-
Ναι τα focus mk1-2 2 ντιν εχουν.
-
Ο χρήστης nosferatu_gr έγραψε:
Θα θελα να μου πείτε ένα ήχομονώτικο υλικό για να βάλω μέσα στις πόρτες στυλ dynamat αλλά σε ποιο λογική τιμήSent from my E10i using Tapatalk
Θες να έχει και αλουμίνιο;
Αν όχι, μπορείς να βάλεις το κλασικό πισσόχαρτο που βάζουν οι φαναρτζήδες (με τους ρόμβους) αλλά κανένας δεν θα μπορεί να σου εγγυηθεί πως δεν θα ξεκολλήσει.
Την έχω πατήσει αρκετές φορές με το φθηνό (και στον ουρανό, που είναι τρελός μπελάς) μέχρι που έκανα υπέρβαση βάζοντας dynamat, και τέλος. -
Δεν έχω ιδέα,δε με ενδιαφέρει αρκεί να κάνει δουλειά,κάτι σε οικοδομικό υλικό δεν υπάρχει?καμμια αλλη λυση?δε μπορώ να πιστέψω ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό του dynamat
Sent from my E10i using Tapatalk
-
Σε μάντρες με οικοδομικά υλικά θα βρεις, π.χ μάρκα SIKA ρολό με φάρδος γύρω στα 10εκ, που είναι για φουγάρα κλπ, αλλά μου φαίνεται χειρότερο από το πισσόχαρτο.
Το εφάρμοσα στην πίσω πόρτα και στο πάτωμα, χωρίς να μου δείξει ιδιαίτερη αντοχή στη ζέστη. -
Υπάρχει ασφαλτική μαστίχα για μονώσεις που την βάζεις με σπάτουλα. Στο κουτί είναι μαλακή αλλά με τον καιρό σκληραίνει.
Είναι φτηνή (5 κιλά γύρω στα 15 ευρώ) και βάζω ένα κουτί σε κάθε μπανιέρα για να μη κάνει θόρυβο το νερό.ΜΥΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ - στο αμάξι θα είναι αφόρητη η μυρωδιά για βδομάδες.
(εκτός αν σου αρέσει να ζαλίζεσαι με μυρωδιά παρόμοια με βενζίνης) -
Ως ασφαλτική μαστίχα είναι γνωστή;
Ποτέ δεν μου πρότειναν κάτι τέτοιο, παρόλο που έχω πάρει σβάρνα όλα τα χρωματοπωλεία και τις μάντρες με μονωτικά -
-
Αντί για Dynamat, μπορείς να βάλεις και σπρέι που πουλάνε για αυτή την δουλεια.
Είναι ενα παχύρευστο μαυρο πράμα...
Θα το βρεις στα καταστήματα ηχου που πουλάνε και τα dynamat. -
Γιατί δε δοκιμάζεις πισσόχαρτο; Αρκεί να το κολλήσεις καλά, τίποτε άλλο... Το εφαρμόζουν από κεραμοσκεπές μέχρι και στούντιο μουσικής.
πχ Δες εδώ: http://www.3m-theodorou.gr/product.php? ... &cat=21233
-
Αμα ειναι τότε, να βάλει και αυγοθήκες
-
Όχι Θάνο, είναι λεπτό και πολύ καλό για τη δουλειά που το θέλει. Κοίτα το λινκ που έβαλα...
-
Η ασφαλτική μαστίχα και ακόμη περισσότερο το spray δεν κάνουν, γιατί δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σκοπός της μόνωσης δεν είναι μόνο το χαμήλωμα της συχνότητας ιδιοσυντονισμού της λαμαρίνας, αλλά και η στιβαρότητα αυτής, καθώς επίσης και η μείωση του εξωτερικού θορύβου. Έχουν κι αυτά τη χρησιμότητά τους, αλλά δεν είναι αυτή. Για μεγάλες μεταλλικές επιφάνειες, η λύση είναι μόνο 'πισόχαρτο'. Τα υπόλοιπα προϊόντα σε υγρή ή παχύρρευστη μορφή είναι για το εσωτερικό ταπετσαρίας, για σημεία όπου δύσκολα φτάνεις για να κολλήσεις πισόχαρτο, και τέλος πάντων για διαφορετικές εφαρμογές. Το καλύτερο τέτοιο προϊόν είναι αυτό αλλά κοστίζει μια περιουσία, κι επίσης ξεραίνεται αν ξεχάσεις να κλείσεις ερμητικά τη συσκευασία, άρα πάει άχρηστo (don't ask).
