-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
Εγω εκει που ειδα τρομερη διαφορα στην καταναλωση ηταν με το να παω απο το 5w40 στο 5w30 και στα δυο αμαξια, ενα 1600κ.εκ και ενα 2000κ.εκ . Μιλαμε για -1λ/100χλμ και η δοκιμη εχει ξεκινησει απο περσι πριν παει η βενζινη στα υψη και παντα με τον ιδιο τροπο οδηγησης, ιδιες διαδρομες κτλ.
Οσοι μπορειτε και σας το επιτρεπει ο κατασκευαστης γυριστε το σε 30αρι λαδι. Δεν ειναι ειναι αναγκη να ειναι Α5/Β5. Και Α3/Β3/Β4 να ειναι αμα πατε απο 40αρι σε 30αρι θα δειτε διαφορα στην καταναλωση. Ακομα και -0.5λ/100χλμ να ειναι για ενα αμαξι που κανει 15.000χλμ το χρονο το κερδος σε καυσιμα ειναι 75 λιτρα το χρονο. Με μια μεση τιμη τα 1.6Ευρω απο τον Ιουλιο που ο Φ.Π.Α θα παει στο 23% το κερδος ειναι 120 Ευρω.
Μπορει να γίνει αυτό μονο απο την αλλαγη ιξώδους του λαδιου?
Λίγο απίθανο μου φαινεται και ειδικά σε τέτοια διαφορα καταναλωσηςκαι εμένα απίθανο μου φαίνεται, μήπως άλλαξαν και άλλα πράγματα στα αυτοκίνητα, π.χ. πιέσεις ελαστικών, μπουζί, φίλτρο αέρα, λάστιχα, καθαρισμός injection, μήπως τα 40άρια λάδια ήταν πολυκαιρισμένα;
-
Υπάρχει όντως διαφορά στην απόδοση και στην οικονομία? Πιθανότατα πιο εύκολο 'ξεκίνημα'
του κινητήρα?Το λέω γιατί άλλαξα τα λάδια με τα Castrol Edge απο τα Ford Motorcraft (τα πρώτα λάδια που είχε το μοτέρ).
Η αισθητή διαφορά ήταν οτι κάποιες φορές που ο κινητήρας ήθελε το χρόνο του (να ζεσταθεί δλδη),
η εκκίνηση ήταν πιο εύκολη.
Διαφορά σε κατανάλωση και επιδόσεις, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, γράφτηκαν χλμετρα απο τότε
και το αμάξι ξεπέρασε τα 20Κ. -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
Εγω εκει που ειδα τρομερη διαφορα στην καταναλωση ηταν με το να παω απο το 5w40 στο 5w30 και στα δυο αμαξια, ενα 1600κ.εκ και ενα 2000κ.εκ . Μιλαμε για -1λ/100χλμ και η δοκιμη εχει ξεκινησει απο περσι πριν παει η βενζινη στα υψη και παντα με τον ιδιο τροπο οδηγησης, ιδιες διαδρομες κτλ.
Οσοι μπορειτε και σας το επιτρεπει ο κατασκευαστης γυριστε το σε 30αρι λαδι. Δεν ειναι ειναι αναγκη να ειναι Α5/Β5. Και Α3/Β3/Β4 να ειναι αμα πατε απο 40αρι σε 30αρι θα δειτε διαφορα στην καταναλωση. Ακομα και -0.5λ/100χλμ να ειναι για ενα αμαξι που κανει 15.000χλμ το χρονο το κερδος σε καυσιμα ειναι 75 λιτρα το χρονο. Με μια μεση τιμη τα 1.6Ευρω απο τον Ιουλιο που ο Φ.Π.Α θα παει στο 23% το κερδος ειναι 120 Ευρω.
Μπορει να γίνει αυτό μονο απο την αλλαγη ιξώδους του λαδιου?
