-
Θα ήθελα την άποψη των μελών του φόρουμ , γιά το ρόλο του ΣτΕ , στην σημερινή πραγματικότητα της χώρας , κύρια γιά τα λεγόμενα θέματα περιβάλλοντος η ανάπτυξης , ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός .
Το θέμα είναι πάλι επίκαιρο λόγω της διπλής ανάπλασης (Βοτανικός-Λεωφόρος Αλεξάνδρας) και του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια .
Εγώ δεν θα σταθώ στά αθλητικά θέματα , αλλά θα θυμίσω λίγο την προιστορία του .
Το ΣτΕ λοιπόν κρίνει τους νόμους του κράτους από νομική σκοπιά . Εγώ δεν είμαι νομικός αλλά θα κρίνω το θέμα από την πλευρά του πολίτη που διαθέτει τον κοινό νού .
Σε κάποια θέματα η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ (ΒΟΥΛΗ) , νομοθετεί με αυξημένη πλειοψηφία (άνω των 200 η και 250 ψήφων) γιά θέματα που προφανώς θα βελτιώσουν την ζωή μας . Σημειώνω δε ότι η Βουλή διαθέτει το συμβούλιο των συνταγματολόγων και ακόμη στέλνει προληπτικά τους νόμους στο ΣτΕ .
Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα γιά να γίνω κατανοητός . Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός του 1985 και περιφεριακή Υμηττού το 1992 . Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως και σε πολλές άλλες , κάποιοι πολίτες καταφεύγουν εκ των υστέρων στο ΣτΕ και κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί , αποφασίζουν συνήθως με πλειοψηφία (που σημαίνει ότι ούτε μεταξύ τους δεν συμφωνούν ) , να καταργήσουν τον νόμο που ψήφισε η Βουλή με τόσο μεγάλη πλειοψηφία . Να λάβετε δε υπ΄όψη σας , ότι και ο χρόνος λήψεως των αποφάσεων είναι υπερβολικά αργός , με συνέπεια να βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον .
Το πρόβλημα γιά μένα εστιάζεται στο εξής :
Εμείς οι πολίτες ψηφίζουμε τους βουλευτές που νομοθετούν , ενώ οι δημόσιοι λειτουργοί απλά διορίζονται και προάγονται με τα χρόνια και μόνο η ηγεσία τους διορίζεται από την κυβέρνηση και αυτή μέχρι την συνταξιοδότηση της . Αρα κατά την δική μου άποψη το ΣτΕ όταν καταργεί νόμους που ψήφισε η Βουλή με τέτοια πλειοψηφία , έρχεται σε αντίθεση με το Δημοκρατικό Πολίτευμα , οπότε θα πρέπει να υπάρχει σε αυτούς κάποιος Δημοκρατικός Ελεγχος .
Παρακαλώ τις απόψεις σας . -
Θα ήθελα την άποψη των μελών του φόρουμ , γιά το ρόλο του ΣτΕ , στην σημερινή πραγματικότητα της χώρας , κύρια γιά τα λεγόμενα θέματα περιβάλλοντος η ανάπτυξης , ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός .
Το θέμα είναι πάλι επίκαιρο λόγω της διπλής ανάπλασης (Βοτανικός-Λεωφόρος Αλεξάνδρας) και του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια .
Το ΣτΕ λοιπόν κρίνει τους νόμους του κράτους από νομική σκοπιά . Εγώ δεν είμαι νομικός αλλά θα κρίνω το θέμα από την πλευρά του πολίτη που διαθέτει τον κοινό νού .
Σε κάποια θέματα η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ (ΒΟΥΛΗ) , νομοθετεί με αυξημένη πλειοψηφία (άνω των 200 η και 250 ψήφων) γιά θέματα που προφανώς θα βελτιώσουν την ζωή μας . Σημειώνω δε ότι η Βουλή διαθέτει το συμβούλιο των συνταγματολόγων και ακόμη στέλνει προληπτικά τους νόμους στο ΣτΕ .
