-
Τα συγκεκριμένα ελάστικά (τα PZero Rosso δηλαδή) τα φοράει το αυτοκίνητο του πατέρα μου ,ένα SAAB 9-3 Aero ,σε διάσταση 225/45/17 και οφείλω να ομολογήσω ότι έχουν πραγματικά πολύ καλή απόδοση, αλλά πρόσφατα παρατήρησα το εξής παράδοξο( ; ). Τα μπροστινά ελαστικά έχουν διαφορετική χάραξη από τα πίσω και συγκεκριμένα μοιάζουν να έχουν περισσότερη 'γόμα' στο πέλμα τους... Βέβαια τώρα θα μου πείτε τι σε πειράζει αυτό, κάτι θα ξέρουν οι της PIRELLI και τα φτιάξαν κατ'αυτό τον τρόπο. Αναρωτιέμαι όμως τί θα γίνει όταν τα εμπρός ελαστικά φθαρούν (που λογικά θα φθαρούν πιο γρήγορα από τα πίσω καθότι το SAAB μπροσθιοκίνητο) και χρειαστεί να τοποθετηθούν τα πίσω εμπρός όπως γίνεται συνήθως; Μήπως θα αλλαχθούν κατευθείαν και τα τέσσερα;
-
Τα συγκεκριμένα ελάστικά (τα PZero Rosso δηλαδή) τα φοράει το αυτοκίνητο του πατέρα μου ,ένα SAAB 9-3 Aero ,σε διάσταση 225/45/17 και οφείλω να ομολογήσω ότι έχουν πραγματικά πολύ καλή απόδοση, αλλά πρόσφατα παρατήρησα το εξής παράδοξο( ; ). Τα μπροστινά ελαστικά έχουν διαφορετική χάραξη από τα πίσω και συγκεκριμένα μοιάζουν να έχουν περισσότερη 'γόμα' στο πέλμα τους... Βέβαια τώρα θα μου πείτε τι σε πειράζει αυτό, κάτι θα ξέρουν οι της PIRELLI και τα φτιάξαν κατ'αυτό τον τρόπο. Αναρωτιέμαι όμως τί θα γίνει όταν τα εμπρός ελαστικά φθαρούν (που λογικά θα φθαρούν πιο γρήγορα από τα πίσω καθότι το SAAB μπροσθιοκίνητο) και χρειαστεί να τοποθετηθούν τα πίσω εμπρός όπως γίνεται συνήθως; Μήπως θα αλλαχθούν κατευθείαν και τα τέσσερα;
-
Τα συγκεκριμένα ελάστικά (τα PZero Rosso δηλαδή) τα φοράει το αυτοκίνητο του πατέρα μου ,ένα SAAB 9-3 Aero ,σε διάσταση 225/45/17 και οφείλω να ομολογήσω ότι έχουν πραγματικά πολύ καλή απόδοση, αλλά πρόσφατα παρατήρησα το εξής παράδοξο( ; ).
Τα μπροστινά ελαστικά έχουν διαφορετική χάραξη από τα πίσω και συγκεκριμένα μοιάζουν να έχουν περισσότερη 'γόμα' στο πέλμα τους...
Βέβαια τώρα θα μου πείτε τι σε πειράζει αυτό, κάτι θα ξέρουν οι της PIRELLI και τα φτιάξαν κατ'αυτό τον τρόπο. Αναρωτιέμαι όμως τί θα γίνει όταν τα εμπρός ελαστικά φθαρούν (που λογικά θα φθαρούν πιο γρήγορα από τα πίσω καθότι το SAAB μπροσθιοκίνητο) και χρειαστεί να τοποθετηθούν τα πίσω εμπρός όπως γίνεται συνήθως; Μήπως θα αλλαχθούν κατευθείαν και τα τέσσερα; -
Ο χρήστης nickpaip έγραψε:
Τα συγκεκριμένα ελάστικά (τα PZero Rosso δηλαδή) τα φοράει το αυτοκίνητο του πατέρα μου ,ένα SAAB 9-3 Aero ,σε διάσταση 225/45/17 και οφείλω να ομολογήσω ότι έχουν πραγματικά πολύ καλή απόδοση, αλλά πρόσφατα παρατήρησα το εξής παράδοξο( ; ).
Τα μπροστινά ελαστικά έχουν διαφορετική χάραξη από τα πίσω και συγκεκριμένα μοιάζουν να έχουν περισσότερη 'γόμα' στο πέλμα τους...
