-
Χρησιμοποιεί κανείς άνυδρο ασετόν στην βενζίνη του αυτοκινήτου του ? Γνωρίζει κανείς κάτι ?
Υπάρχει εκτενής αναφορά από τον Δημήτρη Φυλακτό στο http://www.gtc.gr στο νήμα μέθοδος για νερωμένη βενζίνη αξίζει να το παρακολουθήσει κάποιος, έχει πολύ ενδιαφέρον.[/b]
-
Χρησιμοποιεί κανείς άνυδρο ασετόν στην βενζίνη του αυτοκινήτου του ? Γνωρίζει κανείς κάτι ?
Υπάρχει εκτενής αναφορά από τον Δημήτρη Φυλακτό στο http://www.gtc.gr στο νήμα μέθοδος για νερωμένη βενζίνη αξίζει να το παρακολουθήσει κάποιος, έχει πολύ ενδιαφέρον.[/b]
-
-
Eνδιαφέροντα αυτά που λέγονται εκεί.
-
Τί μείγμα χρησιμοποιεί στο διάλυμα που είχε αφήσει για λίγους μήνες τα διάφορα πλαστικά και άλλα εξαρτήματα? Γιατί κάπου αναφέρεται στα αγγλικά κείμενα που παραθέτει ότι το σκέτο ασετόν θέλει μεγάλη προσοχή να μην έρθει με πλαστικά μιας και τα διαβρώνει έντονα.
-
Εάν έχουμε σχεδόν άδειο ρεζερβουάρ πως βάζουμε το ασετόν?
Λέει πως καλό είναι να μπει πριν τη βενζίνη...Το βάζουμε μπροστά στο βενζινά μας ή μπορούμε να το βάλουμε λίγο πιο πριν και να οδηγήσουμε έως εκεί (έχοντας όμως στο ντεπόζιτο πολλαπλάσια συγκέντρωση ασετόν της προβλεπόμενης)
-
-
Tα πλαστικά διαλύονται μόνο με 2 διαλύτες, κανένας από αυτούς δεν είναι το ασετόν. Τα πλαστικά που υπάρχουν στα μηχανικά μέρη των αυτοκινήτων **όχι στο σαλόνι **είναι βιομηχανικού τύπου και δεν επηρεάζονται από διαλύτες και οξέα. Άλλωστε η ποσότητα της ανάμιξης είναι ελάχιστη και δεν υπάρχει περίπτωση γήρανσης των πλαστικών και ελαστικών μερών.
Ένα απο τα συστατικά της βενζίνης είναι το ασετόν αλλά προστίθεται απο τα διυληστήρια σε απειροελάχιστες ποσότητες, και μόνο τις απόλυτα απαραίτητες για το δέσιμο των μορίων των υπολοίπων προσθέτων και στοιχείων της βενζίνης, το ασετόν βοηθάει στην ομαλοποιήση της καύσης.
Βάζουμε λίγο πρίν ή λίγο μετά το ασετόν στο ρεζερβουάρ, και προσέχουμε να μην τρέξει στο χρώμα του αυτοκινήτου. Η αναλογία είναι 3ml ασετόν ανά λίτρο βενζίνης.
**Πλεονεκτήματα **: Σταθερό ρελαντί, οικονομία βενζίνης 8-10%, εξαφανίζει τα σκορτσαρίσματα του κινητήρα και τις αστάθειες, ευκολότερο στροφάρισμα του κινητήρα, ευκολότερο ξεκίνημα και άμεση στρωτή λειτουργία το πρωϊ, απαλότερη λειτουργία του κινητήρα. Κάνει διάσπαση των μορίων του νερού που ενδεχομένως υπάρχει στο ρεζερβουάρ από κακή βενζίνη και του επιτρέπει να καεί χωρίς παρανέργειες στον κινητήρα.
Η αντικροτικότητα του ασετόν είναι 150 RON, ως εκ τούτου χρησιμοποιείται με 95άρα βενζίνη και δεν χρειάζεται να βάζεις 100άρα. Στην 95άρα στα βενζινάδικα προσθέτουν τολουόλη και την κάνουν 100άρα, είναι γνωστό τις πάση.
