-
αρα αυτος που εχει το χρεπι πρεπει να πληρωνει ακομα πιο ακριβο καυσιμο,για να μη πληρωσεις εσυ τα ακριβα τελη κυκλοφοριας για αυτοκινητο πολυτελειας.
καταλαβαινεις οτι δεν παιρνουν ολοι αμαξια για μοστρα οπως εσυ,αλλα για να κανουν τη δουλεια τους?
αν επιμενεις φορολογια στη χρηση πρεπει να βρεις τροπο να μην εχεις φλατ χρεωση,αλλα κλιμακωτη.κατι το οποιο δε γινεται.
επισης το 8λιτρο αυτοκινητο μπορει να ειναι ενα επαγγελματικο οχημα για συγκεκριμενη εργασια,και αν εσυ θες να πληρωνει 3πλασια απο την ηδη πανακριβη βενζινη/πετρελαιο γιατι εσυ θες ιση φορολογηση με το yugo,τοτε πρεπει να προετοιμαστεις να αγοραζεις ακομα πιο ακριβα τα πραγματα στο σουπερ μαρκετ(και οχι μονο),εκτος κι αν δε σε ενδιαφερει αυτο γιατι το μονο που θες ειναι να κοβεις μια φορα το μηνα βολτα (γιατι μεχρι εκει φτανουν τα λεφτα σου)και τις υπολοιπες μερες να πηγαινεις με το glx.αν θεωρεις υπερβολικη τη φορολογηση της κατοχης ενος οχηματος πολυτελειας,θα ηθελα να σε ρωτησω πως αισθανεσαι για την φορολογηση της κατοικιας.η ουτε αυτο σε νοιαζει?
ποσο σιγουρος εισαι οτι σεβεσαι τους νομους?δεν εχεις παρει ουτε μια κληση στη ζωη σου?
αν παραδωσεις πινακιδες δικο σου θα ειναι το προβλημα,εγω το δικο μου μεριδιο για τα τελη το πληρωσα,εσυ ξινιζεις για το δικο και σου φαινεται πολυ ενω την ιδια στιγμη θες να κυκλοφορεις με οχημα πολυτελειας χωρις να εχεις τα απαραιτητα λεφτα.PS. Aν υπήρχε λίγο μυαλό και ελάχιστη κοινωνική συνείδηση από τους NaPlisosounOiAlloi, θα έπρεπε να ζητούν εξορθολογισμό των διοδίων και ειδικές τιμές για συχνούς χρήστες, όχι την κατάργηση τους.
Τότε θα με έβρισκαν σύμμαχο τους.εγω θεωρω τα διοδια κοροιδια και κλοπη,εσυ που τα βλεπεις φυσιολογικα μπορεις να κανεις οτι νομιζεις ωστε να αυξηθουν κι αλλο ωστε να μπορεις να κυκλοφορεις με ανεση και γαληνη αυτην την μια φορα το μηνα που θα εχεις λεφτα για βενζινη
-
Το να αγοράσω εγώ ένα αυτοκίνητο πολυτελείας και να το έχω στο γκαράζ χωρίς να το μετακινώ ιδιαίτερα δεν βλάπτει την δική σου τσέπη, το αντίθετο μάλιστα. Όταν αγόρασα το δικό μου, πάνω από €20.000 πήγαν σε φόρους.
Το να κυκλοφορείς με οποιοδήποτε όχημα όμως στοιχίζει χρήματα στο κοινωνικό σύνολο. Γιατί κάθε μετακίνηση σου επιβαρύνει τις υποδομές, το περιβάλλον, την κίνηση. Για αυτό υπάρχουν -θεωρητικά- τα τέλη κυκλοφορίας, ώστε ο κάθε ένας μας που αποτελεί μέρος του προβλήματος να συμμετέχει στα συνολικά έξοδα.Το να έχουμε κλιμακωτή χρέωση είναι εφικτό. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείς το όχημα σου, τόσο περισσότερη βενζίνη και διόδια θα πληρώνεις. Αν επίσης είχες διαβάσει λίγο πιο προσεκτικά αυτά που γράφω, θα είχες δει ότι υπάρχει τρόπος οι μεταφορές κλπ να απαλλάσσονται από μέρος του φόρου στα καύσιμα ως επαγγελματικό έξοδο, όπως απαλλάσσονται τώρα από το ΦΠΑ για συγκεκριμένες αγορές
Η φορολόγηση της κατοικίας είναι επίσης δυσβάσταχτη. Αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν είναι πιο βαριά από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει με τα αυτοκίνητα για τα οποία πληρώνουμε απίστευτα περισσότερα από τους άλλους λαούς.
Κλήσεις έχω πάρει πολλές φορές και πάντα μου άξιζαν. Για υπερβολική ταχύτητα όλες εκτός από μια για παράνομη στάθμευση. Τις πλήρωσα χωρίς διαμαρτυρίες για... το κακό το κράτος. Ας μην παραβίαζα τον νόμο και ας ήμουν πιο ασφαλής οδηγός να μην τρώω κλήσεις.Όσο για το αν έχω τα απαραίτητα λεφτά για το αυτοκίνητο μου, θα σου απαντήσω ότι όταν το αγόρασα, είχα. Και υπολόγισα ακόμα και τριπλασιασμό των τελών, ακόμα και τεκμήρια και πάλι το κάλυπτα. ΆΝΕΤΑ. Αυτό που δεν μπορούσα να υπολογίσω ήταν ότι τα τέλη θα πενταπλασιαστούν, ότι το κράτος θα θέσει αυθαίρετα τεκμήρια (αλλά είπαμε τα καλύπτω) και ότι την επόμενη μέρα θα βάλει ένα χαράτσι 10% επί των τεκμηρίων που αυθαίρετα έθεσε! Αμ πως! Και όλα αυτά ενώ τα εισοδήματα μου έχουν μειωθεί στο μισό.
