-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
για τις πρώτες μέρες, μετα γινεται σαν ασφαλτος, χωρις αασφαλτο. Αντεχει και στις βροχες κλπ.το μειγμα λαδι-πετρελαιο εννοεις?
-
Ο χρήστης Thάnos έγραψε:
θερμανσης ή κινησης... έχει διαφοράΚαι μετά θα μπαίνεις στο σπίτι σου και θα μοιαζει το πάτωμα σαν αυτό που είχαν τα sallon παλιά στο Texas
Θερμανσης ,εχει πολυ θειαφι κ προστατευει τα φυτα απο τον περονοσπορο τα φυτα που ειναι στις δυο πλευρες του δρομου εννοω
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
θερμανσης ή κινησης... έχει διαφορά
Και μετά θα μπαίνεις στο σπίτι σου και θα μοιαζει το πάτωμα σαν αυτό που είχαν τα sallon παλιά στο Texas
Θερμανσης ,εχει πολυ θειαφι κ προστατευει τα φυτα απο τον περονοσπορο τα φυτα που ειναι στις δυο πλευρες του δρομου εννοω
αχαααα καλά πήγε και σε εμένα εκεί το μυαλό μου!
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Κανενα δημαρχο γνωστο δεν εχετε;
Δε ρωτησα, υποθετω πως οχι.
Εγω παντως δεν εχω, δεν κανω παρεα με τετοιους.Κακως.Βλεπεις που χρειαζονται και αυτοι;
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Ρίξε χαλικάκι που είναι φθηνό...
Εχεις ιδεα ποσο κανει?
Αλλη λυση, δεδομενου οτι ειμαστε 5 σπιτια που χρησιμοποιουν το δρομο (οποτε και το κοστος μοιραζεται)?
Πχ ποσο κοστιζει το χοντρο χαλικι και ποσο μια κλαιν ασφαλτοστρωση?Πετρελαιο με καμενα λαδια ,δεν κανω πλακα
Στην Αμερική, για παράδειγμα, εκτός από το απίστευτο πρόστιμο θα σε υποχρέωναν να μαζέψεις όλο το λερωμένο χώμα (1-2 μέτρα βάθος) και να το στείλεις σε ειδική μονάδα αποβλήτων.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Στην Αμερική, για παράδειγμα, εκτός από το απίστευτο πρόστιμο θα σε υποχρέωναν να μαζέψεις όλο το λερωμένο χώμα (1-2 μέτρα βάθος) και να το στείλεις σε ειδική μονάδα αποβλήτων.Το είχε πάθει ο πατέρας μου. Το οικόπεδο που μόλις είχε αγοράσει σε ευκαιρία, όταν πήγε να το πουλήσει, έπρεπε να καθαρίσει το χώμα. Η τιμή του καθαρισμού ήταν μεγαλύτερη της τιμής αγοράς. Το οικόπεδο ήταν βενζινάδικο παλιά...
-
Ο χρήστης Thάnos έγραψε:
+
=
τα λουκάνικα πώς έγιναν μπριζόλες; έβαλαν τις ρόδες στη πλάτη και άνοιξαν;
τσιμέντο δεν κάνει για το δρόμο;
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
τσιμέντο δεν κάνει για το δρόμο;Όχι,
1ον) δεν είναι καθόλου οικονομικό λόγω πολλών τετραγωνικών, θα θέλει πάρα πολλά κυβικά
2ον) θα σπάσει με τη διαφορά θερμοκρασίας (από κρύο σε ζέστη και τούμπαλιν)
3ον) σε περίπτωση βροχής-χιονιού-πάγου γλυστράει του θανατά και
4ον) όταν ερθει η ώρα να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος, θα πρέπει να το ξηλώσουν και να πετάξουν τα πολλά μπάζα = τρελό κόστος -
Ρωτησα ενα γνωστο που εργαζεται σε σχετικη εταιρια και μου προτεινε 'φρεζαριστο' με 1200€ (αναλογουν 240€ για καθε σπιτι)
Μου ειπε οτι αφενος θα 'δεσει' καλυτερα απο το χαλικι και αφετερου θα ειναι ετοιμο να 'δεχτει' την κανονικη ασφαλτο.
Τι λετε? -
Χμ... 240 δεν ειναι πολλά, φτανει να δεχτούν όλοι να το πληρώσουν.
-
Ο χρήστης Thάnos έγραψε:
Χμ... 240 δεν ειναι πολλά, φτανει να δεχτούν όλοι να το πληρώσουν.Eτσι λεω και εγω, θα δουμε ομως...
