-
Τελικά δε χρειάστηκαν δοκιμές....
Κατέβηκε, μου λέει, ο πατέρας μου κάτω χθες το απόγευμα επειδή δεν είχε ζεστό νερό, να δει τι γίνεται και το υπόγειο είχε πλημμυρίσει (τρύπιος λέβητας! )... Δοχείο διαστολής off (όλο γεμάτο νερό, είχε περάσει από τη μεμβράνη) όπως και η τετράοδη ηλεκτροβάνα της αντιστάθμισης που στέλνει το νερό ανάλογα με τη θερμοκρασία του είτε πίσω στα σώματα ή το περνάει απ΄το λέβητα (μάλλον αυτό ήταν που κολλούσε και ακουγόταν σαν 'water hammer' στους σωλήνες)....
Μέσα στη της όλης υπόθεσης (μια και νέος λέβητας είναι ένα κάρο λεφτά, πέραν του ότι δεν είναι τσακ-μπαμ ν'αλλαχθεί) υπήρχε και ένα θετικό - ο λέβητας (ένας KALARD των 50.000 θερμίδων) είναι μαντεμένιος και το καζάνι του ήταν σε 'φέτες', πάχους ~3 δαχτύλων η κάθε μία. Πέντε, εκτός από την πρόσοψη και την πίσω πλευρά, από τις οποίες μόνο η μία είχε τρυπήσει ενώ οι άλλες ήταν ΟΚ (τον λύσαμε και τον τσεκάραμε). Αποφασίσαμε λοιπόν απλά να μικρύνουμε λίγο το καζάνι του κατά μία 'φέτα', οπότε η τρύπια βγήκε και τον κλείσαμε χωρίς αυτή. Μειώθηκε βέβαια η απόδοσή του (ήταν έτσι κι αλλιώς too much για το σπίτι αλλά είχε μπει ως δώρο από το δ/ντή της εταιρίας που τους έφερνε τότε, που είναι οικογενειακός φίλος) αλλά πλέον είναι και πάλι ΟΚ. Η αντιστάθμιση έχει βγει εκτός για την ώρα και πρέπει ν'αλλαχθεί η τετράοδη κάποια στιγμή, αλλά τουλάχιστον το υπόλοιπο σύστημα δουλεύει - το δοχείο διαστολής φούσκωσε, η κεντρική πίεση ρυθμίστηκε στα 1.7 bar (πιθανότατα είχε να κάνει και με αυτό ...) και θόρυβος δεν ακούγεται πια. -
Αντε μεγεια!
-
Άρα από πίεση ήταν το όλο θέμα. Όταν περνάει νερό από το διαστολής, η πίεση πηγαίνει όσο και του δικτύου, ποιός ξέρει πόσο, 3-4 Bar?
-
Ο χρήστης asteris έγραψε:
Άρα από πίεση ήταν το όλο θέμα. Όταν περνάει νερό από το διαστολής, η πίεση πηγαίνει όσο και του δικτύου, ποιός ξέρει πόσο, 3-4 Bar?Υπάρχουν δυο άλλα μπαρόμετρα πέραν του 'κεντρικού' επάνω στις σωληνώσεις τα οποία δείχνουν και τα δύο ~3.7 bar.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Άρα από πίεση ήταν το όλο θέμα. Όταν περνάει νερό από το διαστολής, η πίεση πηγαίνει όσο και του δικτύου, ποιός ξέρει πόσο, 3-4 Bar?
Υπάρχουν δυο άλλα μπαρόμετρα πέραν του 'κεντρικού' επάνω στις σωληνώσεις τα οποία δείχνουν και τα δύο ~3.7 bar.
Ολοι οι ειδικοι συμφωνουν οτι,αν ακους τον χαραχτηριστικο ηχο ,σαν καποιος να κλωτσαει τις σωληνωσεις ,εχουμε εισροη νερου με μεγαλη πιεση στις σωληνωσεις κ τα σωματα .Η λυση ειναι να ρυθμισεις την πιεση
-
Εγω λεω πως δεν ειναι λογω εισροης νερου με μεγάλη διαφορικη πίεση αλλά με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Ειναι θόρυβος διαστολης-συστολης, ειδικά αν ακούγεται ταυτόχρονα με τη θέρμανση των σωμάτων καλοριφέρ. Αλλιώς θα ακουγόταν απλά ενα μπαμ και τέλος κάθε φορά που 'ερχόταν' το νερό.
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Ολοι οι ειδικοι συμφωνουν οτι,αν ακους τον χαραχτηριστικο ηχο ,σαν καποιος να κλωτσαει τις σωληνωσεις ,εχουμε εισροη νερου με μεγαλη πιεση στις σωληνωσεις κ τα σωματα .Η λυση ειναι να ρυθμισεις την πιεση
Στην προκειμένη περίπτωση είχε να κάνει και με την προβληματική ηλεκτροβάνα της αντιστάθμισης.