Βλέπεις τον παραλογισμό εδώ; Το Ελληνικό κράτος δεν μου λέει 'Λάππα δεν μπορούμε να φτιάχνουμε και να συντηρούμε δρόμους για να κυκλοφορείς αν δεν μας δώσεις περισσότερα χρήματα'. Μου λέει 'δεν μας ενδιαφέρει αν κυκλοφορείς ή όχι. Αφού πριν από 5 χρόνια μάζεψες τα χρήματα για να αγοράσεις το 325 (δίνοντας πάνω από €20.000 σε φόρους), σήμερα θα σε αντιμετωπίσω σαν να είσαι πλούσιος, ανεξάρτητα από το αν βγάζεις ή όχι. Δεν μας ενδιαφέρει που έχασες την δουλειά σου, να χάσεις ΚΑΙ το αμάξι σου, να το πουλήσεις για ένα κομμάτι ψωμί'.
Δικαιοσύνη nintza style λέμε.
Συνοψίζοντας: Όλοι οι χρήστες των δρόμων πρέπει να μετέχουν στα συλλογικά βάρη, αλλά είναι κοινή λογική ότι δεν μπορείς να ζητάς από αυτούς που κυκλοφορούν ελάχιστα να πληρώνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους των υποδομών. Επίσης, παρελθοντικές αγορές δεν μπορούν να αποτελούν τυφλοσούρτη για την φορολόγηση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό κόστος κατοχής ενός αυτοκινήτου. Τα €20.000/έτος τεκμήριο για το 325 είναι ένα εντελώς ανεδαφικό νούμερο. Η πραγματική χρήση, η οποία εύκολα φορολογείται μέσω των καυσίμων μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός παράγων κατανομής των βαρών. Και τα διόδια και η βενζίνη είναι από τους πιο αντικειμενικούς τρόπους να καθοριστεί αυτή η χρήση.
-
εσυ επελεξες τοσο μεγαλου κυβισμου οχημα,κατι που ηταν πολυτελεια για την ελλαδα και παντα θα ειναι.πλεον ειναι πολυτελεια τα πανω απο 1.6 οπως καταντησαμε,γιατι μερικοι θελουν να ζουν το αμερικανικο ονειρο με V8 και τζιπαρες χωρις λογο.
και οι πραγματικα λιγοι που τα χρειαζονται αυτα αναγκαζονται να πληρωνουν εξτρα χωρις λογοτα τελη κυκλοφοριας ειναι κλιμακωτα κυριως για να αποτρεπουν τη χρηση μεγαλου κυβισμου οχηματων.
αν θεωρεις αδικια το οτι πληρωνεις πολλα για το 3λιτρο σε σχεση με τα μικροτερου κυβισμου τι να πει κι αυτος που με το 1.4 πληρωνει διπλασια απο αυτον με το 1.3η χρεωση που λες δεν ειναι κλιμακωτη,ειναι φλατ,οσο προχωρας τοσο καις
κλιμακωτη θα ηταν αν δεν ηταν γραμμικη,αλλα εκθετικη,οσο περισσοτερο προχωρας τοσο περισσοτερο αυξανεται η τιμη που θα πρεπει να πληρωνεις
κατι σαν το συστημα με τους ρυπους που εχουν τωρα στα τελη κυκλοφοριας.πιο λογικο απο τα κυβικα που ειχαν παλιοτερα.αλλα ισχυει μονο για καινουρια οχηματα.
πληρωνουμε απιστευτα λεφτα για τα αυτοκινητα γιατι θελουμε να εχουμε πολλα πραγματα χωρις να τα αξιζουμε,πρωτα καλυπτεις τις βασικες σου αναγκες και μετα τις πολυτελειες.συμφωνεις οτι εχεις παρει αρκετες κλησεις,αρα δεν εισαι και ιδιατερα νομιμος
ειχες λεφτα για το αυτοκινητο,τωρα δεν εχεις,αρα δε μπορεις να το συντηρησεις,δε σου φταιει κανεις αλλος,αν θες να το πουλησεις για ενα κομματι ψωμι ειναι δικο σου θεμα,ξεχνας οτι ζεις σε καπιταλιστικο συστημα που υπαρχει ο νομος της προσφορας-ζητησης.
τι να πουν και αλλοι που χανουν τα σπιτια τους,ενω εσυ κλαιγεσαι επειδη θα 'χασεις' το δικαιωμα στη φτηνη πολυτελεια.το κρατος ειναι πολυ σωστο,σου λεει τοσα χρονια χρειαζομασταν τοσα λεφτα,τωρα χρειαζομαστε περισσοτερα αν θες να συνεχισεις να εχεις το δικαιωμα να κυκλοφορεις σε δημοσιο δρομο,η αυξηση των τελων ειναι λογικοτατη να υπαρξει στα μεγαλου κυβισμου-πολυτελη αυτοκινητα παρα στα μικρου κυβισμου οικονομικα
το οτι εχασες τη δουλεια σου ειναι δικο σου θεμα,το αυτοκινητο δε θα το χασεις,δε θα στο κλεψει κανεις,μπορεις να περιμενεις ειτε να μειωθουν τα τελη καποτε,ειτε να ξαναβρεις δουλεια με πολλα λεφτα.η φορολογηση δεν εχει σχεση με το ποσο κυκλοφορεις,εχει σχεση με το ποσα λεφτα εχεις(η στη περιπτωση σου στο ποσα λεφτα θες να δειχνεις οτι εχεις),αλλιως δε θα ειχαμε καθολου φορους,ολα θα ηταν ιδιωτικα και το κρατος δε θα ειχε νοημα.