Θα αναφέρω κάποια παραδείγματα γιά να γίνω κατανοητός . Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός του 1985 και περιφεριακή Υμηττού το 1992 . Σε αυτές τις περιπτώσεις όπως και σε πολλές άλλες , κάποιοι πολίτες καταφεύγουν εκ των υστέρων στο ΣτΕ και κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί , αποφασίζουν συνήθως με πλειοψηφία (που σημαίνει ότι ούτε μεταξύ τους δεν συμφωνούν ) , να καταργήσουν τον νόμο που ψήφισε η Βουλή με τόσο μεγάλη πλειοψηφία . Να λάβετε δε υπ΄όψη σας , ότι και ο χρόνος λήψεως των αποφάσεων είναι υπερβολικά αργός , με συνέπεια να βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον .
Εμείς οι πολίτες ψηφίζουμε τους βουλευτές που νομοθετούν , ενώ οι δημόσιοι λειτουργοί απλά διορίζονται και προάγονται με τα χρόνια και μόνο η ηγεσία τους διορίζεται από την κυβέρνηση και αυτή μέχρι την συνταξιοδότηση της . Αρα κατά την δική μου άποψη το ΣτΕ όταν καταργεί νόμους που ψήφισε η Βουλή με τέτοια πλειοψηφία , έρχεται σε αντίθεση με το Δημοκρατικό Πολίτευμα , οπότε θα πρέπει να υπάρχει σε αυτούς κάποιος Δημοκρατικός Ελεγχος .
Πρόκειται για το μεγάλο ζήτημα της διάκρισης των λειτουργιών. Μπορούν οι δικαστές να επεμβαίνουν στο έργο της νομοθετικής εξουσίας, αλλάζοντας τη βούληση αυτής τόσο ώστε να την υποκαθιστούν;
Προφανώς όχι. Ιδίως όταν ένας δικαστής αναζητά (στην πράξη: επιβάλλει) την πραγματική βούληση του νομοθέτη, επεκτείνοντας την εφαρμογή νόμων και σε περιπτώσεις που ο νομοθέτης δεν ήθελε να επεκτείνει.
Είναι τεράστιο ζήτημα και δεν είναι εύκολο να εξαντληθεί σε ένα φόρουμ.ΟΜΩΣ: στις περιπτώσεις νομοθετημάτων που αντίκεινται στο Σύνταγμα, πολύ καλά κάνει το ΣτΕ και τα ακυρώνει - όχι τα ίδια, αλλά τις διοικητικές πράξεις που στηρίζονται στα συγκεκριμένα νομοθετήματα. Επίσης καλά κάνει και απορρίπτει νομοθετήματα στο στάδιο της επεξεργασίας τους (Προεδρικά Διατάγματα που στηρίζονται σε νόμους της Βουλής), αν είναι αντισυνταγματικά.
Όπως έχει εξελιχθεί το σύστημα παραγωγής νόμων μετά τις αναθεωρήσεις του Συντάγματος, πρακτικά δεν υπάρχει άλλο όργανο που να ελέγχει δεσμευτικά τη συνταγματικότητα των νομοθετημάτων (νομοθετική λειτουργία) και των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης (εκτελεστική λειτουργία), πλην των δικαστηρίων και ιδίως των ανώτατων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι διακοσμητικός και η Βουλή τελεί υπό την απόλυτη κυριαρχία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας (ουσιαστικά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού).
Επομένως καλά κάνει και ακυρώνει νομοθετήματα το ΣτΕ.Μήπως το παρακάνει κάποιες φορές; Από την ασυδοσία των κυβερνώντων, καλύτερη η υπερβολή των ελεγχόντων αυτούς. Είναι βέβαιο ότι δεν είναι το ΣτΕ άψογο, ούτε πάντα σωστό (βάσει του κοινού αισθήματος). Αλλά κάνει γενικά καλή δουλειά, κυρίως στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Θέλουν κάποιοι να χτίζουν τέρατα στις πόλεις ή να φτιάχνουν υπεροδούς μέσα από δάση; Να το κάνουν σωστά, όχι όπως βολεύει ορισμένους κατασκευαστές που βιάζονται να τσεπώσουν παραδάκι.