Εγώ το χρησιμοποιώ σε 2 αυτοκίνητα 1 μήνα τώρα, έχω βάλει και στο πετρέλαιο της θέρμανσης στο καλοριφέρ με αναλογία 2ml ανά λίτρο πετρελαίου, ο καυστήρας πρώτα μπουμπούνιζε, τώαρα δουλεύει ομαλά και ίσα που ακούγεται.
Στα αυτοκίνητα έχεις την εντύπωση ότι κατέβηκαν 3 άτομα, τόσο ζωντανό νιώθεις το μοτέρ, το ρελαντί είναι καρφί στις 850 στροφές ενώ επί χρόνια έπαιζε απο 800-1000. Το ένα αυτοκίνητο είναι 2λιτρο 12βάλβιδο με συμπίεση 9.5:1 και το άλλο 16βάλβιδο 1800 με συμπίεση 10:1 και κόφτη στις 7100.
Βάλαμε στο EOS του ανηψιού μου, αμέσως στα 10 χλμ είδε διαφορά στην κατανάλωση, μια ένδειξη από 0.7 έγινε 0.5, όσοι έχουν EOS ας μας πούν τι ένδειξη είναι αυτή. Όταν τελείωσε η βενζίνη που είχε ασετόν και έβαλε την 100άρα που βάζει συνήθως με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι το αμάξι σέρνεται και που μπορεί να αγοράσει αμέσως ασετόν.
Ο κινητήρας αυτός είναι FSI που υποτίθεται ότι είναι ο πλέον μοντέρνος στον θάλαμο καύσης και στην διαχείρηση του καυσίμου, και όμως εκεί έκανε την μεγαλύτερη διαφορά γιατί το ασετόν επιβραβύνει ελαφρά την καύση οπότε επιτρέπει στο καύσιμο να καίγεται ευκολότερα ακριβώς επειδή στις χαμηλές στροφές σε αυτού του είδους τους κινητήρες το μίγμα είναι φτωχό και λόγω στρωματοποίησης υπάρχει μια δυσκολία στο νέφος του μίγματος να βρεθεί κοντά στο μπουζί και να αναφλεγεί, σε υψηλές στροφές το πρόβλημα δεν υφίσταται γιατί το μίγμα γίνεται στοιχειομετρικό. Όσοι γνωρίζουν καλά από κινητήρες καταλαβαίνουν τι εννοώ.
Το έβαλαν σε παπάκια, σε Ρενώ Μεγκάν και Κλιό, όλων οι εντυπώσεις είναι ίδιες. Ποτέ ξανά χωρίς ασετόν.
Αν μπορέσει κανείς να ξεπεράσει την δυσπιστία που είναι φυσικό να έχει, δεν γυρίζει πίσω. Εγώ πάντως δεν γυρίζω, επίσης παρατήρησα ότι ανάλογα με τον κινητήρα, εννοώ το μοντέλο, η αίσθηση είναι έντονη ή λιγότερο έντονη, όμως τα πλεονεκτήματα είναι παντού τα ίδια, και επειδή επιβραδύνει ελαφρά την καύση ομαλοποιώντας την, καίγεται ακόμα και αυτό το 3-4% που έμενε άκαυστο στον θάλαμο καύσης με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερα κατάλοιπα της καύσης μέσα στον κινητήρα μας ο οποίος διατηρείται καθαρότερος, ειδικά το επάνω αυλάκι του ελατηρίου συμπίεσης στο έμβολο, άρα έχουμε καθαρότερα καυσαέρια και μεγαλύτερη αντοχή στον καταλύτη.
Ο Δημήτρης Φυλακτός απο το gtc που το ξεκίνησε το θέμα εδώ και ένα χρόνο, έβγαλε και την πρώτη κάρτα καυσαερίων σε ΚΤΕΟ χωρίς παρενέργειες, άλλωστε στο net υπάρχουν περισσότερες από 80.000 αναφορές για την χρήση του ασετόν στα καύσιμα.