η 'πραγματικη' χρηση που λες μεσω των καυσιμων θα ηταν ακομα πιο αδικη,γιατι το 50% φορου που εχουν τα καυσιμα ειναι φλατ χρεωση ειτε αν εισαι φτωχος και καρμιρης ειτε αν εισαι πλουσιος και ανετος. -
Ο χρήστης nintza έγραψε:
εσυ επελεξες τοσο μεγαλου κυβισμου οχημα,κατι που ηταν πολυτελεια για την ελλαδα και παντα θα ειναι.πλεον ειναι πολυτελεια τα πανω απο 1.6 οπως καταντησαμε,γιατι μερικοι θελουν να ζουν το αμερικανικο ονειρο με V8 και τζιπαρες χωρις λογο.
και οι πραγματικα λιγοι που τα χρειαζονται αυτα αναγκαζονται να πληρωνουν εξτρα χωρις λογοΜέσα σε 4 γραμμές όλο το κόμπλεξ ενάντια στο αυτοκίνητο.
η χρεωση που λες δεν ειναι κλιμακωτη,ειναι φλατ,οσο προχωρας τοσο καις
Είναι κλιμακωτή γιατί τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα καίνε πολύ περισσότερο. Θέλεις να πάμε μια διαδρομή Κέντρο-Αφίδνες εσύ με το δικό σου και εγώ με το 325 να δούμε τι θα κάψουμε; Δεν παραπονιέμαι όμως για την βενζίνη γιατί είναι επιλογή μου να κυκλοφορώ (ή όχι) με το BMW.
συμφωνεις οτι εχεις παρει αρκετες κλησεις,αρα δεν εισαι και ιδιατερα νομιμος
Τώρα πλέον είμαι. Αλλά εν πάση περιπτώσει, what's your point? Ότι πρέπει να παρανομούμε; Ότι όταν μας πιάσουν πρέπει να τα βάζουμε με την κακούργα κοινωνία;
ειχες λεφτα για το αυτοκινητο,τωρα δεν εχεις,αρα δε μπορεις να το συντηρησεις,δε σου φταιει κανεις αλλος,αν θες να το πουλησεις για ενα κομματι ψωμι ειναι δικο σου θεμα,ξεχνας οτι ζεις σε καπιταλιστικο συστημα που υπαρχει ο νομος της προσφορας-ζητησης.
Όποιος κατάλαβε τι νόημα έχει αυτή η πρόταση στο context της συζήτησης κερδίζει χρυσούν ωρολόγιο.
το κρατος ειναι πολυ σωστο,σου λεει τοσα χρονια χρειαζομασταν τοσα λεφτα,τωρα χρειαζομαστε περισσοτερα αν θες να συνεχισεις να εχεις το δικαιωμα να κυκλοφορεις σε δημοσιο δρομο,η αυξηση των τελων ειναι λογικοτατη να υπαρξει στα μεγαλου κυβισμου-πολυτελη αυτοκινητα παρα στα μικρου κυβισμου οικονομικα
το οτι εχασες τη δουλεια σου ειναι δικο σου θεμα,το αυτοκινητο δε θα το χασεις,δε θα στο κλεψει κανεις,μπορεις να περιμενεις ειτε να μειωθουν τα τελη καποτε,ειτε να ξαναβρεις δουλεια με πολλα λεφτα.Πάμε πάλι γιατί βλέπω ότι δυσκολεύεσαι λίγο στην κατανόηση: Το κράτος ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ χρήματα με αυτόν τον τρόπο. Η πράξη, οι ψυχροί αριθμοί (you know), μας έδειξαν ότι αυτό το σύστημα δεν απέδωσε γιατί απλούστατα οι ιδιοκτήτες δεν είχαν για να δώσουν. Απλά παρέδωσαν πινακίδες και γέμισαν τα γκαράζ παροπλισμένα αυτοκίνητα, σχεδόν σε κάθε piloti υπάρχουν πλέον 1-2. Ο φορολογούμενος ΔΕΝ ΩΦΕΛΗΘΗΚΕ από αυτή την κίνηση, έχασε χρήματα. Ο μόνος που κέρδισε ήταν ο λαϊκισμός.
η φορολογηση δεν εχει σχεση με το ποσο κυκλοφορεις,εχει σχεση με το ποσα λεφτα εχεις(η στη περιπτωση σου στο ποσα λεφτα θες να δειχνεις οτι εχεις),αλλιως δε θα ειχαμε καθολου φορους,ολα θα ηταν ιδιωτικα και το κρατος δε θα ειχε νοημα.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
και οι πραγματικα λιγοι που τα χρειαζονται αυτα αναγκαζονται να πληρωνουν εξτρα χωρις λογοΜέσα σε 4 γραμμές όλο το κόμπλεξ ενάντια στο αυτοκίνητο.
η χρεωση που λες δεν ειναι κλιμακωτη,ειναι φλατ,οσο προχωρας τοσο καις
Είναι κλιμακωτή γιατί τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα καίνε πολύ περισσότερο. Θέλεις να πάμε μια διαδρομή Κέντρο-Αφίδνες εσύ με το δικό σου και εγώ με το 325 να δούμε τι θα κάψουμε; Δεν παραπονιέμαι όμως για την βενζίνη γιατί είναι επιλογή μου να κυκλοφορώ (ή όχι) με το BMW.
συμφωνεις οτι εχεις παρει αρκετες κλησεις,αρα δεν εισαι και ιδιατερα νομιμος
Τώρα πλέον είμαι. Αλλά εν πάση περιπτώσει, what's your point? Ότι πρέπει να παρανομούμε; Ότι όταν μας πιάσουν πρέπει να τα βάζουμε με την κακούργα κοινωνία;
Όποιος κατάλαβε τι νόημα έχει αυτή η πρόταση στο context της συζήτησης κερδίζει χρυσούν ωρολόγιο.