Λίγο απίθανο μου φαινεται και ειδικά σε τέτοια διαφορα καταναλωσηςκαι εμένα απίθανο μου φαίνεται, μήπως άλλαξαν και άλλα πράγματα στα αυτοκίνητα, π.χ. πιέσεις ελαστικών, μπουζί, φίλτρο αέρα, λάστιχα, καθαρισμός injection, μήπως τα 40άρια λάδια ήταν πολυκαιρισμένα;
Επειδη μου ειχε κανει και εμενα εντυπωση αρχισα να το ψαχνω περισσοτερο και ανακαλυψα οτι τα λαδια της Toyota που ηταν 5W40 δεν ηταν 100% συνθετικα αλλα απλα εγραφαν synthetic. Εχοντας ψαξει για αρκετα ημισυνθετικα λαδια τα χαρακτηριστικα τους (40αρια λαδια) ειδα πως συνηθως εχουν κινηματικο ιξωδες στου 100 βαθμους C γυρω στο 14 με 14.5 cSt και ηταν ACEA A3/B4. Μετα οταν τοποθετησα τα Amsoil ειδα πως εχουν κινηματικο ιξωδες στου ιδιους βαθμους 10.8 cSt, διαφορα αρκετα μεγαλη και επισης τα λαδια αυτα ειναι A5/B5 που ευνοουν την οικονομια καυσιμου. Η διαφορα αυτη μαζι με το γεγονος οτι τα Amsoil ειναι πολυ πιο ποιοτικο λαδι (δεν βρωμιζει τοσο ευκολα, εχει περισσοτερα αντιτριβικα κτλ...) μπορει να οδηγησαν σε αυτη τη διαφορα στην καταναλωση.
Ολοι οι αλλοι παραμετροι εμειναν οι ιδιοι, δηλαδα ουτε επαιξα καθολου με τις πιεσεις των ελαστικων ουτε εκανα καποιο service στο αμαξι.
Παντως και σε αλλαγη απο Toyota 5W40 σε Mobil 1 ESP 5W30 παλι ειδα διαφορα -1λ/100χλμ.
Ισως ο συνδιασμος ενος κινητηρα που εχει σχεδιαστει να δουλευει απο τον κατασκευαστη με 0W20 (!) και ειναι προσανατολισμενος στην οικονομια καυσιμου με ενα λαδι 5W30 A5/B5 να εχει μεγαλη διαφορα στην καταναλωση απο οτι με ενα λαδι 5W40 που ειναι Α3/Β4.
Υπάρχει όντως διαφορά στην απόδοση και στην οικονομία? Πιθανότατα πιο εύκολο 'ξεκίνημα'
του κινητήρα?Το λέω γιατί άλλαξα τα λάδια με τα Castrol Edge απο τα Ford Motorcraft (τα πρώτα λάδια που είχε το μοτέρ).
Η αισθητή διαφορά ήταν οτι κάποιες φορές που ο κινητήρας ήθελε το χρόνο του (να ζεσταθεί δλδη),
η εκκίνηση ήταν πιο εύκολη.
Διαφορά σε κατανάλωση και επιδόσεις, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, γράφτηκαν χλμετρα απο τότε
και το αμάξι ξεπέρασε τα 20Κ.Εγω παρατηρησα πιο ευκολο στροφαρισμα, καλυτερη οικονομια καυσιμου, το λαδι τωρα πια ζεστενεται πολυ πιο γρηγορα απο τη στιγμη που βαλεις μπροστα τον κινητηρα κρυο και πολυ λιγοτερα κομπιασματα απο τον κινητηρα οταν ειναι κρυος.
Επισης ενω πιεζω αρκετα το αμαξι με εξωτερικη θερμοκρασια γυρω στους 35 βαθμους τωρα που κανει ζεστη ακομα δεν μου εχει καψει καθολου λαδι. -
Ο χρήστης nippon έγραψε:
...
