-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Έχω Όπελ και δεν γράφει πουθενά για λάδια στρωσίματος, παρά μόνο για αλλαγές ανά 30.000χλμ. ή 1 έτος (αντιπροσωπεία)/2 έτη (η Όπελ). Τα λάδια που μου βάζουν έχουν τις ανάλογες προδιαγραφές χωρίς να κοστίζουν πολύ (λιγότερο από 10 ευρώ το λίτρο). Έτσι σκοπεύω να συνεχίσω και μάλιστα από εδώ και πέρα θα το πηγαίνω με το service computer που σημαίνει ότι θα πλησιάζω τα 30.000χλμ/2 χρόνια για αλλαγή λαδιών. Αν πάθει τίποτα θα ενημερώσω. Δεν έχω ακούσει να χαλάει αυτοκίνητο, ευρωπαικό η γιαπωνέζικο, κατασκευής 1999 και μετά, από κάτι που να έχει να κάνει με λάδια πάντως.
Αν ξέρει κάποιος ανάλογη περίπτωση ας την αναφέρει. Πολλά έχουν χαλάσει γιατί έσπασε ιμάντας, ελατήριο βαλβίδας, χάθηκε το ψυκτικό από τρύπιο κολλάρο κλπ. κανένα όμως επειδή πχ. φαγώθηκαν τα πιστόνια.Μπορει να πεσει η γιαγιά μου και να σπασει 20 κοκκαλα και να φύγει απο την ταλαιπωρια, αλλα στην πραγματικότητα την ζημια την εκανε η οστεοπόρωση... απο εκει ήρθαν τα 20 σπασμενα κοκκαλα. Η Οπελ μπορει να μου πει, οκ, ηταν 80 χρονών, τα ειχε φαει τα ψωμιά της αλλα ποιος μου λεει οτι αν της εδινα πιο τακτικα ασβεστιο δεν θα 'κρατουσε' αλλα 10 χρόνια?
Ειδα μια κυλινδροκεφαλη τρικύλινδρου ακουμπισμενη σε μια γωνια στο συνεργειο που πηγα πρόσφατα, και κοιτώντας καλυτερα ειδα να λειπει μια βαλβιδα, μια περιεργη μαζα σαν αποτελεσμα ηλεκροκολλησης κολλημενη στο κοιλο μερος, μπουζι αμορφη μαζα κλπ.... πηγα και ρωτησα 'τι επαθε το τρικύλινδρο, εκοψε βαλβιδα?' και μου είπαν 'για 'ελα', ακολουθησα και μου έδειξαν το μπλοκ του κινητηρα σε αλλο μερος με την ατάκα 'κοίτα και αμα βρεις το πιστόνι πες το μας, γιατι εξαφανιστηκε'...όντως το πιστονι πουθενα, μαλλον ενα μερος του ήταν η αμορφη μαζα.... Ματιζ με κολλημενη τρομπα λαδιου ή κατι τετοιο, ήταν απο σέρβις προσφατο το αυτοκινητο.
Ακομα και έτσι, αν δε λιπαινεις σωστά, κατι αλλο θα χτυπήσει και θα σου χαλασει... δεν σημαινει οτι θα φταιει αυτο που χαλασε, όταν δεν το τροφοδοτεις εσυ απο την αρχή με καλο και μπολικο λαδι.
Η Οπελ μπορει να εχει συμφερον να δινει μεγαλα διαστηματα αλλαγης λαδιών για να διαφημιζει αξιοπιστια έτσι... γιατι να μη δωσεις 40€ ή λιγότερα και να βάζεις έστω μια φορα το χρόνο λάδι αντι για μια φορα στα 2 χρόνια? Κακό δεν θα κανεις, και φτηνο ειναι και θα σε ωφελήσει μακροπρόθεσμα.
-
Ο χρήστης p_george έγραψε:
....Έτσι σκοπεύω να συνεχίσω και μάλιστα από εδώ και πέρα θα το πηγαίνω με το service computer που σημαίνει ότι θα πλησιάζω τα 30.000χλμ/2 χρόνια για αλλαγή λαδιών.
Μηπως εισαι λιγο υπεραισιοδοξος ?
Υπεραισιόδοξος? Το service computer ακολουθώ! Πάω γυρεύοντας ακολουθώντας την ένδειξη του service computer?