Βέβαια τώρα θα μου πείτε τι σε πειράζει αυτό, κάτι θα ξέρουν οι της PIRELLI και τα φτιάξαν κατ'αυτό τον τρόπο. Αναρωτιέμαι όμως τί θα γίνει όταν τα εμπρός ελαστικά φθαρούν (που λογικά θα φθαρούν πιο γρήγορα από τα πίσω καθότι το SAAB μπροσθιοκίνητο) και χρειαστεί να τοποθετηθούν τα πίσω εμπρός όπως γίνεται συνήθως; Μήπως θα αλλαχθούν κατευθείαν και τα τέσσερα;αν στο χιονι χρησιμοποιουνε περισσοτερη γομα ωστε το λαστιχο να εχει καλυτερο κρατημα μαλλον κατι αντιστοιχο θα εγινε και εδω, αλλα μονο με τα μπροστα επειδη ειναι μπροσθιοκινητο.
Εγω προσωπικα οταν φθειροταν τα ελαστικα θα τα αλλαζα ολα, μιας και το aero δεν ειναι ενα τυχαιο αμαξι που μπορει να δεχθει 'παντεντες'. Ειναι γρηγορο και θελει καλα κρατηματα. Αλλωστε και τα πισω θα εχουν φθαρει σε καποιον βαθμο και επειδη ειναι διαφορετικου τυπου (τα μπρος απο τα πισω) θα ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατο να πετυχεισ την καταλληλη αναλογια φθορας.
αν κανω λαθοσ διορθωστε με -
επισης κανει μια αναφορα για τα ελαστικα σου το τευχος οκτωβριου(397) των 4 τροχων στη σελιδα 92
-
Βέβαια τώρα θα μου πείτε τι σε πειράζει αυτό, κάτι θα ξέρουν οι της PIRELLI και τα φτιάξαν κατ'αυτό τον τρόπο. Αναρωτιέμαι όμως τί θα γίνει όταν τα εμπρός ελαστικά φθαρούν (που λογικά θα φθαρούν πιο γρήγορα από τα πίσω καθότι το SAAB μπροσθιοκίνητο) και χρειαστεί να τοποθετηθούν τα πίσω εμπρός όπως γίνεται συνήθως; Μήπως θα αλλαχθούν κατευθείαν και τα τέσσερα;Φιλε μου δεν μπορω να το καταλαβω αυτο που λες....
Επειδη εχω και εγω το ιδιο αυτοκινητο με τον πατερα σου,με τα ιδια λαστιχα,δεν εχω παρατηρησει κατι τετοιο.... Μηπως το δικο μου ειχε 2 μπροστινα ή 2 πισινα;;;; (αστειευομαι)
Εγω ειμαι απολυτα ευχαριστημενος απο τα πιρελι...Αν και μολις τα ειδα,ψιλοχαλαστηκα...αλλαξα γνωμη μολις εστρωσα το αερο και αρχισα να το οδηγω οπως του αρμοζει
Εγω εχω σκοπο να κανω καποια στιγμη τραμπα τα εμπρος με τα πισω και μετα αλλαγη ολα μαζι.
Ποσο καιρο το εχετε το αυτοκινητο; -
Βέβαια τώρα θα μου πείτε τι σε πειράζει αυτό, κάτι θα ξέρουν οι της PIRELLI και τα φτιάξαν κατ'αυτό τον τρόπο. Αναρωτιέμαι όμως τί θα γίνει όταν τα εμπρός ελαστικά φθαρούν (που λογικά θα φθαρούν πιο γρήγορα από τα πίσω καθότι το SAAB μπροσθιοκίνητο) και χρειαστεί να τοποθετηθούν τα πίσω εμπρός όπως γίνεται συνήθως; Μήπως θα αλλαχθούν κατευθείαν και τα τέσσερα; -
Αδερφε την επομενη φορα που θα κοιταξεις τα λαστιχα κανε ενα τεστ αλκοολης πρωτα που να φοραγε και 18αρια με p zero nerro να δεις αποδοση!!
-
Εγω προσωπικα οταν φθειροταν τα ελαστικα θα τα αλλαζα ολα, μιας και το aero δεν ειναι ενα τυχαιο αμαξι που μπορει να δεχθει 'παντεντες'. Ειναι γρηγορο και θελει καλα κρατηματα. Αλλωστε και τα πισω θα εχουν φθαρει σε καποιον βαθμο και επειδη ειναι διαφορετικου τυπου (τα μπρος απο τα πισω) θα ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατο να πετυχεισ την καταλληλη αναλογια φθορας.