Πέραν της Second Skin, τα προϊόντα της οποίας δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε εδώ, το μόνο εναλλακτικό - καλύτερο και αρκετά φτηνότερο από το 3Μ - προϊόν που παραδέχομαι είναι το πισόχαρτο της Tεροντόμ (αν θυμάμαι καλά), το οποίο φέρνει στην Ελλάδα η Κ2 Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, αλλά εδρεύει στην Αθήνα (Βριλησσού 76, τηλέφωνο 210-6410233). Έρχεται σε συσκευασίες των 10 φύλλων με διαστάσεις 50*50cm, ήτοι 2,5 τμ τα οποία θεωρητικά αρκούν για 2 πόρτες (τιμή ανά πακέτο 55€). Πάρε τηλέφωνο να δεις ποιος τα πουλά στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, πολύ καλά είναι τα προϊόντα της Silent Coat, τα οποία μπορείς να αγοράσεις από εδώ, εκτός κι αν μου απαντήσουν διαφορετικά στο mail που έστειλα στην εταιρεία. Πάντως το αντίστοιχο προϊόν με το κανονικό Dynamat είναι αρκετά φτηνότερο.
Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα πολύ.
-
Εγώ αγόρασα το FatMat που μοιάζει πολύ με το Dynamat αλλά είναι πολύ φθηνότερο. Δεν είναι ασφαλτικό, δεν μυρίζει άσχημα και μου κόστισε με την απόστολή γύρω στα 60€ από Αμερική. Η αποστολή, ήταν ακριβότερη από την τιμή του προϊόντος εννοείται.
Δεν το έχω βάλει ακόμη, το προορίζω για την Lancia για τις πόρτες και αν φτάσει για το πορτμπακάζ (δύσκολα, αλλά ελπίζουμε! ).
Εδώ: http://www.ebay.com/sch/?_kw=fatmat&_cl ... pos=&gbr=1
-
Χμμμ... Γρηγόρη, ελπίζω να μην απογοητευτείς. Το Fatmat γενικώς δεν έχει μεγάλη αντοχή στη ζέστη και ξεκολλάει σχετικά εύκολα. Επίσης, σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα προϊόντα, είναι απλή πίσσα με ένα λεπτό φύλλο αλουμινίου.
Το γράφω για future reference: όπως σε όλες τις περιπτώσεις αυτοκόλλητου φύλλου μόνωσης, αυτό που χρειάζεται μέγιστη προσοχή είναι η εγκατάσταση. Προτού ξεκινήσετε, χρειάζεται πολύ σωστό καθάρισμα της επιφάνειας με προϊόν ακετυλίνης, ώστε να φύγουν γράσα/βρωμιές κλπ. Ιδανική είναι η χρήση θερμοπίστολου, αλλά αν δεν έχετε τέτοιο ένα καλό σεσουάρ κάνει (αναγκαστικά). Χρειάζεται πολύ χρόνο και υπομονή, ώστε το υλικό να μαλακώσει και να κολλήσει σωστά πάνω στη λαμαρίνα. Πρέπει να πατηθεί σε κάθε σημείο με δύναμη, χωρίς κενά και air bubbles. Καλό είναι αφού κόψετε το φύλλο στο σχήμα που πρέπει, να τραβήξετε το προστατευτικό κάλυμμα στη μια γωνία ώστε να εμφανιστεί το αυτοκόλλητο, να προσαρμόσετε το φύλλο στη θέση του και μετά να αρχίσετε να το ζεσταίνετε/πατάτε/ζεσταίνετε/πατάτε διαγώνια προς την άλλη πλευρά.