Ισως ο συνδιασμος ενος κινητηρα που εχει σχεδιαστει να δουλευει απο τον κατασκευαστη με 0W20 (!) και ειναι προσανατολισμενος στην οικονομια καυσιμου με ενα λαδι 5W30 A5/B5 να εχει μεγαλη διαφορα στην καταναλωση απο οτι με ενα λαδι 5W40 που ειναι Α3/Β4.
...Μια χαρά είναι το 40άρι για το αυτοκίνητο αυτό για χρήση πίστας ή αναβάσεις
Κατανοητό να διστάζεις να βάλεις 20άρι στην Ελλάδα... γιατί όμως
Πέρα από την πλάκα, αν η χρήση σου είναι κάπως σκληρή και με διάρκεια καλά μάλλον είσαι με 5w30.
Εγώ βάζω 20άρι εδώ και 3+ χρόνια, έχω και μερικές αναλύσεις εδώ http://users.forthnet.gr/ath/mesastoura/
Η χρήση που γίνεται είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Ερώτηση: έχει όργανο θερμοκρασίας λαδιού; -
...
...Μια χαρά είναι το 40άρι για το αυτοκίνητο αυτό για χρήση πίστας ή αναβάσεις
Κατανοητό να διστάζεις να βάλεις 20άρι στην Ελλάδα... γιατί όμως
Πέρα από την πλάκα, αν η χρήση σου είναι κάπως σκληρή και με διάρκεια καλά μάλλον είσαι με 5w30.
Εγώ βάζω 20άρι εδώ και 3+ χρόνια, έχω και μερικές αναλύσεις εδώ http://users.forthnet.gr/ath/mesastoura/
Η χρήση που γίνεται είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Ερώτηση: έχει όργανο θερμοκρασίας λαδιού;Οργανο θερμοκρασιας λαδιου δεν εχει.
Σχετικα με το 20αρι οσο περναει ο καιρος και διαβαζω αναλυσεις λαδιων τεινω προς τη χρηση του. Και οι δικες σου αναλυσεις αλλα και οι αναλυσεις που εχω διαβασει απο σιτε του εξωτερικου ειναι πολυ θετικες. Ειδικα τωρα που η τιμη της βενζινης εχει παει στα υψη ειμαι πιο κοντα απο ποτε.
Οι λογοι που με κανουν διστακτικο ειναι το κατα ποσο εχουν εξελιχθει αρκετα τα 20αρια λαδια σε σημειο που να αντεχουν τη σκληρη χρηση (υψηλες θερμοκρασιες, κινηση μονιμως μεσα στην πολη κτλ...) και η πολυ περιορισμενη διαθεση στην ελληνικη αγορα απο 20αρια λαδια. Για παραδειγμα μονο 4 εταιριες εχω βρει που να φερνουν 20αρι (Amsoil, Castrol Syntec, Mobil 1 και Motul) αλλα εκτος απο την Amsoil οι αλλες 3 δεν με εχουν πεισει για την ποιοτητα των xW20 λαδιων τους. Και το μονο κακο με την Amsoil ειναι οτι δεν εχει την καθαρα τυπικη (και εντελως ξεπερασμενη απο θεμα προδιαγραφων API SM) οποτε δεν θελω να εχω προβλημα με την αντιπροσωπια.
-
Ο χρήστης nippon έγραψε:
...
Οργανο θερμοκρασιας λαδιου δεν εχει.Άρα δεν μπορείς να λές πως >το λαδι τωρα πια ζεστενεται πολυ πιο γρηγορα απο τη στιγμη που βαλεις μπροστα τον κινητηρα κρυο
...
Οι λογοι που με κανουν διστακτικο ειναι το κατα ποσο εχουν εξελιχθει αρκετα τα 20αρια λαδια σε σημειο που να αντεχουν τη σκληρη χρηση (υψηλες θερμοκρασιες, κινηση μονιμως μεσα στην πολη κτλ...)Αυτό δεν είναι σκληρή χρήση για το λάδι αλλά για το σύστημα ψύξης. Σκληρή χρήση είναι πίστα, αναβάσεις, παρατεταμένο τελικιάσμα (και αυτό όχι τόσο επειδη η ροή αέρα είναι πολύ μεγάλη) και τέτοια.