Αν αλλάξεις σε ένα μπροσθιοκίνητο αυτοκίνητο όλα τα ελαστικά μόλις φθαρούν τα εμπρός αφήνεις ένα σημαντικότατο ποσοστό 'γόμας' των πίσω ελαστικών εντελώς αχρησιμοποίητο! Το ιδανικό είναι όταν δεις ότι τα εμπρός ελαστικά έχουν φθαρεί αρκετά (όχι να έχουν διαλυθεί...) να τα μεταφέρεις στον πίσω άξονα όπου δεν φθείρονται το ίδιο γρήγορα.
Επειδη εχω και εγω το ιδιο αυτοκινητο με τον πατερα σου,με τα ιδια λαστιχα,δεν εχω παρατηρησει κατι τετοιο.... Μηπως το δικο μου ειχε 2 μπροστινα ή 2 πισινα;;;; (αστειευομαι)
Εγω ειμαι απολυτα ευχαριστημενος απο τα πιρελι...Αν και μολις τα ειδα,ψιλοχαλαστηκα...αλλαξα γνωμη μολις εστρωσα το αερο και αρχισα να το οδηγω οπως του αρμοζει
Εγω εχω σκοπο να κανω καποια στιγμη τραμπα τα εμπρος με τα πισω και μετα αλλαγη ολα μαζι.
Ποσο καιρο το εχετε το αυτοκινητο;Η διαφορά ανάμεσα στα ελαστικά δεν είναι εμφανής όταν το αυτοκίνητο πατάει στο έδαφος. Αυτό το διαπίστωσα τον τελευταίο μήνα, 9 μήνες μετά αφού πήραμε το αυτοκίνητο, όταν είδα το αυτοκίνητο από κάτω ενώ ήταν σηκωμένο. Όταν το αυτοκίνητο ήταν στο έδαφος, όσο κι αν προσπάθησα να διακρίνω τη χάραξη των πίσω ελαστικών δεν τα κατάφερα. Αν κάποια στιγμή δεις το αυτοκίνητο από κάτω πρόσεξέ το. Εγώ δεν έχω την ευκαιρία να το βλέπω αρκετά συχνά καθώς μένω μακριά απ'το πατρικό μου.
Όπως και να'χει πάντως τα PZero Rosso είναι απ'τα καλύτερα λάστιχα σ'αυτή τη διάσταση (μετά τα ContiSportContact ) -
Μηπως καπου μπερδευεσαι;;;
Αν γινοταν αυτο που λες,δεν θα επρεπε καπου το ελαστικο να γραφει front / rear;;
Απο οσο ξερω,δεν υπαρχει κατι τετοιο.... -
ΖΗΤΩ ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ.ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΦΟΡΑΕΙ 195/60/14 ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟΥ ΕΒΑΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΛΑΣΤΙΧΑ 195/55/15,ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΩ ΚΑΙ ΖΑΝΤΕΣ.ΕΚΑΝΑ ΣΩΣΤΑ Η ΤΟΥ ΧΑΛΑΣΑ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.
-
Ο χρήστης meligthis έγραψε:
ΖΗΤΩ ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ.ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΦΟΡΑΕΙ 195/60/14 ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟΥ ΕΒΑΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΛΑΣΤΙΧΑ 195/55/15,ΓΙΑΤΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΩ ΚΑΙ ΖΑΝΤΕΣ.ΕΚΑΝΑ ΣΩΣΤΑ Η ΤΟΥ ΧΑΛΑΣΑ ΤΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.Αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσες να κάνεις (σε δεκαπεντάρα ζάντα).
Το ΄'ψήλωσες' γύρω στα 5mm, ελάχιστα δηλαδή και -βέβαια- δεν υπάρχει άλλη πιο κοντινή διάσταση. Δεν νομίζω ότι θα διαφοροποιηθεί καν η ένδειξη στο ταχύμετρο.
(Ερώτηση: ποιο αυτοκίνητο είναι αυτό που φοράει 195/60R14?)
-
Ο χρήστης Vasilios έγραψε:
(Ερώτηση: ποιο αυτοκίνητο είναι αυτό που φοράει 195/60R14?)
