-
Αν μιλαμε για **διαφορά **1 Kwh (οτι δηλαδη το ανωνυμο εχει διπλασια καταναλωση απο το επωνυμο,πραγμα αδυνατον),τοτε εχουμε μια διαφορα 8 ευρωλεπτα για καθε ωρα.Αν υπολογισουμε οτι το μηχανημα δουλευει 3 ωρες την ημερα 300 ημερες το χρονο (σιγουρα εχω βαλει πολλες ωρες,λιγοτερο θα ειναι) τοτε εχουμε μια διαφορα 72 ευρω τον χρονο,αυτο μονο εαν η καταναλωση ειναι διπλάσια, πραγμα μαλλον αδυνατον.Πιθανως ενα ρεαλιστικο νουμερο δεν υπερβαινει τα 20 ευρω το χρονο.
-
Λιγο για τις αποδωσεις των κλιματιστικων.
Καταρχην οι συντελεστες EER και COP αναφερονται στην ψυξη και θερμανση αντιστοιχα με παντα τον COP να ειναι μεγαλυτερος απο τον EER.Αυτοι οι συντελεστες προκυπτουν αν διαιρεσουμε την αποδοση ενος κλιματιστικου σε ψυξη και θερμανση αντιστοιχα με την ισχυ εισοδου που εχουμε στο κλιματιστικο μας.Κανονικα δινονται 3 τιμες στα προσπεκτους οι min,normal και max. Aν εχουμε μονο μια τιμη τοτε υποθετουμε οτι αφορα την τιμη κανονικης λειτουργειας δηλαδη την normal.
Παραδειγμα εστω οτι το προσπεκτ γραφει για το κλιματιστικο μας.για την ψυξη 1,55/4,2/4,60 min/normal/max(cooling capacity) σε kw
για την θερμανση 1,30/5,1/5,60 min/normal/max(heating capacity) σς κw
ουσιαστικα αυτα ειναι τα ΒTU γιατι ενα ΚW αντιστοιχει σε 3412 BTU(περιπου) οποτε τα 4.2 αντιστοιχουν σε 4,2*3412=14330 btuαντιστοιχα δινονται και οι τιμες εισοδου της ισχυος(power input)
για ψυξη 0,26/1,05/1,32 min/normal/max σε kw
για θερμανση 0,22/1,18/1,60 min/normal/max σε kwοταν το κλιματιστικο γκαζωνει θα πιανει αναγκαστικα τις max τιμες ειτε στην ψυξη ειτε στη θερμανση,τα καλα inverter ομως λειτουργουν το πιο πολυ διαστημα στις normal τιμες και για αυτο ολοι οι υπολογισμοι γινονται με αυτες.
Τα EER και COP προκυπτουν ως εξης.
Διαιρουμε την τιμη αποδοσης με την ισχυ εισοδου,οποτε για το παραδειγμα εχουμε
ΕΕR 1.55/0.26=5.96 4.2/1.05=4.00 4.60/1.32=3.48
COP 1.30/0.22=5.90 5.1/1.18=4.32 5.60/1.60=3.50
Βλεπουμε δηλαδη οτι στις min τιμες τα EER και COP αυξανονται κατα πολυ αλλα επειδη ο χρονος λειτουργειας του κλιματιστικου σε αυτες τις τιμες ειναι πολυ μικρος για τον σωστο υπολογισμο καραταμε τις μεσαιες τιμες και ουσιαστικα αυτες ειναι που διαφημιζουν και οι εταιρειες.(στο παραδειγμα μας το EER=4 και COP=4.32)
Για τον υπολογισμο της ετησιας καταναλωσης πολλαπλασιαζουμε τις ωρες λειτουργειας (ειτε στην ψυξη ειτε στην θερμανση) με την αντιστοιχη τιμη της ισχυος εισοδου.(την normal δηλαδη)
Εστω δηλαδη οτι το παραπανω κλιματιστικο το λειτουργησαμε για 500 ωρες το καλοκαιρι,η καταναλωση μας θα ειναι 500Η1,05ΚW=525 KWH οποτε επι την τιμη που εχει η kwh βλεπουμε ποσο καψαμε.
