-
Ο χρήστης TakisB έγραψε:
Πέρυσι, αρχές Σεπτέμβρη που ψάχναμε για σπίτι στην Πάτρα, ζητούσαν κάποιοι τύποι όσα τους έλειπαν... με ακραίο παράδειγμα, 20 τετραγωνικά στην οδό Σμύρνης, σε πολυκατοικία τουλάχιστον 30 ετών με εμφανείς ζημιές από τους τελευταίους σεισμούς, 350 ευρώ! Και κατάσταση... τριμπ@@ρδελο, που θα έλεγε κι ο popolaros!Επρόκειτο για γελωτοποιούς προφανώς...
Πέραν από την πλάκα σπούδαζα 6 χρόνια στην Πάτρα και μπορώ να πω ότι τα ενοίκια ήταν ακριβά, όχι όμως και σ΄αυτό το βαθμό.
Ζούσα σε σπίτι 20ετίας σε πολύ καλή κατάσταση σε γκαρσονιέρα 35 τ.μ και πλήρωνα 300 €/μήνα μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι που έφυγα. Ήταν δε κάτω από την πλατεία πυροσβεστίου, σε αρκετά κεντρικό σημείο δηλαδή.
Φίλοι μου που ζούσαν σε αρκετά πολυτελή πολυκατοικία 5ετίας πλήρωναν 340 και 380 € για διαμερίσματα 30 τ.μ. σε απόσταση 100 μ. από την πλατεία Όλγας.
Από κει και πέρα σε περιοχές εκτός κέντρου μπορούσες να βρεις εύκολα γκαρσονιέρες και δυάρια 25-35 τ.μ. με τιμές κοντά στα 250 € σε ολοκαίνουργιες πολυκατοικίες.
Τέλος, σε παλιές πολυκατοικίες μπορούσες να βρεις και 3άρια 50-70 τ.μ με τιμές 350-400 €.
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Πέρυσι, αρχές Σεπτέμβρη που ψάχναμε για σπίτι στην Πάτρα, ζητούσαν κάποιοι τύποι όσα τους έλειπαν... με ακραίο παράδειγμα, 20 τετραγωνικά στην οδό Σμύρνης, σε πολυκατοικία τουλάχιστον 30 ετών με εμφανείς ζημιές από τους τελευταίους σεισμούς, 350 ευρώ! Και κατάσταση... τριμπ@@ρδελο, που θα έλεγε κι ο popolaros!
Υπαρχουν κι αυτοι αλλα δε βρισκουν πλεον θυματα. Ξαδερφη μου στα Γιαννενα νοικιαζει (στο Νεοχωροπουλο, εξω απο την πολη, αλλα διπλα στο Πανεπιστημιο) νεοδμητο δυαρι με 200 ευρω! Συγκριτικα, η αδερφη μου το 1994 για μια τρυπα (μεσα στην πολη, στο αλσος) πληρωνε... 100.000 δρχ!
Καλά, μη κάνεις τέτοιες συγκρισεις...!! ΟΛΑ σήμερα ειναι συγκριτικά πιο φτηνά σε σχέση με τα χρόνια που περιγράφεις... Το 1998 δίνανε στην αδελφή μου 1.000.000 το μήνα ενοίκιο για να δώσει ενα κατάστημα 70 τετραγωνικών στο κέντρο της πόλης και κείνη γελούσε και το κρατούσε να το δουλεύει μόνη της...(γυναικεία ρούχα). Τελικά, το νοίκιασε πέρυσι (10 χρόνια μετά) και μετά απο αναζήτηση ενοικιαστή επι ενα χρόνο, στα 2.300 και είναι ευχαριστημένη...!!
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Εχουν πεσει πολυ τα ενοικια στις φοιτητουπολεις (Πατρα, Γιαννενα κλπ) λογω υπερπροσφορας νεοδμητωνΜπα (τουλαχιστον στη ΜΠατρα για Γιαννενα δξδα)... Εχουμε γεμισει πανακριβες τρυπες για φοιτητες. Το καλυτερο που μπορεις να κανεις ειναι να βρεις εναν συγκατοικο κ να νοικιασεις ενα μεγαλο σπιτι. Κ πιο φθηνα θα σου'ρθει κ περισσοτερους χωρους θα'χεις. Ας πουμε βλεπεις τρυπες σε τιμες 300-350 και τα μεγαλα σπιτια πανε κανα 500αρι.. ε γ@μησε με ρε μεν
Σπουδάζει στην Πάτρα, βρήκαμε καλό και σχετικά φθηνό σπίτι κοντά στη σχολή της (5 λεπτά με τα πόδια
μεγαλο λαθος να μενεις πανεπιστημιου (αν ειναι στα ΤΕΙ καπως σωζεται) αλλα τεσπα none of my business
Η διαφοροποίηση είναι καθαρά ταξική και ελάχιστα γνωσιακή.