http://el.wikipedia.org/wiki/Σ�% ... E.AF.CE.B1
(edit: ορθογραφικό)
-
Να βάλω άλλη μια παράμετρο στη συζήτηση. Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα της χρυσής (καλή εκδοχή) μετριότητας (=μέσος όρος, σχετική πλειοψηφία πολιτών αποφασίζει κλπ). Είναι κάτι αντίστοιχο με τη διαφήμιση του ΟΤΕ για τη μέση επιχείρηση και τον μέσο άνθρωπο Μόνο που μέσος άνθρωπος, όπως λέει και η διαφήμιση, δεν υφίσταται. Δε θα έπρεπε σε ένα τέτοιο καθεστώς να υπάρχει ένα σώμα που να διαχωρίζει ενίοτε τη θέση του και να έχει κάποιες δικαιοδοσίες; Το ότι μια σχετική πλειοψηφία ανθρώπων συνομολογούν και συναποφασίζουν κάτι, δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό είναι και ορθό. Το θέμα βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τι ποιότητας και τι επιπέδου-κουλτούρας γενικότερα είναι τα άτομα που στελεχώνουν θεσμικά όργανα όπως το ΣτΕ. Αλλά αυτό νομίζω είναι μεγάλη κουβέντα γενικότερα.
-
Οι κυβερνήσεις και βουλευτές κλπ μπορεί να θέλουν να προωθήσουν διάφορους νόμους που βολεύουν αυτούς, την περιοχή τους ή τους χορηγούς τους. Και οι βουλευτές μπορεί να είναι γιατροί, μηχανικοί, καφετζήδες, επιχειρηματίες κοκ. Καλό λοιπόν είναι κάποιος που α κατέχει από νομικά για να τους φρενάρει....
Είναι το ΣτΕ το σωστό όργανο; Ε, μάλλον καλό είναι, θα μπορούσε σίγουρα να ήταν καλύτερο (μια επιτάχυνση γύρω στο 400% θα ήταν χρήσιμο!). Η επιλογή των μελών όμως δεν είναι απλή, δεν είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι ούτε είναι φυτευτοί. Αν δεν κάνω λάθος τελειώνουν τη σχολή δικαστών (δεκτοί οι νομικοί σε περιορισμένο αριθμό και δίνουν εξετάσεις για την εισαγωγή σε αυτήν) και από εκεί επιλέγουν (διορθώστε με αλλά οι επιλογές είναι περίπου: πολιτικό δικαστιλίκι(sic), διοικητικό δικαστιλίκι, νομικό συμβούλιο του κράτους, ελεγκτιλίκι, ΣτΕ). Το ΣτΕ έχει το μεγαλύτερο κύρος αλλά και την περισσότερη δουλειά και είσαι και πολύ σκλάβος ιεραρχικά και εργασιακά για αρκετά χρόνια. Οπότε αυτοί που το διαλέγουν όσο και να ζυγίζουν το κύρος ξέρουν για το χώσιμο και δεν μπορεί να είναι καιπολλοί άχρηστοι. -
Κατ΄αρχήν , θέλω να σας ευχαριστήσω γιά την συμμετοχή σας στο εν λόγω θέμα .
Το ερώτημα μου δεν αφορά την συνήθη διαδικασία του ΣτΕ , αλλά γιά τις περιπτώσεις που η Βουλή με συναινετικές διαδικασίες των κομμάτων και με πλειοψηφίες άνω των 200 βουλευτών , που μπορεί να αφορά και στρατηγικές επιλογές της χώρας , είναι σωστό να κρίνονται από δημόσιους υπαλλήλους η δημόσιους λειτουργούς , όπως το βλέπει κανείς και οι οποίοι μπορούν ακόμη και χωρίς ομοφωνία να ακυρώνουν την ΛΑΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ , που εκφράζεται μέσω των βουλευτών .
Θα σας αναφέρω δύο κορυφαία παραδείγματα , που λόγω ειδικότητος , μπορώ να τα αναλύσω .