Αντιστοιχα αν το παραπαμω κλιματιστικο το λειτουργησαμε για 500 ωρες τον χειμωνα η καταναλωση μας θα ειναι 500H1.18KW=590KWH βλεπουμε δηλαδη οτι στην θερμανση θα πληρωσουμε πιο πολυ απο οτι στην ψυξη για τις ιδιες ωρες αλλα επιδη το COP της θερμανσης ειναι 5,1 αυτο σημαινει αυτοματα οτι οταν λειτουργει σε θερμανση το κλιματιστικο εχει αποδωση 5,13412=17401 btu σε σχεση με τα αντιστοιχα 4,23412=14330 btu της ψυξης,δηλαδη καιει πιο πολυ αλλα αντιστοιχα αποδιδει και πιο πολυ.
Ουσιαστικα η κλαση Α οριζεται για τα κλιματιστικα απο 3,21 και πανω για το EER και απο 3,61 και επανω για το COP,οσο πιο μεγαλες ειναι αυτες οι τιμες τοσο πιο αποδοτικα και οικονομικα θα λειτουργει το μηχανημα σε σχεση με ενα αλλο,δεν σημαινει ομως αυτοματα οτι αυτο το μηχανημα σαν συνολο θα ειναι καλυτερο απο καποιο αλλο γιατι παιζουν και αλλοι παραγοντες σημασια(εμφανιση,θορυβος,ρυθμισεις,ποιοτητα κατασκευης,υποστηριξη κλπ) -
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κατανάλωση που υπολογίζουμε, είναι αυτή στις μέσες τυποποιημένες εξωτ. θερμοκρασίες. Ήτοι 35 Κελσίου το καλοκαίρι και 7 το χειμώνα. Ας το προσέξουν αυτό όσοι θέλουν να δουν την κατανάλωσή τους. Πέρα από αυτές τις συνθήκες, η κατανάλωση αυξάνεται. Π.χ. στους 0 το χειμώνα είναι περί το +15% από αυτήν στους 7. Επίσης ας έχουν υπόψη ότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ έχει κλιμακωτή χρέωση.
Ξανά, για λίγες ώρες λειτουργίας το χρόνο μην ασχολείστε με την κατανάλωση. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Τοποθετησε πρωτα μετρητη καταναλωσης ηλεκτρικου ρευματος σε διαφορα κλιματιστικα οπως φθηνα ον-οφ,επωνυμα ον-οφ,φθηνα ινβερτερ,επωνυμα ινβερτερ κλπ και θα δεις πως τα καλα κλιματιστικα αξιζουν και το τελευταιο ευρω.Εχω προσωπικα 2 καλα ινβερτερ και 1 φθηνιαρικο ινβερτερ που δουλευουν ως αποκλειστικα θερμαντικα του σπιτιου μου.Το φθηνιαρικο το αγορασα τελευταιο και απογοητευτηκα οταν παρατηρησα μερικες μερες τους μετρητες καταναλωσης.Παρολο που τα τεχνικα του χαρακτηριστικα ειναι ελαφρως χαμηλοτερα η διαφορες στην καταναλωση ειναι τεραστιες
Για ποση διαφορα μιλαμε,και με δεδομενο οτι η οικιακη κιλοβατωρα εχει καπου 7 με 8 eurocents;
Oι οποιες διαφορες νομιζω οτι σε χρηματικους ορους ειναι αμελητέες.Το επωνυμο 12αρι μου (σαλοκουζινα με ολες τις εσωτερικες πορτες ανοιχτες, 4.20μετρα επι 7.60) ξεκινα το πρωι γυρω στις 6 αφου πρωτα εχει αερισει η συζυγος τον χωρο κανα μισαωρο (μιλαμε για τρελα,η θερμοκρασια του του χωρου πεφτει στους 14-15 βαθμους).Η καταναλωση του σε βατ ξεκινα ομαλα απο 300-400 να ανεβαινει εντος λεπτου στα 700-900 (μιλω για αυτην την εποχη,γιατι σε περισσοτερο κρυο ανεβαινει ελαφρως η καταναλωση και αρκετα οι χρονοι).Μετα απο κανα 20λεπτο αρχιζει σταδιακα να χαμηλωνει τα βατ ως που να φθασει την επιθυμητη θερμοκρασια των 22-23 βαθμων.Αφου πιασει την θερμοκρασια και μετα δουλευει απο 270 ως 370 βατ ασταματητα ως τις 12-1 το βραδυ που θα το κλεισω.Ελαχιστη και μεγιστη καταναλωση που εχω παρατηρησει στην θερμανση ειναι απο 270 ως 1580.