Εγω λεω πως δεν ειναι λογω εισροης νερου με μεγάλη διαφορικη πίεση αλλά με μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Ειναι θόρυβος διαστολης-συστολης, ειδικά αν ακούγεται ταυτόχρονα με τη θέρμανση των σωμάτων καλοριφέρ. Αλλιώς θα ακουγόταν απλά ενα μπαμ και τέλος κάθε φορά που 'ερχόταν' το νερό.
Αν ήταν διαστολή θα ακουγόταν μόνο μέχρι να πιάσει όλο το σύστημα μια σταθερή θερμοκρασία, από τελείως κρύο, κατά τη θέρμανση των σωμάτων καλοριφέρ, και μετά θα σταματούσε. Δε θα ακουγόταν σφυροκόπημα κάθε 2 λεπτά επί 24 ώρες το 24ωρο.
-
Στο χρονοδιακόπτη του καυστήρα υπάρχουν για τη ρύθμιση των ωρών λειτουργίας κάτι κινούμενα άγγιστρα (άλλα 'ON' κι άλλα 'OFF'), που αφαιρούνται από το δίσκο-ρολόι με το ξεβίδωμα μιας βιδίτσας πάνω τους.
Πώς τα ζητάμε αυτά και πού τα βρίσκουμε; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Στο χρονοδιακόπτη του καυστήρα υπάρχουν για τη ρύθμιση των ωρών λειτουργίας κάτι κινούμενα άγγιστρα (άλλα 'ON' κι άλλα 'OFF'), που αφαιρούνται από το δίσκο-ρολόι με το ξεβίδωμα μιας βιδίτσας πάνω τους.
Πώς τα ζητάμε αυτά και πού τα βρίσκουμε;Φαντάζομαι σε κάποιο μαγαζί με υδραυλικά. Δεν ξέρω όμως πως τα λένε.
-
'Θέλω ένα παπαράκι απ'αυτά που κουμπώνουν στο τέτοιο και βιδώνει το τσουτσουνάκι από πάνω'.
Ορισμένες φορές πάω και ψωνίζω από το Praktiker γιατί ντρέπομαι να πάω στο μαγαζί της γειτονιάς μου, με ξέρουν και κάθε φορά αισθάνομαι βλάκας που πάω και τους περιγράφω τι θέλω. Μια φορά είχα εμφανιστεί με σχεδιάκι .
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Πώς τα ζητάμε αυτά και πού τα βρίσκουμε;αυτα λες http://goo.gl/6YWDI
-
Όχι. Ευχαριστώ για τη προσπάθεια, αλλά δεν είναι αυτά.
Τη λύση την έχω βρει εδώ και καιρό: παίρνω μια φωτό με το κινητό και τους τη δείχνω. Φωτίζεται το πρόσωπό τους, με ευχαριστούν που δεν τους τα έκανα πιροσκί με τις άκυρες περιγραφές που θ' άκουγαν και μου φέρνουν αυτό που θέλω.
Πάω τώρα να τα φωτογραφίσω.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Στο χρονοδιακόπτη του καυστήρα .....
Μήπως μιλάμε για αυτά ??? Αν ναί, δεν νομίζω ότι επισκευάζονται ..... -
ancient technology
-
Κανε λιγη υπομονη μεχρι αυριο ,ισως σου εχω ευχαριστα νεα ,αν υπαρχουν φυσικα στην αγορα
-
Εν όψει της κακοκαιρίας, επιθεώρησα τη μόνωση των σωλήνων του ηλιακού. Είναι τριπλής ενέργειας, που σημαίνει ότι έχει δύο ζεύγη τέτοιων σωλήνων: είσοδο κρύου νερού χρήσης, έξοδο ζεστού νερού χρήσης, είσοδο ζεστού νερού από το boiler του καλοριφέρ και έξοδο (χλιαρού ) νερού προς το boiler. Οι δύο πρώτες είναι περίπου 15 μέτρα η κάθε μία και οι άλλες δύο περίπου 10 μέτρα η κάθε μία. Οι σωλήνες είναι μονωμένοι με ένα είδος αφρώδους μαύρου υλικού που τους περιβάλλει. Ωστόσο, μετά από 6 χρόνια έκθεσης στον καιρό και την ηλιακή ακτινοβολία, η μόνωση έχει σκληρύνει και σπάει, κόβεται ή τρίβεται, με αποτέλεσμα να αφήνει εκτεθειμένα τμήματα των σωλήνων. Όταν έγινε η εγκατάσταση, ο τεχνικός μού πρότεινε να βάλει σωλήνες με προστατευτικό λευκό υλικό (PVC;) γύρω από τη μόνωση που όμως ήταν αρκετά ακριβότεροι και δεν τους προτίμησα. Ο τεχνικός συνέστησε να ...βάψω τη μόνωση με απλό πλαστικό λευκό χρώμα για προστασία, πράγμα που δεν έκανα λόγω έλλειψης χρόνου στην αρχή - και αποφάσισα να μην κάνω στη συνέχεια, όταν διαπίστωσα ότι η επένδυση είχε ήδη αρχίσει να φθείρεται και θα ήταν χαμένος κόπος. Παράλληλα, διαπίστωσα ότι το λευκό προστατευτικό υλικό στους σωλήνες γειτονικού ηλιακού (με ...χουβαρδά και μερακλή ιδιοκτήτη) έφυγε τελείως στα 2 χρόνια και τώρα η μόνωσή τους είναι στην ίδια κατάσταση με τις δικές μου.