το κρατος ειναι πολυ σωστο,σου λεει τοσα χρονια χρειαζομασταν τοσα λεφτα,τωρα χρειαζομαστε περισσοτερα αν θες να συνεχισεις να εχεις το δικαιωμα να κυκλοφορεις σε δημοσιο δρομο,η αυξηση των τελων ειναι λογικοτατη να υπαρξει στα μεγαλου κυβισμου-πολυτελη αυτοκινητα παρα στα μικρου κυβισμου οικονομικα
το οτι εχασες τη δουλεια σου ειναι δικο σου θεμα,το αυτοκινητο δε θα το χασεις,δε θα στο κλεψει κανεις,μπορεις να περιμενεις ειτε να μειωθουν τα τελη καποτε,ειτε να ξαναβρεις δουλεια με πολλα λεφτα.Πάμε πάλι γιατί βλέπω ότι δυσκολεύεσαι λίγο στην κατανόηση: Το κράτος ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ χρήματα με αυτόν τον τρόπο. Η πράξη, οι ψυχροί αριθμοί (you know), μας έδειξαν ότι αυτό το σύστημα δεν απέδωσε γιατί απλούστατα οι ιδιοκτήτες δεν είχαν για να δώσουν. Απλά παρέδωσαν πινακίδες και γέμισαν τα γκαράζ παροπλισμένα αυτοκίνητα, σχεδόν σε κάθε piloti υπάρχουν πλέον 1-2. Ο φορολογούμενος ΔΕΝ ΩΦΕΛΗΘΗΚΕ από αυτή την κίνηση, έχασε χρήματα. Ο μόνος που κέρδισε ήταν ο λαϊκισμός.
η φορολογηση δεν εχει σχεση με το ποσο κυκλοφορεις,εχει σχεση με το ποσα λεφτα εχεις(η στη περιπτωση σου στο ποσα λεφτα θες να δειχνεις οτι εχεις),αλλιως δε θα ειχαμε καθολου φορους,ολα θα ηταν ιδιωτικα και το κρατος δε θα ειχε νοημα.
δεν εχω κανενα κομπλεξ με αυτοκινητα,αλλα θεωρω χαζους αυτους που παιρνουν αυτοκινητο για να δειχτουνε.
το point μου ειναι οτι το παιζεις συνεχεια ο Νο1 τιμιος και νομιμοφρων πολιτης της ελλαδος
τι δεν καταλαβες?αγορασες κατι ακριβο σε αγορα και συντηρηση επειδη νομιζες οτι για παντα θα μπορεις να το εχεις,και σου φταινε οι αλλοι τωρα.
το κρατος τα λεφτα που θελει θα τα παρει.αν εσυ εχεις 3000 για ξοδεμα,ειτε τα δωσεις σε τελη κυκλοφοριας ειτε τα φας απο δω κι απο κει στο κρατος θα καταληξουν με αμεσους η εμμεσους φορους,αυτο που θα αλλαζει καθε φορα θα ειναι η ταχυτητα εισπραξης.
σου ξαναλεω οτι ο μονος ζημιωμενος εισαι εσυ απο την επιλογη του αυτοκινητου σου,το οτι εχεις κατι μεγαλης αξιας να καθεται(και αν δεν ειναι κρασι η πινακας) βγαινεις χαμενος,εγω και οι υπολοιποι πολιτες ειμαστε κερδισμενοι για τους λογους που σου προανεφερα.γεμισανε τα γκαραζ,αδειασανε οι δρομοι.σχεδον ο καθενας μπορει να εχει απο ενα αυτοκινητο,αλλα αναλογα με την οικονομικη του κατασταση,οχι αναλογα με τα ονειρα του. -
Η περίπτωση να πάρει κάποιος ένα καλούτσικο αυτοκίνητο επειδή του αρέσουν... τα αυτοκίνητα δεν σου έχει περάσει καθόλου από το μυαλό, έτσι;
Το ανάλογα με την οικονομική σου κατάσταση είναι η λέξη κλειδί εδώ. Όταν πενταπλασιάζεις τις απαιτήσεις σου από τον φορολογούμενο χωρίς να εξετάζεις αν έχει να σου δώσει, βγάζεις off ακόμα και τα πιο προσεκτικά πλάνα. Αντίστοιχα, μπορώ πολύ εύκολα να σε βγάλω από τον προγραμματισμό σου αν σου αυξήσω τα τέλη κυκλοφορίας για το μηχανάκι κατά 500% (ναι, αυτό είναι το ποσοστό της αύξησης που υπήρξε μέσα σε 5 χρόνια ).
Το θέμα είναι ότι το αυτοκίνητο ΔΕΝ είναι ακριβό στην συντήρηση. Εγώ στα 5 χρόνια έκανα μόλις ένα μεγάλο service με €500. Ακριβό το καθιστά η επιλογή του κράτους να ξεσκίζει στους φόρους την τιμή αγοράς και την μετέπειτα την κατοχή του.
Πράγμα που μας φέρνει στο επόμενο ερώτημα. Εγώ έχω ας πούμε ένα εισόδημα €1000/μήνα. Ο γείτονας μου, επιτυχημένος επιχειρηματίας, στα 60 του, πάνω από €4.000. Εμένα μου αρέσει το ακριβό αυτοκίνητο, αυτού του αρέσει να ποτίζει τον κήπο και κάθε 3 & λίγο μεταφέρει και κοπριά με το αρχαίο Megane του. Παράλληλα, με το ίδιο αυτοκίνητο πηγαίνει κάθε μέρα στην Πετρούπολη όπου είναι το κατάστημα του και τρώει πάνω από 2 ώρες κίνηση στο πέρα δώθε. Αποτελεί μέρος του προβλήματος, ρυπαίνει, φθείρει τους δρόμους, επιβαρύνει την κυκλοφορία.
Στο τέλος του χρόνου, αυτός καλείται να πληρώσει 'τέλη κυκλοφορίας' για το αυτοκίνητο του €220 και εγώ... €3050. Θυμίζω για ετήσιο εισόδημα δικό του λίγο κάτω από τα 50 χιλιάρικα και δικό μου λίγο πάνω από τα 10.