-
Άπο την ώρα που ήρθα στον Ωρωπό και άρχισα τα μαστορέματα, τα οποία είναι πολλών ειδών (τσιμέντα, σκαψίματα, περίφραξη, γυψοσανίδες, ξυλοκατασκευές κλπ) μου έχουν δημιουργηθεί κάποιες απορίες, που δεν έχω λάβει μία σαφή και συγκεκριμένη απάντηση. Οι απορίες αυτές έχουν να κάνουν με το θέμα τσιμέντο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι σχετικός, αλλά όταν ρωτάω για αναλογίες...εκεί τα βλέπω όλα...άλλος έχει σαν μέτρηση τα 'καρότσια' συνδιασμένα με 'χούφτες' δηλαδή: 'σε ένα καρότσι με άμμο και χαλίκι βάζεις δύο τρεις χούφτες τσιμέντο' ... άλλος πάλι είναι πιο χονδρικός, μιλάει με κυβικά και σακιά τσιμέντου, δηλαδή: 'σε 1 κυβικό άμμου και ένα χαλικιού, βάζεις 3-4 σακιά τσιμέντο'
Στην ερώτηση μου πως γίνεται το αφρομπετό, όλοι φαντάζονται κάτι με ελαφρόπετρα, αλλά δεν είναι σίγουροι...
Τέλος πάντων επειδή οι απορίες μου δεν έχουν λυθεί ούτε απο τους οικιακούς 'μάστορες', αλλά ούτε και απο τους μαντράδες υλικών οικοδομών, βάζω κάποιες ερωτήσεις μήπως και διαφωτισθώ:α) Ποιά είναι η αναλογία για ένα χαρμάνι με άμμο, χαλίκι και τσιμέντο...θα ήθελα απάντηση με ίδια μέτρα και σταθμά, ενα 'μέρος' τσιμέντου με τόσα 'μέρη' άμμου και τόσα χαλικιού...
β) το παραπάνω χαρμάνι σε τι χρησιμοποιείται?
γ) Τι είναι η τσιμεντογωνία και με τι αναλογίες γίνεται?
δ) Τι είναι το αφρομπετό, που το χρησιμοποιούμε και με τι αναλογίες υλικών γίνεται?
ε) Σε ποιες περιπτώσεις χρειαζόμαστε σίδερα?
στ) Για τοιχοποιία, ποιές είναι οι αναλογίες για τα υλικά που βάζουμε στα τούβλα?
ζ) Η ίδια ερώτηση για τις αναλογίες υλικών για σοβά.Όλα τα παραπάνω τα έχω δει να γίνονται και τα έχω κάνει με την βοήθεια κάποιου γνωστού που ξέρει, αλλά θα ήθελα να τα κρατήσω σαν σηνειώσεις, ώστε να μην χρειάζομαι κάθε φορά να ρωτάω κάποιον, ο οποίος σχεδόν πάντα βρίζει σαν άσχετο τον προηγούμενο που μου είχε δώσει άλλες αναλογίες... (που τελικά ήταν οι ίδιες, αλλά με άλλο τρόπο μέτρησης)
Μην αγχώνεστε, και απο μία απάντηση να δώσει ο καθένας που ξέρει, για κάθε ερώτημα...εγώ θα τα μαζέψω και θα φτιάξω ευρετήριο...
-
Το θέμα της ορθής αναλογίας στην πρακτική των μαστόρων είναι μεγάλη ιστορία. Οι περισσότεροι αφού μάθουν, υποτίθεται καταλαβαίνουν πότε το μίγμα που ετοιμάζουν στη μπετονιέρα τους είναι περίπου ΟΚ 'με το μάτι', ανάλογα με το πόσο 'πηχτό' και σκουρόχρωμο/ανοιχτόχρωμο είναι. Σημειωτέον όμως ότι κάθε μπετονιέρα έχει διαφορετική συνολική χωρητικότητα, οπότε και οι δόσεις των υλικών για 'μία μπετονιέρα μπετό' μεταβάλλονται αναλόγως.
Αν πάρεις ένα σακί τσιμέντο, επάνω γράφει ποιες είναι ακριβώς οι ογκομετρικές αναλογίες για ορισμένο αποτέλεσμα μπετού (σκυροδέματος, ήτοι νερού+άμμου+τσιμέντου+χαλικιού) ή τσιμεντοκονίας (και όχι 'τσιμεντογωνίας' όπως συχνά και εσφαλμένα αναφέρεται). Τουλάχιστον τα σακιά της Lafarge γράφουν σίγουρα.
