ of topic θα έγραφα, ότι η ΕΘΕΑ οφείλει να εκπαίδευση καινούργιους, με ευθύνη και έλεγχο, και όχι να ρίχνει το μπαλάκι, σε αμφιβόλου ικανότητας ανθρώπους……τοδαμε και αυτό.«από fokion_sportage » 10/12/10 11:02
Αν μου επιτρεπετε επειδη μεσα καποια στιγμη ετυχε να κανω και τον 'χειριστη' ενος τετοιου συστηματος, πιστευω οτι για χρονομετρηση δεν κανει ειδικά για σπλιτ για το λογο που ανεφερε και ο Νασος»
Και έχετε απόλυτα δίκιο και οι δυο σας φίλε μου!.
2 πρόσθετα GPS, μαζί με το τρίτο του αυτοκινήτου μου, προσαρμοσμένα με εξωτερική κεραία, και τα τρία με plotter, είχαν απόκλισης ταχύτητας και χιλιομέτρων!.
Στην διαδρομή Αθήνα Κιάτο 105 χιλιόμετρα, ενάλλασσαν ‘κεφάλι’ της τάξεις του 0.5%. Στο τέλος δηλαδή στο Κιάτο, και όταν σταμάτησα, το στίγμα ήταν το ίδιο και στα τρία, μα η απόσταση είχε διαφορά του πρώτου από το τελευταίο, περίπου 1.5 χιλιόμετρο.
Δεν είμαι βιτσιόζος που έκανα αυτόν τον κόπο, μα έπρεπε να ‘κλίσω’ κάτι στόματα σε άλλο forum.
Για εμένα η χρονομέτρηση είναι ανέφικτη με δορυφορικά συστήματα, οποίας μορφής, έστω και εάν ίπτανται από πάνω της αναμεταδότες υψηλής ακρίβειας. Είναι αναντικατάστατοι οι σένσορες δαπέδου, και τα φωτοκίταρα. Βεβαία και αυτά δίνουν χρονικό λάθος, μα δεν αλλοιώνουν την κατάταξη, γιατί είναι το ίδιο σε όλους!.
φιλικά
ΑΝΤΩΝΗΣ. -
Αντωνη μια μικρή διευκρινιση στο πρωτο κομμάτι που παραθετεις
γι αυτο ειπα το οτι κυκλος με διαμετρο 100μετρα ειναιπολυ μεγαλος
Οσον αφορά το θεμα της μεταδοσης ναι υπαρχει θεμα οταν δεν πιανει αλλα το συστημα που εχω δει εχει 2 δυνατότητες
α. στελνει πακετο μολις θα εχει ληψη οτι δεν εχει στειλει
β. ετσι κι αλλιων - αν θες - καταγραφει στην δικη του μνημη. ( ΑΝ υπαρξουν οποιεσδηποτε αμφοβολιες)Για χρονομετρηση μπορει να χρησιμοποιηθει ως 'εφεδρεια' αν για καποιο λογο χαθει κατι ή για διασταυρωση της πληροφορίας
πχ
Κριτης ΣΕΔ μενει απο μπαταρια και δεν μπορει να μεταδοσει αμεσα τις διελευσεις.
Ομως επειγει να βγουν αποτελεσματα και να δωθουν κυπελα.
Ετσι ο χειριστης τσεκαρει τους 3 πρωτους που θελει αν περασαν το ΣΕΔ, οποτε και προχωραει στις απονομεςενα αλλο θεμα που υπαρχει στο 'βουνο' και ειδικά στα μακρυα απο τον πολιτισμό μερη, δεν ειναι μονο το θεμα του πιανει δεν πιανει, αλλα και το τι 'χωριτικότητα' εχει η δεδομενη κεραια.