Ισχυει το πρωτο. Στο δευτερο δεν ειναι θεμα 'γνωσεων' (τα μαθηματικα επιπεδου πανελληνιων ειναι σε ανωτερο επιπεδο απ'του ΙΒ αλλωστε ) ειναι θεμα 'μεθοδου'. Στο Harvard (λεμε τωρα) δεν ειναι οτι θα προτιμησουν τον κορυφαιο ΙΒ απ'τον κορυφαιο πανελληνιακια επειδη ο πρωτος ξερει καλυτερα μαθηματικα. Θα τον προτιμησουν επειδη η διαδικασια που εχει μαθει για να.. μαθαινει ειναι διαφορετικη οπως και οι εμπειριες που εχει αποκομισει απ'τη διαδικασια αυτη (εντελως καπιταλιστικη, ξερεις να σε τρεχουν συνεχεια με projects κ τετοια ).
-
Ως γιος εκπαιδευτικών, έχω ακούσει 30-35 ευρώ να παίρνουν μόνο οι και καλά τοπ εκθεσάδες, άντε να τα δίνουν και άνθρωποι με πολύ υψηλά εισοδήματα που δεν τους νοιάζει. Αν ήταν τόσο εύκολο το 35άρι όπως ακούγεται (δε μιλώ μόνο για Εκάλη, Φιλοθέη κλπ) τότε θα χαμε χε$τεί στο $$.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
...Αλλά γιατί να το αλλάξεις το 307; Σε 7 χρόνια θα είναι και συλλεκτικό.Είναι-δεν είναι, θα παραμείνει Σάββα.
Το θέμα είναι, θα βγάλει αλλα 7 χρόνια το 307....;;;
(τον σκίσαμε τον άνθρωπο...)
Το καλό που του θέλω...
(Δεν βγάζει και τίποτα φοβερό... )
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Τάκη η κόρη σου δουλεύει στην Πάτρα?Όχι. Αλλά το σκέφτεται, τώρα που είδε τι παίζεται μετά από ένα χρόνο στην Πάτρα.
Αν ρωτάς για το πως τα βγάζει πέρα οικονομικά, να σου πω, αφού σημειώσω πως:
- Πέρασε στη σχολή που της άρεσε και είχε σαν στόχο τα τελευταία δυο χρόνια του λυκείου (Τ.Ε.Ι. Διοίκηση Επιχειρήσεων, τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων) ξέροντας προφανώς τις δυνατότητές της και
- Της είχα εξηγήσει πως το να σπουδάσει εκείνη εκτός Αθήνας δεν σήμαινε πως οι υπόλοιποι τρεις στην οικογένεια έπρεπε να τρώμε καθημερινά φακές (όσο κι αν μου αρέσουν... )
Της καταθέτω κάθε μήνα στην τράπεζα 500 ευρώ με τα οποία πρέπει να πληρώσει ενοίκιο (210 €, διαμερισματάκι περίπου 35-40 τ.μ.) ΔΕΗ και ύδρευση. Κοινόχρηστα δεν έχει.
Παραπάνω έγραψα για μέσο μηνιαίο κόστος 650 €. Τα επιπλέον 150 είναι το ταξίδι μου στην Πάτρα μια φορά το μήνα που της γεμίζω ψυγείο, ράφια και ντουλάπια με τα απαραίτητα ψώνια (τρόφιμα, χαρτικά, καθαριστικά κ.λ.π.)Όταν έρχεται Αθήνα, έρχεται με το τρένο (σχεδόν 4 ώρες) που είναι αρκετά φθηνότερο από το ΚΤΕΛ (2,5-3 ώρες).
Μπορεί να τρώει στην εστία αν θέλει (και δεν της ξινίζουν τα φαγητά που δεν έχει μαγειρέψει η ίδια ή η μαμά της). Δεν καπνίζει, δεν βγαίνει συχνά, και τέλος πάντων τα βολεύει.
Της έχω εξηγήσει πως αυτά τα 650 ευρώ είναι σχεδόν ένας βασικός μισθός και να κάνει τους κατάλληλους συνειρμούς και παραλληλισμούς...
