-
Τους τελευταίους μήνες έχω αγανακτήσει με αυτοκίνητα που είτε μπαίνουν μέσα στο χώρο που είναι τα 3 πάρκινγκ είτε κλείνουν την είσοδο παρκάροντας έξω.
Όπως φαίνεται και στην εικόνα που έκανα έτσι ακριβώς είναι το πάρκινγκ που έχουμε και το σπίτι μου. Τα αυτοκίνητα κλασσικά παρκάρουν πάνω στο πεζοδρόμιο.
Τι γίνεται πάλι σήμερα, παρκάρει ένας τύπος πάνω στο πεζοδρόμιο έτσι όπως φαίνεται το ενα αμάξι κλείνοντας το 70-80% του πάρκινγκ χωρίς να μπορεί να μπει-βγει αυτοκίνητο. Επειδή στη δουλειά μου χρειάζομαι το αυτοκίνητο που φορτώνω, έχει τύχει να μη μπορώ να φύγω λόγω του ότι κάποιος μας έχει κλείσει είτε βάζοντας όλο το αυτοκίνητο μέσα κλείνοντας και τα 3 γκαράζ, είτε κλείνοντας την είσοδο όπως γράφω και ποιο πάνω, με αποτέλεσμα να καθυστερώ στη δουλειά μου περιμένοντας τον να έρθει και να το πάρει και να χάνω χρόνο..
Βλέπω τον τύπο και του λέω ευγενικά πως θα χρειαστεί να μπεί το αυτοκίνητο σε 5 λεπτά μέσα. Μου λέει δεν θα αργήσω, κάνα τεταρτάκι θα κάνω και θα επιστρέψω.
Του λέω αν ήταν για 5 λεπτά δεν θα είχα απολύτως κανένα πρόβλημα αλλά επειδή χρειάζεται να είναι ανοιχτή η είσοδος για να μπεί το αυτοκίνητο, δυστυχώς δεν μπορεί επειδή μας κλείνεται.
Μου λέει, έχεις άδεια? Είναι παράνομο το πάρκινγκ.
OK του λέω έχετε δίκιο αλλά δεν βλέπετε πως ο χώρος έχει 3 γκαράζ και τα κλείνεται και τα 3? Αν χρειαστεί να βγει κι άλλο αυτοκίνητο από το πάρκινγκ τι πρέπει να γίνει δηλαδή?
Καλά δεν μπορούμε να παρκάρουμε κιόλας μου λέει??
Του λέω πως μπορείτε να παρκάρετε νόμιμα αλλά απο τη στιγμή που κλείνεται 3 πάρκινγκ δεν νομίζω να είναι και ότι το καλύτερο..
Αν θέλεις πάρε την αστυνομία μου λέει με θράσος ενώ εγώ του μιλούσα πάντα ευγενέστατα..Αν πάρω την αστυνομία του λέω θα σε γράψει σίγουρα γιατί έχεις παρκάρει στο πεζοδρόμιο, δεν νομίζω να σε συμφέρει και πολύ αυτό.
Κάπως έτσι είχαν τα πράγματα, δεν ασχολήθηκα παραπάνω ούτε και πήρα τηλέφωνο γιατί είχα δουλειά που δεν μπορούσα να αφήσω κι άλλο. Μετά από 10 λεπτά το πήρε το αυτοκίνητο του κι έφυγε.
Το συζητούσα με τον πατέρα μου προ ολίγο και του έλεγα περί άδειας κλπ και ο πατέρας μου μου έλεγε πως δεν χρειάζεται κλπ κλπ.... Είναι ιδιωτικός χώρος και τέτοια.
Γενικός απ' ότι κατάλαβα δεν θέλει να ασχοληθεί με άδεις κλπ γιατί τα θεωρεί περιττά.Εντάξει από τη μία του λέω έχεις δίκιο, δικός μας είναι ο χώρος που είναι τα γκαράζ αλλά αν το πάρουμε γραφειοκρατικά, ίσως χρειάζεται άδεια για τα 3 γκαράζ για να πούμε πως είμαστε OK και για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο σε παρόμοιες περιπτώσεις σαν την παραπάνω.
Σε περίπτωση που καλούσα την αστυνομία τι θα γινόταν?
α) Θα έγραφε τον τύπο που είχε κάνει κατάληψη πεζοδρομίου?
β) Θα τον έγραφε η θα του έκανε παρατήρηση ότι κλείνει ιδιωτικό χώρο με 3 γκαράζ μέσα?