Επίσης, σε περιπτώσεις μειωμένου χώρου, δε χρειάζεται να μπει ολόκληρο το φύλλο σε ένα κομμάτι. Μπορείτε, αν σας βολεύει, να το κόβετε λωρίδες και να τις κολλάτε μία-μία.
Α και κάτι άλλο αλλά εξίσου σημαντικό με τα παραπάνω: εάν αυτό που σας ενδιαφέρει είναι ΜΟΝΟ η μείωση του εξωτερικού θορύβου, τότε τα 'πισσόφυλλα' είναι το λάθος προϊόν. Αυτό που χρειάζεστε είναι προϊόν closed cell foam, κάτι που πλησιάζει στις γνωστές μας 'αυγοθήκες' αλλά με κλειστές κυψέλες, άρα αδιάβροχο, και όχι απαραίτητα με την επιφάνεια των 'αυγοθηκών' - μπορεί να είναι και με επίπεδη επιφάνεια. Αν κάποιος θέλει περισσότερες λεπτομέρειες, μπορώ να επανέλθω κάποια στιγμή με έναν άτυπο 'οδηγό αγοράς'.
-
Νικόλα, αυτά που λες για το Fatmat, ίσχυαν για τα παλιότερα, από όσο το έψαξα και από όσο το μύρισα, πλέον και το Fatmat είναι από βουτύλιο και όχι από ασφαλτικά.
Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά αν δεις, όσοι παραπονιούνται για το Fatmat, είναι από... παλιότερες ημερομηνίες!Αν έχεις χρόνο και όρεξη, γράψε κάποια πράγματα, εγώ σιγά σιγά θ' ασχοληθώ, αφού ετοιμάζομαι να περάσω το 2012 με την Lancia και μόνον, οπότε χρειάζομαι και λίγη ησυχία. Αν πάλι ξέρεις και με ποιον τρόπο μπορώ να μειώσω λίγο και το θόρυβο του μοτέρ, θα σου ήμουν πραγματικά υπόχρεος!
Σημαντικό: πού είναι καλύτερα να κολληθεί (αν δεν βάλουμε διπλό φύλλο εννοώ), στο εξωτερικό φύλλο της πόρτας (κοιτάζοντας από μέσα πάντα), ή στο εσωτερικό; Οι περισσότεροι διαλέγουν την δεύτερη λύση, αλλά έτσι υπάρχει το πρόβλημα πως αν χαλάσει πχ ένας γρύλος παραθύρου, θέλει όλο ξήλωμα (πάλι με πιστόλι) και ξαναπέρασμα (μάλλον με βενζινόκολλα, γιατί δεν θα κολλάει εκ νέου υποθέτω).
Τι λες; -
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Νικόλα, αυτά που λες για το Fatmat, ίσχυαν για τα παλιότερα, από όσο το έψαξα και από όσο το μύρισα, πλέον και το Fatmat είναι από βουτύλιο και όχι από ασφαλτικά.
Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά αν δεις, όσοι παραπονιούνται για το Fatmat, είναι από... παλιότερες ημερομηνίες!Μακάρι να κάνω λάθος εγώ για τα Fatmat.
Αν πάλι ξέρεις και με ποιον τρόπο μπορώ να μειώσω λίγο και το θόρυβο του μοτέρ, θα σου ήμουν πραγματικά υπόχρεος!
Σβήστο.
Σημαντικό: πού είναι καλύτερα να κολληθεί (αν δεν βάλουμε διπλό φύλλο εννοώ), στο εξωτερικό φύλλο της πόρτας (κοιτάζοντας από μέσα πάντα), ή στο εσωτερικό; Οι περισσότεροι διαλέγουν την δεύτερη λύση, αλλά έτσι υπάρχει το πρόβλημα πως αν χαλάσει πχ ένας γρύλος παραθύρου, θέλει όλο ξήλωμα (πάλι με πιστόλι) και ξαναπέρασμα (μάλλον με βενζινόκολλα, γιατί δεν θα κολλάει εκ νέου υποθέτω).
Τι λες;Κάθε πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπίζεται στην πηγή. Ως εκ τούτου, το καλύτερο θα ήταν (προκειμένου για τον εξωτερικό θόρυβο) να κολλάμε τα πισσόφυλλα στην εξωτερική πλευρά του αυτοκινήτου.