Το πρώτο είναι ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός του 1985 . Αυτός ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα , αφού είχε ελεγθεί προληπτικά από το ΣτΕ . Κατόπιν διαφόρων προσφυγών , ο τρόπος τοποθέτησης του κτιρίου στο οικόπεδο άλλαξε 5-6 φορές , με αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικά μη γενικός , αλλά να εξαρτάται από την κατάσταση των ομόρων οικοπέδων , ποιό έτος κτίστηκαν αυτά και διάφορες άλλες περίεργες διατάξεις , εν πολλοίς αντικρουόμενες . Το δεύτερο θέμα είναι η Μεταφορά Συντελεστού Δόμησης (ΜΣΔ) . Αυτή θεσμοθετήθηκε , ώστε να μπορούν να σωθούν τα διατηρητέα , αλλά και να μπορούν να γίνονται πιό εύκολα οι απαλλοτριώσεις . Τελικά αφού έγιναν και κάποιες υπερβολές , λόγω της γνωστής αδυναμίας της δημόσιας διοίκησης , το ΣτΕ κατήργησε την ΜΣΔ , με αποτέλεσμα πολλοί κάτοχοι τίτλων , να έχουν χάσει την περιουσία τους και να έχουν πέσει θύματα απάτης από το Ελληνικό κράτος . Οσον αφορά τους δρόμους , θα πρέπει πάντα να υπολογίζεται το περιβαντολλογικό ισοζύγιο , αλλά και το κοινό όφελος . Γιά να τελειώνω την άποψη μου γιά μένα είναι θέμα αρχής , οι νόμοι που ψηφίζονται από την βουλή που εκλέγω , να εκτελούνται και όχι να υπόκεινται στην κρίση ασχέτων με την λαική βούληση . Θα πρέπει δε να λάβουμε σοβαρά υπ΄όψη , το ύφος που έχουν αποκτήσει στο ΣτΕ , ώστε πρόσφατα στο θέμα του Βοτανικού , ο πρόεδρος της επιτροπής , ούτε λίγο ούτε πολύ απαγόρευσε σε ΕΜΑΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΛΑΟ την κριτική στις αποφάσεις τους ( που δεν ήταν καν ομόφωνες) , εκτός αν γίνονται από νομικούς , γιά νομικούς λόγους . Δηλαδή όπως ο Λουδοβίκος ο ΙΔ' 'το κράτος είναι αυτοί' Ετσι είναι ? -
Νέο θέμα που θα κρίνουν οι δικαστές του ΣτΕ . Οι επεκτάσεις της περιφεριακής Υμηττού . Τον αρχικό δρόμο τον καθυστέρησαν 10 χρόνια . Το αποτέλεσμα ήταν να μπαζώσουν 1000 μ τούνελ και πιθανώς να σωθούν 40-50 δένδρα , αλλά ταυτόχρονα γιά 10 χρόνια , η Μεσογείων και όλοι δρόμοι Αγίας Παρασκευής , Χολαργού και Παπάγου εξέπεμπαν χιλιάδες τόννους καυσαερίων στο περιβάλλον , από τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα . Και είχαν προσφύγει οι δήμαρχοι και κάποιοι σύλλογοι . Δεν θέλω να τους χαρακτηρίσω αλλά οι λόγοι που συνέβαιναν αυτά , είναι γνωστοί σε όλους και μόνο με το περιβάλλον δεν είχαν σχέση . Ετοιμαζόμαστε πάλι να δούμε το ίδιο έργο ? Μήπως πρέπει να επιστρατεύσουμε τον κοινό νού ?