και η πολυ περιορισμενη διαθεση στην ελληνικη αγορα απο 20αρια λαδια. Για παραδειγμα μονο 4 εταιριες εχω βρει που να φερνουν 20αρι (Amsoil, Castrol Syntec, Mobil 1 και Motul) αλλα εκτος απο την Amsoil οι αλλες 3 δεν με εχουν πεισει για την ποιοτητα των xW20 λαδιων τους. Και το μονο κακο με την Amsoil ειναι οτι δεν εχει την καθαρα τυπικη (και εντελως ξεπερασμενη απο θεμα προδιαγραφων API SM) οποτε δεν θελω να εχω προβλημα με την αντιπροσωπια.
Αν βάλεις και τα 5w20 μέσα έχεις περισσότερες επιλογές. Εγώ το 2006 μόνο το torco sr5 έβρισκα σε 0w20 και έτσι έβαλα το torco sr1 σε 5w20 (είχαν και σημαντική διαφορά τιμής) και στην συνέχεια για αρκετές αλλαγές το Redline 5w20. Όσο για την API SM λογικά την αναφέρει και στο κουτί εφόσον την αναφέρει και εδώ. Φυσικά πιστοποιημένο δεν είναι (μόνο η σειρά XL είναι στα amsoil). Σίγουρα μπορείς να βρεις πιστοποιημένο 0w20 αν και μάλλον αρκετά δύσκολα της toyota.
-
nippon έγραψε:...
Οργανο θερμοκρασιας λαδιου δεν εχει.Άρα δεν μπορείς να λές πως
το λαδι τωρα πια ζεστενεται πολυ πιο γρηγορα απο τη στιγμη που βαλεις μπροστα τον κινητηρα κρυο
Οργανο θερμαοκρασιας μπορει να μην εχω αλλα ειναι και επιστημονικο αποδεδειγμενο οτι ενα 30αρι λαδι ερχεται σε θερμοκρασια λειτουργιας πολυ πιο γρηγορα απο ενα 40αρι.
Για το 20αρι σκεφτομαμαι για το Mobil 1 Extended Performance 5W20. Ελπιζω πως θα εχει καλυτερο πακετο προσθετων απο το απλο Mobil 1 5W20 και ειναι και τυπικα πιστοποιημενο. Το πιθανοτερο ειναι να ειναι και Group IV με βαση τα χαρακτηριστικα του.
-
Ο χρήστης nippon έγραψε:
Οργανο θερμαοκρασιας μπορει να μην εχω αλλα ειναι και επιστημονικο αποδεδειγμενο οτι ενα 30αρι λαδι ερχεται σε θερμοκρασια λειτουργιας πολυ πιο γρηγορα απο ενα 40αρι.Επιβεβαιώνω ότι την ίδια εντύπωση αποκόμισα κι εγώ όταν από 40άρια πήγα σε 30άρια λάδια, ότι το πρωί ο κινητήρας ήταν πιο γρήγορα ευκίνητος, εύστροφος.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Οργανο θερμαοκρασιας μπορει να μην εχω αλλα ειναι και επιστημονικο αποδεδειγμενο οτι ενα 30αρι λαδι ερχεται σε θερμοκρασια **λειτουργιας **πολυ πιο γρηγορα απο ενα 40αρι.
Επιβεβαιώνω ότι την ίδια εντύπωση αποκόμισα κι εγώ όταν από 40άρια πήγα σε 30άρια λάδια, ότι το πρωί ο κινητήρας ήταν πιο γρήγορα ευκίνητος, εύστροφος.
