-
Ο χρήστης p_george έγραψε:
Αν είχες ένα super αγωνιστικό με τελική 240 όπως λές θα ήθελες να έχεις λάστιχα με δείκτη V δηλαδή στο όριο τους; ¨Η να σου πω ένα άλλο επιχείρημα. Πάρε ένα πραγματικά γρήγορο αυτοκίνητο Merc AMG , BMW Χ κλπ που βάση νομοθεσίας ΕΕ έχει κόφτη στα 250 km/h γιατί βάζουν λάστιχα με δέικτη Y (300 km/h);
Στην προκειμενη περιπτωση εχουμε ενα αυτοκινητο που εχει τελικη 175 χμ και συζηταμε για λαστιχο με δεικτη 210 χλμ, δηλαδη +35 χλμ δηλαδη +20% παραπανω, στο παραδειγμα που αναφερεις απο 250 σε 300 χλμ ειναι παλι +20% απο την τελικη των αυτοκινητων, αρα δεν τιθεται το θεμα του οριου που αναφερεις,
και στις δυο περιπτωσεις πολυ σωστα εχουν επιλεγει λαστιχα με περιθωριο ασφαλειας και οχι οριακα.....Ή σκέψου το αλλιώς αν το πας το συγκεκριμμένο αμάξι χαλαρά εθνική 140 km δεν θα ζεσταθούν ποτέ τα λάστιχα και αν πας να στρίψεις στην υλίκη θα γλιστράς.
Τα λαστιχα χρειαζονται καποια min θερμοκρασια για να αρχισουν να λειτουργουν, επειδη δεν εχουμε την πολυτελεια να τα ζεσταινουμε με κουβερτες οπως στην F1 πριν ξεκινησουμε, χρειαζεται να κανουμε λιγα χιλιομετρα μεχρι να φτασουν σε αυτη την θερμοκρασια, λιγοτερα σε καλη και αγρια ασφαλτο πιο πολλα σε γυαλιστερη, ακριβως εδω λοιπον ποιο γρηγορα θα φτασει σε θερμοκρασια λειτουργιας ενα λαστιχο με χαμηλο δεικτη απο το ιδιο ακριβως λαστιχο με μεγαλυτερο δεικτη,
αυτο ειναι κανονας και σε αυτο βασιζεται και η συνθεση για την κατασκευη της γομας καθε τυπου ελαστικων.Ειναι απλο οτι αν δεν ισχυαν οσα αναφερω δεν θα υπηρχε κανενας απολυτως λογος να μην υπαρχει μονο ενας δεικτης ταχυτητας που θα καλυπτε ολα τα αυτοκινητα (εστω δυο η΄τρεις), η οικονομια που θα μπορουσαν να πετυχουν οι εταιρειες κατασκευης απο την παραγωγη μονο μιας γομας που θα μπορουσε να δουλευει με ολα τα αυτοκινητα θα ηταν επανασταση για την βιομηχανια.
Απο προσωπικη εμπειρια οσες φορες εβαλα λαστιχα με μεγαλο δεικτη χαιρομουν το αυτοκινητο μονο το Σαββατοκυριακο που ειχα την δυνατοτητα για μεγαλες και γρηγορες βολτες, ενω καθημερινα για τα 6 χιλιομετρα που χρειαζομουν για την δουλεια μου αναγκαζομουν να αφηνω μεχρι και διπλασια αποσταση απο το εμπρως αυτοκινητο.Ο δεικτης ταχυτητας εχει να κανει με την εσωτερικη δομη του ελαστικου. Ποσο δυνατο ειναι πως να το πω! Τι φορτια αντεχει λογω ταχυτητας χωρις να διαλυθει!
Ισως εμμεσως και με πολυπλοκες σχεσεις να επηρεαζει και το ποσο γρηγορα ζεσταινεται. Αλλα **ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ **το ενα με τ αλλο!!!Aυτος ειναι ο δεικτης φορτιου φιλε μου και αναφερεται με αλλο νουμερο, και σε αλλο σημειο πανω στο ελαστικο.