Oι κινητήρες αυτοί αντέχουν 400-500 χιλιάδες χιλιόμετρα αλλά δεν έχω καμία φιλοδοξία να τα φτάσω! Δε νομίζω το συγκεκριμένο αυτοκίνητο να ξεπεράσει ποτέ τις 300.000! Γιατί να χάσω άλλη μια ημέρα και 40 ευρώ για να αλλάξω λάδια? Που 40 ευρώ με αλλαγές ανά 7500χλμ και όχι 15000χλμ είναι 800 ευρώ επιπλέον στα 300.000χλμ., δηλαδή όσο μία αλλαγή κινητήρα.Αν πάθει κάτι πάντως θα ενημερώσω.
-
δεν εχω να πω κατι αλλο συμφωνω με τους απο πανω...οσον αφορα τις αλλαγες λαδιων καθε 15000 χιλιομετρα...οπως και να το κανουμε μετα 7000 χιλιομετρα το λαδι χανει τη συσταση του, αφηνει μακα μεσα στο μοτερ και το λιπαντικο φιλμ σιγουρα δεν ειναι το ιδιο...και τα μεταλα στροαφαλου μπιελων κτλ σιγουρα ειναι απο σημεια που θελουν καλο, φρεσκο και ποιοτικο λαδι.
οσον αφορα τα τιγανολαδα αυτο εχω αποκομισει τοσα χρονια...σιγουρα δεν εχω κανει αναλυση αλλα θεωρω τα motul που βαζω κλασεις ανωτερα και με τις συχνες αλλαγες φενεται η διαφορα στον ηχο του μοτερ και στον τροπο λειτουργειας...
επισης ουτε εσυ ξερεις σιγουρα αν δεν κανεις αναλυση αν οντως τα bp ειναι τα ιδια με τα ford οπως και τα castrol...και αν με ρωτας ΝΑΙ θα εβαζα castrol πιστευω οτι θα εχουν διαφορα...βασικα θα εψαχνα ενα 100% συνθετικο...
τελος οσον αφορα τις τιμες στα μπουζι κτλ που αναφερεις...εμενα γιατι συμβαινει το αντιθετο ? παντα τις αντιπροσωπειας ειναι πιο ακριβα και τα αφτερ μαρκετ που περνω ειναι και πιο φτηνα...ας πουμε μπουζι θα βαλω πλατινα ή ιριδιου...ειναι πιο ακριβα σιγουρα αλλα κανουν αλλη καυση και φενεται...
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Υπεραισιόδοξος? Το service computer ακολουθώ! Πάω γυρεύοντας ακολουθώντας την ένδειξη του service computer?
Oι κινητήρες αυτοί αντέχουν 400-500 χιλιάδες χιλιόμετρα αλλά δεν έχω καμία φιλοδοξία να τα φτάσω! Δε νομίζω το συγκεκριμένο αυτοκίνητο να ξεπεράσει ποτέ τις 300.000! Γιατί να χάσω άλλη μια ημέρα και 40 ευρώ για να αλλάξω λάδια? Που 40 ευρώ με αλλαγές ανά 7500χλμ και όχι 15000χλμ είναι 800 ευρώ επιπλέον στα 300.000χλμ., δηλαδή όσο μία αλλαγή κινητήρα.Αν πάθει κάτι πάντως θα ενημερώσω.
Ευχομαι να μην παθει τιποτα, στο κάτω κάτω δέχομαι οτι δεν κανεις και τελειως του κεφαλιου σου, εχεις πυξίδα το service computer του κατασκευαστή. Σημειώνω όμως οτι προτάθηκε να κανεις αλλαγή άντε στα 15.000 χλμ, αντι για τα 7.500 που πρεσβεύουν όλοι εδω... τα 30.000 / 2 χρόνια, μήπως παραπάνε?
-
Εφόσον υπάρχει σύστημα ελέγχου ποιότητας λαδιού και χρησιμοποιείται long life λάδι που τηρεί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και γίνονται οι έλεγχοι στην στάθμη του και τα συμπληρώματα όχι δεν το παρακάνει.
