-
Δ. Μακεδονία: Κλειστά στις 21/2 τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής
Κλειστά θα παραμείνουν στις 21 Φεβρουαρίου τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς οι καταστηματάρχες του κλάδου διαμαρτύρονται για το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
«Με την οικονομική κρίση δύσκολα τα βγάζουμε πέρα. Ήρθε και η απαγόρευση του καπνίσματος να μας αποτελειώσει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών καφετεριών και καφε-ζαχαροπλαστείων Κοζάνης «Ο Ερμής», Καλλιόπη Σεμερτζίδου.
Πρόσθεσε πως οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών καταστημάτων καφεστίασης σε όλη τη Δυτική Μακεδονία θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν, εάν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
-
Ο χρήστης Arkady έγραψε:
Σε συγκεκριμένα καταστήματα (ενδεικτικά Starbucks, Fridays, Pizza Hut, εστιατόριο εντός ΙΚΕΑ κλπ κλπ) που συνήθως ανήκουν σε ξένες εταιρίες και εφαρμόζουν επ'ακριβώς τον νόμο, οι καπνιστές αναγκάζονται και κάνουν 'τουμπεκί' κατά το κοινώς λεγόμενο, διότι εκεί δεν 'τους παίρνει'
Σιγα μη κανουν τουμπεκι. Απλα δεν πανε στα Αμερικανακια για φαι και καφε.
-
Σιγά το νέο δηλαδή,πως ο Έλληνας κάνει ότι γουστάρει όπου τον παίρνει ή νομίζει πως τον παίρνει. Κανείς δεν περνάει φανάρι με κόκκινο όταν έχει τροχονόμο.Κάτι δηλαδή σαν τους μη καπνιστές.Που πριν τον νόμο δεν μιλούσαν αλλά τώρα τους παίρνει ή νομίζουν πως τους παίρνει να διαμαρτύρονται....
@Scotch
Eπειδή έχω αρκετούς γνωστούς που έχουν καφετέριες ή καφενεία κτλ, η ζημιά είναι μεγάλη.Να δεχτώ πως ο νόμος είναι 100 % σωστός αλλά ο Έλληνας καπνιστής,που να δεχτώ και πάλι πως είναι πιο κάφρος από τους κάφρους, έχει περιορίσει κατά πολύ τις εξόδους του.Όπως κι εγώ.Ακόμα και σαν θέμα συνήθειας να το πάρεις θέλω κάποιο χρόνο διάολε να συνηθίσω να πίνω καφέ χωρίς τσιγάρο.Και από τη στιγμή που σχεδόν όλοι οι κλάδοι διαμαρτύρονται για οποιοδήποτε νόμο τους στερεί έστω και ένα ευρώ, δεν βλέπω γιατί αυτοί να μην το κάνουν.Τώρα αν φταίει ο νόμος ή τα σκ@τ@ που έχει ο ΄΄Ελληνας στο κεφάλι του δεν ξέρω και στα τέτοια τους στην τελική.Αυτοί χάνουν λεφτά και μερικοί πάνε για φούντο άρα πρέπει να διαμαρτύρονται. -
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Σε συγκεκριμένα καταστήματα (ενδεικτικά Starbucks, Fridays, Pizza Hut, εστιατόριο εντός ΙΚΕΑ κλπ κλπ) που συνήθως ανήκουν σε ξένες εταιρίες και εφαρμόζουν επ'ακριβώς τον νόμο, οι καπνιστές αναγκάζονται και κάνουν 'τουμπεκί' κατά το κοινώς λεγόμενο, διότι εκεί δεν 'τους παίρνει'
Σιγα μη κανουν τουμπεκι. Απλα δεν πανε στα Αμερικανακια για φαι και καφε.
στα starbucks το τσιγαρο απαγορευεται απο τοτε που η αλυσιδα ειναι στην ελλαδα (πηγαινα ακομα σχολειο πρεπει να μιλαμε για 10ετια σχεδον) δεν περιμεναν καποιο νομο , φυσικα οποιος ηθελε πηγαινε και οσοι πηγαιναν ή πανε σεβονται τη κατασταση
αυτο ειναι ενα πολυ καλο παραδειγμα σχετικα με το αν ειναι ή οχι αθεμιτος ανταγωνισμος να υπαρχουν μαγαζια για καπνιστες και μη καπνιστες ταυτοχρονα
-
Ο χρήστης blinkys έγραψε:
Κάτι δηλαδή σαν τους μη καπνιστές.Που πριν τον νόμο δεν μιλούσαν αλλά τώρα τους παίρνει ή νομίζουν πως τους παίρνει να διαμαρτύρονται....Δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το point σου.
