Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Aν εχω εγω λαθος τοτε θα εχουν και αυτοι λαθος:
http://www.rototestinstitute.org/index.php?DN=38 (Part 5)
Εισαι σιγουρος πως κανουν λαθος?
Εσυ πως υπολογιζεις την δυναμη που ''σπρωχνει'' το αμαξι?
Εκει λεει οτι ειτε χρησιμοποιησεις αυτον τον τυπο: F=Tr ειτε τον αλλο : P=FV θα φτασεις στο ιδιο αποτελεσμα.Αλλωστε το εχω κανει και εγω και τα αποτελεσματα ειναι τα ιδια.
Μια χαρά τα λένε αυτοί. Ο τύπος F=T*r σου δίνει τη σχέση ανάμεσα στη ροπή που έχει ένα περιστρεφόμενο σώμα και στην ισοδύναμη δύναμη που θα ασκείται εφαπτομενικά στην περιφέρεια του. Δηλαδή (στη περίπτωση μας) από τη ροπή στους τροχούς, υπολογίζεις τη δύναμη που ασκούν αυτοί στην άσφαλτο (και επιταχύνουν το αμάξι).
Το '2.2x4.7' που γράφεις τι είναι; Το βάζεις ως γραμμική ταχύτητα στο τύπο αλλά από τα νούμερα που δίνεις είναι η γραμμική ταχύτητα του αυτοκινήτου (στις 1000rpm με 1η) επί τη γωνιακή ταχύτητα του κινητήρα στη μέγιστη ροπή του. Does not compute.
Γενικα η δυναμη ακολουθει ακριβως την ιδια πορεια με την ροπη και η επιταχυνση το ιδιο.
Απο την αλλη η ισχυς μας λεει ποση ενεργεια σπαταλαμε σε ροπη και σε στροφες αρα δεν μας λεει και τπτ το σοβαρο.Απλως μας κανει την ζωη πιο ευκολη σε υπολογισμους.
Μπορεις να μου εξηγησεις που κανω ακριβως εχω κανει λαθος εδω?(μπορει και να εχω κανει δεν ξερω , αλλα δεν μου εξηγεις)
Κατ'αρχήν διαβάσε το σάιτ του ΙΚΕ. Τα γράφει πολύ καλά και έχει κάνει τον κόπο να φτιάξει και επεξηγηματικά σχήματα.
Μερικοί πρόχειροι ορισμοί στα γρήγορα:
Δύναμη: Η αιτία που προκαλεί (μεταξύ άλλων) μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος.
Ενέργεια: χμμ, αυτό είναι πολύ θεμελιώδες μέγεθος για να το περιγράψουμε έτσι. Ας συμφωνήσουμε προσωρινά ότι η κινητική ενέργεια ενός σώματος είναι Eκ=1/2 * m * u^2 Μονάδα μέτρησης το Joule.
Ροπή: Το αντίστοιχο μέγεθος της δύναμης στις κυκλικές κινήσεις. Είναι το αποτέλεσμα μιας δύναμης X Newton που ασκείται σε ένα σημείο ενός σώματος που απέχει y μέτρα από τον άξονα περιστροφής του.
Ισχύς: Ο ρυθμός με τον οποίο μετατρέπεται ή αποδίδεται η ενέργεια-έργο. Δηλαδή dE/dt
Ένα αυτοκίνητο του 1 τόνου που κινείται σταθερά με 100Km/h έχει 385,8KJ κινητικής ενέργειας. Το αμάξι αυτό, είτε έχει κινητήρα 50 ίππων, είτε 500 θα φτάσει κάποια στιγμή τα 100Km/h από στάση. Προφανώς όμως όχι στον ίδιο χρόνο. Αυτό που έχει μεγαλύτερη ισχύ (που δηλαδή μπορεί να 'προσθέτει' κινητική ενέργεια πιο γρήγορα) θα επιταχύνει πιο γρήγορα!
Οπότε η ισχύς όχι απλώς 'δεν μας λέει και τίποτα σοβαρό' αλλά είναι όλη η ουσία!
Ο τύπος 'Power = Force * Velocity' ισχύει για γραμμικές κινήσεις, όχι περιστροφικές.
Στις κυκλικές η ισχύς είναι το γινόμενο της ροπής επί τη γωνιακή ταχύτητα (P = τ * ω).
Βλεπεις εγω να το χρησιμοποιησα για περιστροφικη κινηση πουθενα?
Όχι, και αυτό είναι το λάθος!
Μα ο τυπος P=F*V ''δουλευει'' καθαρα με ενεργεια και μονο.Τι αλλο να υπολογισω αφου δεν χρειαζεται.
Ξανακοιτάζω τους υπολογισμούς σου:
'Στο σημειο της μεγιστης ροπης(4700 rpm) εχουμε:
P1=F1xU1 F1=P1/U1 F1=53KW / (2.2x4.7) F1=53 / 10.3 F1=5.145 KN = 5145 N'
Το λάθος που ανέφερα πιο πάνω είναι ότι στη θέση της ταχύτητας U1 βάζεις u*ω (γραμμική ταχύτητα επί γωνιακή ταχύτητα του κινητήρα). Επειδή βάζεις μέσα και τις στροφές του κινητήρα και αυτό είναι στον παρονομαστή του F=P/u, επόμενο είναι να σου βγάζει ο τύπος μικρότερη δύναμη στις περισσότερες στροφές ενώ προφανώς και δεν είναι έτσι.
Επίσης, γιατί βάζεις και τις 2 φορές γραμμική ταχύτητα 2.2m/s, αφού ούτε στις 4700 rpm, ούτε στις 6000 rpm πας με τόσα; Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σπινάροντας, οπότε οι υπολογισμοί πάνε περίπατο γιατί η ισχύς του κινητήρα δεν φτάνει στην άσφαλτο!