Τα 7500χλμ είναι κάτι σαν τα λάδια 10-40; Ποιοι είναι οι όλοι που το πρεσβεύουν εδώ; -
μεχρι τις 30.000χλμ φροντισε μια φορα τον μηνα να ελεγχεις την σταθμη και παρε απο τωρα 1-2λιτρα λαδι να το εχεις για τα συμπληρωματα
αν στις 100.000χλμ ο κινητηρας σου δουλευει σαν να εχει τα τριπλα χλμ θα φταιει η ΟΠΕΛ η' εσυ που τους πιστεψες;;; -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
μεχρι τις 30.000χλμ φροντισε μια φορα τον μηνα να ελεγχεις την σταθμη και παρε απο τωρα 1-2λιτρα λαδι να το εχεις για τα συμπληρωματα
αν στις 100.000χλμ ο κινητηρας σου δουλευει σαν να εχει τα τριπλα χλμ θα φταιει η ΟΠΕΛ η' εσυ που τους πιστεψες;;;O κινητήρας μου έχει όπως έγραψα 110.000χλμ και στην τελευταία αλλαγή (έτος και 15000χλμ) είχε πέσει η στάθμη 2 γραμμές, έκαψε δηλαδή 200ml. ΔΕΝ συμπλήρωσα ποτέ στη διάρκεια αυτού του χρόνου.
Όπως είπα, αν πάθει κάτι θα ενημερώσω. -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Εφόσον υπάρχει σύστημα ελέγχου ποιότητας λαδιούΔεν ελέγχει την ποιότητα αλλά τις παραμέτρους λειτουργίας της μηχανής , στροφές-θερμοκρασίες-κατανάλωση καυσίμου.
-
Υπάρχει κάποιο site που να έχει όλες τις μάρκες λιπαντικών και τις προδιαγραφές τους;
-
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
Υπάρχει κάποιο site που να έχει όλες τις μάρκες λιπαντικών και τις προδιαγραφές τους;Για ολα οχι, κοιτα ομως αυτο θα βρεις αρκετες πληροφοριες:
http://www.opieoils.co.uk/t-oils-by-type.aspx -
Ο χρήστης p_george έγραψε:
Υπάρχει κάποιο site που να έχει όλες τις μάρκες λιπαντικών και τις προδιαγραφές τους;
Για ολα οχι, κοιτα ομως αυτο θα βρεις αρκετες πληροφοριες:
http://www.opieoils.co.uk/t-oils-by-type.aspxCheers mate
-
Eπειδή βλέπω (και σε άλλα τεχνικά τοπικά) να γίνονται συζητήσεις για κατανάλωση-συμπλήρωση λαδιού σε αυτοκίνητα και μάλιστα με λιγότερο απο 100.000 χλμ, αναλογίστηκα αν ποτέ είχα τέτοιο πρόβλημα.
Σε 7 αυτοκίνητα (HONDA-AUDI-OPEL-FORD-MERCEDES-SEAT-SMART) που πέρασαν-υπάρχουν στα χέρια μου, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑ ΛΑΔΙ.
Πάντα χρησιμοποιούσα ημισυνθετικό 10W-40 (όποια μάρκα έβρισκα φτηνή) και άλλαζα (+ φίλτρο) στα 7-8.000 χλμ ή στο χρόνο , φέρνοντας το δείκτη λαδιού πάντοτε 2 χιλιοστά πρίν την ένδειξη max, ενω τονίζω ότι οδηγώ συνήθως συντηρητικά.
Τσεκάροντας 2-3 φορές στο μεσοδιάστημα τα λάδια, την ημέρα της επόμενης αλλαγής λαδιών είχε πέσει το πολύ 2-3 χιλιοστά η στάθμη τους στη βέργα. Ηταν όμως οποσδήποτε ανάμεσα των ενδείξεων μέσης και max στάθμης.Βρε, μήπως τα σκίζετε και τους 'πίνετε το λάδι' ???
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Eπειδή βλέπω (και σε άλλα τεχνικά τοπικά) να γίνονται συζητήσεις για κατανάλωση-συμπλήρωση λαδιού σε αυτοκίνητα και μάλιστα με λιγότερο απο 100.000 χλμ, αναλογίστηκα αν ποτέ είχα τέτοιο πρόβλημα.Σε 7 αυτοκίνητα (HONDA-AUDI-OPEL-FORD-MERCEDES-SEAT-SMART) που πέρασαν-υπάρχουν στα χέρια μου, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑ ΛΑΔΙ.