Δίκαιο ε;
-
αν θες να εχεις καλουτσικο αυτοκινητο πρεπει να εχεις και καλουτσικο εισοδημα.τοσο απλο.
τα τελη σου 5πλασιαστηκαν γιατι αν δεν πενταπλασιαζε τα δικα σου θα πρεπει να 20πλασιαζε τα τελη που πληρωνει αυτος με το 1.4 τι νομιζεις ειναι πιο δικαιο?
συντηρηση δεν ειναι μονο το σερβις,και αν εχεις δωσει 500 ευρω για σερβις σε 5 χρονια σημαινει οτι το κυκλοφορεις μια φορα το μηνα.και κανεις το γυρο του τετραγωνου.
και προφανως εισαι και τυχερος που δε σου χει συμβει καποια βλαβη,η στουκα για να πληρωνεις επισκευες.μπερδευεις 2 βασικα πραγματα,εσυ γουσταρεις πολυτελειες,ο γειτονας με τα 4.000 το μηνα δε γουσταρει πολυτελειες,θελει να κανει τη δουλεια του απλα κι ωραια,με ενα απλο αυτοκινητακι.για τον ιδιο λογο φορολογουνται και τα κοτερα(η διαφωνεις και με αυτο?)
οπως εσυ θα πας στο 5στερο ξενοδοχειο στη μυκονο για 3 μερες.αυτος θα παει στη χιο για 3 μηνες με τα ιδια λεφτα.
η μηπως πρεπει να πληρωσει περισσοτερο για το ξενοδεχειο απο σενα επειδη ειναι περισσοτερες μερες?εχουμε και λεμε
220 τελη με εισοδημα 50.000
και 3050 τελη με εισοδημα 1.000
δε θελει μυαλο για να καταλαβει κανεις το μεγεθος της βλακειας σε αυτη την εξισωση.
ποιος ειναι αυτος που εκανε σωστη επιλογη οχηματος?
ποιος ειναι αυτος που συνεχιζει να εχει το σωστο οχημα σε σχεση με τα τωρινα οικονομικα του? -
Καλέ μου άνθρωπε, πόσο δύσκολο σου είναι να δεχτείς ότι η φορολογία πρέπει να είναι α) δίκαιη β) βιώσιμη ;
Στην περίπτωση μας, όπως σου έδειξα δεν είναι ούτε δίκαιη γιατί δεν φορολογεί βάσει εισοδημάτων αλλά αυθαιρέτων μέτρων και δεν είναι βιώσιμη γιατί το κράτος απλά έχασε έσοδα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Τι δεν καταλαβαίνεις;
-
δικαιη και βιωσιμη με βαση το πως βολευεσαι εσυ?η το ευρυτερο κοινωνικο συνολο?
δεχεσαι επιτελους οτι το αυτοκινητο που επελεξες οταν το αγορασες ηταν πολυτελεια,και τωρα ειναι υπερπολυτελεια?
ειναι μεγαλυτερης σημασιας να υπαρχουν σωστοι δρομοι για ολους για να μπορουν να κυκλοφορουν ολοι με ασφαλεια η θεωρεις οτι το να εχει το 0,1% του πληθυσμου φτηνοτερο αυτοκινητο ειναι σημαντικοτερο?το κρατος δεν χανει για κανενα λογο λεφτα απο τη μη χρηση του οχηματος σου,αντιθετως κερδιζει και το κρατος και κυριως οι πολιτες γιατι αν το εχεις σε μονιμη ακινησια καις 0 βενζινη,0 καυσαρια,0 λεφτα στο εξωτερικο,0 θεσεις παρκινγκ,και πολλα αλλα μηδενικα που τα ξερεις φανταζομαι.
αυτοι που χανουν ειναι τα επαγγελματα που ειναι συνδεδεμενα με το αυτοκινητο,τα οποια ειναι ολα εξωτερικων συμφεροντων.
αρα ακομα ενα θετικο της ακινησιας σου. -
Αν το κράτος κερδίζει από την ακινησία των οχημάτων αγαπητέ, έχουμε ένα ακόμα λόγο να μετακυλήσουμε στην βενζίνη το κόστος. Ή μήπως ισχυρίζεσαι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν και ρυπαίνουν τις πόλεις μας είναι δίλιτρα και τρίλιτρα;
Πάντως, πρέπει να νιώθεις μεγάλη χαρά βλέποντας καλά αυτοκίνητα παρατημένα χωρίς πινακίδες:
Ο χρήστης nintza έγραψε:
...οταν οι γνωστοι μου επαιρναν με το κιλο τα rx8 τους ελεγα οτι καινε πολυ,και αυτοι μου λεγανε σιγα ρε,0.70 εχει η βενζινη.
τωρα ολοι πανε με τα ποδια και εγω τους περναω με σουζα.
αμα εισαι χαζος αυτα παθαινεις -
ναι,αρκει να ειναι παρατημενα σε χωραφια και οχι στο δρομο
ειναι στην ιδια κατηγορια των ατομων που παιρνανε διακοποδανεια, 'μα γιατι,τι μπορει να παει στραβα;'αν αυξηθει η βενζινη κι αλλο χτυπας ολους,και αυτους που εχουν και αυτους που δεν εχουν
-
Ενώ τώρα; Τι κατάλαβες από το παράδειγμα που σου έδωσα πιο πάνω;
Η αλήθεια είναι ότι δεν σε νοιάζει αν δεν έχουν, έτσι δεν είναι; Αρκεί να μην έχουν και αυτοί καλό αυτοκίνητο.
-
το καλο αυτοκινητο δεν χρειαζεται να ειναι ουτε ακριβο ουτε πολλα κυβικα
απλα οι χαζοι ανθρωποι κανουν χαζες επιλογες.