γ) Θα μου την έλεγε περί άδειας των γκαράζ η κάτι τέτοιο?Sorry για το μεγάλο post αλλά δεν γνωρίζω τι γίνεται και τι να κάνω!
-
Εάν είχε παρκάρει πάνω στο πεζοδρόμιο, τότε θα τον έγραφε.
Ίσως να τον έγραφε και για τα άλλα, αλλά εάν ίσουν και εσύ παράνομος, ο άλλος θα γλύτωνε τις κλήσεις και θα είχες και μια ωραία καταγγελία στο ονομά σου.....Απο την μία σε καταλαβαίνω, απο την άλλη όμως ένα δεν υπάρχει άδεια, τότε δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς. So simple
-
Τι άδεια είναι αυτή που πρέπει να έχω ακριβώς?
Εκεί που είναι τα γκαράζ είναι αυλή, ιδιοκτησία μου. Για να μπώ μέσα δεν αφαιρώ μια θέση πάρκινγκ του δρόμου διότι επιτρέπεται το παρκάρισμα μόνο δεξιά κι εκεί που μπαίνεις στην αυλή μου είναι χαμηλωμένο το πεζοδρόμιο για να μπαίνει ποιο άνετα το αυτοκίνητο. Οπότε είμαι νόμιμος έτσι?
Στην αυλή μου νομίζω πως κάνω ότι θέλω έτσι δεν είναι? Και στην περίπτωσή μου έχουμε κάνει 3 γκαράζ.
Οπότε δεν νομίζω να χρειάζομαι κάτι εγώ.
-
Το πεζοδρομιο ποιος το χαμηλωσε? Αυτος που εχτισε την πολυκατοικια υποθετω? Ειχε αδεια για αυτο? Φαινεται στα σχεδια οτι εκει ειναι παρκινγκ?
Φιλε μου, για να ονομασεις 'παρκινγκ' οποιονδηποτε ιδιωτικο σου χωρο, πρεπει να παρεις αδεια απο την πολεοδομια. Το οτι σου ανηκει ο χωρος εντος του οικοπεδου δεν σημαινει αυτοματα οτι εσυ μπορεις να το ονομασεις χωρο σταθμευσης κ να απαιτεις απο οποιονδηποτε να μην παρκαρει μπροστα του.
Αν λοιπον μπορουσα να βοηθησω, θα πηγαινα αλλου να παρκαρω. Αν ομως δεν μπορουσα να παρκαρω αλλου, θα το εβαζα εκει οπως εχω ΚΑΘΕ δικαιωμα να κανω (το αν απαγορευεται η σταθμευση σε εκεινη την μερια του δρομου ειναι θεμα της τροχαιας κ οχι δικο σου...) κ αν μου δημιουργουσες κ προβλημα τοτε θα τσιμπαγα την κληση μου αλλα θα φροντιζα η αστυνομια να ελεγξει κ τις αδειες σου, και ΦΥΣΙΚΑ μετα θα σου εστελνα κ την πολεοδομια για το χοντρο τρεξιμο...
Κ πες στον father οτι ΦΥΣΙΚΑ και πρεπει να βγαλεις αδεια, οχι για το τι κανεις με τον χωρο σου αλλα για τις απαιτησεις που αυτο δημιουργει ('μην παρκαρετε') ακριβως εξω απο αυτον στο πεζοδρομιο κ στον δρομο μπροστα σου, που ΔΕΝ ειναι δικα σου...
-
Νομίζω βγαίνει και στο Δήμο μια απλή άδεια ότι έχεις γκαράζ και αυτή είναι η είσοδός σου και δεν μπορούν να στην κλείνουν. Φυσικά και έχεις δικαίωμα να παρκάρεις στο χώρο σου.
-
Αυτό ακριβώς που λέει ο kovathe λέω κι εγώ. Πως ο χώρος είναι 'αυλή' (παλιά δεν είχε κλειστά γκαράζ μέσα απλά στάθμευαν αυτοκίνητα της οικογένειας-τώρα έχει 3 κλειστά γκαράζ).
Το πεζοδρόμιο πάντα το θυμάμαι χαμηλωμένο σ' εκείνο το σημείο, δεν το χαμήλωσε κανένας από μας φυσικά. Και πριν από μερικά χρόνια που έβαζαν καινούργια πλακάκια στο πεζοδρόμιο, στο σημείο της εισόδου μου το άφησαν χαμηλωμένο όπως ήτα.kacey: εννοήτε πως συμφωνώ μαζί σου κι εγώ θέλω να είμαι νόμιμος φυσικά για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο κι αυτά λέω και στον father αλλά δεν μ' ακούει και ούτε πρόκειται να μ' ακούσει. Anyway.
