-
Τελικά όλη αυτή η θεωρία περί σφιξιμάτων / κεντραρίσματος / πλευρικών δυνάμεων, καταρρέει όταν υπάρχουν δαχτυλίδια, βρείτε άλλο τρόπο να εξηγήσετε το φαινόμενο, υπάρχει και είναι εμφανές.
Μόνο το απόλυτο και σταθερό κεντράρισμα του αφαλού στη ζάντα με μεταλλικό σωστό δαχτυλίδι ή σωστή στην εφαρμογή της ζάντα δεν παρουσιάζει πρόβλημα, τα υπόλοιπα είναι αμπελοφυλοσοφίες κατά την ταπεινή μου άποψη.
Όταν ο κατασκευαστής π.χ λέει μουαγέν 60.1 mm πρέπει και ο αφαλός της ζάντας να είναι 60.1 mm, οτιδήποτε ξεφεύγει από αυτό το νούμερο είναι λάθος και παρουσιάζει πρόβλημα.
Είναι γνωστό το πρόβλημα στις σωστές ζάντες ( αλουμινίου ή συδερένιες ) αν έχουν να βγούν 1-2 χρόνια που κολλάνε από σκουριά ή άλατα στον αφαλό και θέλουν χτύπημα στο λάστιχο για να ξεκολλήσει η ζάντα από τον αφαλό, αν το κεντράρισμα δεν ήταν τόσο σοβαρό, θα τον άφηναν λίγο μπόσικο τον αφαλό για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Τελικά όλη αυτή η θεωρία περί σφιξιμάτων / κεντραρίσματος / πλευρικών δυνάμεων, καταρρέει όταν υπάρχουν δαχτυλίδια, βρείτε άλλο τρόπο να εξηγήσετε το φαινόμενο, υπάρχει και είναι εμφανές.Μόνο το απόλυτο και σταθερό κεντράρισμα του αφαλού στη ζάντα με μεταλλικό σωστό δαχτυλίδι ή σωστή στην εφαρμογή της ζάντα δεν παρουσιάζει πρόβλημα, τα υπόλοιπα είναι αμπελοφυλοσοφίες κατά την ταπεινή μου άποψη.
Όταν ο κατασκευαστής π.χ λέει μουαγέν 60.1 mm πρέπει και ο αφαλός της ζάντας να είναι 60.1 mm, οτιδήποτε ξεφεύγει από αυτό το νούμερο είναι λάθος και παρουσιάζει πρόβλημα.
Είναι γνωστό το πρόβλημα στις σωστές ζάντες ( αλουμινίου ή συδερένιες ) αν έχουν να βγούν 1-2 χρόνια που κολλάνε από σκουριά ή άλατα στον αφαλό και θέλουν χτύπημα στο λάστιχο για να ξεκολλήσει η ζάντα από τον αφαλό, αν το κεντράρισμα δεν ήταν τόσο σοβαρό, θα τον άφηναν λίγο μπόσικο τον αφαλό για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα.
+10000000000000........
-
συμφωνω κ εγω πως πρεπει να φρακαρει σωστα η ζαντα στο μουαγιε για να εχει το σωστο κεντραρισμα.
μπορω να βρω καπου ετοιμα δαχτυλιδια? εξωτερικη διαμετρο 70mm και εσωτερικη 56.5mm , η δεν αρκει αυτο και πρεπει οποσδηποτε να γινουν μετρησεις?
-
Μόνο το απόλυτο και σταθερό κεντράρισμα του αφαλού στη ζάντα με μεταλλικό σωστό δαχτυλίδι ή σωστή στην εφαρμογή της ζάντα δεν παρουσιάζει πρόβλημα, τα υπόλοιπα είναι αμπελοφυλοσοφίες κατά την ταπεινή μου άποψη.Αν είναι αμπελοφιλοσοφίες, βάλε μια ζάντα ΧΩΡΙΣ δαχτυλίδι πάνω στο αμάξι, σφίξε σωστά τα μπουλόνια και μετά έλα να μου πεις αν κουνήθηκε η ζάντα έστω και δέκατο του χιλιοστού.
Η ζάντα θα παραμείνει στη θέση της, δεν θα είναι κεντραρισμένη αλλά θα μείνει εκεί που σφίχθηκε.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Μόνο το απόλυτο και σταθερό κεντράρισμα του αφαλού στη ζάντα με μεταλλικό σωστό δαχτυλίδι ή σωστή στην εφαρμογή της ζάντα δεν παρουσιάζει πρόβλημα, τα υπόλοιπα είναι αμπελοφυλοσοφίες κατά την ταπεινή μου άποψη.
