-
Πράγματι, τα master είναι από τα ελάχιστα που δεν ανοίγουν εύκολα.
Πάντως εμείς τέτοια εποχή ήμασταν με ένα σεντόνι πάνω και ένα κάτω. Sleeping bag έπαιξε μετά τον Οκτώβριο. -
Μωρέ το ίδιο ήμουν και εγώ, απλά μερικοί παπάρες έβαζαν το σλιπινκ μπακ απο την ανάποδη, για να είναι πιο δροσερό.
το αποτέλεσμα ήταν να γεμίζει ότι κοριό είχε το κρεβάτι...
Δεν θέλω να τους σκέφτομαι να κοιμούντε εκεί μεσα τον χειμώνα! -
Επίσης να δηλώσω οτι το στρατόπεδο της Καλαμάτας ήταν το πιο ωραίο που βρέθηκα.
Μοναδική θέα στη θάλασσα και τέλειο ηλιοβασίλεμα. -
Που είχε θέα στην Καλαμάτα;!
-
Ο χρήστης Thάnos έγραψε:
Που είχε θέα στην Καλαμάτα;!Εγώ ήμουν 4ο λόχο στο δεύτερο όροφο. Ξυπνούσα και κοιμόμουν με θέα τον μεσσηνιακό κόλπο!
Ακόμη και στο ΚΨΜ έβλεπες κάτω όλη την πόλη.
Η καλύτερη θέα, όμως, ήταν στις σκοπιές. Όταν είχαμε μείνει λίγος κόσμος παραγγέλναμε και πηγαίναμε και τα τρώγαμε εκεί! -
αχα, εγώ ήμουν 2ο λόχο...
-
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Η καλύτερη θέα, όμως, ήταν στις σκοπιές. Όταν είχαμε μείνει λίγος κόσμος παραγγέλναμε και πηγαίναμε και τα τρώγαμε εκεί!+1.
Βόρεια και ΒΑ σκοπιά οι καλύτερες!!!
Είχαν επίσης το πλεονέκτημα ότι οι έφοδοι, περίπολα κλπ. ερχόμενοι από μακρυά φαίνονταν εύκολα και είχες χρόνο να τακτοποιηθείς μέχρι να φτάσουν κοντά... -
Εγώ στην Μόμα θυμάμαι πολύ καλή θέα...
(την καλύτερη την είχε το γραφείο του Δίκα στο Μεγάλο Πεύκο...)
-
Ο χρήστης doule έγραψε:
Η καλύτερη θέα, όμως, ήταν στις σκοπιές. Όταν είχαμε μείνει λίγος κόσμος παραγγέλναμε και πηγαίναμε και τα τρώγαμε εκεί!
+1.
Βόρεια και ΒΑ σκοπιά οι καλύτερες!!!
Είχαν επίσης το πλεονέκτημα ότι οι έφοδοι, περίπολα κλπ. ερχόμενοι από μακρυά φαίνονταν εύκολα και είχες χρόνο να τακτοποιηθείς μέχρι να φτάσουν κοντά...Όταν ήμουν εγώ είχαν καταργηθεί αυτές οι σκοπιές επειδή ήμασταν λίγα άτομα και απλά περνούσε ένα περίπολο που ήταν δικοί μας και δεν έλεγαν τίποτα!
Τώρα που το σκέφτομαι έχω τέλειες εμπειρίες από Καλαμάτα! -
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Ή αρβύλες ΕΣ 2 νούμερα μεγαλύτερες (όπως έκανα εγώ και δεν με χτύπησαν ούτε για ένα δευτερόλεπτο! )
Η εμπειρία λέει ότι περπατάς - τρέχεις - κάνεις τα πάντα το ίδιο άνετα - εύκολα, απλά χωρίς κάλους...
Δύο νούμερα μεγαλύτερες...???? Καλό..!! Και γιατί όχι τρία..??
Οχι, η εμπειρία Μάρκο δε λέει καθόλου κατι τέτοιο...!! Προκειται γι΄ ακόμη ενα γνωστό μύθο, για να μην πω τίποτα χειρότερο..!