Πάντα χρησιμοποιούσα ημισυνθετικό 10W-40 (όποια μάρκα έβρισκα φτηνή) και άλλαζα (+ φίλτρο) στα 7-8.000 χλμ ή στο χρόνο , φέρνοντας το δείκτη λαδιού πάντοτε 2 χιλιοστά πρίν την ένδειξη max, ενω τονίζω ότι οδηγώ συνήθως συντηρητικά.
Τσεκάροντας 2-3 φορές στο μεσοδιάστημα τα λάδια, την ημέρα της επόμενης αλλαγής λαδιών είχε πέσει το πολύ 2-3 χιλιοστά η στάθμη τους στη βέργα. Ηταν όμως οποσδήποτε ανάμεσα των ενδείξεων μέσης και max στάθμης.Βρε, μήπως τα σκίζετε και τους 'πίνετε το λάδι' ???
Προσωπικά το σκίζω (+κατεβάσματα ) και δεν καίει! Νομίζω αναγράφεται και σε κάποια manual αυτοκινήτων ότι μπορεί να κάψει λάδια αν το πιέζεις, τέλικα όμως φαίνεται να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε νορμάλ αυτοκίνητα, τουλάχιστον στα Opel (Ecotec και twinport) που έχω εμπειρία.
-
Αν ενα αμαξι δεν κινηται συχνά, πχ 1-2 φορες την εβδομαδα, είναι δυνατον να αυξηθεί η κατανάλωση λαδιού? Διοτι εδω και ένα και παραπάνω χρόνο θα έλεγα το αμαξι ειναι 'σαβατοκυριακου ' και αρχισε να καιει λάδια (~180.000χιλ). Οταν λέω καιει λάδια εννοω οτι στα 4000χιλ μετα την προηούμενη αλλαγή εχει πέσει η στάθμη 2 γραμμες. Μπορει να φταιει η μειωμενη χρήση? Απο παρατηρηση μεσα στα τελευταια χρόνια, μετα τα 150.000χιλ εκαιγε απο αλλαγη σε αλλαγη πάντω μια γραμμή.
Επειδη πρόκειται για ecotec παντα εβαζα 5-30W με μηδαμινες καταναλωσεις λαδιου. Την τελευταια φορα μονο χρησιμοποίησα 5-30W μεν αλλά dexos2. Η αλλαγη απο το απλό στο νεότερο dexos2 μπορει να εχει και αυτό συνέπεια στη κατανάλωση λαδιού? -
Αν στα 2-3.000χλμ εμφανίζεται στο δείκτη κατανάλωση 1 γραμμή = περίπου 2 χιλιοστά = 80 έως 100 ml λαδιού περίπου, ... σιγά τ΄αυγά !
-
Μερικά συστήματα εκτός από θερμοκρασίες, στροφές, ώρες και λίτρα βενζίνης μετράνε και την ποιότητα (κάποια χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την κατάσταση) του λαδιού.
Λάδια που καλύπτουν τις ίδιες προδιαγραφές μπορεί να έχουν τεράστιες διαφορές. Σαν πιο βασική μπορώ να αναφέρω το να είναι ημισυνθετικό ή πλήρως συνθετικό. Κάποιες ίδιες προδιαγραφές δεν σημαίνει απλά το ίδιο σε άλλο μπουκάλι.... Μην κοιτάς τις ομοιότητες, ψάξε για τις διαφορές.
Το max-min της βελόνας είναι συνήθως γύρω στο 1 λίτρο. Νομίζω είναι απόλυτα λογικό να φας 1 λίτρο σε 8-10.000χλμ. Φυσικά θα ήταν καλύτερο να είχες φάει μόνο μισό λίτρο αλλά είναι πολύ καλύτερο να έχεις 1 λίτρο λιγότερο λάδι παρά 1 λίτρο λιγότερο λάδι και 1 λίτρο κατάλοιπα (fuel dilution) που σου κρατάνε τη βελόνα στο max...
-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Αν ενα αμαξι δεν κινηται συχνά, πχ 1-2 φορες την εβδομαδα, είναι δυνατον να αυξηθεί η κατανάλωση λαδιού? Διοτι εδω και ένα και παραπάνω χρόνο θα έλεγα το αμαξι ειναι 'σαβατοκυριακου ' και αρχισε να καιει λάδια (~180.000χιλ). Οταν λέω καιει λάδια εννοω οτι στα 4000χιλ μετα την προηούμενη αλλαγή εχει πέσει η στάθμη 2 γραμμες. Μπορει να φταιει η μειωμενη χρήση? Απο παρατηρηση μεσα στα τελευταια χρόνια, μετα τα 150.000χιλ εκαιγε απο αλλαγη σε αλλαγη πάντω μια γραμμή.