επιστημονικο αποδεδειγμενο
, που είναι αυτό;
Τι σημαίνει θερμοκρασία λειτουργίας;
Δεν διαφωνώ με τις παρατηρήσεις σας nippon & onyx αλλά μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις π.χ. του τύπου τα λεπτότερα αφού ζεσταίνονται γρηγορότερα ζεσταίνονται και περισσότερο
Ο λόγος της μεγαλύτερης - ας πούμε - ετοιμότητας όταν είναι κρύο δεν είναι ότι ζεσταίνονται γρηγορότερα ούτε ότι από 40άρι πήγες σε 30άρι.
Ο λόγος θα μπορούσε κανείς να πει κανείς είναι ότι από π.χ. 10w πήγα σε 5w αλλά ούτε αυτό είναι απόλυτα σωστό, αρκεί να δει κανείς τα χαρακτηριστικά ενός π.χ. 0w40 σε σύγκριση με ένα 5w30 (εύκολα φαίνονται εδώπου είναι όλα μαζεμένα).
Ο λόγος απλά είναι η ρευστότητα κρύο, Vis @ 40°C, cSt όπως γράφει το παραπάνω pdf.Η δική μου παρατήρηση σε αυτοκίνητο με όργανο θερμοκρασίας λαδιού είναι πως με ψιλότερο λάδι -αν και το αυτοκίνητο πράγματι δίνει την αίσθηση μεγαλύτερης ετοιμότητας- η θερμοκρασία αργεί περισσότερο να φτάσει την συνήθη. Ο λόγος πιστεύω είναι οι μικρότερες τριβές/αντιστάσεις στο ανέβασμα των στροφών. Θυμάμαι περίπου 20 λεπτά με αργή οδήγηση με 0w20 σε αντίθεση με λιγότερο από 15 λεπτά με το 10w40.
-
Οργανο θερμαοκρασιας μπορει να μην εχω αλλα ειναι και επιστημονικο αποδεδειγμενο οτι ενα 30αρι λαδι ερχεται σε θερμοκρασια **λειτουργιας **πολυ πιο γρηγορα απο ενα 40αρι.
Επιβεβαιώνω ότι την ίδια εντύπωση αποκόμισα κι εγώ όταν από 40άρια πήγα σε 30άρια λάδια, ότι το πρωί ο κινητήρας ήταν πιο γρήγορα ευκίνητος, εύστροφος.
επιστημονικο αποδεδειγμενο
, που είναι αυτό;
Τι σημαίνει θερμοκρασία λειτουργίας;
Δεν διαφωνώ με τις παρατηρήσεις σας nippon & onyx αλλά μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις π.χ. του τύπου τα λεπτότερα αφού ζεσταίνονται γρηγορότερα ζεσταίνονται και περισσότερο
Ο λόγος της μεγαλύτερης - ας πούμε - ετοιμότητας όταν είναι κρύο δεν είναι ότι ζεσταίνονται γρηγορότερα ούτε ότι από 40άρι πήγες σε 30άρι.
Ο λόγος θα μπορούσε κανείς να πει κανείς είναι ότι από π.χ. 10w πήγα σε 5w αλλά ούτε αυτό είναι απόλυτα σωστό, αρκεί να δει κανείς τα χαρακτηριστικά ενός π.χ. 0w40 σε σύγκριση με ένα 5w30 (εύκολα φαίνονται εδώπου είναι όλα μαζεμένα).
Ο λόγος απλά είναι η ρευστότητα κρύο, Vis @ 40°C, cSt όπως γράφει το παραπάνω pdf.Η δική μου παρατήρηση σε αυτοκίνητο με όργανο θερμοκρασίας λαδιού είναι πως με ψιλότερο λάδι -αν και το αυτοκίνητο πράγματι δίνει την αίσθηση μεγαλύτερης ετοιμότητας- η θερμοκρασία αργεί περισσότερο να φτάσει την συνήθη. Ο λόγος πιστεύω είναι οι μικρότερες τριβές/αντιστάσεις στο ανέβασμα των στροφών. Θυμάμαι περίπου 20 λεπτά με αργή οδήγηση με 0w20 σε αντίθεση με λιγότερο από 15 λεπτά με το 10w40.