Το νούμερο αρβύλας (ή παπουτσιού γενικότερα) που φοράμε είναι τελείως ενδεικτικό και δεν λέει σχεδόν τίποτα, μιας και υπάρχουν σοβαρές αποκλείσεις απο εταιρία σε εταιρία...! Εχω φορέσει υποδήματα απο 42 μέχρι και 44 2/3 και μου ήταν ακριβώς στο πόδι μου..! Συνεπώς το κατάλληλο νουμερο αρβύλας είναι αυτό που μας έρχεται ΑΚΡΙΒΩΣ στα μέτρα μας, ανεξάρτητα τί νουμερο γράφει απο κατω και σίγουρα ΠΟΤΕ μεγαλύτερο απο το κανονικό (πόσο μάλλον 2 νούμερα..!!!). Δοκιμάζουμε λοιπόν το άρβυλο φορώντας την κάλτσα την οποία θα χρησιμοποιούμε συνηθως και φροντιζουμε το παπούτσι να είναι 'ενα σωμα' με το πόδι μας, δίνοντας βάση να μην ακουμπάει ποτέ το μεγάλο μας δάχτυλο εμπρός, παρα στο φάρδος*. Οι λογοι που πρέπει να είναι ενα το πόδι μας με το αρβυλο είναι κατα βάση 2...-
Αν είναι μεγάλο το παπουτσι, στο πολύωρο βάδισμα (κυρίως εκει είναι το πρόβλημα), τα δυό τους (άρβυλο, πόδι-πάτουσα) δεν θα... συμβαδίζουν κι ετσι θα δημιουργούνται τριβές, που ειδικά σε συνδυασμό με ιδρώτα θα μας κάνουν ωραιότατες φουσκάλες...!
-
Τα άρβυλα και γενικά όλα τα δερματινα υποδήματα, έχουν την ιδιότητα να ανοίγουν στο πλάι και να πέρνουν τη φόρμα του ποδιού, ειδικά όταν τα πλακώνουμε στα 'κάμελ' (πολύ καλύτερη δουλειά βέβαια κάνει το λίπος φώκιας), ακόμη περισσότερο αν το βάρος μας δεν είναι... ευκαταφρόνητο, αλλα και γενικότερα απο τη χρήση. Οπότε αν είναι απο την αρχή πολύ φαρδιά, χρησιμοποιώντας τα φαρδαίνουν κι αλλο και γίνονται 'βάρκες, δημιουργώντας μας το παραπάνω αποτέλεσμα (βλ.1).
- οπως λέω και παραπάνω, συνηθως στο πλάι ανοιγουν τα άρβυλα, οπότε αν είναι λίγο στενά στην αρχή δεν έγινε και τίποτα. Εκει φυσικά που δεν ανοίγουν με τίποτα, είναι στο μηκος, γι΄αυτο ειναι σημαντικό να μην 'βρίσκει' το μεγάλο το δαχτυλο καθόλου. Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω, ο καθένας μας πρεπει να λαμβάνει υπ΄οψιν του τις ιδιαιτερότητες των ποδιών του, της χρήσης που τα κάνει (υπάρχουν ποδια που στραβοπατανε τα παπουτσια ή τα καταστρέφουν γενικά εύκολα, ακόμα κι αν αυτά είναι.... τσαρούχια) και να πράττει ανάλογα...
Ένα χρόνο δηλαδή που έβγαλα με το ίδιο ζευγάρι αρβύλες (το δεύτερο ζευγάρι το φόρεσα συνολικά 1-2 ώρες), ζούσα σε μύθο;;; Όταν λέω μιλάει η εμπειρία, εννοώ προσωπική εμπειρία (όπως άλλωστε γράφω)! 1 χρόνο με το ίδιο ζευγάρι αρβύλες ΔΥΟ νούμερα μεγαλύτερο από αυτό που μου έκανε! Κανένα πρόβλημα με τίποτα, ποτέ κάλους και ακόμα υπάρχει το ίδιο ζευγάρι (απολύθηκα Αύγουστο 2006) και χρησιμοποιείται όχι σπάνια για αγροτικές εργασίες!
Α! και για το κρύο ειδικές κάλτσες για κυνηγούς από πρόβιο μαλλί (μου τις σύστησε ο Hunter). Οι ισοθερμικές δεν κάνουν τίποτα... Οι καλές ισοθερμικές κάλτσες κάνουν πολλά. Με αυτές τις κάλτσες ακίνητος σε 2ωρη αναφορά πάνω σε παγωμένο χώμα ( ) τα πόδια μου ίδρωσαν...Αυτό ακριβώς είναι που αποφεύγεις με τις ισοθερμικές κάλτσες..!! Ο σκοπός τους είναι να σε ζεστάνουν και στην ακινησία (και κυρίως κατα τη διαρκεια οποιασδήποτε δραστηριότητας), αλλα ταυτόχρονα να μη σου προκαλέσουν ιδρώτα ο οποίος αναγκαστικά καποια στιγμή θα παγώσει επάνω σου. Το ίδιο ισχύει και για τα ισοθερμικά εσωρουχα..! Το ζητούμενο είναι πάντα ζέστη, χωρίς ιδρώτα...! Ο υπόλοιπος βέβαια όχι...