οταν το βαλεις αγγελια στο car.gr στειλε μου το λινκ,θα πουλησω το glx και το παλιο nokia 3310 και θα το παρω. -
Έτσι, για να καταλάβουμε επιτέλους το σκεπτικό του καθενός.
-
να χεις πληρωμενα τα τελη ομως ετσι ε?
-
@ Χρήστος Λάππας
Η συλογιστική σου για φόρο στην βενζίνη έχει ένα μειονέκτημα. Κυρίως στην Αττική και σε λίγο μικρότερο βαθμό στην επαρχία κυκλοφορούν πολλά επαγγελματικά ημιφορτηγα (βανάκια) βενζίνη λόγο των γνωστών απογορεύσεων. Στα συγκεκριμμένα λόγω του ότι χρειάζονται ροπή και δύναμη λόγο φορτίου έχουν πολύ κοντές σχέσεις και διαφορικά και σαν αποτέλεσμα καταπίνουν πολλαπλάσια βενζίνη σε σχέση με τα ΙΧ μιας και δουλεύουν σε ψηλές στροφές. Αν η βενζίνη πάει στο 2 ή 3 € είναι δίκαιο για κάποιον που αναγκαστικά γράφει πολλά χιλιόμετρα και όχι για να πουλήσει μούρη ή για βόλτα ή για οτιδήποτε άλλο. Οι επιχειρήσεις και ελ επαγγελματίες είναι ήδη υπερφορολγημένοι και πολλοί έχουν φτάσει στα όρια τους. Νομίζεις θα κάνει καλό να πολλαπλσιαστεί το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων τους ή έχουν να πάρουν καινούργια οχήματα που να καίνε πετρέλαιο για να κάνουν οικονομία. Αλλά και να επενδύσουν να αλλάξουν τον στόλο σε πετρέλαιο τι εξασφάλιση έχουν ότι δεν θα ανέβει αύριο στα 2 € / λίτρο για να το κάνουν; Στην τελική το κόστος από την αύξηση δεν θα το πληρώσεις μέσω της μετακύλισης του στο τελικό προϊόν και εσύ που μπορεί να έχεις μια οικονομική άνεση αλλά και αυτός που ζει με μια σύνταξη, με το επίδομα ανεργείας ή και με δανεικά; Επίσης να σου πω ότι πρόσφατα έκανα ένα ταξίδι βράδυ και χρησιμοποίησα και πλήρωσα την ΠΑΘΕ λόγω του ότι βιαζόμουνα όπως λες. Μπροστά μου πετάχτηκαν 3 φορές ζωα (αλεπούδες ) ευτυχώς αρκετά μπροστά μου αν εγώ τρόμαζα και το έριχα στις μπαριέρες προσπαθώντας να αποφύγω τα ζώα ποιός θα με αποζημίωνε; Έχει ο δρόμος τις προδιαγραφές κλειστού αυκινητόδρομου για να πληρώσω τόσο ακριβά διόδια; Δεν πληρώσα; Εγώ έκανα αυτό που μου ζητήσανε. Γιατί να μην πάρω αυτό που πλήρωσα σαν υπηρεσία δηλαδή την ασφαλή και γρήγορη διέλευση του αυτοκινητόδρομου; Τέλος να σου πω και το εξής. Χρησιμοποίησα το σύστημα της αυτόματης πληρωμής σε έναν σταθμό στην διαδρομή, για όσους δεν ξέρουν την λωρίδα που έχει ένα πράσινο ν και δεν έχει υπάλληλο αλλά ρίχνεις τα κέρματα στο καλάθι. Όλα καλά λοιπόν πήρα και τα ρέστα μου αλλά απόδειξη όσο την είδες εσύ άλλο τόσο την είδα κι εγώ. Μήπως αυτό δεν είναι φοροδιαφυγή; Δεν μου έδωσε απόδειξη όπως θα έπρεπε. Στα καταστήματα βάλανε την ηλιθιότητα να μην πληρώνεις αν δεν παίρνεις απόδειξη. Εγώ γιατί να πληρώσω λοιπόν για μια υπηρεσία που δεν μου παρέχεται και μάλιστα χωρίς απόδειξη; -
Ξεκινάμε από τα δεδομένα:
- Οι δρόμοι για να γίνουν χρειάζονται χρήματα
- Οι δρόμοι για να συντηρηθούν χρειάζονται χρήματα
- Τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα, κάποιος πρέπει να τα δώσει.
Αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να έχουμε καλούς δρόμους λοιπόν, πρέπει να πληρώσουμε. Το θέμα όπως είναι ποιος θα πληρώσει;
Λύση α) Τον πληρώνουμε όλοι με τους φόρους μας. Ο δρόμος υπάρχει και τα glx τελικιάζουν πάνω του ασύστολα. Πρόβλημα:
Εγώ μπορεί να μένω σε ένα κορφοβούνι, να μετακινούμαι με γαιδούρι και τραίνο και να μην έχω δει δρόμο με δύο λωρίδες ούτε από χιλιόμετρο. Αφού δε θα τον χρησιμοποιήσω για να πάω τα παιδιά μου στο σχολείο, τη γιαγιά μου στο νοσοκομείο και τη γυναίκα μου στο supermarket γιατί να τον πληρώσω? Γιατί να πληρώνω με τους φόρους μου τον δρόμο στον οποίο κάνουν βόλτες glx τα οποία πληρώνουν τέλη που δε φτάνουν ούτε για να συντηρηθούν οι καρόδρομοι που κυκλοφορώ ?
Λύση β) Βάζουμε διόδια και τον πληρώνουν όσοι τον χρησιμοποιούν. Όσοι δεν έχουμε δεν τον χρησιμοποιούμε. Όσοι δεν θέλουμε να τα δώσουμε δε τον χρησιμοποιούμε. Οι υπόλοιποι τον πληρώνουν και τον χαίρονται ταξιδεύοντας γρήγορα και με ασφάλεια.