τα ειπε ολα οΓιωργος ο μονος που σκεφτετε ακομα εδω μεσα εγω παιδια αποχωρω ευχαριστω οσους απαντησαν και οσους μπηκαν στηννδιαδικασια να κοριδεψου ν μιλησουν ασχημα και να πουν και ψεματα μερικοι και ευχομαι σε κανεναν να μην του τυχει παρομοιο προβλημα.βεβαιαι οσοι εχουν ιδια διασταση θα βρεθουν στην ιδια θεση συντομα και εκει θα τους δω θα πεσει γελιο να ειτε τι γλυκ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΝ και δεν συγκινηθηκα και πολυ απομτις εδω συμπςριφορες στο προβλημα ενος οδηγου..........
-
Ο χρήστης touring the m3 1.6 έγραψε:
Σοβαρά μιλάς;Ρε τούς πούστηδες..... μου κάναν πλάκα.....
Κάτσε...τους ξαναπαίρνω και θα σε πάρω πάλι.......δωσε το τηλ να τους παρω εγω απο Δευτερα
δωστω σε μηνυμα και να σου πω γιαιτ λες ψεματα ; επειδη ειναι κλειστα σημερα φιλε χαχα εδω δεν το βρικα σε Η τοσυγκεκριμενο λαστιχο θα το χουν σε Τ; και ειπαμε καταργηθηκε εδω και καιρο
-
δωσε τηλ να τους παρω εγω; λοιπον; δεν δινεις; εμ τοτε εχω δικιο στειλτο σε μηνυμα προσωπικο
-
Εχω παρομοια διασταση, πιο αργο αμαξι κλπ κλπ και δεν επεσε καθολου γελιο.
Θες να σε παω μια βολτα να δεις ποσο καθυστερει να ζεσταθει ενα ελαστικο V σε αμαξι 1.4 90 αλογων; Να δεις πως γλιστραει ολη την ωρα, πως ειναι να οδηγεις λες κι εισαι σε παγο κλπ κλπ. -
Φτάνει. [mod]
-
ΟΚ my friend...
-
ακομα περιμενω το τηλ να τους παρω..........αν το ειχαν και το ειχα βρει δεν θα κανα θεμα και θα χα βρει λυση στο ζητημα φιλε. και για να δεις πως ειτε αυτοι σου παν λαθος ειτε εσυ λες ψεματ στο σαιτ μπες της εταιριας δεν θα δεις πουθενα Primacy Pilot και επιπελον σε κανεναν εμποορ δεν τα βρηκα και εσυ ερχεσε και μου λες για δευτερη βδομαδα του 2012?
-
Ο χρήστης p_george έγραψε:
Αν είχες ένα super αγωνιστικό με τελική 240 όπως λές θα ήθελες να έχεις λάστιχα με δείκτη V δηλαδή στο όριο τους; ¨Η να σου πω ένα άλλο επιχείρημα. Πάρε ένα πραγματικά γρήγορο αυτοκίνητο Merc AMG , BMW Χ κλπ που βάση νομοθεσίας ΕΕ έχει κόφτη στα 250 km/h γιατί βάζουν λάστιχα με δέικτη Y (300 km/h);
Στην προκειμενη περιπτωση εχουμε ενα αυτοκινητο που εχει τελικη 175 χμ και συζηταμε για λαστιχο με δεικτη 210 χλμ, δηλαδη +35 χλμ δηλαδη +20% παραπανω, στο παραδειγμα που αναφερεις απο 250 σε 300 χλμ ειναι παλι +20% απο την τελικη των αυτοκινητων, αρα δεν τιθεται το θεμα του οριου που αναφερεις,
και στις δυο περιπτωσεις πολυ σωστα εχουν επιλεγει λαστιχα με περιθωριο ασφαλειας και οχι οριακα.....Ή σκέψου το αλλιώς αν το πας το συγκεκριμμένο αμάξι χαλαρά εθνική 140 km δεν θα ζεσταθούν ποτέ τα λάστιχα και αν πας να στρίψεις στην υλίκη θα γλιστράς.