Αυτό για προφανείς λόγους δε γίνεται, οπότε δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι η εσωτερική πλευρά της εξωτερικής λαμαρίνας. Αυτό που λες εσύ, το ντύσιμο δηλαδή της εσωτερικής λαμαρίνας/σκελετού της πόρτας, γίνεται περισσότερο ώστε να κλείσουν τυχόν τρύπες και να δημιουργηθεί ένα είδος 'καμπίνας', μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν καλύτερα τα μεγάφωνα. Προφανώς έχει κι αυτό το αποτέλεσμά του στη μείωση του εξωτερικού θορύβου, όχι όμως στο βαθμό που θέλουμε. Επίσης, με προσεκτική χάραξη του υλικού πάνω στα σημεία που έχει κολληθεί σωστά στη λαμαρίνα, μπορείς να αποφύγεις την καταστροφή του. Ανοίγεις 'παράθυρο', δουλεύεις μέσα, ξανακολλάς στα σημεία που χρειάζεται.
Θα πω και κάτι άλλο: όσοι ενδιαφέρεστε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για μείωση των εξωτερικών θορύβων, τότε τα προϊόντα που συζητάμε εδώ (είτε πρόκειται για ασφαλτικά είτε για butyl) είναι τα λάθος προϊόντα. Αυτά χρησιμοποιούνται για τη μείωση της συχνότητας ιδιοσυντονισμού όπως έγραψα και νωρίτερα, ήτοι βοηθάμε τη λαμαρίνα να μην τρίζει/πάλλεται, γι'αυτό και είναι γνωστά ως vibration dampeners. Για μείωση των θορύβων, τα σωστά προϊόντα είναι τύπου MLV (Mass Loaded Vinyl) και είναι γνωστά ως noise barriers, 'φράγματα ήχου' σε ελεύθερη μετάφραση. Συνήθως έρχονται σε μορφή μη αυτοκόλλητη, οπότε χρειάζεται ξεχωριστή κόλλα, ενώ σε αντίθεση με τα vibration dampeners, αυτά χρειάζονται 100% κάλυψη της επιφάνειας για να λειτουργήσουν ιδανικά. Το αντίστοιχο προϊόν της Dynamat είναι το Dynaliner, όμως υπάρχουν κι άλλα στην αγορά (καλύτερα και φτηνότερα). Ιδανικά λοιπόν, όποιος ήθελε το καλύτερο αποτέλεσμα, θα έβαζε vibration dampener στη λαμαρίνα (δε χρειάζεται κάλυψη 100%, περίπου 25% της επιφάνειας φτάνει, αρκεί να είναι σωστά επιλεγμένα τα σημεία) και από πάνω noise barrier. Βέβαια στην Ελλαδίτσα με τη μικρή κατάρτιση και τους καγκουρομάστορες 'εγώ τα φτιάνω ούλα' άντε να βγάλεις άκρη...
-
Έριξα μια ματιά για τα MLV (Mass Loaded Vinyl) , και είδα πως είναι ακόμη πιο βαριά, άρα ξεχνάμε την οποιαδήποτε αποστολή από το εξωτερικό. Έχεις βρει στην Ελλάδα κάποιον αντιπρόσωπο κάποιου; Είδα επίσης πως είναι και φθηνότερα από τα διάφορα Dynamat ανά τετραγωνικό, οπότε ίσως να μην μου πιάσουν τον άσχημα (η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!).
Ενδιαφέρομαι μόνον για την ησυχία στο εσωτερικό και όχι για την ακρόαση μουσικής, αφού η Lancia είναι εντελώς basic σ' αυτό το κομμάτι (ίσως βάλω τα ηχεία που έβγαλα από την ΒMW τώρα που έχω εγκαταστήσει το Alpine upgrade kit, μπας και βελτιωθεί λίγο, αλλά μέχρις εκεί, οπότε δεν συζητάμε για σοβαρό ήχο, στα όρια του ν' ακούγεται απλώς... ).