Οταν ειναι υπολογισμενη για 10 τσοπανηδες, 150 ( τροπος του λεγειν) κινητα μαζεμενα ( 50 απο τα αυτοκινητα + του οδηγου + του συνοδηγου τα προσωπικά τους+ των οποιων θεατων + της οποιας οργανωσης) στην ιδια κεραια εχουν θεμα..στο παραδειγμα σου με τα 3 GPS ειναι και το θεμα του επεξεργαστη του ιδιου του μηχανηματος να το προβαλει στην οθονη να το 'ζωγραφισει' σωστα με αλλα λογια
τα μηχανακια 'εντοπισμου' δεν κανουν κατι τετοιο οποτε δεν χανουν υπολογιστικη ισχυ εκει και βεβαια οντας για ολους ακριβως τα ιδια το οποιο λαθος ειναι οσο ομοιο ειναι τεχνικά δυνατόν να ειναι σε ολα ( εννοω οτι εχεις μονο τις κατασκευαστικές ανοχές αν καταλαβαινεις τι εννοω ) -
Το split ΔΕΝ είναι 'επίσημη' χρονομέτρηση, αυτή γίνεται με σένσορες, φωτοκύταρα κτλ.
Το split είναι ενδεικτική, πληροφοριακή χρονομέτρηση και ως τέτοια μπορεί να ανεχτεί και 100 μέτρα απόκλιση (δηλ. 1-2 δευτερόλεπτα διαφορά). Προσωπικά αντιμετωπίζω το split ως added bonus ενός καλού συστήματος εντοπισμού, δηλ. αφού ξέρεις ότι το αυτοκίνητο Α έφτασε στο συγκεκριμένο, με συντεταγμένες σημείο Β (όπου 'έφτασε' = 'μπήκε σε ένα νοητό κύκλο διαμέτρου 100 μέτρων'), δε μας λες ρε παλουκαρ΄ και τι ώρα το έκανε αυτό ?Η ακρίβεια δεν είναι αποκλειστικά θέμα αριθμού δορυφόρων αλλά επίσης λογισμικού του δέκτη, συχνότητας δειγματοληψίας, χρόνου που έχει για τον υπολογισμό και ποιότητας σήματος. Επίσης, σε αντίθεση με τα Χ και Ψ, συνήθως τα GPS στον υπολογισμό του ύψους δεν έχουν την ίδια ακρίβεια, πχ. είσαι σε μια βάρκα και σου λέει ότι είσαι 10 μέτρα ψηλά. Αλλη ακρίβεια θα πετύχεις σε ένα πλοίο στη θάλασσα, άλλη σε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο στο βουνό και άλλη σε ένα ακροβατικό αεροπλάνο.
-
Ενα αλλο συμαντικό ( που αφορα 1000% την ασφαλεια βεβαια ) ειναι οτι καποια απο αυτα μπορουν να λειτουργησουν σαν τηλεφωνο προς και απο τον κετρικό χειριστη
Δηλ.
Αν ο χειριστης δει ενα αυτοκινητο ακινητοποιημενο για πολλυ ωρα σε δυσκολο σημειο μπορει να καλεσει το 'μαραφετι' και αυτο να απαντησει απο μονο του χωρις να χρειαστει να πατηθει καποιο κουμπι και μπαινει σε ανοιχτη ακροαση οποτε και μπορει να μιλησει στο πληρωμα αλλα και να ακουσει τι γινεται μεσα στο αυτοκινητο, κι αυτο χωρις το ξαναλεω να χρειαζεται να κανει κατι το πληρωμα πχ δεν μπορει να κινηθει και να απαντησει λογω τραυματισμου ( φτου φτου μακρυα απο εμας) -
Ο χρήστης Νίκος Ανδριτσάκης έγραψε:
Καμμιά άλλη καλή ιδέα για βελτίωση? Από την άλλη εβδομάδα και μέχρι αρχές Μαρτίου θα έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο για να 'δουλέψω' τα προγράμματα....Νίκο, καλώς όρισες, πιστεύω ότι η παρουσία σου στο (παρεξηγημένο) forum αφ΄ενός μεν αναβαθμίζει το επίπεδο του και αφετέρου ίσως άρει τις επιφυλάξεις πολλών φίλων που το παρακολουθούν, αλλά δεν εκθέτουν την γνώμη τους.
Σκέφτομαι εάν γίνεται όπου τοποθετούνται split (αναβάσεις, ίσως σε σπρίντ, κλπ.), να καταγράφεται, εκτός του χρόνου των επί μέρους τμημάτων και η κατάταξη και η Μωτ ;
Τον πίνακα τον χρησιμοποιώ ως παράδειγμα και είναι από Ιταλική ανάβαση των 10 χλμ.