Απλά εμένα μ' ενόχλησε το θράσος του συγκεκριμένου κυρίου που εγώ του μιλούσα ευγενέστατα και δεν είχα κανένα πρόβλημα να το παρκάρει και μέσα αν ήταν για 10 λεπτά να κάνει τη δουλειά του, απλά έπρεπε να το πάρει τη συγκεκριμένη στιγμή γιατί ήθελε να μπει ο πατέρας μου μέσα στον ιδιωτικό μας χώρο κι αυτός μου έλεγε 'Δεν μπορούμε να παρκάρουμε κιόλας?'
Δηλαδή τι έπρεπε να γίνει, να μας κλείσει και να μη μπορούμε να μπούμε και σε χώρο μας? Δεν νομίζω να είναι λογικό κι αυτό.
Ξέχασα να αναφέρω πως ο χώρος του πάρκινγκ είναι μια απλή αλάνα κι όχι μέρος της πολυκατοικίας και του διπλανού σπιτιού.
-
Ξαναλεω:
Το οτι ειναι ιδιωτικος χωρος, ΔΕΝ σημαινει οτι αυτοματα μπορεις να το ονομασεις παρκινγκ. Μπορεις να παρκαρεις οτι θελεις μεσα αλλα ΔΕΝ μπορεις ΑΥΤΟΜΑΤΑ, επειδη ειναι δικος σου χωρος, να απαγορευεις σε καποιον αλλο να παρκαρει ακριβως εκει μπροστα που ΔΕΝ ειναι ιδιωτικος σου χωρος αλλα μια νομιμη θεση σταθμευσης στον δρομο.
ΠΡΕΠΕΙ να υπαρχει αδεια, ΠΡΕΠΕΙ να ειναι χαρακτηρισμενος ως χωρος σταθμευσης στα πολεοδομικα σχεδια, για να μπορεις να ζητας απο τους αλλους να μην παρκαρουν εκει.
Πιο απλα? Το οτι εσυ εκανες/μετετρεψες/ονομασες τον δικο σου ιδιωτικο χωρο σε παρκινγκ, δεν σημαινει αυτοματα οτι ειναι...
Ακομα πιο απλα? Εφτιαξα το σπιτι μου ετσι ωστε να εχει αυλη? Ωραια. Θελω να βαζω το αυτοκινητο μου εκει μεσα? Επισης ωραια. ΔΕΝ εχω το δικαιωμα να απαγορευω σε κανεναν να παρκαρει μπροστα απο την αυλη μου οπου η θεση στον δρομο ειναι δημοσια.
Κ να ξερετε οτι ολες οι ανοιχτες πυλωτες ειναι παρανομο να χρησιμοποιουνται ως παρκινγκ, το ξερω γιατι παλια το μαγαζι μας σε τετοιο χωρο ηταν.
-
Μάλιστα.
kacey ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου γιατί ειλικρινά δεν ήξερα τι είναι και τι δεν είναι νόμιμο κλπ. Να ξέρω τουλάχιστον τις επόμενες φορές τι γίνεται σε τέτοια περίπτωση και τι μέτρα πρέπει να λάβω υπόψιν. -
Γενικα η δυνατοτητα χρησης ενος χωρου ως χωρο σταθμευσης (επειδη πχ ειναι ιδιοκτητος) δεν σημαινει κ αυτοματα οτι δινει το δικαιωμα για ολα τα υπολοιπα που απαιτουνται για να γινει εφικτο αυτο, κ κυριως την απαγορευση κλεισιματος της εισοδου σε αυτον οταν αυτο σημαινει οτι αφαιρω απο καποιον αλλο το δικαιωμα να παρκαρει μπροστα του.
Αλλο παραδειγμα:
Αδειο επιπεδο οικοπεδο που περιμενει να χτιστει κ προσωρινα οι κατοικοι της περιοχης χρησιμοποιουν ως χωρο σταθμευσης. Βολευει 20+ αυτοκινητα τα οποια με την σειρα τους αδειαζουν ετσι 20+ θεσεις στον δρομο. ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορει να πει σε καποιον που δεν θα βρισκει θεση στον δρομο ή σε αλλη θεση, να παρκαρει μπροστα απο την εισοδο του οικοπεδου αυτου, ακομα κ αν τα 20+ αυτοκινητα ειναι ηδη μεσα κ τα κλεισει μεχρι να φυγει.