Για την κακοκαιρία και για να μην μείνω χωρίς ζεστό νερό αν χιονίσει και παγώσουν οι σωλήνες, μπάλωσα προσωρινά τα φθαρμένα κομμάτια με armaflex. Ωστόσο, μάλλον θα πρέπει κάποια στιγμή να αντικαταστήσω συνολικά τη μόνωση των σωλήνων.
α) Να το κάνω μόλις ανοίξει λίγο ο καιρός ή να το αφήσω για τέλη Σεπτέμβρη για να μη 'φάνε' οι νέες μονώσεις ένα ολόκληρο καλοκαίρι φθοράς από τον ήλιο;
β) Όπως είναι τώρα, οι σωλήνες δρομολογούνται απευθείας από τα σημεία σύνδεσης στα τοιχία της ταράτσας στον ηλιακό και σέρνονται στο πάτωμα, προφανώς για συντόμευση της διαδρομής και μικρότερο κόστος. Έτσι, είναι συνέχεια εκτεθειμένα στον ήλιο και σε πατημασιές, παγώνουν εύκολα ακόμα και με 4-5 πόντους χιόνι (αφού θάβονται), χώρια το αντιαισθητικό του πράγματος. Σκέφτομαι να αντικαταστήσω τουλάχιστο τις σωληνώσεις κρύου-ζεστού νερού χρήσης με μακρύτερες, που θα τις δρομολογήσω γύρω-γύρω και θα τις στερεώσω πάνω στο τοιχίο για να προστατεύονται από τον ήλιο και τις πατημασιές. Εκτιμώ ότι θα χρειαστώ περίπου 25 μέτρα για κάθε μία. Οι άλλες (του boiler) δεν προσφέρονται για αντίστοιχη δρομολόγηση, αφού λόγω θέσης θα πρέπει να πάω γύρω γύρω τη μισή ταράτσα
Υπάρχει έτοιμη σωλήνωση με μόνωση ή θα πρέπει να αγοράσω ξεχωριστά τη μόνωση; Πώς θα στερεώσω το σωλήνα στο τοιχίο (κάνει η μεταλλική ταινία υδραυλικού;) Τι υλικά (π.χ. μάρκα σωλήνας, υλικό μόνωσης) να προτιμήσω; Πώς θα καταφέρω να μην καταστραφεί πάλι η μόνωση; Πόσο θα στοιχίσει η όλη ιστορία;
γ) Ανεξάρτητα αν θα αποφασίσω την αντικατάσταση των σωλήνων νερού χρήσης, θα πρέπει σίγουρα να αλλάξω τη μόνωση των σωλήνων του boiler. Ειδική ερώτηση: Υποθέτω ότι η νέα μόνωση περνιέται 'φορετή' στο σωλήνα. Όμως, σε κάθε άκρη του σωλήνα υπάρχουν μεταλλικοί συνδετήρες που φαίνονται σφηνωμένοι μέσα στο σωλήνα και, λόγω μεγαλύτερης διαμέτρου, εμποδίζουν την εισαγωγή της νέας μόνωσης. Πώς θα τους βγάλω χωρίς να κάνω ζημιά; Μπορώ π.χ. να ζεστάνω το σωλήνα από έξω για να διασταλεί και να τραβήξω έξω το συνδετήρα; Μπορώ να ξαναβάλω τον ίδιο συνδετήρα ή πρέπει να πάρω άλλο;
Ευχαριστώ όσους κάνουν τον κόπο να απαντήσουν.
-
Μήπως να δοκίμαζες να κάνεις ένα copy-paste το κειμενάκι με τα ερωτήματά σου και σ' ένα φόρουμ όπως αυτό:
http://www.domika.gr/forum/forum_topics.asp?FID=9
(τυχαία το βρήκα τις προάλλες, δεν έχω άποψη -ακόμα- όσον αφορά την 'ποιότητα' του... και σίγουρα υπάρχουν κι άλλα σχετικά) -
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Κανε λιγη υπομονη μεχρι αυριο ,ισως σου εχω ευχαριστα νεα ,αν υπαρχουν φυσικα στην αγοραΔεν είναι για εμένα, αλλά ευχαριστώ.