Τσιμεντοκονία = άμμος, νερό και τσιμέντο. Σε γιαπί, χρησιμοποιείται για προετοιμασία επιφάνειας δαπέδου (ίσιωμα και ενδεχομένως απόδοση κατάλληλων κλίσεων) πριν από το στρώσιμο πλακιδίων.
Σοβάς=άμμος, νερό, τσιμέντο, ασβέστης. Υπάρχει όμως ψιλός και χοντρός σοβάς (αυτός έχει περισσότερη άμμο), εξαρτάται τι θες.
Για το πότε χρειάζονται σίδερα (οπλισμός) - οι μηχανικοί θα στο εξηγήσουν καλύτερα, αλλά ας πούμε πρόχειρα ότι ο οπλισμός αυξάνει την αντοχή του μπετού σε μηχανικές καταπονήσεις ορισμένου είδους. Δες πρόχειρα εδώ κ εδώ. Οπότε αν αυτό που θα φτιάξεις πρόκειται να υποστεί σοβαρές καταπονήσεις αυτού του είδους, τότε θες σίδερα...
-
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
α) Ποιά είναι η αναλογία για ένα χαρμάνι με άμμο, χαλίκι και τσιμέντο...θα ήθελα απάντηση με ίδια μέτρα και σταθμά, ενα 'μέρος' τσιμέντου με τόσα 'μέρη' άμμου και τόσα χαλικιού...
β) το παραπάνω χαρμάνι σε τι χρησιμοποιείται?
γ) Τι είναι η τσιμεντογωνία και με τι αναλογίες γίνεται?
δ) Τι είναι το αφρομπετό, που το χρησιμοποιούμε και με τι αναλογίες υλικών γίνεται?
ε) Σε ποιες περιπτώσεις χρειαζόμαστε σίδερα?
στ) Για τοιχοποιία, ποιές είναι οι αναλογίες για τα υλικά που βάζουμε στα τούβλα?
ζ) Η ίδια ερώτηση για τις αναλογίες υλικών για σοβά.Όλα τα παραπάνω τα έχω δει να γίνονται και τα έχω κάνει με την βοήθεια κάποιου γνωστού που ξέρει, αλλά θα ήθελα να τα κρατήσω σαν σηνειώσεις, ώστε να μην χρειάζομαι κάθε φορά να ρωτάω κάποιον, ο οποίος σχεδόν πάντα βρίζει σαν άσχετο τον προηγούμενο που μου είχε δώσει άλλες αναλογίες... (που τελικά ήταν οι ίδιες, αλλά με άλλο τρόπο μέτρησης)
Μην αγχώνεστε, και απο μία απάντηση να δώσει ο καθένας που ξέρει, για κάθε ερώτημα...εγώ θα τα μαζέψω και θα φτιάξω ευρετήριο...
Πολλά ρωτάς ρε συ!
α) Η απάντηση δε μπορεί να δωθεί με ίσα μέρη, γιατί το τσιμέντο συνήθως αναφέρεται κατά βάρος, ενώ η άμμος κατ' όγκον.
Για ένα τσουβάλι/σακί (50 κιλά) τσιμέντο, υπολογίζεις 1 καρότσι χαλίκι και 2 καρότσια άμμο λατομείου. Το νερό πρέπει να είναι το λιγότερο δυνατό, ίσα ίσα για να προσδώσεις στο μείγμα εργασιμότηταΤώρα μην περιμένεις στην πράξη οι μάστορες να μετράνε με ιδιαίτερη μανία...είναι σα τις νοικοκυρές στην κουζίνα, με το μάτι!
β) χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές εφαρμογές, από σενάζ, μέχρι φρεάτια. Προφανώς δε χρησιμοποιείται στο χτίσιμο.
γ) Τσιμεντοκονία είναι το σωστό. Είναι μείγμα τσιμέντου, λεπτής άμμου λατομείου και άμμου θαλάσσης. Χρησιμοποιείται ως τελική επιφάνεια τοποθέτησης κολλητών πλακιδίων. Τρίβεται εύκολα. Έχει μηδενική αντοχή, συνεπώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα πάχη. Όπου είναι απαραίτητο, τοποθετείται αφρομπετό κάτω απ την τσιμεντοκονία. Σε εξωτερικούς χώρους δεν χρησιμοποιείται ποτέ τσιμεντοκονία. Η άμμος θαλάσσης είναι ευαίσθητη στην υγρασία, οπότε τοποθετείται περλιτόδεμα (περλομπετό), το οποίο είναι μείγμα περλίτη και τσιμέντου. Το περλομπετό μπορεί να τριφτεί ή ξυστεί και αυτό το καθιστά ιδανικό για τελικές στρώσεις διαμόρφωσης πριν την τοποθέτηση των πλακιδίων.