-
Είναι 3 εβδομάδες που χρησιμοποιώ την παραπάνω μέθοδο(βενζίνη και στο καπάκι μισό μπουκαλάκι ασετόν). Δεν πίστευα ότι θα έβλεπα αποτελέσματα
Δεν μπόρεσα να παρατηρήσω ούτε ευκολότερο στροφάρισμα, ούτε μειωμένη κατανάλωση. Αδιαμφισβήτητα όμως επιβεβαιώνω σταθερό ρελαντί, μετά από 3 χρόνια συμβίωσης με το αυτοκίνητο και απίστευτο πρωινό ξεκινημα, ούτε κοψίματα, τίποτα απολύτως. Βάζω μπρος με 8 βαθμούς θερμοκρασίας μετά από 10 ώρες ακινησίας και το αμάξι επιταχύνει αβίαστα, ενώ πρωτύτερα ήθελε να ανεβάσει λίγο θερμοκρασία και ήταν πιο 'διστακτικό'. Αυτόκίνητο Κλιό 1.4 16V 2001 -
μιλατε για το ιδιο υγρο που βαζουμε στο ντεποζιτο που εχει πρασινοκιτρτινο χρωμα για να ξεβουλωνει τα μπεκ ή για ασετον νυχιων ?
τι θα γινει αν πεσει παραπανω αναλογια? -
Ο χρήστης zastava έγραψε:
μιλατε για το ιδιο υγρο που βαζουμε στο ντεποζιτο που εχει πρασινοκιτρτινο χρωμα για να ξεβουλωνει τα μπεκ ή για ασετον νυχιων ?
τι θα γινει αν πεσει παραπανω αναλογια?Καθαρο, ανυδρο ασετον.
-
Μιλάμε για καθαρό 99.5% άνυδρο ασετόν χωρίς λάδι. Νομίζω ότι αυτό των νυχιών περιέχει λάδι επειδή τρέφει τα νύχια. Το αγοράζεις απο το φαρμακείο με 1€ τα 100ml, ή απο το χρωματοπωλείο με 2.5€ το λίτρο. Η αναλογία είναι 3ml ανά λίτρο βενζίνης.
Προτείνω να αγοράσεις από το φαρμακείο για να κάνεις δοκιμή μόνο, να βάλεις ασετόν στην βενζίνη σου την σωστή αναλογία. Μόλις τελειώσει η βενζίνη να μην ξαναβάλεις ασετόν, να βάλεις σκέτη βενζίνη όπως έβαζες για να δείς την διαφορά, στο επόμενο γέμισμα αγοράζεις από το φθηνά από το χρωματοπωλείο ασετόν, μην αγοράσεις μεγαλύτερη συσκευασία από 1 λίτρο, γιατί είναι πολύ πτητικό και ίσως σου εξατμηστεί αν δεν το κλείσεις καλά.
-
ενδιαφέρον...
θα το δοκιμάσω σε ένα κορσάκι '96 και ένα άτος εταιρικό που παίζουν εδώ γύρω και θα σας πω...
-
Και οι εταιρείες καυσίμων δεν το προσθέτουν οι ίδιες στα καύσιμα που παράγουν διότι...
-
O Quadra21 σε καποιο αλλο φορουμ, εγραψε σχετικα:
'...αν δεχθούμε τις αναφορές που υπάρχουν ότι γίνεται μάχη απο τις πετρελαϊκές εταιρίες για την διακοπή της παραγωγής του, φοβούνται γενίκευση της χρήσης του που σημαίνει -8% στην κατανάλωση καυσίμων, λιγότερες βλάβες που σημαίνει αργότερη αντικατάσταση αυτοκινήτων, λιγότερες επισκευές κινητήρων, όλα αυτά επειδή καίγεται όλο το καύσιμο μέσα στον θάλαμο καύσης, ακόμα και αυτό το 3-4% που παρέμενε ακαυστό. '
-
....αυτόματα θα σημάνει μείωση των πωλήσεων κατά τόσο.... άλλωστε η βενζίνη ήδη περιέχει σε πολύ μικρό ποσοστό ασετόν, αναρωτιέμαι γιατί δεν βγαίνει κάποιος χημικός να βοηθήσει, κάποιος από τα διυλιστήρια να μας πεί περί τίνος πρόκειται. Έχω απορίες και εγώ, και ένα γιατί ?