Αν θυμάμαι καλά το ...... SUNNY GTi ;;;
-
νομιζω οτι αυτη η διασταση δεν ειναι η καλυτερη για το αυτοκηνιτο σου. καλυτερα θα ηταν 195/50/15 η ακομα καλυτερα 195/45/15 συμφωνα με το παρακατω site.
για ριξτε μια ματια:
-
Ο χρήστης leoluton έγραψε:
νομιζω οτι αυτη η διασταση δεν ειναι η καλυτερη για το αυτοκηνιτο σου. καλυτερα θα ηταν 195/50/15 η ακομα καλυτερα 195/45/15 συμφωνα με το παρακατω site.195/60/14 ............ 590mm ___ 195/50/15 .......... 577mm
205/45/16 ............ 590mm ___ 195/45/15 .......... 557mm
205/50/15 ............ 587mm
195/55/15 ............ 596mm
185/55/15 ............ 586mmΟι διαστάσεις που λες είναι πολύ μικρές. Οι πιο κοντινές είναι αυτές της αριστερής στήλης .
Αν είναι το αυτοκίνητο που σκέφτομαι οι προτιμότερες είναι οι υπογραμισμένες , ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός. -
Ευχαριστω παιδια κατα'ρχην,για το ενδιαφερον που δειξατε για το προβλημα μου.Μαλλον εμπλεξα λιγο τις διαστασεις λογω του οτι τις διαστασεις που εγω τις θεωρουσα στανταρ τις εχει αλλαξει ο εδω εισαγωγεας με αποτελεσμα να οδηγηθω σε τελειως λαθος επιλογη αν κρινω απο τις απαντησεις σας.Διαβαζωντας λοιπον στο manual του κατασκευαστη ειδα οτι η στανταρ διασταση του συγκεκριμενου μοντελου (HYUNDAI LANTRA TOY 2000) ειναι 175/65/14 και κατ'επιλογη 195/60/14.Τα εκανα δηλ. λιγο σαλατα γιατι θεωρησα σαν στανταρ το 195/60/14.Τωρα γινετε να μου πειτε με το 195/55/15 τι επιπτωσεις εχω στο αυτοκινητο? Λαθος ενδειξεις στο κοντερ,στησιμο γενικο του αυτοκινητου?Επισης το εχω χαμηλωσει με αpex ελατηρια 3mm και εχω αλλαξει τα αμορτισερ με kayaba αεριου-λαδιου.
-
Ο χρήστης ΒΑΣΙΛΗΣ έγραψε:
νομιζω οτι αυτη η διασταση δεν ειναι η καλυτερη για το αυτοκηνιτο σου. καλυτερα θα ηταν 195/50/15 η ακομα καλυτερα 195/45/15 συμφωνα με το παρακατω site.
195/60/14 ............ 590mm ___ 195/50/15 .......... 577mm
205/45/16 ............ 590mm ___ 195/45/15 .......... 557mm
205/50/15 ............ 587mm
195/55/15 ............ 596mm
185/55/15 ............ 586mmΟι διαστάσεις που λες είναι πολύ μικρές. Οι πιο κοντινές είναι αυτές της αριστερής στήλης .
Αν είναι το αυτοκίνητο που σκέφτομαι οι προτιμότερες είναι οι υπογραμισμένες , ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός.βασικα εαν προσεξες ειπα συμφωνα με το site που εδωσα. εγω κοιταγα στο site λεει κατω δεξιο οτι πχ you are 2.3% too fast h too slow. με βαση αυτο εκρινα. ισως εκανα λαθος. αλλα με βαση αυτο τι γινετε? γιατι η ουσια ειναι να μην κανουμε το αμαξι πιο αργο οταν αλλαζουμε διαστασεις. εαν κανω καπου λαθος πλς διορθωστε με.