Τον βαρυ χειμωνα το αφηνω και την νυχτα στους 20βαθμους.Το επωνυμο 7αρι που εχω σε υπνοδωματιο 3.30 επι 3.50 δουλευει λιγοτερες ωρες απο το 12αρι με ελαχιστη και μεγιστη καταναλωση απο 199 ως 1050βατ.Οταν πιασει την επιθυμητη θερμοκρασια 22-23βαθμους καταναλωνει 212 με 340βατ και πολλες φορες σβηνει κιολας γιατι του πεφτει μικρο το δωματιο.Το φθηνιαρικο τωρα που μας ενδιαφερει.Ειναι 9αρι τοποθετημενο σε δωματιο παρομοιο με το 7αρι.Αν και ο κατασκευαστης αναγραφει οτι δουλευει απο 300 ως 1200βατ εγω δεν το εχω δει ποτε κατω απο τα 540.Ξεκινα παντα με πολλα βατ (900-1070)και αργει πολυ να τα ριξει γυρω στα 560.Χλιαρα πραγματα σε αυτα τα βατ ενω και στα 2 επωνυμα νομιζεις οτι σε χτυπα απο κοντα ο ζεστος αερας απο το σεσουαρ στα ιδια παντα βατ μιλαω.Να μην μιλησω και για τον θερμοστατη του που εχει αποκλιση ως και 3 βαθμους.Βεβαια σβηνει και αυτο σε συχνοτητα μικροτερη απο το 7αρι.Γενικοτερα η ποιοτητα λειτουργιας ειναι χαμηλη.Περσι το 12αρι ολο το χειμωνα μου εκαψε γυρω στις 1600κιλοβατωρες και το 7αρι γυρω στις 400(τα εχω καπου γραμμενα ακριβως).Για το φθηνιαρικο 9αρι θα παρετε στοιχεια του χρονου γιατι το πηρα στο τελος της ανοιξης.Μιλαω για διαμερισμα στη β. Ελλαδα του 4ου οροφου με τον 5ο οροφο 'γιαπι' 77 καθαρων τετραγωνικων (μαζι με ενα δωματιο που χρησιμοποιειται προς το παρον ως αποθηκη) με θερμομπλοκ τουβλο,φελιζολ στις εξωτερικες κολωνες,καλα κουφωματα και με ανοιχτες πλευρες στην ανατολη και δυση.Στον βορρα και νοτο υπαρχουν κολητα αλλες οικοδομες.Ολα τα κλιματιστικα τοποθετηθηκαν απο τον ιδιο τεχνικο με την προβλεπομενες απο τον κατασκευαστη του καθενος οδηγιες(αντλια κενου κλπ).Επισηης να αναφερω πως δεν εχει καποιο ελαττωμα το φθηνιαρικο μου κλιματιστικο γιατι ακριβως το ιδιο δουλεμα κανει και της μανας μου που ειναι ολοιδιο και μαζι αγορασμενο.Η μονη διαφορα που εχουν ειναι στον τεχνικο που τα τοποθετησε.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Αν μιλαμε για **διαφορά **1 Kwh (οτι δηλαδη το ανωνυμο εχει διπλασια καταναλωση απο το επωνυμο,πραγμα αδυνατον),...Η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη μάλλον αλλά ακόμα και ανάμεσα σε κλάσης Α συσκευές μπορεί να φτάνει στο 50% (από 3,2 στο 5). Κατανάλωση που μπορεί και να είναι όντως διπλάσια ισχύει αν συγκρίνεις με χειρότερες από Α κλάσεις.
Αν όμως στηρίζεσαι σε κλιματιστικά για ψύξη και θέρμανση οι 3 ώρες δεν φτάνουν εκτός αν λείπουν όλοι όλη μέρα από το σπίτι. Μάλλον πιο κοντά στις διπλές το βλέπω ή και στις τριπλές (αν και όχι σε πλήρη ονομαστική απόδοση). Και βέβαια μιλάς για μόνο μία συσκευή άρα ένα δωμάτιο. Έστω λοιπόν 3 συσκευές που λειτουργούν κατά μέσο όρο μόνο 5 ώρες επί 300 μέρες=4500 ώρες Έστω ότι καίνε και 1KW κατά μέσο όρο (2 9άρια κι ένα 12άρι)=4500 χ 0,08=360 ευρώ το χρόνο. Το 40% (να μην πάμε στο 50%) σημαίνει 144 ευρώ, το μήνα 12 ευρώ. Το κέρδος λοιπόν των 144 ευρώ το χρόνο όντως δεν είναι σημαντικό... αλλά σε 4 χρόνια έχεις ξεχρεώσει τη μία συσκευή!