Όλες αυτές οι χιλιάδες αναφορές είναι φούσκα ? αυτά τα σημεία βελτίωσης που εγώ έχω παρατηρήσει στα δικά μου αυτοκίνητα είναι της φαντασίας μου ? Μήπως εμπορεύομαι ασετόν και δεν το γνωρίζω ? Το ασετόν δεν παράγεται εύκολα, μάλιστα πολλοί λίγες πετρελαϊκές εταιρίες παράγουν, όχι συσκευάζουν, ασετόν, να μην αναφέρω ονόματα και φανεί σαν διαφήμιση.
Εγώ ξέρω από την δική μου την έρευνα, ότι :
Δεν το θέλουν οι επισκευαστές, ούτε οι αυτοκινητοβιομηχανίες επειδή σημαίνει αντικατάσταση με αραιώτερους ρυθμούς, και γενικά όσοι έχουν εμπορικό συμφέρον από την κίνηση, χρήση, επισκευή των ΜΕΚ έχουν το ασετόν στο πύρ το εξώτερο.
Δεν θα εμπλακώ σε περαιτέρω συζητήσεις για συμφέροντα, κατηγορίες κλπ. επίσης δεν προτρέπω κανέναν να κάνει χρήση ασετόν, μεταφέρω την εμπειρία μου, τι κάνω εγώ στα δικά μου αυτοκίνητα, τι παρατήρησα εγώ, και τι κάνουν κάποιοι πολλοί άλλοι στην Ελλάδα και κυρίως στην Αμερική.
Υπάρχουν χιλιάδες αναφορές για το θέμα, όποιος θέλει μπορεί να τις αναζητήσει.
-
Ποια είναι μακροπρόθεσμα τα -τυχόν- αρνητικά της χρήσης;
_
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Όλες αυτές οι χιλιάδες αναφορές είναι φούσκα ?Από όλες αυτές τις αναφορές, υπάρχει μία που να συγκρίνει μετρημένη κατανάλωση με και χωρίς ασετόν με βάση κάποια επαναλήψιμη μεθόδο μέτρησης της κατανάλωσης; ('Επαναλήψιμη' = μέτρηση σε εργαστήριο, συγκεκριμένο όχημα, συγκεκριμένος κύκλος οδήγησης, συγκεκριμένο πρωτόκολλο μέτρησης, ίδιες συνθήκες περιβάλλοντος). Αν ναι, έχει δημοσιευτεί κάπου;
Δεν το θέλουν οι επισκευαστές, ούτε οι αυτοκινητοβιομηχανίες επειδή σημαίνει αντικατάσταση με αραιώτερους ρυθμούς, και γενικά όσοι έχουν εμπορικό συμφέρον από την κίνηση, χρήση, επισκευή των ΜΕΚ έχουν το ασετόν στο πύρ το εξώτερο.
Νομίζω ότι έχεις λανθασμένη εικόνα για το πώς λειτουργεί η έρευνα, η επιστήμη και πώς εξελίσσεται η τεχνολογία.
Δεν αντιλέγω ότι το ασετόν μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε ποια είναι αυτά και πώς ποσοτικοποιούνται, και κυρίως αν υπάρχουν και παρενέργειες. Αλλιώς κάνουμε συζήτηση καφενείου.
-
http://www.gtc.gr εδώ υπάρχουν οι απαντήσεις στις πιθανές σας ερωτήσεις, όσο για τον φίλο που λέει ότι δεν λειτουργεί έτσι η έρευνα, δεν κομίζει γλαύκας εις Αθήνας.
Και εν προκειμένω, αν είναι να αποσβέσω εγώ το κόστος της έρευνας που επικαλείται, είτε σε γνωσιακό επίπεδο, είτε σε πληροφοριακό, είτε σε επιχειρησιακό για να μην κάνει τον κόπο να διαβάσει, να ψάξει ή και να πειραματιστεί, νομίζω ότι κινούμαστε σε άλλο επίπεδο και μιλάμε μιαν άλλη γλώσσα.