δ) Το αφρομπετό στο απάντησα παραπάνω. Είναι πρακτικά υλικό γεμίσματος. Είναι ελαφρύτερο από το απλό σκυρόδεμα. Έχει πάρα πολλές εφαρμογές. Είναι θερμομονωτικό και ηχομονωτικό επίσης. Αποτελείται από τσιμέντο, νερό και αφρογόνο υλικό (χημικό). Η ανάμειξή τους απαιτεί μηχανή. Η αναλογία στο κυβικό σκυροδέματος είναι περίπου 5-8 σακιά τσιμέντου, περίπου 25 λίτρα νερό και περίπου 1 κιλό αφρογόνου υγρού (αναλόγως του υλικού βέβαια). Δεν μπορεί να παρασκευαστεί από ερασιτέχνες.
ε) Πολύ γενική η ερώτηση. Υποθέτω οτι αναφέρεσαι σε δευτερεύουσες εργασίες. Η απλή απάντηση είναι οπουδήποτε υπάρχουν εφελκυστικές, καμπτικές και διατμητικές τάσεις. Πλάκα κάνω. Αν θες να φτιάξεις μια εξισωτική στρώση, τότε είναι πολύ πιθανόν να ρηγματωθεί. Τα σίδερα θα την αποτρέψουν. Γενικά στις περισσότερες εργασίες (πάντα έχω υπόψη μου εργασίες που φτιάχνει κάποιος ερασιτέχνης στο σπίτι του) χρειάζονται κάποια σίδερα ή πλέγμα. Γίνε λίγο πιο σαφής
στ) για χτίσιμο οι αναλογίες είναι περίπου
1 50άρι σακί τσιμέντο, 3-3μιση καρότσια άμμο, 1 καρότσι ασβέστη (περίπου 5 σακιά) και νερό όσο χρειαστεί.ζ) εδώ μπλέκουμε. Ποιό χέρι εννοείς; 1ο, 2ο, 3ο; Επίσης υπάρχουν πολλοί σοβάδες νέου τύπου από πολλές εταιρείες που καταργούν τον ασβέστη. Η κλασική μεθοδολογία έχει τσιμέντο+άμμο+ασβέστη για το 'πεταχτό' και το 'λάσπωμα' και λευκό τσιμέντο+μάρμαρο+άμμο+ασβέστη για το 'μάρμαρο'. Οι αναλογίες είναι λίγο μπέρδεμα. Κάθε μάστορας έχει τη δική του προσέγγιση. Η αλήθεια είναι οτι αναλόγως των συνθηκών που επικρατούν στην οικοδομή, ο μάστορας επιλέγει να βάζει λιγότερο ή περισσότερο ασβέστη κτλ. Υπάρχουν υλικά από πολλές εταιρείες που παρέχουν από υποκατάστατα του ασβέστη μέχρι και έτοιμο σοβά. Δεν είναι όλα καλά και δεν είναι όλα κατάλληλα για τις ελληνικές κλιματικές συνθήκες.
-
Ο χρήστης ArrowsFA1 έγραψε:
...........................Τα είπε όλα. Θα σου έγραφα και γω σεντονάκι, αλλά ευτυχώς με πρόλαβε και δεν τη παλεύω καθόλου
Αναλόγως τη κατασκευή που θες, φτιάχνεις και το αντίστοιχο χαρμάνι, νερό+άμμο+τσιμέντο+[χαλίκι(χοντρό ή γαρμπίλι aka ψιλό) ή ασβέστη]
Στο εξοχικό μου, στη γέφυρα κάναμε διαπλάτυνση π.χ. χρησιμοποιήσαμε χοντρό χαλίκι, 4-5 μπετόβεργες πεντάμετρες και πλέγμα. Στη μία όχθη, όπως δεν φαίνεται στη φωτό αντί για χαλίκι, ρίξαμε γαρμπίλι, γιατί δε χρειαζότανε τόσο βάρος, ενώ η γέφυρα πρέπει να είναι γερή. Στον μαντρότοιχο σοβατίσαμε 2 φορές, μία με ψιλό κ μία με χοντρό σοβά (σοβάς = δες ArrowsFA1). Για την πλακόστρωση (πλάκες πεζοδρομίου 40χ40), φτιάξαμε τσιμεντοΚονία (όπως σωστά ανέφερε ο φίλος) συν ασβέστη, κοινώς λάσπη .