Πιο σημαντικό νομίζω ότι είναι ότι σε 2, άντε 3 χρόνια έχεις ξεχρεώσει τη διαφορά τιμής του πιο αποδοτικού μοντέλου ενώ γενικά η πιο αποδοτική συσκευή πλεονεκτεί σε διάφορα σημεία (καλύτεροι κινητήρες και αφού είναι τα πιο καλά μοντέλα και άλλες μικρές διαφορές σε φίλτρα, λειτουργίες, ποιότητα κατασκευής, χώρα κατασκευής). Και συνεπώς συμφέρει όταν αγοράζεις να προτιμήσεις μια σχετικά αποδοτική συσκευή έστω κι αν κοστίζει 50-100 ευρώ παραπάνω.
Νομίζω ότι και τα στοιχεία του panorg είναι πολύ διαφωτιστικά, τόσο για τις ώρες λειτουργίας όσο και για τις πραγματικές καταναλώσεις.
Πού υπάρχουν τέτοιες συσκευές που μετράνε κατανάλωση στην πρίζα;; -
Απο καταστημα που πουλαει αντιστασεις τρανζιστορ διοδους και διαφορα αλλα τετοια ανταλλακτικα για ηλεκτρονικες πλακετες,ηχεια (κωνους),πολυμετρα και κολλητηρια ηλεκτρονικων κλπ.Στον καταλογο της tele το ειχα δει,και πηγα τους πηρα 17ευρω ο ενας αν θυμαμαι καλα.Ειναι οπως ενας ηλεκτρονικος χρονοδιακοπτης.Γραφουν την καταναλωση της στιγμης και την συνολικη καταναλωση.Επισης εχει να δωσεις και μοναδα κοστους ανα κιλοβατωρα.Οταν γινεται διακοπη ρευματος κραταει στην μνημη τα στοιχεια που εχει γραψει αλλα πρεπει να πατησεις κουμπι για να συνεχισει την μετρηση της συνολικης καταναλωσης απο κει που εμεινε.Μεγιστη ισχυς της καλυπτομενης συσκευης 3000βατ.Καπου πηρε το ματι μου και καλυτερο με μπαταριες που εδειχνε και την ταση του δικτυου σε βολτ, την ενταση σε αμπερ,χειροκινητη ρυθμιση ενδειξης υπερφορτωσης και διαφορετικες ζωνες χρεωσης για το νυχτερινο τιμολογιο(οσοι εχουν).
-
Τελικά καμιά ξεκάθαρη απάντηση δεν μου είπατε.... Ίσως μια ξεκάθαρη ερώτηση να βοηθήσει.
Να πάρω το φτηνό inverter της LG (που έχει καλύτερη απόδοση και είναι πιο αθόρυβο) με 412 ή έχω λόγο να πάρω το φτηνό Inverter Mitsubishi με περίπου 600 ή να κοιτάξω κάποιο άλλο και ποιο;; -
Παραθεσαμε καποια στοιχεια που σιγουρα βοηθανε στην επιλογη.. η απαντηση ειναι οτι επιλεγεις αναλογα το προφιλ χρησης και τις απαιτησεις,για μενα δεν αξιζει να δωσεις 600+ ευρω παρα μονο εαν προκειται να δουλευει σε 24ωρη βαση ή κατι τετοιο.
-
+1 στην απάντηση του Tiger .
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Τελικά καμιά ξεκάθαρη απάντηση δεν μου είπατε.... Ίσως μια ξεκάθαρη ερώτηση να βοηθήσει.