Από την στιγμή που πριν δεν υπήρχε κάποιος νόμος που να απαγορεύει το κάπνισμα, οι μη καπνιστές δεν είχαν κάποια βάση να διαμαρτυρηθούν. Τώρα που υπάρχει συγκεκριμένος νόμος, απαιτούν να εφαρμοστεί. Τι το παράξενο βρίσκεις? -
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
http://nosmoke.gr/To link που έβαλες δεν λειτουργεί, αλλά υποθέτω ότι ήθελες να βάλεις αυτό:
-
yep!
-
Χρήστο , θα έρθεις στη συνάντηση του forum
Να καθίσουμε σε εξωτερικό χώρο ε?! -
yep!Και το http://nosmoke.gr/ ανοιγει,αργει λιγο αλλα ανοιγει.
-
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Να καθίσουμε σε εξωτερικό χώρο ε?!Παλιά ερχόμουν, τώρα τελευταία κάτι με την δουλειά, κάτι με τα σκι, κάτι με τα , έχω ξεκόψει.
Δεν σας σνομπάρω πάντως.
-
Να καθίσουμε σε εξωτερικό χώρο ε?!Παλιά ερχόμουν, τώρα τελευταία κάτι με την δουλειά, κάτι με τα σκι, κάτι με τα , έχω ξεκόψει.
Δεν σας σνομπάρω πάντως.
Ευκαιρία θα ήταν να διαπιστώσεις οτι δεν είμαστε αντιπαθητικοί καπνιστές
(Σε κατανοώ απόλυτα με τα :inlove:)
-
Ο χρήστης Arkady έγραψε:
Κάτι δηλαδή σαν τους μη καπνιστές.Που πριν τον νόμο δεν μιλούσαν αλλά τώρα τους παίρνει ή νομίζουν πως τους παίρνει να διαμαρτύρονται....
Δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το point σου.
Από την στιγμή που πριν δεν υπήρχε κάποιος νόμος που να απαγορεύει το κάπνισμα, οι μη καπνιστές δεν είχαν κάποια βάση να διαμαρτυρηθούν. Τώρα που υπάρχει συγκεκριμένος νόμος, απαιτούν να εφαρμοστεί. Τι το παράξενο βρίσκεις?Το point μου είναι πως όταν κάτι μ ενοχλεί διαμαρτύρομαι ακόμα και αν δεν υπάρχει νόμος.Το κάπνισμα βλάπτει τους παθητικούς καπνιστές ακόμα και αν δεν είναι παράνομο.Και νομίζω επίσης πως η βάση της διαμαρτυρίας των μη καπνιστών είναι πρώτα η υγεία τους και μετά η εφαρμογή του νόμου.
-
Το point μου είναι πως όταν κάτι μ ενοχλεί διαμαρτύρομαι ακόμα και αν δεν υπάρχει νόμος.Το κάπνισμα βλάπτει τους παθητικούς καπνιστές ακόμα και αν δεν είναι παράνομο.Και νομίζω επίσης πως η βάση της διαμαρτυρίας των μη καπνιστών είναι πρώτα η υγεία τους και μετά η εφαρμογή του νόμου.Σωστά όλα αυτά, μόνο που αν δεν υπάρχει σχετικός νόμος δεν μπορείς να απαιτήσεις να σβήσει κάποιος το τσιγάρο του απο την στιγμή που επιτρέπεται το κάπνισμα, ακόμα και αν σε ενοχλεί ή σε βλάπτει. Επαφίεσαι στην ευγένεια του άλλου, αν θα σβήσει το τσιγάρο ή όχι.
Όταν όμως υπάρχει σχετική νομοθεσία που απαγορεύει το κάπνισμα, δεν ζητάς απλά να σβήσει το τσιγάρο, αλλά το απαιτείς. -
Ο χρήστης Arkady έγραψε:
Σωστά όλα αυτά, μόνο που αν δεν υπάρχει σχετικός νόμος δεν μπορείς να απαιτήσεις να σβήσει κάποιος το τσιγάρο του απο την στιγμή που επιτρέπεται το κάπνισμα, ακόμα και αν σε ενοχλεί ή σε βλάπτει. Επαφίεσαι στην ευγένεια του άλλου, αν θα σβήσει το τσιγάρο ή όχι.
Όταν όμως υπάρχει σχετική νομοθεσία που απαγορεύει το κάπνισμα, δεν ζητάς απλά να σβήσει το τσιγάρο, αλλά το απαιτείς.Ωραία,άρα που διαφωνείς σ αυτό που έγραψα πως τώρα τους παίρνει τους καπνιστές να διαμαρτυρηθούν,γιατί τους 'προστατεύει' ο νόμος,ή νομίζουν πως τους παίρνει αφού όπως και η πλειοψηφία των νόμων σ αυτή τη χώρα δεν εφαρμόζονται κατα γράμμα.