Το λαθος ειναι δικο μου επειδη χρησιμοποιησα την θερμοκρασια αντι για την ρευστοτητα για να περιγραψω την κατασταση του λαδιου. Αυτο που εννοουσα οτι ειναι επειστημονικα αποδεδειγμενο ειναι πως ενα 5W30 ειναι πιο λεπτορευστο (και αυτο φαινεται απο τα χαρακτηριστικα των λαδιων),αρα ο κινητηρας στροφαρει καλυτερα και ειναι λιγοτερο τραχυς, απο ενα 5W40 οταν ο κινητηρας ειναι κρυος.
-
Δεν κάνουν όλα τα λάδια για όλους τους κινητήρες, τουλάχιστον ως προς το ιξώδες, καλύτερα είναι να ακολουθούμε για το ιξώδες τουλάχιστον, τις οδηγίες του εργοστασίου.
Διαφορετικά φορτία αναπτύσσονται στα κουζινέτα ενός ατμοσφαιρικού 1200 και διαφορετικά σε ένα 2λιτρο που σηκώνει 1.5 bar πίεση, μη παρασύρουμε όσους δεν γνωρίζουν, και μη τα ισοπεδώνουμε όλα, ο κατασκευαστής ξέρει πάντα καλύτερα από τον καθένα.
Ένα λάθος λάδι αν δεν μας κάνει πληγές αγιάτρευτες στα κουζινέτα και τρέχουμε και δε φτάνουμε, μπορεί να επιφέρει γρήγορη φθορά στον κινητήρα και σε 100.000 χλμ να καίει λάδια ενώ σε άλλη περίπτωση μπορεί να άντεχε μέχρι 300.000 χλμ. Ποιός θα μας πεί ότι οι φθορές δεν είναι από λάθος επιλογή λαδιού ?
Ποιός θα μας πεί γιατί τα κουζινέτα στην τουρμπίνα διαλύθηκαν στις 40.000 χλμ και δεν άντεξαν 80 ή 100.000 χλμ επειδή το λάδι άφηνε σκληρά κάρβουνα / κατάλοιπα στον άξονα ?
Καλές οι αναλύσεις που γίνονται με τα δείγματα, αλλά όταν ο κατασκευαστής προτείνει ένα λάδι, όσο εμπορικά συμφέροντα και να έχει, έχει ψάξει πολύ το λάδι που προτείνει από όλες τις πλευρές του για να έχει ήσυχο το κεφάλι του.
Δεν αναφέρωμαι σε περιπτώσεις μετατροπών και αλλαγών στη δομή του κινητήρα και στη χρήση του, αναφέρωμαι σε καθημερινή χρήση καθημερινών αυτοκινήτων.
Αυτή είναι η γνώμη μου.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Δεν κάνουν όλα τα λάδια για όλους τους κινητήρες, τουλάχιστον ως προς το ιξώδες, καλύτερα είναι να ακολουθούμε για το ιξώδες τουλάχιστον, τις οδηγίες του εργοστασίου.Διαφορετικά φορτία αναπτύσσονται στα κουζινέτα ενός ατμοσφαιρικού 1200 και διαφορετικά σε ένα 2λιτρο που σηκώνει 1.5 bar πίεση, μη παρασύρουμε όσους δεν γνωρίζουν, και μη τα ισοπεδώνουμε όλα, ο κατασκευαστής ξέρει πάντα καλύτερα από τον καθένα.
Ένα λάθος λάδι αν δεν μας κάνει πληγές αγιάτρευτες στα κουζινέτα και τρέχουμε και δε φτάνουμε, μπορεί να επιφέρει γρήγορη φθορά στον κινητήρα και σε 100.000 χλμ να καίει λάδια ενώ σε άλλη περίπτωση μπορεί να άντεχε μέχρι 300.000 χλμ. Ποιός θα μας πεί ότι οι φθορές δεν είναι από λάθος επιλογή λαδιού ?