-
Ο χρήστης meligthis έγραψε:
Διαβαζωντας λοιπον στο manual του κατασκευαστη ειδα οτι η στανταρ διασταση του συγκεκριμενου μοντελου (HYUNDAI LANTRA TOY 2000) ειναι 175/65/14 και κατ'επιλογη 195/60/14.Τα εκανα δηλ. λιγο σαλατα γιατι θεωρησα σαν στανταρ το 195/60/14.Τωρα γινετε να μου πειτε με το 195/55/15 τι επιπτωσεις εχω στο αυτοκινητο? Λαθος ενδειξεις στο κοντερ,στησιμο γενικο του αυτοκινητου?Επισης το εχω χαμηλωσει με αpex ελατηρια 3mm και εχω αλλαξει τα αμορτισερ με kayaba αεριου-λαδιου.Η διαφορά του 175/65/14 που είναι 583mm με το 195/55/15 είναι 13mm στη διάμετρο , ή αλλιώς ψήλωσε το αυτοκίνητο κατά 6.5mm. Αυτό όμως δεν θα επηρεάζει πολύ εφόσον έχεις χαμηλώσει το αυτοκίνητο κατά 30mm (όχι 3 που γράφεις). Αυτό που επηρεάζει περισσότερο είναι η μεγαλύτερη περίμετρος (κατά 2.2% περίπου)
Θετικά
Καλύτερη πρόσφυση και traction σε στροφές , εκκίνηση , φρενάρισμα
Αρνητικά
Μειωμένες επιταχύνσεις γενικότερα (και από στάση και ρεπριζ)
Πιθανόν λάθος ενδείξεις στο οδόμετρο (2.2%) , γιατί στο ταχύμετρο η μεταβολή αυτή θα διόρθωσε την εργοστασιακή απόκλιση οπότε ίσως να δείχνει και ακριβέστερα.
Μεγαλύτερο βάρος τροχού που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της ανάρτησης.Γνώμη μου, την επόμενη φορά που θα αλλάξεις λάστιχα αν έχεις 7χ15 ζάντα βάλε 195/50/15 , ενώ αν έχεις 6,5χ15 μπορείς να βάλεις και 185/55/15
βασικα εαν προσεξες ειπα συμφωνα με το site που εδωσα. εγω κοιταγα στο site λεει κατω δεξιο οτι πχ you are 2.3% too fast h too slow. με βαση αυτο εκρινα. ισως εκανα λαθος. αλλα με βαση αυτο τι γινετε? γιατι η ουσια ειναι να μην κανουμε το αμαξι πιο αργο οταν αλλαζουμε διαστασεις. εαν κανω καπου λαθος πλς διορθωστε με.
Το 2.3% που αναφέρει είναι για τη διαφορά με την αρχική επιλογή που έχεις δώσει.
Βασικά οι κατασκευαστές ελαστικών δίνουν ένα περιθώριο +2% , -3% από την εργοστασιακή διάμετρο και λογικά δεν πρέπει να τα ξεπερνάμε.
Κατά αντίστοιχο ποσοστό λοιπόν αλλάζουμε και τη τελική σχέση μετάδοσης του αυτοκινήτου , με αποτέλεσμα καλύτερες επιταχύνσεις - ή μεγαλύτερη τελική ταχύτητα (θεωρητικά) , κλπ.
Αλλάζουμε όμως και το ύψος του αυτοκινήτου και το βάρος του τροχού , που και τα δύο επηρεάζουν σημαντικά την οδηκή συμπεριφορά. -
Παιδια ευχαριστω.Τελικα η επομενη διασταση των ελαστικων μου θα ειναι 195/50/15,που παρεπιπτοντως ειναι και ποιο φθηνη απο την 55 κατα μυστηριο τροπο.
-
Να λοιπόν βρήκα κάτι πολύ ενδιαφέρον για την περίπτωση μου.
Εχω 206 1600 110+ 5Θυρο με μαμά λάστιχα 185/65/14 Η.
Θέλοντας να αλλάξω λάστιχα και έχοντας πολύ μικρό budget για να βάλω 195/55/15 και ζάντες αποφάσισα να βάλω τα οικονομικά 185/60/14 Η για δύο ακόμα λόγους : λόγω άνεσης (sachs performance & H&R) αλλά και
για να ''κοντύνω'' τις σχέσεις επειδή η 3η βγάζει κοντερ 160χλμ και η 4 200χλμ στις 7000στροφές !!!Αποτέλεσμα: Πολύ εύκολα βάζω 5η πχ στην Αμφιθέας με 90 χλμ !!!
Στην εθνική χρειάζομαι 6η ταχύτητα αλλά πλέον δεν κατέβαζω 4η για προσπεράσεις βάζω 5η από πχ 90 ως 170 (κοντέρ) στις 5000 στροφές.
Μετά ο θόρυβος του κινητήρα είναι αρκετός οπότε θέλω μόνωση στο καπώ.Πάντως η 1η παραείναι κοντή ... οπότε μάλλον το σωστότερο είναι μαμά διάσταση...
Επιλογη ελαστικων!!! Ζητειται βοηθεια.... [#2]