Βέβαια, έχει καταλάβει πως βγαίνει το χρήμα: Για να πάει διακοπές, όταν τέλειωσε το Λύκειο και περίμενε τα αποτελέσματα, δούλευε λάντζα σε καφετέρια της γειτονιάς με 2,5 ευρώ την ώρα...Με όλα τα παραπάνω, δεν θέλω να το παίξω αυστηρός, σκληρός ή ότι άλλο, αλλά τίποτα δεν μας χαρίζεται στη ζωή (συνήθως) και πρέπει να γνωρίζουμε τι σημαίνει όριο και διαχείριση.
-
Δεν ξέρω βρε Τάκη, πολλά λεφτά, μήπως να την έστελνες την κοπέλα κάνα ΙΒ; Μία η άλλη θα σου έβγαινε!
(συγνώμη, δεν μπόρεσα ν' αντισταθώ, μιας κι ο αδερφός μου κι εγώ περνούσαμε μια χαρά 2 άτομα με κάτι λιγότερο από 1000€ με όλα μέσα+τα έξοδα του...Ζάαταβα, μ' αυτά που διάβασα εδώ μέσα νόμισα πως ζούσα σε...παράλληλο σύμπαν! ) -
Τα βγάζεις πέρα με όσα έχει η τσέπη σου.
Αν είχα μεγαλύτερη οικονομική άνεση, ίσως να ήταν αλλιώς τα πράγματα, δεν ξέρω, ίσως ήμουν κι εγώ αλλιώς...
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Δεν ξέρω βρε Τάκη, πολλά λεφτά, μήπως να την έστελνες την κοπέλα κάνα ΙΒ; Μία η άλλη θα σου έβγαινε!
(συγνώμη, δεν μπόρεσα ν' αντισταθώ, μιας κι ο αδερφός μου κι εγώ περνούσαμε μια χαρά 2 άτομα με κάτι λιγότερο από 1000€ με όλα μέσα+τα έξοδα του...Ζάαταβα, μ' αυτά που διάβασα εδώ μέσα νόμισα πως ζούσα σε...παράλληλο σύμπαν! )Kάτσε ρε μαλακα, το ιδιο ειναι 650 € τώρα το ίδιο ηταν 500 € οταν ησουν εσυ φοιτητης? (καλα ρε € ειχε οταν ησουν φοιτητης ή φοινηκες? )
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
(συγνώμη, δεν μπόρεσα ν' αντισταθώ, μιας κι ο αδερφός μου κι εγώ περνούσαμε μια χαρά 2 άτομα με κάτι λιγότερο από 1000€ με όλα μέσα+τα έξοδα του...Ζάαταβα, μ' αυτά που διάβασα εδώ μέσα νόμισα πως ζούσα σε...παράλληλο σύμπαν! )Kάτσε ρε μαλακα, το ιδιο ειναι 650 € τώρα το ίδιο ηταν 500 € οταν ησουν εσυ φοιτητης? (καλα ρε € ειχε οταν ησουν φοιτητης ή φοινηκες? )
Δυστυχώς...το πρόλαβα!
(μιλώ για τα τελευταία έτη στην Πάτρα, καλώς ή κακώς, δεν έμεινα 5 χρόνια μόνον εκεί... ).
Μιλώ για 2003 αν θυμάμαι καλά ή λίγο πιο πριν, μάλλον το 2002...
Αυτό που θυμάμαι είναι πως βγαίναμε χωρίς πρόβλημα, απλά δεν μπορούσες με τίποτε να κάνεις μεγάλη ζωή... Ουσιαστικά το οικογενειακό εισόδημα μοιραζόταν στα δύο, ο ένας μισθός οι γονείς, ο άλλος τα ...τέκνα! Και τα...τελευταία είχαν να πληρώνουν και νοίκι και σαφώς περισσότερα έξοδα από τους γονείς, αλλά όλοι μια χαρά ήμασταν.Τώρα, αυτά που ακούω από άλλους μου ακούγονται εξωπραγματικά , αν δηλαδή κάποιος έδινε για φροντιστήρια ένα χιλιαρικόπουλο, πόσα δίνει για νοίκι και πόσα για χαρτζηλίκι;
-
Ο χρήστης TakisB έγραψε:
Περί κόστους φροντιστηρίων κα σπουδών, αναφέρω την περίπτωση της κόρης μου, που ανήκει μάλλον στην πλειοψηφία των παιδιών, για να υπάρχει σύγκριση και μέτρο.Δημόσιο ενιαίο λύκειο και φροντιστήριο στην περιοχή σε λογική απόσταση (4 στάσεις με το λεωφορείο).