Αν είναι αμπελοφιλοσοφίες, βάλε μια ζάντα ΧΩΡΙΣ δαχτυλίδι πάνω στο αμάξι, σφίξε σωστά τα μπουλόνια και μετά έλα να μου πεις αν κουνήθηκε η ζάντα έστω και δέκατο του χιλιοστού.
Η ζάντα θα παραμείνει στη θέση της, δεν θα είναι κεντραρισμένη αλλά θα μείνει εκεί που σφίχθηκε.
1ον. Δεν έχουνε όλες οι ζάντες δαχτυλίδι, οι ζάντες του εργοστασίου, ή οι aftermarket που είναι για κάθε συγκεκριμένο μοντέλο έχουν σωστούς αφαλούς και δε χρειάζονται δαχτυλιδοκαγκουριές.
2ον. Όταν μίλαγα και μιλάω για σωστά μεταλλικά δαχτυλίδια εννοώ ότι πρέπει να κεντράρουν σωστά και σφίγγοντας τη ζάντα δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
3ον. χωρίς σωστά δαχτυλίδια ότι και να κάνεις δεν πετυχαίνεις ακρίβεια, και όσα λέγονται γύρω από το θέμα, χωρίς σωστό κεντράρισμαστον αφαλό, είναι αμπελοφιλοσοφίες.
4ον. Οι Aftermarket ζάντες που πασσάρουν στα βουλκανιζατέρ και βάζουν πλαστικά δαχτυλίδια και βίδες για άλλα καρέ είναι επικίνδυνα παπατζίδικα κόλπα για να τις πουλήσουν, ο πελάτης που ξέρει θα βάλει ζάντα για το μοντέλο του, με το ίδιο καρέ και το ίδιο offset, άλλη ιστορία αυτή με τα διαφορετικά offset που μεταφέρουν τις δυνάμεις αλλού από εκεί που είχαν υπολογιστεί και το σύστημα αποκτά ελαστικότητες αφού είναι πια αλλού ο μοχλός φόρτισης του συστήματος διεύθυνσης. Τέλος πάντων, πολύ το ξεχειλώσαμε το θέμα, σωστός αφαλός σε σωστό μουαγέν με σωστό καρέ και σωστό offset, αυτή είναι η λύση στα προβλήματα κοσκινίσματος, τρέμουλου και τραβήγματος στη μια ή στην άλλη πλευρά κατά το φρενάρισμα.
-
Α ! και κάτι άλλο Λεωνίδα, αν υπάρχει πλαστικό δαχτυλίδι και οι τρύπες στα μπουλόνια δεν είναι ακριβώς σωστές ( που ποτέ δεν είναι ) κατά το σφίξιμο παραμορφώνεται το δαχτυλίδι χωρίς να φαίνεται και ο τροχός πηγαίνει εκεί που θέλουν τα μπουλόνια αφού η δύναμη σύσφιξης 4 ή 5 μπουλονιών είναι μεγάλη και ικανή να παραμορφώση άνετα το πλαστικό δαχτυλίδι χωρίς να το καταλάβει κανείς, και δεν φαίνεται η παραμόρφωση του όταν βγάλεις τη ζάντα γιατί ήταν πλαστική η παραμόρφωση και επανέρχεται στη θέση του, γιαυτό λέω αν πρέπει να βάλουμε δαχτυλίδια αυτά να είναι μεταλλικά ( σίδερο ή αλουμίνιο ) ώστε να παραμένει το κεντράρισμα στη θέση του κατά το σφίξιμο χωρίς παραμορφώσεις εκεί που οδηγούν τα μπουλόνια τη ζάντα μέχρι να σφίξει.
-
Ναι, οι τρύπες από τα μπουλόνια δεν είναι ποτέ σωστές γιατί οι ζάντες στα αμάξια κεντράρουν στον αφαλό και όχι από τα μπουλόνια.
Μόνο αυτά που έγραψε ο G60 (σε φορτηγά) κεντράρουν τα μπουλόνια τη ζάντα αλλά είναι διαφορετικό σύστημα μπουλονιού.Ο βοηθός στο βουλκανιζατέρ που κρατάει τον τροχό με τον αγκώνα ενώ ξεσκίζει με το αερόκλειδο το πρώτο μπουλόνι για 'να κάτσει καλά η ζάντα' φταίει για πολλά προβλήματα (κακό σφίξιμο, δεν πατάει καλά, έκκεντρη τοποθέτηση κλπ).