-
Αν και δεν ειμαι νομικος πιστευω οτι δεν υπαρχει καποιο project που να μην μπορει να κυρηχθει παρανομο,χρειαζεται πολυ διαβασμα και λιγη φαντασια
Το ζητουμενο για μενα ως πολιτη και επιχειρηματια ειναι η γρηγορη απονομη της δικαιοσυνης (αλλο ειναι να παλευεις 10 χρονια ενα project, και αλλο να σου λενε μεσα σε 6 μηνες ξεχασε το οριστικα),και προς αυτη την κατεθυνση δεν βλεπω να γινεται τιποτα,εκτος εαν ασχολουμαστε με το μεγα θεμα θεμα του Ελληνισμου (δηλαδη το γηπεδο του Σαριεγκι και του Ζεβλάκοφ)οποτε ξαφνικα ολα επισπευδονται και σείεται το πανελληνιο
-
Το ερώτημα μου είναι γιατί ένα όργανο που δεν έχει λαική νομιμοποίηση , μπορεί με οποιουσδήποτε ασαφείς λόγους , γιά τους οποίους μάλιστα δεν συμφωνούν ούτε μεταξύ τους , να μπορούν να αλλάζουν αποφάσεις των βουλευτών , που εμείς τους ψηφίσαμε και εμείς θα τους κρίνουμε . Από που και ως που , έχουν την γνώση να κρίνουν τα πάντα . Ειδικά εγώ ως μηχανικός εξοργίζομαι όταν βγάζουν αποφάσεις γιά θέματα που δεν γνωρίζουν . Από αύριο όταν πιάνουν κλέφτες να τους πηγαίνουν στον Ιατρικό σύλλογο να τους δικάζουν . Ελεος πιά με αυτές τις εκτροπές που προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών .
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Το ερώτημα μου είναι γιατί ένα όργανο που δεν έχει λαική νομιμοποίηση , μπορεί με οποιουσδήποτε ασαφείς λόγους , γιά τους οποίους μάλιστα δεν συμφωνούν ούτε μεταξύ τους , να μπορούν να αλλάζουν αποφάσεις των βουλευτών , που εμείς τους ψηφίσαμε και εμείς θα τους κρίνουμε . Από που και ως που , έχουν την γνώση να κρίνουν τα πάντα . Ειδικά εγώ ως μηχανικός εξοργίζομαι όταν βγάζουν αποφάσεις γιά θέματα που δεν γνωρίζουν . Από αύριο όταν πιάνουν κλέφτες να τους πηγαίνουν στον Ιατρικό σύλλογο να τους δικάζουν . Ελεος πιά με αυτές τις εκτροπές που προσβάλλουν την νοημοσύνη των πολιτών .Εχεις κανει ενα λογικο αλμα. Τα δικαστηρια εξεταζουν αν ενας νομος αντίκειται σε καποιον αλλο νομο, στο συνταγμα ή στο ευρωπαικο δικαιο. Αν δουν οτι υπαρχει προβλημα το λαθος δεν ειναι δικο τους, αλλα του νομοθετη που περασε ενα νομο που δεν στεκει.
-
Ο κυρίαρχος λαός και οι εκπρόσωποί του αν αφήνονταν ελεύθεροι θα κατέλυαν κάθε νόμο, την ίδια την έννοια του κράτους και δημοκρατίας προς όφελος του προσωπικού τους συμφέροντος...
O κυρίαρχος λαός και οι εκπρόσωποί του κάποτε για να αποφύγουν τα προηγούμενα σοφά αποφάσισαν ότι καλό είναι να υπάρχουν και κάποιοι τρόποι ελέγχου της κακιάς παράνομης και όχι δημοκρατικής πλευράς τους που να είναι πιο δύσκολο να τους παρακάμψουν....
Όπως όλα τα πράματα έχουν την καλή και κακή πλευρά τους. Η κακή πλευρά κυρίως εμφανίζεται όταν ξεχνάνε να ισχύσουν άλλοι νόμοι που θα καταστούσαν πολλούς φιλοξενούμενους στα σωφρονιστικά ιδρύματα... -
Ο χρήστης pro έγραψε:
Εχεις κανει ενα λογικο αλμα. Τα δικαστηρια εξεταζουν αν ενας νομος αντίκειται σε καποιον αλλο νομο, στο συνταγμα ή στο ευρωπαικο δικαιο. Αν δουν οτι υπαρχει προβλημα το λαθος δεν ειναι δικο τους, αλλα του νομοθετη που περασε ενα νομο που δεν στεκει.Καλά τα λες , αλλά ξεχνάς ότι δεν αποφασίζουν μεταξύ τους με ομοφωνία , αλλά με πλειοψηφία , άσε τις αντικρουόμενες αποφάσεις των δικαστηρίων . Επίσης σου υπενθυμίζω ότι υπάρχει το συμβούλιο των νομικών της Βουλής και ο προληπτικός έλεγχος του ΣτΕ , πριν την ψήφιση των νόμων .