Να πάρω το φτηνό inverter της LG (που έχει καλύτερη απόδοση και είναι πιο αθόρυβο) με 412 ή έχω λόγο να πάρω το φτηνό Inverter Mitsubishi με περίπου 600 ή να κοιτάξω κάποιο άλλο και ποιο;;Τσεκαρησε τους συντελεστες αποδοσης στην ψυξη και την θερμανση,υπολογισε περιπου ποσο θα δουλευει και βλεπεις πιο σε συμφερει.Ο tiger εχει δικιο που θετει θεμα χρονου λειτουργιας ανα ημερα.
-
Έτσι το έκανα και πάω για το LG Libero E που σε χαρακτηριστικά (δεν είναι το παν βέβαια αλλά δεν είμαι ειδικός) φαίνεται να πλεονεκτεί σε όλα του φτηνού Mitsu. Και δεν είναι και το φτηνότερο της LG (που κι αυτό πλεονεκτούσε) αλλά ένα σκαλί πιο πάνω ελπίζοντας ότι πέραν των μικρών διαφορών στα χαρακτηριστικά θα υπάρχει και στην ποιότητα κατασκευής (2,5 κιλά παραπάνω κάτι θα έχουν μέσα, μάλλον πιο βαρβάτο κινητήρα). (το ενέκρινε και ανεξάρτητος τοποθετητής)
Σας ευχαριστώ, περισσότερα αφού έρθουν και τοποθετηθούν. -
Ερώτηση γενικής παιδείας:
σε εντοιχισμένες συσκευές, οι κεραμικές εστίες (χωριστές, στηρίζονται στον πάγκο της κουζίνας με το φούρνο από κάτω) μπορούν να συνδεθούν σε φούρνο άλλης μάρκας, πχ miele σε neff ή electrolux ή pitsos ή zanussi;
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ερώτηση γενικής παιδείας:σε εντοιχισμένες συσκευές, οι κεραμικές εστίες (χωριστές, στηρίζονται στον πάγκο της κουζίνας με το φούρνο από κάτω) μπορούν να συνδεθούν σε φούρνο άλλης μάρκας, πχ miele σε neff ή electrolux ή pitsos ή zanussi;
Ναι αρκεί να είναι συμβατός ο χειρισμός,δηλ αν ο φούρνος σου πχ έχει χειριστήρια μόνο για το φούρνο θα πρέπει να πάρεις εστίες με κουμπιά(αφής)
-
Ότι θέλεις και να βάλεις το φούρνο πάνω από τον πάγκο.
Κάτω από τα μάτια βάλε συρτάρια. -
Αν αγοραστούν ξεχωριστά είναι τελείως ανεξάρτητα. Αν όμως είναι σετ τότε ίσως να μην είναι εύκολο να χωριστούν.
-
Αρκεί να έχουν ξεχωριστά κουμπιά χειρισμού (δικά του) ο φούρνος και δικά της η εστία.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ερώτηση γενικής παιδείας:
σε εντοιχισμένες συσκευές,** οι κεραμικές εστίες (χωριστές**, στηρίζονται στον πάγκο της κουζίνας με το φούρνο από κάτω) μπορούν να συνδεθούν σε φούρνο άλλης μάρκας, πχ miele σε neff ή electrolux ή pitsos ή zanussi;Mάλλον δεν του απαντήσαμε επακριβώς ( πλήν του onyx!, εν μέρει ), αν και ο manosk ήταν σαφής
Και λέω: Αν τα φίς που ενώνουν τη μιά συσκευή με την άλλη δεν είναι ίδια, καθώς επίσης και τα χειριστήρια εστιών του φούρνου δεν αντιστοιχούν επακριβώς στις εστίες (μικρές-μεγάλες επιφάνειες στο ίδιο 'μάτι', χρονοδιακόπτες κλπ) ΔΕΝ θα ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ή Θα ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ (εκτελεί μόνο μερικές 'εντολές').
Ακόμα και ηλεκτρολόγο μερακλή να βρεί, για να αντιστοιχίσει τις συνδέσεις χειριστηρίων εστιών που έχει πάνω του ο φούρνος με τις καινούριες εστίες, πάλι ενδέχεται να έχει ελλειπή λειτουργία.
Αν ήταν οι εστίες με ανεξάρτητα χειριστήρια, το IQ του συγκεκριμένου δεν θα δικαιολογούσε τέτοια ερώτηση .Αν βέβαια δεν κατάλαβα εγώ, τότε να αναρωτηθείτε για το δικό μου !!!!