Το πλαστικό δαχτυλίδι ίσως κάνει το πρόβλημα χειρότερο. -
σιγα ρε λεονπ ,τροχο σφιγγει οχι καπακι.
εγω λεω να περιμενουμε τον ανθρωπο να μας πει τα νεα του .
μπορει να φταιει κατι αλλο -
re paides k emena to idfio kanei.exo ena mazda 3 sedan tou 08 kai apo otan allaxa lastixa mou kanei to idio ekana dyo zygostathmiseis alla tzifos.mono enas nagkiths mhxanikos to psiilobeltivse me zugostathmisei pano sto amaxi xoris na bgalei troxo rabbit service an ton xerete .ti na kano?
Καλως ηλθες στο φορουμ αλλα γραφε με ελληνικους χαρακτηρες και οχι greeklish[mod]
-
τρεμουν ολοι οι τροχοι;
-
Στα παλιά αυτοκίνητα πάντως το μουαγιέ ήταν εντελώς επίπεδο και ο τροχός κέντραρε αποκλειστικά απο το σφίξιμο των μπουλονιών. Πιστεύω οτι χωρίς καθόλου δαχτυλίδι και με σταδιακό σφίξιμο θα κεντράρει μιά χαρά ο τροχός.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Αν είναι αμπελοφιλοσοφίες, βάλε μια ζάντα ΧΩΡΙΣ δαχτυλίδι πάνω στο αμάξι, σφίξε σωστά τα μπουλόνια και μετά έλα να μου πεις αν κουνήθηκε η ζάντα έστω και δέκατο του χιλιοστού.
@ρχίδια θα σφίξει Λεωνίδα.
Δοκίμασε μια ζάντα που ήδη έχει δαχτυλίδι να το βγάλεις και να την ξανασφίξεις όπως εσ'θεωρείς 'σωστά'.
An δεν τρέμει το αμάξι και μπορέσεις να τη φέρεις με ζυγοστάθμιση εγώ θα κάτσω να με πηδήξει όλο το φόρουμ. -
1ον. Δεν έχουνε όλες οι ζάντες δαχτυλίδι, οι ζάντες του εργοστασίου, ή οι aftermarket που είναι για κάθε συγκεκριμένο μοντέλο έχουν σωστούς αφαλούς και δε χρειάζονται δαχτυλιδοκαγκουριές.
Σωστός ο μάστορας
2ον. Όταν μίλαγα και μιλάω για σωστά μεταλλικά δαχτυλίδια εννοώ ότι πρέπει να κεντράρουν σωστά και σφίγγοντας τη ζάντα δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Σωστά,απλά εγώ λέω ότι για αυτοκίνητα καθημερινής χρησης κάνει και το σκληρό πλαστικό αποδεδειγμένα.
Πιστεύω ότι στην όλη κουβέντα εδώ είναι η μόνη μας διαφωνία.3ον. χωρίς σωστά δαχτυλίδια ότι και να κάνεις δεν πετυχαίνεις ακρίβεια, και όσα λέγονται γύρω από το θέμα, χωρίς σωστό κεντράρισμαστον αφαλό, είναι αμπελοφιλοσοφίες.
Πολύ σωστά
4ον.** Οι Aftermarket ζάντες που πασσάρουν στα βουλκανιζατέρ και βάζουν πλαστικά δαχτυλίδια και βίδες για άλλα καρέ είναι επικίνδυνα παπατζίδικα κόλπα για να τις πουλήσουν**, ο πελάτης που ξέρει θα βάλει ζάντα για το μοντέλο του, με το ίδιο καρέ και το ίδιο offset, άλλη ιστορία αυτή με τα διαφορετικά offset που μεταφέρουν τις δυνάμεις αλλού από εκεί που είχαν υπολογιστεί και το σύστημα αποκτά ελαστικότητες αφού είναι πια αλλού ο μοχλός φόρτισης του συστήματος διεύθυνσης. Τέλος πάντων, πολύ το ξεχειλώσαμε το θέμα, σωστός αφαλός σε σωστό μουαγέν με σωστό καρέ και σωστό offset, αυτή είναι η λύση στα προβλήματα κοσκινίσματος, τρέμουλου και τραβήγματος στη μια ή στην άλλη πλευρά κατά το φρενάρισμα.