Τα λαστιχα χρειαζονται καποια min θερμοκρασια για να αρχισουν να λειτουργουν, επειδη δεν εχουμε την πολυτελεια να τα ζεσταινουμε με κουβερτες οπως στην F1 πριν ξεκινησουμε, χρειαζεται να κανουμε λιγα χιλιομετρα μεχρι να φτασουν σε αυτη την θερμοκρασια, λιγοτερα σε καλη και αγρια ασφαλτο πιο πολλα σε γυαλιστερη, ακριβως εδω λοιπον ποιο γρηγορα θα φτασει σε θερμοκρασια λειτουργιας ενα λαστιχο με χαμηλο δεικτη απο το ιδιο ακριβως λαστιχο με μεγαλυτερο δεικτη,
αυτο ειναι κανονας και σε αυτο βασιζεται και η συνθεση για την κατασκευη της γομας καθε τυπου ελαστικων.Ειναι απλο οτι αν δεν ισχυαν οσα αναφερω δεν θα υπηρχε κανενας απολυτως λογος να μην υπαρχει μονο ενας δεικτης ταχυτητας που θα καλυπτε ολα τα αυτοκινητα (εστω δυο η΄τρεις), η οικονομια που θα μπορουσαν να πετυχουν οι εταιρειες κατασκευης απο την παραγωγη μονο μιας γομας που θα μπορουσε να δουλευει με ολα τα αυτοκινητα θα ηταν επανασταση για την βιομηχανια.
Απο προσωπικη εμπειρια οσες φορες εβαλα λαστιχα με μεγαλο δεικτη χαιρομουν το αυτοκινητο μονο το Σαββατοκυριακο που ειχα την δυνατοτητα για μεγαλες και γρηγορες βολτες, ενω καθημερινα για τα 6 χιλιομετρα που χρειαζομουν για την δουλεια μου αναγκαζομουν να αφηνω μεχρι και διπλασια αποσταση απο το εμπρως αυτοκινητο.Ο δεικτης ταχυτητας εχει να κανει με την εσωτερικη δομη του ελαστικου. Ποσο δυνατο ειναι πως να το πω! Τι φορτια αντεχει λογω ταχυτητας χωρις να διαλυθει!
Ισως εμμεσως και με πολυπλοκες σχεσεις να επηρεαζει και το ποσο γρηγορα ζεσταινεται. Αλλα **ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ **το ενα με τ αλλο!!!Aυτος ειναι ο δεικτης φορτιου φιλε μου και αναφερεται με αλλο νουμερο, και σε αλλο σημειο πανω στο ελαστικο.
Για βοηθήστε,
Το επεισόδιο με τον giannis76, με έκανε να ψαξω λιγο δεξια αριστερα το θεμα με το speed rating... το δύσκολο για εμένα ειναι οτι αν και τα παραπάνω (σουμαρισμένα: χαμηλο speed rating=πιο γρηγορη μεταβαση στη σωστη θερμοκρασια λειτουργίας και το ανάποδο) είναι ΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ, εντούτοις δεν βρήκα καπου να αναφέρεται αυτό ρητά.
Μεχρι και το site της Yokohama δεν περιγράφει κατι παραπάνω απο το Η=κάποιο νούμερο, V=πιο μεγαλο νουμερο, W=επισης κλπ... και όλα τα κείμενα αναφέρουν οτι θα πρέπει να 'ταιριάζεις' τις επιδόσεις του αυτοκινήτου σου με το ελαστικο ή αν θες να μπορείς να πας λίγο παραπάνω αλλά να μην το παρακάνεις...
