-
ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ 18 ΖΑΝΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ GOLF6 TSI 160 PS ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ Η ΟΧΙ
-
-
-
καταρχάς γράφε με μικρά (κανόνας του forum) και αν μπορείς μην χρησιμοποιείς το κόκκινο χρώμα γιατι προσωπικά μου βγάζει τα μάτια και κάνει το κείμενό σου δυσανάγνωστο (ειδικά αν είναι κάπως μεγάλο).
Στο θέμα σου τώρα...Εσύ πώς το εννοείς το θέμα με την 18άρα?
1)Αν θα κόβει το αμάξι στην επιτάχυνση?
2)Αν θα κοπανάει σε σχέση με μία 16-17άρα ζάντα?Όσο αναφορά το (1), αν το πέλμα στην 18άρα είναι το ίδιο με το πέλμα του λάστιχου στη 17άρα, δεν θα καταλάβεις διαφορά στην επιτάχυνση κτλ.Αν αυξάνεται το πέλμα, προφανώς και θα το κόβει λίγο στην επιτάχυνση αλλά θα κερδίσεις αρκετά περισσότερο σε φρενάρισμα και κράτημα, που πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικά.
Το πόσο θα κόψει?Δεν μπορώ να σου πω.Σίγουρα δεν θα είναι αισθητή η διαφορά παρά μόνο αν 'ανοίξεις' με ένα ολόιδιο Golf VI 1.4T 160 PS όπου αυτό θα φοράει πιο στενά λάστιχα.(ε δεν έχει και 80-90 άλογα που θα καταλάβαινες την διαφορά )Όσο αναφορά το (2), η 18άρα θα κοπανάει περισσότερο από την 17άρα και ακόμα περισσότερο από την 16άρα.
Προσωπικά όσο αναφορά το δικό μου αμάξι (audi A3) που φοράει 18άρα ζάντα (και μάλιστα και Sline ανάρτηση που σημαίνει και πιο σκληρή ανάρτηση από την 'απλή'-εργοστασιακή) δεν μπορώ να πω ότι κοπανάει.
Σίγουρα είναι πιο σφιχτό στο δρόμο από ένα 'απλό' Α3.Αλλά δεν κοπανάει καθόλου.Και δεν είναι κάτι που το λέω εγώ αλλά και όσοι έχουν μπει στο αμάξι μου (μεγάλοι-μικροί).Μόνο μειονέκτημα της 18άρας είναι ότι όσο και να προσέχεις, αποκλείεται να μην αποκτήσει έστω ένα χτυπηματάκι από πεζοδρόμιο μέσα σε ένα χρόνο.
(εγώ έχω σημαδέψει και τις 4 ζάντες - πολύ λίγο βέβαια αλλά εγώ το βλέπω ) -
Θεωρώ τραγικά δυσανάλογο το κόστος ζαντών-ελαστικών για ένα τέτοιο αμάξι. Είναι τραγικό να κοστίζει 20 χιλιάδες το αμάξι σου και 4 χιλιάρικα οι ζάντες με τα λάστιχα.
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Μόνο μειονέκτημα της 18άρας είναι ότι όσο και να προσέχεις, αποκλείεται να μην αποκτήσει έστω ένα χτυπηματάκι από πεζοδρόμιο μέσα σε ένα χρόνο.Να ήταν αυτό το μόνο...
-
Ο χρήστης Neos έγραψε:
Θεωρώ τραγικά δυσανάλογο το κόστος ζαντών-ελαστικών για ένα τέτοιο αμάξι. Είναι τραγικό να κοστίζει 20 χιλιάδες το αμάξι σου και 4 χιλιάρικα οι ζάντες με τα λάστιχα.Μπορείς να βάλεις με 600-700€, max 800€ πολύ καλό λάστιχο σε 225/40/18 (που υποθέτω ότι φοράει και το Golf VI).