Το πρόβλημα είναι ότι ο δρόμος δεν έχει και πολλά glx πλεόν... -
Tα τέλη κυκλοφορίας χωράνε στην εξίσωση?
-
@gakost
Εξήγησα πιο πάνω ότι είναι αρκετά εύκολο οι μεταφορικές και όσοι επαγγελματίες το δικαιούνται να απαλλάσσονται από μέρος του φόρου στα καύσιμα.Όσες φορές χρησιμοποίησα τα αυτόματα μηχανήματα με το χωνί, μου έδωσαν απόδειξη κανονικότατα. Αν κάτι καταλογίζω στο σύστημα, είναι ότι πρέπει να είσαι ο Τιραμόλα για να την φτάσεις (από το δικό μου αυτοκίνητο τουλάχιστον) και το ότι δεν δέχονται χάλκινα κέρματα. Αλήθεια, που έγινε αυτό που περιγράφεις; Γιατί τα μηχανήματα που ξέρω εγώ ρέστα ΔΕΝ δίνουν.
Στο ερώτημα σου γιατί να πληρώνεις για κάτι που δεν είναι αυτοκινητόδρομος, θα μου επιτρέψεις να παραθέσω ξανά αυτό το κείμενο:
ΚΟΣΤΟΣ
Όλοι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι μαζί θα κοστίσουν περίπου τα 6 Δις €. Πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά ; Η λογική σκέψη όλων είναι ο Προϋπολογισμός και επειδή μιλάμε για δρόμους, τα διόδια.Ας τα δούμε λοιπόν και τα δύο αυτά, αναλυτικά.
Στον κρατικό Προϋπολογισμό, προβλέπονται συνολικά περίπου 7 δις € για το σύνολο των έργων που κατασκευάζονται στην χώρα (ΠΔΕ) και από αυτά, για όλα τα έργα υποδομής μεταφορών 2,5 δις €. Για την χρηματοδότηση των αυτοκινητόδρομων μόνον από τον Προϋπολογισμό, θα έπρεπε, για 3 - 4 χρόνια, ή να δίνονταν το 20% του ΠΔΕ, ή να σταματήσει κάθε άλλο έργο μεταφορών, και να φτιάχνονται μόνον οι αυτοκινητόδρομοι. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι, ούτε το ένα, ούτε το άλλο, γίνεται και ότι μια τέτοια προσπάθεια, με τις διάφορες πιέσεις, γρήγορα θα εκφυλιζόταν σε αυτό που συνέβαινε τα τελευταία 30 χρόνια. Αποσπασματικά έργα που δεν τελειώνουν ποτέ και έχουν απροσδιόριστο έως άγνωστο τελικό συνολικό κόστος.
Τα διόδια τώρα. Τα συνολικά σε όλη την χώρα καθαρά έσοδα του παλαιού ΤΕΟ, (μετά την πληρωμή των μισθών υπαλλήλων κλπ), ήταν περίπου 170 εκατομμύρια € τον χρόνο. Μιά απλή διαίρεση δείχνει ότι εάν περιμέναμε να μαζέψουμε τα χρήματα από τα διόδια, οι νέοι δρόμοι θα άρχιζαν να κατασκευάζονται μετά από 6,000/150 = 40 χρόνια, ή με πιο μεγάλη ακρίβεια, (επειδή τα μαζεμένα λεφτά εν τω μεταξύ θα τα τοκίζαμε στήν Τράπεζα) σε 25 με 30 χρόνια από σήμερα, ανάλογα με το επιτόκιο που θα μας δώσουν.
Η λύση της ΣΔΙΤ μπορεί να κοστίζει παραπάνω, επειδή δανειζόμαστε για να κατασκευάσουμε τα έργα, και επομένως πληρώνουμε εκτός από το κόστος του έργου και το κόστος του δανείου, αλλά έτσι έχουμε πολύ πιό γρήγορα για χρήση τους σωστούς δρόμους και όλα τα εξ αυτών οφέλη. Επίσης με την διαδικασία αυτή αντιμετωπίζεται με επιτυχία και το πρακτικό θέμα της σωστής συντήρησης και λειτουργίας του δρόμου μετά την κατασκευή του, καθώς η όλη οργάνωση της εταιρείας λειτουργίας γίνεται με κριτήρια και σε χρόνους ιδιωτικών επιχειρήσεων, χωρίς τις χρόνιες στρεβλώσεις των Δημοσίων Υπηρεσιών.
ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
Γιατί όμως να μπούνε διόδια και σε δρόμους που έχουν ήδη κατασκευασθεί με χρήματα από τούς φόρους; Η ερώτηση ακούγεται λογική και η απάντηση είναι απλή και λέγεται μικροί κυκλοφοριακοί φόρτοι σε σχέση με το κόστος του δρόμου. Κατά τους αρχικούς υπολογισμούς για τα στοιχεία παραχώρησης, υπολογίσθηκε ότι, για κάποιους δρόμους (Ιόνια Οδός, Ε65), τα διόδια από την κυκλοφορία του ίδιου του δρόμου, δεν επαρκούσαν για να ξεπληρώσουν το τίμημα μέσα στα 30 χρόνια παραχώρησης. Υπήρξαν διάφορες σκέψεις και τελικά κατέληξαν ως καλύτερη λύση να παραχωρηθούν στίς εταιρείες τα διόδια στίς υπάρχουσες και ήδη κατασκευασμένες ΕΟ και να τοποθετηθούν και νέα, με παράλληλη υποχρέωση των εταιρειών να αναβαθμίσουν - συντηρούν - λειτουργούν και αυτές.
Η χρέωση θα γίνεται ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύει ο οδηγός και υπολογίζεται ότι η τιμή θα είναι από 0,03 έως 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται από 0,05 έως 0,07.