Μιά αναφορά έκανα, ενημέρωσα που βρίσκονται αυτές οι πληροφορίες, πίστεψα και αποφάσισα να πάρω τα ρίσκα μου, βλέπω αποτέλεσμα και το ανακοινώνω, οι λοιποί μεγάλα παιδιά είσαστε και μόνοι σας αποφασίζετε, το να βρώ εγώ τα paper που χρειάζεται ο φίλος για να απολαύσει έτοιμη και μασημένη τροφή, δεν θα μπώ στον κόπο.
Έψαξα 1 μήνα και μετά από τις δοκιμές μου αποφάσισα να παραμείνω στο ασετόν, δεν προτρέπω κανέναν να το κάνει, και εγώ έχω απορίες και σκοτεινά σημεία, ας βγεί κάποιος χημικός με εμπειρία και εργασία στα καύσιμα να μας διαφωτίσει, όλα τα άλλα είναι περιττά, αν ο φίλος είναι επιστήμονας στον χώρο των χημικών ας βάλει ένα χέρι να μάθουμε περισσότερα, όσο για το καφενείο, το αντιπαρέρχομαι και δεν πρόκειται να έρθω σε διενέξεις.
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Νομίζω ότι έχεις λανθασμένη εικόνα για το πώς λειτουργεί η έρευνα, η επιστήμη και πώς εξελίσσεται η τεχνολογία.
Καλά εδώ μην παίρνεις και όρκο
Σαφώς και η τεχνολογία είναι καλή αλλά μην παραβλέπεις πέρα απ τα οφέλη και τον τρόπο με τον οποίο την προωθούν.
Κοντολογίς 2 καλά για τον καταναλωτή 10 γι αυτούς,εις βάρος του καταναλωτή βέβαια αφού έχουν τον τρόπο μέσω μάρκετινγκ να περάσουν το δόλωμα όπως θέλουν,και στην πλειοψηφεία...τσιμπάει.
Εχουν τον τρόπο τους μη νοιάζεσαι.
Τα παραδείγματα απειραΟσο για το ασετόν......φυσικά και θα το δοκιμάσω
-
Η προσθήκη ασετόν μπορεί να γίνει άφοβα και σε παλιούς μη καταλυτικούς κινητήρες;
-
Σε πετρελαιοκινητηρες η αναλογια ειναι παλι 3 ml ανα λιτρο??????
-
Γενικά ανήκω στους δύσπιστους, αλλά για το συγκεκριμένο έχω ακόμα μεγαλύτερη δυσπιστία, κυρίως όσον αφορά στη μακροζωία του κινητήρα αλλά και των πλαστικών μερών (σωληνάκια κτλ).
Διάφορα 'μαγικά' υγρά παρουσιάζουν κακή συμπεριφορά σε βάθος χρόνου, και θα σας αναφέρω δύο που γνωρίζω: το οινόπνευμα και το νερό.
Το οινόπνευμα μπορεί να προστεθεί στη βενζίνη σαν αντικροτικό, δηλαδή για αύξηση του οκτανικού βαθμού. Ξεραίνει όμως κάποια από τα λαστιχένια σωληνάκια καυσίμου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι κάποια αυτοκίνητα του ομίλου της Ford που υποστηρίζουν την καύση E85 (85% αιθανόλη 15% βενζίνη) έχουν άλλα σωληνάκια από τα απλά βενζινοκίνητα.
Για το νερό τώρα, είναι επίσης καλό αντικροτικό όταν ψεκάζεται σε μικρές ποσότητες, αλλά αν η ποσότητα είναι λάθος, ενσωματώνεται στο λάδι (ως γαλάκτωμα) και εμποδίζει τη σωστή λίπανση. Έτσι, μακροχρόνια αυξάνει τις φθορές στον κινητήρα, σαν να χρησιμοποιούσαμε ένα πολύ χειρότερο λάδι.
Για το ασετόν θα περιμένω να δω κάποια σοβαρή και αναλυτική μελέτη, και ως τότε θα το θεωρώ ένα ακόμα 'μαγικό' υγρό που βελτιώνει την καύση όπως τα παραπάνω, αλλά για το οποίο δεν ξέρω τα δυσμενή αποτελέσματα. Δεν αμφισβητώ τα θετικά που έχει, αλλά θέλω να γνωρίζω και τα αρνητικά, ειδικά σε βάθος χρόνου.
ΕΒΑΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΣΕΤΟΝ.....