Τώρα το ότι αυξάνεται το κόστος αλλαγής ελαστικών (περίπου 100€ σε σύγκριση με ένα 225/45/17) είναι αλήθεια, αλλά κρατώντας τα λάστιχα 4 χρόνια είναι μόλις 25€ παραπάνω αποταμίεση το χρόνο για τα λάστιχα. (προσωπικά δε μου φαίνεται τραγικό ποσό, για να μην πω σχεδόν ανάξιο λόγου, ειδικά αν έχεις την 'ταβλα' για μεγάλα λάστιχα στο αμάξι. ) -
Τόσο μικρό είναι το κόστος για αλλαγή ελλαστικών σε 18'; Έχω ακούσει για εξωφρενικά ποσά, πολύ μεγαλύτερα από τα 800 ευρώ
-
Κάτι ελαφρώς off topic:
Βρήκα στην αποθήκη μου ένα περιοδικό βελτιώσεων του 1999-2000 (απο αυτά που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια τότε) και παρουσίαζαν ένα βελτιωμένο οπου ο συντάκτης του άρθρου θεωρούσε υπερβολή τη 17άρα ζάντα που είχε το αυτοκίνητο και πως για τους ελληνικούς δρόμους θα ήταν πιό κατάλληλη μια 16άρα ή ακόμα καλύτερα μια 15άρα.
Σήμερα που αυτοκίνητα όπως το Fiat 500 έρχονται απο το εργοστάσιο με 17άρες ή το Astra με 18άρες (για να μη μιλήσω για άλλα που έχουν εργοστασιακές 19 και 20) και τα θεωρούμε νορμάλ, αναρωτιέμαι μήπως ο φόβος της μεγάλης ζάντας είναι καθαρά ψυχολογικός, γιατί οι δρόμοι είναι οι ίδιοι που ήταν και 10 χρόνια πρίν.
-
Εξαρτάται, σε ασσύμετρες διαστάσεις το κόστος φτάνει το χιλιάρικο και πάνω!
Ιδιες διαστάσεις σε όλους τους τροχούς μπορεί και γύρω στα 800!Εάν μιλάμε για μεγάλο μεταξόνιο με ανετες ρυθμίσεις ανάρτησης μπορείς άνετα να πας σε 18αρια και να μην αντιληφθείς ιδιαίτερες μεταβολές στην άνεση! Σε Golf πάντως εγώ θα πήγαινα με τα 17άρια!
Διαφορές στις επιδόσεις εγώ προσωπικά δεν έχω παρατηρήσει σε αυτοκίνητο ίδιο με το δικό μου αλλά με 17άρια λάστιχα, στα ίδια ήμασταν σε επιταχυνσεις εν κινήσει!
Το πάτημα του αυτοκινήτου είναι αισθητά βελτιωμένο!Στις λακούβες σε χαμηλές ταχύτητες πάει και έρχεται, περισσότερο πονάει το γκντουπ που ακούς παρά η αίσθηση!
Τα βάζεις κάτω και ότι αποφασίσεις!
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Μόνο μειονέκτημα της 18άρας είναι ότι όσο και να προσέχεις, αποκλείεται να μην αποκτήσει έστω ένα χτυπηματάκι από πεζοδρόμιο μέσα σε ένα χρόνο.αναλογα αν εχεις καλο προφιλ και ζαντα που δεν εξεχει περισσοτερο απο το λαστιχο δε θα χεις προβλημα..
να σημειωσω οτι το 40αρι προφιλ του s3(225 πελμα) ειναι πολυ πιο παχυ απο το 45 της 16αρας ζαντας του c2 μου (195) πελμα συνεπως πολυ πιο δυσκολο να γδαρθει!τελος αμα το παρεις πραγματικα αποφαση δε προκειται να γδαρεις ποτε τις ζαντες σου.εγω ειχα τρομερο προβλημα με τα αλλα μου αυτοκινητα αλλα μολις ειδα ποσο κανουν οι ζαντες μου και τα λαστιχα μου,εφτασα σε σημειο αν χρειαστει κατεβαινω κατω να υπολογισω την αποσταση και να δω αν ειναι καλο το πεζοδρομιο
και μπορω να πω οτι η υστερια μου εδω και 1,5 χρονο δουλευει υπεροχα!!συνεχιζω φυσικα και γρατζουναω τις ζαντες των αλλων αυτοκινητων της οικογενειας παρκαροντας χωρις καν να γυρισω το κεφαλι μου, αλλα του audi δεν εχουν τη παραμικρη γρατζουνια!!!