Ποιός θα μας πεί γιατί τα κουζινέτα στην τουρμπίνα διαλύθηκαν στις 40.000 χλμ και δεν άντεξαν 80 ή 100.000 χλμ επειδή το λάδι άφηνε σκληρά κάρβουνα / κατάλοιπα στον άξονα ?
Καλές οι αναλύσεις που γίνονται με τα δείγματα, αλλά όταν ο κατασκευαστής προτείνει ένα λάδι, όσο εμπορικά συμφέροντα και να έχει, έχει ψάξει πολύ το λάδι που προτείνει από όλες τις πλευρές του για να έχει ήσυχο το κεφάλι του.
Δεν αναφέρωμαι σε περιπτώσεις μετατροπών και αλλαγών στη δομή του κινητήρα και στη χρήση του, αναφέρωμαι σε καθημερινή χρήση καθημερινών αυτοκινήτων.
Αυτή είναι η γνώμη μου.
Αμα θες μου λες και τη γνωμη σου για ενα θεμα που με προβληματιζει εδω και καιρο. Πλησιαζει η αλλαγη λαδιων σε Auris 1.6. Ο κατασκευαστης εχει σαν προτεινωμενο ιξωδες για θερμοκρασιες απο -30 εως +38 βαθμους κελσιου το 0W20. Επισης για τις ιδιο ευρος θερμοκρασιων αναφερει και τα 5w20 και 5W30. Αυτη τη στιγμη το αμαξι εχει Mobil 1 ESP 5W30, ενα λαδι Α3/Β3/Β4. Η χρηση που του κανω ειναι αποκλειστικα μεσα στην πολη με γυρω στα 15.000χλμ το χρονο και το μοτερ στροφαρει αρκετες φορες στα κοκκινα. Θα εβαζες στο συγκεκριμενο αμαξι ενα λαδι 0W20 ή 5W20 με βαση τις παραπανω συνθηκες ?
Υ.Γ. : Ο mesastou ξερω πως θα μου απανταγε σιγουρα
-
5W30 .
http://www.kroon-oil.com/productadviesp ... ZcApimMnGV
http://www.kroon-oil.com/productadviesp ... NbGbBzkqDq
-
5-30 είναι μια χαρά.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
5W30 .http://www.kroon-oil.com/productadviesp ... ZcApimMnGV
http://www.kroon-oil.com/productadviesp ... NbGbBzkqDq
5-30 είναι μια χαρά.
Βουρ παλι για τα ESP. Ευχαριστω για τις απαντησεις.
-
Ο χρήστης nippon έγραψε:
...
Υ.Γ. : Ο mesastou ξερω πως θα μου απάνταγε σιγουραΝαι, αν δεν στροφάρεις παρατεταμένα στα κόκκινα (δύσκολο να το κάνεις μέσα στην πόλη)
Η χρήση που περιγράφεις δεν διαφέρει από την μέση χρήση οπότε δεν βλέπω τον λόγο να μην ακολουθήσεις το συνιστώμενο λάδι από τον κατασκευαστή. Ειδικά αν οι διαδρομές σου έχουν μικρή διάρκεια (κάτω από 20 λεπτά). Αν επιμένεις σε 30άρι τουλάχιστον πήγαινε σε Α5 και όχι σε Α3.
Και για να προσπαθήσω να σας πείσω ότι δεν είμαι κολλημένος πλέον στο forester που έβαζα 20άρι πλέον βάζω 10w30 επειδή κάνει μεγάλες διαδρομές και δεν ανεβάζουμε στροφές στο κόκκινο. -
Σε μια μερσεντες αντικα του 72' 3500cc V8 τι λαδι βαζουμε? Υποψιν οτι τσιμπαει λαδι(βγαζει καπνο στο ρελαντι). 20-50W ειναι καλο? Ειναι μεσα στις προδιαγραφες που λεει το βιβλιο αλλα μηπως ειναι πολυ παχυ?
-
w108;
-
w107
-
15-40W , με 15€ / 5 λίτρα απο το Lidl και
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]