Τι να σου πω... δεν μπορώ να απαντήσω, απλά όποιος είχε πάρει ισοθερμικές παραπονιόταν για κρύο, εγώ πάλι μόνο μία φορά κρύωσα όταν σε σκοπιά 2-4 με θερμοκρασία κάπου στο -15 (στις 9 το πρωί που ήρθε ο επόμενος ΑΥΔΜ μας είπε ότι το αμάξι έδειχνε -9, άρα το -15 στις 4 το βρίσκω αισιόδοξο... ) σταμάτησα να περπατάω...
-
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Ή αρβύλες ΕΣ 2 νούμερα μεγαλύτερες (όπως έκανα εγώ και δεν με χτύπησαν ούτε για ένα δευτερόλεπτο! )
Η εμπειρία λέει ότι περπατάς - τρέχεις - κάνεις τα πάντα το ίδιο άνετα - εύκολα, απλά χωρίς κάλους...
Δύο νούμερα μεγαλύτερες...???? Καλό..!! Και γιατί όχι τρία..??
Οχι, η εμπειρία Μάρκο δε λέει καθόλου κατι τέτοιο...!! Προκειται γι΄ ακόμη ενα γνωστό μύθο, για να μην πω τίποτα χειρότερο..!
Το νούμερο αρβύλας (ή παπουτσιού γενικότερα) που φοράμε είναι τελείως ενδεικτικό και δεν λέει σχεδόν τίποτα, μιας και υπάρχουν σοβαρές αποκλείσεις απο εταιρία σε εταιρία...! Εχω φορέσει υποδήματα απο 42 μέχρι και 44 2/3 και μου ήταν ακριβώς στο πόδι μου..! Συνεπώς το κατάλληλο νουμερο αρβύλας είναι αυτό που μας έρχεται ΑΚΡΙΒΩΣ στα μέτρα μας, ανεξάρτητα τί νουμερο γράφει απο κατω και σίγουρα ΠΟΤΕ μεγαλύτερο απο το κανονικό (πόσο μάλλον 2 νούμερα..!!!). Δοκιμάζουμε λοιπόν το άρβυλο φορώντας την κάλτσα την οποία θα χρησιμοποιούμε συνηθως και φροντιζουμε το παπούτσι να είναι 'ενα σωμα' με το πόδι μας, δίνοντας βάση να μην ακουμπάει ποτέ το μεγάλο μας δάχτυλο εμπρός, παρα στο φάρδος*. Οι λογοι που πρέπει να είναι ενα το πόδι μας με το αρβυλο είναι κατα βάση 2...-
Αν είναι μεγάλο το παπουτσι, στο πολύωρο βάδισμα (κυρίως εκει είναι το πρόβλημα), τα δυό τους (άρβυλο, πόδι-πάτουσα) δεν θα... συμβαδίζουν κι ετσι θα δημιουργούνται τριβές, που ειδικά σε συνδυασμό με ιδρώτα θα μας κάνουν ωραιότατες φουσκάλες...!
-
Τα άρβυλα και γενικά όλα τα δερματινα υποδήματα, έχουν την ιδιότητα να ανοίγουν στο πλάι και να πέρνουν τη φόρμα του ποδιού, ειδικά όταν τα πλακώνουμε στα 'κάμελ' (πολύ καλύτερη δουλειά βέβαια κάνει το λίπος φώκιας), ακόμη περισσότερο αν το βάρος μας δεν είναι... ευκαταφρόνητο, αλλα και γενικότερα απο τη χρήση. Οπότε αν είναι απο την αρχή πολύ φαρδιά, χρησιμοποιώντας τα φαρδαίνουν κι αλλο και γίνονται 'βάρκες, δημιουργώντας μας το παραπάνω αποτέλεσμα (βλ.1).
- οπως λέω και παραπάνω, συνηθως στο πλάι ανοιγουν τα άρβυλα, οπότε αν είναι λίγο στενά στην αρχή δεν έγινε και τίποτα. Εκει φυσικά που δεν ανοίγουν με τίποτα, είναι στο μηκος, γι΄αυτο ειναι σημαντικό να μην 'βρίσκει' το μεγάλο το δαχτυλο καθόλου. Φυσικά, σε όλα τα παραπάνω, ο καθένας μας πρεπει να λαμβάνει υπ΄οψιν του τις ιδιαιτερότητες των ποδιών του, της χρήσης που τα κάνει (υπάρχουν ποδια που στραβοπατανε τα παπουτσια ή τα καταστρέφουν γενικά εύκολα, ακόμα κι αν αυτά είναι.... τσαρούχια) και να πράττει ανάλογα...