παντως δε θα στις προτεινα κυριως λογω εξοδων, πιστευω με 17αρα θα εισαι μια χαρα,γεμιζει αρκετα καλα το θολο και εχει μια καλη διαφορα στην τιμη,ειδικα των ελαστικων.
απο ανεση παντως μη φοβασαι,ειναι vag αρα δε θα σε ενοχλησει ποτε στις λακουβες
εμενα τουλαχιστον με το ομοσασο S3 δε με ενοχλουν και ειμαι πολυ παραξενιαρης με την ανεση!!(αμα ειχες κανα ιταλικο ρημαδι με ημιακαμπτο, θα στα απεκελεια χωρις 2η σκεψη )
-
Ο χρήστης Neos έγραψε:
Τόσο μικρό είναι το κόστος για αλλαγή ελλαστικών σε 18'; Έχω ακούσει για εξωφρενικά ποσά, πολύ μεγαλύτερα από τα 800 ευρώτα conti μου τα βρηκα 570,αμα ψαχνεις βρισκεις
(βεβαια ουτε αυτα εχω αυτη τη στιγμη και παω με τα λιωμενα ) -
570 για 18αρια SC3;
-
Εδώ για 16' με 45άρι προφίλ ζητάνε 520 Έχει να κάνει με το πόσο εμπορική είναι η κάθε διάσταση ίσως; Αν και πάλι μου φαίνεται κουλό..
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
570 για 18αρια SC3;ναι! και μενα μου εκανε εντυπωση παντως περιμενα τουλαχιστον 800αρι..
μου φαινεται ομως οτι τη στιγμη που τον ειχα ρωτησει να μου μιλησε για εκπτωση..ελπιζω οταν οντως παω να τα αλλαξω να ισχυουν παλι οι ιδιες τιμες..
-
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
Εξαρτάται, σε ασσύμετρες διαστάσεις το κόστος φτάνει το χιλιάρικο και πάνω!
Ιδιες διαστάσεις σε όλους τους τροχούς μπορεί και γύρω στα 800!Εάν μιλάμε για μεγάλο μεταξόνιο με ανετες ρυθμίσεις ανάρτησης μπορείς άνετα να πας σε 18αρια και να μην αντιληφθείς ιδιαίτερες μεταβολές στην άνεση! Σε Golf πάντως εγώ θα πήγαινα με τα 17άρια!
Διαφορές στις επιδόσεις εγώ προσωπικά δεν έχω παρατηρήσει σε αυτοκίνητο ίδιο με το δικό μου αλλά με 17άρια λάστιχα, στα ίδια ήμασταν σε επιταχυνσεις εν κινήσει!
Το πάτημα του αυτοκινήτου είναι αισθητά βελτιωμένο!Στις λακούβες σε χαμηλές ταχύτητες πάει και έρχεται, περισσότερο πονάει το γκντουπ που ακούς παρά η αίσθηση!
Τα βάζεις κάτω και ότι αποφασίσεις!
αυτο με τα χιλιομετρα κατω πωσ το κανεισ
-
Θεωρώ ότι η επιλογή ζάντας με μεγάλη διάμετρο είναι τραγικά λάθος.
Η στροφική ροπή αδράνειας του τροχού είναι συνάρτηση κυρίως της κατανομής της μάζας του (καθώς η ακτίνα παίζει με την 4η δύναμη). 16άρες ζάντες (όσο χρειάζεται για να χωρέσουν τα φρένα) είναι υπεράρκετες. Από εκεί και πέρα ένα 225άρι λάστιχο (για να μην σπινάρει κάθε λίγο και λιγάκι) και έξω από την παράγκα.