Ο κυρίαρχος λαός και οι εκπρόσωποί του αν αφήνονταν ελεύθεροι θα κατέλυαν κάθε νόμο, την ίδια την έννοια του κράτους και δημοκρατίας προς όφελος του προσωπικού τους συμφέροντος...
O κυρίαρχος λαός και οι εκπρόσωποί του κάποτε για να αποφύγουν τα προηγούμενα σοφά αποφάσισαν ότι καλό είναι να υπάρχουν και κάποιοι τρόποι ελέγχου της κακιάς παράνομης και όχι δημοκρατικής πλευράς τους που να είναι πιο δύσκολο να τους παρακάμψουν....
Όπως όλα τα πράματα έχουν την καλή και κακή πλευρά τους. Η κακή πλευρά κυρίως εμφανίζεται όταν ξεχνάνε να ισχύσουν άλλοι νόμοι που θα καταστούσαν πολλούς φιλοξενούμενους στα σωφρονιστικά ιδρύματα...Απλά θα σου υπενθυμίσω ότι ' Η Δημοκρατία είναι ένα κακό Πολίτευμα , αλλά είναι το καλύτερο που έχουμε'
Επίσης θα σου πω ότι προτιμώ τις υπερβολές του κυρίαρχου λαού και των εκλεγμένων εκπροσώπων του , παρά να αφεθώ στα χέρια κάποιων ανεξέλγκτων 'σοφών' , που να αποφασίζουν γιά μένα χωρίς εμένα . Αυτό είναι απλά δικτατορία .
Πάντως , εγώ το θέμα το έβαλα γιά τις περιπτώσεις που η Βουλή αποφασίζει κάτι με μεγάλη πλειοψηφία άνω των 2/3 και πιθανότατα με την συμφωνία και άλλων κομμάτων . Δηλαδή το ΣτΕ θα μπορούσε να ακυρώσει την συμμετοχή της χώρας στην ΕΟΚ , μετά από προσφυγή κάποιων , γιά παράδειγμα ? -
Αφού τέτοιο μπουρδέλο κράτος έχουμε !!!
Το πιο τραγικό δεν είναι στον Υμητό...
Είναι στο Τέλος της Καβάλας , εκεί που ξεκινάει η Σχιστού που έχουν φτιάξει τουνελ και συραγγες και δεν προχωράει το έργο εδώ και 15 χρόνια γιατί υπάρχει ένα αυθαίρετο στην πλαγιά του Βουνού που
δεν τολμάνε να το κατεδαφίσουν... -
Ο χρήστης Montecarlo έγραψε:
Αφού τέτοιο μπουρδέλο κράτος έχουμε !!!Το πιο τραγικό δεν είναι στον Υμητό...
Είναι στο Τέλος της Καβάλας , εκεί που ξεκινάει η Σχιστού που έχουν φτιάξει τουνελ και συραγγες και δεν προχωράει το έργο εδώ και 15 χρόνια γιατί υπάρχει ένα αυθαίρετο στην πλαγιά του Βουνού που
δεν τολμάνε να το κατεδαφίσουν...Τόσα χρόνια νομιζα οτι δεν διεθεταν τα λεφτα για να προχωρησουν το εργο
Δεν θα μπορουσα ποτε να φανταστω τόσο ακυρο λόγο ... Πάντα ομως καταφερνουν να με εκπλησουν δυσαρεστα
Ειναι απιστευτο οτι δεν μπορει να εφαρμοστει κοινη λογικη σε θεματα σημαντικα που εξυπηρετουν το συμφερον των πολίτων και του τοπου . Μια ζωη φαγομαρα για τα αυτονοητα -
Επίσης θα σου πω ότι προτιμώ τις υπερβολές του κυρίαρχου λαού και των εκλεγμένων εκπροσώπων του , παρά να αφεθώ στα χέρια κάποιων ανεξέλγκτων 'σοφών' , που να αποφασίζουν γιά μένα χωρίς εμένα . Αυτό είναι απλά δικτατορία .
