-
Δεν έχω καθόλου λάδι σπίτι. Είχα ένα W5 από τα lidl αλλά μου τέλειωσε.
Έχω και ένα μονόλιτρο μπουκάλι από βενζινάδικο της bp που είχα πάρει πριν 2-3 χρόνια.
Να πάω στο συνεργείο και να γεμίσω το μονόλιτρο και να συνεχίσω τις αλλαγές με το δικό του λάδι
ή να πάρω κάνα 5λιτρο για να χω και στην επόμενη αλλαγή; -
Έχω ακούσει για castrol και amsoil είναι πολύ καλά.
-
Αυτό πάλι τί φάση είναι;
http://www.enpo.eu/contents_gr.asp?id=183Το βρήκα από εδώ
http://www.hyundai.gr/App_Upload/files/ ... yundai.pdf -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Αποκλείεται, το κατά GGAB ευαγγέλιο λέει πως αυτά είναι για άλλους κατασκευαστές.Με εξεθεσες ανεπανορθωτα
Σε κάποιους κατασκευαστές είναι κανόνας και κάποιοι το γράφουν για να είναι καλυμμενοι σε κάθε περίπτωση.. .
Στη hyundai δεν ισχύει κάτι τέτοιο στην πράξη -
Ο χρήστης giorgos3924 έγραψε:
Ε ναι αν το δείς από την μερια ποσοστού τότε ναι, 50% είναι μεγάλη διαφορά.
Απλά μου κανε εντύπωση γιατί στο φορουμ είδα κάποιους με κατανάλωση 1λ /1000χλμ να τη θεωρούν σημαντική
και στο βιβλιαράκι της hyundai να λένε πως είναι φυσιολογικό.
Τώρα εγώ άλλαξα συνεργείο εδώ και μερικούς μήνες. Είναι η 2η φορά που αλλάζω λάδια σ αυτό το συνεργείο δηλαδή.
Αυτή τη φορά πρέπει να μου βαλε 15-40 αν θυμάμαι καλά.
Τώρα σίγουρα θα χρειαστώ να συμπληρώσω καμια 300-400 ml για τις επόμενες 2500 - 3000 μέχρι την επόμενη αλλαγή.
Να πάω στο συνεργείο να βάλω το ίδιο λάδι, να πάρω κάνα μπουκαλάκι ενός λίτρου 15-40 να συμπληρώσω ή να
πάρω κάνα 5λιτρο να έχω και στην επόμενη αλλαγή;Η αντιπροσωπία τί μάρκα και τύπο βάζει;
Μην βάζεις 15/40 γιατί ίσως πάρεις τα υδραυλικα ωστηρια στο χέρι.. .
Επι χρόνια έβαζαν 10/40 και τελευταία το γύρισαν σε 10/30
Από εμένα 10/40και αλλαγές κάθε 5000χλμ -
Έχω ακούσει για castrol και amsoil είναι πολύ καλά.Αυτό πάλι τί φάση είναι;
http://www.enpo.eu/contents_gr.asp?id=183Το βρήκα από εδώ
http://www.hyundai.gr/App_Upload/files/ ... yundai.pdfΚαι τα Castrol και τα Αmsoil και τα Eneos είναι πολύ καλά λάδια, Το θέμα είναι να βρεις το πιο κατάλληλο για το αυτοκίνητό σου
Αυτά που βάζει η Hyundai στα εξουσιοδοτημενα συνεργεία είναι της Eneos και είναι πολύ καλά
-
Στη θεσσαλονίκη πού μπορώ να ψάξω για τα eneos 10w40?
αφού αυτά βάζει η hyundai νομίζω αξίζει να τα δοκιμάσω έναντι των ότι να ναι 15w40 που μου βάζουν
στα συνεργεία.
Σίγουρα θα τα προτιμήσω στην επόμενη αλλαγή αλλά μέχρι τότε μπορώ να προσθέσω από αυτά κάνα μισόλιτρο
στο αυτοκίνητο; -
Η κλασσική ιστορία πάλι! Κάποια αυτοκίνητα γράφει το manual ότι καίνε τόσα ml ανα 1000χλμ άρα το να σου καίει είναι ΟΚ. Ναι αλλά αυτά τα αυτοκίνητα έχουν χαμηλό ιξώδες συνήθως 0w-20 0w-30 κλπ. Οταν έχεις μάθει να μην συπληρώνεις ποτέ λάδι όπως και γω για παράδειγμα και ξαφνικά μπεις στη διαδικασία να είσαι με ένα λίτρο στο πορτ-μπαγκαζ όσο να'ναι σε ξενίζει όλο αυτό και φυσικά να μιλάμε για 10w-15w40.
Ο χρήστης Madwalker έγραψε:
Στη θεσσαλονίκη πού μπορώ να ψάξω για τα eneos 10w40?
