-
Πρόσφατα πήρα 1 Opel Corsa C για μέσα στήν πόλη . Γενικά σε όλα τα Opel ξεχειλώνει η καδένα και ~150,000 αρχίζει και κροταλίζει το πρωί , και μέχρι να ανέβει το λάδι . Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε προβεί στην αλλαγή της , και αντλίας νερού αλλά και φλάντζας καθρέφτη . Γενικά τα συγκεκριμένα μοτέρ τής σειράς Ζ--ΧΕ,XEP βγάζουν καδένα . Προσωπικά θεωρώ καθοριστικό ρόλο παίζει η ποιότητα λαδιού και κάθε πότε γίνονται αλλαγές . Προσωπικά στο διάστημα 8500-10,000 χιλιόμετρων κάνω αλλαγές λαδιών .
-
Το αμάξι είναι πρώτο χέρι και όλα τα service τα έκανα σε εξουσιοδότημενο συνεργείο (όχι απλά εξειδικευμένο). Λάδια και τα πάντα γνήσια και όπως προβλέπεται. Η εγγύηση έχει λήξη πλέον και γι αυτό και πλέον είμαι διατεθειμένος να παω και σε εξειδικευμένο συνεργείο. 1400 όλα με εργασία και δεν μου ανέφερε αν θα αλλάξει κάτι άλλο (μου είπαν ότι πρέπει να κατέβει όλη η μηχανή λόγω του σημείου που βρίσκεται η καδενα και θέλει 3 μέρες δουλειά). Δεν έχει βγάλει καμία ένδειξη και ο λόγος που μου είπε ο μάστορας να την αλλάξω είναι επειδή άκουσε ένα κροταλισμα. Η αλήθεια είναι το άκουσα και εγώ εκείνη την στιγμή αλλά δεν το ακούω πάντα, πλέον θα το παρακολουθώ αν το ξανακούσω. Θα πάω και αλλού να το τσεκάρω. Απλά ήθελα να ξέρω αν κάποιος έχει αλλάξει σε mokka και ποσο του πήγε;
-
Φιλε μου εχω το ιδιο πρόβλημα και τα ιδια ακριβώς συμπτώματα. (όπως εχω αναφέρει και παραπάνω). Παρόμοιες τιμες που εχουν πει και εμένα με την ίδια αιτιολογία (οτι θα κατέβει το μισό αυτοκίνητο) . Εχω ρωτήσει σε τέσσερα γνωστά (με καλή φήμη) εξειδικευμένα Οpel και εχω ακούσει τιμές από 1000-1800 (!) Ευρω.
Για μένα απαράδεκτο να εμφανίζεται τέτοιο θέμα σε τόσα λιγα χιλιόμετρα. Θα το φτιαξω αναγκαστικά και θα παει για πώληση μιας και κατά τα αλλα ειναι σε αριστη κατάσταση. Τελος η Οpel για μένα...
-
Στο w202 με κινητήρα Μ111 και 590.000 πρόσφατα αποφάσισα να αλλάξω τεντωτηρα καδένας προληπτικά μιας και το ελατήριο θα είχε αδυνατίσει και με πολύ ζεστό κινητήρα άκουγα κανένα υπόκοφο χτύπημα. Επέλεξα το πιο ακριβό αφτερμαρκετ , ΙΝΑ.
Όντως το νέο ελατήριο ήταν πιο μεγάλο σε μήκος από το παλιό ταλαιπωρημένο.Ο σχεδιασμός ίδιος.
Πήγα Αθήνα γύρισα μετά τους 65-70 βαθμούς χτυπούσε η καδένα ξεκάθαρα .......
Εδώ να σημειώσω πως ο τεντωτηρας για τον Μ111 είναι με ελατήριο,με πίεση λαδιού και τύπου καστανιάς, έχει αυλακώσεις όπου το πιστόνι μπορεί να κινηθεί μόνο προς τα έξω χωρίς να επιστρέφει πίσω,σαν μνήμη ας το πούμε παίζει ρόλο στο πρώτο μιζαρισμα.
Έτσι λοιπόν είπαμε να βάλουμε τον παλιό τεντωτηρα με το νέο ελατήριο, όντως ο παλιός μπορούσε να προχωρήσει λίγο πιο εύκολα από μια αυλάκωση του κυλίνδρου στην επόμενη και να ασφαλίσει εκεί.Απο ότι φαίνεται ο νέος δίχως να είναι ελαττωματικός ήθελε να προχωρήσει μια αυλάκωση ακόμα για να είναι οκ η καδένα.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα......
Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει ο τεντωτηρας, παλιά τον έβγαζαν χύμα χωρίς προσοχή στο χρονισμό, τώρα σύμφωνα με τις οδηγίες της μερκ σχετικά με το χρονισμό και το που θα βρίσκεται ο στρόφαλος και οι εκκεντροφόροι. Αλλάζουμε, βάζουμε μπροστά......τον ήπιαμε ρεταρει. Δουλεύει δουλεύει ηλεκτρικό θέμα δεν είναι. Κοιτάμε στρόφαλο και εκκεντροφόρο εισαγωγής ( φαίνεται από το καπάκι) όπως είχαν συμμαδευτει . Ψάξιμο ψάξιμο συμπέρασμα τον ήπιαμε....
Έξω το ψευτοκαπακο(ήθελα και θολομπαρα, ευτυχώς χώρεσε) βρίσκουμε τα σημάδια, φέρνουμε τον στρόφαλο εκεί που πρέπει, κανονικά ασφαλίζει ο εκκεντροφόρος εισαγωγής,η καδένα πήδηξε δόντια στον εξαγωγής.....( Η πλευρά του τεντωτηρα) Ξανα έξω ο τεντωτηρας , διορθώνουμε χρονισμό( ευτυχώς τότε οι μηχανικοί της μερκ σκέφτονταν πρακτικά και τις τυχόν επισκευές και δεν χρειάζεται να βγει ο καθρέφτης) και βάζουμε τον τεντωτηρα χωρίς να τον επαναφέρουμε στην αρχική θέση το έμβολο ( ενώ οι οδηγίες λένε πως πρέπει) . Δούλεψε ευτυχώς ρολόι......
Χρονισμό έχασε αυτά τα 590.000κμ 4 μοίρες με όριο τις 10. Οι γλυστρες άψογες.
Η μλκια πρέπει να έγινε εξαιτίας μου ,είπα το μηχανικό να τον ξεπλύνουμε τον τεντωτηρα με καθαριστικό, έγινε στεγνός από λάδι και καθυστέρησε να προχωρήσει το έμβολο μπροστά ( ακούστηκε στο μιζαρισμα).
Υ.γ. ότι δουλεύει δεν το πειράζεις......
Αλλαγή καδένας.Καθε ποτε?