Απο την άλλη, η πλειοψηφια των εν τω φόρουμ κατοικούντων, λέει οτι η δεικτης ταχύτητας ΔΕΝ έχει να κανει με το ποσο γρήγορα ζεσταινεται το λαστιχο. Πάλι δεν βρισκω κατι σοβαρο κειμενο να με βοηθά να κλίνω προις αυτή την αποψη...
Οπότε, εγώ ποιον να πιστέψω?
Σόρρυ που κανω αυτη τη φιλοσοφική συζήτηση, αλλα απο την αλλη ο σκοπός του 'forum' ειναι η ανταλλαγή απόψεωνκαι η απόκτηση γνωσης, αυτό θελω. -
http://rider-s-land.pblogs.gr/570937.html
διαβασε καλυτερα αυτο καπου στη μεση που λεει για τον δεικτη ταχυτητας και θα δεις γραμμενο αυτο που ειπα προηγουμενως περι μεγιστης αποδοσης του ελαστικου.................
καλα κανεις και δνε με πιστευεις κανεναν η δνε ξεριες ποοιον να πιστεψεις φιλε αλλα σκεψου οτι ισως το σωστοτερο να ειναι να παρεις οσο πιο κοντα στην μεγιαστη ταχυτητα του αυτοκινητου σου .............αντε λιγο παραπανω. Εδω μεσα ουτε αυτυο δεν παραδεχονται.Και αυτό ας για ενα λογο: ας πουμε οτι εγω εχω εντελως λαθος λε οτι θιελω και λεω λαθη και οι αλλοι ειναι σωστοι οκ; ξεκιναμε με αυτην την παραδοχη: παλι εχει καποιο νοημα να παρεςι λαστιχο με δεικτη πολυ πανω απο την τελικη πχ V=240χλμ ενω η τελικη ειναι μονο 180? πειτε μου εναν λογο;...............θα παω πιο γρηγορα;χαχα ασε το γεγονος οτι κανεις νοημων ανθρωπος δεν μπορει να παει σε κανενα ελληνικο δρομο πανω απο 140-160 και πολλα ειπα.........αλλα δεν ξερω αν ειναι και πολλοι
-
Sorry, δεν βρηκα κατι περι 'μεγιστης απόδοσης' του ελαστικου. Μήοως θελεις να με οδηγήσεις ακριβώς ή να παραθεσεις copy-paste το σημειο αυτο?
Οι μόνες φορές που η λεξη 'αποδοση' υπαρχει στο κείμενο έιναι σε αναφορά σε αλλους δεικτες (treadwear κλπ) που δεν έχουν σχέση με την κουβέντα μας. Αφορούν συγκρίσεις του ελαστικου με κάποιο 'ελαστικό αναφορας' που η εντύπωσή μου (σε αντίθεση με τα λεγόμενα του κειμένου) ειναι οτι δεν ειναι το ίδιο απο εταιρία σε εταιρία αλλα ο καθένας βάζει ότι θέλει. Δεν εχει σημασία όμως.
Το ερώτημά μου λοιπόν δεν απαντάται απο αυτό το λινκ.
ΥΓ Αν η άποψή σου, τώρα που τα επεξεργάζομαι λίγο λίγο, έχει να κανει με την λογική SPEED RATING=μεγιστη απόδοση ελαστικού (όπου 'μεγιστη απόδοση' εννοούμε την κατάσταση ή περιοχή εκείνη στην οποία ο χρήστης 'εισπράττει' τα μέγιστα αποτελεσματα ή την καλύτερη συμεριφορά απο το ελαστικό του) κάνεις λάθος στην εκτίμησή σου. Το speed rating είναι ΟΡΙΟ αντοχής, όχι βέλτιστη περιοχή.
-
πάνω από το πινακα με τους δεικτες ταχυτητας το γραφει δεν γραφει ακριβως αποδοση αλλα αυτο εννοει απο τα συμφραζομενα θα βαλω και το κειμενο εδω ακριβως οπως το λεει:
*Ο δείκτης ταχύτητας ελαστικών δείχνει την μέγιστη ταχύτητα οχήματος στην οποία τα ελαστικά αναμένεται να λειτουργήσουν σωστά. Η αναγραφή του γίνεται στην πλευρική επιφάνεια των ελαστικών δίπλα στον τύπο του ελαστικού.