Eυτυχώς που δε την πάλευα, δεν έγραψα σεντονάκι και ελπίζω να μη σας έπρηξα
-
Μιας και έχουμε πιάσει τα οικοδομικά, υπάρχουν κάπου αξιόπιστες οδηγίες για χτίσιμο δωματίου;
Θέλω να μεγαλώσω την αποθήκη στο εξοχικό, αλλά δεν ξέρω πως να ξεκινήσω. Ένα μέρος του δαπέδου είναι τσιμέντο, πιθανώς με πλέγμα, και από πάνω έχει πέτρα τύπου Καρύστου. Ένα άλλο μέρος είναι χώμα. Θέλω να φτιάξω το πάτωμα, τοίχο και οροφή. Παίζει να το κάνω μόνος μου;
Αυτό το http://alpha6.gr/ έχει παπάδες πάντως! -
Dodger την γέφυρα τη φτιάξατε μόνοι σας;; εύγε
-
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
...........................
Τα είπε όλα. Θα σου έγραφα και γω σεντονάκι, αλλά ευτυχώς με πρόλαβε και δεν τη παλεύω καθόλου
Αναλόγως τη κατασκευή που θες, φτιάχνεις και το αντίστοιχο χαρμάνι, νερό+άμμο+τσιμέντο+[χαλίκι(χοντρό ή γαρμπίλι aka ψιλό) ή ασβέστη]
Στο εξοχικό μου, στη γέφυρα κάναμε διαπλάτυνση π.χ. χρησιμοποιήσαμε χοντρό χαλίκι, 4-5 μπετόβεργες πεντάμετρες και πλέγμα. Στη μία όχθη, όπως δεν φαίνεται στη φωτό αντί για χαλίκι, ρίξαμε γαρμπίλι, γιατί δε χρειαζότανε τόσο βάρος, ενώ η γέφυρα πρέπει να είναι γερή. Στον μαντρότοιχο σοβατίσαμε 2 φορές, μία με ψιλό κ μία με χοντρό σοβά (σοβάς = δες ArrowsFA1). Για την πλακόστρωση (πλάκες πεζοδρομίου 40χ40), φτιάξαμε τσιμεντοΚονία (όπως σωστά ανέφερε ο φίλος) συν ασβέστη, κοινώς λάσπη .
Eυτυχώς που δε την πάλευα, δεν έγραψα σεντονάκι και ελπίζω να μη σας έπρηξα
Θα σου πρότεινα τη φωτό με το γεφύρι να μη την έχεις φόρα παρτίδα...
4-5 μπετόβεργες για αυτό που βλέπω πάντως είναι λίγες.
-
Ο χρήστης FestoNero έγραψε:
Μιας και έχουμε πιάσει τα οικοδομικά, υπάρχουν κάπου αξιόπιστες οδηγίες για χτίσιμο δωματίου;
Θέλω να μεγαλώσω την αποθήκη στο εξοχικό, αλλά δεν ξέρω πως να ξεκινήσω. Ένα μέρος του δαπέδου είναι τσιμέντο, πιθανώς με πλέγμα, και από πάνω έχει πέτρα τύπου Καρύστου. Ένα άλλο μέρος είναι χώμα. Θέλω να φτιάξω το πάτωμα, τοίχο και οροφή. Παίζει να το κάνω μόνος μου;
Αυτό το http://alpha6.gr/ έχει παπάδες πάντως!Το βρίσκω αρκετά δύσκολο να το καταφέρεις μόνος σου!
Οδηγίες θα βρεις, αλλά αν δεν το χεις ξαναπιάσει το σπορ, θα παιδευτείς πολύ και δε θα κάνεις δουλειά της προκοπής!
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Dodger την γέφυρα τη φτιάξατε μόνοι σας;; εύγεΕυχαριστώ πολύ. Δε τη φτιάξαμε ολόκληρη εξ'αρχής, υπήρχε για 25 χρόνια, απλώς τη μεγαλώσαμε κατά ένα μέτρο πλάτος.
Θα σου πρότεινα τη φωτό με το γεφύρι να μη την έχεις φόρα παρτίδα...
4-5 μπετόβεργες για αυτό που βλέπω πάντως είναι λίγες.
Ο λόγος; Για τη φωτό εννοώ...
Όσον αφορά τις μπετόβεργες, δεν είπα ότι βάλαμε σε όλη τη γέφυρα, αλλά στο πρόθετο 1 μέτρο που τη μεγαλώσαμε. Περισσότερα εδώ: viewtopic.php?f=13&t=13278&p=2303020&hilit=+%CE%B3%CE%AD%CF%86%CF%85%CF%81%CE%B1#p2303020
Πάντως, αν εννοείς θέμα με πολεοδομία, μηχανικούς, κτλ, είναι όλα νόμιμα και τακτοποιημένα.
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ [#2]