-
Πρίν χρόνια είχα βάλει στο πόρτ μπαγκάζ και στο εσωτερικό των θυρών ένα ηχομονωτικό με το πινέλο, Vaber 310 ή 330 και επάνω του ακούμπησα και κόλλησε κετσέ από υλικά ταπετσαρίας, αυτό το κγρίζο υλικό που έχει πάχος 1 εκ, στη συνέχεια τον έβαψα από πάνω και έγινε πολύ στέρεο, έφυγαν οι συντονισμοί, οι θόρυβοι του δρόμου μειώθηκαν και ησύχασε το εσωτερικό, ρίξε μια ματιά στα προϊόντα της Body, τα Body 1000, 950, 550, ο Ηλίας παλαιός πελάτης από το 1986, μόλις είχε ξεκινήσει, του είχα φτιάξει μηχανήματα για τη συσκευασία.
Αν σήμερα ήθελα να φτιάξω πάλι ηχομόνωση, θα χρησιμοποιούθσα τον ίδιο τρόπο, χοντρό πινέλο, πασάλειμα και από επάνω χοντρό κετσέ, φτηνή και καλή μόνωση αν την κάνεις μόνος σου, αλλιώς αν πάς σε μάστορα ότι και να βάλεις θα έχεις τα εργατικά που δεν είναι λίγα.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=133701
Κατάλογος προϊόντων
-
Σ' ευχαριστώ για τις πληροφορίες Quadra, η λύση μου θυμίζει την no budget soundproofing που είχα κάνει παλιά στο Zastava.
Τότε δεν έπαιζαν λεφτά με την καμία, πήγα και πήρα κι εγώ υλικό από μονώσεις οικοδομών, και το κόλλησα με βενζινόκολλα στη εξωτερικό φύλλο της πόρτας. Τότε έκανα την βλακεία όμως να μην περάσω από πάνω του ούτε χρώμα, ούτε νάυλον (πάλι με βενζινόκολλα) και είναι σίγουρο πως αν δεν τράκαρα ( ) το αυτοκινητάκι 2 χρόνια μετά, θα είχα πρόβλημα από το νερό.Θέλω να κάνω την δουλειά όσο γίνεται σωστά αυτή τη φορά και να χρησιμοποιήσω υλικά που αποδεδειγμένα κάνουν την δουλειά τους και την κάνουν καλά. Εντάξει, μπορώ να πληρώσω κάτι παραπάνω από τα 15€ που πλήρωσα τότε αν θυμάμαι καλά!
Αν βρω σε λογική τιμή μόνωση σαν αυτή που λέει ο Νικόλας, θα την προτιμήσω, νομίζω θα κάνει καλύτερη δουλειά.
Τα εργατικά δεν μ' απασχολούν, έχω πάρει απόφαση ό,τι μπορώ να φτιάξω μόνος μου, να το φτιάχνω, αφού έβαλα χέρι και ξήλωσα τι πόρτες και την μισή ταπετσαρία της BMW, θα βάλω και στην Lancia, δεν με σταματάει κανείς.
Ούτε χρειάζομαι ειδικά εργαλεία γι' αυτό.
Το μόνο που με φοβίζει είναι πως υπάρχει πια αρκετό νερό που μπαίνει μέσα στις πόρτες ( από τα λάστιχα εξωτερικά μεταξύ παραθύρου και πλαισίου πόρτας) και πρέπει να είναι κάτι που δεν θα έχει πρόβλημα με το νερό και σίγουρα δεν θα λειτουργεί σαν σφουγγάρι.Πολύ ενδιαφέρουσα η πατέντα σου πάντως, ίσως την σκεφτώ αν ακούσω παράλογες τιμές!
Κοίταξα τον κατάλογο προϊόντων και είδα πως τα μονωτικά πινέλου, έχουν βάσει την άσφαλτο, φοβάμαι για μυρωδιές, ειδικά με τον ελληνικό ήλιο... Έχω δει και άλλη μια πατέντα που έκαναν κάποιοι με κάτι σαν μονωτική ταινία που είναι πάμφηνη, την κόλλησαν παντού εσωτερικά της πόρτας και γράφουν πως κάνει δουλειά! -
EΕχει κανεις ιδεα πως δουλευει ?Αξιζει αραγε
Car audio [#2]