Πάντως, σε σχέση με τα νεότερα συστήματα, ομολογώ ότι το συγκεκριμένο δε μασάει. Απλό, σχεδόν αδύνατο να χαλάσει όπως κάποιες σύγχρονες πλαστικούρες, όχι δύσχρηστο αν και οι βιδίτσες θέλουν ανδρικό χέρι για να σφίξουν καλά.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
ancient technology
Εχει καταργηθει ,εδω κ μερικες δεκαετιες .Η μονη σου ελπιδα ειναι να τα βρεις σε καποιον καυστηρατζη /εμπειρο .
Ψυλλους στ αχυρα ψαχνεις ,γιατι κ αν ακομα βρεθουν σε καποιο καταστημα ,υποχρεωτικα θα αγορασεις κ τον χρονοδιακοπτη ,οποτε αγοραζεις ενα συγχρονο κ καθαριζεις
-
Ο χρήστης stam69 έγραψε:
α) Να το κάνω μόλις ανοίξει λίγο ο καιρός ή να το αφήσω για τέλη Σεπτέμβρη για να μη 'φάνε' οι νέες μονώσεις ένα ολόκληρο καλοκαίρι φθοράς από τον ήλιο;β) Όπως είναι τώρα, οι σωλήνες δρομολογούνται απευθείας από τα σημεία σύνδεσης στα τοιχία της ταράτσας στον ηλιακό και σέρνονται στο πάτωμα, προφανώς για συντόμευση της διαδρομής και μικρότερο κόστος. Έτσι, είναι συνέχεια εκτεθειμένα στον ήλιο και σε πατημασιές, παγώνουν εύκολα ακόμα και με 4-5 πόντους χιόνι (αφού θάβονται), χώρια το αντιαισθητικό του πράγματος. Σκέφτομαι να αντικαταστήσω τουλάχιστο τις σωληνώσεις κρύου-ζεστού νερού χρήσης με μακρύτερες, που θα τις δρομολογήσω γύρω-γύρω και θα τις στερεώσω πάνω στο τοιχίο για να προστατεύονται από τον ήλιο και τις πατημασιές. Εκτιμώ ότι θα χρειαστώ περίπου 25 μέτρα για κάθε μία. Οι άλλες (του boiler) δεν προσφέρονται για αντίστοιχη δρομολόγηση, αφού λόγω θέσης θα πρέπει να πάω γύρω γύρω τη μισή ταράτσα
Υπάρχει έτοιμη σωλήνωση με μόνωση ή θα πρέπει να αγοράσω ξεχωριστά τη μόνωση; Πώς θα στερεώσω το σωλήνα στο τοιχίο (κάνει η μεταλλική ταινία υδραυλικού;) Τι υλικά (π.χ. μάρκα σωλήνας, υλικό μόνωσης) να προτιμήσω; Πώς θα καταφέρω να μην καταστραφεί πάλι η μόνωση; Πόσο θα στοιχίσει η όλη ιστορία;
γ) Ανεξάρτητα αν θα αποφασίσω την αντικατάσταση των σωλήνων νερού χρήσης, θα πρέπει σίγουρα να αλλάξω τη μόνωση των σωλήνων του boiler. Ειδική ερώτηση: Υποθέτω ότι η νέα μόνωση περνιέται 'φορετή' στο σωλήνα. Όμως, σε κάθε άκρη του σωλήνα υπάρχουν μεταλλικοί συνδετήρες που φαίνονται σφηνωμένοι μέσα στο σωλήνα και, λόγω μεγαλύτερης διαμέτρου, εμποδίζουν την εισαγωγή της νέας μόνωσης. Πώς θα τους βγάλω χωρίς να κάνω ζημιά; Μπορώ π.χ. να ζεστάνω το σωλήνα από έξω για να διασταλεί και να τραβήξω έξω το συνδετήρα; Μπορώ να ξαναβάλω τον ίδιο συνδετήρα ή πρέπει να πάρω άλλο;
Ευχαριστώ όσους κάνουν τον κόπο να απαντήσουν.
α) δεν ξέρω να σου πω.
β) δεν νομίζω οτι υπάρχουν έτοιμες σωληνώσεις με το μαύρο μονωτικό.
γ) τη μόνωση την κόβεις στο διαμήκη άξονα και τη περνάς πάνω από τον σωλήνα, δεν τη φοράς σαν.. κάλτσα ( ).
Όλα αυτά προϋποθέτουν να έχω μιλάμε για το ίδιο πράγμα.
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]