Β λυκείου, 10 μήνες x 270= 2.700 €.
Γ λυκείου, 10 μήνες x 340= 3.400 €.σύνολο φροντιστηρίων..... 6.100 €
Σπουδάζει στην Πάτρα, βρήκαμε καλό και σχετικά φθηνό σπίτι κοντά στη σχολή της (5 λεπτά με τα πόδια).
Φέτος πρώτη χρονιά, στοίχισε η διαμονή της με όλα τα έξοδα πληρωμένα 650€ το μήνα, άρα
α' έτος 650 x 12 = 7.800 €. Με μια σχετική αύξηση στο μέσο μηνιαίο κόστος 50 € το χρόνο, προϋπολογίζω ( )
β' έτος 700 x 12 = 8.400 €
γ' έτος 750 x 12 = 9.000 €
δ' έτος 800 x 12 = 9.600 €σύνολο σπουδών 34.800
Ο γιός μου θα πάει τρίτη γυμνασίου, άρα ακολουθεί σε μια τριετία και εύχομαι να περάσει Αθήνα-Πειραιά...
Εγώ πάντως θα μείνω με το 307 για τουλάχιστον άλλα 7 χρόνια...
Tάκη sorry που σε βαζω σαν παραδειγμα, απλα εχεις γραψει ποσα που αντιστοιχουν στο 2009 για μια περιπτωση σπιτιου/πολης/ζωης που δεν ειναι στανη στα ψαχνα ευβοιας με ψωμι και ελια ούτε Σαλλονικα με μεζονετα και χαβιαρια. 35κ € περιπου η 4ετια...ελπιζω να πεσεις μέσα στο μπάτζετ και αν μην εχουμε ριβιζιονς το πιο ευκολο να βγεις εκτος μπατζετ ειναι ας πουμε να πρεπει να κατσει αλλους 6 μηνες εκει η κορη σου, και για να μην το κανουμε τοσο συγκεκριμενο....να δουμε τον Μ.Ο που χρειαζετονται για να παρουν πτυχιο σε καποιες διασημες/επιθυμητες σχολες. Μην μου πειτε οτι ειναι 4 χρονια....αρα τα 35κ € αν τα παρουμε σαν ΜΟ (ισως και λιγο πιο κατω απο το ΜΟ) δεν ισχυει με τπτ, ποιος σας ειπε ρε παιδια οτι με 12κ € το χρονο δεν βγαινει ενα παιδι στο ΗΒ? και δεν λεω να κανει το σκατο του παξιμαδι...απλα να κανει οικονομια και να μην θελει να κανει μεγαλη ζωη. Ανετα μπορει λοιπον....όσο για την διαφορα στο ΙΒ και στο γενικο λύκειο χαλαρα ΙΒ, δεν δινω μια στα γαμημενα τα φροντηστηρια (οχι οτι μου φταινε οι ανθρωποι τπτ) να φτιαξουν οι αχρηστοι σωστα σχολεια!
-
αρα τα 35κ € αν τα παρουμε σαν ΜΟ (ισως και λιγο πιο κατω απο το ΜΟ) δεν ισχυει με τπτ, ποιος σας ειπε ρε παιδια οτι με 12κ € το χρονο δεν βγαινει ενα παιδι στο ΗΒ? και δεν λεω να κανει το σκατο του παξιμαδι...απλα να κανει οικονομια και να μην θελει να κανει μεγαλη ζωη. Ανετα μπορει λοιπον....ισχυει.. μην τρελαθουμε, κ στην Ελλαδα η εκπαιδευση ΤΑΞΙΚΗ ειναι (φροντιστηρια κλπ κ αν περασεις σε αλλη πολη, το ΜΠουλο, πανω κατω τα ιδια με σπουδες αλλου στην ευρωπη θα σου πανε). ενταξει, δεν υπαρχουν διδακτρα στα πανεπιστημια αλλα δυσκολα θα μπεις στο πανεπιστημιο χωρις φροντιστηριο ξερω'γω.
-
Μια πλεον καταλληλη λυση ειναι να βρει μια καφετερεια για δουλεια.
Χρηματα + γνωριμιες + κατανοηση του μοχθου των γονεων + βοηθεια σ'αυτους.