Συμφωνω μαζι σου οτι εφ'οσον το ζητησες ευγενικα κ ειδικα αν υπηρχαν αλλες θεσεις εκει γυρω (πχ δεν μιλαμε για το κεντρο της Αθηνας), τοτε ηταν λιγο μαλακακος να μην διευκολυνει την κατασταση. Τα υπολοιπα τα εγραψα για να ξερουμε τι μας γινεται.
-
Επειδή έχει μερικά χρόνια που ασχολούμαι με το θέμα!
Εμάς ο χώρος στάθμευσης φαίνεται στα πολεοδομικά σχέδια αλλά για πολλά χρόνια δεν είχαμε βγάλει άδεια από το δήμο!
Σε αυτή τη περίπτωση εάν έχεις το όχημά σου σταθμευμένο και θέλεις να φύγεις, σε περίπτωση που κάποιος σε έχει κλείσει μπορείς να φωνάξεις την αστυνομία!Τελικά βγάλαμε την άδεια και πλέον αυτή αναφέρει ότι έχουμε δικαίωμα προσωρινής κατάληψης του πεζοδρομίου (στην περίτπωσή μας ανύπαρκτου) για την είσοδο/έξοδο από το χώρο στάθμευσης!
Έτσι κανένας δεν επιτρέπεται να κλείνει το parkingΑυτά είναι ότι μου έχει πει ο δήμος σχετικά με τα πρέπει και δεν πρέπει της όλης ιστορίας!
PS Από την αρχή είχαμε μια μικρή ταμπέλα απαγόρευσης στάθμευσης (που όλοι ακόμα και τώρα γράφουν στα @@ τους) η οποία πλέον φέρει και τον αριθμό της σχετικής άδειας!
-
Μα, ο νομιμος χωρος σταθμευσης που εχει παρει την εγκριση της πολεοδομιας στα σχεδια της πολυκατοικιας, αυτοματα εχει κ το δικαιωμα της απαγορευσης σταθμευσης μπροστα στην εισοδο του, οπως κ σε καθε πολυκατοικια με παρκινγκ. Κανω λαθος καπου? Κ εκει χρειαζεται ξεχωριστη αδεια?
-
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
Τελικά βγάλαμε την άδεια και πλέον αυτή αναφέρει ότι έχουμε δικαίωμα προσωρινής κατάληψης του πεζοδρομίου (στην περίτπωσή μας ανύπαρκτου) για την είσοδο/έξοδο από το χώρο στάθμευσης!
Έτσι κανένας δεν επιτρέπεται να κλείνει το parkingΑ μπράβο αυτό λέω κι εγώ.
Στην ουσία απαγορεύεται να σου κλείνουν την είσοδο του χώρου σου, πόσα αμάξια παρκάρεις μέσα (1 ή 15) είναι δικό σου θέμα μετά.
Οπότε Nick-K γιατί δεν πάτε μέχρι το δήμο να βγάλετε μια άδεια και να τελειώνει το θέμα?
Και μετά αν σας κλείνουν φέρνετε τους μπάτσους και τους γράφουν, απλο.Στο πατρικό μου πάντως, σε παρόμοια περίπτωση (ημιτελής οικοδομή - μαγαζί στην ουσία, που χρησιμοποιείται ως χώρος πάρκινγκ για 2 αυτοκίνητα και 1 μηχανή) όταν έκλεισε την είσοδο ταρίφας, ο father έφερε τους μπάτσους, και ενώ ήρθε και ο ταρίφας, ρωτούσαν τον πατέρα μου αν ήθελε να τον γράψουν.
Τελικά τη γλίτωσε. Πάντως ούτε χαρτιά ζήτησαν αν είναι πάρκινγκ ούτε τίποτα, απ' τη στιγμή που είχε κλείσει τα αμάξια μέσα θα τον έγραφαν. -
Ναι εννοήτε πως θα πάω στο Δήμο να πάρω μια άδεια και να τελειώνω με αυτή την υπόθεση. Θα ρωτήσω κι ένα φίλο μου που είναι να διοριστεί τώρα σε κάνα δίμηνο στη Δημοτική Αστυνομία, αυτός θα ξέρει σίγουρα, τα έχει και φρέσκα τώρα που του τα μαθαίνουν!
-
Ούτε εμένα μου ζήτησαν τα χαρτιά της άδειας αλλά επειδή τα είχα πρόχειρα τα ρίξαν μια ματιά!
Πάντως με 40€ και 20€ εάν την πληρώσεις σε 10 μέρες αποτι κατάλαβα δεν βάζει μυαλό κανένας! Αυτοί που κλείνουν το χαβά τους και στο τέλος εγώ θα βγω ο μλκς της γειτονιάς! -
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Κ να ξερετε οτι ολες οι ανοιχτες πυλωτες ειναι παρανομο να χρησιμοποιουνται ως παρκινγκ, το ξερω γιατι παλια το μαγαζι μας σε τετοιο χωρο ηταν.