αφού αυτά βάζει η hyundai νομίζω αξίζει να τα δοκιμάσω έναντι των ότι να ναι 15w40 που μου βάζουν
στα συνεργεία.
Σίγουρα θα τα προτιμήσω στην επόμενη αλλαγή αλλά μέχρι τότε μπορώ να προσθέσω από αυτά κάνα μισόλιτρο
στο αυτοκίνητο;Αυτοί είναι οι εξουσιοδοτημένοι.http://www.enpo.eu/network_gr.asp?id=104&nomos=13
Τα 10w40 να προτιμήσεις για να μην έχεις αλλού προβλήματα. Τα Eneos 10w40 έχουν γύρω στα 8-9 ευρώ.
Υπάρχουν και τα Valvoline Maxlife 10w40 που όπως λένε όσοι τα έχουν βάλει είδαν μείωση κατανάλωσης λαδιού.
Tα Αmsoil, RedLine κλπ είναι ακριβά και δεν αξίζει για αλλαγές στα 5000χλμ και τη μίξη με άλλο λάδι καλύτερα να την αποφύγεις αν και στην ανάγκη μιά μικρή ποσότητα δε θα έχεις πρόβλημα. -
Τι να το κάνω να μην μου καίει το λάδι όταν αυτό δεν φτάνει εκεί που πρέπει?
Μόνο ένας λόγος υπάρχει να πάει κανείς σε πιο χοντρό λάδι. Να μην έχει την πίεση λαδιού που πρέπει. Είτε καίει είτε δεν καίει λάδια. Σε αυτήν την περίπτωσή ήδη ο κινητήρας έχει φάει τα ψωμιά του και όσο αντέξει.
Προσωπικά, αν το manual αναφέρει το 5W-20 (κατά βάση ημισυνθετικά) θα έβαζα ένα 0W-20 (κατά βάση 'συνθετικά') που καλύπτει τα ACEA/API ή ό,τι ζητάει από προδιαγραφές. Είναι πιο σταθερά στις υψηλές θερμοκρασίες οπότε δε θα έχεις πρόβλημα ούτε στο σκίσιμο. Αυτό έχει ένα ρίσκο βέβαια. Το πιο ασφαλές είναι κατά γράμμα αυτό που λέει το βιβλίο. -
εχει φαει τα ψωμια του ο κινητηρας επειδη καιει 300ml λαδι καθε 5Κ χλμ;;;;;
γιατι δεν του προτεινεις να βαλει καλυτερα απιονισμενο νερο με μικρη ποσοτητα πυρηνελαιου;;;θα ειναι πιο οικονομικο απο το 0/20...... -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
γιατι δεν του προτεινεις να βαλει καλυτερα απιονισμενο νερο με μικρη ποσοτητα πυρηνελαιου;;;θα ειναι πιο οικονομικο απο το 0/20......ό,τι θες διαβάζεις. Δεν είπα αυτό.
-
Τα χοντρά λάδια δεν υποτίθεται πως αντέχουν περισσότερες πιέσεις και θερμοκρασίες;
Ποιά είναι η διαφορά του 15-40 με το 10-40 ? -
Τα χοντρά λάδια δεν υποτίθεται πως αντέχουν περισσότερες πιέσεις και θερμοκρασίες;
Ποιά είναι η διαφορά του 15-40 με το 10-40 ?Κρύο το 15-40 είναι πιο χοντρό από το 10-40. Ζεστά είναι παρόμοια με τη διαφορά ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία το 10-40 δε λεπταίνει τόσο πολύ (εξ'ορισμού έχει περισσότερα πρόσθετα μιας και έχει μεγαλύτερο Viscosity Index).
Το πιο αντέχει περισσότερες πιέσεις και θερμοκρασίες είναι άλλο θέμα. Ένα 'συνθετικό' 0w-20 μπορεί να μην εξατμίζεται τόσο εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες όπως ένα ημισυνθετικό 15W-40 και μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (ας πούμε 140C) όντας πιο σταθερό. Όλα είναι θέμα προδιαγραφών και το ιξώδες (το 10-40 ή 0-20) είναι μόνο μια από τις παραμέτρους. -
Ποιά είναι η διαφορά του 15-40 με το 10-40 ?Μπακάλικα, το 1ο νουμερο σου λεει ποσο 'χοντρο'=παχυρρευστο ειναι το λαδι στο ξεκινημα με κρυο κινητηρα, το 2ο νουμερο λεει το ιδιο οταν το λαδι ειναι ζεστο σε θερμοκρασια λειτουργιας. Οσο πιο μεγαλο νουμερο τοσο πιο παχυρρευστο. Ευκολα διαπιστωνεις οτι το 15 πρωινιατικα χειμωνα δε κυκλοφοραει και πολυ ευκολα στον κινητηρα και την ακούει.