Ένα χρόνο δηλαδή που έβγαλα με το ίδιο ζευγάρι αρβύλες (το δεύτερο ζευγάρι το φόρεσα συνολικά 1-2 ώρες), ζούσα σε μύθο;;; Όταν λέω μιλάει η εμπειρία, εννοώ προσωπική εμπειρία (όπως άλλωστε γράφω)! 1 χρόνο με το ίδιο ζευγάρι αρβύλες ΔΥΟ νούμερα μεγαλύτερο από αυτό που μου έκανε! Κανένα πρόβλημα με τίποτα, ποτέ κάλους και ακόμα υπάρχει το ίδιο ζευγάρι (απολύθηκα Αύγουστο 2006) και χρησιμοποιείται όχι σπάνια για αγροτικές εργασίες!
Α! και για το κρύο ειδικές κάλτσες για κυνηγούς από πρόβιο μαλλί (μου τις σύστησε ο Hunter). Οι ισοθερμικές δεν κάνουν τίποτα... Οι καλές ισοθερμικές κάλτσες κάνουν πολλά. Με αυτές τις κάλτσες ακίνητος σε 2ωρη αναφορά πάνω σε παγωμένο χώμα ( ) τα πόδια μου ίδρωσαν...Αυτό ακριβώς είναι που αποφεύγεις με τις ισοθερμικές κάλτσες..!! Ο σκοπός τους είναι να σε ζεστάνουν και στην ακινησία (και κυρίως κατα τη διαρκεια οποιασδήποτε δραστηριότητας), αλλα ταυτόχρονα να μη σου προκαλέσουν ιδρώτα ο οποίος αναγκαστικά καποια στιγμή θα παγώσει επάνω σου. Το ίδιο ισχύει και για τα ισοθερμικά εσωρουχα..! Το ζητούμενο είναι πάντα ζέστη, χωρίς ιδρώτα...! Ο υπόλοιπος βέβαια όχι...
Τι να σου πω... δεν μπορώ να απαντήσω, απλά όποιος είχε πάρει ισοθερμικές παραπονιόταν για κρύο, εγώ πάλι μόνο μία φορά κρύωσα όταν σε σκοπιά 2-4 με θερμοκρασία κάπου στο -15 (στις 9 το πρωί που ήρθε ο επόμενος ΑΥΔΜ μας είπε ότι το αμάξι έδειχνε -9, άρα το -15 στις 4 το βρίσκω αισιόδοξο... ) σταμάτησα να περπατάω...
Έτυχε και δεν σε πείραξαν τα δυο νούμερα μεγαλύτερες. Συνήθως 'σπάνε' σε λάθος σημείο και 'χτυπάνε' στα δάκτυλα (εάν έχεις λεπτό και μακρύ πόδι).
Ενα νούμερο max. για να χωράνε πολυ χοντρές κάλτσες.
Τι να τις κανεις τις ισοθερμικες κάλτσες όταν τα άρβυλα δεν είναι; Σκοπός ειναι να φεύγει ο ιδρώτας απο το δέρμα. Εαν κρυώνει κάποιος ή οχι εξαρτάται απο το σώμα του. Ακόμη εξαρτάται και αν είναι στεγνά τα άρβυλα απο την προηγούμενη ημέρα. Εαν ειναι υγρά (δεν χρειάζεται να στάζουν, λίγη υγρασία φτάνει) όταν φορεθούν θα κρυώνουν τα πόδια. -
-
Ο χρήστης apoveria έγραψε:
Έτυχε και δεν σε πείραξαν τα δυο νούμερα μεγαλύτερες. Συνήθως 'σπάνε' σε λάθος σημείο και 'χτυπάνε' στα δάκτυλα (εάν έχεις λεπτό και μακρύ πόδι).
Ενα νούμερο max. για να χωράνε πολυ χοντρές κάλτσες.
Τι να τις κανεις τις ισοθερμικες κάλτσες όταν τα άρβυλα δεν είναι; Σκοπός ειναι να φεύγει ο ιδρώτας απο το δέρμα. Εαν κρυώνει κάποιος ή οχι εξαρτάται απο το σώμα του. Ακόμη εξαρτάται και αν είναι στεγνά τα άρβυλα απο την προηγούμενη ημέρα. Εαν ειναι υγρά (δεν χρειάζεται να στάζουν, λίγη υγρασία φτάνει) όταν φορεθούν θα κρυώνουν τα πόδια.+1
-
εγω τις ελληνικες τις αλλαξα μετα απο 4 χρονια αφου φοραγα τις ιδιες που ειχα σαν φανταρος
-
-edit-
-
Μην ξεχάσετε να υπολογίσετε +1 λουκέτο για το όπλο.