Επειδη πρόκειται για ecotec παντα εβαζα 5-30W με μηδαμινες καταναλωσεις λαδιου. Την τελευταια φορα μονο χρησιμοποίησα 5-30W μεν αλλά dexos2. Η αλλαγη απο το απλό στο νεότερο dexos2 μπορει να εχει και αυτό συνέπεια στη κατανάλωση λαδιού?Δεν πρέπει να είναι θέμα λαδιού και οπωσδήποτε μείνε στο dexos2. Αν όπως το καταλαβαίνω τα 4000χλμ αντιστοιχούν σε 6 μήνες ή περισσότερο θα σου έλεγα να μην ασχοληθείς καθόλου.
-
Καλησπέρα μάγκες.Έχει αλλάξει κανείς από 10-40w σε 5-40w;Και άν ναι είδε διαφορές,κυρίως το χειμώνα;Αυτές τις ημέρες,με τον παγετό(έφτασε και -4), σαν να άκουσα τα ωστήρια βαλβ. λίγο 'τσαντισμένα'.Έχει να κάνει με το 10;
ΥΓ.Λογικά πρέπει να είναι πιο παχύρευστο,έτσι δεν είναι;
ΥΓ2.Εδώ και 5 χρόνια στο Mazda,χρησιμοποιώ το 10-40w της Dexelia,χωρίς να έχει χρειαστεί να συμπληρώσω ούτε δράμι....
Παρακαλώ τα φώτα σας....... -
Ο χρήστης touring the m3 1.6 έγραψε:
Καλησπέρα μάγκες.Έχει αλλάξει κανείς από 10-40w σε 5-40w;Και άν ναι είδε διαφορές,κυρίως το χειμώνα;Αυτές τις ημέρες,με τον παγετό(έφτασε και -4), σαν να άκουσα τα ωστήρια βαλβ. λίγο 'τσαντισμένα'.Έχει να κάνει με το 10;
ΥΓ.Λογικά πρέπει να είναι πιο παχύρευστο,έτσι δεν είναι;
ΥΓ2.Εδώ και 5 χρόνια στο Mazda,χρησιμοποιώ το 10-40w της Dexelia,χωρίς να έχει χρειαστεί να συμπληρώσω ούτε δράμι....
Παρακαλώ τα φώτα σας.......10w40 και 5w40 ειναι τα σωστα νουμερα,
οπου w σημαινει winter και ειναι ακριβως ο δεικτης που αφορα την χρηση σε χειμωνιατικες συνθηκες (και τα κρυα ξεκινηματα), οσο μικροτερος τοσο πιο λεπτορευστο το λιπαντικο, μονο ομως μεχρι να ζεσταθει ο κινητηρας, μετα το λαδι συμπεριφερεται σαν 40αρι. -
Στο λαντράκι έχει να αλλαχτεί το λάδι του 10.000 χλμ πλέον και θέλω να το αλλάξω. Να βάλω 10w-40; Το παραάφησα καιρό χωρίς να τα αλλάξω; Να σημειωθεί ότι έχω συμπληρώσει περίπου 500ml σε αυτά τα 10.000χλμ αλλά έχει φάει και αρκετό σκίσιμο το αμάξι. Έχει διαφορετικά γνωστή μάρκα με όχι τόσο γνωστή; Έχετε να προτείνετε καμιά καλή (και προφανώς φτηνή) ; Είδα ότι στο μάνουαλ λέει ότι το max είναι 3.7 λίτρα και το low 2.7. Γενικά είναι εύκολη διαδικασία να τα αλλάξω μόνος μου; Να σημειωθεί ότι φυσικά δεν έχω πάρκιγκ οπότε ότι είναι να γίνει θα γίνει εκεί που είναι παρκαρισμένο και επίσης ότι δεν το χω ξανακάνει ποτέ. Άν κατάλαβα καλά έχει μια τάπα απο κάτω που βγαίνει όπου και θα βάλω μια λεκάνη και εκεί θα αδειάσει το παλιό λάδι και μετά την ξανακουμπώνω και κλασικά βάζω το καινούριο;
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]