Πάντως , εγώ το θέμα το έβαλα γιά τις περιπτώσεις που η Βουλή αποφασίζει κάτι με μεγάλη πλειοψηφία άνω των 2/3 και πιθανότατα με την συμφωνία και άλλων κομμάτων . Δηλαδή το ΣτΕ θα μπορούσε να ακυρώσει την συμμετοχή της χώρας στην ΕΟΚ , μετά από προσφυγή κάποιων , γιά παράδειγμα ?Δεν ξέρω τι εννοείς εσύ σαν υπερβολές του κυρίαρχου λαού... Εμένα όμως που αν θέλεις πες με απαισιόδοξο στο νου μου έρχονται κουκουλοφόροι που σπάνε και κλέβουνε την επιχείρηση που εσύ με κόπο έστησες, άλλοι που κλείνουν τους δρόμους και δεν σε αφήνουν να περάσεις, άλλοι που σε λυντσάρουν και σε κρεμάνε επειδή διαφωνείς με τις ιδέες τους και πάει λέγοντας... Ή μήπως τις υπερβολές των εκλεγμένων, ό,τι φάνε κι ότι πιούνε κι όλα να πάνε να χαθούνε. Μπορεί να μην είναι η δικτατορία που φοβάσαι αλλά τελικά η αναρχία είναι το ίδιο πράγμα...
Όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω. Επειδή η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα αλλά είναι καλύτερο από όλα τα άλλα δέχομαι να τεθεί ένας έλεγχος στην ελευθερία και κυριαρχία μου για την προστασία μου από την δικτατορία των λίγων και την αναρχία των πολλών! -
To θέμα είναι πόσο μέρος από την ελευθερία σου θα δώσεις και σε ποιόν . Τώρα αν το κράτος δεν λειτουργεί και δεν προστατεύει μπορείς και εσύ να διαμαρτυρηθείς , αλλά δυστυχώς πολλά από αυτά που αναφέρεις , η σημερινή πλειοψηφία στην Ελλάδα τα συμπαθεί . Είναι ακόμα τα υπόλοιπα του εμφυλίου και της δικτατορίας , που συντηρούν αυτό το κλίμα .
-
κ. criuser,
πρέπει να κατανοήσετε κάτι: η δημόσια διοίκηση και τα δικαστήρια δεν κάνουν ή δεν πρέπει να κάνουν αυτό που γουστάρουν οι περισσότεροι σήμερα ή αύριο, αλλά αυτό που λέει ο νόμος και ιδίως το Σύνταγμα. Αν πχ αποφασίσουν οι περισσότεροι κάτοικοι σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πχ φέτος με την κρίση, να μπαζώσουν 20 παρθένες παραλίες στις Κυκλάδες για να φτιάξουν μαρίνες ή μπιτς-μπαρ για να 'τονώσουν τον τουρισμό' και καταφέρουν να εκδοθεί σχετικός νόμος και ΠΔ, το ΣτΕ θα τους στείλει αδιάβαστους. Και πολύ καλά θα κάνει. -
Πάντως , εγώ το θέμα το έβαλα γιά τις περιπτώσεις που η Βουλή αποφασίζει κάτι με μεγάλη πλειοψηφία άνω των 2/3 και πιθανότατα με την συμφωνία και άλλων κομμάτων .Να υποθεσω οτι η εννοια 'δικαιωματα των μειοψηφιων' δε σου λεει κατι, ε;
Δλδ. αν τα 2/3 αποφασισουν οτι το πρασινο στην Αττικη ειναι περιττο, το υπολοιπο 1/3 πρεπει να το βουλωσει και να θαφτει στο τσιμεντο
Μαλλον δεν εχεις μελετησει καλα το σχεδιο των προτεινομενων επεκτασεων της Αττικης Οδου, την επιπτωση στον Υμηττο, αλλα και τις εναλλακτικες λυσεις, οπως πχ την επεκταση των μεσων σταθερης τροχιας... -
(ΟΚ, καμία σχέση με 'δικαίωμα μειοψηφίας', αλλά πάμε παρακάτω)
Συμβούλιο Της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.)