Να τα παρουμε ενα ενα, καταθετω προσωπικες μου αποψεις:
- Κατ' αρχην, κοψε το 15-40. Δεν ειναι τοσο χρεπι με ανοχες το αυτοκινητο σου.
- Η καταναλωση λαδιου που περιγραφει ανα 1000 ή 1500 χλμ ειναι εκει για να καλυψει τον κωλο του κατασκευαστη, μια και δεν ξερει αν εσυ σερνεσαι ή το σκιζεις, ή κανεις μονο διαδρομες του ενος χιλιομετρου 10 φορες την ημερα ανα μια ωρα, ή πας μονο ταξιδια των 1000 χλμ με τροχοσπιτο απο πισω κλπ κλπ
- Βαλε ενα 10-40 φτηνο, ας πουμε του Lidl, ή κατι αντιστοιχο, εναλλακτικα, δες αν πχ το lidl 10-40 κανει 16€ και ενα Castrol πχ (ή αλλο 10-40 επωνυμο) κανει 20-22, ε δε θα σωθεις με τα 6€ διαφορά, παρε το επωνυμο.
- Οτι λαδι και να βαλεις, παρακολουθησε το, να δεις αν το καιει περισσοτερο, λιγοτερο, αν ο κινητηρας ακουγεται αλλιως, αν στροφαρει καλυτερα ή χειροτερα κλπ, και ετσι κανεις τις δοκιμες και κρινεις και το αλλαζεις η το κρατας.
- Αλλαζε λαδι μια φορα το χρονο ή στα 7.500, τα 5.000 που περιγραφεις, αμα το αντεχεις οικονομικα ακομα καλυτερα.
- ΠΑΝΤΑ μα ΠΑΝΤΑ, αλλαζουμε και φιλτρο, το οριτζιναλ της Hyundai κανει 4-5€, δικαιολογια κοστους δεν υπαρχει
- Καλη η μπροσουρα η διαφημιστικη που βρηκες αλλα μην την παρεις τοις μετρητοις, αναφερεται σε σχετικα συγχρονα μοντελα, πχ, μπορει η βαλβολινη που χρειαζεσαι εσυ με τον μοντελο 2005 να πρεπει να ειναι GL4 και τωρα να βαζουν GL5. Ελεγξε πρωτα τι χρειαζεται το αυτοκινητο σου και αν επιτρεπει να βαλεις κατι αλλο απο αυτο που ελεγε το μανιουαλ. Μερικα μοντελα το επιτρεπουν, μερικα οχι.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
γιατι δεν του προτεινεις να βαλει καλυτερα απιονισμενο νερο με μικρη ποσοτητα πυρηνελαιου;;;θα ειναι πιο οικονομικο απο το 0/20......ό,τι θες διαβάζεις. Δεν είπα αυτό.
για πες το με αλλα λογια λοιπον....
-
Δεν χρειάζεται να το πει με άλλα λόγια, αρκεί να διαβάζεις αυτό που γράφει.
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Μόνο ένας λόγος υπάρχει να πάει κανείς σε πιο χοντρό λάδι. Να μην έχει την πίεση λαδιού που πρέπει. Είτε καίει είτε δεν καίει λάδια. Σε αυτήν την περίπτωσή ήδη ο κινητήρας έχει φάει τα ψωμιά του και όσο αντέξει.
-
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά!
Θα πάρω ένα 10-40 θα προσθέσω κάνα μισόλιτρο να κάνω 25000 3000 ακόμα και θα βάλω από εκείνο μετά. -
Ποιά είναι η διαφορά του 15-40 με το 10-40 ?Γιώργο ένα φυλλαδιάκι για μελέτη http://www.enpo.eu/mediaupload/pdf_files/motor_oil_basic_info.pdf
Edit: Ουπς ξέχασα....http://www.bobistheoilguy.com/motor-oil-101/
-
Αφού το 15w40 αντέχει μια εξωτερική θερμοκρασία -20 βαθμούς ποιά η διαφορά με το 10w40 όταν στη χώρα μας
και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία πολύ σπάνια να πέφτει κάτω από -5 βαθμούς?
Το 10w40 αντέχει σε -25 βαθμούς. Ποιό το κέρδος; -
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Δεν χρειάζεται να το πει με άλλα λόγια, αρκεί να διαβάζεις αυτό που γράφει.Μόνο ένας λόγος υπάρχει να πάει κανείς σε πιο χοντρό λάδι. Να μην έχει την πίεση λαδιού που πρέπει. Είτε καίει είτε δεν καίει λάδια. Σε αυτήν την περίπτωσή ήδη ο κινητήρας έχει φάει τα ψωμιά του και όσο αντέξει.
Προσωπικά, αν το manual αναφέρει το 5W-20 (κατά βάση ημισυνθετικά) θα έβαζα ένα 0W-20 (κατά βάση 'συνθετικά')
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]