Στο παραπάνω σχήμα ο δείκτης ταχύτητας είναι ο 'T' και (σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί) η μέγιστη ταχύτητα στην οποία τα ελαστικά αναμένεται να λειτουργήσουν σωστά είναι 190 χλμ/ώρα.*
σωστη λειτουργια = μεγιστη αποδοση
-
Καμία σχέση.
-
χαχαχαχα μαλιστα οτι πεις
δειτε κι αυτο
http://drivinganarchy.blogspot.com/2010 ... st_16.html -
Αν δε μπορείς να διακρίνεις το 'σωστή λειτουργία' απ' το 'μέγιστη απόδοση' δε σου φταίει κάποιος άλλος.
Χμ... Ναι. Ποιος ακριβώς έχει γράψει αυτό το τελευταίο που πόσταρες;
-
Ο χρήστης giannis76 έγραψε:
......... ισως το σωστοτερο να ειναι να παρεις οσο πιο κοντα στην μεγιαστη ταχυτητα του αυτοκινητου σου .............αντε λιγο παραπανω. Εδω μεσα ουτε αυτυο δεν παραδεχονται.Και αυτό ας για ενα λογο: ας πουμε οτι εγω εχω εντελως λαθος λε οτι θιελω και λεω λαθη και οι αλλοι ειναι σωστοι οκ; ξεκιναμε με αυτην την παραδοχη: παλι εχει καποιο νοημα να παρεςι λαστιχο με δεικτη πολυ πανω απο την τελικη πχ V=240χλμ ενω η τελικη ειναι μονο 180? πειτε μου εναν λογο;...............θα παω πιο γρηγορα;χαχα ασε το γεγονος οτι κανεις νοημων ανθρωπος δεν μπορει να παει σε κανενα ελληνικο δρομο πανω απο 140-160 και πολλα ειπα.........αλλα δεν ξερω αν ειναι και πολλοιόπως ειπα και παραπανω, έρευνα κάνω... αν θες απάντηση βεβαια στο bold ερώτημα, ένας καλός λογος ειναι οτι μπορει το ΧΥΖ λαστιχο με δεικτη μεγαλυτερο να εχει συγκεκριμενη συνταγη γόμας με δεν ξερω τι μεσα που ειναι καλυτερη απο τα αλλα γυρω γύρω και δεν βγαινει στο speed rating το δικό μου. Παρ' ότι λοιπον 'δεν θα μου χρειαστέι' το επιπλεον που δίνει σε ταχύτητα, θα παρω όλα τα άλλα πλεονεκτήματα. Βεβαίως, να δούμε και τον παράγοντα 'πόσο γρηγορα ζεσταινεται' που μας ενδιαφέρει σημαντικά για να μην κανουμε sex με τις μπαριέρες.
Δίνοντας ένα ασχετο παράδειγμα: αν θελεις να αγοράσεις σερβίτσιο και μαχαιροπήρουνα για το σπίτι σου, μπορείς να επιλέξεις απο μια εταιρία που ειδικευεται σε ξενοδοχειακο εξοπλισμό και όχι απο τα τυπικα μαγαζιά. Το κέρδος θα έιναι οτι το σετ απο τον ξενοδοχειακο εξοπλισμό (αν βεβαια βρείς κάτι που να σου κανει αισθητικά) θα έχει προδιαγραφές για βαριά χρήση. Κατα συνέπεια τα μαχαιρια σου δεν θα θαμπώσουν τοσο γρήγορα, θα ειναι λιγότερο ευαίσθητα τα πιάτα σου κλπ.
-
Ιωάννη,
Ο sinanai εχει δίκιο. Οταν 'αναμένω' να λειτουργήσει σε κάποιο φορτίο σημέινει οτι έχω βάλει ένα ΟΡΙΟ αντοχής...