Εισαι σιγουρος γι'αυτο; Ολες οι ανοιχτες;
Περα απ'το οτι τα μισα parking στην Αθηνα ετσι ειναι (αν και στις νεες πολυκατοικιες βαζουν κλειστα parking, συνηθως υπογεια), προσφατα φιλος μου αγορασε σπιτι και εχει και θεση parking σε ανοιχτη πυλωτη κανονικα
Το σπιτι εχει την εισοδο στη μεση, στα δεξια ενα υπογειο κλειστο parking και στα αριστερα ανοιχτη πυλωτη με γκαραζοπορτα που παρκαρουν οι υπολοιποι. Η γκαραζοπορτα ειναι μεγαλη, απ'αυτες τις συρομενες, πλατους μαλλον 5+ μετρων (υπολογιζοντας με το ματι, χωρανε παντως 2 αυτοκινητα διπλα διπλα).
Μου ελεγε λοιπον οτι του ανηκει χ χωρος στην πυλωτη μη ρητως καθορισμενος στο ποιος χωρος ειναι. Ο χωρος καθοριζεται επειτα απο απλη συνεννοηση με τους αλλους (ξερεις, εγω θα παρω αυτη τη θεση, εσυ εκεινη κλπ). αλλα κατα τ'αλλα ειναι κανονικο parking με κοτσαρισμενο σημα απ'εξω κλπ -
Δεν εννοω αυτο οταν λεω ανοιχτη πυλωτη. Αυτη εχει πορτα-εισοδο ( η οποια εχει κανονες για την νομιμοτητα της βεβαια) αλλα ειναι κλειστη δηλαδη εχει τοιχο γυρω γυρω.
Εγω μιλαω για ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ πυλωτη, δηλαδη φτιαξαμε την πολυκατοικια, αφησαμε το ισογειο κενο (να υπαρχουν μονο οι κολωνες που στηριζουν την πολυκατοικια δηλαδη) κ επειδη το κομματι κατω απο τοξν πατο της πολυκατοικιας ειναι ιδιοκτητο (προφανως), ριξαμε κ λιγο τσιμεντο στο πεζοδρομιο απο οπου ανεβαζουμε τα αυτοκινητα μας πανω σε αυτο τον χωρο. ΑΥΤΟ ειναι παρανομο, για την ακριβεια παρανομο ειναι να απαγορεψεις σε εμενα να παρκαρω ακριβως μπροστα εκει για να μπορεις εσυ να ανεβαζεις το αυτοκινητο.
θελει φωτο για να καταλαβεις.
-
Ποια είναι η απόστασή δεξιά και αριστερά από μια είσοδο γκαράζ πολυκατοικίας,που επιτρέπετε να παρκάρουν αυτοκίνητά? (είσοδος πυλωτής)
-
Τοσο ωστε να μην εμποδιζουν την εισοδο-εξοδο σε αυτη, σε συναρτηση με την στενοτητα του δρομου, αν εχει απεναντι παρκαρισμενα κλπ. Αντιστοιχα απαγορευεται κ απεναντι απο την εισοδο, αν πχ ειναι τοσο στενος ο δρομος ωστε αμα εσυ το βαλεις απεναντι, εγω να μην μπορω να βγω. Τα οποια ειναι στην κριτικη ικανοτητα του μπατσου (αφου ο ΚΟΚ δεν οριζει κατι πιο ρητο κ ο μπατσος καλειται να δωσει ή οχι την κληση).
Το σιγουρο ειναι οτι στον ΚΟΚ ΔΕΝ υπαρχουν ρητα ορια του τυπου 'ταδε εκατοστα/μετρα'.
-
Νομίζω ότι προσδιορισμένα ειναι τα μόνο μέτρα της εισόδου στο οικόπεδο, νομίζω στα 3,5 μέτρα ...
-
Με μια (αρκετά γρήγορη είναι η αλήθεια, μπορεί να μου διέφυγε) ανάγνωση στον ΚΟΚ (2007 έκδοση έχω) δεν βρήκα κάτι για απέναντι της εισόδου παρκάρισμα. Θα μου πείτε, αν είναι στενός ο δρόμος, τι θα κάνει ο άλλος; Δεν θα φτιάξει πάρκινγκ; Παρόλα αυτά, δεν βρήκα κάτι...
Νομοθεσία περί πάρκινγκ