ΥΓ. Σώζεις και τη μεσούλα σου.
ΥΓ (2). Σώζεις και το αμάξι καθώς όσο λιγότεροι κραδασμοί τόσο λιγότερη κόπωση του σασί τόσο μικρότερη η πιθανότητα διάδοσης των μικρορωγμών στο σασί (παντού υπάρχουν) τόσο μικρότερη η πιθανότητα να ακούγεται σαν κουδουνίστρα μετά από 5~7 έτη όταν θα πας να το πουλήσεις.
-
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Θεωρώ ότι η επιλογή ζάντας με μεγάλη διάμετρο είναι τραγικά λάθος.Η στροφική ροπή αδράνειας του τροχού είναι συνάρτηση κυρίως της κατανομής της μάζας του (καθώς η ακτίνα παίζει με την 4η δύναμη). 16άρες ζάντες (όσο χρειάζεται για να χωρέσουν τα φρένα) είναι υπεράρκετες. Από εκεί και πέρα ένα 225άρι λάστιχο (για να μην σπινάρει κάθε λίγο και λιγάκι) και έξω από την παράγκα.
ΥΓ. Σώζεις και τη μεσούλα σου.
ΥΓ (2). Σώζεις και το αμάξι καθώς όσο λιγότεροι κραδασμοί τόσο λιγότερη κόπωση του σασί τόσο μικρότερη η πιθανότητα διάδοσης των μικρορωγμών στο σασί (παντού υπάρχουν) τόσο μικρότερη η πιθανότητα να ακούγεται σαν κουδουνίστρα μετά από 5~7 έτη όταν θα πας να το πουλήσεις.
Θα συμφωνήσω!
κι εγώ τις 16'' δεν τις αλλάζω. Με 225 55 16 καλοκαιρινά και 205 60 16 χειμερινά λειτουργούν τέλεια. -
Ο χρήστης XENO έγραψε:
Θα συμφωνήσω!
Κι εγώ! Για μένα τα 95mm πλαινού είναι το απολύτως μικρότερο αποδεκτό νούμερο για κάποιον που ζει Ελλάδα και θέλει να εξασφαλίσει στοιχειώδη χρηστικότητα και αντοχή στο αμάξι του.
Τώρα οι 18άρες ζάντες προσωπικά μου φαίνονται και υπερβολικές/αντιαισθητικές, πέρα από τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργούν. Για μένα το 95% των αυτοκινήτων που κυκλοφορεί Ελλάδα έπρεπε να έχει 15άρες και 16άρες! Κι άντε 17άρες τα πραγματικά σπορ αμάξια, τύπου RX8 κλπ. -
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Βρήκα στην αποθήκη μου ένα περιοδικό βελτιώσεων του 1999-2000 (απο αυτά που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια τότε) και παρουσίαζαν ένα βελτιωμένο οπου ο συντάκτης του άρθρου θεωρούσε υπερβολή τη 17άρα ζάντα που είχε το αυτοκίνητο και πως για τους ελληνικούς δρόμους θα ήταν πιό κατάλληλη μια 16άρα ή ακόμα καλύτερα μια 15άρα.
Σήμερα που αυτοκίνητα όπως το Fiat 500 έρχονται απο το εργοστάσιο με 17άρες ή το Astra με 18άρες...
Θα συμφωνήσω με τον christos.dimou. Από ένα σημείο και μετά, η μεγαλύτερη διάμετρος ζάντας όχι μόνο αυξάνει την μη αναρτώμενη μάζα αλλά και έχει αισθητά μεγαλύτερη ροπή αδράνειας. Αυτό είναι που πνίγει περισσότερο τις επιδόσεις, παρά η αυξηση στη τριβή κύλισης του τροχού από το μεγαλύτερο πέλμα.
Και για να έχουμε ένα ιστορικό μέτρο σύγκρισης, η Lamborghini Countach φορούσε 14άρες ζάντες και η Diablo 18άρες...
ΖΑΝΤΕΣ 18¨