Πεσ`τα ρε μάστορα να αγιάσει το....χὲρι σου
Απ την άλλη όμως τι να κάνει κι έρμος ο πελάτης,πρέπει να σπουδάσει απ όλα για να αποφύγει τα αρπακολίκια των άσχετων? -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Απ την άλλη όμως τι να κάνει κι έρμος ο πελάτης,πρέπει να σπουδάσει απ όλα για να αποφύγει τα αρπακολίκια των άσχετων?
Γ@μησ@ τα...
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Στα παλιά αυτοκίνητα πάντως το μουαγιέ ήταν εντελώς επίπεδο και ο τροχός κέντραρε αποκλειστικά απο το σφίξιμο των μπουλονιών. Πιστεύω οτι χωρίς καθόλου δαχτυλίδι και με σταδιακό σφίξιμο θα κεντράρει μιά χαρά ο τροχός.Οχι έτσι όπως το λες, ή είχαν τα μπουλόνια σταθερά στο μπουαγιέν και βιδωναν παξιμάδια για το σφίξημο,ή όσα είχαν μπουλώνια είχαν ''οδηγους'' που κεντράριζαν την ζάντα πριν το σφίξιμο!
Κ όσο για τα γραφόμενα του Quadra +1000 ! -
Στο κουπε εχω πλαστικα δαχτυλίδια και δεν ειχα ποτε προβλημα τρεμουλου σε καμια ταχυτητα.Και τον στριβω αγρια τον ιταλό.
Αυτο που πιστευω ειναι οτι ναι μεν τα μεταλικα 'παιρνουν' και 'κρατουν' την παραμορφωση κατα το σφυξιμο των μπουλονιών αλλα το πλαστικό ισως δεν 'πληγωνει' το μουαγε της ζαντας γι'αυτο και το προτιμούν περισσοτερο.
Μπρος στο αποτελεσμα θα μου πείτε ..σιγά.Δεν ξερω αλλα πιο πολυ σημαντικο θεωρω τον μαστορα στον τορνο. -
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
... το πλαστικό ισως δεν 'πληγωνει' το μουαγε της ζαντας γι'αυτο και το προτιμούν περισσοτερο.Αυτό που λες θα ήταν πολύ καλή δικαιολογία αν όλες οι εργοστασιακές ζάντες σιδερένιες ή αλουμινένιες δεν έμπαιναν μέταλλο με μέταλλο και χωρίς κανένα πλαστικό δαχτυλίδι....
-
Εννοείται.
Οπως και στην περιπτωσή μας . -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
@ρχίδια θα σφίξει Λεωνίδα.
Δοκίμασε μια ζάντα που ήδη έχει δαχτυλίδι να το βγάλεις και να την ξανασφίξεις όπως εσ'θεωρείς 'σωστά'.
An δεν τρέμει το αμάξι και μπορέσεις να τη φέρεις με ζυγοστάθμιση εγώ θα κάτσω να με πηδήξει όλο το φόρουμ.Μάκη δεν το διατύπωσα καλά και σε μπέρδεψα. Σωστό σφίξιμο (ακόμα και χωρίς δαχτυλίδι) δεν σημαίνει κεντραρισμένη ζάντα.
Σωστό σφίξιμο εννοώ ότι τα μπουλόνια όλα θα είναι με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Μετά η ζάντα δεν θα μετακινηθεί ούτε χιλιοστό από την θέση που έσφιξαν τα μπουλόνια.
Στο ταξίδι όμως θα τραντάζει έντονα γιατί ο τροχός θα γυρίζει έκκεντρα (όχι γιατί μετακινείται επειδή λείπει το δαχτυλίδι).Στα παλιά αυτοκίνητα πάντως το μουαγιέ ήταν εντελώς επίπεδο και ο τροχός κέντραρε αποκλειστικά απο το σφίξιμο των μπουλονιών. Πιστεύω οτι χωρίς καθόλου δαχτυλίδι και με σταδιακό σφίξιμο θα κεντράρει μιά χαρά ο τροχός.
Όσο προσεκτικά και να σφίξεις μια ζάντα χωρίς δαχτυλίδι, ποτέ δεν θα είναι κεντραρισμένη και πάντα θα τραντάζει στο ταξίδι.
Τα μπουλόνια που κεντράρουν την ζάντα είναι διαφορετικά από τα μπουλόνια που έχουν τα αμάξια μας (τα είχε αναφέρει ο G60 που τα ξέρει). -
Στο ταξιδι μετα απο σαμαρι,λακούβα ισως φυγει κανενα μπουλόνι .Και η ελαχιστη ανοχή θα εχει καταπόνηση .(οχι μετακινηση)
τρεμει τρεμει τρεμει