-
http://nosmoke.gr/ >'ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ' στα cafe/bar/resto που δεν εφαρμόζουν τον νόμο περί καπνίσματοςΕπειδή δεν έχει νόημα ο καθένας να ψάχνει να βρίσκει δικαιολογίες για το αν πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα ή όχι στους κλειστούς χώρους εστιάσεων και αναψυχής μια και ο νόμος είναι ξεκάθαρος, αλλά και η βλάβη που προκαλείται από το κάπνισμα στους καπνιστές, στους παθητικούς καπνιστές και πολύ περισσότερο στα παιδιά είναι δεδομένη, προτείνουμε το εξής:
Σε όποια καταστήματα δεν εφαρμόζουν το νόμο και επιτρέπουν το κάπνισμα, ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να πληρώσουμε το λογαριασμό και τους καλούμε να φωνάξουν την αστυνομία αν θέλουν.
Είναι βέβαιο ότι δεν θα το πράξουν, διότι εάν έρθει η αστυνομία, καταγγέλλουμε το γεγονός ότι δεν εφαρμόζουν τον νόμο περί καπνίσματος, πληρώνουμε το λογαριασμό και φεύγουμε. Αυτοί όμως θα πληρώσουν το πρόστιμο για την μη εφαρμογή του νόμου. Απλά τα πράγματα...Καλο.
Μεχρι να ερθει η αστυνομια εχεις αδειασει το χωρο απο τασακια κτλ,οταν ερθουν πληρωνεσαι κανονικα και κανεις και μια μηνυσουλα.Υ.Γ.
Αν θελετε να κανετε χορηγια, εδω: http://nosmoke.gr/en/helpourcause/spons ... tions.html -
Ωραία,άρα που διαφωνείς σ αυτό που έγραψα πως τώρα τους παίρνει τους καπνιστές να διαμαρτυρηθούν,γιατί τους 'προστατεύει' ο νόμος,ή νομίζουν πως τους παίρνει αφού όπως και η πλειοψηφία των νόμων σ αυτή τη χώρα δεν εφαρμόζονται κατα γράμμα.Η διαφωνία μου είναι στο ότι εσύ αναφερόμενος απαξιωτικά τους μη-καπνιστές, έγραψες αυτό:
Κάτι δηλαδή σαν τους μη καπνιστές.Που πριν τον νόμο δεν μιλούσαν αλλά τώρα τους παίρνει ή νομίζουν πως τους παίρνει να διαμαρτύρονται....
Και σου απαντώ δεν θέμα είναι αν 'τους παίρνει' ή δεν 'τους παίρνει'. Είναι θέμα νόμου.
Πριν δεν υπήρχε σχετική νομοθεσία που να απαγορεύει το κάπνισμα εντός δημόσιων εσωτερικών χώρων, ενώ τώρα υπάρχει. Κατά συνέπεια πριν δεν υπήρχε βάση για διαμαρτυρία, ενώ τώρα υπάρχει. Τόσο απλά. Πού είναι το κακό σε αυτό?Και σε μια χώρα που δεν εφαρμόζεται η πλειοψηφία των νόμων, ως πολίτης οφείλεις να κάνεις ότι μπορείς για να αλλάξεις αυτή την κατάσταση και όχι για να την διαιωνίζεις.
-
Μα αυτή είναι η δική μου ερμηνεία για το πως υποδέχτηκαν οι μη καπνιστές των νέο νόμο.Δεν συμφωνώ με το νόμο αλλά δεν προέτρεψα και κανέναν να μην τον εφαρμόσει.Ξαναγράφω βάση για διαμαρτυρία είναι η δημόσια υγεία.
Αν τώρα εσύ δεν το βρίσκεις κακό να μην διαμαρτύρομαι γιατί κινδυνεύω αλλά γιατί μου λέει ο νόμος ότι μπορώ να διαμαρτυρηθώ,πάσο.Για να το κάνω και λίγο πιο λιανά.Αν έστω και 10 μη καπνιστές κάνανε μια διαμαρτυρία και διεκδικούσαν να καθιερωθεί με νόμο η απαγόρευση του καπνίσματος ειλικρινά θα το έβλεπα πολύ διαφορετικά το θέμα.Θα έλεγα μπράβο στους μάγκες που διαμαρτύρονται για κάτι που τους ενοχλεί.Όταν όμως απ' όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είναι όλοι απαθείς, και ξεσηκώνονται όταν η κυβέρνηση κάνει νομο δήθεν για να εναρμονιστεί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους,ε ναι τότε για μένα φωνάζουν όταν τους παίρνει. -
Μα αυτή είναι η δική μου ερμηνεία για το πως υποδέχτηκαν οι μη καπνιστές των νέο νόμο.Δεν συμφωνώ με το νόμο αλλά δεν προέτρεψα και κανέναν να μην τον εφαρμόσει.Ξαναγράφω βάση για διαμαρτυρία είναι η δημόσια υγεία.