-
Τώρα που βρήκαμε παπά
Χωρίς πλάκα, ενδιαφέρον αυτό γιατί δείχνει άμεσα που κέρδισε και που έχασε καθένας. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Τώρα που βρήκαμε παπά
Χωρίς πλάκα, ενδιαφέρον αυτό γιατί δείχνει άμεσα που κέρδισε και που έχασε καθένας.Και, αφου καταλάβαμε (ή καταλάβουμε ) την δύναμη του βήματος αυτού, που όλοι το διαβάζουν και οι περισσότεροι το απαξιώνουν, δυστυχώς, ας προσθέσουμε στο θέμα και την παράμετρο 'ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ'.
Εννοώ την θέσπιση ΜΙΑΣ φόρμας ΑΝΑ ΜΟΡΦΗ Αγώνα που να την εφαρμόζουν ΟΛΟΙ οι οργανωτές.
(για να μήν παρεξηγηθώ, η ΕΛΕΤΑ είναι διατεθημένη να αλλάξει το πρόγραμμα έκδοσης αποτελεσμάτων της , έτσι ώστε να συνάδει με όποιο θεσπισθεί !!! , σημειώνοντας πως ήταν, άν όχι η πρώτη, απο τις πρώτες Λέσχες που απο τις αρχές της δεκαετίας του '80 εξέδιδε , με δικό της λογισμικό, τα αποτελέσματα των ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ και ΔΩΔΩΝΗΣ μηχανογραφημένα , και μάλιστα ΑΜΕΣΩΣ μετά το τέλος του κάθε σκέλους. Βέβαια , απο τότε έχουν αλλάξει πράγματα πολλά, αλλά πάντα στα Γιάννενα υπάρχει ... κάποιος που ρυθμίζει τα του λογισμικού αυτού. Τώρα τον λένε Νίκο ...) .
Αποστόλης Νούσιας
Γ.Γ. της ΕΛΕΤΑ -
Πολύ καλή η παρατήρηση Μιχάλη και ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Παρακολουθώ (πολύ) τακτικά το forum σε επίπεδο lurking και αρκετά από αυτά που έχω προσθέσει στα προγράμματα τα έχω δει από αυτό. Η προσθήκη κατάταξης και ΜΩΤ στα splits θα γίνει για το 2011.
Για τα splits θα πρέπει να διευκρινίσουμε, όπως λέει και ο nass, ότι για χρονομέτρηση 'παίζουν' μόνο σένσορες/φωτοκύτταρα, ενώ για αφάλεια 'παίζει' οποιοδήποτε καλό σύστημα απλού tracking καθόσο σε ενδιαφέρει η πορεία και η μη ακινητοποίηση του οχήματος. Στις αναβάσεις τα splits γίνονται με την πλήρη ακρίβεια που γίνεται και η κανονική χρονομέτρηση από αφετηρία σε τερματισμό. Στα ράλλυ, υπάρχει η άποψη να μπαίνουν splits κανονικά που θα δίνουν και κανονική και ακριβή χρονομέτρηση αλλά και tracking. Αυτή η λύση, αν και σχεδόν ιδανική είναι η πανάκριβη που ανέφερα στο πρηγούμενο post μου.
Για τα απλά tracking συστήματα έχουμε ήδη τεστάρει 2 εξαιρετικά. Θα σας τα αναφέρω με λεπτομέρειες μόλις γυρίσω από Τρίπολη.....
Ο Παπάς
-
Αποστόλη την ιστορία της ΕΛΕΤΑ στα αποτελέσματα την ξέρω και την εκτιμώ 'πρώτο χέρι'. Θα επανέλθω στα γραφόμενά σου μόλις γυρίσω από Τρίπολη (τελειώνει και η μπαταρία στο laptop και το καφέ δεν έχει ρεύμα όπως και το αεροδρόμιο που ψάχνουμε γεννήτρια για να 'δώσω' splits και αποτελέσματα απέναντι στο pit lane με το ασύρματο TV Link γ@μ@τ@)
Νίκος
-
Ο χρήστης Ευφραίμογλου Μιχάλης έγραψε:
Καμμιά άλλη καλή ιδέα για βελτίωση? Από την άλλη εβδομάδα και μέχρι αρχές Μαρτίου θα έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο για να 'δουλέψω' τα προγράμματα....