ηλίθιο παράδειγμα.... έστω οτι εισαι έμπειρος πότης... και εγω δεν ειμαι ...εγω με 2 ποτά μπάινω γκόλ και εσύ ΑΝΑΜΕΝΩ να αντέξεις 5 ποτά... δεν σημαινει οτι μπορεις ΑΙΩΝΙΑ να πινεις απο 5 ποτά σε κάθε έξοδο, θα σε παρει απο κάτω.
-
Ο χρήστης Sinanai έγραψε:
Αν δε μπορείς να διακρίνεις το 'σωστή λειτουργία' απ' το 'μέγιστη απόδοση' δε σου φταίει κάποιος άλλος.Χμ... Ναι. Ποιος ακριβώς έχει γράψει αυτό το τελευταίο που πόσταρες;
ειναι ακριβως το ιδιο σωστη λειτο ρυγια επομενως σε χαλημοτερη ταχυτητα δεν θα λειτουργει σωστα; τι σου φαινεται περιεργο και δυσνοητο; ειλρικηνα εχω σηκωσει ψηλα τα χερια με τις απαντησεις που μου δινετε........
εχει ονομα το δευτερο ποστ ρωτα τον να σου πει
-
Το κείμενο που παρέθεσες δεν έχει μεγάλη ακρίβεια. Ξεχνάει να αναφέρει ότι τα λάστιχα θα λειτουργούν πχ στα 190 χαω, με το μέγιστο φορτίο αλλά ΚΑΙ ΜΕ 42 PSI ΠΙΕΣΗ.
Και φυσικά αναφέρονται σε καινούρια λάστιχα, μη ταλαιπωρημένα κλπ.Καλό είναι να βάζεις λάστιχα με λίγο μεγαλύτερο περιθώριο, δηλαδή αν το αμάξι πιάνει 180 νομίζω ότι είναι λίγο το λάστιχο να έχει όριο 190. Εγώ θα έβαζα με 210 για να μη το σκέφτομαι.
Το ζέσταμα αναφέρεται στην υπερθέρμανση του ελαστικού λόγω συνδυασμού μεγάλης ταχύτητας και μεγάλου φορτίου.
Όχι στο ζέσταμα του πέλματος σε στροφιλίκια.
Δεν ξέρω τι σχέση έχει το ένα με το άλλο. Οι αγωνιζόμενοι σε πίστα θα μας το διευκρινίσουν. -
μα ακριβως αυτο ψαχνω κι εγω να βαλω λιγο μεγαλυτερο οχι στο οριο με τελικη δηλαδη 180 που ετσι κι αλλιως ποτε δεν παω να εχω 210 δηλαδη δεικτη ταχυτητας Η αλλα οταν ολα τα λαστιχα στην διασταση 205/50/16 τα βγαζουν σε V και W εγω τετοιους δεικτες δεν τους βαζω για να μαι οκ. μονο αν ανακγαστω και δνε βρω. πλεον το ζητημα εχει εξελιχθει αλλιως: η βαζω καλυτερο λαστιχο με δεικτη V h W η αναφγκαστικα παω σε χειροτερο λαστιχο ενδεχομενως μια μαρκα που δνε θα θελαμε δειτκη Η μονο και μονο λογω του δεικτη. Εγω θα σας πω παιδια ενα μονο με τα Turanza σε δεικτη Η δεν ζεσταινονταν πριν μιση ωρα; και καινουργια το αμαξι γλυστηρσε και εφυγε σεκφτειτε με V τι θα γινετε αυτο θελω να αποφυγω
-
Αυτό οφείλεται στο λάστιχο, όχι στον δείκτη ταχύτητάς του. Αν το κατάλαβες, καλώς, αν όχι, σταματά να ρωτάς το ίδιο πράγμα εκατό φορές, δεν θα πάρεις διαφορετική απάντηση.
Sent from my GNex using smoke signals.
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]