Με νορμαλ ωραρια μπορει να καλυψει ολους τους λογαριασμους της
και το μεγαλυτερο μερος (αν οχι ολα) των εξοδων της.Ετσι μενει σε εσας το νοικι.
Επισης τα ψωνια θα μπορουσε να τα κανει και η ιδια (ετσι φχαριστιεσαι την ζωη που δεν εξαρτασαι Imo)
Αυτη ειναι μια προταση ιδανικη κατα την γνωμη μου.
Τωρα αν ειναι καλομαθημενη (μην το παρεις αρνητικα, δεν το λεω ετσι) καλο θα ηταν να ζησει την φοιτητικη.Ο χρήστης elteo έγραψε:
Σε 7 χρόνια θα είναι και συλλεκτικό.
Και διαχρονικα ομορφο!
όπως 406 ας πούμε;
στο μυαλο μου εισαι ;
-
Εγω παλι αυτο με τις σερβιτορες δεν το γουσταρω ρε γμτ, ας παει σε ενα μαγαζι με ρουχα πωλητρια, εχει πολλα να παρει σε μια τετοια δουλεια απο πλευρας πωλησεων, στην καφετερεια θα μαθει να λεει οχι στον καθε σαχλο μαλακοπιτουρα γαμικο...ε νταξ μαλακια ειναι.
-
στην καφετερεια θα μαθει να λεει οχι στον καθε σαχλο μαλακοπιτουρα γαμικο...ε νταξ μαλακια ειναι.ενω η σωστη ζωη ειναι να εχουμε μονο αυτα που θελουμε ;
μαζι με τα ξερα μην καις και τα χλωρα.Το καφε το ειπα βασικα ως πρωτη λυση, αν βρει ως πωλητρια με το καλο
-
ρε συ δεν ειπα να εχουμε μονο αυτα που θελουμε, αλλα αν εχεις την επιλογη γιατι να διαλεξεις το ενα και οχι το αλλο, και σου λεω οτι δεν μου αρεσει η καφετερεια γιατι και τα αγορακια και τα κοριτσακια την βλεπουν οτι ειναι κατι σε αυτην την ηλικια αν δουλευουν σε καφε. + οτι εχει να κανει με το τι σπουδαζεις αν σπουδαζει ξενοδοχειακα ας πουμε καλητερα σε καφε παρα σε δικηγορικο γραφειο αν σπουδαζει Διοικ.επιχ. καλητερα καπου πωλητης να παιρνει μια ιδεα παρα βοηθος υδρυαλικου.
-
και σου λεω οτι δεν μου αρεσει η καφετερεια γιατι και τα αγορακια και τα κοριτσακια την βλεπουν οτι ειναι κατι σε αυτην την ηλικια αν δουλευουν σε καφε.Ε νταξ ρε συ αυτο θα το εχει ο χαρακτηρας της/του απο πριν.
Εγω ας πουμε που ειμαι γοης το εχω απο πανταπερα απο την πλακα, το καφε ειναι επισης πολυ καλη ευκαιρια για να γνωρισεις πολλα πραγματα
(+ ) -
Ο χρήστης TakisB έγραψε:
Περί κόστους φροντιστηρίων κα σπουδών, αναφέρω την περίπτωση της κόρης μου, που ανήκει μάλλον στην πλειοψηφία των παιδιών, για να υπάρχει σύγκριση και μέτρο...Τάκη, μάλλον ανήκεις εσύ στην μειοψηφία των γονέων. Την σωστή μειοψηφία.
Αλλά κατέβα μια βόλτα στο χωριό μου, να δεις ποιοί 'κρατάνε', πλέον, την αγορά (και τις τιμές του καφέ κ του ποτού) και τι ξοδεύουν καθημερινά και τα ξαναλέμε... -
Ποιοι;
-
Για ΗΒ (Ηνωμένο Βασίλειο φαντάζομαι εννοούσατε ... ) ο αδερφός μου πλήρωνε 600 ευρώ σε μπουρδελοεστία και κάπου 700-800 ευρώ το μήνα. Δλδ σε 10 μήνες που έκατσε Λονδίνο, καλά να ναι το παιδί, πλήρωσε 13500 άντε 15000 με τα εξτρά που του δίναμε όταν ερχόταν. Συν κάπου 15000 για τα δίδακτρα; Φτάσαμε το 30άρι. Όμως άξιζε και το κάθε ευρώ.
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ [#6]