Νίκο, καλώς όρισες, πιστεύω ότι η παρουσία σου στο (παρεξηγημένο) forum αφ΄ενός μεν αναβαθμίζει το επίπεδο του και αφετέρου ίσως άρει τις επιφυλάξεις πολλών φίλων που το παρακολουθούν, αλλά δεν εκθέτουν την γνώμη τους.
Σκέφτομαι εάν γίνεται όπου τοποθετούνται split (αναβάσεις, ίσως σε σπρίντ, κλπ.), να καταγράφεται, εκτός του χρόνου των επί μέρους τμημάτων και η κατάταξη και η Μωτ ;
Τον πίνακα τον χρησιμοποιώ ως παράδειγμα και είναι από Ιταλική ανάβαση των 10 χλμ.
Πολύ καλή η παρατήρηση Μιχάλη και ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Παρακολουθώ (πολύ) τακτικά το forum σε επίπεδο lurking και αρκετά από αυτά που έχω προσθέσει στα προγράμματα τα έχω δει από αυτό. Η προσθήκη κατάταξης και ΜΩΤ στα splits θα γίνει για το 2011.
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά
- Οι αγωνιζόμενοι θα μαθαίνουν που κερδίζουν και που χάνουν και θα βελτιώνονται αντιστοίχως
- Θα δημιουργείται θέμα προς συζήτηση για κάθε τμήμα της διαδρομής
- Ακόμη και αρκετοί εγκαταλείψαντες θα έχουν κάποιους χρόνους στο χέρι τους για να συγκρίνουν τις επιδόσεις τους
- Θα δίνεται η δυνατότητα στους Οργανωτές να απονείμουν επί πλέον κύπελλα (πέραν των προβλεπομένων), με διάφορες συνθήκες – προϋποθέσεις, π.χ. στο 1ο split μεταξύ μιας κλάσης με έντονο συναγωνισμό, ή μεταξύ
των εγκαταλειψάντων κλπ. (το τελευταίο το καταθέτω ως πρόταση )
-
Καλημέρα!
Επιτέλους ένα θέμα 'κόσμημα' σ αυτήν την πολύπαθη ενότητα...Μ.
-
Κάνουμε χρονομέτρηση στην Τρίπολη αυτή την ώρα και για πρώτη φορά βάλαμε monitor με on-line προβολή χρόνων και splits στο χώρο του pit lane απέναντί μου χρησιμοποιώντας το ασύρματο TV Link που αγοράσαμε πρόσφατα. Βλέπω κόσμο μαζεμένο γύρω του, άρα περιμένω σχόλια από μηχανικούς & αγωνιζόμενους.
Με ενδιαφέρει να μάθω αν τα data τους χρησίμευσαν σε κάτι, τι ΔΕΝ τους άρεσε και σε τι θα τους βοηθούσε περισσότερο. -
Κάνουμε χρονομέτρηση στην Τρίπολη αυτή την ώρα και για πρώτη φορά βάλαμε monitor με on-line προβολή χρόνων και splits στο χώρο του pit lane απέναντί μου χρησιμοποιώντας το ασύρματο TV Link που αγοράσαμε πρόσφατα. Βλέπω κόσμο μαζεμένο γύρω του, άρα περιμένω σχόλια από μηχανικούς & αγωνιζόμενους.
Με ενδιαφέρει να μάθω αν τα data τους χρησίμευσαν σε κάτι, τι ΔΕΝ τους άρεσε και σε τι θα τους βοηθούσε περισσότερο.ελπιζω να εχετε και καμια σομπα αγκαλια
-
Με ενδιαφέρει να μάθω αν τα data τους χρησίμευσαν σε κάτι, τι ΔΕΝ τους άρεσε και σε τι θα τους βοηθούσε περισσότερο.Mας αρεσε αγαπητε μας κ.Ανδριτσακη , και σας ευχαριστουμε !
Πολυ εξυπηρετικο , και ηταν μεγαλη βοηθεια να βλεπουμε τον τρεχοντα γυρο ,τσεκαροντας και τις διαφορες με τα χρονομετρα μας , και να συνομιλουμε με τους οδηγους με τα βιετσεφ για την εξελιξη !
Βεβαια , αν τα ειχαμε και σε γιγαντο οθονη μπορει και να σας φτιαχναμε αγαλματακι οσκαρ !