Εγώ πήρα 2 ζευγάρια αρβύλες Νο 48 στο ΚΕΝ (σύμφωνα με τον κανόνα markvag για τα 2 νούμερα μεγαλύτερη), πήρα και πάτους σιλικόνης και χοντρές στρατιωτικές κάλτσες που υπήρχαν σε αφθονία στο σπίτι. Οι πάτοι πετάχτηκαν γρήγορα στον πάτο της βαλίτσας γιατί ήταν σαν να περπατάς-τρέχεις σε ζελέ.
Κατάφερα και άλλαξα τα βατραχοπέδιλα (ενδουπηρεσιακώς ) τα οποία μου δημιούργησαν τενοντίτιδα στο ΚΕΝ με 2 ζευγάρια 46 εκ των οποίων στο ένα ξεκόλλησε το τακούνι κατά τις δοκιμές παρελάσεως (πήγα Μάρτιο )...τελικά αγόρασα ένα ωραιότατο ζευγάρι aftermarket από τα Woodland στο Ηράκλειο με 40€, για το οποίο τράβηξα τα πάνδεινα από τους Βητάδες αλλά δεν άκουσα κουβέντα απο Αξκο, μετά από 7 μήνες χάλασαν κι αυτές και χρησιμοποίησα το τελευταίο ζευγάρι made by ΕΣ που μου είχε απομείνει. Πλεόν εφόσον από Δκτη μέχρι ΕΠΟΠ φοράνε aftermarket θα το σκεφτόμουν σοβαρά να επενδύσω χρήματα σε τίποτα διακριτικές high tech για να βγάλω την θητεία μου με άνεση και να μου μείνουν για εξωσχολικές δραστηριότητες μετά τον στρατό.ΤIP:Σε όλα ta άρβυλα έμπαινε κάθε βράδυ μπόλικο στρατιωτικό κάμελ (το στρογγυλό μεταλικό) με την μια βούρτσα (μεγάλη) και τριβόντουσαν με την μικρή μέχρι να γίνουν καθρέφτης.
Το καλύτερο σχόλιο που άκουσα ήταν από υπλχγο στην πρωινή αναφορά ο οποίος απευθυνόμενος στους άλλους αξκους είπε 'δείτε τον δόκιμο, σαν παλιός καλός αξκός είναι, το μουστάκι του λείπει', ψήλωσα κατα 2 πόντους από περηφάνια και τελικά κατάλαβα ότι όλα είναι περι του πώς φαίνεσαι και όχι του τι είσαιtip: για γρήγορο γυάλισμα κατα την διάρκεια της ημέρας να έχετε ένα καλσόν στην τσέπη, αφαιρεί όλη την σκόνη και κάνει τα άρβυλα σαν να τα γυαλίσατε μόλις.
-
Πόσο είναι ο 'μισθός' του οπλίτη?
-
Ο χρήστης cosneo έγραψε:
Πόσο είναι ο 'μισθός' του οπλίτη?9, 10 και 11 € , αναλόγως βαθμού, στρτης-δνεας-λχιας
Ορισμένες ειδικές κατηγορίες παίρνουν απο 35 ευρώ (παιδιά πολύτεκνων οικογενειών) και φτάνουν μέχρι τα 230€ (παντρεμένοι με τρία παιδιά) . -
Καλα ελεγα να κανω 3 παιδια πριν μπω στον στρατο. Αλλα οι γυναικες ειχαν αλλη αποψη
-
Παρακαλω τα φωτα σας. Τα φανελακια και αυτα χακι ή τα κλασσικα ασπρα???
-
Δεν προλαβαίνεις τωρα! Παρε τα 9, 10, 11€ και πανε αγόρασε ισοθερμικές κάλτσες και μωρομάντηλα...
Αστεία ποσά όπως και τότε στα δικά μου χρόνια οι 980 δραχμές ... που έπρεπε να έχω 20ρικο για να πάρω χιλιάρικο!
Δεκτό βεβαια απο την στιγμή που παρέχεται τροφή και στέγη! Και τότε θυμαμαι πολλά παιδιά να αρκούνται σ' αυτά στον 1,5 χρόνο της ζωής τους!
Εγώ όμως ... κλασική περίπτωση κακομαθημένου!
Περί Θητείας [#3]