Αν τώρα εσύ δεν το βρίσκεις κακό να μην διαμαρτύρομαι γιατί κινδυνεύω αλλά γιατί μου λέει ο νόμος ότι μπορώ να διαμαρτυρηθώ,πάσο.Για να το κάνω και λίγο πιο λιανά.Αν έστω και 10 μη καπνιστές κάνανε μια διαμαρτυρία και διεκδικούσαν να καθιερωθεί με νόμο η απαγόρευση του καπνίσματος ειλικρινά θα το έβλεπα πολύ διαφορετικά το θέμα.Θα έλεγα μπράβο στους μάγκες που διαμαρτύρονται για κάτι που τους ενοχλεί.Όταν όμως απ' όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είναι όλοι απαθείς, και ξεσηκώνονται όταν η κυβέρνηση κάνει νομο δήθεν για να εναρμονιστεί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους,ε ναι τότε για μένα φωνάζουν όταν τους παίρνει.Συμφωνω απολυτα. Το εχω ξαναγραψει αλλα υπαρχει διαφορα φασης...
-
Το 'δεν διαμαρτυρόσουν πριν τον νόμο, άρα δεν πρέπει να το κάνεις και τώρα' είναι τουλάχιστον αφελές ως επιχείρημα.
Επειδή χάνετε την μπάλα με τα περί επιλογής κλπ, να υπενθυμίσω το βασικό πρόβλημα:
Το κάπνισμα θεωρείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας η πρώτη, ή η δεύτερη αιτία θανάτων παγκοσμίως.
Είναι ασύλληπτο αν κάτσεις να το σκεφτείς, αλλά δυστυχώς δεν είναι υπερβολή to make our point across, είναι η τραγική πραγματικότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο από νοσήματα που προκλήθηκαν από το κάπνισμα. Είναι πέρα οποιασδήποτε αμφιβολίας ένα τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας το οποίο δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε να διαιωνίζεται και να επιδεινώνεται.
Δεν είναι μόνο λογικό λοιπόν, είναι επιτακτική ανάγκη να παρθούν μέτρα για να περιορίσουν τον παραλογισμό. Και τα μέτρα πρέπει να είναι μελετημένα και όχι σπασμωδικά. Οι κυβερνήσεις ξέρουν από πικρή εμπειρία ότι η πλήρης απαγόρευση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην άνθηση της βιομηχανίας του εγκλήματος. Πως εξασφαλίζεις λοιπόν ότι θα πεθαίνουν λιγότεροι άνθρωποι χωρίς να οδηγείς τους χρήστες στην παρανομία; Πολύ απλά, απαγορεύοντας το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Έτσι, αφενός εξασφαλίζεις ότι οι παθητικοί καπνιστές δεν θα υφίστανται τις συνέπειες της συνήθειας των άλλων, αφετέρου ότι όλο και λιγότεροι νέοι άνθρωποι θα το ξεκινούν και όλο και περισσότεροι χρήστες θα το κόβουν ή έστω θα το μειώνουν, ακριβώς επειδή το κάπνισμα γίνεται πιο 'δύσκολο' στην κοινωνική ζωή.
Υπάρχουν σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες για ένα νέο να ξεκινήσει το κάπνισμα στην Ελλάδα, μια χώρα όπου οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους να τους αγοράσουν τσιγάρα, όπου ένα δεκαεξάχρονο παιδί μπορεί να καπνίσει σε κάθε καφέ, σε κάθε club, παρά σε μια χώρα όπου δεν μπορεί καν να αγοράσει (νόμιμα) τσιγάρα πριν ενηλικιωθεί, όπου ελάχιστοι φίλοι του καπνίζουν, όπου δεν μπορεί να καπνίζει ενώ τρώει, ή ενώ απολαμβάνει την μουσική με τους φίλους του. Το τσιγάρο -όπως πολλάκις έχουν τονίσει εδώ μέσα όσοι καπνίζουν- είναι μέρος της κοινωνικής ζωής στην χώρα μας.
ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό, είναι το απόστημα που πρέπει να σπάσει.
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ [#4]