Θεωρήθηκε δηλαδή σωστό, η κυκλοφορία στους υπάρχοντες αυτοκινητόδρομους να συνεισφέρει στην κατασκευή των νέων δρόμων και παράλληλα να έχουμε και ομοιόμορφη, σωστή λειτουργία και συντήρηση όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας παλαιών και νέων. Επίσης η Πολιτεία με τον τρόπο αυτό δημιουργούσε και μία σημαντικά πηγή εσόδων για την συντήρηση του υπολοίπου οδικού δικτύου καθώς με τίς Συμβάσεις που υπογράφθηκαν, οι εισπράξεις της επί των ακαθαρίστων εσόδων των διοδίων αρχίζουν 2 έως 5 χρόνια από την υπογραφή των συμβάσεων, με ποσοστά που ξεκινάνε από 50% για να φτάσουν στο τέλος του χρόνου παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων στο 92%. Κατά μέσον όρο το 50% των εσόδων της 30ετίας θα πάει στα δημόσια ταμεία.
Συγκεκριμένα :
Στην Ιόνια οδό, η ανάδοχος κοινοπραξία αναλαμβάνει την είσπραξη των διοδίων στους σταθμούς από τη Μεταμόρφωση Αττικής έως τη Σκάρφεια Φθιώτιδας, με αντάλλαγμα να κατασκευάσει το δρόμο Αντιρρίου - Ιωαννίνων και το τμήμα Σχηματάρι - Χαλκίδα. Από τα τέλη του 2009, το Δημόσιο θα αρχίσει να εισπράττει το 60% των εσόδων! Σταδιακά έως το τέλος της τριακονταετίας θα φτάσει το 85%.Κόρινθος - Πάτρα - Τσακώνα. Η είσπραξη για το Δημόσιο θα ξεκινήσει με βάση τη σύμβαση το 2021, οπότε θα αντιπροσωπεύει το 65% των εσόδων για να φτάσει το 92% το 2038.
Στο Μαλιακός - Κλειδί η είσπραξη του Δημοσίου θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2010 με ποσοστό λίγο πάνω από το 50%, που σταδιακά αυξάνεται για να φτάσει στο τέλος της 30ετίας στο 82%. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι της τάξης του 50%.
Ε-65. Λίγο διαφορετική είναι η εικόνα στην περίπτωση του Ε-65, του νέου αυτοκινητόδρομου που θα ξεκινά λίγο έξω από τη Λαμία και μέσω της δυτικής Θεσσαλίας θα συναντά την Εγνατία στο ύψος της Παναγιάς Γρεβενών. Το κόστος ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. θα είναι η κρατική συμμετοχή. Ωστόσο, η σύμβαση προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο νέος δρόμος δεν θα έχει ικανοποιητική κυκλοφορία οι κατασκευαστές θα λάβουν και επιδότηση διοδίων που μπορεί να φτάσει το 1,54 δισ. ευρώ έως το 2033. Ο ανάδοχος θα εισπράττει τα έσοδα από δύο σταθμούς διοδίων που θα λειτουργήσουν στο «πέταλο» του Μαλιακού. Ο πρώτος κοντά στις Θερμοπύλες τον ερχόμενο Αύγουστο και ο άλλος θα δημιουργηθεί στον Μώλο, όταν τελειώσει το υπόλοιπο τμήμα σε μια διετία.
Για όποιον θέλει να έχει από πρώτο χέρι γνώση, οι συμβάσεις των έργων είναι διαθέσιμες σε όλους, δημοσιευμένες στο site της Βουλής. Από εδώ πχ μπορεί κάποιος να κατεβάσει την Σύμβαση της Κόρινθος-Πάτρα-Τσακώνα, και με μία αναζήτηση να βρει και τις υπόλοιπες.
-
Στα συμπεράσματα συμφωνούμε. Στις λύσεις τώρα και σχετικά με την ανοησία που υποστηρίζουν κάποιοι για τα κορφοβούνια. Είναι δίκαιο γιατί κι εγώ που μένω σε αστικό κέντρο για να έχει αυτός στο κορφοβούνι δίκτυο ηλεκτρισμού. Το να χτίσεις και να συντηρήσεις το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι φθηνό. Θα μπορούσα λοιπόν να σου πω ότι και ο κάτοικος του χωριού στην Ήπειρο έχει την εναλλακτική της γεννήτριας, των φωτοβολταϊκών και άλλων αν δεν έχει λεφτά ας βάλει λάμπα πετρελαίου βρε αδερφέ δεν θα πεθάνουμε κιόλας. Το ίδιο ισχύει για το πανάκριβο νερό με υδροφόρες στα νησιά, για τα μονοθέσια σχολεία στα χωριά και τα κέντρα υγείας όπου δεν υπάρχει νοσοκομείο. Τέλος θα σου πω ότι προσωπικά δεν θα με πείραζε να πληρώνω αναλογικά δίκαια και σε λογική για το μέσο εισόδημα και την οικονομική κατάσταση τιμή για την χρήση ενός ολοκληρωμένου αυτοκινητόδρομου. Με την σημερινή λογική πληρώνω με άδικο σύστημα για κάτι που δεν έχω και αυτό με ενοχλεί . Ξαναλέω αυτό για τους επαγγελματίες γιατί κάποιοι βλέπετε τα πράγματα από μια σκοπιά. Ξέρετε πόσο θέλει ένα φορτηγό / νταλίκα / λεωφορείο για να μετακινηθεί στους δρόμους που έχουν διόδια; Το κόστος αυτό ποιός λέτε να το πληρώνει; Μήπως ενσωματώνεται στο κόμιστρο και στην τελική τιμή των εμπορευμάτων / υπηρεσιών;
-Διοδια- ...δεν πληρωνω!!!