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Αν ήταν οι εστίες με ανεξάρτητα χειριστήρια, το IQ του συγκεκριμένου δεν θα δικαιολογούσε τέτοια ερώτηση .Δημήτρη είναι που δεν το διευκρινίζει αυτο (τα ανεξάρτητα χειριστήρια) ... αλλά ας καλύψουμε όλα τα ενδεχόμενα!
Στην περίπτωση συγκεκριμένα της Πίτσος παντως σε φούρνο (και με χειριστήρια για τις εστίες) μου την απέκλεισαν την συμβατότητα με εστίες άλλης εταιρίας.
Οn topic αλλά άσχετο με το ερώτημα του Μανου. Ζορίστηκα πολύ πέρσι να βρω αυτόνομες (inox) εμαγιέ εστίες και όχι κεραμικές. Δυο τρεις εταιρίες βρήκα μόνο με μόνη γνωστή την Zanussi. Εκείνες που ήθελα και δεν βρήκα δε ήταν κατι κεραμικές (με 'πιτσιλωτή' πλακα) που απο εμπειρία ήταν και οι καλύτερες στην χρήση και καθαρισμα.
-
Το θέμα έχει ως εξής.
Η κατάρα των ηλεκτρικών συσκευών ξαναχτύπησε και ενδέχεται να χρειάζεται (θα το μάθω αύριο) ένα ανταλλακτικό για τον εντοιχισμένο φούρνο που κοστίζει 255 ευρώ. Τόσα λεφτά για φούρνο δεκαετίας δεν δίνω, καλύτερα να δώσω τα διπλά να πάρω καινούριο. Τα μάτια όμως (που δεν έχουν δικά τους χειριστήρια, ήταν πακέτο με το φούρνο) είναι ΟΚ. Δεν τα πετάω, γιατί κοστίζουν κανα 300άρι.Αν αλλάξω λοιπόν μόνο φούρνο, θα πρέπει να μπορεί αυτός να χειριστεί σωστά τα μάτια. Τα υπάρχοντα χειριστήρια έχουν 9 βαθμίδες για κάθε μάτι συν 1 στα 2 εκ των τεσσάρων που είναι για φουλ θέρμανση, γυρνάς δηλαδή λίγο παραπάνω τα περιστροφικά κουμπιά και τα μάτια δουλεύουν πιο δυνατά, πχ για να βράσει το νερό γρηγορότερα. Αυτό όμως ίσως είναι απλώς χαρακτηριστικό του συστήματος/πλακέτας του φούρνου και δεν χρειάζεται να υπάρχει για να λειτουργήσουν τα 'χαζά' μάτια με άλλο φούρνο. Χώρια που ο φούρνος τώρα έχει 4 περιστροφικά χειριστήρια για τα μάτια και αυτοί που βλέπω από διάφορες άλλες μάρκες έχουν 3 ή 3+3, περίεργα πράγματα.
Η ουσία είναι ότι βρίσκω φούρνους με 250-500 ευρώ που δείχνουν ΟΚ ως πολύ καλοί. Αν οι φίσες είναι universal, κάτι γίνεται. Διαφορετικά....θα πρέπει να σκάσω μόνο για φούρνο ίδιας μάρκας από 800 και πάνω .
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Το θέμα έχει ως εξής.Η ουσία είναι ότι βρίσκω φούρνους με 250-500 ευρώ που δείχνουν ΟΚ ως πολύ καλοί. Αν οι φίσες είναι universal, κάτι γίνεται. Διαφορετικά....θα πρέπει να σκάσω μόνο για φούρνο ίδιας μάρκας από 800 και πάνω .
Δεν ξερω γι αυτο θα το θεσω σαν ερωτηση.Αν τα φις ειναι διαφορετικα (που θα ειναι) δεν μπορει ο τεχνικος να χρησιμοποιησει το παλιο φις συνδεοντας τα νεα καλωδια;;;;;Ματια της κουζινας ειναι και οχι κανενας πυραυλος.Φανταζομαι πως εχουν απο 2 καλωδια το καθενα και καπου μια κεντρικη γειωση.Δεν νομιζω να ειναι δυσκολα να ταυτοποιηθουν οπτικα και με ενα πολυμετρο.
Λευκές οικιακές συσκευές:Πλυντήρια-Κουζίνες-Ψυγεια....