-
Εεεε δεν τρώγεστε με τίποτα
-
Κι όμως nass, ο APR έχει δίκιο για το μέγεθος της οθόνης. Η 17άρα σίγουρα δεν κάνει για όλους αυτούς που της την 'έπεφταν' μόλις άρχιζαν οι δοκιμές ή οι αγώνες. Αλλά πρέπει να έχω πάντα και μια αντίστοιχη οθόνη στον αλυτάρχη και στον σχολιαστή απ'τη μεριά της γραμματείας, βάλε και τον εξοπλισμό για split (με modem και repeater γιατί είναι 1 χλμ μακριά από την 'κλούβα'), γεννήτρια, laptops, tv link, καλώδια απαγωγής βρόγχων (sic - detection loops) κλπ, εεε τι να χωρέσει το δύστυχο το Forester
Είναι όμως κρίμα να προσθέτουμε κάτι καλό και να μην αποδίδει τα maxima.
Κάνω μια πρόταση. Να βάλει κάποιος την 'όσο' μεγάλη οθόνη μπορεί να κουβαλήσει, κι εγώ βάζω το TV link, έτσι για να γίνει το κάτι καλύτερο. Προσφορές?
-
Μην σε παραξενευει αγαπητε μας κ.Ανδριτσακη , η νοοτροπια του Nass κι αυτων που ειχε μαθει μεχρι τωρα να συνεργαζεται και να το (διεγραφει ).....ετσι , και γι αυτο εχει κατσει σ'αυτο το χαλι το σπορ μας ...
Οταν λοιπον ασχοληθει καποιος σοβαρα , και κτυπησει 5 πορτες εταιριων ηλεκτρονικων συσκευων και καποιων αλλων που εχουν σχεση ... που θελουν να κανουν **διαφημιση **των προιοντων τους μεσα απ'τον κοσμο του μοτορσπορ (και φροντισει ο οργανωτης γι αυτο) , ισως η μια γιγαντο οθονη να ειναι αστειο αιτημα .........
Τα υπολοιπα ειναι δυσκολα
-
Me την προυποθεση οτι καθε ομαδα θα εχει το δικό της μονιτορ ( οποτε οσο μεγαλο η ιδια επυθυμει, υπαρχει λυση με ασυρματο Wifi εμβελειας 100 μετρων να εκπεμπει ο χρονομετρης την 'οθονη' που θελει
κοστος ανα ομαδα 300 ευρω ( τουλαχιστον για την συσκευη που ξερω εγω. κι εχω δοκιμασει σε παρεμφερη εφαρμογη - λαπτοπ προβολη σε videoprojector allaη εικόνα πηγαινε ασυρματα αντι με καλωδιο VGA..)
An ενδιαφερει να το ψαξω λιγο παραπανω τι δυνατότητες υπαρχουν -
Εχω την εντύπωση ότι αυτή η 'multi user' λογική είναι κάπως πέραν της φιλοσοφίας του συστήματος που έχουμε. Ας μας πει βέβαια και ο ...παπάς
Ομως το WiFi είναι πολύ καλή ιδέα. Μπορεί να υπάρχουν στην αγορά WiFi Set-Top-Boxes (EDIT: δεν υπάρχουν ακόμα, η τηλεόραση χρειάζεται bandwidth που δεν έχει να δώσει το 'κλασσικό' WiFi) οπότε με μικρό κόστος να 'εκπέμπεται' εικόνα TV (αν όχι customized για κάθε ομάδα, τουλάχιστον μία για όλους). Υπόψην επίσης, ότι μια 42'' LCD κάνει πια €500-600 οπότε η 'μεγάλη οθόνη' είναι αρκετά ρεαλιστική, αρκεί το σήμα να είναι ψηφιακό (πχ. HDMI) και όχι αναλογικό (πχ. TV ή VGA) γιατί τότε τίθεται θέμα ισχύος εξόδου του 'κουτιού' (τεχνικές λεπτομέρειες...).
Η διαφορά είναι φυσικά το real time του πράγματος διότι αλλιώς μπαίνει κανείς και στο ethea-live και τα βλέπει (χμμμ, βγαίνουν 'ζωντανά' αποτελέσματα από αγώνες ταχύτητας στο ethea-live ?)
Συστήματα χρονομέτρησης και εντοπισμού αγώνων